Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да изкарвам по 10 лв. на ден?

Featured Replies

стар е! по-на зад е писал,че като е бил млад е играел хазартни игри.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

• Отговори 67
  • Прегледи 29,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Човека няма да каже за кое село става дума,защото пита като пример и като идея.Такива с първо мнение в форум и то преди избори са много съмнителни.

Най малкото черпят идеи за предизборни програми.

Страшна предизборна кампания ще направи - съветите, които получава, могат да помогнат на един човек, но на цяло село - едва ли. ;)

Той просто се опитва да намери нещo лесничко, но ако това му е стратегията, трудно ще успее! :*

Ристьовата работа: 100 коча-200 мъди.......Направо се кефя сексуално, когато някой почне да дава акъл на селяните.....Ай да не минавам границата на добрия тон, че.........

Единствения, който е на границата на добрия тон си ти. Ясно ми е, че не си на ясно за какво говориш, нито пък си се занимавал със земеделие/животновъдство, затова не бързай с коментарите си. Не е лесно, но може да се печели и на село, стига да имаш някакви условия, затова са и въпросите ми.

Стига празнослови. :*

;) Как без да ме познаваш, без да знаеш с какво се занимавам реши, че празнословя!

Авторе, малките села, които не са близо до големи градове нямат и привилегията да имат интернет с повече от 54kbps. Това постепенно се променя, но все още на някои места е факт.

:D Едж покритието на Виваком и М-Тел покрива почти всички села в България и скоростта е 20-25 КВ, на Глобул покритието и скоростта са по-зле. Дори 3G покритията им доста напреднаха.

Към автора: ако това което пишеш отговаря на истината, то по-добре се насочи към някой от "селските" форуми, където е доста по-вероятно да ти дадат полезен съвет. Ако не ги знаеш пиши ми на лични и ще ти дам няколко линка. Но имай предвид, че за да е възможно някой да ти даде какъвто и да било съвет, то трябва да даваш доста повече инфо, от това което даде тук, в противен случай не си прави труда да питаш.

Редактирано от HristoX (преглед на промените)

Като гледам тук се изредиха повече "селяни", отколкото човека, който живее на село !

• Автор

Вижте не правя предизборна кампания най-малкото, защото нямаме право на избираем кмет. А за интернета не си прав, имам защото технологиите позволяват пренос и на големи разстояния. Нито съм близко до голям град нито съм млад, е не казвам, че съм стар де.

Единствения, който е на границата на добрия тон си ти. Ясно ми е, че не си на ясно за какво говориш, нито пък си се занимавал със земеделие/животновъдство, затова не бързай с коментарите си. Не е лесно, но може да се печели и на село, стига да имаш някакви условия, затова са и въпросите ми.

Как без да ме познаваш, без да знаеш с какво се занимавам реши, че празнословя!

Едж покритието на Виваком и М-Тел покрива почти всички села в България и скоростта е 20-25 КВ, на Глобул покритието и скоростта са по-зле. Дори 3G покритията им доста напреднаха.

Към автора: ако това което пишеш отговаря на истината, то по-добре се насочи към някой от "селските" форуми, където е доста по-вероятно да ти дадат полезен съвет. Ако не ги знаеш пиши ми на лични и ще ти дам няколко линка. Но имай предвид, че за да е възможно някой да ти даде какъвто и да било съвет, то трябва да даваш доста повече инфо, от това което даде тук, в противен случай не си прави труда да питаш.

ЕDGE покритието реално не е повече от 5килобайта/сек на Mtel и Globul. Имам и мобилен интернет на Мтел и извън градовете скоростта в общи линии е неприятно ниска. 3G извън градовете и селата наблизо тях не търси.

