Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Rub4o

Всичко за 3G Интернет модемите, настройки, проблеми

Препоръчан отговор


Здравейте колеги, предлагам стартирането на единна тема за споделяне на информация около 3G интернета, модемите предлагани от операторите или с които разполагат потребителите, мрежовите настройки на операторите, както и различни хитрини и трикове, които можем да прилагаме при работа си с този тип устройства и услуга.

Бих искал да споделя опита си до момента с този тип интернет услуга, устройствата, които са минали през ръцете ми и триковете които успях да приложа за няколкото дни експерименти. Ще опитам да разделя съдържанието на първия пост в няколко основни групи според естеството на предложената на вниманието Ви информация.

Всичко до момента споделено е базирано единствено и само на услугата от Vivacom в последствие при наличие на достатъчно информация бих могъл да обогатя съдържанието на първоначалния пост.

Линковете приложени в поста се отварят при зареждане на препратката в нов прозорец (подпрозорец).

І. Настройки за връзка

1. Връзка чрез оператор Vivacom (необходими ръчни настройки, ако не се използва софтуера предлаган от оператора):

Необходимите ръчни настройки за осъществяване на връзка са както следва:

Име на профил - VIVACOM Internet или VIVATEL Internet

APN (статичен) - internet.vivacom.bg или internet.vivatel.bg

CHAP удостоверяване - отметка

Предпочита HSDPA - отметка

Номер за достъп - *99# или *99***1#

Потребителско име - VIVACOM или VIVATEL

Парола - VIVACOM или VIVATEL

SMS център за съобщения - +359878000333

2. Връзка чрез оператор Globul (необходими ръчни настройки, ако не се използва софтуера предлаган от оператора):

Необходимите ръчни настройки за осъществяване на връзка са както следва:

Име на профил - Globul Internet

APN (статичен) - globul

CHAP удостоверяване -

Предпочита HSDPA - да

Номер за достъп - *99#

Потребителско име - globul

Парола -

SMS център за съобщения - +35989100000

3. Връзка чрез оператор M-tel (необходими ръчни настройки, ако не се използва софтуера предлаган от оператора):

Необходимите ръчни настройки за осъществяване на връзка са както следва:

Име на профил - M-tel Internet

APN (статичен) - inet-gprs.mtel.bg

CHAP удостоверяване -

Предпочита HSDPA - да

Номер за достъп - *99***1# или *99#

Потребителско име - *

Парола - *

SMS център за съобщения - +35988000301

не съм убеден в коректността на настройките за M-tel

ІІ. 3G USB модеми общи впечатления

Модемите, на база на които съм правил опити и експерименти са както следва: Huawei E173s-2 (предоставен от Vivacom); Huawei E1750 (от чешкия оператор О2); и Teltonika U3G15L (предоставян преди доста време от Vivatel)

Държа да уточня още в самото начало, че и трите модема са мои и съм съзнавал големият риск, който поемам с направените експерименти.

Не бих могъл да откроя съществени различия в качеството на услугата с трите цитирани по-горе модеми, но мога да споделя чисто практични коментари.

Телтониката е доста голяма като обем и което я прави неудобна за работа с мобилен компютър например, навярно и заради това отдавна не се предлага от Виваком.

Модемите на Хуавей са симпатични, както предлагания от Виваком (Е173s-2), така и този който ми попадна от чешки оператор (Е1750).

Освен значително по-компактния обем и заемано място, друго интересно преимущество на тези модеми е наличието на слот за MicroSD карта памет, което може да превърне модема, освен в безжично устройство за достъп до интернет, а също така и в преносима флаш памет, така с едно устройство в джоба, да имаме две функционалности. Важно уточнение и за двата цитирани модела на Huawei е, че поддържат максимум 4Gb карта с памет и картата с памет трябва да се закупи отделно (поставя се странично преди СИМ картата, под капака на модема с крачета сочещи нагоре за E1750, и след СИМ картата с крачета сочещи надолу за модела Е173s-2 предлаган от Виваком). Друго преимущество на модемите Хуавей е наличието на вградена флаш памет в самия модем със защита от изтриване, върху която е записан драйвера (софтуера за управление) на устройството, така във всеки един момент безпроблемно може да се използва устройството, без да е необходимо да се носят допълнително драйвери или да се търсят от интернет за да бъде стартирано устройството на друг компютър.

Наличието на точно тази памет е доста интересно и малко по-късно в темата ще споделя как тази памет може да бъде изтривана, презаписвана и на практика всеки един модем на Huawei (не само описаните по-горе) да бъде брандиран за всеки един оператор. Какво ще рече това, ако имате 3G модем от друга държава или друг оператор, много лесно можете да му промените заложения в тази памет софтуер, за да го използвате към всеки един оператор без досадни вградени настройки в управляващата програма, можете да качите индивидуално софтуер за оператора към който искате да адаптирате модема, можете да качите и универсален софтуер без настройки, като индивидуално в послествие можете да си въведете необходимите настройки за един или няколко оператора (профили) в зависимост от това колко СИМ карти ще ползвате за работа с този модем. Примерно имате СИМ карти към Глобул, Виваком и М-тел и според покритието искате да можете да ги използввате само на един модем (без да носите със себе си трите модема).

Съществено относно работата на модемите е да се има предвид факта, че модема за да изгради интернет сесия прави проста дайлъп сесия, за която единствено е нужно да бъде въведен номер за достъп (*99#), при Виваком дори не е задължително наличието на юзърнейм и парола (Vivacom). Какво означава всъщност това?

(Отнася се за Виваком към момента) Ако модемът ще се използва само за достъп до интернет (няма да се ползва функцията СМС или други допълнителни функционалности давани от софтуера за управление), не е задължително и необходимо той да бъде инсталиран, но в този случай задължително трябва да бъде спряа опзцията за искане на ПИН код при включване на устройството, а това обаче, може да се постигне само чрез софтуера за управление на модема. Ако веднъж бъде изключена тази опция, интернет сесията може да бъде стартирана и без наличието на софтуерната програма. В този случай (изключено искане на ПИН код) необходимо е само наличие на инсталирани драйвери за модема и ръчно създадена дайлъп сесия чрез модема до *99#

Какво печелите от този вариант на връзка?

Нищо кой знае какво, просто няма да е необходимо като включите модема да стартирате програмата на оператора и да правите връзка през нея, можете с един шорткът на десктопа на създадената дайлъп конекция и с кликване или десен бутон да си стартирате дайлъп връзката, след което се появява индикация до часовника за наличието на интернет връзка издигната чрез 3G модема. (това се отнася и за трите цитирани по-горе модеми за издигане на сесия чрез СИМ карта на Виваком).

ІІІ. 3G USB модеми - драйвери за управление и софтуер:

В тази насока смятам да кача линкове към софтуери за управление на цитираните по-горе модеми, както следва:

Teltonika U3G15L Vivacom software - оригиналният софтуер за управление и драйвери съпътстващ модема от Виваком

Teltonika Original Software USB H7.2 U3G15L 2007.09.28 CDv12.16 - софтуерът за управление на модема и драйверите от производителя Телтоника

Teltonika Driver Only USB H7.2 U3G150 - само драйвери за модема, без софтуер за управление

VIVACOM 3G USB Modem Software Huawei - оригиналният софтуер и драйвери съпътстващи модема от Виваком

Huawei Driver Only 4.20.11.00 - само драйвери за модеми Huawei, без софтуер за управление

Huawei Driver Only 4.22.10.00 - само драйвери за модеми Huawei, без софтуер за управление (Vivacom)

Huawei Mobile Partner 16.001.06.01.500 - софтуерът за управление на модема и включени драйвери версия 4.22.10.00

Аз лично в момента изпробвам за двата модема на Huawei софтуерния пакет Mobile Partner 16.001.06.01.500 като съм добавил в инсталатора последната версия на драйверите за модема, дава малко повече функционалности, както и има наличието на на USSD - чрез тази секция в реално време можете да изпълнявате определени команди към оператора като:

*123# проверка на сметката

*99# проверка на телефонния номер на сим карката

Пример:

Send:*123#

Receive:Tekushto potreblenie 0.00 lv bez DDS, dalzhima suma 0.00 lv s DDS kam 03.10.2011 20:07

Цитираните команди са към оператора Виваком, за Глобул и М-тел са различни.

Единствения недостатък в тази версия от оригиналния софтуер на Виваком придружаващ модема Е173s-2 е липсата на информация за клетката от която се обслужва модема. Тази информация бе достъпна от: Tools - Diagnostics - Network status. Но може ба дъде активирана при редакция на управляващите файлове на програмата, както и могат да бъдат отключени и други настройки и плъгини, които не са активни в готовия инсталатор (също така и във версията на програмата от Виваком).

Съществуват твърде много варианти и вариации на програмата Mobile Partner, с различни скинове, брандове и визуални промени. Всеки който поиска може сам да преработи програмата и да публикува своя интерпретация.

