Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отзиви за маслен радиатор

Featured Replies

Здравейте! Налага се да закупя отоплителен уред за квартирата ми. Този радиатор ми хвана окото: http://www.technomarket.bg/products/09080607/neo-or-2013ft Може ли някой да каже някакви отзиви за него и дали може да се отоплява стая с размери м/у 16 и 20 квадрата. Стаята е в апартамент ново строителство с ПВЦ дограма и 1 външна стена. Благодаря предварително.

Не е лош и ще топли, но ще ти бърка и в джоба. Кой каквото ще да ми говори маслените радиатори гълтат ток.

Измери хубаво помещението ! За да се затопли добре изолирана стая,са нужни 50 W на м3 / кубически метър /.

• Автор

размерите са 3,20 на 4,20 а за тавана само знам че е под 3 метра..

3,20 х 4,20 х 3 = 40.32 кубички метра. 40 х 50 = 2 000 вата. Толкова е и мощността на радиаторчето. Лично аз не бих си го взел, тъй като е на максимума за тази кубатура, а "ново строителство" не ми говори нищо като дебелина на стени и изолация. Вземи някой, който е поне 2 500 или 3 000 вата за да имаш резерв от мощност. Ето този е, само с 5 лв по-скъп, но е вече 2500 вата мощност : http://www.technomarket.bg/products/09011237/neo-arh-2011v-2011-d03-v и по-би ти свършил работа в студа, въпреки, че аз лично не би си купил подобно чудо на техниката

• Автор

благодаря за съвета. оказва се че 500киловата са отделени за вентилатора... :P

Не е лош и ще топли, но ще ти бърка и в джоба. Кой каквото ще да ми говори маслените радиатори гълтат ток.

Климатикът гълта 3 пъти повече. Ако не е толкова топлолюбив, идеално ще му свърши работа. Аз може би 8-9 години се отоплявам с маслен и мога да кажа, че повече от 130 лева ток не съм плащал в най-студените зими, като не живея сам в тоя тристаен апартамент. Кой каквото ще да ми говори, за мен това е идеалният отоплителен уред за стая, ако изискванията не са за +20 градуса и няма жени и деца, които явно са студенокръвни ( жените де).
  • Автор

Е... аз не съм мъж :) Но 20 градуса ми стигат. Със съквартирантката ми се спряхме на маслените радиатори, защото са по-безопасни от конвекторните печки, а климатиците отхвърлихме, защото става въпрос за студентска квартира.

:) Нямате голям избор, но може да си намерите някой да ви топли под юргана :D

Моят радиатор в най-студените дни не го изключвам изобщо, дори когато не съм в къщи цял ден. Само го намалявам, колкото да поддържа някаква температура. Така като се прибера, затоплянето на стаята става по-бързо, защото стените, мебелите, леглото и така нататък, не са изстинали много. Иначе, за да стане що годе нормална температура, трябва да мине поне половин час. Но специално за тоя радиатор "NEO" не съм чувал отзиви. Иначе съм ползвал техни продукти - mp3 плейър, клавиатура... и са големи боклуци. Клавиатурата сдаде багажа на двайстия ден, а плейъра още на втория отказа едната слушалка. Така, че ако има нещо друго, макар и малко по-скъпо, според мен е за предпочитане. Аз съм с Delonghi, но гледам, че доста са им вдигнали цената. Може би Tesy ще е по-правилният избор. Лично аз не бих си купил NEO поради споменатите причини.

3,20 х 4,20 х 3 = 40.32 кубички метра.

40 х 50 = 2 000 вата.

Толкова е и мощността на радиаторчето.

Лично аз не бих си го взел, тъй като е на максимума за тази кубатура, а "ново строителство" не ми говори нищо като дебелина на стени и изолация.

Вземи някой, който е поне 2 500 или 3 000 вата за да имаш резерв от мощност.

Ето този е, само с 5 лв по-скъп, но е вече 2500 вата мощност :

http://www.technomar...011v-2011-d03-v

и по-би ти свършил работа в студа, въпреки, че аз лично не би си купил подобно чудо на техниката

Докторе, това са теоретични сметки. Моят е 11 или 12 ребра ( като ги броя, излизат единайсет и половина :) ), 2500 вата и го пускам на максимална мощност само като загрява. А дограмата ми е на 40 години, прозорците стоят полузатворени, отдолу е маза ( студено) и въпреки всичко топли достатъчно, за да не го пускам на MAX и през най-студените дни. И да, стаятта ми е над 50 m3.

