Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Довечера си купувам ето тази въшка SAMSUNG NP300E5Z-A03BG.

Featured Replies

eminem_vr<< Напълно си прав с цялото ти изказване, може да съм на 17 години, но съм живял достатачно за да знам що за стока са другите. 5 години по ред ходя на ваканция в Гърция и мога да ви кажа че ако гърците нямаха албанците и българите като работна ръка в тяхната държава, сега щяха да са на нулата защото ги е мързел и са некадърни поне 70% от тях... приятела на майка ми е грък и честно да ви кажа взима 1500 евро пенсия и толкова заплата(работи като продава платове) а не може да забие един пирон!

• Отговори 88
  • Прегледи 15,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

eminem_vr<< Напълно си прав с цялото ти изказване, може да съм на 17 години, но съм живял достатачно за да знам що за стока са другите. 5 години по ред ходя на ваканция в Гърция и мога да ви кажа че ако гърците нямаха албанците и българите като работна ръка в тяхната държава, сега щяха да са на нулата защото ги е мързел и са некадърни поне 70% от тях... приятела на майка ми е грък и честно да ви кажа взима 1500 евро пенсия и толкова заплата(работи като продава платове) а не може да забие един пирон!

Какво общо има забиването на пирони с платове???

Ти си забивай пирони като можеш!!!

eminem_vr,

ти може да работиш като вол, това е твой проблем. Но остава факт че си крадец, защото програмите не са безпшлатни а откраднати. И ти дори да може да съществуваш с твоята заплата в България, повечето продукти се контролират от развитите страни, а там условията на живот са други, и щом искаш продукти от там трябва да плащаш по наши условия!

100% съм сигурен че нито един от продуктите които ползваш не ти трябва! Би ли назовал няколко?

Сравняваш ми ябълки с портокали човек. Едно дъно по сложност се равнява на операционна система или в най-лошия случай офис пакет. Пробвай да напишеш (от нулата) някое от двете и ще ти трябва в пъти повече време. Проблема с родните пирати, който винаги съм го изтъквал, не е само в липсата на пари а и в липсата на мярка - много сме крайни и крадем на поразия независимо дали софтуера, който пиратстваме ни е необходим, независимо какви щети бихме причинили и най-лошото е, че дори когато ни го предлагат на цената на една цигара - пак го крадем. Това си е до манталитет... :clown:

Колко дебели книги трябва да знаеш, за да изчислиш смущения, да създадеш схемният набор/чипсета/ с всичките му прилежащи функции, да начертаеш графичният оригинал на 10слойна платка и да я създадеш. Колко оборудване и знания ти трябват? Говорим си за оборудване за милиони и знания, колкото 15 висши образования.

Колко ти трябва, за да напишеш една програма на C++, а да създадеш един Flash? Мога да ти кажа, че това всеки човек може да го научи за половин година при желание и да създаде програма.

Само човек, който пише на асемблер и разбира реално от компютърна архитектура, мога да ти кажа че разбира колко сложно е реално нещото, което наричаме хардуер. Мога да ти кажа, че за разлика от програмистите, фирми които произвеждат микропроцесори по собствени архитектури, а не ползвайки чужди с лицензия и т.н са малко.

eminem_vr,

ти може да работиш като вол, това е твой проблем. Но остава факт че си крадец, защото програмите не са безпшлатни а откраднати. И ти дори да може да съществуваш с твоята заплата в България, повечето продукти се контролират от развитите страни, а там условията на живот са други, и щом искаш продукти от там трябва да плащаш по наши условия!

100% съм сигурен че нито един от продуктите които ползваш не ти трябва! Би ли назовал няколко?

Както по-горе писах много по-лесно е да си програмист, отколкото да създадеш дизайна и ПРОИЗВЕДЕШ една проста дънна платка. Но дънната платка струва много по-малко от програма писана на език от високо ниво. И се изискват много по-малко неща да знаеш.