В нета има доста версии /вариации/ както, като с числово изражение, така и като визуално оформление. Прогмарама може лесно да бъде редактирана, визуално, като опции, скинове (визуален изглед), поддържа плъгини, които не във всички инсталатори на на различните версиите са активирани след самото инсталиране, но при желаине могат да бъдат активирани чрез редакция на xml управляващите файлове в програмата, също така могат да бъдат редактирани, добавени още в самия инсталатор и така да си изработим собствен инсталатор на желаната от нас функционална версия на програмата със заложени или не готови настройки за връзка с оператор. Може да бъде активирана опция за задаване на лимит за трафик, бутон за видео стриймове, VoIP телефония и прочие.

Ще добавя линкове към сайтове в които е описано как се прави това, а ако имам време може да опитам да обединя информацията по редактиране на програмата в един файл.

-> Много бих се радвал ако някой от колегите от форума с повече знания, възможности и разбира се време, разгледа програмата и предложи Kaldata версия на програмата с наш индивидуален изглед, оформление и отключени повече опции и възможности за опериране.

Визуално този суфтуер не се различава съществено от оригиналния предлаган от Виваком, тъй като е разработен от Хуавей и на негова база е изграден и софтуера предоставян от Виваком, разликата е в цветовата гама (синьо) и наличието на цитираните по-горе допълнителни функционалности. За работа с тази програма е необходимо ръчно да си въведете необходимите настройки (за Виваком цитирани в началото на поста) за да може да работите с модема.

Прилагам Скрийншот от програмата от цитираната версия на програмата и линка който предлагам:

Публикувано изображение

В програмата могат да бъдат създадени няколко профила за връзка към различни оператори при наличие на не заключен модем и СИМ карти на няколко оператора, от падащото меню може да бъде избран желания профил за връзка.

ІV. 3G USB модеми - отключване (разкодиране) при ограничен модем за работа само с един оператор, активиране на voice feature опция при наличие във firmware (само Huawei)

И двата модема на Huawei не бяха заключени (кодирани за работа само със СИМ карта на оператора от когото е модема), но е много възможно да Ви попадне заключен модем. Това се преодолява изключително лесно чрез няколко програми за генериране на отключващи кодове на база IMEI кода на устройството (видим под капачката на мястото за поставяне на СИМ картата на модемите Huawei)

Unlock Huawei Modem - пакет с няколко програми за отключване на модемите от тази марка

С приложените програми се разботи изключително лесно, за целите на изложението ще дам пример с две от тях - Arvie Unlocker и Universal MasterCode

Стартирате програмката, въвеждате ръчно IMEI кода или избирате COM порта на модема за автоматично разпознаване и се генерират два кода:

Unlock: този цифров код служи ако модемът е заключен за работа само с карти на определен оператор. При този вариант след поставяне на чужда карта модемът ще иска код за да стартира работа, в този случай се въвежда този отключваш код, чрез което модема се отключва за работа с карти на всички оператори.

Flash: този цифров код служи при опит за преинсталиране ипи ъпдейтване на firmware-а на модема, без този код е невъзможно под Windows среда да се осъществи ъпдейта.

Публикувано изображение

В допълнение Ви предлагам и още една малка програма, чрез която можете да отключите модема без да е необходимо да слагате карта на друг оператор, а само да въвъведете генерирания отключващ код.

CardLock UnLockv 1006 - програмата не изисква инсталация, необходимо е само да я стартирате и да въведете отключващия код.

Unlock and Tweaks Huawei - допълнителен пакет с програми за работа с модеми Huawei съдържащ: HUAWEI MODEM Code Writer - програма за отключване на модема, Huawei Unlocker - генератор на кодове по IMEI, Huawei Modem Unlocker v1.1 - програма за проверка на статуса на модема и отключване при въвеждане на Unlock Code, SetHSUPA - програма за активиране на HSUPA при ъплоуд на данни.

DC Unlocker - софтуер чрез който може да бъдат отключени модеми (платено и безплатно в зависимост от модела) или да бъде извършена активация на Voice feature опцията за модемите, чиито firmware я поддържат.

Опцията Voice feature дава въможност софтуерно (чрез програмата за управление примерно Mobile Partner) да бъдат осъществявани телефонни или видео телефонни разговори, чрез поставената в модема SIM карта. Повече информация относно работата с програмата може да намерите във форума към сайта с програмата.

За модела Е1750 има поддръжка от фърмуера на Voice feature, но според отчета на програмата при мен е Voice feature : disabled

Въпреки опитите ми според инструкциите от сайта и споделения опит от други хора опитали да активират опцията за този модем, не успях да променя статуса от Disabled на Enabled. Според публикации на потребители, за да бъде активирана тази опция следва да се използват AT Command, за спиране на вградения CD Rom (паметта на модема) и картата с памет (кард рийдъра), да бъде извършена активация и след това отново да бъдат пуснати чрез AT Commands, но при мен не се получи. Информация за AT Commands ще публикувам по-надолу в поста си.

За модела E173s-2 (предлаган от Vivacom) отчета на програмата ми дава, че Voice feature не се поддържа от настоящата версия на инсталирания фърмуер (Huawei E173s-2: 21.017.09.00.00).

Важно уточнеине при работа с тази програма - при мен - при поставяне на SIM карта в модема ми дава съобщение Data Card (locked), при липса на поставена SIM карта, съобщението е Data Card (unlocked). Поради тази причина обработвам модема с програмата без SIM карта.

Полезен линк в това отношение от руски сайт.

Успях да активирам функцията Voice feature: enabled с малко помощ от руските форуми и комбиниране на методи от други модеми. Постигнах го по слединя начин: включвам модема в USB порта без поставена SIM карта, стартирам програмата DC Unlocker, пускам автоматично да сканира за модема, в долния прозорец след приключване на сканирането могат да бъдат изпълнявани AT команди (не го знаех до този момент). В прозореца изпълнявам командата: AT^U2DIAG=5 (чакам OK за изпълнението и) и не изключваме програмата.

Изключвам модема от USB порта, изчаквам няколко секунди и отново го включвам, поставям падащите менюта на програмата за автоматично откриване и сканирам отново, виждам вече активна опцията: Voice feature: enabled

Изключвам модема и поставям SIM картата, пусакм отново да сканира и резултата е желаният:

Found modem : E1750

Model : Huawei E1750

IMEI : 354818046******

Serial NR. : H95TAA1082613659

Firmware : 11.126.13.00.00

Compile date / time : Jun 22 2010 12:02:41

Dashboard version : graham_inggs_custom_iso

Chipset : Qualcomm MSM6290

Voice feature : enabled

SIM Lock status : unlocked

Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)

Целта е постигната, но за сметка на кард рийдъра и модема (Micro SD слота е изключен), за да подновим работата им да изпълним една от следните команди AT^U2DIAG=268 (или AT^U2DIAG=276) /съгласно описанията по-долу за АТ команди/. В този случай, при липса на модем интерфейса, което не е фатално, като изключим факта, че няма да можем чрез дайлъп сесия да се свържем в мрежата на Виваком. Чрез софтуера Mobile Partner издигаме сесия чрез Network интерфейса (в този случай не трябва да даваме Disable на мрежовия контролер), след иницииране на връзка чрез програмата, се появява икона долу до часовника за наличие на мрежа. Но се налага допълнително активиране на мрежовия контролер 3.6 to 7.2mbits допълнителен patch.

Към момента Виваком не дава възможност за гласово избиране чрез Data SIM, така че упражнението описано по-горе не е нужно (правя го за себе си), единствето което мога да спечеля в този случай при поставяне на обикновена сим карта да мога да провеждам разогвори от компютъра (видео разговори също) до пускането на опцията Voice Call през Data SIM.

При второто активиране по описания начин на voice feature, реших да спра Network интерфейса чрез DC Unlocker езписвайки следните команди:

AT^U2DIAG=268

AT^CVOICE=0

След изключване на модема от USB порта и включването му отново, Network интерфейса беше спрян, кард риъдара отново работеше, а за мое учудване функцията Voice feature: enabled (остана активна)

Voice activation Huawei - пакет допълнителни програми необходими в опитите за отключване на Voice feature функцията. Съдържание: ResHacker - необходим за извършване на редакция на ехе файлове, dc-unlocker без нужда от инсталация, Russia_MTS_PatchDataCard1.0.0.3 (руски метод за активиране), 7.2Mbits enabler - пач за активиране на максималната скорост, трябва да се редактира с ResHacker и да бъде добавен IMEI кода на телефона, който ще бъде активиран, SetHSUPA - за активиране на максимален ъплоуд 5,6Mbits.

При наличието на активна функция Voice feature успях успешно да проведа аудио разговор, да приема входящо обаждане и да инициирам видео разговор чрез програмата Mobile Partner, но с личната си SIM карта на Globul, тъй като Data SIM картата на Vivacom e с блокирани изходящи и входящи обаждания на абонаментен план Traffic Unlimited XS (не знам за другите планове и другите оператори как процедират). Въпреки това, вече имам модем, който мога ползвам като телефон при поставянето на стандартна SIM карта и като 3G модем при поставяне на Data SIM, дай Боже някой ден операторите ни предоставят гласови услуги чрез Data SIM при това на достатъчно изгодни цени, за да използваме активно тази възможност.

