Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

3 от най-често срещаните психични заболявания, които ни покосяват

Featured Replies

Масовата психоза. Много интересен феномен. Нарича се психоза, защото попадналите под влиянието и, макар и без отклонения поотделно, проявяват характерни симптоми в тълпата. Телесното струпване не е задължително, нужен е само посредник - телевизия, интернет. Дали засилената тенденция към спам сред потребителите напоследък е нещо такова, или хората са нервни и не могат да се съсредоточават? Изпускат парата един вид. Дали форумите са полезни или вредни?

• Отговори 139
  • Прегледи 27,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Масовата психоза. Много интересен феномен. Нарича се психоза, защото попадналите под влиянието и, макар и без отклонения поотделно, проявяват характерни симптоми в тълпата. Телесното струпване не е задължително, нужен е само посредник - телевизия, интернет.

Дали засилената тенденция към спам сред потребителите напоследък е нещо такова, или хората са нервни и не могат да се съсредоточават? Изпускат парата един вид.

Дали форумите са полезни или вредни?

Според мен хората са объркани, което е и основната цел на тези, които умишлено създават психози.

Когато човек е объркан, той се чувства слаб и безпомощен, което го подтиква към нападателно поведение с цел да се защити, усещайки че се намира в опасност, без това да е така.

Форумите по принцип са полезни, но понякога агресията взема връх и вместо потребителите да дискутират спокойно по дадена тема, някои от тях започват яростно да се борят с друг потребител, виждайки в него враг, без това да е така.

В такива случаи форумите са по-скоро вредни, защото изнервят всички, които четат словесните дуели.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Психологията на масата е необятна тема, изследвана от древността и няма нужда от дилетантските ми разсъждения. Но ти веднага си подчертала онова, заради което го написах, явно не само на мен ми е извадило очите. Някога Солон казал, че всеки взет поотделно атинянин е хитра лисица, но събрани на агората (форума) представляват стадо овни. Всички сме подложени в една или друга степен на едни и същи страсти и съответно заслепения, и ако го осъзнаваме, форумът наистина е полезен като поле за придобиване на опит (колко съм сериозна в ръсенето на труизми :whist: ) Иначе е известно, че е много удобна отправна точка за разпространяване на масови психози. Изследванията на „феномена на тълпата”, особено идеите на Фройд като най-продуктивни постоянно се прилагат от пропагандните служби. Не казвам, че непременно за зло, просто се отчитат необходимостта и интересите.

Богомилите и Исихастите може и да са медитирали, но мнозинството от хората - не.

Така че не може да се говори за традиция.

И чия традиция са тогава богомилите и исихастите!?

Защото те са православни християни българи - също като нас българите днес!

• Автор

И чия традиция са тогава богомилите и исихастите!?

Защото те са православни християни българи - също като нас българите днес!

Темата не е подходяща за обсъждане на въпроса, чия традиция са богомилите и исихастите.

Депресията при децата

Темата не е подходяща за обсъждане на въпроса, чия традиция са богомилите и исихастите.

Всъщност обсъждаме най-силното средство за борба с умствените заболявания и то е:

- медитацията или казано с други думи духовнте практики на осъзнаването, които са съществували и съществуват и днес в нашите български духовни традиции - исихаст е днешният бг патриарх на Църквата ни!

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

Всъщност обсъждаме най-силното средство за борба с умствените заболявания и то е:

- медитацията или казано с други думи духовнте практики на осъзнаването,

И аз съм чувала, че правилната медитация е добро средство срещу безплодното умствено мелене. Най-малко, помага да го осъзнаеш и като тенденция - да не му се поддаваш.

Но каква е правилната медитация за всеки, вероятно зависи от индивидуалните условия.

- медитацията или казано с други думи духовнте практики на осъзнаването, които са съществували и съществуват и днес в нашите български духовни традиции - исихаст е днешният бг патриарх на Църквата ни!

Аliya, просто е. "Животът е хубав, ако избереш правилните антидепресанти". Духовните практики са съмнителни по начина, по който ти ги твърдиш, защото се мешат и с едни религиозни и мистично/изотерични неща. Иначе медитация съвсем не е нужна, дори простичко действие като да отидеш на мирно, тихо и спокойно място без дразнители помага наистина.

И аз съм чувала, че правилната медитация е добро средство срещу безплодното умствено мелене. Най-малко, помага да го осъзнаеш и като тенденция - да не му се поддаваш.

Но каква е правилната медитация за всеки, вероятно зависи от индивидуалните условия.

Медитация е другото име, или чуждицата за българската дума Осъзнаване!

