Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

3 от най-често срещаните психични заболявания, които ни покосяват

Featured Replies

Винаги съм се чудела на това, защо някои хора се чувстват длъжни да бъдат в много близки отношения с неподходящи хора, само поради факта, че са роднини?

Визирам съпруга ми.

Една от причините тези отношения да имат неосъзнат психопатологичен характер, е, че често човек трябва да обединява напълно несъвместими неща в поведението си спрямо своите близки. ;)

• Отговори 139
  • Прегледи 27,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

...И, все пак, мисля, че човек, за да бъде в хармония със себе си и да поддържа добро психично здраве му е нужно разбирателство и добри взаимоотношения с най, най-близките му роднини.

Или тяхната липса :D Майтапа настрана, но някои хора предпочитат да живеят сами.

Може ли по-подробно изложение по цитираното...

Трябва много да се пише. :(

Но това са класически положения в психоанализата. ;)

Сигурно си прав.

Винаги съм се чудела на това, защо някои хора се чувстват длъжни да бъдат в много близки отношения с неподходящи хора, само поради факта, че са роднини?

Визирам съпруга ми.

Това е чуждо и не е роднина.

Малко са ми гайлетата с кръвните ами че и тия - да бе да.

• Автор

Това е чуждо и не е роднина.

Малко са ми гайлетата с кръвните ами че и тия - да бе да.

Друго исках да кажа.

На много хора от деца им е внушено, че кръвните роднини до 9 коляно са най-близките същества, които си длъжен да обичаш, уважаваш и да се съобразяваш с интересите и желанията им, дори това да противоречи на собствените ти чувства, желания и интереси.

аха ясно

абе аз с първото коляно едвам се разбирам кво остава с останалите

Не съм ненормален. Просто всички около мен, целият свят са луди. Проблемът е решен. :D

Или тяхната липса :D Майтапа настрана, но някои хора предпочитат да живеят сами.

Да искаш да живееш сам, съвсем не означава, че тотално не се разбираш с родителите си и, че не искаш да ги "погледнеш" , и не искаш да имаш добри взаимоотношения с тях.

Друго исках да кажа.

На много хора от деца им е внушено, че кръвните роднини до 9 коляно са най-близките същества, които си длъжен да обичаш, уважаваш и да се съобразяваш с интересите и желанията им, дори това да противоречи на собствените ти чувства, желания и интереси.

Да ги обичаш е едно, ама да се "съобразяваш с интересите и желанията им" е съвсем друго.

• Автор

Да ги обичаш е едно, ама да се "съобразяваш с интересите и желанията им" е съвсем друго.

Никой не може да застави някого да обича насила друг човек, но може да го принуди да поставя интересите и желанията на "обичания роднина" над своите.

Тук не става въпрос само за родител, но и за по-далечни роднини.

Изтръпвам, когато видя възрастен човек, който безпрекословно изпълнява желанията на родител или по-далечен роднина, защото от ранна възраст му е внушавано, че така е редно.

Хората възпитавани по този начин са винаги в ролята на жертвата.

Мнозина не тълкуват правилно божията заповед:

"Почитай баща си и майка си, (за да ти бъде добре и) за да живееш дълго на земята, която Господ, Бог твой, ти дава."

А може би я тълкуват така, че да им е удобно на тях?

Такова възпитание няма как да не доведе до някакъв проблем в психиката.

Да искаш да живееш сам, съвсем не означава, че тотално не се разбираш с родителите си и, че не искаш да ги "погледнеш" , и не искаш да имаш добри взаимоотношения с тях....

Така е, може тях просто да ги няма.

Никой не може да застави някого да обича насила друг човек, но може да го принуди да поставя интересите и желанията на "обичания роднина" над своите.

Тук не става въпрос само за родител, но и за по-далечни роднини.

Изтръпвам, когато видя възрастен човек, който безпрекословно изпълнява желанията на родител или по-далечен роднина, защото от ранна възраст му е внушавано, че така е редно.