Ако попадна на firmware с поддръжка на Voice feature, с интерес бих си поиграл и с модема Huawei E173s-2 (предоставян от Vivacom) за да опитам и на него да активирам тази благинка.

V. 3G USB модеми - ъпдейт или преинсталиране на firmware (само Huawei)

За да предприемете това рисково начинание, трябва да съзнавате какво точно правите и какви биха могли да бъдат последствията ако опитате да заредите неправилен firmware или поради небрежност и немърливост сами да объркате. Не правете опити ако не разбирате опастността, възможните негативни последствия, както и ако не изпитвате необходимост да променяте фабрично заложения управляващ софтуер на модема.

Моите модеми Huawei в момента са със следните ферсии на firmware-рите:

Huawei E173s-2: 21.017.09.00.00

Huawei E1750: 11.126.13.00.00 (след update)

И двата модема са с променен от първоначалния firmware, но пропуснах да запиша версиите, преди да ги обновя.

Прилагам линкове към няколко различни firmware-а за двата модема, с които разполагам в момента, с известни забележки и уточнения, възможно е да има налични и по-нови:

Huawei E1750 Update 11.126.13.00.00.B418 - обновява само фърмуера на модема, не променя съдържанието на паметта с драйверите

Huawei E173 Update 11.126.85.00.114 B427 - поддържа Voice Featured, но не е съвместим с E173s-2

Huawei E173 Update 11.126.85.00.209 B427- поддържа Voice Featured, но не е съвместим с E173s-2

За момента не успявам да намеря firmware за Huawei E173s-2, какъвто е реално модема предоставян от Vivacom.

За да бъде обновен фърмуера е необходимо генериране на Unlock код както е описано по-горе. Въвежда се в средата на инициираната инсталация при поискване, при въведен грешен код, прекъсва стартирането на същинското обновяване на фърмуера.

VІ. 3G USB модеми - брандиране - промяна на съдържанието на вградената памет на модема (само Huawei)

Какво означава това?

Както споменах цитираните модеми на Huawei имат вградена памет, която обаче е различна за различните модеми.

Е173s-2 притежава 64мб памет

Е1750 притежава 96мб памет

В рамките на тази памет има фабрично зареден софтуер за управление съобразно това модемите от кой оператор се предлагат пакетно с услугата или модема се закупува нов необременен от брандиранисофтуери. Паметта е неизтриваема в смисъл, до толкова, да не може да се изтрие чрез форматиране с десен бутон на мишката, това обаче не означава, че ако искаме не можем да си изтрием съдържанието на тази пемет и да заредим друго. Както споменах в предходната точка от поста, някои ъпдейти на фърмуера променят и тази памет, но не всички. Дори и да Ви се случи при ъпдейт да се натъкнете на странен и брандиран фърмуер можете сами да си направите пакет, който да заредите в паметта, може да комбинирате при наличие на достатъчно място и пакет от няколко програми за управление на модема. Аз лично направих така и си компилирах за двата модема един iso файл съдържащ оригиналния софтуер на Виваком и този на Mobile Partner 16.001.06.01.500 както и добавих един текстов файл с необходимите настройки за мрежата на Виваком. Така във всеки един момент мога да преценя коя от двете програми ще ми бъде полезна за да инсталирам и ползвам заедно с модема.

Huawei Dashboard Tool 0.0.0.7 - това е инструментът чрез който ще опиша, как може собственоръчно да бъде създаден изпълним файл зареждащ в паметта на модема желаното от нас съдържание с драйвери, програми, текстови файлове и прочие.

Първо изтегляме Huawei Dashboard Tool, програмата не се инсталира, просто се стартира. От секцията горе Options можем да изберем създаване на бекъп съществуващия в момента софутер и съдържание в паметта. Това е много полезно ако не сте сигурни при инсталиране на ъпдейт на фърмуера, дали няма да бъде сменено съдържанието на паметта на модема или просто за лична сигурност и архив. За да създадете бекъп изберете изходящ файл - име и натиснете бутона бекъп, ще бъде генериран iso файл със съдържанието на паметта. От този файл след малко ще обясня как може да бъде генериран със същата програма самоинсталиращ се пакет за зареждане.

Как да си създадем сами пакет, който да заредим в паметта на модема?

За тази цел ни трябва допълнителна програма от рода на UltraISO или друга подобна. Целта е да си генерираме съвкупност от файлове и директории, които да запишем в iso формат. Можем да направим този имейдж самостартиращ се (да се изпълнява при включване на устройството и инсталацията да тръгва сама). Можем да добавяме различно съдържание, можем да в отделни папки да сложим инсталатори на различни типове софтуерни програми за управление на модема/и като единственото ни ограничение е обема памет с която разполага устройството. Задължително преди да компилирате подобен имейдж трябва да проверите в интернет какъв е капацитета вградена в устройството памет, за да не опитате да заредите по-голям обем данни от разполагаемата памет. В този случай не съм сигурен какви биха били последствията.

След като сме си събрали желаните файлове, директории, програми, избрали сме самостартиращи файлове ако искаме такива екстри, записваме в изходен файл *.iso

Препоръчвам след създаването на файла да бъде зареден чрез програма за виртуално CD за да бъде извършена допълнителна проверка и преглед на създадения имейдж файл (чрез програми като Алкохол, Даемон Тулс, Неро, Вирчуал Клон Драйв и прочие).

Ако сме сигурни, че сме готови с имейдж файла, след прегледа за проверка, преминаваме към следващата фаза: създаване на изпълним файл зареждащ съдържанието от имейджа в паметта на модема. Сега вече ни е необходима отново програмата Huawei Dashboard Tool. След като я стартираме, избираме Input ISO Image file - пътя до генерираният от нас файл, избираме и Output Dashboard installer file - път и име на изходящия изпълним файл, който програмата ще генерира. При желание може да бъде сложена отметка на опцията Change Dashbord installer label - чрез тази опция можете да наименовате генерираната от вас компилация на софтуера (или друго съдържание), което ще бъде качено в паметта на модема. След като сте готови натискате бутона Create Dashboard - изчаквате програмата да завърши генерирането.

Когато програмата приключи имате файл от рода на: Huawei software for Vivacom and Mobile partner 16.exe

За да заредите в паметта на модема създадения пакет, трябва да стартирате генерирания инсталатор и да изчакате прогреса на зареждане в паметта на модема да приключи. След приключване е необходимо да изключите модема от USB порта и да го включите отново, след което остава да се насладите на своето творение.

Huawei software set with drivers 4.22.10.00 - по описаният начин създадох изпълним файл, който изтртива съдържанието на вградената в модема памет и го заменя с подготвения от мен софтуерен пакет, който съдържа оригиналния VIVACOM 3G USB Modem Software, предложената версия на Huawei - Mobile Partner 16.001.06.01.500 with driver version 4.22.10.00, директория с помощни програми за разкодиране и брандиране на Huawei модеми (Huawei Dashboard Tool, CardLock UnLock, комплекта с генератори на кодове по IMEI) и текстови файлове с описаните настройки на трите оператора. Инсталаторите на двете софтуерни програми за управление на модема, умишлено са сложени в директории, по този начин не се изпълнява AutoRun функцията за автоматично стартиране. Общия обем заемана памет от пакета е - 59,7 MB.

VІІ. 3G USB модеми - AT Commands, включване и изключване на вградената в модема памет, деактивиране и активиране на други опции от модема - (само Huawei)

Ако искате да изключите вградената в модемите Хуавей памет можете да го постигнете с няколко трика.

Защо бихте искали това? Ако не желаете при всяко включване на модема да се стартира софтуера за управление на модема ако използвате различен софтуерен пакет.

Изключването на паметта става по следния начин (временно спиране на паметта, тя не се изтрива, просто не се стартира виртуалното устройство със съдържанието от паметта вградена в модема):

Първо за целите на упражнението ни е нужно да изтеглим програмата PuTTY след като я свалим и стартираме следва да изберем серийна връзка, СОМ порта на който работи модема (можем да разберем това от софтуера за управление в секцията за диагностика, от контрол панел - модеми или от дивайс мениджъра) и скоростта за трансфер (9600), след това натискаме бутона Open (можем да използваме и DC Unlocker вместо PuTTY)

В отворения терминален прозорец изпълняваме командата:

AT^U2DIAG=256

След успешно изпълнение на командата в прозореца трябва да се изпише съобщение ОК

Можем да спрем програмата, изпълнили сме целите си. Флаш паметта на модема е спряна. Може да изключите модема от иконата до часовника “safely remove hardware”.

При последващи включвания вградената памет няма да се самостартира.