Няма неправилно Осъзнаване, нито неподходящо Осъзнаване!

Осъзнаването е жизнена необходимост за всеки - да си осъзнат означава да си внимателен, буден и нащрек. И тогава всичките ти неволи и проблеми просто се изпаряват - защото един внимателен, осъзнат човек е винаги в хармония и унисо със Съществуванието.

Аliya, просто е. "Животът е хубав, ако избереш правилните антидепресанти". Духовните практики са съмнителни по начина, по който ти ги твърдиш, защото се мешат и с едни религиозни и мистично/изотерични неща. Иначе медитация съвсем не е нужна, дори простичко действие като да отидеш на мирно, тихо и спокойно място без дразнители помага наистина.

Абсурдно е да живееш Живота си с антидепресанти - то е като да залагаш на наркотиците, за да продължиш да живееш.

Нима човешкото дете се ражда с кутия антидепресанти в ръка!?

Животът има нужда от твоето разбиране, за да бъде изживян пълноценно, в хармония и баланс,

А Медитацията е именно това разбиране за пълнотата на Живота!

ОК. Щом казваш. Карай :)

Разбирането всеки сам трябва да си го придобие - от лична опитност.

Другите могат само да ти кажат тяхната опитност за постигане на психично здраве и хармония, или казано с други думи, да те хванат за ръка и да заведат до отворения прозорец, през който синьото небе се вижда.

Но ти сам трябва да погледнеш прз прозореца и сам трябва да видиш небето на щастието, удовлетворението и блаженството,, наречено Живот.

Но ти сам трябва да погледнеш прз прозореца и сам трябва да видиш небето на щастието, удовлетворението и блаженството,, наречено Живот.

Човек понякога се заблуждава, а заблудата също води до психически разстройства.

Човек понякога се заблуждава, а заблудата също води до психически разстройства.

Заблуждава се само умът на човека, не и човешката душа, нито човешкото сърце - те винаги знаят Истината.

Умът обаче е просто един биологичен механизъм, който може да бъде програмиран, т.е. обуславян, заблуждаван, подвеждан.

И докато човек не открие силата на вътрешната си същност, винаги ще бъде жертва на повърхностния си ограничен в познанията си ум.

А Медитацията (Осъзнаването) е именно начинът да прозреш заблудите на ума си и да се спуснеш в Истината на сърцето си.

Заблуждава се само умът на човека, не и човешката душа, нито човешкото сърце - те винаги знаят Истината.

Умът обаче е просто един биологичен механизъм, който може да бъде програмиран, т.е. обуславян, заблуждаван, подвеждан.

Има доста съвременни невропсихологически изследвания, които показват, че интелектуалните и душевните (емоционалните) процеси са неразривно свързани помежду си. ;)

Има доста съвременни невропсихологически изследвания, които показват, че интелектуалните и душевните (емоционалните) процеси са неразривно свързани помежду си. ;)

Емоционаалните процеси не са душевни, а отново процеси на човешкия ум. Емоции като гняв, ревност, завист, омраза и т.н. са проекции на ума и не са свързани с човешката душа.

Душата е най-вътрешното човешко същество и там няма умствени заблуди, нито емоции - те са твърде повърхностно явление за сърцевината на човешкото същество.

Душата на човека е това, с което се раждаш - и то се нарича Мъдрост и Любов.

Душата не можеш обаче да обозреш с "интелектуалните си процеси". Защото интелектът е на повърхностния ум.

Душата има не интелект, взаимстван от дебели книги и чуждо знание отвън. Душата има вродената Интелигентност Мъдростта.

Душата е най-вътрешното човешко същество и там няма умствени заблуди, нито емоции - те са твърде повърхностно явление за сърцевината на човешкото същество.

Душата на човека е това, с което се раждаш - и то се нарича Мъдрост и Любов.

Душата не можеш обаче да обозреш с "интелектуалните си процеси". Защото интелектът е на повърхностния ум.

Душата има не интелект, взаимстван от дебели книги и чуждо знание отвън. Душата има вродената Интелигентност Мъдростта.

Тоест, по твоите определения, "душата" има трансцендентен характер, което ще реше, казано с прости думи, че тя е отвъд човешкия опит. Ще ми интересно тогава да ми обясниш как можеш да говориш какво е душата, след като тя е отвъд опита, който е функция на човешкия интелект/ум. :rolleyes:

Богомилите и Исихастите може и да са медитирали, но мнозинството от хората - не.

Така че не може да се говори за традиция.

Богомилите нямат нишо общо с медитацията.

П.П Май трябваие друг да цитирам. Извинявай!

