Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за 3G Интернет модемите, настройки, проблеми

Featured Replies

Здравейте, много интересна тема. Предстои ни закупуване на такъв модем. Моля за съвет: В момента тече промоция на Vivacom и натам сме се запътили Trafik unlimited M. Кажете каква е разликата между модемите Hauwai 173, Hauwai 303 i Alcatel 220? Има ли значение какъв ще вземем? Да кажем, че засега не ми трябва да го отключвам или нещо подобно, но след като изтекат 2-те години(такъв е договора) не се знае ;) Миналия месец бяхме във Варна, (Журналист) и на нашия лаптоп се тестваха 2 машинки - едната на М-ТЕл другата на Виваком. М-тела не пожела да се задържи като връзка за 5 мин. Но вивакома вървя безотказно. Не попитах какъв е модема, но по инсталацията сега на компа мисля че е бил Alcatel. Ако може да ме посъветвате коя машинка да вземем? Благодаря

• Отговори 311
  • Прегледи 340,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Здравейте, много интересна тема.

Предстои ни закупуване на такъв модем. Моля за съвет:

В момента тече промоция на Vivacom и натам сме се запътили Trafik unlimited M. Кажете каква е разликата между модемите Hauwai 173, Hauwai 303 i Alcatel 220?

Има ли значение какъв ще вземем? Да кажем, че засега не ми трябва да го отключвам или нещо подобно, но след като изтекат 2-те години(такъв е договора) не се знае ;)

Миналия месец бяхме във Варна, (Журналист) и на нашия лаптоп се тестваха 2 машинки - едната на М-ТЕл другата на Виваком. М-тела не пожела да се задържи като връзка за 5 мин. Но вивакома вървя безотказно. Не попитах какъв е модема, но по инсталацията сега на компа мисля че е бил Alcatel. Ако може да ме посъветвате коя машинка да вземем? Благодаря

Ще изразя личното си мнение.

Оператор не мога да препоръчам, тъй като смятам, че и трите оператора имат слабо 3G покритие /WCDMA/ (извън големите градове и курортни зони никакво), което автоматично означава, че ако смяташ да ползваш нета при пътуване в малки населени места или в периферията на цивилизацията, скоростта ще бъде много слаба, тъй като услугата ще се получава през 2G мрежата (EDGE), реално достижимата скорост мисля беше под 256kbit/s при наличие на данни на максималната скорост (не говоря за теоретичната скорост на EDGE мрежата, която е 473,6 kbit/s), при изчерпване на пакета от данни, скоростта така или иначе автоматично се лимитира на 128 kbit/s. В този случай (при основно използване в малки населени места или чукари), ако все пак си се насочила към Виваком, аз лично бих препоръчал горещо план Traffic Unlimited XS, тъй като цената е най-изгодна (5 лв), а пакета MB на максимална скорост, няма да може да бъде реално ползван на тази скорост предвид ограничението на 2G мрежата, ако приемем хипотезата, че ще се ползва по чукари, селца и паланки. Дори и да не ползваш фиксиран интернет от оператора (Виваком) за да се възползваш от този пакет, все някой познат вероятно имаш, който да ползва такава услуга и можеш да се договориш да вземеш устройството чрез този познат, на този план и да му платиш таксите на куп за 1 или 2 години (съответно 60 или 120 лв) ако той има подозрения, че няма да плащаш редовно таксата, ако си имате доверие може просто всеки месец да му отчиташ 5лв за абонамента (модемът се предоставя безплатно при двугодишен договор, срещу първоначален депозит от 15 лева, изрязяващ се в предплащане на първите 3 месечни такси от договора).

Като алтернатива на фиксирания интернет определено не може да се ползва 3G услугата по следните причини: ниска скорост, лошо покритие, малки пакети с данни на максимално достижимите скорости, висока цена.

Относно устройствата предлагани на малките пакети с данни (XS и S) не мога да откроя устройство с някакво преимущество, всички са с теоретично достижима максимална скорост 7,2mbit. Избора между трите предлагани на практика е визуален и спрямо марка. Със сигурност двата модема Huawei E173s-2 и Huawei E303 могат да се използват на всякакви лаптопи (с всички операционни системи от Windows XP до Windows 7 x64), но не могат да се ползват на таблети, тъй като фърмуера им е сакат и се представят като модемно устройство (липсва им идентифициране като мрежoво устройство - опция във фърмуера). За Alcatel-а не мога да кажа, тъй като не съм тествал такъв модем, мисля че няма Card Reader (възможност за поставяне на Micro SD карта памет, което да превърне модема във преносима флаш памет), моделът мисля че е по-стар, но колегите от форума могат да изразят мнение.

