Rub4o

Всичко за 3G Интернет модемите, настройки, проблеми

  303 мнения в тази тема


  Във връзка с написаното по-горе е необходимо да въведа няколко уточнения, тъй като в процеса на експерименти се натъкнах на известни неточности в информацията, която съм публикувал, а също така и съществени различия за модемите Huawei E1750 и Huawei E173, с което не искам да подведа някои от Вас.

  1-во относно Voice feature опцията за модема E1750 - въпреки описаните вече опити да стартирам тази функция, тя е с голяма "склонност" към самоизчезване след няколко стартирания на модема, преинсталиране на драйверите или друго мое действие. При мен след няколко дни функцията отново беше със статус Voice feature - Disabled. И единствения начин по който отново успях да е възстановя, бе след изпълнение на описаните вече AT команди за изключване на SD слота (може да се постигне с команди n от 0 до 12 според описаното вече).

  2-ро както описах в първия пост модемите имат два "интерфейса" 3G Network Card и 3G Network Modem - като 3G устройството Huawei E1750 може да издигне интернет сесия и чрез двете устройства. При този вариант в програмата Mobile Partner в секцията Tools - Options - General се появява нова секция Connection type с възможни два избора RAS(modem) и NDIS - снимка 3G устройството успява да изгради връзка и през двете налични мрежови устройства (виждат се и в дивайс мениджъра на уиндоус), при единия вариант като далъп сесия (в инфото виждаме само IP) във втория вариант имаме видимо мрежово устройство, което по DHCP си получава мрежовите настройки (в този случай са видими IP, маска, гейтуей, DNS). Устройството може да работи и индивидуално само с един от двата интерфейса (само с активен модем) или само с активно устройство като мрежова карта (постига се с AT командите).

  При Huawei E173s-2 това не е така, моят модем с описата версия на фърмуера отказва да издигне сесия през 3G Network Card (NDIS), както при включени и двете възможности 3G Network Card и 3G Network Modem, така и само при наличието на 3G Network Card /през RAS(modem) няма проблем за изграждане на връзка/. В случай на избрана отметка на NDIS програмата Mobile Partner ми казва, че устройството е изключено или не е на разположение - снимка. Имайте в предвид този факт ако на този модем изпълнявате AT команди, за да не се чудите защо не може да направите връзка. Отдавам този факт на версията на фърмуера, тъй като с една и съща програма успявам да направя сесия по NDIS, но само с Huawei E1750.

  ..... но .....

  току що се натъкнах на друг модем предоставян от Виваком (на моя колежка), който е пълна противопожност на моя получен от компанията. Устройството е Huawei E173u-2 и напук на написаното по-горе е с включен само режим 3G Network Card и спряна опция 3G Network Modem. Устройството не е модифицарано и не е с промени от фабричните настройки.

  Със зареден firmware: 11.126.83.00.00

  Версия на Vivacom Software: 16.001.06.04.738 (без опция Live Update, каквато опция има придружаващия моя модем софтуер от Vivacom)

  Модемите изглеждат напълно идентични визуално, разликата е само в надписа на модела под капа на устройството непосредствено до СИМ картата.

  Още малко материал във връзка с фърмуерите:

  E1750 Update_11.126.16.01.209_B427 - в момента съм вече с тази версия на фърмуера за модема Е1750, извърших ъпдейта при пуснати всички функции на 3G модема (network, modem, CD, SD, UI).

  E175XUpdate_11.314.17.00.00 - фърмуер за модеми Е1750 и Е1752 (тази версия не успях успешно да кача на моя модем, в началото на инсталацията ми дава грешка за несъвместимост на wireless модула и при двата опита да го заредя, по описание в руските форуми, би трябвало да е напълно съвместима с цитираните два модема).

  E173u-1Update_11.126.85.00.209_B427 - фърмуер за модеми E173u-1 (не мога да кажа дали е съвмеситма с модеми u-2, не е съвместим с s-2 модемите).

  За момента не успявам да се добера до какъвто и дабило фърмуер за модеми E173s-*, освен това липсва информация за различията между модемите с абревиатури s-1/2 и u-1/2.

  В допълнение една малка програма от Huawei за диагностика и поправяне на елементарни пробреми при работа с всички модеми от тази марка, съдържа се в архива pdf файл с описание на функциите и възможностите на програмата - MobileDoctor (DATA Card Auto Diagnose and Repair Tool)

  Един руски форум с много интересни публикации относно 3G модемите (фърмуери, команди, трикове при работа с устройствата). Още един Руски сайт с много интересно модифицирани версии на програмата Mobile Partner с множество скинове, функции, оформяне на менютата и бутоните, за съжаление освоно едноезични (само руски). Редактиране на програмата Mobile Partner (начални инструкции за индивидуализиране).

  Тъй като упорито реших да използвам модела E1750, мога да кажа следното: дали сесията ще бъде през Network или Modem, не откривам никаква разлика, нито в скорост и пинг при наличие на мегабайти на максималната скорост, нито при изчерпване на пакета и преминаване на 128kbit.

  При проблеми с дадените директни линкове, моля да използвате препратката от последните редове на първия пост "личен архив файлове" и ръчно стартирайте изтеглянето на желания файл от директорията 3G Modems.