По-горе те питах нещо и то е-от кога ти стана правист със статус поне на съдия в районен съд, за да преценяш полезно ли е или вредно пиратството, щом съдия дори с недомлъвки казва, че пиратството дори може да помага на разработчиците на софтуер???

И не, аз не мога да си позволя да плащам по германските цени, но като ме принудят да ползвам Orcad от университета, чиито лиценз е 10,000долара и не ми предоставят копие, искам или не, за да завърша проекта, който университета изисква, ще си инсталирам пиратско копие.

Отделно, приложих че дори в държавните институции се ползва едно 1/2 пиратски софтуер, за това държавата ще се прави, че се бори с пиратството, но реално няма да го прави "успешно". Гарван гарвану око не вади. Нито човек ще отреже клона, на който сам седи.

университета трябва да ти придостави копие за работа, иначе е не етично. И не е вярно че ти трябват по малко знания да създадеш софтуер, явно никога не си работил по големи проекти от какъвто и да бил тип и просто ти липсва опит.

университета трябва да ти придостави копие за работа, иначе е не етично.

И не е вярно че ти трябват по малко знания да създадеш софтуер, явно никога не си работил по големи проекти от какъвто и да бил тип и просто ти липсва опит.

Както и не трябва в държавните учреждения половината софтуер да е пиратски, нали?

Не е етично, ама на кой му дреме, а? Защо аз тогава да не тегля пиратски софтуер?

А защо съдия каза, макар и с недомлъвки, че пираството може да е по-полезно, отколкото вредно за разработчиците на легалните продукти? Отговори ми, чакам отговор, дявол да го вземе. Заобикаляш въпроса, защото може в един слънчев миг да излезе, че пиратството не вреди, а дори може да помага да популяризираш продукта си, след което хората да купят оригиналният.

И не вземаш в предвид факта, че ако хората нямат пари каквото и да правиш, ще ползват пиратски софтуер, защото не може да ангажираш по един инспектор на всеки домашен компютър, който да следи какво се прави и какво се качва на него, нали?

И между другото, ти аджеба имаш ли си идея какво е да разработиш схемен набор/чипсет/ сам самичък? Ако трябва да четеш книги, за да го направиш, ти ще се изгубиш в тях, защото си говорим сигурно за тон литература, като се започне от А и Б на електротехниката и се стигне до микроелектрониката. Но не, дъното е 70-90-100лв, независимо от сложността си, защото инвестицията се изплаща, докато софтуерните разработчици колкото и продажби да имат, пак ламтят за още. Ама така е, защото не влагат технологии за милиарди в продуктите си, нито влагат компоненти, за да знаят, че не може да правиш копия до безкрай, без да дадеш стотинка, след като си създал началният продукт.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Както и не трябва в държавните учреждения половината софтуер да е пиратски, нали?

Не е етично, ама на кой му дреме, а? Защо аз тогава да не тегля пиратски софтуер?

А защо съдия каза, макар и с недомлъвки, че пираството може да е по-полезно, отколкото вредно за разработчиците на легалните продукти? Отговори ми, чакам отговор, дявол да го вземе. Заобикаляш въпроса, защото може в един слънчев миг да излезе, че пиратството не вреди, а дори може да помага да популяризираш продукта си, след което хората да купят оригиналният.

И не вземаш в предвид факта, че ако хората нямат пари каквото и да правиш, ще ползват пиратски софтуер, защото не може да ангажираш по един инспектор на всеки домашен компютър, който да следи какво се прави и какво се качва на него, нали?

И между другото, ти аджеба имаш ли си идея какво е да разработиш схемен набор/чипсет/ сам самичък? Ако трябва да четеш книги, за да го направиш, ти ще се изгубиш в тях, защото си говорим сигурно за тон литература, като се започне от А и Б на електротехниката и се стигне до микроелектрониката.