Хората възпитавани по този начин са винаги в ролята на жертвата.

Мнозина не тълкуват правилно божията заповед:

"Почитай баща си и майка си, (за да ти бъде добре и) за да живееш дълго на земята, която Господ, Бог твой, ти дава."

А може би я тълкуват така, че да им е удобно на тях?

Такова възпитание няма как да не доведе до някакъв проблем в психиката.

Това казвам и аз, може да го обичаш роднинната та, ако ще и до девето коляно, може и да не го обичаш, не си задължен да обичаш когото и да било, включително родителите си или децата си, но не е нормално да не обичаш родителите си или да не обичаш децата си. В тези два случая означава, че човек има проблем, който, като всеки психически проблем неминуемо оказва някакво негативно влияние върху личността му и оттук, и върху нейните прояви. Това е принцип в психологията.

А това дали обичаш роднините си или не ги обичаш няма връзка и не не би следвало да има връзка, не може да е причина да поставяме техните интереси и желания над нашите и да не отстояваме и да не преследваме своите интереси и желания. Нищо не ни задължава да се превръщаме в жертви и никой няма правото да заставя или принуждава, да изисква от другия (пък бил той и негов роднина) да се жертва.

Въпреки това правим жертви, малки или по-големи, особено що се отнася до децата ни, което не ни дава право да очакваме и да изискваме от тях в зряла възраст да се жертват за нас, да ни върнат това, което сме им дали. За мен жертвите, които правим са едно колело - приемаме жертвите на родителите си, а нашите жертви отдаваме на децата си. И тук, разбира се, всеки сам решава дали да се жертва за родителите си и дали да се жертва за децата си. И сам решава дали и доколко да се жертва за друг някакъв роднина. А, когато сам си избрал какво да сториш, без натиск отвън, не се чувстваш жертва.

Така е, може тях просто да ги няма.

Не те разбирам.
  • Автор

...но не е нормално да не обичаш родителите си или да не обичаш децата си. В тези два случая означава, че човек има проблем, който, като всеки психически проблем неминуемо оказва някакво негативно влияние върху личността му и оттук, и върху нейните прояви. Това е принцип в психологията.

И аз не го приемам за нормално, но познавам хора, които свързват липсата на обич към деца и/или родители с характера на човека.

Но децата лишени от обичта на своите родители винаги страдат от проблеми в психиката и то сериозни.

Улиците са пълни с бездомни деца, лишени от родителска обич и грижи.

Дори да бъдат осиновени, малцина от тях ще преодолеят психичните си травми.

За да заобичаш някой, е нужно да положиш усилие, отдадеш мисъл и време, за да го разбереш. Малко трудно се получава това, ако не си силно мотивиран. В природата на човека е заложена обичта му към родители и деца, която е двустранен процес - необходимост да получаваш и същевременно необходимост да отдаваш обич. Тя е естественият източник на мотивация в случая. Не винаги човек успява да се справи сам в такава или подобна житейска ситуация. Човек може да бъде много силен и е силен, толкова колкото може да бъде много слаб и е слаб. Всеки един от нас знае и е почувствал или усетил това в една или друга житейска ситуация. Ако бъдат осиновени, бездомните деца, лишени от родителска грижа и обич, мисля, че бързо ще преодолеят психическата трамва, поне в по-голямата си част. Останалите при добра психотерапевтична помощ също ще успеят.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Как можем да съхраним психичното си здраве?

Да не хабим нервите си напразно, най-вече. Да излизаме повече, да не се депресираме излишно. Да не мислим постоянно, какво може да ни се случи, какво може да ни сполети и т.н.

...Улисани в ежедневните си проблеми често не забелязваме какво става с нас и нашите близки.

Отчуждението е навлязло и в семейството.

Децата все по-често избягват да споделят проблемите си със своите родители по различни причини, най-вече от срам или страх от наказание.

Често зад лошото настроение и желанието за уединение стои психичен проблем.

Как можем да съхраним психичното си здраве?