Ако успееш да намериш модем Huawei E173u-1 или 2 наличен в офис на Виваком, това би било успех, тъй като този модем може да се ползва и на таблети, тъй като във фърмуера има заложен интерфейс на мрежово устройство. Разлика визуално няма между E173s-2 и E173u-1/2. Точният модел може да бъде видян под капачето, където се поставя SIM картата.

Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

Благодаря за отговора. Всъщност идеята на нета ще е алтернативен нет в София за лаптоп. Естествено и при пътувания, но надявам се че на Боровец (миналата година имаше) и Пампорово имат обхват. :) Ще видим какво ще намерим в магазините. Благодаря още веднъж за съвета.

Здравейте, разполагаме с няколко ip камери на недостъпно място. Затова решихме да ползваме безжичен модем на някои от операторите, например - глобул. Тези рутери какво IP създават? Интересува ме, мога ли да свържа камерите, ако ip-то на модема не е статично и как мога да ги гледам през интернет. Има ли някаква възможност да се заобиколи статичното IP и да направя такава връзка?

• Автор

Здравейте,

разполагаме с няколко ip камери на недостъпно място. Затова решихме да ползваме безжичен модем на някои от операторите, например - глобул. Тези рутери какво IP създават? Интересува ме, мога ли да свържа камерите, ако ip-то на модема не е статично и как мога да ги гледам през интернет. Има ли някаква възможност да се заобиколи статичното IP и да направя такава връзка?

Не съм убеден дали скоростта която дават операторите през 2G мрежата, ще бъде достатъчна за смислена видео връзка (освен ако камерите не са разположени в налично 3G покритие, но тогава вероятно ще ти трябва голям пакет от данни).

IP адресите са динамични публични (реални), за да се свържат камерите (няколко), 3G модемът трябва да бъде включен в маршрутизатор (рутер) с USB слот и поддръжка на външно 3G устройство (някой от колегите беше писал за подобни устройства, друг е въпроса дали предлаганите модеми от операторите се поддържат от съответното устройство). Това, че адресът е динамичен, не смятам, че би било проблем, тъй като всеки един смислен маршрутизатор поддържа опцията DynDNS (вързможност за регистрация на динамичен DNS хост, директно през софтуера на рутера), което ще означава, че ще достъпваш камерите през регистрирания хост, съответно трябва да създадеш портова транслация до всяко едно от устройствата.

Само ще споделя, че при мен на Виваком при 2G мрежа и по-сериозно натоварване на трафика, за около 15 минути модема сеня около 5-6 IP адреса, не знам при другите оператори какво е положението, но при една такава динамика в IP адресите мисля ,че начинанието би било безмислено.

Аз имам нокиа ц6 01 и имам следния проблем с нет-а: не мога да разбера дали има хот спот или няма ?

Аз имам нокиа ц6 01 и имам следния проблем с нет-а: не мога да разбера дали има хот спот или няма ?

Може би трябва да си отвориш менюто Settings и да прочетеш какво пише там, все пак? Ако я няма вградена тази функционалност, виж тук , макар че ако си с Belle май няма да сработи. И между другото изобщо не си по темата.

Здравейте,

разполагаме с няколко ip камери на недостъпно място. Затова решихме да ползваме безжичен модем на някои от операторите, например - глобул. Тези рутери какво IP създават? Интересува ме, мога ли да свържа камерите, ако ip-то на модема не е статично и как мога да ги гледам през интернет. Има ли някаква възможност да се заобиколи статичното IP и да направя такава връзка?

Rub4o много добре ти е казал - виж първо дали камерите изобщо ще могат да стриимват. Ако мрежата е HSUPA, за 1-2 камери в по-ниска резолюция може и да стане работата, ако и модема поддържа HSUPA - по мои наблюдения мрежата на Мтел и Глобул на повечето места поддържа ъплоуд около 1.5 мбпс. Ако обаче клетката ползва по-стара технология, жална ти майка - HSDPA/UMTS имат ъплоуд 0.4 мбпс, а при EDGE/GPRS е още по-страшно и най-много веднъж в минута да може да правиш по снимка, с тия камери.