EDGE може и 256Kbps, но като цяло никой от операторите НЕ се е постарал да направи свястна EDGE мрежа. Бил съм в села наблизо морето, където дори и обхватът на GSM мрежата се губи или е 1-2 чертички, защото никой идиот от мобилните оператори не е сложил клетка, ама то няма и за кого? И това на ВСИЧКИ оператори. Смятай при такъв обхват за каква скорост си говорим и то ПОКРАЙ морето. Отделно, не си ли гледал репортажи, къде хора в няколко села се качват по дървета и прочие, за да могат да намерят обхват на телефона и да говорят.

Мен не ме интересува ни най-малко с какво се занимаваш, но предвид че животновъдите едвам преживяват с тези изкуствено ниски изкупни цени или земеделците, които и те са оставени на произвола, фактически на село няма работа.

Лично и аз се намирам в неголямо населено място и съм сравнително наясно със ситуацията.

п.п Селото няма право на избираем кмет, значи е под 350души, ако не бъркам.

Като цяло, АВТОРЕ, препоръчвам ти, ако си на разстояние до 50км от голям град, да пътуваш(ако е изгодно) и работиш или ако има наблизо някаква фирмичка, примерно из селата си има хлебопекарни и т.н, да да се уредиш там.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

град батко.на село стоят пенсионери,защото пенсиите са малки и си изкарват по нещо на масата от градинката. аз самият от град се забих да живея в село.създадох козе ферма със 120 кози,направих си и пункт за изкупуване на мляко,имах и една мандра зад гърбът си. превърнах се в роб,млякото евтино,месото без пари. ужас! сега съм пак в град,работя по 8-часа.печеля повече,плащам квартира и ходя на почивка.определено съм по щастлив от преди. не виждам на село доходи с които да си плащаш всичко и да се радваш на краткия живот.само едно оцеляване ми се вижда малко.

Че, или аз към късметлия, или ти си карък, защото където и да съм опитал в зони извън 3G нета е приемлив 15-25 КВ за Вива и Мтел за Глобул 5-10. Мтел имат най-високата пикова скорост, но не е стабилна, а и връзката прекъсва често. За сега съм доволен и на това, особено като се сетя каква беше ситуацията само преди 2 години. nikolela, винаги съм казвал, че всички трябава да целуваме ръцете на животновъдите, защото това е наистина заробващ труд, ако семейството не е голямо и/или, ако не може да си позволиш работници. Специално в Северна България до преди една година почти бяха ликвидирали всички по-дребни животновъди. Тази година нещата се промениха, защото поради липсата на производители цените скочиха значително и много хора започнаха отново да отглеждат животни и засега печелят добре. Дано не съм лош пророк, но не вярвам това да продължи дълго, няма да се учудя, ако още догодина им ударят отново секирата. Просто държавната политика е такава, вървим към нов феодализъм - целта е шепа хора да притежават цялата обработваема земя. Да не продължавам, че ми се плаче като виждам на къде отиват нещата...

Христо, не съм съгласен. Като човек, който учи икономика, описваш нещата даже по-добре от примерите в учебниците. Реално във всяка една икономика има върхове и спадове. Не е измислен модел до сега, който да пречи на появата на спадове. Реално това е нужно с цел слабите на пазара да се махнат. Това е глобален план се случи с кризата, започнала от Америка и ударила целият свят. А относно животновъдите, всеки град, всяка облас си има своя собствена микроикономическа атмосфера. И нормално, щом са изчезнали голям боройх от производители (било то на месо, било то на бира, памук, жито, каквото и да е) то цената да скочи, а това води до появата на нови нови призводители, с което цената спада до момента в който икономиката стигне своят минимум. Това са икономически закони и са валидни в цял свят без значение раса, пол, държава, производство, отрасъл. Какъвто и признак да дадеш. Просто е така...

Реално това е нужно с цел слабите на пазара да се махнат.