Включване на вече изключена памет на модема:

За да включив отново паметта, трябва отново да стартираме програмата PuTTY по описаният по-горе начин и в терминалния прозорец да бъде изпълнена командата:

AT^U2DIAG=268

След успешно изпълнение на командата в прозореца трябва да се изпише съобщение ОК

Можем да спрем програмата. Флаш паметта на модема отново е активна. Може да изключите модема от иконата до часовника “safely remove hardware”.

При последващи включвания вградената памет отново ще се стартира.

Huawei AT-commands (работи се през PuTTY)

note: Some devices like the Huawei K3715 seem to require AT-commands to be typed in capital letters!

There are a couple of options for disabling and re-enabling the following USB-components of Huawei USB-modems:

 • modem (M)
 • NAND-flashmemory drive (CD)
 • microSD-drive (SD)
 • PC UI interface (UI)
 • network adaptor (N)
 • smartcard (SC)
To disable or re-enable those components run the following AT-command, where n is one of the numbers from the table below:

AT^U2DIAG=n

On some models it is possible to read the present value of the parameter n by sending command:

AT^U2DIAG?

Публикувано изображение

*) note: smartcard (SC) and network adaptor (N) are not present in most Huawei devices. Using an AT-command, that activates SC or N on a device, which hasn't these components will result in errors and so will be noneffective.

Modems supporting AT^U2DIAG? command: E173, E1750

Modems not supporting AT^U2DIAG? command: K3565

Also on some models it is possible to display a list of devices present in a USB-stick, by sending a command:

AT^GETPORTMODE

Линк към първоизточника; Линк към снимката (ако не се визуализира)

Заключителни думи:

В заключение: след описаните по-горе гимнастики имам на разположение три модема готови за работа както в мрежата на Виваком, така и на останалите оператори, ако ми попаднат СИМ карти. Със сигурност мога да кажа че 3G покритието на Виваком е плачевно извън голям град (като Варна), а на места дори в самия град. За сравнение в села около Шумен, М-тел притежават 3G покритие (за мое учудване), за разлика от другите оператори (засичам го чрез софтуера на модема).

Максимално достижимата скорост през 3G мрежата на Виваком, която съм достигал е 4 мегабита даунлоуд и 1 мегабит ъплоуд.

Публикувано изображение

Скоростта е отчетена в Южна Промишлена Зона във Варна (с модем Huwai E1750, SIM карта от Vivacom, план Traffic Unlimited XS)

ВАЖНО: при наличието на 3G модем (който да не е заключен към определен оператор) с коректно въведени мрежови настройки за съответния оператор чиято карта е поставена, обикновенна валидна СИМ карта е достатъчна за да бъде създадена интернет сесия. Трафикът обаче се тарифира съгласно абонаметния план за съответната карта. Аз успях с предплатена карта на Globul (B-conect) /личния ми телефон/ да вляза в 3G мрежата на Globul чрез описаните настройки в началото на поста и да сърфирам, но за 1Mb трафик (3 мин), бях таксуван около 0,60 лв.

Приемам идеии как да се преборя с 3G СИМ карта на Виваком (втора която имам), с която до скоро имах интернет, но от известно време отказва да вдигне конекция със следното съобщение:

Error619: A connection to the remote computer could not be established, so the port used for this connection was closed.

Възможно е да е блокиран достъпа на тази карта, макар да мога да се свържа с мрежата на Виваком както с модема, така и при поставяне на СИМ картата в телефон (не ми изписва съобщение картата е невалидна или отхвърлена от оператора), но не мога да издигна сесия или да изпращам СМС-и чрез софтуера.

Другото интересно е че от статискитана на софтуера за управление на модема виждам следната информация от Нетуорк статуса:

CS Network registration: Registered

PS Network registration: Registration denied

Интересен е и фактът че при изпълнение на командата *123# получавам следното съобщение:

Send:*123#

Receive:Tekushto potreblenie 0.00 lv bez DDS. Ostavashti danni 768.00 MB kam 04.10.2011 20:06

Което ме навява на мисълча, че картата не би трябвало да е блокирана или напълно спряна.

Отворен съм за всякакви идеи, трикове и съвети как да излъжа СИМ картата отново да работи... (ако изобщо е възможно)

Това е от мен за сега, надявам се да съм успял да бъда полезен или поне интересен, както като четиво, така и като отправна точка за размисъл.

Част от информацията, на която е базиран поста ми, е интерпретирана от тези сайтове: Линк 1 , Линк 2 , Линк 3, достъп до личен архив от файлове

Файлов архив с firmware, software, Dashbord за много марки и модели 3G модеми - от падащото меню трябва да се избере производител, след което се натиска картинката на USB модем до падащото меню, следва избор на модел, отново се натиска картинката, следва избор на firmware, software, Dashbord инсталатор, драйвери (Mac и Windows). От сеция Varies може да бъде изтеглен допълнителен помощен софтуер при работа с дадената марка модеми.

Firmware, software, Dashbord for Huawei - само за модеми Huawei

С уважение към всички членове на Kaldata,

Васил Атанасов

Rub4o

Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Във връзка с написаното по-горе е необходимо да въведа няколко уточнения, тъй като в процеса на експерименти се натъкнах на известни неточности в информацията, която съм публикувал, а също така и съществени различия за модемите Huawei E1750 и Huawei E173, с което не искам да подведа някои от Вас.

1-во относно Voice feature опцията за модема E1750 - въпреки описаните вече опити да стартирам тази функция, тя е с голяма "склонност" към самоизчезване след няколко стартирания на модема, преинсталиране на драйверите или друго мое действие. При мен след няколко дни функцията отново беше със статус Voice feature - Disabled. И единствения начин по който отново успях да е възстановя, бе след изпълнение на описаните вече AT команди за изключване на SD слота (може да се постигне с команди n от 0 до 12 според описаното вече).

2-ро както описах в първия пост модемите имат два "интерфейса" 3G Network Card и 3G Network Modem - като 3G устройството Huawei E1750 може да издигне интернет сесия и чрез двете устройства. При този вариант в програмата Mobile Partner в секцията Tools - Options - General се появява нова секция Connection type с възможни два избора RAS(modem) и NDIS - снимка 3G устройството успява да изгради връзка и през двете налични мрежови устройства (виждат се и в дивайс мениджъра на уиндоус), при единия вариант като далъп сесия (в инфото виждаме само IP) във втория вариант имаме видимо мрежово устройство, което по DHCP си получава мрежовите настройки (в този случай са видими IP, маска, гейтуей, DNS). Устройството може да работи и индивидуално само с един от двата интерфейса (само с активен модем) или само с активно устройство като мрежова карта (постига се с AT командите).

При Huawei E173s-2 това не е така, моят модем с описата версия на фърмуера отказва да издигне сесия през 3G Network Card (NDIS), както при включени и двете възможности 3G Network Card и 3G Network Modem, така и само при наличието на 3G Network Card /през RAS(modem) няма проблем за изграждане на връзка/. В случай на избрана отметка на NDIS програмата Mobile Partner ми казва, че устройството е изключено или не е на разположение - снимка. Имайте в предвид този факт ако на този модем изпълнявате AT команди, за да не се чудите защо не може да направите връзка. Отдавам този факт на версията на фърмуера, тъй като с една и съща програма успявам да направя сесия по NDIS, но само с Huawei E1750.

..... но .....

току що се натъкнах на друг модем предоставян от Виваком (на моя колежка), който е пълна противопожност на моя получен от компанията. Устройството е Huawei E173u-2 и напук на написаното по-горе е с включен само режим 3G Network Card и спряна опция 3G Network Modem. Устройството не е модифицарано и не е с промени от фабричните настройки.

Със зареден firmware: 11.126.83.00.00

Версия на Vivacom Software: 16.001.06.04.738 (без опция Live Update, каквато опция има придружаващия моя модем софтуер от Vivacom)

Модемите изглеждат напълно идентични визуално, разликата е само в надписа на модела под капа на устройството непосредствено до СИМ картата.

Още малко материал във връзка с фърмуерите:

E1750 Update_11.126.16.01.209_B427 - в момента съм вече с тази версия на фърмуера за модема Е1750, извърших ъпдейта при пуснати всички функции на 3G модема (network, modem, CD, SD, UI).

E175XUpdate_11.314.17.00.00 - фърмуер за модеми Е1750 и Е1752 (тази версия не успях успешно да кача на моя модем, в началото на инсталацията ми дава грешка за несъвместимост на wireless модула и при двата опита да го заредя, по описание в руските форуми, би трябвало да е напълно съвместима с цитираните два модема).

E173u-1Update_11.126.85.00.209_B427 - фърмуер за модеми E173u-1 (не мога да кажа дали е съвмеситма с модеми u-2, не е съвместим с s-2 модемите).

За момента не успявам да се добера до какъвто и дабило фърмуер за модеми E173s-*, освен това липсва информация за различията между модемите с абревиатури s-1/2 и u-1/2.