Втория момент с ип-тата също е проблемен. По дифолт всички ип-та са частни ("нереални-извънземни", както ги наричат някои хора). Вече ако си на някакъв бизнес договор, може и да ти пуснат публичен адрес... най-добре говори с оператора. Ако адреса не е статичен, няма страшно - има dyndns.org за целта. Важното е да е публичен, т.е. да НЕ е 10.10..... .

Ако ти откажат - пак има начин, но главобола ти става още по-голям. На този етап вече ще ти е нужен междинен сървър или поне рутер с Openwrt/DD-wrt (виж примерно тази тема) + един сървър в града със статичен публичен адрес, и създаване на reverse ssh връзка с някакъв скрипт, който да върви периодично на рутера... абе ситуацията ще надхвърли сегашните ти познания и ще изисква или доста четене и потене или по-добре викни някой приятел линуксаджия да ти помогне, ако опреш до този вариант и оператора ти откаже публичен ип адрес.

Зная, че изобщо не съм по темата...но се чудех къде да си тикна въпроса, а видях, че тук има диалог. С Бел съм, да...в такъв случай - имам ли шанс някакъв ?

Зная, че изобщо не съм по темата...но се чудех къде да си тикна въпроса, а видях, че тук има диалог. С Бел съм, да...в такъв случай - имам ли шанс някакъв ?

Съжалявам, но нямам Симбиан телефон от 2 години вече. Навремето ползвах горната програма, която беше и доста бъгава и невинаги работеше. Сигурно вече има и други алтернативи, не знам.

Аз не съм доволен от нея ...и то никак. Съжалявам, за дето си я сложих и съветвам всички да не рискуват с нея ;)

Здравейте! Благодарности на Rub4o и всички други, които са предоставили толклова полезна информация в темата ! :)

Напоследък имам проблем: Когато се свържа с интернет през 3Г устройство всичко е ОК. След известно време, обаче, остават активни само връзките, които са били вече усъществени (Hamachi - пр.), но ако искам да отворя нова връзка (www.abv.bg през браузър), не мога. Използвам Win 7 Ultimate 64 битова. Тествал съм с Huawei E173u-2, Huawei E173s-2 и Alcatel X220L (за последния нямах много дълго наблюдение). Проблемът е еднакъв при всички устройства и както при Виваком, така и при Мтел. От Мтел и Виваком казаха, че устройството е ок и връзката е ок. Не знаели какво друго може да създава проблема (изненада :) ). Знам, че за усъществяването на връзка е нужно Remote Access Connection Manager да работи, но не знам какво друго ?

За момента съм решил проблема си като пуснах прокси ( Proxifier + CCProxy) на настолния ми компютър и се свързвам чрез него (така връзката постоянно е активна) и няма нужда да реконектвам постоянно, но все пак не е много надежно решение :) .

Дали някой от вас знае от какво може да е проблемът?

Редактирано от Milen Panayotov (преглед на промените)

• Автор

Huawei Driver Version 4.25.00.00 или my mirror

Version 4.22.15.00

Add the new PID 1447,14D2,14D3,14D4 for QC main version(not for VDF)

Add the display of the speed while 1X Rel A connecting

note: This version is based on version 4.22.10.00

Version 4.22.16.00

Fix the IRP reuse problem.

Version 4.22.17.00

Fixed an issue that the status of register is not changed when the device roams from one provider to another with WWAN.

Version 4.22.19.00

Add a new feature for setting the automatic register mode with WWAN.

Add an indication indicating the SIM is ready from locked status.

Version 4.23.00.00

Add a new feature for disable LLMNR.

Disable remote-wakeup while S3 S4 S5.

Version 4.23.01.00

Fix the Lenovo will open in the whole test PCUI port,and register a Notification,in order to close the port before the port state changes(such as Disable),but we registered this change will result in Lenove Notification failed,so APP can not get port status change notification,in can not close the port.This led to a failure of the whole test items(Disable/Enable).

Fix the PC power state fome S0 to S3,asked board to reflect the correct side of the power state of the S0 to S3.

Fix the supporting E353s products,wake up after standby NDIS dial,dial-up barrier after the success of Ping.

Fix the Jungo driver Balong LTE platform supports the Northern Research products,combined into the AT^SYSINFOEX need to replace the original command does not support the AT^SYSINFO LTE products command.