  Очаквам Вашите предложения, споделен опит по темата, както и информация за други освен налучканите от мен кратки команди към оператор през USSD (за всички оператори). Очаквам вече някой друг да поеме инициативата в издирване на фърмуери, tweaks, открехване в тънкостите и възможностите на различните модеми.

  Редактирано от Rub4o (преглед на промените)
  5 души харесват това

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Благодаря много колеги! Поста беше изключително полезен! :)

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Браво колега, за хубавата тема!

  Първо, бих искал да споделя и моите теми по въпроса, тъй като и аз написах 2 такива:

  - Инсталация, трикове, разкодиране и споделяне на 3G/UMTS/HSPA modem

  - TP-LINK TL-MR3220 cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

  Второ мисля, че се сещам една възможна причина за проблема ти с грешка 619. Ако набираш дайъл-ъп връзка от Уиндоус, виж в properties-security какво е положението. Протоколът за паролата трябва да е PAP, поне при мтел и глобул. При теб може и да е CHAP, но едва ли е нещо различно.

  Поне аз установих, че Mobile partner сам детектва какво трябва да е и променя връзката, но ако се набира ръчно някой път има този проблем и трябва да се оправи.

  Трето, искам да те питам, ако имаш повече информация за SetHSUPA какво точно е - дай някой линк да прочета. Интересува ме как става номера модем, който е "HSUPA 2mbps (5 mbps ready)" как точно се активират 5-те мегабита - с нов фърмуер или?

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  ....Трето, искам да те питам, ако имаш повече информация за SetHSUPA какво точно е - дай някой линк да прочета. Интересува ме как става номера модем, който е "HSUPA 2mbps (5 mbps ready)" как точно се активират 5-те мегабита - с нов фърмуер или?

  В постовете ти се съдържа много полезна информация по темата и бих се радвал ако вземаш участие и в този форум и тема свързана с 3G модемите и интернет услугата през 3G.

  Във връзка с въпроса ти за HSUPA съм публикувал един линк към изпълним файл SetHSUPA, който обаче по прочетеното от мен е единствено и само за модеми Huawei (HUAWEI SetHSUPA Version 2.00.exe), не съм търсил за други модеми, тъй като разполагам за момента с цитираните два модела на Huawei и този на Teltonika.

  Използвал съм този инсталатор само на модема Е1750, като за да бъде активен бутона Enable HSUPA трябваше да активирам Network 3G интерфейса на модема (без значение дали модем и нетуорк са активни едновременно или само нетуорк), това се постига с AT командите. В противен случай бутона Next не е активен.

  В цитираните във втория пост, линкове към руски сайтове и форуми, има по-подробна информация, но е разпръсната в доста теми и е нужно човек да разполага с повече време за да прегледа темите и да извлече максимално подробна информация. Два пъти съм ъпдейтвал фърмуера на Е1750 и двата пъти успях да изпълня Enable HSUPA, както и другия инсталатор, който съм публикувал 7.2Mbits_enabler, HSUPA-та би трябвало да оптимизира (отключва) максималния ъплоуд чрез описания стандарт до 5,2Mbit, а 7.2Mbits_enabler - даунлоуда. Не мога обаче да кажа със сигурност дали има някаква реална разлика преди и след изпълнението на двете програми, тъй като резултатите от speedtest.net нямаха съществени отклонения, а пакета ми от данни на максимална скорост бе на привършване.

  За модема Е173 не съм правил опити с SetHSUPA поради описаните проблеми с Network 3G интерфейса на устройството, което продължавам да мисля се дължи на смотана версия на фърмуера, която въпреки голямото желание, не успявам да сменя, тъй като модификация Е173s-2 е странно животно (от прочетеното последните дни, съм склонен да вярвам, че посочените версии на фърмуери за Е173 би трябвало да са съвместими с u-1/u-2).

  Относно описания проблем с втората SIM карта, която имам, проблемът не е в настройките или далъп сесията която съм направил, проблемът е в самата карта и отношението на оператора към нея :down:

  В такъв смисъл, че картата в Teltonika-та, ми ги остави преди време мой роднина мислейки, че това е "грозна голяма флашка която не работи", но след инсталиране на драйверите успях да подкарам устройството и интернета (беше изключено питането за PIN код) и може би 6-8 месеца работеше безпроблемно, като я ползвах за достъп до интернет от работа или когато съм извън Варна. Преди около месец и половина, започна да ми дава цитираната грешка и да отказва да издигне връзка (възможно е оператора да отрязал СИМ картата), но ми е странно, че все пак се регистрирам в мрежата, мога да изпратя команда през USSD и получавам съобщение, че дължа 0,00lv и имам налични MB, а в същото време PS Network registration: Registration denied което ме озадачава, явно заради тази отказана регистрация, не успявам да издигна сесия до сървъра на Vivacom, но картата не е спряна напълно и съм регистриран в CS Network registration?

  Също така не мога да изпращам SMS и да получавам от тази карта, което може да означава, че има неплатени сметки или е изтекъл срокът на договор (валидност), но ако това бе така, интересно защо този на когото се води, не беше спрял картата преди месеци още след като е изгубил устройството. Ситуацията е идентична и през трите модема, докато с моята SIM карта, нямам такива проблеми.