Методът винаги е бил само един:

Осъзнаване в Любов.

Буда го е казал така:

"Обичай и наблюдавай!"

Съвременното название на осъзнаването е медитация.

Глупости на кубици. Прадядо ми доживя 104г, защото му дремеше на тръбата. Аз съм се амбицирал да го надживея. Прадядо ми е бил участник в битка някъде сръбско. Попада в плен на французи. Те го отправят в белгийски лагер. Ни вест ни кост и всички счели прадядо ми за умрял. Той обаче прокопал тунел и тръгнал пеша към България. След големи премеждия възкръсва у дома си. Този поврат в живота му го прави похуист. Един ден с дядо ми крадяхме царевица от ткзс нивата. Плевнята се бе запалила и съседи на помощ обикаляха нивите, да ни намерят. Тогава прадядо ми на уше каза съдбовните думи - слушай дядовото, ако искаш да живееш дълбоко хич да не ти дреме на шнорхела какво става около тебе! Каква буда, какви амури, какви 5 лв? Не си пълни главата с алабализми, ами вниквай в текстовете на Айс Кюб, Снуп Доги Дог, Ванко1, Гумени глави. Там е истинското прозрение, там са истинските рецепти на живота! Хайде моля те отивай да садиш теменужки!

слушай дядовото, ако искаш да живееш дълбоко хич да не ти дреме на шнорхела какво става около тебе!

Хубав съвет, гледам и последователи си имаш във форума! ;)

Викаш да сме като щрауса - главата в пясъка, дупет* ни навън... и давай да е весело. :clown:

Пак ще се позова на Айнщайн (понеже е евреин):

Злото се върши от злите хора, но се разпространява от мълчанието на добрите!

Бил съм дете, малък. Не го разбрах тогава. Думата шнорхел прадядо ми употреби, защото е прекосил Германия и Австрия. Явно е подработвал за своето предвижване в местните фабрики, но не се е усетил явно. Дължа много на този човек, не само като негово продължение, затова приех малкото му име за моя фамилия. За теб също се съмнявам, че разбираш точно посланието. Ти природно си лишена от морфологията на този атрибут. При даден спор в Средновековието се осланяли на избора на Бог. Победеният бива заровен жив. Притискали с го с вила и същевременно заравяли. Когато пръста се изравнявала с устата, набутвали на мъченика шнорхел, който да стърчи над затрупаното. По този начин вярвали, че дават изход на душата и тя няма да се лута по пътя към ефира, в противен случай, остане ли в тялото ще си отмъсти. Тук те заковах, едва ли го знаеше. Простено ти е, но никак на героя на Айс Кюб. В филма се подвизаваше като капитан на наркоотдел и заплаши подчинените си, че при следващ провал ще ги зарови живи с шнорхел в устата, а после лично ще се изсере в него. След тези просветления съм склонен да мисля, че позна същността на шнорхела, защото примера с Айнщайн ми намирисва на задни мисли!!!

...

Стига глупости. Достатъчно апатична и алчно-егоистична философия. Ако не ти пука за другите, а на тях не им пука за тебе, като изпаднеш в беда, от кого помощ ще търсиш? От себе си първо, а ако сам не можеш да смогнеш?

Аз с Aliya съм спорил и не я подкрепям особено в повечето случаи, но няма как да не отбележа, че философията която тук пробутваш, не знам дали се шегуваш или не, но е абсурдна и води до деградация на човешкият свят, човешкото общество, човешката цивилизация.

п.п Между другото, цялата подтема е един голям оффтопик.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

...но няма как да не отбележа, че философията която тук пробутваш, не знам дали се шегуваш или не, но е абсурдна и води до деградация на човешкият свят, човешкото общество, човешката цивилизация.

А ти не си ли забелязал, че на някои им плащат именно за да пробутват философии и култури, абсурдни и деградиращи отвсякъде!?

С какво нашият мил съфорумник Profruit е по-различен от Лейди Гага или Пуси Райът например, или от Мадона напоследък!?