Fix the In frequency of AWS or W900,download an upload concurrently,after 5 minutes,rate drop to Zero.

Fix the Six operating segments corresponding to the operator firm name does not appear in the WWAN at.

Version 4.23.02.00

Fix the issue that failed to get IP address while connecting after resume from standby on some special computers.

Fix the issue that failed to get correct NDIS connection state after resume from standby on some special computers.

Fix the issue that failed to ping with automatical test tool Airflux after connected with NDIS.

Version 4.23.03.00

Fix the inf files and PNF files can not remove when the driver uninstalled.

Version 4.23.04.00

Add new PID 155B and 151A,151B,151C,151D,151E,151F.

Version 4.23.05.00

Add a request to set the MTU size for NDIS driver.

Version 4.23.05.11

Fixed an issue that K4605 can not check the SIM card when PIN is locked in Win7.

Version 4.23.06.00

Support dual mode feature.

Version 4.23.07.00

Fix the issue that driver returns incorrect response status to vendor specific mode selection order command.

Version 4.24.00.00

Fix the issue that failed to get IP address after restart dashboard or PC.

Add Jungo baseline.

Support dual mode feature.

Add parameter "-f2" to create and delete log file.

Add power state command from S0 to S0 when system startup or reboot.

note: This version is based on version 4.23.05.00

Version 4.24.01.00

Fix the issue that failed to connect to network in dual mode .

Fix two jungo wwan issues.

Fix the issue that crash in intialize.

Support more download speed display.

note: This version is based on version 4.24.00.00

Version 4.24.02.00

Add the support for new pid of 156A,156B,156C,156D,156E,156F.

Add the new MODEM port name, with matched with protocol 0x17 for Orange on J platform.

Add a new feature for setting register mode with WWAN(VDF requirement).

Add the new port name without "HUAWEI" on J platform.

Fix the issue that not support 5s suspend on J platform.

Fix the issue that cant use SDT tool on J platform.

Fix the issue that packet lost in NDIS driver on J platform.

Fix the issue that EVDO mode can't show signal on WWAN.

Fix the issue that in manual registration.

Fix the issue that VMB can't display right option in "Bearer".

Fix the issue that attemptsRemaining when entering pin with wwantestapp.

Fix the issue that HEADER doesn't intialize when querying OID_WWAN_SIGNAL_STATE with wwantestapp.

note: This version is based on version 4.24.01.00

Version 4.24.03.00

Fix the issue that failed to open web by wwan.

Fix the issue that wwan driver initialize delay.

Add a new feature for QUALCOMM WWAN setting static NBNS.

note: This version is based on version 4.24.02.00

Version 4.25.00.00

Support IPV6 feature for NDIS driver both in Qualcomm and Jungo.

note: This version is based on version 4.24.03.00

• Автор

Благодаря! Сега ще ги пробвам !

Не знам дали публикуваните драйвери ще имат касателство по твоя проблем, просто се натъкнах на нова версия драйвери, значително по-новa от публикуваните от мен на първа страница и реших да споделя.

Пробвал ли си да си играеш с енергийната схема на Windows-а ако си с лаптоп (активиране на Optimal Performance), също така модемът Huawei E173u-2 с активиран Network Card интерфейс ли е или с модемен интерфейс, защото аз не съм имал описания от теб проблем при работа с Network Card интефейс, а и при E173s-2, който е само с модемен интерфейс не помня да ми се е случвало цялостен отказ от зареждане след продължително ползване, при работа от стационарен компютър, въпреки многото не зареждани заявки при натоварване на трафика на максимум (50-80% от страниците дават This Page can not be displayed! при работа с модемен интерфейс на модемите Huawei, при Network Card интерфейса този проблем го нямах (при Huawei Е1750), всичко се зареждаше, но все така бавничко).

P.S.

Между другото преди два дни го уморих моя модем E1750 при опит за downgrade след поставяне на смотан фърмуер.

Пазете се от customized firmware или secured firmware. Този тип фърмуери не могат да се отключат със стандартните генератори на кодове и в повечето случаи са заключени за работа с определен оператор. Ако решите да правите подобни гимнастики с този тип фърмуери, прочетете по-обстойно наличната информация за дадения фърмуер, преди да преминете към ъпгрейд, водени от цифричките на версията.