  Ако някой все пак има идеи за Hack (през картата към оператора), за да го излъжа (СИМ-а или оператора) за да тръгне отново нета, съм отворен за идеи, поне докато не бъда отрязан и от PS Network....

  Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Попрочетох сега малко руски форуми. Изглежда това е за оправяне на страничен ефект (деактивация на HSUPA) от префлашване/разкодиране. Защото по принцип и 1750 е модем със скорост 5/7 мбпс и не би трябвало да има нужда от такива гимнастики. Аз разполагам с 1 модем на Хуавей - к3765, който също е 5/7 мбпс. Само че ми го продадоха вече разкодиран и префлашнат с Mobile partner, и не ми се е налагало да правя нищо допълнително, освен да изключа "мрежовата карта+инсталационния диск". Емпирично съм постигал 4-5 мбпс даунлоуд и 1.5-2 мбпс ъплоуд, т.е. при мен няма смисъл от нито един от двата пача. Питането ми беше с научна цел, защото на някои модеми пише нещо от сорта HSUPA 2mbps, 5.7 capable и се чудех от оператора ли зависи, от софтуера ли... но нямам такъв модем да тествам. Понеже не знаех тези неща преди месец като ми се наложи да купя още един модем просто заложих на сигурно с още един к3765-z (ZTE). Иначе сега като се замисля по твоя проблем - явно наистина нещо е деактивирано по картата, щом и смс не може да пратиш. На мен ми го бяха свили навремето този номер мтел - да деактивират GPRS, но явно беше технически бъг - минах по менютата на *88 и на следващия ден си беше активно. CS - circuit switched, т.е. телефонното набиране ти е активно. Но нищо чудно само до номер 123. PS - packet switched, т.е. GPRS, EDGE, UMTS, HSPA ти е деактивирано.

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Питането ми беше с научна цел, защото на някои модеми пише нещо от сорта HSUPA 2mbps, 5.7 capable и се чудех от оператора ли зависи, от софтуера ли... но нямам такъв модем да тествам. Понеже не знаех тези неща преди месец като ми се наложи да купя още един модем просто заложих на сигурно с още един к3765-z (ZTE).

  Иначе сега като се замисля по твоя проблем - явно наистина нещо е деактивирано по картата, щом и смс не може да пратиш. На мен ми го бяха свили навремето този номер мтел - да деактивират GPRS, но явно беше технически бъг - минах по менютата на *88 и на следващия ден си беше активно.

  CS - circuit switched, т.е. телефонното набиране ти е активно. Но нищо чудно само до номер 123.

  PS - packet switched, т.е. GPRS, EDGE, UMTS, HSPA ти е деактивирано.

  Съгласен съм с написаното от теб в целия пост, от гимнастиките които аз прилагах, наистина това бе възможен страничен ефект и превантивно действие от моя страна (изпълнението на описаните процедури).

  Определено зависи от фърмуера поддръжката на HSUPA, както и от техническите възможности на самото устройство, но също така в някои брандирани фърмуери е деактивирана тази опция и с тези туикове се елиминира това ограничение.

  В сета с Unlock калкуратори има един, който става и за ZTE модеми и телефони - Universal_MasterCode, dc-unlocker е твърде "комерсиален", с тази платена услуга, която с малко повече търсене и четене, можеш сам да постигнеш, но програмтата пък има други достойнства, отчета който дава, терминала за AT команди и съвместимостта и с богата база от устройства.

  Относно проблемния СИМ, не мога да набера 123 нито който и да било номер, DATA SIM картите на Vivacom са със забранено телефонно избиране (също и моята редовна и активна Вивакомска карта). Идеи за команди към оператор (Виваком), които да мога да изпълня през USSD или телефонен апарат, за опит за активиране на PS - packet switched (GPRS, EDGE, UMTS, HSPA)?

  Редактирано от Rub4o (преглед на промените)
  1 човек харесва това

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  С 3G на Mtel HSDPA и модем K3565-Z не съм постигал повече от 600-900килобита в секунда. Като цяло 3G мрежата я считам за катастрофална като покритие, а в местата без 3G скоростта е не повече от 70Kbps, максимум 90Кbps съм стигал в пиков момент за секунда, а като цяло скоростта не е била повече от 2,4-4килобайта в секунда през повечето време на минимум. Като цяло, считам мобилният интернет за изключително лош и не смятам, че заслужава реклама или каквато и да е похвала.

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Нямам наблюдение върху услугата на M-tel и "качеството" на покритието им. Също така не смятам, че със засегнатите до момента теми, казуси и постовете ми в частност, правим реклама на някои от операторите, далеч съм от тази цел, още повече в доста от статиите, които съм писал във форума на Калдата, съм с доста негативно отношение към използвания от мен оператор, а честно казано и към целия картел в този бранш.

  Идеята ми е да коментираме този вид услуга и перспектива за достъп до интернет. Напълно съм съгласен, че като цяло покритието и качеството на услугата са доста далеч от желаното ниво, за да бъде удобна алтернатива на стандартния (но и твърде статичен) интернет достъп. Има страни в които нивото на 3G интернета е 22Mbit, а тук ADSL-a трудно минава 10Mbit.

