Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

3 от най-често срещаните психични заболявания, които ни покосяват

Featured Replies

Ако се питате, кои са водещите заболявания в развитите страни и се раздвоявате да посочите раковите или сърдечно-съдовите, имайте предвид, че не са нито едните, нито другите. Всъщност, най-разпространените заболявания са психичните.

Също както ракът и сърдечните заболявания, психичните заболявания представляват медицинско състояние и налагат внимание и системни грижи за подобряването им.

Психичните заболявания се развиват без оглед на възраст, раса, етническа принадлежност, социално положение и обикновено „съсипват“ живота на засегнатите.

Разстройствата на психиката варират много, техните признаци могат да са едва забележими, дори да останат неразпознати от засегнатия и близките му, да се проявяват от време на време в периоди на силно напрежение или да са драстични, създаващи уплах у околните.

През последните години западните общества обръщат все повече внимание на този вид заболявания. И не неоснователно - психичните разстройва са тясно обвързани с рисково поведение като злоупотреба с алкохол, наркотични вещества, лекарства, насилие, самоубийство и пр.

Кои са най-разпространените психични заболявания?

1. Афективно разстройство или разстройство на настроението

Настроението ни зависи от емоциите, които изпълват светогледа и живота ни. Липсата на розовия цвят в този спектър всъщност насочва за склонност или директно за психично разстройство. Специалисти споделят, че пациентите с афективни разстройства определят състоянието си като сиво, меланхолично. Афективното разстройство се среща повече сред хората, които живеят сами, отколкото при семейните. Това е най-разпространеното психично заболяване.

При него може да се отчита изпадане в тежка депресия, постоянна тъга, безнадежност, мисли за безполезност. Симптомите, които могат да сигнализират за него са: бърза уморяемост, влошена способност за концентриране, крайности в апетита, мисли за самоубийство.

При дистимия тези симптоми са по-слабо изразени, но продължават прекалено дълго, в порядъка на две години.

Причините за депресиите са от разностранен характер: зависят от генетични фактори, наследствена предразположеност, влияят и физиологични и ендокринни нарушения, както и наличието на психично или друго заболяване, социалната среда...

Депресията налага терапия и колкото по-скоро след появата на първите симптоми започне тя, толкова успехът й е по-гарантиран.

В тази група заболявания попадат сезонното афективно разстройство и следродилната депресия.

2. Хранителни разстройства

Неудържимото желание да изглеждаме още по-слаби при положение, че теглото е в нормата и граничи до здравословната граница, показва склонност към този тип психично заболяване. През последните десетилетия често в публичното пространство се дискутират заболявания като анорексия и булимия. Съвременните родители са еднакво загрижени за риска от наднормено тегло и затлъстяване и другата крайност, отказа от хранене, при децата си.

Анорексията е едно от трите най-често срещани в медицинската практика хранителни разстройства при момичетата и жените. Причините за изявата на анорексията и булимията, както и постоянното хранене, не са само психични, те са комплексни и включват особености на организма. Депресията, тревожността също предразполагат към хранителни разстройства, а след себе си те водят до сериозно влошаване на здравословното състояние, по-късно и сърдечно заболяване.

3. Фобии

Постоянният страх или фобиите, които нарушават качеството на живот и при които се отчитат симптоми като задъхване, сърцебиене, изпотяване, нарушен говор и пр., налагат специално внимание.

Тревогата в продължение на дни, свързана с дадено събитие, в действителност означава психичен проблем.

Паниката или страхът от срещата с хората могат да прераснат в агорафобия. Тогава засегнатите стават неконтактни, отказват да напускат дома си, самоизолират се.

Тревожните разстройства много често започват още в детска, особено в тийнейджърска, възраст, когато мнението на връстниците и идолите придобива силно значение. Честото изчервяване и налитане на сладко, например, са признаци на разстроена психика.

Фобиите могат да бъдат много специфични и различни: например, към високото – акрофобия, от бури – астрафобия, от животни – агризоофобия, от кръв – хемофобия.

При фобия страдащият изпада в паника, нервност. Състоянието може да е придружено от повръщане, задушаване, силна физическа слабост. В такива случаи е необходима медицинска помощ, която е насочена първо към овладяване на симптомите на фобия. Психотерапията е повече от препоръчителна за преодоляването на страховете и подобряване качеството на живот.

puls.bg

Улисани в ежедневните си проблеми често не забелязваме какво става с нас и нашите близки.

Отчуждението е навлязло и в семейството.

Децата все по-често избягват да споделят проблемите си със своите родители по различни причини, най-вече от срам или страх от наказание.

Често зад лошото настроение и желанието за уединение стои психичен проблем.

Как можем да съхраним психичното си здраве?

