Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

• Автор

Това което съм предложил е с процесор по-добър от всякакви атлончета били те и четири ядрени. Това включва и тия пребоядисаните на фм1.

А вградено има във всеки актуален процесор та не ти разбрах мисълта. Като реши да слага външно просто го прави като ще има и проц които няма да го спъва.

Предложената от теб HD6450 е по-слаба от HD3000 та не виждам смисъл да се коментира.

Незнам , ма аз доста се обърках :D Задължително ли е да купувам кутия и захранване ?
  • Отговори 77
  • Прегледи 4,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Незнам , ма аз доста се обърках :D Задължително ли е да купувам кутия и захранване ?

Ако имаш кутия и захранване - не, това захранване от снимката по-горе ще поддържа конфигурацията, която съм ти предложил. Ако извадиш кутията със захранване от цената, можеш да вкараш някой лев другаде, ако парите са ти на разположение.

• Автор

Не и с това което ти предлагам. Имаш макс. 65W. По-икономично та и по-безшумно даже. ;)

А аз гледах предложенията на Visotsky и на снимката цените ги събрах и излизат двойно по евтино а като крайна цена гледам 700 лева ... как става тая работа ... нещо не съм в час :D

Част от цените от картинката са в долари и без ДДС. ;) Гледай крайната сума.

А какво да прави с вграденото, когато игричките престанат да му тръгват и реши, че ще сложи външно? Като цяло вграденото видео е добра идея за офис-машина, която няма да се товари. И друго - ако вземе, че вграденото видео се скапе, което се случва, особено при систематичен товар? - Отговарям: сменя се цялото дъно. Ето защо препоръчвам външна видео карта в случаи като този...

... Идеята ми е всичко да подлежи на ъпгрейд, а не - да дадеш пари за нещо, което в скоро време може да ти отеснее и да се наложи да не използваш.

Първо - вграденото видео е в процесора, а не на дъното;

Второ - това вградено видео в FM1 процесора AMD A6-3670 X4 е HD6530D, което не е съвсем слабо, а доста прилично;

Трето - ако се сложи подходяща външна видеокарта, като тази която предложих, то тя ще работи заедно с вградената и вградената няма да бездейства.

Интересно, защо му предлагаш конфигурация за 660лв. при бюджет от 400лв.?

Първия ми пост за вграденото видео се отнасяше към друг конкретен пост, в който беше предложено дъно с вградено видео. Вижда се ясно какво съм имал предвид с това, че говоря за чипсетове, завършващи на G.

Значи понеже немисля да правя ъпдейти след този , нека го направим веднъж както си му е реда , значи да го направим така , дънна платка - избрана , процесор до 200 лева ! Видео карта до 100-130 лева , рам памет 60-70 лева и захранване - 80 лева ( онова което вие предложихте на Coolmaster със кутията , че кутия нямам , раздробена е)

Ето защо предлагам конфигурация на тази цена.

Пак казвам - след година ФМ1 ще е добър избор, но в момента нито дъната са достатъчно, процесорите - още по-малко. Изборът е ограничен, а това не е в полза на купувача. АМ3+ е сокет, в който има още доста живот, а и е достатъчно добре изпитан, предсказуем. Новият чипсет на АМД - 10хх, ще бъде напълно съвместим с АМ3+ процесори, което показва, че инвестицията в АМ3+ дъно и процесор е перспективна.

За видео картата - процесорите ФМ1, макар да имат вградено графично ядро, се чувстват по-добре с външно видео. Всъщност, нищо неочаквано за първо поколение APU.

Ако ъпгрейдът беше предвиден за след година, за бюджетна машинка може би също бих предложил ФМ1, ако до тогава не излязат издънки с тях. Сега обаче не спирам да мисля, че АМ3+ е по-добрият вариант - повече дъна, повече процесори, по-изпитани конфигурации. Мисля, че повече доводи са излишни. Не целя да убедя някого в правотата си, тук няма едно-единствено правилно решение, само излагам аргументи в полза на онова, което мисля за най-подходящо. ;)

AM3+ излезна след FM1.