Има много хора които не знаят за какво говорят, явно тоя Съдия е един от тях.

eminem_vr,

Не става на въпрос дали ще забива приони или ще сменява крушки. Въпроса е че с нашия български манталитет и понеже сме втора ръка хора оцеляваме с доходи с които всеки един европец би загинал. Затова защото сме толкова "глупави" сме свикнали да правим от нищо нещо и да разбираме от всичко. Ако наистина бяхме глупави да сме загинали и изчезнали като нация при тези условия. Един "умен" европеец или американец не може да си смени крушка ако изгори и вика друг "умен" дето е учил как се сменява. И си плаща за услугата. Защото може да си го позволи. Аз се уча как се сменява или ако е нещо по-сложно плащам, но виждам как става и другия път ще се оправя сам. Българите сме умни и способни. Не се подценявайте и не се обиждайте сами. Ниското самочуствие не ви прави чест. Гордейте се с това че сте българи и със своята история!

За работенето като вол беше само пример... А на твое място бих използвал по-внимателно епитети като "крадец" Доста са пиратите, не съм първия, нито ще бъда последния. Създателите на тези програми има начини да печелят пари и те го правят, ако толкова им пречеше това че аз лично съм откраднал някоя да са спрели да ги правят.

Относно програмите, доста са и дали ги ползвам или не и дали в момента ми трябва няма значение. Аз ги свалям безплатно и щом имам тази възможност ще си сваля колкото си искам и ще си ги държа на харда да не би да ми потрябват!

Само ще кажа че имам над 80 филма и поне 10ГБ мп3... музикални клипчета и сериали.

Ако имах възможност да си ги купувам бих го направил, особено ако преди това съм пробвал пиратската версия и ми е харесал продукта. Тогава бих платил за да помогна на тези разработчици за да продължат да работят. Но когато се боря за собственото си оцеляване хич не ми пука дали някой програмист има какво да яде! Да живее Замунда!

Докато има хора като теб аз в Българя няма да се върн аи само ще ви гледам сеира!

Докато има хора като теб аз в Българя няма да се върн аи само ще ви гледам сеира!

Та ти не можеш да напишеш България.... Не ни и трябваш тук...

Та ти не можеш да напишеш България.... Не ни и трябваш тук...

Радвам се, тъкмо няма да Ви липсвам, вол!

Има много хора които не знаят за какво говорят, явно тоя Съдия е един от тях.

Ти разбираш от програмиране, а съдията разбира от закони и право. Съдията тълкува законите и казва кое е законно и кое не в даден казус, ти не. От тук нататък излиза, че думата на съдията е повече от твоята дума и каквото каже съдията, тежи повече от твоето. Единственият начин да промениш това е да почнеш да пишеш законите, което няма да стане.

Щом съдията казва, че пиратството не пречи и не ощетява значително, каквито са основните аргументи на хора като теб и големите корпорации, то излиза че вие просто сте си наумили нещо, което на вас ви харесва, но с изказванията и исканията си нарушавате закона. От тук нататък излиза, че ти си извън закона :(

Виждаш ли кака е работата, съдията не му трябва да разбира от програмиране, но разбира от закони и определя какво е законното и какво не. И това не го е казал български съдия, а съдия далеч по на запад.

Колко дебели книги трябва да знаеш, за да изчислиш смущения, да създадеш схемният набор/чипсета/ с всичките му прилежащи функции, да начертаеш графичният оригинал на 10слойна платка и да я създадеш. Колко оборудване и знания ти трябват? Говорим си за оборудване за милиони и знания, колкото 15 висши образования...

Чипсетите (за РС) се проектират от 2-3 фирми (Интел, АМД, Виа). И въпросните фирми обикновено ги лицензират към производителите. Производителите на дъна, на свой ред никога не почват от нулата, а използват референтни дизайни и готови схеми. Със същия аргумент бих казал - ами ако нямаше С++? Ако се пишеше в двоичен код всичко (щото и асемблера е език за програмиране нали)? Определено нямаше да е по-лесно от проектирането на дъно. Само че и в хардуера, както при софтуера - кода и дизайна се преизползват и лицензират, с тази разлика че за хардуера се изискват в пъти повече инвестиции.