• Автор

Благодаря, благодаря. Миналата година ползвах Теси, радиаторната част беше мн добре, но вентилатора им е ужасен, звучи като бързия влак Лом-София :)

• Автор

хахах просто искам нещо, което да топли :Д харесах радиатора от първото ми мнение заради изброените защити

Ако разгледаме вариантите - няма по-удачен отоплителен уред. Климатика и духалката създават течение и издават шум. Единствения що годе конкурентен вариант е конвекторна печка. Според мен радиатора ще топли по-добре и ще хаби по-малко ток от конвекторните печки с цени до 100лв. На вградения вентилатор не разчитайте - няма да го използвате. Радиатора спокойно ще отоплява помещението на включена 1-ва степен и термостат, завъртян на положение малко след средното. При много големи студове включвайте само на 2-ра степен и на положение 3/4 на термостата - напълно е достатъчно. Нощно време намаляйте малко термостата. Може да опитате да си настроите таймера, но дори и да го изключвате като излизате за цял ден /което Ви препоръчвам/ - след включването стаята се затопля за около 30 минути.

Ако разгледаме вариантите - няма по-удачен отоплителен уред. Климатика и духалката създават течение и издават шум. Единствения що годе конкурентен вариант е конвекторна печка. Според мен радиатора ще топли по-добре и ще хаби по-малко ток от конвекторните печки с цени до 100лв. На вградения вентилатор не разчитайте - няма да го използвате. Радиатора спокойно ще отоплява помещението на включена 1-ва степен и термостат, завъртян на положение малко след средното. При много големи студове включвайте само на 2-ра степен и на положение 3/4 на термостата - напълно е достатъчно. Нощно време намаляйте малко термостата. Може да опитате да си настроите таймера, но дори и да го изключвате като излизате за цял ден /което Ви препоръчвам/ - след включването стаята се затопля за около 30 минути.

Стаята се затопля, но чаршафите не :P Най-мразя да се прибера вечер и да легна в студено легло, въпреки, че стаята се е стоплила за 30 минути :)Аз лично не бих си заменил масления радиатор за друг тип отопление. А и постоянното изключване на радиатора, води до преразход на енергия. пробвал съм със седмици да държа радиатора на 2 - 2.5 по 6 степенна скала и да ти кажа, никога не ми е било студено, освен ако температурите не са паднали под -10 градуса целзий.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Значение има броят на ребрата. А киловатите имат значение само за това колко бързо ще бъде достигната максималната температура на радиатора. След това се включва и изключва терморегулатора за да поддържа температурата. Ако е по-малка мощност ще се включва за по-дълго време, ако е с по-голяма ще се включва за по-кратко. Стая 26 квадрата със северно и източно изложение, с топлоизолация, отопляваме без проблем с радиатор с 14 ребра (3 Kw).

Редактирано от starstar (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Може ли да попитам какво значение има колко ше са ребрата за това колко ще топли и колко ще харчи ?

В общи линии и 1000 ребра да имаш, ако го пуснеш на 200 W /усреднено/ файда няма. По-голямата мощност позволява да се поддържа по-висока температура в студено време. С повече ребра радиатора няма да е толкова горещ на пипане при една и съща отдадена мощност. Аз броя масления радиатор за по-малко пожароопасен защото няма чаркове дето се нагряват до висока температура. Действително първоначално загрява малко по-бавно защото трябва време за да се загрее самото масло и конструкцията. Удачен вариант е да се комбинира с печка “духалка” за 15-тина лева, която да се пусне за малко само в началото. Тя “развърта” въздуха в стаята и не позволява топлото да се издигне към тавана, а долу въздухът да стои студен. За продължителна употреба духалката не е препоръчителна – завихря много прах в помещението, вдига шум, по-бързо се амортизира и, ако вентилатора спре да духа заради затягане може да стане беля. По отношение конвекторни печки/маслени радиатори – илюзия е, че едното консумира ток по-малко от другото. Просто КПД, коефициента на полезно действие и на двете съоръжения е близо до 100 %. Т.е. цялата консумирана от мрежата мощност се преобразува в топлина.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.