• Отговори 139
  • Прегледи 27,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Психичното си драве можем да съхраним чрез: Чести разходки най-добре сред природата. Създаване и спазване на дневен режим. Среши и разговори с роднини и приятели. Спортни занимания - бягане, плуване, гимнастически упражнения, колоездене, походи и др. Развиване на хоби - плетене, шиене, бродиране на гоблени, риболов, цветарство, рисуване, участия в певчески или танцови трупи и др. Посещения на културни прояви - концерти, театрални постановки, кинопрожекции, исторически паметници, музеи, галерии, изложби и др. Посещения на спортни прояви - състезания и мачове. Сравнително честа смяна на прическата и стила на обличане, съобразена с модните тенденции. Развлекателни дейности - игри на карти, табла, шах и др., организиране на тържества (купони) по повод на празници, годишнини, рождени и имени дни, на пикници и екскурзии, посещения на ресторанти, барове, клубове и дискотеки

/офф Плуването не е спорт, тва е просто начин да избегнеш удавянето. Здрав разум.

....

най-вече като не мислиш за подобни неща като психични болести :D

Няма универсална рецепта, защото всеки човек е различен.

А лично се стремя да не си хабя нервите излишно, доколкото това е възможно. :cool:

Пийте всеки ден

Публикувано изображение

Публикувано изображение

• Автор

Аз от вчера руша психичното си здраве, защото забравих да пия от лекарствата, които препоръчва haidukpikaso. :)

Много добро действие върху психичното здраве оказва отказът да общуваш с хора, които "ни приемат, ни предават", но аз малко наруших това правило вчера...

Днес май започнах да се съвземам. :ph34r:

Аз от вчера руша психичното си здраве, защото забравих да пия от лекарствата, които препоръчва haidukpikaso. :P

Много добро действие върху психичното здраве оказва отказът да общуваш с хора, които "ни приемат, ни предават", но аз малко наруших това правило вчера...

Днес май започнах да се съвземам. :P

Радвам се че помогнах за вашето здраве психическо.

А да - пропуснах и по една лъжица Майната му след ставане.

:ohmy:

Силните характери си нямат проблеми, не ги ловят описаните болести. Слабите си търсят екзистенциални патерици. Някои си ги намират, ... ... в някоя секта, например.

А лично се стремя да не си хабя нервите излишно, доколкото това е възможно. :ph34r:

С това допринасяте много за физичното си здраве.

Пийте всеки ден

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Вие сериозно ли пепоръчвате на здрави хора да пият лекарсва!?

А здрав човек да пие лекарство всеки ден е, според мен, пагубно за него, дори и витамини.

Редактирано от kaloia (преглед на промените)

Брат ми превъртя от наркотици.С добро не стана та се наложи да премина към лошо.По принцип съм против насилието , прага на раздразнителност ми е висок ,но ядосам ли се чак ме е страх от мен самия,колко жесток мога да бъда.Та като не се отказа от тревата доброволно,изпродаде де що имаше,разбиваше входната врата,майка ми микроинсулт получи,наложи се да го бия и връзвам многократно докато се изпари от всяка негова клетка дрогата.Ако знаех че ще стане толкова бързо нямаше да го чакам сам да се осъзнае години наред.Затова не вярвам в наркокомуните.Труда облагородява,но боя лекува по-бързо.

Брат ми превъртя от наркотици ..,наложи се да го бия и връзвам многократно докато се изпари от всяка негова клетка дрогата.

Труда облагородява,но боя лекува по-бързо.

Шамарите, вършат много полезна работа и при психолозите, и при психиатрите, и при другите лекари.

Редактирано от kaloia (преглед на промените)

...Вие сериозно ли пепоръчвате на здрави хора да пият лекарсва!?...

Ооо да, тия двете специално са страхотни и вършат перфектна работа за отрицателно време. Дори са полезни :D

Аз бих добавил към тях и йогин :D

Ооо да, тия двете специално са страхотни и вършат перфектна работа за отрицателно време. Дори са полезни ;)

Аз бих добавил към тях и йогин :D

Ако отговарят на заглавията си, ... напълно съм съгласна !!! :D С добавеното от вас лекарство - също!!!

• Автор

Ако отговарят на заглавията си, ... напълно съм съгласна !!! :) С добавеното от вас лекарство - също!!!

Тези лекарства се приемат всеки ден с профилактична цел. :D

Действат перфектно, стига да не сме забравили да ги вземем сутрин веднага след ставане, заедно с една лъжичка м.й...а! ;)

Йогина също е добър! :)

кофти че при мен не ги продават по аптеките

Те се произвеждат с подходяща психологическа нагласа. :clap:

Ква толкова нагласа? Откопчаваш, вадиш, слагаш. Докато се нагласиш, може да мине времето за хапче.

Иначе, може да се ползват и тия:

Публикувано изображение

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Ние сме млади още бе, не ни пада нагласата току така. ------------------------------------------------------------------------------------------------ И иначе моята психика е станала франкофонска и сънувам на френски, та не знам подходящ превод за заглавията на "лекарствата". Щото нали знаете че подсъзнанието си работи и по време на сън и като не ги разбере тези типично български заглавия и нагласи, ще вземе да ми изтрие през ноща труда от усилията по нагласата на български през деня. Трябва да се внимава с подсъзнанието, защото то ни осугурава дарбата на интуицията, без която е трудно.

