Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възстановяване на данни от форматиран HDD

Featured Replies

Здравейте, Преди няколко дни домашното PC заби. При опит да бъде рестартирано започваше да зарежда Windows, но в един момент спираше. След преглед на PC стигнах до извода, че е виновен харда, но легнах да спя и да го оставя за следващия ден. Обаче съквартиранта ми решил да го преинсталира и форматира C, с което затри колекцията ми от книги. Чудя се имам ли някакъв начин да ги възстановя. Доколкото знам формата на Windows изтрива просто таблицата с адресите на файловете, не е формат на ниска ниво. Сега на C: има папки на новоинсталирания Windows и нищо друго. Пробвах с програмата R-Studio да намеря някакви данни, но това което възстанових беше провредено. Има ли някакъв друг начин да спася файловете си?

Освен горепосочените програми, бих ти препоръчал от личен опит Smart Data Recovery и Recover My Files. И 2-те са ми вършили работа.Предимството на първата е, че е безплатна, връщала ми е изцяло, текстови документи и снимки. Втората ми е връщала и програми и филми, цели гигабайти.Накратко казано, за мен са доказани програми. Пробвай и успех ти желая.

Редактирано от keba (преглед на промените)

• Автор

А дали да изтрия отново таблицата с новите адреси на файловете? Или е без значение дали я има или няма?

А дали да изтрия отново таблицата с новите адреси на файловете? Или е без значение дали я има или няма?

Най-добре не пипайте нищо

Пробвай с testdisk. Конзолна е, но не е сложна за работа. Ако не са правени никави интервенции по диска след формата, ще успее да възстанови файловата система.

вие май не чете какво е написал човека ! Форматирал и инсталирал Windows ! Почти няма вероятност да въстановиш нещо читаво ! Ако беше само форматирам без инсталация има шанс ! При тази ситуация не се знае къде точно е записана новата инсталация и дали не е припокрила точно това което искаш да въстановиш !

вие май не чете какво е написал човека ! Форматирал и инсталирал Windows ! Почти няма вероятност да въстановиш нещо читаво ! Ако беше само форматирам без инсталация има шанс ! При тази ситуация не се знае къде точно е записана новата инсталация и дали не е припокрила точно това което искаш да въстановиш !

Въпросната програма може да извади записите за няколко файлови системи, които се припокриват, стига да не са презаписани много пъти. Въствановявал съм RAID масив с нея, така че нека опита човека, от опит глава не боли нали?!

И един съвет от мен към питащия в темата. Друг път не съхранявай важна за теб информация в системния дял.

<p>

Въпросната програма може да извади записите за няколко файлови системи, които се припокриват, стига да не са презаписани много пъти. Въствановявал съм RAID масив с нея, така че нека опита човека, от опит глава не боли нали?!

Няма такива програми които да могат да ти извадят ЖИВА информация когато тя е презаписана! Структурата на файловете системи и файловете когато се записват на диска следва следната логика:

Прави се запис в MFT указващ положението на папката или файла(LBA) големина и т.н. Всеки файл (или повечето по известни) се състоят от хедър например:

JPEG jpg;jpeg \xFF\xD8\xFF[\xDB\xE0\xE1\xEB\xEE\xFE\xC4]

RAR Archive rar Rar!\x1a\x07\x00

след хедъра се записва съответно информацията която е във файла и евентуално Footer ако файла има такъв. Всичката тази информация се записва на сектори(в зависимост от големината на файла), от значение са също и фрагментацията на файловата струра. Т.е не е задължително всичката информациуя да следва една след друга. Когато някой форматира един диск съответно всичкта служебна информация за дяла(новият) MFT, MFTmirror, BadClus и т.н. се записва на ново. Но когато се инсталира(запише) нещо върху дяла ОС смята че повърнхността е чиста и не се интересува какво има записано и започва да пише заповайки от началото като също не го прави линейно. Тоест отново има фрагментация.