Редактирано от Марея (преглед на промените)

Тоест, по твоите определения, "душата" има трансцендентен характер, което ще реше, казано с прости думи, че тя е отвъд човешкия опит. Ще ми интересно тогава да ми обясниш как можеш да говориш какво е душата, след като тя е отвъд опита, който е функция на човешкия интелект/ум. :rolleyes:

Нищо подобно - за "определения" на душата говориш само ти!

Как можеш да определиш душата с определения и кой е този, дето ще затвори душата си в "определения"!?

Само умът се пъне да определя, да дава определения, да класифицира и разделя Неразделяемото и Неопределяемото.

Богомилите нямат нишо общо с медитацията.

П.П Май трябваие друг да цитирам. Извинявай!

Но имат много общо с осъзнаването на Бог и Божието присъствие - а това е именно медитацията, макар че богомилите да са го наричали свързване с Бог, а не медитация.

Нищо подобно - за "определения" на душата говориш само ти!

Как можеш да определиш душата с определения и кой е този, дето ще затвори душата си в "определения"!?

Само умът се пъне да определя, да дава определения, да класифицира и разделя Неразделяемото и Неопределяемото.

Я да видим какво става сега. :)

"Нищо подобно - за "определения" на душата говориш само ти!" => Алия определя за какво говоря.

"Само умът се пъне да определя, да дава определения, да класифицира и разделя Неразделяемото и Неопределяемото." => Алия дава определения какво прави умът.

Та какъв е изводът?

1. Алия дава определения - следователно, това го прави умът на Алия, а не душата, ако следваме нейните възгледи.

2. Според Алия умът заблуждава - следователно, определенията на Алия заблуждават другите.

3. Извод - не трябва да вярваме на определенията на Алия!

............................................

Аз мисля да оставя определенията на Алия, за да не се разводни темата! :D

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Я да видим какво става сега. :)

"Нищо подобно - за "определения" на душата говориш само ти!" => Алия определя за какво говоря.

"Само умът се пъне да определя, да дава определения, да класифицира и разделя Неразделяемото и Неопределяемото." => Алия дава определения какво прави умът.

Та какъв е изводът?

1. Алия дава определения - следователно, това го прави умът на Алия, а не душата, ако следваме нейните нейните възгледи.

2. Според Алия умът заблуждава - следователно, определенията на Алия заблуждават другите.

3. Извод - не трябва да вярваме на определенията на Алия!

............................................

Аз мисля да оставя определенията на Алия, за да не се разводни темата! :D

Отново логиката ти куца!

Душата няма как да определиш - защото умът дава определенията, а умът не е в състояние да разбере душата. Защото умът е ограничен, а душата е безгранична.

Душата си можеш да познаеш с медитация - и това е, което духовността те учи.

Алия ти открехва нова врата - не тази на определенията на ума, а тази на духовното познание медитацията.

И Алия не ти говори с умствени определения от дебели чужди книги, а ти споделя своя опит по пътя си към душата.

А в душата няма психически заболявания - в душата на човека истината отдавна е известна и там е Абсолютното здраве.

свързване с Бог, а не медитация.

Богомилите не се "свързват" с Бог и нямат общо с осъзнаването на Бог и Божието присъствие. Те се обявяват против църквата, като институция: свещеници, храмове, свещи, икони, обреди, извършвани от поповете, защото смятат, че всеки човек може, по всякщо време, където и да се намира да отправи молитва към Бога, да осъществи "пряк контакт" с Него, без посредническтвото на отците на църквата. Богомилството е християнско учение, възникнало в България (не мога да се въздържа да напиша това, макар да е всеизвестен факт) и бързо се разпространява (за онова време - ср.векове) в Западна Европа. На Вселенски събор на Православната църква е обявено за ерес, впоследствие изповядващите го са преследвани и гонени от официалната църква.

Смятали са, че всичко на тази земя е сътворено от Дявола, затова животът (на обикновените хора) е тгруден, тежък, непосилен. Бог е добър, той обича хората, следователно не той е сътгворил този свят (суши, глад, болести) в койте те да се мъчат. Това е религия на бедните, безимотните и онеправданите.

Исихазмът е християнско течение, повлияно от источните религии. Тук също се пренебрегва посредника - църквата в обшуванетго на Човека с Бога. Той учи, че всеки човек, ако в живота си премине през деветте стъпала (нива) на нравствено развите (усъвършенстване), които все повече и повече ограничават егото му, т.е. нравствени стъпала, на десетото ще достигне до исихия (оттук и исихазъм) - състояние на сливане с Бога, аз го разбирам ще бъде, като Бог. Исихазмът и отшелничеството с водач - Иван Рилски офиициално са признати от Българската православна църква.