Сложих ги току-що. Не знам все още дали има разлика. А до схемата - всичко е на макс, като съм посочил да не изключва модема. Всъщност е доста странно, защото програмата отчита връзка, модема свети като свързан, имам интернет, но само на вече осъществените връзки :shock11: . А новите драйвери се инсталираха без проблем ОСВЕН: Huawei Mobile Connect - 3G PC UI Interface ( The data is invalid ). В резултат Мobile partner и различните му версии сега не засичат устройството ( E173u-2). В момента се свързах като директно избрах от самия Win7 мрежата и въведах APN.

P.S. Не мисля, че проблемът се крие във вида на разпознаване ( Модем или Карта ) , тъй като и с u-2 и s-2 положението е същото.

P.S. 2 Между другото забравих да спомена, че съм премахнал сървиса, който инсталацията от модемите пуснаха HWDeviceService64.exe, но по описанието му "Service for runing Mobile applications autorun." се съмнявам да е от него.

Редактирано от Milen Panayotov (преглед на промените)

• Автор

Опитай да деинсталираш Huawei Mobile Connect - 3G PC UI Interface и при повторно включване на модема да видиш дали няма да сложи правилно драйвера.

Между другото, как деинсталираш и инсталираш драйверите на модема?

Аз го правя при изключен модем от USB порта, отивам до папката с драйверите (намираща се в директорията на Mobile Partner - C:Program Files (x86)Mobile PartnerDriver) избирам DriverUninstall.exe и отново при изключен модем, за инсталиране на драйвери натискам от директорията с драйверите DriverSetup.exe, като при update на драйверите първо деинсталирам по описания начин стария драйвер, изтривам директорията Driver от C:Program Files (x86)Mobile Partner след което я замествам с новите драйвери и стартирам инсталатора на драйверите - DriverSetup.exe. След включване на модема в USB порта, новите драйвери се зареждат.

В момента не мога да проверя дали описания проблем е от новата версия драйвери или локално при теб е станал проблема, тъй като нямам работещ Хуавейски модем под ръка. Но определено нямах проблем с предната версия 4.24.03.00 (също на Windows 7 x64), която ползвах в деня преди да уморя E1750.

Опитай да деинсталираш Huawei Mobile Connect - 3G PC UI Interface и при повторно включване на модема да видиш дали няма да сложи правилно драйвера. Между другото, как деинсталираш и инсталираш драйверите на модема? Аз го правя при изключен модем от USB порта, отивам до папката с драйверите (намираща се в директорията на Mobile Partner - C:Program Files (x86)Mobile PartnerDriver) избирам DriverUninstall.exe и отново при изключен модем, за инсталиране на драйвери натискам от директорията с драйверите DriverSetup.exe, като при update на драйверите първо деинсталирам по описания начин стария драйвер, изтривам директорията Driver от C:Program Files (x86)Mobile Partner след което я замествам с новите драйвери и стартирам инсталатора на драйверите - DriverSetup.exe. След включване на модема в USB порта, новите драйвери се зареждат. В момента не мога да проверя дали описания проблем е от новата версия драйвери или локално при теб е станал проблема, тъй като нямам работещ Хуавейски модем под ръка. Но определено нямах проблем с предната версия 4.24.03.00 (също на Windows 7 x64), която ползвах в деня преди да си съсипя модема.

След изпълнението с правилна деинсталация и инсталация на драйверите вече разпознава всичко! :) Наистина предишният лог на инсталацията беше пълен с грешки. Сега остава само да почакам да видя дали ще е fix-нат и главния ми проблем. Много благодаря :)

• 2 седмици по-късно...

Преди няколко дена драснах един постинг: http://peter.nikolow.me/unlock-alcatel-onetouch-x220l-s220l-x220s/ Алкателите може да се отключат за 5 минути онлайн и безплатно. По горната технология отключих 2 тапи и след отключването работят със всички оператори.

• 3 седмици по-късно...