Пускайки програма за възстановявана на информация тя започва да търси указатели за партиции. Принципно (изключвайки дискове в райдове и сървърни конфигурации с по нестандарнти ОС) информацията (началото)за един партишън винаги се записва по следния начин:(Cylinder) Head Sector. Съответно за първия партишън нещата са [0] [1] [1] и трябва да завършват на [цилиндър] [254] [63]. Сигнатурата на всеки сектор на който се намира запис на партишън е 55АА.

Та всяка програма която се пусне запова да търси начало на дялове и край!!!, после спрямо началото на дяла търси записите за МFT и MFTmirror и връща някаква файлова структура. Обаче програмите или повечето от тях Не проверяват цялостта на файловете.

Втората причина поради която е че НЕ може да се изчете презаписаната информация е че параметрите на една четяща глава са GMR Head 0.85x0.70x0.23 mm 0.6 mg и широчината на една пътечка е съизмерима с широчината на полето на запис. Когато се смени поляритета на записващата част примерно от 0 в 1 то за цялата широчина на пътечката тя е точно определена и не може да бъде едновременно и 0 и 1. Т.е. ти не знаеш какво е било преди това знаеш само текущото състояние. Има обаче едно нещо което се нарича Transition region. Това е разстоянието между 2 два съседни региона които съдържат информация. Теоретично е възможно да се изчете това поленце и ЕВЕНТУАЛНО да се ПОЗНАЕ каква е била предната стойност на съответния блок който е съдържал информация. Обаче това не е възможно да се направи с главите които са в диска, и причината е изцяло в начина на работа на дисковете. Целта на софтуера който управлява диска е винаги да държи главата в центъра на патечката, а не извън нея. Така че можем с пълно основаное да смятаме че това е невъзможно.

Какво се прави при случаи като въпросния.

Пуска се програма датърси структура, изчита се всичко на друг носител.

Пускат се програми които търсят хедъри на файлове по диска и сглобават каквото могат, но без да се интересуват от логическата структура на дяла, имена на файлове и др.

И в двата случая стискаш палци информацията която ти е била преди да да се преинсталира просто да се е намирала по в края на партишъна. Има случаи при големи дялове да се възстановява до 90% от информацията, но това е много рядко. В повечето случаи се възстановяват единични файлове а другото е само имена без съдържание.

Редактирано от Samo (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Аз намирех което трябва с програмата,но как да извадя това което ми трябва след сканирането? Благодаря предварително!

Не с Recover My Files,но се оправих

• 5 месеца по-късно...

Здравейте, от тук прочетох че може да се възстанови повечето информация на форматиран диск, тъй като по грешка форматирах един диск, а не съм запозната с програмите за възстановяване, бихте ли ми казали има ли място където да го занеса да се възстанови информацията върху него. Благодаря предварително!

Не знам какъв начин ще изберете за възстановяването на информацията, но ако искате да я имате повече не пипайте нищо по този диск (дял). Всяко писане върху него ще доведе до по-голяма загуба на информацията в него.

Има доста програми за възстановяване на информация,и то все добри,но и платени.

Редактирано от DrHAUZ (преглед на промените)

• 3 години по-късно...
Току що, chetkata написа:

http://prikachi.com/images.php?images/714/8691714e.png
Преди време мой приятел ми форматира дял D и сега се мъча да го възстановя-имам ли шанс????

Че той е почти пълен... Записаното след формата ли е?

преди 7 минути, flare написа:

Че той е почти пълен... Записаното след формата ли е?

Не,този е друг лаптоп,на моя този дял е празен.(само формално го показвам).

И за какво го показваш, като не е твоят лаптоп?... :huh:

Няма значение преди колко време е форматиран, а дали е записвано нещо след това. Ако не - има голям шанс.

Разкачай харда, сложи го на друг компютър, и пробвай с някой софтуер.

Току що, RudeBoy написа:

Няма значение преди колко време е форматиран, а дали е записвано нещо след това. Ако не - има голям шанс.

И дано уиндоуса не е решил да записва нещо там... като рекавъри инфо, виртуална памет и такива работи...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.