Преди АМ3+ имаме няколко сокета с обратна съвместимост, което имам предвид, говорейки за далеч по-сериозната традиция, стояща зад АМ3+ в сравнение с чисто новия ФМ1. За това говори и по-големият избор на дъна и процесори с АМ3+, а и фактът, че дъната с АМ-сокети преминаха през доста чипсетове, част от които бяха по-добри, други - не толкова, свидетелства за повече работа над този сокет като залог за нещо.

Споделям отново, че принципно нямам против ФМ1. :) В конкретния случай просто залагам на АМ3+ обаче.

Редактирано от Visotsky (преглед на промените)

Това е така и въпреки известния опит с чипсети и процесори, архитектурата на различните поколения процесори е различна, така че трудно може да се твърди за кой знае какъв опит с дадена платформа, била тя и съвместима до някъде с предишно поколение процесори. Това, че сокета е съвместим не е достатъчно, защото има нови чипсети и нови архитектури на процесори, произвеждани по друг процес (32nm).

Това е така и въпреки известния опит с чипсети и процесори, архитектурата на различните поколения процесори е различна, така че трудно може да се твърди за кой знае какъв опит с дадена платформа, била тя и съвместима до някъде с предишно поколение процесори. Това, че сокета е съвместим не е достатъчно, защото има нови чипсети и нови архитектури на процесори, произвеждани по друг процес (32nm).

Факт! Макар че мащабът на технологичния процес не прави архитектурата автоматично различна... Отклоняваме се от темата.

Имаше 2 предложения - едното беше с АМ3+, другото - с ФМ1. Да оставим човека да си избере и да му честитим новата машина след това.

• Автор

Така , процесора го избрах от Visotsky , но видеокартата ми се струва много 1GB Saphire - 100$ ....

Иначе ето какво избрах до тук:

Дъно: ASROCK 970 EXTREME3, AMD 970, DDR III 2100(OC)/1333/1066/800, SATA III,RAID, eSATA, GLAN, AM3+

Процесор: AMD Athlon II X4 Quad Core 640 AM3

Продължаваме ли ?

Когато се изгражда един компютър: 1 - За какво искаме да го ползваме! 2 - Бюджета с който разполагаме. 3 - С поглед в бъдещето! Разделаме бюджета на части. 50% за дъно (трябва да има възможност за бъдещ хардуерен ъпгрейд на процесора и памета.Трябва да подържа минимо 16Гб RAM) 10% захранване (за препоръчване с активно PFC и не по малко от 500Вт) 10% за процесор (Да се има предвид, че някои процесори не подържат памет от рода на 1800Мн или 2000Мн.Купувайте БОКС–така си осигурявате охлаждане) 10% за памет (RAM -част от това може да иде за видео) 10% за твърд диск (част от това може да иде за видео) 10% за всичко останало Ако кутията е АТХ може да не се сменя. Разглеждаме първо какво предлагат магазините. Правим списък на избраното. Проверяваме харастеристиките на сайта производител! (От сайта за дъното научаваме видовете процесори и памет които се подържат от дъното.Отсайта на процесора каква памет подържа.) Уточняваме списъка с покупки. Избираме памет не по-малко от 2Гб( за предпочитане 1 плочка) Основвия твъд диск трямбва да е "бърз"(четене-запис на дани, минимален обем-160 Гб) Видео карта с минимо 1 Гб RAM на 1333Мн(ако е АТИ да подържа кросфаер, ако Нвидиа СЛИ) Уточняваме списъка с покупки. Мисля, че това е в основни линии. Успех! П.П. Ако изберете дъно от рода на http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A89GTD_PRO/ и процесор Athlon IIX3 450(ADX450WFK32GM),3.2GHz,512KB,rev.C3,95W,SocketAM3 Процесора е с 3 ядра, на дъното отключва 4 ядро (така имате 4 ядрен на по-ниска цена ;) ) Процесор от рода 400 подържа рам с висока честота. С оригиналния охладител температурата се "върти" около 40 градуса при 4 ядра.