Имам проблем със силата на сигнала с USB модема Huawei Е353s-2. Взех го от М-тел преди 10 дена, тъй като има срс9 вход за външна антена, и ще го мъча на един язовир с рутер TP-Link 3420.С другия модем който имам Е173 сигнала е около 48% и реших че с външна антена нещата ще са по-добри. Дотук нищо сигурно няма в тая идея :), но се оказа че Е353 лови с 20% по слаб сигнал навсякъде където съм го тествал без външна антена за сега понеже още я чакам да дойде. Въпроса е може ли да е дефектна бройка и дали не е понеже се води по-бърз модем да отчита по-слабо сигнала, което ми се струва абсурдно. И двата модема са unlock-нати, но за Е353 ползвах един индиец, който ми изчисли кода онлайн понеже са с някакъв нов алгоритъм за отключване, но важното е, че се отключи. Сега си мисля дали беше толкова бавен преди да го отключа, но не мисля че е от unlock-a може да повлияе на силата на сигнала, който модема лови.Пускам малко инфо от диагностичния интерфейс на м-тел нетагент и DC-Ulocker client-a да ми кажете нормално ли е това със силата на сигнала. Тествах с двата модема е173 и е353 и с карти на Мтел и Виваком и при всички случаи е173 лови с 20% по-силен сигнал от е353 при едни и същи клетки на операторите.. Устройство Име на устройството: E353 Приложен порт: COM15 Сериен номер: C9R5TA1232800956 IMEI: 356793047489000 Версия на хардуера: CH2E353SM Версия на фирмуера: 21.137.06.00.864 Версия на софтуера: 21.005.22.01.86 SIM/USIM Собствен номер(MSISDN): Неизвестен Съобщения в SIM/USIM: 0/30 Контакти в SIM/USIM: 0/250 Съобщ. Център №: +35988000301 Статус на ПИН кода: В готовност Статус на мрежа Име на мрежата: M-Tel RSSI: -105dBm Идентификация на клетката: A821 Регистрация на CS мрежа: Регистриран Регистриране на PS мрежа: Регистриран PS network attach: Добавен Мрежови Настройки APN: inet-gprs.mtel.bg Режим за избор на мрежа: Автоматичен Found modem : E353s-2A Model : Huawei E353 IMEI : 356793047489000 Serial NR. : C9R5TA1232800956 Firmware : 21.137.06.00.864 Compile date / time : Oct 26 2011 15:57:54 Hardware ver. : CH2E353SM Dashboard version : UTPS21.005.22.01.86_MAC21.005.22.01.86_LNX21.005.22.01.86 Chipset : HiSilicon Voice feature : enabled SIM Lock status : unlocked Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10) Даите съвет да го връщам ли това Е353 и като е отключено ще има ли проблем с мтел, че е на 10-дена още:)

Здравейте!Моряк съм и имам следния проблем. Вече имам няколко модема....по точно 11...от различни държави такива с вградени карти и т.н. Но най вече използвам един китайски дето нему знам марката или чрез телефона. Но в повечето случаи връзката е лоша и хабя много нерви даже слагам телефона в една кутия за да усиля сигнала...в известна степен се получава. ИНТЕРИСУВА МЕ ИМА МОДЕМ С УСИЛВАТЕЛ НА СИГНАЛ ИЛИ С АНТЕНА И ОТКЪДЕ МОГА ДА ГО ЗАКУПЯ.иЛИ ПОНЕ МОДЕЛ ЗА ДА ГО ТЪРСЯ.

• 1 месец по-късно...

Здравейте отново. Писах преди време за оферта на Виваком, е купихме си от 08,2012 3G модем- Alcatel X220. Съпругът ми го ползва и като го питам как е, той само казва - за четене става. Тези дни реших да проверя какво става, та той не е стигнал до лимита си от 2,5 ГБ, да не кажа че за месец прави по 300 мб. :ohmy: това не е в негов стил. И какво да видя - скорост плачевна, дори собствения си сайт не зарежда. Звъня на оператор - отговор - "Вие не сте си достигали лимита?.Изберете госпожо мрежата ръчно да бъде VIVACOM GSM" Как да достигна лимит, като не зарежда? - Нищо. Отива съпруга ми в офиса, от който купихме модема - смениха му сим картата, без въпроси "Защо"- проблемите може да са от картата. Обадил се пак на оператор да активират картата - "Ама господине защо са ви сменили картата" и така вече 5 дни. Ефект нулев. Скорост 115 Кб/с - Ужас. Реших да тествам с телефона си, сложих картата, свързах телефона като модем и чудо - Интернета полетя. Клипове, зарежда и т.н. Свойства - 10 Мб/с. Лаптопа е Леново Е120, когато го взимахме момчетата ми казаха че мога да му сложа 3г модул ама за още 200 лв. В ebay намирам и по-евтини, но незнам кой става за нашия лаптоп. Моля за помощ или да настроя някак този 3г модем Алкател та да се съживи, или ако някой знае нещо за 3г модулите да даде съвет. Мисля вече да отида с модема в някой офис и да ги накарам да го сменим, дали ще има ефект? Моля за помощ и съвет. PS: Баща mи е с HomeBox на МТЕЛ и като дам на свойства пише 7.2 МБ/с. А интернета на Вивакомите съм го тествала на една позната отново с алкател - много добре, затова се насочихме към тях.