  Все пак 3G модемите и Data SIM картите са интересна възможност и алтернатива за достъп до глобалната мрежа (макар слаб, като скорост и връщаш ме в зората на кабелния и модемен интернет) от места, на които човек не се задържа дълго време, но има нужда от достъп, за да си прочете пощата, да прегледа вестник, да зареди Skype (та дори да проведе аудио разговор), да си ползва интернет банкирането и един куп други дребни неща, които ако нямаш случайно около себе си отключена WiFi мрежа, няма как да свършиш по друг начин (не смятам, че ще излезе по-изгодно да се включи с дата кабел мобилния телефон, чрез него да се влезе в интернет и оператора да те цака на минута или MB /CSD или WAP/).

  Устройството е в джоба ти и можеш лесно да го ползваш на всяко едно РС, не само личното, а на служебното, на приятел.

  Да съгласен съм, че където няма 3G покритие е кошмар (в EDGE мрежата), а самото 3G покритие е рехаво дори в голям град като Варна, съгласен съм и, че предлаганите пакети от по 500мб на максимално достижимата скорост (което пък е относително като понятие, тъй като зависи от покритието и типа мрежа за достъп при наличие на пакета MB - 2G/3G) са смехотворни на фона на съвремената реалност, а след това оставаш на мижавата скорост от 128kbit/s (16KB/s), но за 2,5 Euro на месец с ДДС (5лв) и факта, че след тези xxxMB нямаш включен брояч, чрез който да те цакат или да тиктака неусетно, а след това те шамаросат с разни космически суми за мижава услуга и навъртяни MB......

  Да, не бих ползвал услугата в този си вид, срещу повече от 5лв, тъй като наистина не струва повече, с това покритие, при тези условия, към този момент!

  Все пак се надявам в бъдеще нещата да се променят положително, качеството и мащаба на покритие да се подобрява, достижимите скорости също, на повече места да мога да достигам 4mbit/s (и повече, до 7,2mbit/s), а не само на пъпа на Варна или на 5 етаж на терасата, но и по селата, и в планината, и на плажа, и в хотелската стая... (каквато реклама има)...

  Надявам се също така, че и предоставяните пакети от данни на максимална скорост също ще растат. Освен тях ще се появи и Voice Call през Data SIM и то на прилична цена (съобразена с покупателната ни способност), надявам се също да видим и VoIP, и много още възможности, които биха могли да се случат (може би), стига КЗП и КРС да хванат по-сериозно за топките операторите, чрез налагането на повече и по-солидни глоби и санкции за своеволията, които си позволяват и да заработи реална конкуренция, а не живот в сладка симбиоза и олигопол/картел на гърба на финансово колабиралите абонати......

  Както бях писал в първия пост, в модема може да бъде поставена и всяка една обикновена СИМ карта, която може да бъде използвана за достъп до интернет (съобразно съответния тарифния план на SIM картата), както и за да бъдат извършвани телефонни разговори от компютъра при подходящ софтуер за управление на модема, освен това, DATA SIM картата спокойно може да бъде прехвърлена от модема на всеки един телефон и при наличие на необходимите настройки за телефона към оператора, може да бъде използван интернета за работа и през мобилния телефон (ъпдейт на софтуер, инсталиране на приложения, обновления на GPS карти и прочие) все пак е неограничено количество, въпреки лимитираната скорост след изчерпване на базовия пакет данни...

  Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Здравейте, Много полезна информация има в постовете, виждам че сте пробвали почти всичко с 3g модемите и в тази връзка да ви попитам знаете ли програмка или настройка за автоматично свързване към интернет след стартиране на Windows-a, без намеса на оператор? Става въпрос за Huawei E173 с виваком трафик ънлимитед и на оригиналния вивакомски софтуер трябва ръчно да му се натисне бутона Connect. И още нещо, някой дали е успял по някакъв начин да направи отдалечен достъп до рутер с 3G интернет на виваком, тъй като там няма фиксиран IP, а изглежда че и всички портове за затворени, защото не работи и с помощта на сайтове като dyndsn.com

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Здравейте,

  Много полезна информация има в постовете, виждам че сте пробвали почти всичко с 3g модемите и в тази връзка да ви попитам знаете ли програмка или настройка за автоматично свързване към интернет след стартиране на Windows-a, без намеса на оператор? Става въпрос за Huawei E173 с виваком трафик ънлимитед и на оригиналния вивакомски софтуер трябва ръчно да му се натисне бутона Connect.

  И още нещо, някой дали е успял по някакъв начин да направи отдалечен достъп до рутер с 3G интернет на виваком, тъй като там няма фиксиран IP, а изглежда че и всички портове за затворени, защото не работи и с помощта на сайтове като dyndsn.com

  1. за подобни неща не е ли по-лесно да ползвате 3G маршрутизатор?

  2. това според мен ще е проблем независимо от къде се свързвате, защото обикновено марпрутизаторите не отварят 80 порт през WAN

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Здравейте,

  Много полезна информация има в постовете, виждам че сте пробвали почти всичко с 3g модемите и в тази връзка да ви попитам знаете ли програмка или настройка за автоматично свързване към интернет след стартиране на Windows-a, без намеса на оператор? Става въпрос за Huawei E173 с виваком трафик ънлимитед и на оригиналния вивакомски софтуер трябва ръчно да му се натисне бутона Connect.