Когато настъпи кризата, евентуалната положителна страна беше нерентабилният бизнес у нас да не оцелее, но се оказа, че точно сивият сектор най-добре се приспособи към ситуацията. :rolleyes:

Ааааа. Като казвам най-слабите, нямам предвид най-младите на пазара или тези с най-ниска печалба. Реално казвам "най-слабо приспособимите"... Всъщност както в природата- организмите, които не могат да се приспособят в новата обстанвовка измират. Реално, приводно печеливши компании, които да големи, наложили се на пазара може да загинат, ако не водят правилна икономическа политика, а новите на пазара да се наложат като фаворити... А конкретният пример- сивият сектор има доста капитал заделен и това му позволява да издържа по-дълго на неблагоприятните условия на кризата. Всъщност ако погледнем сивият сектор е този, който укрива част от данъците. При равни други условия (разбирайте еднакво производство, еднакви продажби, еднакви цени и всичко друго за което се сетите) разликата м/у сивият и светлият бизнес е прилична. или по-просто, ако за 100 единици светлият бизнес внася 40 единици данъци, такси, заплати и тн, то за същитя 100 единици сивият внася едва 20 и останалите 20 прибира в джоба си. Когато дойде кризата светлият има едва 60 единици да се справи с положението, а сивият 80... Кой мислите, че ще удържи по-дълго... Този, който има 60 единици да реагира, или този с 80?

Всъщност ако погледнем сивият сектор е този, който укрива част от данъците. При равни други условия (разбирайте еднакво производство, еднакви продажби, еднакви цени и всичко друго за което се сетите) разликата м/у сивият и светлият бизнес е прилична. или по-просто, ако за 100 единици светлият бизнес внася 40 единици данъци, такси, заплати и тн, то за същитя 100 единици сивият внася едва 20 и останалите 20 прибира в джоба си. Когато дойде кризата светлият има едва 60 единици да се справи с положението, а сивият 80... Кой мислите, че ще удържи по-дълго... Този, който има 60 единици да реагира, или този с 80?

Точно това имам предвид. Сивият сектор компенсира своята нерентабилност с укриване на данъци и неплащане на осигуровки. Ако имахме нормално функционираща икономическата система, сивият сектор изобщо не трябва да може да се приспособи. Но нашата икономика функционира по доста различен начин от Западната - неслучайно сме на последно място по производителност в Евросъюза, точно заради нерентабилния бизнес у нас. :rolleyes:

Не само "нерентабилния бизнес у нас". Но сме доста назад... Но нека не забравяме, че 2007-ма имаше мнгоо сериозна криза, смяната на парите малко по-късно (1999)... Положението в БГ в момента е нрмално, предвид историята ни! Все пак не сме като в Сомалия... Никой не отчита това...

Христо, не съм съгласен. Като човек, който учи икономика, описваш нещата даже по-добре от примерите в учебниците. Реално във всяка една икономика има върхове и спадове. Не е измислен модел до сега, който да пречи на появата на спадове. Реално това е нужно с цел слабите на пазара да се махнат. Това е глобален план се случи с кризата, започнала от Америка и ударила целият свят. А относно животновъдите, всеки град, всяка облас си има своя собствена микроикономическа атмосфера. И нормално, щом са изчезнали голям боройх от производители (било то на месо, било то на бира, памук, жито, каквото и да е) то цената да скочи, а това води до появата на нови нови призводители, с което цената спада до момента в който икономиката стигне своят минимум. Това са икономически закони и са валидни в цял свят без значение раса, пол, държава, производство, отрасъл. Какъвто и признак да дадеш. Просто е така...