Или от ужасяващо пошлите, вулгарно стряскащи перверзни холивудски филми напоследък, където милата сцена с шнорхела на милия ни съфорумец направо бледнее пред филмовите сцени там!?

И не си ли се замислял на кого му е притрябвало да излива цялата тази помия от умствено повръщано, каквото е съвременното задокеанско изкуство, над хората, като при това плаща милиони и милиарди, за да го прави!?

И не се ли се замислял защо напоследък артисти, които знаем в хубави и разтърсващи роли в миналото, като Вал Килмър и Никълъс Кейдж например, защо тези артисти се появяват вече в ужасяващо пошли филми, където са приниждавани да играят своите грозни карикатури на убийци и чудовища!?

И не ти ли се струва странно, че Майкъл Джексън бе толкова много нападан от медиите и доведен до разорение, след като определено показа характер и не пожела да бъде друг освен себе си!? И не ти ли се струва странна неговата ненавременна смърт точно преди световното му турне, на което той можеше и да повтори думите си от онова прословуто интервю, в което твърди, че тайна организация от илюминати използва известните хора, за да внушава идеи на човечеството. Не по-малко взривяващо в това интервю е и неговото твърдение, че тази група илюминати подменя човешката история.

Един човек като Майкъл, който печелеше с лекота сърцата на хората със своята неимоверна енергия и талант, можеше да бъде много опасен за някои...

И защо ли се самоубиват в САЩ талантливи режисьори като режисьорът на незабравимия Топ Гън!?

Дали не е заради шантажа и изнудването, на което са били подложени, за да се съгласят да впрегнат таланта си в полза именно на насажданата култура на човешката деградация!? :mad:

Но не е важно да ходим чак отвъд океана, за да видим очеизбождащото!

Да вземем нашето предаване Пълна лудница, което бе ненадейно свалено от БТВ, за да се появи след време по Нова ТВ, където ясно показа чрез чудесни скечове своята анти гей позиция на хора, които не се съгласяват да бъдат манипулирани.

Не случайно човешките психически заболявания изместиха по първенство всички други заболявания.

Човешкият ум е подложен на неимоверна манипулация и деградираща атака с всички видими и невидими средства, за да притисне човешкото същество в ъгъла на отчаянието и мизерията, в ъгъла на унижението.

Методът винаги е бил само един:

Осъзнаване в Любов.

Буда го е казал така:

"Обичай и наблюдавай!"

Съвременното название на осъзнаването е медитация.

ти си медитирай, не ми пречиш

• Автор

Медитацията помага да се преодолеят много психични проблеми, но за съжаление малцина се научават да медитират. Може би защото не ни е в традициите? У нас е прието да се палят свещички за здраве и успех, да се четата молитви при различни проблеми, но...това го правят малко хора. Негативните емоции и напрежението се натрупват постепенно, докато в един момент психиката рухва. Добре е човек да отделя всеки ден по малко от времето си за приятни занимания, да излиза сред природата при всяка възможност и да общува повече с хората, които обича. Домашните любимци също помагат за преодоляване на стреса.

Медитацията помага да се преодолеят много психични проблеми, но за съжаление малцина се научават да медитират.

Може би защото не ни е в традициите?

Напротив, традициите ни изобилстват от примери за духовни практики - медитации.

Например Богомилите са се събирали в домовете си и са медитирали в специални духовни практики.

Исихастите също са медитирали - чрез така наречената умна "молитва", което е именно осъзнаване в мълчание т.е. медитация.

• Автор

Напротив, традициите ни изобилстват от примери за духовни практики - медитации.

Например Богомилите са се събирали в домовете си и са медитирали в специални духовни практики.

Исихастите също са медитирали - чрез така наречената умна "молитва", което е именно осъзнаване в мълчание т.е. медитация.

Богомилите и Исихастите може и да са медитирали, но мнозинството от хората - не.

Така че не може да се говори за традиция.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.