  И още нещо, някой дали е успял по някакъв начин да направи отдалечен достъп до рутер с 3G интернет на виваком, тъй като там няма фиксиран IP, а изглежда че и всички портове за затворени, защото не работи и с помощта на сайтове като dyndsn.com

  По повод първата част от въпроса. Не мисля, че е проблем да се направи автоматична връзка при старт на операционната система, но до някъде това зависи какъв точно е модема Е173, както написах в предходните постове, през ръцете ми минаха два модема обозначени като E173 съответно с абревиатури s-2 и u-2. Ако модемът е s-2 (с модем интерфейс), не би следвало да има проблем да се създаде ръчно дайвъп сесия чрез номер *99# с юзърнейм и парола. При постоянно включен в компютъра 3G модем, шорткът от тази дайлъп конекция може да се сложи в Startup и да се изпълнява при стартиране на операционната система. Мисля, че е възможно да се постигне и чрез скрипт в (bat или com формат), но за създаването трябва да помогнат останалите колеги, не съм достатъчно запознат и не съм търсил информация по въпроса.

  Ако модемът е u-2 (нетуорк кард интерфейс) не съм пробвал чрез АТ команди, дали ще сработи активиране на модем интерфейса, за да може да бъде приложен варианта за издигане на дайлъп сесия.

  Друга възможност при използване на Уиндоус е в мрежовите настройки на Интернет експлорер, дайлъп сесията да се зададе като default мрежова връзка, с което при необходимост от иницииране на интернет връзка, автоматично ще бъде стартирана дайлъп сесията. Ако при създаване на дайлъп сесията се изключат потвърждения на юзърнейм и парола при веднъж зададени такива и отбелязано автоматично набиране, няма да бъде необходимо да се потвържда стартираната дайлъп връзка, а тя ще се изпълни автоматично.

  За втория въпрос, при наличие на 3G рутер, би следвало да има Web интерфейс за конфигуриране, от където трябва да се прегледат възможните настройки за администриране. Като всеки един рутер, би следвало да има опции за отдалечено администриране и при наличие на секция DynDNS (Dynamic DNS) не би следвало да има проблем с отдалечения достъп при динамичен публичен IP адрес.

  P.S. Не е задължително да се търси на всяка цена при външен достъп порт 80, според настройките и описанието на рутера, уеб интерфейс за достъп през WAN (външна мрежа) може да се търси и на порт 8080, или друг зададен от притежателя на устройството, ако то поддържа възможност за дефиниране. Варианти за отдалечен достъп още може да има чрез TFTP и Telnet...

  Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  P.S. Не е задължително да се търси на всяка цена при външен достъп порт 80, според настройките и описанието на рутера, уеб интерфейс за достъп през WAN (външна мрежа) може да се търси и на порт 8080, или друг зададен от притежателя на устройството, ако то поддържа възможност за дефиниране. Варианти за отдалечен достъп още може да има чрез TFTP и Telnet...

  Само едно дребно допълнение: изместването на стандартния порт на по-висок не помага много за сигурността, по-добре да се активира SSL (обикновено има такава възможност). А TFTP, telnet съвсем не са за отваряне в Интернет

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Благодаря за помощта, в момента модема не е при мен за да видя точния модел дали е s-2 или u-2, но видях че виваком-ския софтуер е създал стандартен dial-up connection в network connections на компютъра ми който най верочтно ползва и който може да се настрои да не пита за нищо, а директно да се свързва и да се сложи в Startup-a. Отностно отдалечения достъп, явно ще се наложи да слагам компютър, тъй като модема Huawei E173 не работи добре с 3G Router-a който имам TP-Link MR 3420, много трудно се свързва (след 10-15 мин, ако изобщо се свърже), а след разпадане на връзката не може да се свърже наново без да рестартирам рутера. А след като ще имам компютър, проблема с фиксираното IP и отворените портове отпада, тъй като мога да ползвам програми като TeamViewer за отдалечен достъп.

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Благодаря за помощта, в момента модема не е при мен за да видя точния модел дали е s-2 или u-2, но видях че виваком-ския софтуер е създал стандартен dial-up connection в network connections на компютъра ми който най верочтно ползва и който може да се настрои да не пита за нищо, а директно да се свързва и да се сложи в Startup-a.....

  Относно дайлъп връзката, дай десен бутон и Properties, после от таба Options махни отметките пред Prompt for name and password, махни отметката и пред Prompt for phone number.

  Мисля, че проблема с рутера се дължи на настройките които правиш, удовстоверяване при вдигане на сесия или нещо друго, но не ми попадал подобен тип рутер, за да направя тестове и проверка на хипотезата си.

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Относно дайлъп връзката, дай десен бутон и Properties, после от таба Options махни отметките пред Prompt for name and password, махни отметката и пред Prompt for phone number.

  Мисля, че проблема с рутера се дължи на настройките които правиш, удовстоверяване при вдигане на сесия или нещо друго, но не ми попадал подобен тип рутер, за да направя тестове и проверка на хипотезата си.