Ех, бъдещи колега (аз по образование съм аграрен икономист) как ми се иска нещата у нас да стават като по учебниците, тоест да има реална пазарна икономика. Да не би да си мислиш, че у нас има пазарна икономика и свободен пазар :rolleyes:)) Това ли ви казват в университета? Изкупната цена би трябвало да е в пряка зависимост от пазарната, но у нас не се действа така. Когато дребния производител няма шанс да продава директно на крайния клиент или дори директно на преработвателя (когато има такъв) в играта се появява един субект официално наричан прекупвач, а неофициално - търгаш. Този субект определя цената и познай той дали се интересува от нуждите на производителя? Обикновено това са си огранизирани мутренски структури съставени от доста прости хора, които в алчността и глупостта си докарват производителя до фалит. Когато това стане те разбират, че по този начин самите те губят, затова качват цените. Нещата се пооправят и всичко започва отначало. Този тип на ценоопределяне няма много общо с пазарната икономика. Тези процеси ги има и на Запад, но у нас както винаги са в своята най-дива форма. Мога доста да ти обяснявам за това което се случва с българското село и как това ще се отрази в средно/дългосрочен план на сраната ни (забележи, говоря за страната, не за държавата).

Съгласен съм. Има два пазара: производител-продавач и продавач-пазар. Като дотъпа на производител-пазар е ограничен. Но това не отменя икономическите закони. Говоря почти на изуст, даже по-добре да кажа условно, но за черешата изкупната цена беше 40 стотинки от производителите, прекупвачите продаваха на 80 стотинки, а на пазара беше 1,20 лв. Това си е доста голям марж. Но пак има с пазарната икономика, макар и на 2 етапа. А колко е редно и правилно... Друг въпрос. И аз не съм за това, но... А в учебниците е по-скоро теория и "при ряавни други условия" и някакви идеалистични примери... Въпроса е да си го видял с очите си, да си го пипнал. За това съм много ЗА практическото обучение и се радвам, е съм бил част от това.

Не само "нерентабилния бизнес у нас". Но сме доста назад... Но нека не забравяме, че 2007-ма имаше мнгоо сериозна криза, смяната на парите малко по-късно (1999)... Положението в БГ в момента е нрмално, предвид историята ни! Все пак не сме като в Сомалия... Никой не отчита това...

И от кога ЕВРОПЕЙСКА държава, членка в ЕС трябва да бъде сравнявана с държави, които населението им е на границата на глада? Защо не сравняваме с Германия, Англия, Люксенбург? Само с това затвържавате, че ситуацията е зле!

Икономиката, която си учил не е показател за реалната функционираща икономика в България. Тук се печели с нелоялна конкуренция, дъмпинг, сплашване, рекет, измами и работа в сивият сектор.

Нито вашите високопарни икономически теории, които развивате няколко участника в темата помагат на хората от малките населени места, в провинцията, да си намерят работа или да живеят по-добре. Жестоката истина е, че урбанизацията вече е голяма, всичко е съсредоточено в големите градове, а извън тях преспективите за живот са малко, работата е малко.

Животновъди като цяло мизеруват, земеделци живеят на кредити и едвам издрапват. Нямаме преспектива за младите специалисти, няма къде да ги ангажираме. Въобще, особено скопена и парализирана е нашата икономика.

п.п Аз съм учил икономика, макар вероятно да съм изключително далеч като знания, но никак не ми се занимава да се задълбавам в икономически теории. Свободен пазар и пазарна икономика са непознати неща за България в по-истинският им смисъл, а и честно казано интересува ме практическата страна-дали човек може да си намери работа и как, защо и дали.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

1. Сравнението със Сомалие е, че има и по-зле от нас. Имаше статистика, че на всеки 5 секунди умира дете от глад... Това при нас не е така. Но и сме последна дупка на кавала в Европа... Ама не и в света! 2. Има такива неща, но е поскоро около 30%. Работил съм до сега в 3 големи фирми и положението е доста коректно. Проблема е при по-малките. 3. Урбанизация, Всъщност е част от 3-тият стадии на социално и икономическо развитие и това ни нарежда сред развитите страни в света. Заедно с ниската раждаемост и отрицателен приръст... Яко, а? Негативните показатели да ни нареждат сред развитите страни? 4. Относно всичко останало- да, в малките населени места положението е трагично, но пак се връщаме на урбанизацията. Ако се погледне София, Пловдив, Варна- положението там не е толкова зле...