...А защо съдия каза, макар и с недомлъвки, че пираството може да е по-полезно, отколкото вредно за разработчиците на легалните продукти? Отговори ми, чакам отговор, дявол да го вземе. Заобикаляш въпроса, защото може в един слънчев миг да излезе, че пиратството не вреди, а дори може да помага да популяризираш продукта си, след което хората да купят оригиналният.

Съдията го е казал за Америка предполагам, където пазара е коренно различен. Там наред с пиратите има и много хора, които си плащат. И тогава има положително влияние от този тип "популяризация". Но на пазар, където 99.9% пиратстват - това определено не е в помощ на продажбите.

Все пак за кои години ставаше на въпрос? Там с приличните доходи?

Аз си споням за тези: 1990-1993, 1998. '93-та например средната работна заплата в БГ беше към 3000 лв при курс на долара около 25 лв, това правеше 100-120$, като 100$ тогава се равняваха на 1000$ сега (един компютър струваше горе-долу толкова). И точно тогава търговията с пиратските дискове (например на пл. Славейков) процъфтяваше най-много...

Писна ми всеки да говори против манталитета на българина...

Щом толкова народ го повтаряме, значи има нещо вярно нали? ;)

Иначе освен румънците, турците, сърбите (и всички балкански субекти) те и циганите не си плащат за софтуера, но аз не бих желал да се сравнявам с никой от тях.

Манталитета на българина е, че софтуера е безплатен. Ние не уважаваме труда на програмиста и никога не сме го уважавали, защото винаги сме можели да го откраднем. От там не уважаваме и програмистите и ако не беше аутсорсинга - тази професия в БГ нямаше да съществува. Интересно, ако на твоят труд се гледаше по същия начин - дали щеше да си съпричастен към положението на хората? Независимо от доходите им? Да речем, че отидеш при един фризьор с твоя ножица и го помолиш да те подстриже безплатно (нищо няма да му коства освен време), защото нямаш пари за хляб - дали ще се навие или ще си тръгнеш с ножицата в г***? Особено ако си облечен с дрехи за 1000 лв?

Защото да, една ОС е скъпа, но я плащаш веднъж. И обикновено излиза около 10% от цената на РС-то. Значи, ти можеш да дадеш 1000 лв за РС, но ще умреш от глад ако дадеш още 100 за ОС така ли? Или няма да го преживееш ако си вземеш РС за 900 вместо за 1000? А познавам и хора, които си взимат РС-та и за 2000 лв и пак пиратстват всичкия софтуер. И те са бедни нали?

И като ги нямаш тези допълнителни 100 лв, защо просто не използваш безплатна ОС, разработена от доброволци точно за хора, които не могат да си позволят (или не искат да платят за) комерсиалната?

Ще ти кажа защо - защото искаш най-хубавото, но за без пари.Точно това ни е манталитета за който ти говоря. Това колко печели Били от продажбите, това не е причината, а това е оправданието което използваме за да крадем. По същата логика би трябвало да крадем и хардуера - ето Интел например са големи, почти колкото Микрософт - обясни им го в магазина за компютри (на Жар например), преди да им откраднеш процесор от щанда. Или направо отиди в Германос и си вдигни iPhone 4S, т.к. Епъл са по-големи и от двата гиганта взети заедно...

Най-трагичното е, че това ни отвращава от самите продукти и ни разваля като цяло. Как да ти пука за нещо, което е безплатно и не ти коства нищо? Защо ти е да го пазиш и поддържаш (съответно да се учиш на него), като винаги можеш да го изхвърлиш/смениш без пари...

Мога още много да ти пиша за морала ни, пазарната икономика и технологиите но смятам че е безсмислен спор за тази тема...