  Да с дайлъп-а и с компютър тръгна, от утре ще го тествам в реални условия. А с рутера доста време си загубих и пробвах всякакви комбинации с настройките, но се държи странно. Ако беше от настройки предполагам, че избщо нямаше да успява да се свърже, а той работи по 1-2 дни и после губи връзката и трябва да се рестартира за да тръгне пак, ще видим как ще е с компютъра след няколко дни тестове.

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  При Windows 7 за модемите имащи 3G Network card интерфейс, е още по-лесно. При мен на х86 версията на този Windows след инсталиране само на драйверите /без софтуера за управление/ в секцията до часовника "Network Instant Access" от където се прави избор на безжична мрежа, над това поле се появи нова "безжична мрежа" - Mobile Broadband Connection - това е точно 3G Network card модула на модема с възможност за попълване на три полета както следва:

  1. APN - internet.vivacom.bg

  2. Username - VIVACOM

  3. Password - VIVACOM

  като отдолу има падащо меню за изобр, дали тази връзка да се използва винаги за достъп до интернет /автоматично свързване/,

  да се използва само ако няма друга налична мрежа,

  никога да не се използва

  При наличие на модем с 3G Network Card в комбинация с Windows 7 правят много лесно използването на модема без каквито и да било програми.

  Качвам снимка с маркировка в червено на 3G Network Card модула на модема от Контролния панел до бутона за връзка, а със син цвят е маркиран пътя на 3G Modem модула и дайлъп конекцията за издигане на сесия.

  Публикувано изображение

  И чрез двете възможности, без наличие на софтуер, а само с инсталирани драйвери, успях да изградя интернет връзка по маркираните два начина.

  За да бъдат инсталирани драйверите за модема, без да се инсталира програмата за управление е необходимо след включване на 3G модема към компютъра и разпознаване на кардрийдъра и виртуалното CD, ръчно чрез Контролния панел да се "ъпдейтнат" драйверите "Huawei Mobile Connect - Bus Enumerate Device или USB Mass Storage Device с налчния пакет драйвери /аз използвах предлаганите от Виваком и публикувани в архива "Huawei Driver Only 4.22.10.00.rar" в началните постове. След ъпдейт на драйверите система разпозвава Network Card / Modem / UI Inteface и се посочва ако е необходимо отново пътя до драйверите.

  Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Здравейте,

  От скоро имам Вивакомски модем Е173. Дали бих могъл да го ползвам за

  Innovatek IN-W7GPS който е с WinCE 6.0 OS. Търсих драйвъри , но за сега с неуспех.

  Благодаря предварително!

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Като цяло, считам мобилният интернет за изключително лош и не смятам, че заслужава реклама или каквато и да е похвала.

  Има хора, които нямат никакъв избор, защото не се намират в големи населени места или пътуват. Така че колкото и да си има кусури, в определени ситуации е по-добре от нищо и затова е важно да обсъждаме и тезе теми и да си помагаме. Реклами никой тук не прави.

  Здравейте,

  Много полезна информация има в постовете, виждам че сте пробвали почти всичко с 3g модемите и в тази връзка да ви попитам знаете ли програмка или настройка за автоматично свързване към интернет след стартиране на Windows-a, без намеса на оператор? Става въпрос за Huawei E173 с виваком трафик ънлимитед и на оригиналния вивакомски софтуер трябва ръчно да му се натисне бутона Connect.

  И още нещо, някой дали е успял по някакъв начин да направи отдалечен достъп до рутер с 3G интернет на виваком, тъй като там няма фиксиран IP, а изглежда че и всички портове за затворени, защото не работи и с помощта на сайтове като dyndsn.com

  Подкрепям долните постове на колегите - дайъл ъп връзка до *99# примерно. Само едно допълнение - забелязвам, че в уиндоус 7 стартъп групата невинаги функционира добре. Като алтернатива може да се ползва Task scheduler и пак да се посочи връзката. Или да се направи скрипт с командата rasdial "име на връзката"

  По втория въпрос - проблема идва главно от това, че мобилните оператори не дават публични адреси. Или по-точно дават на бизнес клиенти с много зор, така че на крайни не бих и пробвал да ги питам...

  Решението с тиимвиюър е добро. Имам предложение и за друго решение, което обаче е малко трудоемко: reverse ssh. Необходими неща:

  - на отдалеченото място в селото 3г рутер с поддръжка на опенсорс фърмуер като openwrt/dd-wrt - за да има ssh. За ддврт не знам всъщност, но за Опенврт има допълнителни модули ssh клиент, които трябва да се инсталират

  - в града, т.е. там където е публичният ип адрес - сървър при нужда

  Идеята е да се направи автоматичен скрипт за обратен ssh. Например на всеки кръгъл час ссх клиента от рутера опитва да набира обратен ссх сървър на сървъра с публичният адрес в града. Ако отсреща го чуе някой - връзка се установява и човека зад сървъра реално е влязъл в локалната мрежа на рутера в селото.

  Тези скриптове и команди са налични вече в мрежата под разни форми, но се иска малко играчка за сглобяването на всичко в едно.