1. Сравнението със Сомалие е, че има и по-зле от нас. Имаше статистика, че на всеки 5 секунди умира дете от глад... Това при нас не е така. Но и сме последна дупка на кавала в Европа... Ама не и в света!

2. Има такива неща, но е поскоро около 30%. Работил съм до сега в 3 големи фирми и положението е доста коректно. Проблема е при по-малките.

3. Урбанизация, Всъщност е част от 3-тият стадии на социално и икономическо развитие и това ни нарежда сред развитите страни в света. Заедно с ниската раждаемост и отрицателен приръст... Яко, а? Негативните показатели да ни нареждат сред развитите страни?

4. Относно всичко останало- да, в малките населени места положението е трагично, но пак се връщаме на урбанизацията. Ако се погледне София, Пловдив, Варна- положението там не е толкова зле...

1.Сравнението е НЕУМЕСТНО, ние не сме Африканска страна, ние сме европейска страна. Ние сме най-мизеруващата страна от ЕС. Срам ме е, че сме толкова зле и слугуваме на запад. Пред далечният комунизъм нещата в немалко отношения, статистически са били май по-добре!?

2.Урбанизацията е именно заради липса на преспектива в селата и упадъка на земеделието и животновъдството, които са поставени на колене пред изключително нискокачествената, но малко по-евтина продукция, която идва от незнам си къде...

3.Извън София нещата стават по-зле. Извън големите градове стават ужасни. Дадох примера за селата, къде дори обхват на телефона няма като хората. Но не всички хора живеят в големите градове!!! И освен ако не искаш да гладуваш, понеже няма да има кой да произвежда жито, месо, мляко, а на огромните вносни цени, които ще измислят нема да мое си го позволи, то ти и не искаш всички хора да отидат в градовете.

Аз съм от Варна и да ти кажа тука баш си зле.Варна от край време се води курортен град,цените на всичко са курортни а тука курортисти отдавна няма понеже циганите чейнчаджии и джебчийки посрещаха автобусите с чужденци и туристи и вече хората изцяло заобикалят Варна.Един техник в Варна получава 350 лв заплата а същият в София получава х2 (700 лв) познайте дали на местните като мене им е трудно.

Човека пита как да изкара 10 лева на ден/нормално е да пита за 10 лева на час, ама сме ненормална държава/, а някви пишман аграрни малоумници му дават безмислени съвети, другите хиени почнаха да спамят и да се правят на много учени, а човека ще седи гладен защото е задал въпрос, но е попаднал на грешните хора.Заради такива и форума, който има добра слава ще се превърне като клюто в бгмама, а и по-зле.Или дайте няква идея на човека или се правете на заети и недейте отчайва новите потребители.За празни приказки си има цял форум, ако не знаете вижте в търсачката. Аман от многознайковци.........

Човека пита как да изкара 10 лева на ден/нормално е да пита за 10 лева на час, ама сме ненормална държава/, а някви пишман аграрни малоумници му дават безмислени съвети, другите хиени почнаха да спамят и да се правят на много учени, а човека ще седи гладен защото е задал въпрос, но е попаднал на грешните хора.

Додохме му достатъчно съвети. Проблемът е, че той не сподели с какво може да се занимава. :)

Додохме му достатъчно съвети. Проблемът е, че той не сподели с какво може да се занимава. :)

Именно затова го посъветвах да стане кмет, вече сульо и пульо се кандидатира, защо и той да не може ?...

Именно затова го посъветвах да стане кмет, вече сульо и пульо се кандидатира, защо и той да не може ?...

Tи май пропусна частта, където казва, че нямат избираем кмет. Населени места под 350човека нямат право да избират кмет, а се назначава такъв от общината, т.е се слага подставено лице на политическата партия, победила в изборите.

10лв може би биха били смешна сума за много хора за един ден, но...това е българската реалност...

Лошото е, че автора не казва нищо конкретно за себе си и т.н.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.