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

Между другото aкo един нетбук без операционна система струва 419 лв. (понеже днес гледах някакъв Samsung, затова давам този пример) а с комерсиална (Windows 7 Starter) е с оклоло 80 лв. повече. При бюджетните лаптопи е около два пъти повече. Радвам се, че авторът на темата е собственик на комп с лицензирана операционна система. Каквато и да е.

eminem_vr,

Хаха това вече ме разсмя, какво общо имало... не искам да се излиза много от темата, но не искам да спориш с мене като не знаеш какъв народ са... не мисля че трябва да се защитават, защото съм свидетел какво мислят за нас. По принцип чужденците. А за пирона и плата... Разликата е че е срамота да си на 60 години и да не можеш да забиеш един пирон или да си смениш бушона на електрическата система в къщи ;) Замисли се малко.

Впрочем в другите страни се заплаща прав си, но ето защо Българите са един от най-хитрия народ! Казвам го с гордост!

Редактирано от darkhunt3r (преглед на промените)

Q-tech го е казал много правилно ;).

Хаха това вече ме разсмя, какво общо имало... не искам да се излиза много от темата, но не искам да спориш с мене като не знаеш какъв народ са... не мисля че трябва да се защитават, защото съм свидетел какво мислят за нас. По принцип чужденците. А за пирона и плата... Разликата е че е срамота да си на 60 години и да не можеш да забиеш един пирон или да си смениш бушона на електрическата система в къщи :) Замисли се малко.

Впрочем в другите страни се заплаща прав си, но ето защо Българите са един от най-хитрия народ! Казвам го с гордост!

Аз също не мога да си сменя бушон, но това не ми пречи, ако се развали си има техници, които го сменят бързо, ефективно и виждат други проблеми. А докато няма ток има малък ups в сървърното помещение, а извън него дори малък генератор :P.

За работа не ми трябва да мога да сменям бушони или забивам пирони ... нито в живота.

...

Хитри като стадо лисици :D :D :D

лелел и ти си вярваш!

...

Винаги забравяте, вие, програмистчетата, че без желязото и създателите му, софтуера няма да има на какво да бъде изпълняван. Да, искам хубаво и без пари-ела ме застреляй. Няма лично аз да платя 250лева за Windows, като заплатата ми е 500, примерно, за да лиша мен или семейството ми от основните човешки нужди-храна, дрехи, здравеопазване, до колкото е възможно това в България.

Не ще спреш пиратските сайтове и точно такива хора като теб, които не говорят за ценовата политика на големите корпорации и как си сучат цените от пръстите и то винаги по-високи отколкото трябва и още по-високи за България, незнайно ли защо, лично мен ме мотивират да бъда пират.

Между другото, свери окомплектовката на Starcraft2 за България и за САЩ. Ще видиш очевадна разлика, че НИЕ, българите, сме ощетени с някои неща, но плащаме същите пари!!! Същото е и за Windows for Refurbished PC's-значи разликата между България и Германия е огромна. В Германия посоченият Windows е много по-евтин отколкото в България, а като вземем предвид, че в Германия заплатите са 10пъти по-високи, какво излиза???

Между другото, не Микрософт, а Майкрософт, поне според транслитерацията на официалният им български сайт.

Труда на програмиста НЕ е безплатен, но когато не мога да си го купя така или иначе няма да си го купя, дали просто няма да го купя или ще го изпиратствам, програмиста пак няма да получи никакви пари от цялата работа.

Големият проблем е, че докато в производството на хардуер се влагат реални ресурси, веднъж произведена една програма, тя просто бива копирана и продавана, ако ще до безкрай. Е, не става твоята, да копираш до безкрай и да получиш милиарди печалби, които други хора получават, като влагат ресурси. И не можеш да очакваш едно просто копие на програма, което просто си копирал на дискове с картинка да струва колкото хардуер или телевизор, където реално има вложени технологии и ресурси, различни от производствено време и знания.

А лично аз съм писал програми на асемблер, да ти кажа, ако имаш представа какво искаш да направиш и как точно да го направиш, ясен алгоритъм нещата могат да бъдат поносими.