  По повод първата част от въпроса. Не мисля, че е проблем да се направи автоматична връзка при старт на операционната система, но до някъде това зависи какъв точно е модема Е173,

  Тук също така зависи с каква ОС е рутера. Имам 3220, който е напрактика същия. е173 нямам, но в друг форум стана въпрос, че нещо не си пасват. При Опенврт фърмуер така и не ми стана ясно тръгва ли изобщо това модемче (ако тръгва - има под Опенврт един чалъм да не разкача, мога да обясня). При стандартния фърмуер трябва да се ъпдейтне до последна версия фърмуера и евентуално да се свали специална добавка-драйвер за този модем. След което май вече върви безгрижно.

  Също така имай предвид, че нашите оператори разкачат връзката при определено време неактивност - трябва да се зададе на модема да я пренабира сам.

  п.с. Това последното всъщност е коментар към поста на И.Иванов

  Благодаря за помощта,

  1 човек харесва това

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Привет и Честита Нова година :) Ползотворна и доходоносна :)) Та по темата, ся по празниците гледах рекламата на Макс Телеком за 4G интернет модема, рекламата с черната овца. Клипа ми хареса, щото съм фен на песента, обаче не мога да разбера следното: при положение, че все още няма достатъчно добро 3G покритие в цялата страна, къде са тръгнали да ми рекламират 4G?

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Привет и Честита Нова година :) Ползотворна и доходоносна :))

  Та по темата, ся по празниците гледах рекламата на Макс Телеком за 4G интернет модема, рекламата с черната овца. Клипа ми хареса, щото съм фен на песента, обаче не мога да разбера следното: при положение, че все още няма достатъчно добро 3G покритие в цялата страна, къде са тръгнали да ми рекламират 4G?

  1. нямам спомени Макс Телеком да са предлагали някога 3G

  2. Каква е връзката между телекомите (предлагащи 3G, 4G), всеки има своя собствена мрежа и покритие

  3. В момента МТел имат в София слабо 2G покритие, така че покритието на един тип мрежа не е свързано покритието на друг тип мрежа. Освен това говорим за различни лицензи за апаратурата за различните мрежи

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  1. нямам спомени Макс Телеком да са предлагали някога 3G

  2. Каква е връзката между телекомите (предлагащи 3G, 4G), всеки има своя собствена мрежа и покритие

  3. В момента МТел имат в София слабо 2G покритие, така че покритието на един тип мрежа не е свързано покритието на друг тип мрежа. Освен това говорим за различни лицензи за апаратурата за различните мрежи

  По точка 1 преди да се появи бисквитката с 4G, нали имаха 3G или 2G модеми /или т.нар. на лаишки език интернет флашки/ и за тях съм чувал че са с калпаво качество на покритието

  По точка 2 и 3 никой не визира другите телекоми, в случая говоря само за Макс телеком

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  По точка 1 преди да се появи бисквитката с 4G, нали имаха 3G или 2G модеми /или т.нар. на лаишки език интернет флашки/ и за тях съм чувал че са с калпаво качество на покритието

  По точка 2 и 3 никой не визира другите телекоми, в случая говоря само за Макс телеком

  Не мисля че са имали 3G 2G покритие
  1 човек харесва това

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Понеже маркетинговите понятия с броя на буквичките G явно не са много ясни за Дан, ще го кажа така: в тази тема обсъждаме трикове за по-ефективно използване на gprs/edge/umts/hspa услуги и устройства, предоставяни от мобилните оператори. Макстелеком предлагат wimax, което означава, че нямат нищо общо с тази тема и си офтопик.

  2 души харесват това

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Допълнение относно Voice feature опцията за Huawei E1750:

  Същата може да бъде активирана и чрез командата AT^U2DIAG=261

  При която се отказваме от modem интерфейса на устройството и PC UI interface (UI), но запазваме кард рийдъра и CD-то

  Found modem : E1750

  Model : Huawei E1750

  IMEI : 3548*************

  Serial NR. : H95TAA1082613659

  Firmware : 11.126.16.01.209

  Compile date / time : Jan 22 2011 12:02:53

  Dashboard version : graham_inggs_custom_iso

  Chipset : Qualcomm MSM6290

  Voice feature : enabled

  SIM Lock status : unlocked

  Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)

  ===================================================================

  AT^GETPORTMODE

  AT^GETPORTMODE

  ^GETPORTMODE:TYPE:WCDMA:Qualcomm,DIAG:0,CDROM:1,PCUI:2,NDIS:3,SD:4

  OK

  Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

  Сподели този отговор


  Линк към този отговор
  Сподели в други сайтове

  Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

  Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

  Регистрирайте се

  Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


  Нова регистрация

  Вход

  Имате регистрация? Влезте от тук.


  Вход

  • Горещи теми в момента

  • Подобни теми

   • от Мирослав Михайлов
    Здравейте колеги, имам 3G modem на vivacom, но когато сложа карта на Globul (Telenor) ме кара да въведа 10 цифров код...
    Предполагам устройството е заключено към другите оператори.
     