В допълнение една малка програма от Huawei за диагностика и поправяне на елементарни пробреми при работа с всички модеми от тази марка, съдържа се в архива pdf файл с описание на функциите и възможностите на програмата - MobileDoctor (DATA Card Auto Diagnose and Repair Tool)

Един руски форум с много интересни публикации относно 3G модемите (фърмуери, команди, трикове при работа с устройствата). Още един Руски сайт с много интересно модифицирани версии на програмата Mobile Partner с множество скинове, функции, оформяне на менютата и бутоните, за съжаление освоно едноезични (само руски). Редактиране на програмата Mobile Partner (начални инструкции за индивидуализиране).

Тъй като упорито реших да използвам модела E1750, мога да кажа следното: дали сесията ще бъде през Network или Modem, не откривам никаква разлика, нито в скорост и пинг при наличие на мегабайти на максималната скорост, нито при изчерпване на пакета и преминаване на 128kbit.

При проблеми с дадените директни линкове, моля да използвате препратката от последните редове на първия пост "личен архив файлове" и ръчно стартирайте изтеглянето на желания файл от директорията 3G Modems.

Очаквам Вашите предложения, споделен опит по темата, както и информация за други освен налучканите от мен кратки команди към оператор през USSD (за всички оператори). Очаквам вече някой друг да поеме инициативата в издирване на фърмуери, tweaks, открехване в тънкостите и възможностите на различните модеми.

Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Браво колега, за хубавата тема!

Първо, бих искал да споделя и моите теми по въпроса, тъй като и аз написах 2 такива:

- Инсталация, трикове, разкодиране и споделяне на 3G/UMTS/HSPA modem

- TP-LINK TL-MR3220 cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Второ мисля, че се сещам една възможна причина за проблема ти с грешка 619. Ако набираш дайъл-ъп връзка от Уиндоус, виж в properties-security какво е положението. Протоколът за паролата трябва да е PAP, поне при мтел и глобул. При теб може и да е CHAP, но едва ли е нещо различно.

Поне аз установих, че Mobile partner сам детектва какво трябва да е и променя връзката, но ако се набира ръчно някой път има този проблем и трябва да се оправи.

Трето, искам да те питам, ако имаш повече информация за SetHSUPA какво точно е - дай някой линк да прочета. Интересува ме как става номера модем, който е "HSUPA 2mbps (5 mbps ready)" как точно се активират 5-те мегабита - с нов фърмуер или?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

....Трето, искам да те питам, ако имаш повече информация за SetHSUPA какво точно е - дай някой линк да прочета. Интересува ме как става номера модем, който е "HSUPA 2mbps (5 mbps ready)" как точно се активират 5-те мегабита - с нов фърмуер или?

В постовете ти се съдържа много полезна информация по темата и бих се радвал ако вземаш участие и в този форум и тема свързана с 3G модемите и интернет услугата през 3G.

Във връзка с въпроса ти за HSUPA съм публикувал един линк към изпълним файл SetHSUPA, който обаче по прочетеното от мен е единствено и само за модеми Huawei (HUAWEI SetHSUPA Version 2.00.exe), не съм търсил за други модеми, тъй като разполагам за момента с цитираните два модела на Huawei и този на Teltonika.

Използвал съм този инсталатор само на модема Е1750, като за да бъде активен бутона Enable HSUPA трябваше да активирам Network 3G интерфейса на модема (без значение дали модем и нетуорк са активни едновременно или само нетуорк), това се постига с AT командите. В противен случай бутона Next не е активен.

В цитираните във втория пост, линкове към руски сайтове и форуми, има по-подробна информация, но е разпръсната в доста теми и е нужно човек да разполага с повече време за да прегледа темите и да извлече максимално подробна информация. Два пъти съм ъпдейтвал фърмуера на Е1750 и двата пъти успях да изпълня Enable HSUPA, както и другия инсталатор, който съм публикувал 7.2Mbits_enabler, HSUPA-та би трябвало да оптимизира (отключва) максималния ъплоуд чрез описания стандарт до 5,2Mbit, а 7.2Mbits_enabler - даунлоуда. Не мога обаче да кажа със сигурност дали има някаква реална разлика преди и след изпълнението на двете програми, тъй като резултатите от speedtest.net нямаха съществени отклонения, а пакета ми от данни на максимална скорост бе на привършване.

За модема Е173 не съм правил опити с SetHSUPA поради описаните проблеми с Network 3G интерфейса на устройството, което продължавам да мисля се дължи на смотана версия на фърмуера, която въпреки голямото желание, не успявам да сменя, тъй като модификация Е173s-2 е странно животно (от прочетеното последните дни, съм склонен да вярвам, че посочените версии на фърмуери за Е173 би трябвало да са съвместими с u-1/u-2).

Относно описания проблем с втората SIM карта, която имам, проблемът не е в настройките или далъп сесията която съм направил, проблемът е в самата карта и отношението на оператора към нея :down:

В такъв смисъл, че картата в Teltonika-та, ми ги остави преди време мой роднина мислейки, че това е "грозна голяма флашка която не работи", но след инсталиране на драйверите успях да подкарам устройството и интернета (беше изключено питането за PIN код) и може би 6-8 месеца работеше безпроблемно, като я ползвах за достъп до интернет от работа или когато съм извън Варна. Преди около месец и половина, започна да ми дава цитираната грешка и да отказва да издигне връзка (възможно е оператора да отрязал СИМ картата), но ми е странно, че все пак се регистрирам в мрежата, мога да изпратя команда през USSD и получавам съобщение, че дължа 0,00lv и имам налични MB, а в същото време PS Network registration: Registration denied което ме озадачава, явно заради тази отказана регистрация, не успявам да издигна сесия до сървъра на Vivacom, но картата не е спряна напълно и съм регистриран в CS Network registration?

Също така не мога да изпращам SMS и да получавам от тази карта, което може да означава, че има неплатени сметки или е изтекъл срокът на договор (валидност), но ако това бе така, интересно защо този на когото се води, не беше спрял картата преди месеци още след като е изгубил устройството. Ситуацията е идентична и през трите модема, докато с моята SIM карта, нямам такива проблеми.

Ако някой все пак има идеи за Hack (през картата към оператора), за да го излъжа (СИМ-а или оператора) за да тръгне отново нета, съм отворен за идеи, поне докато не бъда отрязан и от PS Network....

Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Попрочетох сега малко руски форуми. Изглежда това е за оправяне на страничен ефект (деактивация на HSUPA) от префлашване/разкодиране. Защото по принцип и 1750 е модем със скорост 5/7 мбпс и не би трябвало да има нужда от такива гимнастики. Аз разполагам с 1 модем на Хуавей - к3765, който също е 5/7 мбпс. Само че ми го продадоха вече разкодиран и префлашнат с Mobile partner, и не ми се е налагало да правя нищо допълнително, освен да изключа "мрежовата карта+инсталационния диск". Емпирично съм постигал 4-5 мбпс даунлоуд и 1.5-2 мбпс ъплоуд, т.е. при мен няма смисъл от нито един от двата пача. Питането ми беше с научна цел, защото на някои модеми пише нещо от сорта HSUPA 2mbps, 5.7 capable и се чудех от оператора ли зависи, от софтуера ли... но нямам такъв модем да тествам. Понеже не знаех тези неща преди месец като ми се наложи да купя още един модем просто заложих на сигурно с още един к3765-z (ZTE). Иначе сега като се замисля по твоя проблем - явно наистина нещо е деактивирано по картата, щом и смс не може да пратиш. На мен ми го бяха свили навремето този номер мтел - да деактивират GPRS, но явно беше технически бъг - минах по менютата на *88 и на следващия ден си беше активно. CS - circuit switched, т.е. телефонното набиране ти е активно. Но нищо чудно само до номер 123. PS - packet switched, т.е. GPRS, EDGE, UMTS, HSPA ти е деактивирано.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Питането ми беше с научна цел, защото на някои модеми пише нещо от сорта HSUPA 2mbps, 5.7 capable и се чудех от оператора ли зависи, от софтуера ли... но нямам такъв модем да тествам. Понеже не знаех тези неща преди месец като ми се наложи да купя още един модем просто заложих на сигурно с още един к3765-z (ZTE).

Иначе сега като се замисля по твоя проблем - явно наистина нещо е деактивирано по картата, щом и смс не може да пратиш. На мен ми го бяха свили навремето този номер мтел - да деактивират GPRS, но явно беше технически бъг - минах по менютата на *88 и на следващия ден си беше активно.

CS - circuit switched, т.е. телефонното набиране ти е активно. Но нищо чудно само до номер 123.

PS - packet switched, т.е. GPRS, EDGE, UMTS, HSPA ти е деактивирано.

Съгласен съм с написаното от теб в целия пост, от гимнастиките които аз прилагах, наистина това бе възможен страничен ефект и превантивно действие от моя страна (изпълнението на описаните процедури).

Определено зависи от фърмуера поддръжката на HSUPA, както и от техническите възможности на самото устройство, но също така в някои брандирани фърмуери е деактивирана тази опция и с тези туикове се елиминира това ограничение.