Но едно е да ми научиш едното C++, друго е регистрите и инструкциите на 6 вида микропроцесори. ;)

A aко бих подпомогнал някого, то това няма да е човек, който ми продава копие на продукт за 10,000$, а разработчиците на безплатен софтуер и преводачите, които го превеждат без заплащане, ей така, за каузата. И аз правя някои неща само за каузата.

Изглежда и ти спориш със съдия, ако беше срещу него пристава щеше да те отведе в ареста за 24часа...

Q-tech го е казал много правилно ;).

Аз също не мога да си сменя бушон, но това не ми пречи, ако се развали си има техници, които го сменят бързо, ефективно и виждат други проблеми. А докато няма ток има малък ups в сървърното помещение, а извън него дори малък генератор :P.

За работа не ми трябва да мога да сменям бушони или забивам пирони ... нито в живота.

Хитри като стадо лисици :D :D :D

лелел и ти си вярваш!

Значи викаш техници за да ти сменят един бушон ? Еми това е добре, давай им по 20 кинта и няма се притесняваш :) Няма какво повече да кажа по въпроса...

Да бе, аз като човек с диплома по електроника как така никой не ме вика да му сменям бушоните или крушката? Ти що не викаш техник да ти смени бушона и крушката, за да има той пари да си купи твоята програма? Значи хем не ти се дава, хем искаш много да взимаш. Така не ставааа...

Живко, по скоро хардуера е безполезна купчина желязо без подходящият софтуер :D. За въшката незнам.

Винаги забравяте, вие, програмистчетата, че без желязото и създателите му, софтуера няма да има на какво да бъде изпълняван. Да, искам хубаво и без пари-ела ме застреляй. Няма лично аз да платя 250лева за Windows, като заплатата ми е 500, примерно, за да лиша мен или семейството ми от основните човешки нужди-храна, дрехи, здравеопазване, до колкото е възможно това в България...

Винаги забравяте, вие, хардуеристите, че без софтуера - хардуера щеше да е само парче желязо... ;)

И доколкото си спомням, хардуера също се произвежда на поточни линии (копие след копие), а не някой да седи и ръчно да прави спойките и пистите нали? И то на поточни линии с роботи... програмирани от програмисти. И се проектира на CAD програми писани от програмисти пак... Яйцето или кокошката последно?

На заплата от 500 лв си готов да дадеш 1000 лв за РС, но не и 100 лв за ОС нали?

И за да не се повтарям повече - погледни колко печели Епъл и колко Майкрософт и кой обира повече потребителите. И като са с такава огромна печалба от M$ (т.е. продукта им не струва никакви инвестиции), защо тогава от Интел ги догонват финансово? На 95% от РС-тата има инсталиран Windows, докато сигурно 80% ползват процесори на Интел. Как тогава Интел печели почти колкото M$? Нали софтуера не коства нищо? И тук говорим за фирма с гарантиран пазар. Не че ги съжалявам - просто ми е интересно защо само крадеш от едните, но не и от другите? :D

И това при условие, че крадеш само ОС-а. Но ти няма да спреш дотам - ще пиратстваш и игрите също и програмите. И то от фирми, които доста често са на загуба. Защото както казах - нямаш уважение към тази професия и към този труд... :(

А, извинете, за каква въшка ставаше въпрос?!? :D

... просто ми е интересно защо само крадеш от едните, но не и от другите? ;)...

Ако можеше да се материализира един хардуер от нищото и това щеше да се „краде“. И дайте моля дефиниция какво означава понятието - „краде“? Ако ти откраднат гумата на колата едно и също ли е с това да ти откраднат (разбирай копират) флашката с музиката от колата? Ако могат да копират по същия начин гумата на колата ти - това кражба ли е?

...

Нямам компютър за 1000лв, а лаптоп IBM T41. Моля те, потърси го в Google колко струва в момента.