    Та въпросът ми е, как мога да си го отключа  да разчита други карти? Ако има някой компетентен  моля да сподели мнение, благодаря ;) 
     
   • от Extracffs
    Здравейте!
    Искам да си купя тоя телефон и съм се ориентирал към съответното леново, което ще ми струва около 200 лева(което за 5 инча дисплей и четириядрен процесор според мен е добре, а и 99% от ползването му ще бъде за музика и браузване, гледане на пиратски филми от замунда както всеки  )
    Обаче телефона се продава само в Китай и само онлайн и ме интересува дали 3G честотите ще работят и тук в България
    2G: GSM 900/1800/1900
    3G: TD-SCDMA 1880-1920/2100-2025Mh
   • от Person
    Здравейте! Колегата 'Profruit' е споменал за този китайски таблет в друга тема, ми той като показатели превъзхожда всички други бюджетни таблети който се предлагат на нашия БГ пазар. За два дни намерих и българска фирма която го предлага: http://www.inflow-store.com/kompyutri/tableti/cube-u65gt-talk-9x-9-7-ogs-screen-mtk8392-octa-core-2gb-ram-16gb-rom-dual-camera-2-0-8-0mp-gsm-wcdma-3g-android-4-4.html. Моля, за Вашето мнение.
    БЛАГОДАРЯ !
   • от azsamwe
    Здравейте на всички форумци - пишещи и четящи !


    Имам проблем и ще се радвам да получа нужното разбиране и евентуално насочване как да постъпя.

    Знам, че тука има хора които са доста навътре в знанията си относно технологии - софтуер, хардуер и т.н. и мисля, че ще получа правилния съвет .
    Става дума за това , че на мен спешно ще ми се налага да пътувам .
    Така стават нещата, че ми се налага да закупя нещо от тия две категории - нетбук или таблет.
    Тъй като ми се налага да използвам интернет, нещата са свързани с това и няма как .. Но тъй като съм беден човек , особено на този етап финансите никак не ме обичат .. Та ще се помъча поне до седмица да събера едно 180, поне до към 200 лева . За това тия дни разглеждам обяви в интернет относно по изгодни, но качествени лаптопи и таблети. Всички казват, че стоките им са добри, че гарантират качество, обаче истината е някъде там. Да вземеш стока втора ръка, си е доста рисковано, тъй като нито знаеш как, нито пък колко е използвано това нещо и каква е реалната причина поради която човекът го продава.
    Имах наскоро един такъв случай (на мен изобщо не ми върви с техниката), бях закупил едно ноутбукче от продавалник, човекът даваше пълна гаранция че с него няма ядове, че батерията държи няколко часа, че е запазено и т.н. След като обаче го взех (тъй като аз дадох чисто нов таблет и 150 лв. горница), от там нататък се започнаха ядовете. Батерията излезе, че е заминала, грам не държеше ток и работеше само на  зарядно. Имаше бучене при работа, загряване и като цяло - нестабилна стока. Излезе така, че аз се набутах, и бях измамен .. Както и да е, успях да го продам за части, но взех едва 100 лв. от него (даже се чудя как) .
    Та, сега направо си ме е страх да закупя някакъв продукт, защото си мисля, че пак ще излезне такъв. И понеже знам, че има марки, които самото им производство гарантира качество и повечето хора са доволни, обаче има и такива, от които хората масово се оплакват.. Та искам конкретно да ми препоръчате, относно ноутбуците - понеже аз харесвам Асус, Леново, Мси и т.н. като марки... кажете ми сполучливи ли са и какъв модел конкретно бихте ми препоръчали да взема, за да имам що годе спокойствие и да знам, че не е излишна набутвация. Също така ме посъветвайте, относно живот на батерията и компактност, какво е по-добре да закупя, при положение че ще съм на път - нетбук или таблет.

    Държа на що годе прилични параметри, да няма забивации.. Както и на що годе добра резолюция на екранчето.

    Спрял съм се на три модела (относно таблети, понеже държа и на 3G модула).

    Prestigio Multipad 4 Ultra Quad 8.0 3g

    Samsung P6200 Galaxy Tab

    Lenovo Ideatab A 3000    .. Какво от тия изброените считате, че ако взема ще е правилният избор като картина, качество, батерия и стабилност.. И кое не ми препоръчвате. Ако може изброявайте и причините за съветът си.


    Много моля да ме напътите !
    Извинявам се ако вече има такива теми , моля за вашето разбиране и за насоки.
    Благодаря!
   • от Mnedjalkov
    Здравейте.Имам следното питане.Абонат съм на Виваком.Те дават wifi рутер,който съчетав функцията на такъв,модем и суич.Проблема е,че при него силата на сигнала е много слаб и не може да ми покрие най-отдалечените точки.За да усиля сигнала си купих ретер "linksis wrt 54 gl".Свързвам го по следни начин.От един от четерите порта на ретера на Виваком изкарвам кабел и го включвам в интернет порта на Линксиса.След това с друг кабел пък свързвам Линксиса с компютъра и му влизам в настроиките посредством даденото  ip 192.168.1.1. От там се опитвам да направя настроиките които вземах от еднин сайт написани на български.Проблема е,че след като приключа запаметявам настроиките.От там нататъс и смартфона и лап топа намират въпросният Линксис,свързват се към него,но няма интернет.Тоест интернета не тръгва.Не знам какво точно бъркам в настроиките.Ако някои бъде така добър да ми опише точно какво трябва да направя по настроиките ще му бъда благодарен. 
  • Разглеждащи в момента   0 потребители

   Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Дарение