В сета с Unlock калкуратори има един, който става и за ZTE модеми и телефони - Universal_MasterCode, dc-unlocker е твърде "комерсиален", с тази платена услуга, която с малко повече търсене и четене, можеш сам да постигнеш, но програмтата пък има други достойнства, отчета който дава, терминала за AT команди и съвместимостта и с богата база от устройства.

Относно проблемния СИМ, не мога да набера 123 нито който и да било номер, DATA SIM картите на Vivacom са със забранено телефонно избиране (също и моята редовна и активна Вивакомска карта). Идеи за команди към оператор (Виваком), които да мога да изпълня през USSD или телефонен апарат, за опит за активиране на PS - packet switched (GPRS, EDGE, UMTS, HSPA)?

Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

С 3G на Mtel HSDPA и модем K3565-Z не съм постигал повече от 600-900килобита в секунда. Като цяло 3G мрежата я считам за катастрофална като покритие, а в местата без 3G скоростта е не повече от 70Kbps, максимум 90Кbps съм стигал в пиков момент за секунда, а като цяло скоростта не е била повече от 2,4-4килобайта в секунда през повечето време на минимум. Като цяло, считам мобилният интернет за изключително лош и не смятам, че заслужава реклама или каквато и да е похвала.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нямам наблюдение върху услугата на M-tel и "качеството" на покритието им. Също така не смятам, че със засегнатите до момента теми, казуси и постовете ми в частност, правим реклама на някои от операторите, далеч съм от тази цел, още повече в доста от статиите, които съм писал във форума на Калдата, съм с доста негативно отношение към използвания от мен оператор, а честно казано и към целия картел в този бранш.

Идеята ми е да коментираме този вид услуга и перспектива за достъп до интернет. Напълно съм съгласен, че като цяло покритието и качеството на услугата са доста далеч от желаното ниво, за да бъде удобна алтернатива на стандартния (но и твърде статичен) интернет достъп. Има страни в които нивото на 3G интернета е 22Mbit, а тук ADSL-a трудно минава 10Mbit.

Все пак 3G модемите и Data SIM картите са интересна възможност и алтернатива за достъп до глобалната мрежа (макар слаб, като скорост и връщаш ме в зората на кабелния и модемен интернет) от места, на които човек не се задържа дълго време, но има нужда от достъп, за да си прочете пощата, да прегледа вестник, да зареди Skype (та дори да проведе аудио разговор), да си ползва интернет банкирането и един куп други дребни неща, които ако нямаш случайно около себе си отключена WiFi мрежа, няма как да свършиш по друг начин (не смятам, че ще излезе по-изгодно да се включи с дата кабел мобилния телефон, чрез него да се влезе в интернет и оператора да те цака на минута или MB /CSD или WAP/).

Устройството е в джоба ти и можеш лесно да го ползваш на всяко едно РС, не само личното, а на служебното, на приятел.

Да съгласен съм, че където няма 3G покритие е кошмар (в EDGE мрежата), а самото 3G покритие е рехаво дори в голям град като Варна, съгласен съм и, че предлаганите пакети от по 500мб на максимално достижимата скорост (което пък е относително като понятие, тъй като зависи от покритието и типа мрежа за достъп при наличие на пакета MB - 2G/3G) са смехотворни на фона на съвремената реалност, а след това оставаш на мижавата скорост от 128kbit/s (16KB/s), но за 2,5 Euro на месец с ДДС (5лв) и факта, че след тези xxxMB нямаш включен брояч, чрез който да те цакат или да тиктака неусетно, а след това те шамаросат с разни космически суми за мижава услуга и навъртяни MB......

Да, не бих ползвал услугата в този си вид, срещу повече от 5лв, тъй като наистина не струва повече, с това покритие, при тези условия, към този момент!

Все пак се надявам в бъдеще нещата да се променят положително, качеството и мащаба на покритие да се подобрява, достижимите скорости също, на повече места да мога да достигам 4mbit/s (и повече, до 7,2mbit/s), а не само на пъпа на Варна или на 5 етаж на терасата, но и по селата, и в планината, и на плажа, и в хотелската стая... (каквато реклама има)...

Надявам се също така, че и предоставяните пакети от данни на максимална скорост също ще растат. Освен тях ще се появи и Voice Call през Data SIM и то на прилична цена (съобразена с покупателната ни способност), надявам се също да видим и VoIP, и много още възможности, които биха могли да се случат (може би), стига КЗП и КРС да хванат по-сериозно за топките операторите, чрез налагането на повече и по-солидни глоби и санкции за своеволията, които си позволяват и да заработи реална конкуренция, а не живот в сладка симбиоза и олигопол/картел на гърба на финансово колабиралите абонати......

Както бях писал в първия пост, в модема може да бъде поставена и всяка една обикновена СИМ карта, която може да бъде използвана за достъп до интернет (съобразно съответния тарифния план на SIM картата), както и за да бъдат извършвани телефонни разговори от компютъра при подходящ софтуер за управление на модема, освен това, DATA SIM картата спокойно може да бъде прехвърлена от модема на всеки един телефон и при наличие на необходимите настройки за телефона към оператора, може да бъде използван интернета за работа и през мобилния телефон (ъпдейт на софтуер, инсталиране на приложения, обновления на GPS карти и прочие) все пак е неограничено количество, въпреки лимитираната скорост след изчерпване на базовия пакет данни...

Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте, Много полезна информация има в постовете, виждам че сте пробвали почти всичко с 3g модемите и в тази връзка да ви попитам знаете ли програмка или настройка за автоматично свързване към интернет след стартиране на Windows-a, без намеса на оператор? Става въпрос за Huawei E173 с виваком трафик ънлимитед и на оригиналния вивакомски софтуер трябва ръчно да му се натисне бутона Connect. И още нещо, някой дали е успял по някакъв начин да направи отдалечен достъп до рутер с 3G интернет на виваком, тъй като там няма фиксиран IP, а изглежда че и всички портове за затворени, защото не работи и с помощта на сайтове като dyndsn.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Много полезна информация има в постовете, виждам че сте пробвали почти всичко с 3g модемите и в тази връзка да ви попитам знаете ли програмка или настройка за автоматично свързване към интернет след стартиране на Windows-a, без намеса на оператор? Става въпрос за Huawei E173 с виваком трафик ънлимитед и на оригиналния вивакомски софтуер трябва ръчно да му се натисне бутона Connect.

И още нещо, някой дали е успял по някакъв начин да направи отдалечен достъп до рутер с 3G интернет на виваком, тъй като там няма фиксиран IP, а изглежда че и всички портове за затворени, защото не работи и с помощта на сайтове като dyndsn.com

1. за подобни неща не е ли по-лесно да ползвате 3G маршрутизатор?

2. това според мен ще е проблем независимо от къде се свързвате, защото обикновено марпрутизаторите не отварят 80 порт през WAN

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Много полезна информация има в постовете, виждам че сте пробвали почти всичко с 3g модемите и в тази връзка да ви попитам знаете ли програмка или настройка за автоматично свързване към интернет след стартиране на Windows-a, без намеса на оператор? Става въпрос за Huawei E173 с виваком трафик ънлимитед и на оригиналния вивакомски софтуер трябва ръчно да му се натисне бутона Connect.

И още нещо, някой дали е успял по някакъв начин да направи отдалечен достъп до рутер с 3G интернет на виваком, тъй като там няма фиксиран IP, а изглежда че и всички портове за затворени, защото не работи и с помощта на сайтове като dyndsn.com

По повод първата част от въпроса. Не мисля, че е проблем да се направи автоматична връзка при старт на операционната система, но до някъде това зависи какъв точно е модема Е173, както написах в предходните постове, през ръцете ми минаха два модема обозначени като E173 съответно с абревиатури s-2 и u-2. Ако модемът е s-2 (с модем интерфейс), не би следвало да има проблем да се създаде ръчно дайвъп сесия чрез номер *99# с юзърнейм и парола. При постоянно включен в компютъра 3G модем, шорткът от тази дайлъп конекция може да се сложи в Startup и да се изпълнява при стартиране на операционната система. Мисля, че е възможно да се постигне и чрез скрипт в (bat или com формат), но за създаването трябва да помогнат останалите колеги, не съм достатъчно запознат и не съм търсил информация по въпроса.

Ако модемът е u-2 (нетуорк кард интерфейс) не съм пробвал чрез АТ команди, дали ще сработи активиране на модем интерфейса, за да може да бъде приложен варианта за издигане на дайлъп сесия.

Друга възможност при използване на Уиндоус е в мрежовите настройки на Интернет експлорер, дайлъп сесията да се зададе като default мрежова връзка, с което при необходимост от иницииране на интернет връзка, автоматично ще бъде стартирана дайлъп сесията. Ако при създаване на дайлъп сесията се изключат потвърждения на юзърнейм и парола при веднъж зададени такива и отбелязано автоматично набиране, няма да бъде необходимо да се потвържда стартираната дайлъп връзка, а тя ще се изпълни автоматично.