За медитацията нищо не знам. Но ако има някакъв паралел между медитацията и "сектите" в Православието, предполагам, че той трябва да се търси (ако има някакви предподсктавки за това в исихазма) Аз, лично мисля, че няма връзка медитацията с исихазма.

По нашите земи има и още едно разпространило се християнско течение, пак повлияно от истока - адамитството. Представителите му са бунтари срещу съществуващите феодални порядки. Изразявали протеста си, като са ходели голи. Към тях са били толерантни.

Богомилите не се "свързват" с Бог и нямат общо с осъзнаването на Бог и Божието присъствие. Те се обявяват против църквата, като институция: свещеници, храмове, свещи, икони, обреди, извършвани от поповете, защото смятат, че всеки човек може, по всякщо време, където и да се намира да отправи молитва към Бога, да осъществи "пряк контакт" с Него, без посредническтвото на отците на църквата. Богомилството е християнско учение, възникнало в България (не мога да се въздържа да напиша това, макар да е всеизвестен факт) и бързо се разпространява (за онова време - ср.векове) в Западна Европа. На Вселенски събор на Православната църква е обявено за ерес, впоследствие изповядващите го са преследвани и гонени от официалната църква.

Смятали са, че всичко на тази земя е сътворено от Дявола, затова животът (на обикновените хора) е тгруден, тежък, непосилен. Бог е добър, той обича хората, следователно не той е сътгворил този свят (суши, глад, болести) в койте те да се мъчат. Това е религия на бедните, безимотните и онеправданите.

Исихазмът е християнско течение, повлияно от источните религии. Тук също се пренебрегва посредника - църквата в обшуванетго на Човека с Бога. Той учи, че всеки човек, ако в живота си премине през деветте стъпала (нива) на нравствено развите (усъвършенстване), които все повече и повече ограничават егото му, т.е. нравствени стъпала, на десетото ще достигне до исихия (оттук и исихазъм) - състояние на сливане с Бога, аз го разбирам ще бъде, като Бог. Исихазмът и отшелничеството с водач - Иван Рилски офиициално са признати от Българската православна църква.

За медитацията нищо не знам. Но ако има някакъв паралел между медитацията и "сектите" в Православието, предполагам, че той трябва да се търси (ако има някакви предподсктавки за това в исихазма) Аз, лично мисля, че няма връзка медитацията с исихазма.

По нашите земи има и още едно разпространило се християнско течение, пак повлияно от истока - адамитството. Представителите му са бунтари срещу съществуващите феодални порядки. Изразявали протеста си, като са ходели голи. Към тях са били толерантни.

Всъщност даде едно твърде ограничено и повърхностно твое си определение и на богомилството, и на исихазма.

Това са дълбоко духовни практики, така, както и медитацията, и не могат да бъдат приравнявани с някакви си църковни противоборства от странични наблюдатели, абсолютно невежи по отношение на духовността.

И богомилите, и исихастите са практикували духовни практики - медитация, т.е. осъзнаване на връзката с Бога чрез свързване със сърцето и душата си., и чрез познаване на своята най-вътрешна човешка същност.

По нашите земи медитацията не е известна под името медитация, а под името духовна практика на себепознание.

Българският народ е един много мъдър и древен народ, който винаги се е отличавал с невероятното си душевно здраве и преклонение пред Живота.

• Автор

Българският народ е един много мъдър и древен народ, който винаги се е отличавал с невероятното си душевно здраве и преклонение пред Живота.

"Душевно здраве" как да го разбираме - като психично здраве или имаш друго предвид, употребявайки този израз?

"Душевно здраве" как да го разбираме - като психично здраве или имаш друго предвид, употребявайки този израз?

Ти българка ли си!?

Защото душевно здраве е на български език...

• Автор

Душата няма как да определиш - защото умът дава определенията, а умът не е в състояние да разбере душата. Защото умът е ограничен, а душата е безгранична.

Душата си можеш да познаеш с медитация - и това е, което духовността те учи.

Въз основа на тези (пък и други, пр. пост 90 от темата) твои разсъждения зададох въпроса си.

Ти българка ли си!?

Защото душевно здраве е на български език...

Българка, при това мислеща. ;)

Известно е, че някои дълбоко религиозни или вярващи хора, започват да виждат и/или да чуват някого, когото мислят за бог или този в когото вярват.

Този някой започва да ръководи всичките им действия.

Къде е "командния пункт" на този някой - в ума или някъде другаде?

Как бихте определили психичното (душевно) състояние на тези хора?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.