• Автор

На пръв прочит ми хрумват три възможности за проблемите, но сравнявам софтуера на база Хуавейски модеми, тъй като не съм работил с Алкател:

1. Наличен обхват само през 2G мрежата (GSM) и лош сигнал от оператора- това лесно може да се установи, когато е включен модема и се стартира програмата за управление, преди да се направи връзка, в долния ляв ъгъл се появява индикация за мрежа и типа на мрежата (HSPA - 2G или GSM покритие - ниска скорост или WCDMA - 3G покритие - максимално достижимите скорости за работа). Индикацията на чертичките в ляво пък показва силата на сигнала, колкото повече, топлокова по-добър.

2. Софтуерно да е ограничен типа на мрежа за връзка, от настройките на програмата в секцията за мрежа, може да бъде ръчно зададен предпочитания тип за връзка: "GSM мрежа", "Предпочита GSM мрежа", "3G мрежа", "Предпочита 3G мрежа". Възможно е някой волно или неволно да е задал "GSM мрежа" с което софтуерно да е ограничил модема. Възможно е да е зададен и честотен обхват.

3. Модемът да има повреда! За мен е нелогична смяната на SIM картата, при положение, че модемът все пак прави връзка с оператора! Възможно е модемът да е проблемен, за да сте сигурни в това, преди да се хванете за гушите с Вивакомския персонал (това е неизбежно уви, поради голямата им неграмотност), ако имате възможност от приятел или познат, вземете модем (Вивакомски, Алкател е програма максимум) и сменете SIM картите, сложете вашата карта и проверете от същия компютър и порт какво ще бъде положението, ако няма разлика, то остават със сигурност първите две възможности + много лош обхват. Ако с друг модем няма проблеми, може да тичате с двата модема в офис на Виваком и да се надвиквате с пълна сила.

Благодаря за бързото включване. Сигнала е на максимум-Покритие 3Г. Когато обаче се обадих на оператор ми казаха да избера GSM мрежа, а мъжа ми го е пуснал на Автоматичен режим. Модема е ограничен до скорост 115 кбс и не знам как да го променя, може би някакви драйвери. А сравнение с друга флашка мога да направя, имам позната която е на максималната тарифа, ще я помоля да я пробвам. Междувременно в ebay намерих 3г модул и се замисляме дали да не го поръчаме.

• Автор

За мен е безсмислено да се купува 3G модем, при положение, че в опциите на договора с оператора е записано, че той трябва да осигури устройството. Изчакайте да видите резултата с другия модем, но задължително поставете Вашата SIM карта, за да не се получат отклонения от различните тарифни планове ако има разлика. Ако с другия модем скоростите са значително по-различни, то тогава с пълно основание може да претендирате за подмяна на устройството, като за максимална обективност може да отидете в офис на оператора с двата модема и да поискате арбитражен тест между двете устройства, при отказ за подмяна, Ви съветвам да подадете жалба към оператора и КЗП (Комисия за защита на потребителите), аз имам 100% успех при спорове с Виваком и две спечелени жалби чрез КЗП.

Забележка: при мен във Варна при правени тестове в средата на 2011, максимално достижимата скорост през 3G мрежата в града, бе в порядъка на 600-800KB/sec, според местоположението и качеството на сигнала, при не изчерпан лимит от пакета данни. Има и един хлъзгав момент, мисля че в договора с Виваком, никъде не се определят скорости, освен лимита при изчерпване на пакета от данни, за всички останали моменти, мисля че е записано максимално достижима скорост в мрежата на оператора, което на практика не означава нищо между 0 и 7,2Mbit/sec, според теоретично достижимите скорости на устройството и до 14Mbit/sec.

P.S. Последния вариант е малко разтакаващ и губещ време, но единствения начин да си заслужим уважението, като потребители заплащащи за определено качество и параметри на продукт/услуга, е да си отстояваме правата,а не да се оставяме да ни третират като безропотни спонсори.

Нещо за отключване на ALCATEL One touch Y580 3G WiFI модем? Благодаря предварително.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.