За втория въпрос, при наличие на 3G рутер, би следвало да има Web интерфейс за конфигуриране, от където трябва да се прегледат възможните настройки за администриране. Като всеки един рутер, би следвало да има опции за отдалечено администриране и при наличие на секция DynDNS (Dynamic DNS) не би следвало да има проблем с отдалечения достъп при динамичен публичен IP адрес.

P.S. Не е задължително да се търси на всяка цена при външен достъп порт 80, според настройките и описанието на рутера, уеб интерфейс за достъп през WAN (външна мрежа) може да се търси и на порт 8080, или друг зададен от притежателя на устройството, ако то поддържа възможност за дефиниране. Варианти за отдалечен достъп още може да има чрез TFTP и Telnet...

Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

P.S. Не е задължително да се търси на всяка цена при външен достъп порт 80, според настройките и описанието на рутера, уеб интерфейс за достъп през WAN (външна мрежа) може да се търси и на порт 8080, или друг зададен от притежателя на устройството, ако то поддържа възможност за дефиниране. Варианти за отдалечен достъп още може да има чрез TFTP и Telnet...

Само едно дребно допълнение: изместването на стандартния порт на по-висок не помага много за сигурността, по-добре да се активира SSL (обикновено има такава възможност). А TFTP, telnet съвсем не са за отваряне в Интернет

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря за помощта, в момента модема не е при мен за да видя точния модел дали е s-2 или u-2, но видях че виваком-ския софтуер е създал стандартен dial-up connection в network connections на компютъра ми който най верочтно ползва и който може да се настрои да не пита за нищо, а директно да се свързва и да се сложи в Startup-a. Отностно отдалечения достъп, явно ще се наложи да слагам компютър, тъй като модема Huawei E173 не работи добре с 3G Router-a който имам TP-Link MR 3420, много трудно се свързва (след 10-15 мин, ако изобщо се свърже), а след разпадане на връзката не може да се свърже наново без да рестартирам рутера. А след като ще имам компютър, проблема с фиксираното IP и отворените портове отпада, тъй като мога да ползвам програми като TeamViewer за отдалечен достъп.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря за помощта, в момента модема не е при мен за да видя точния модел дали е s-2 или u-2, но видях че виваком-ския софтуер е създал стандартен dial-up connection в network connections на компютъра ми който най верочтно ползва и който може да се настрои да не пита за нищо, а директно да се свързва и да се сложи в Startup-a.....

Относно дайлъп връзката, дай десен бутон и Properties, после от таба Options махни отметките пред Prompt for name and password, махни отметката и пред Prompt for phone number.

Мисля, че проблема с рутера се дължи на настройките които правиш, удовстоверяване при вдигане на сесия или нещо друго, но не ми попадал подобен тип рутер, за да направя тестове и проверка на хипотезата си.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Относно дайлъп връзката, дай десен бутон и Properties, после от таба Options махни отметките пред Prompt for name and password, махни отметката и пред Prompt for phone number.

Мисля, че проблема с рутера се дължи на настройките които правиш, удовстоверяване при вдигане на сесия или нещо друго, но не ми попадал подобен тип рутер, за да направя тестове и проверка на хипотезата си.

Да с дайлъп-а и с компютър тръгна, от утре ще го тествам в реални условия. А с рутера доста време си загубих и пробвах всякакви комбинации с настройките, но се държи странно. Ако беше от настройки предполагам, че избщо нямаше да успява да се свърже, а той работи по 1-2 дни и после губи връзката и трябва да се рестартира за да тръгне пак, ще видим как ще е с компютъра след няколко дни тестове.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

При Windows 7 за модемите имащи 3G Network card интерфейс, е още по-лесно. При мен на х86 версията на този Windows след инсталиране само на драйверите /без софтуера за управление/ в секцията до часовника "Network Instant Access" от където се прави избор на безжична мрежа, над това поле се появи нова "безжична мрежа" - Mobile Broadband Connection - това е точно 3G Network card модула на модема с възможност за попълване на три полета както следва:

1. APN - internet.vivacom.bg

2. Username - VIVACOM

3. Password - VIVACOM

като отдолу има падащо меню за изобр, дали тази връзка да се използва винаги за достъп до интернет /автоматично свързване/,

да се използва само ако няма друга налична мрежа,

никога да не се използва

При наличие на модем с 3G Network Card в комбинация с Windows 7 правят много лесно използването на модема без каквито и да било програми.

Качвам снимка с маркировка в червено на 3G Network Card модула на модема от Контролния панел до бутона за връзка, а със син цвят е маркиран пътя на 3G Modem модула и дайлъп конекцията за издигане на сесия.

Публикувано изображение

И чрез двете възможности, без наличие на софтуер, а само с инсталирани драйвери, успях да изградя интернет връзка по маркираните два начина.

За да бъдат инсталирани драйверите за модема, без да се инсталира програмата за управление е необходимо след включване на 3G модема към компютъра и разпознаване на кардрийдъра и виртуалното CD, ръчно чрез Контролния панел да се "ъпдейтнат" драйверите "Huawei Mobile Connect - Bus Enumerate Device или USB Mass Storage Device с налчния пакет драйвери /аз използвах предлаганите от Виваком и публикувани в архива "Huawei Driver Only 4.22.10.00.rar" в началните постове. След ъпдейт на драйверите система разпозвава Network Card / Modem / UI Inteface и се посочва ако е необходимо отново пътя до драйверите.

Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте,

От скоро имам Вивакомски модем Е173. Дали бих могъл да го ползвам за

Innovatek IN-W7GPS който е с WinCE 6.0 OS. Търсих драйвъри , но за сега с неуспех.

Благодаря предварително!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като цяло, считам мобилният интернет за изключително лош и не смятам, че заслужава реклама или каквато и да е похвала.

Има хора, които нямат никакъв избор, защото не се намират в големи населени места или пътуват. Така че колкото и да си има кусури, в определени ситуации е по-добре от нищо и затова е важно да обсъждаме и тезе теми и да си помагаме. Реклами никой тук не прави.

Здравейте,

Много полезна информация има в постовете, виждам че сте пробвали почти всичко с 3g модемите и в тази връзка да ви попитам знаете ли програмка или настройка за автоматично свързване към интернет след стартиране на Windows-a, без намеса на оператор? Става въпрос за Huawei E173 с виваком трафик ънлимитед и на оригиналния вивакомски софтуер трябва ръчно да му се натисне бутона Connect.

И още нещо, някой дали е успял по някакъв начин да направи отдалечен достъп до рутер с 3G интернет на виваком, тъй като там няма фиксиран IP, а изглежда че и всички портове за затворени, защото не работи и с помощта на сайтове като dyndsn.com

Подкрепям долните постове на колегите - дайъл ъп връзка до *99# примерно. Само едно допълнение - забелязвам, че в уиндоус 7 стартъп групата невинаги функционира добре. Като алтернатива може да се ползва Task scheduler и пак да се посочи връзката. Или да се направи скрипт с командата rasdial "име на връзката"

По втория въпрос - проблема идва главно от това, че мобилните оператори не дават публични адреси. Или по-точно дават на бизнес клиенти с много зор, така че на крайни не бих и пробвал да ги питам...

Решението с тиимвиюър е добро. Имам предложение и за друго решение, което обаче е малко трудоемко: reverse ssh. Необходими неща:

- на отдалеченото място в селото 3г рутер с поддръжка на опенсорс фърмуер като openwrt/dd-wrt - за да има ssh. За ддврт не знам всъщност, но за Опенврт има допълнителни модули ssh клиент, които трябва да се инсталират

- в града, т.е. там където е публичният ип адрес - сървър при нужда

Идеята е да се направи автоматичен скрипт за обратен ssh. Например на всеки кръгъл час ссх клиента от рутера опитва да набира обратен ссх сървър на сървъра с публичният адрес в града. Ако отсреща го чуе някой - връзка се установява и човека зад сървъра реално е влязъл в локалната мрежа на рутера в селото.

Тези скриптове и команди са налични вече в мрежата под разни форми, но се иска малко играчка за сглобяването на всичко в едно.

По повод първата част от въпроса. Не мисля, че е проблем да се направи автоматична връзка при старт на операционната система, но до някъде това зависи какъв точно е модема Е173,

Тук също така зависи с каква ОС е рутера. Имам 3220, който е напрактика същия. е173 нямам, но в друг форум стана въпрос, че нещо не си пасват. При Опенврт фърмуер така и не ми стана ясно тръгва ли изобщо това модемче (ако тръгва - има под Опенврт един чалъм да не разкача, мога да обясня). При стандартния фърмуер трябва да се ъпдейтне до последна версия фърмуера и евентуално да се свали специална добавка-драйвер за този модем. След което май вече върви безгрижно.

Също така имай предвид, че нашите оператори разкачат връзката при определено време неактивност - трябва да се зададе на модема да я пренабира сам.