Софтуера, веднъж създаден, коства минимална сума да го разможиш на оптични носители. За да произведеш един процесор обаче ти влагаш високи технологии и създаваш поточни линии и помещения, където в 1 кубичен метър има не повече от 5прашинки, например, също така влагаш суровини, чиято цена никак не е ниска. А какво ти трябва за да произведеш едно копие/не оригинал/ на програма? Трябват ти оптични носители и една машинка, която да ти ги пише, с картинка даже. И си готов.

Intel не минават MS, защото влагат ресурси и наливат пари в разработка на продукти, високи технологии и необходимите за тях ресурси. А Мicrosoft просто наемат 20 програмиста, те създават продукт, а после единственото което се прави е той да бъде размножаван на оптични носители с картинка и лачена картонена опаковка.

А хардуера няма как да си го копирам на оптичен носител, да те светна :D

И последно-Началото на електрониката е преди началото на програмирането. Едва ли по времето, когато е създадена първата електронна лампа или първият транзистор е имало "програмисти". Ако не беше дошло желязото и вашата професия нямаше да я има.

Напълно съм съгласен да купя програма, ако е с нормална за нашият пазар цена. Но определено няма да дам 10,000$ за Orcad, защото университета ми иска проект на нея, но не ми предоставя легално копие.Единствен избор-да тегля пиратско.

Компании като Microsoft просто налагат някакъв монопол в един бранш и си диктуват някакви си цени, независимо дали реално продукта им струва толкова. Бих си купил легалният продукт, но ако мога да си го позволя. Но докато взимам по 300, вместо по 3,000евро това няма как да стане.

И отново си промълча-Кажи ми защо StarCraft2 за България нямаше екстрите, които имаше в САЩ? А беше на същата цена!!!

А защо Windows for Refurbished PC's е 3пъти по-евтин в Германия, отколкото в България, при условие, че там взимат 10пъти по-големи заплати? Това ли е адекватна ценова политика и отношение към крайният клиент в България?

@еди, за да си отговориш на този въпрос, първо си отговори на следните: Ако се качиш във влака без билет, и си слезеш на гарата без да те хване и глоби контролата - това според теб какво се води (да речем че не си отмъкнал влака)? Дали е правилно и дали не си ощетил някого? Трябва ли всички да правим така? Особено ако имаш безплатен пътнически, но вместо с него пътуваш гратис с експресния? @Ernesto, няма такова нещо като "веднъж създаден" за софтуера. Всяка програма непрекъснато бива променяна и поддържана. Всъщност половината разходите отиват точно за поддръжката. Освен програмирането имаш маркетинг, планиране, тестване, дизайн, съпорт, обучение... Плюс, че хардуера се променя непрекъснато и трябва да се правят обновления. Трябва да мислиш и за сигурност, за съвместимост с друг софтуер, наследственост на версиите и т.н. Като всеки един продукт - нещата не приключват със създаването на "финалната версия".

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

За да си отговориш на този въпрос, първо си отговори на следните:

Ако се качиш във влака без билет, и си слезеш на гарата без да те хване и глоби контролата - това според теб какво се води (да речем че не си отмъкнал влака)? Дали е правилно и дали не си ощетил някого? Трябва ли всички да правим така? Особено ако имаш безплатен пътнически, но вместо с него пътуваш гратис с експресния?

И отново си промълча-Кажи ми защо StarCraft2 за България нямаше екстрите, които имаше в САЩ? А беше на същата цена!!!

А защо Windows for Refurbished PC's е 3пъти по-евтин в Германия, отколкото в България, при условие, че там взимат 10пъти по-големи заплати? Това ли е адекватна ценова политика и отношение към крайният клиент в България?

И моля те, не ми казвай на какви въпроси да си отговарям, аз съм си отговорил за мен. Провеждай адекватна ценова политика спрямо възможностите на клиентите ти. Като не го правиш, не очаквай клиентите ти да се съобразяват с всички твои безумия.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.