Психичното си драве можем да съхраним чрез:

Чести разходки най-добре сред природата.

Създаване и спазване на дневен режим.

Среши и разговори с роднини и приятели.

Спортни занимания - бягане, плуване, гимнастически упражнения, колоездене, походи и др.

Развиване на хоби - плетене, шиене, бродиране на гоблени, риболов, цветарство, рисуване, участия в певчески или танцови трупи и др.

Посещения на културни прояви - концерти, театрални постановки, кинопрожекции, исторически паметници, музеи, галерии, изложби и др.

Посещения на спортни прояви - състезания и мачове.

Сравнително честа смяна на прическата и стила на обличане, съобразена с модните тенденции.

Развлекателни дейности - игри на карти, табла, шах и др., организиране на тържества (купони) по повод на празници, годишнини, рождени и имени дни, на пикници и екскурзии, посещения на ресторанти, барове, клубове и дискотеки

Да бе, с тичкането след модните тенденции ще запазиш не психичното си здраве добро, а джоба празен и оборота на мола-висок, докато ти самият се правиш на идиот...!? Защото модните тенценции се създават от няколко педофила, няколко кифли и няколко гея...Заедно с болните им прехласнати "модни" почитатели...

А с посещенията по дискотеки психичното ти..дрогирано, пиянско и пребито здраве ще стане направо...великооо, а? Нямаше как да не коментирам дрогирането, пиянството и побоищата в тези барове и дискотеки, дето ги спомена...А, да не забравим купоните с масовите оргии...Да бе, добре...Само има голем проблем после при теста за HIV и на другият ден махмурлука с главата над тоалетната чиния(при някои де). Да не забравим и мачовете, дааа, ако не бъдеш пребит от полицията, наранен от някоя бомбичка или пребит от агитката на отсрещният отбор или нещо не полети към теб, то ти си късметлияя...

Да, гаден съм...Светът е жестоко място..

п.п Децата не споделят с родителите си, защото често разликата в поколенията се оказва фатална за комуникацията между родител и дете, а по-специалните проблеми, например сексуални, по-скоро биха споделили с непознат, отколкото с родителите си, от срам и от страх родителят да не реагира по остър начин...

А желанието за уединение, Мойра, е нещо напълно естествено. Не всеки обича постоянно да му се мотат хора в краката и предпочита уединена обстановка с малко, но качествени хора...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

А желанието за уединение, Мойра, е нещо напълно естествено. Не всеки обича постоянно да му се мотат хора в краката и предпочита уединена обстановка с малко, но качествени хора...

Нормално е човек да желае да бъде сам за известно време, но да се заключи в стаята си и да не допуска други хора до себе си с дни, това вече говори за сериозен проблем.

Съжалявам, ако не съм се изразила така, че да ме разбереш.

Нормално е човек да желае да бъде сам за известно време, но да се заключи в стаята си и да не допуска други хора до себе си с дни, това вече говори за сериозен проблем.

Съжалявам, ако не съм се изразила така, че да ме разбереш.

За изявените интроверти е характерно да обичат да са сами, но пък те са застрашени от психотични разстройства. Затова човек не трябва да изпада в крайности! :)

• Автор

За изявените интроверти е характерно да обичат да са сами, но пък те са застрашени от психотични разстройства. Затова човек не трябва да изпада в крайности! :)

100%-ви интроверти и 100%-ви екстраверти не съществуват.

Според мен въобще не е редно хората да се определят като такива според разни неадекватни за времето и условията в които живеем тестове.

Едно е да предпочиташ да прекарваш по-голямата част от времето си сам, съвсем друго е да се уединиш за дълго време, отказвайки да общуваш с когото и да било.

Според скромните ми познания, това в най-добрия случай означава депресия.

100%-ви интроверти и 100%-ви екстраверти не съществуват.

Според мен въобще не е редно хората да се определят като такива според разни неадекватни за времето и условията в които живеем тестове.

Никой не твърди, че има 100%-ви интроверти, а че има хора със силно изразена интровертна нагласа. А при тестовете проблемът е друг и се изразява в това, че в повечето случаи те не са адаптирани спрямо културните особености на нашето общество и някои стереотипи на мислене, които то налага.

Никой не твърди, че има 100%-ви интроверти, а че има хора със силно изразена интровертна нагласа. А при тестовете проблемът е друг и се изразява в това, че в повечето случаи те не са адаптирани спрямо културните особености на нашето общество и някои стереотипи на мислене, които то налага.

Лично аз пък не обичам много хора да се въртят около мен и бих предпочел пустият див плаж пред някой курорт...

Това прави ли ме психично болен?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.