п.с. Това последното всъщност е коментар към поста на И.Иванов

Благодаря за помощта,

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Привет и Честита Нова година :) Ползотворна и доходоносна :)) Та по темата, ся по празниците гледах рекламата на Макс Телеком за 4G интернет модема, рекламата с черната овца. Клипа ми хареса, щото съм фен на песента, обаче не мога да разбера следното: при положение, че все още няма достатъчно добро 3G покритие в цялата страна, къде са тръгнали да ми рекламират 4G?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Привет и Честита Нова година :) Ползотворна и доходоносна :))

Та по темата, ся по празниците гледах рекламата на Макс Телеком за 4G интернет модема, рекламата с черната овца. Клипа ми хареса, щото съм фен на песента, обаче не мога да разбера следното: при положение, че все още няма достатъчно добро 3G покритие в цялата страна, къде са тръгнали да ми рекламират 4G?

1. нямам спомени Макс Телеком да са предлагали някога 3G

2. Каква е връзката между телекомите (предлагащи 3G, 4G), всеки има своя собствена мрежа и покритие

3. В момента МТел имат в София слабо 2G покритие, така че покритието на един тип мрежа не е свързано покритието на друг тип мрежа. Освен това говорим за различни лицензи за апаратурата за различните мрежи

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1. нямам спомени Макс Телеком да са предлагали някога 3G

2. Каква е връзката между телекомите (предлагащи 3G, 4G), всеки има своя собствена мрежа и покритие

3. В момента МТел имат в София слабо 2G покритие, така че покритието на един тип мрежа не е свързано покритието на друг тип мрежа. Освен това говорим за различни лицензи за апаратурата за различните мрежи

По точка 1 преди да се появи бисквитката с 4G, нали имаха 3G или 2G модеми /или т.нар. на лаишки език интернет флашки/ и за тях съм чувал че са с калпаво качество на покритието

По точка 2 и 3 никой не визира другите телекоми, в случая говоря само за Макс телеком

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По точка 1 преди да се появи бисквитката с 4G, нали имаха 3G или 2G модеми /или т.нар. на лаишки език интернет флашки/ и за тях съм чувал че са с калпаво качество на покритието

По точка 2 и 3 никой не визира другите телекоми, в случая говоря само за Макс телеком

Не мисля че са имали 3G 2G покритие

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Понеже маркетинговите понятия с броя на буквичките G явно не са много ясни за Дан, ще го кажа така: в тази тема обсъждаме трикове за по-ефективно използване на gprs/edge/umts/hspa услуги и устройства, предоставяни от мобилните оператори. Макстелеком предлагат wimax, което означава, че нямат нищо общо с тази тема и си офтопик.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Допълнение относно Voice feature опцията за Huawei E1750:

Същата може да бъде активирана и чрез командата AT^U2DIAG=261

При която се отказваме от modem интерфейса на устройството и PC UI interface (UI), но запазваме кард рийдъра и CD-то

Found modem : E1750

Model : Huawei E1750

IMEI : 3548*************

Serial NR. : H95TAA1082613659

Firmware : 11.126.16.01.209

Compile date / time : Jan 22 2011 12:02:53

Dashboard version : graham_inggs_custom_iso

Chipset : Qualcomm MSM6290

Voice feature : enabled

SIM Lock status : unlocked

Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)

===================================================================

AT^GETPORTMODE

AT^GETPORTMODE

^GETPORTMODE:TYPE:WCDMA:Qualcomm,DIAG:0,CDROM:1,PCUI:2,NDIS:3,SD:4

OK

Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Горещи теми в момента

 • Подобни теми

  • от Mantano Mantano08
   Здравейте. От скоро използвам Note 4, N-910F, прекрасен телефон но имам проблем с него. За съжаление работи само на 2g. Не знам какъв е проблема но сменя ли на 3g или 4g не може да се проведе нито разговор, нито да се влезе в нета. Четох в нета всякакви теории и начини но уви нищо не се получава. Влизах с някакви кодове в системни менюта, пробвах но уви нищо. 

   Ще съм много благодарен ако някой има информация от къде може да е проблема и какво е решението (ако има такова) 

   За разговор не е проблем но за интернет 2g е невъзможно да се ползва, може да ти изкара нервите от всякъде. .
  • от Мирослав Михайлов
   Здравейте колеги, имам 3G modem на vivacom, но когато сложа карта на Globul (Telenor) ме кара да въведа 10 цифров код...
   Предполагам устройството е заключено към другите оператори.
    
   Та въпросът ми е, как мога да си го отключа  да разчита други карти? Ако има някой компетентен  моля да сподели мнение, благодаря ;) 
    
  • от Extracffs
   Здравейте!
   Искам да си купя тоя телефон и съм се ориентирал към съответното леново, което ще ми струва около 200 лева(което за 5 инча дисплей и четириядрен процесор според мен е добре, а и 99% от ползването му ще бъде за музика и браузване, гледане на пиратски филми от замунда както всеки  )
   Обаче телефона се продава само в Китай и само онлайн и ме интересува дали 3G честотите ще работят и тук в България
   2G: GSM 900/1800/1900
   3G: TD-SCDMA 1880-1920/2100-2025Mh
  • от Person
   Здравейте! Колегата 'Profruit' е споменал за този китайски таблет в друга тема, ми той като показатели превъзхожда всички други бюджетни таблети който се предлагат на нашия БГ пазар. За два дни намерих и българска фирма която го предлага: http://www.inflow-store.com/kompyutri/tableti/cube-u65gt-talk-9x-9-7-ogs-screen-mtk8392-octa-core-2gb-ram-16gb-rom-dual-camera-2-0-8-0mp-gsm-wcdma-3g-android-4-4.html. Моля, за Вашето мнение.
   БЛАГОДАРЯ !
  • от azsamwe
   Здравейте на всички форумци - пишещи и четящи !


   Имам проблем и ще се радвам да получа нужното разбиране и евентуално насочване как да постъпя.

   Знам, че тука има хора които са доста навътре в знанията си относно технологии - софтуер, хардуер и т.н. и мисля, че ще получа правилния съвет .
   Става дума за това , че на мен спешно ще ми се налага да пътувам .
   Така стават нещата, че ми се налага да закупя нещо от тия две категории - нетбук или таблет.
   Тъй като ми се налага да използвам интернет, нещата са свързани с това и няма как .. Но тъй като съм беден човек , особено на този етап финансите никак не ме обичат .. Та ще се помъча поне до седмица да събера едно 180, поне до към 200 лева . За това тия дни разглеждам обяви в интернет относно по изгодни, но качествени лаптопи и таблети. Всички казват, че стоките им са добри, че гарантират качество, обаче истината е някъде там. Да вземеш стока втора ръка, си е доста рисковано, тъй като нито знаеш как, нито пък колко е използвано това нещо и каква е реалната причина поради която човекът го продава.
   Имах наскоро един такъв случай (на мен изобщо не ми върви с техниката), бях закупил едно ноутбукче от продавалник, човекът даваше пълна гаранция че с него няма ядове, че батерията държи няколко часа, че е запазено и т.н. След като обаче го взех (тъй като аз дадох чисто нов таблет и 150 лв. горница), от там нататък се започнаха ядовете. Батерията излезе, че е заминала, грам не държеше ток и работеше само на  зарядно. Имаше бучене при работа, загряване и като цяло - нестабилна стока. Излезе така, че аз се набутах, и бях измамен .. Както и да е, успях да го продам за части, но взех едва 100 лв. от него (даже се чудя как) .
   Та, сега направо си ме е страх да закупя някакъв продукт, защото си мисля, че пак ще излезне такъв. И понеже знам, че има марки, които самото им производство гарантира качество и повечето хора са доволни, обаче има и такива, от които хората масово се оплакват.. Та искам конкретно да ми препоръчате, относно ноутбуците - понеже аз харесвам Асус, Леново, Мси и т.н. като марки... кажете ми сполучливи ли са и какъв модел конкретно бихте ми препоръчали да взема, за да имам що годе спокойствие и да знам, че не е излишна набутвация. Също така ме посъветвайте, относно живот на батерията и компактност, какво е по-добре да закупя, при положение че ще съм на път - нетбук или таблет.

   Държа на що годе прилични параметри, да няма забивации.. Както и на що годе добра резолюция на екранчето.

   Спрял съм се на три модела (относно таблети, понеже държа и на 3G модула).

   Prestigio Multipad 4 Ultra Quad 8.0 3g

   Samsung P6200 Galaxy Tab

   Lenovo Ideatab A 3000   .. Какво от тия изброените считате, че ако взема ще е правилният избор като картина, качество, батерия и стабилност.. И кое не ми препоръчвате. Ако може изброявайте и причините за съветът си.


   Много моля да ме напътите !
   Извинявам се ако вече има такива теми , моля за вашето разбиране и за насоки.
   Благодаря!
 • Дарение

×
×
 • Добави ново...