Когато се изгражда един компютър:

1 - За какво искаме да го ползваме!

2 - Бюджета с който разполагаме.

3 - С поглед в бъдещето!

Разделаме бюджета на части.

50% за дъно (трябва да има възможност за бъдещ хардуерен ъпгрейд на процесора и памета.Трябва да подържа минимо 16Гб RAM)

10% захранване (за препоръчване с активно PFC и не по малко от 500Вт)

10% за процесор (Да се има предвид, че някои процесори не подържат памет от рода на 1800Мн или 2000Мн.Купувайте БОКС–така си осигурявате охлаждане)

10% за памет (RAM -част от това може да иде за видео)

10% за твърд диск (част от това може да иде за видео)

10% за всичко останало

Ако кутията е АТХ може да не се сменя.

Разглеждаме първо какво предлагат магазините.

Правим списък на избраното.

Проверяваме харастеристиките на сайта производител!

(От сайта за дъното научаваме видовете процесори и памет които се подържат от дъното.Отсайта на процесора каква памет подържа.)

Уточняваме списъка с покупки.

Избираме памет не по-малко от 2Гб( за предпочитане 1 плочка)

Основвия твъд диск трямбва да е "бърз"(четене-запис на дани, минимален обем-160 Гб)

Видео карта с минимо 1 Гб RAM на 1333Мн(ако е АТИ да подържа кросфаер, ако Нвидиа СЛИ)

Уточняваме списъка с покупки.

Мисля, че това е в основни линии.

Успех!

Тези съвети ми се струват доста неадекватни.

Първо: Не може дъното да е 50% от бюджета при цени на процесорите определено по-високи на тези на дъната. Същото се отнася и за видеокартите. Съотвено рамта е твърде евтина и процента й е завишен. Захранването също е важен компонент и е солидно перо. Твърдия диск отдавна е минимум над 500 Gb, както и видеокартата не се гледа колко рам притежава, а какъв е чипа.

Казано с няколко думи - ако търсим сериозен компютър залагаме на компонента, който основно ще се ползва. Ако е за игри - Видеото е най-скъпо. Ако е за изчисления - процесора ще е водещ. Ако е обработка на големи файлове - Рам, бърз диск и процесор, и т.н.

Стига с тези глупости. Извадени "ръководства за сглобяване на компютър" от 2001 г. Имаше един подобен, който преди време даваше същите препоръки за кое колко процента трябвало да се отделят. Според твоята система, конфигурацията трябва да изглежда горе-долу така:

Дъно: Gigabyte Z68X-UD7-B3 - 651 лв.

Процесор: Intel Pentium G630 2.70GHz - 129 лв.

RAM: 4GB Exceleram EP DDR3-1333 - 120 лв.

Твърд диск: 500GB HITACHI GST Deskstar 7K1000.C - 176 лв. (сори, че не влиза в 10-те процента)

Видео карта: Gigabyte NVIDIA Geforce GT210 (!!!) 1GB GDDR3 PCI-E - 66 лв.

Захранване: Seasonic SS-500ET 500W - 129 лв.

Кутия: Cooler Master Elite 360 - 72 лв.

Това е според "указанията" идеалната конфигурация за 1300 лв. Не мисля, че е нужно дори да обсъждам комбинацията, която се е получила и че с дъно за 200 лв. и балансирано подбрани останали компоненти ще изкарам n-пъти по-добри резултати от това, което се е получило по-горе. Разликите в поколенията на някои компоненти, както и в съмнителното качество поради ограниченията в цената са фрапиращи.

Да се определя минимален обем на твърдия диск е несериозно, всеки си има индивидуални нужди.

Видео карта - да поддържа crossfire или SLI - за карта на 10% от бюджета, ако щеш 10-way SLI да правиш, все тая. Вграденото в процесора видео е пъти по-добро от това архаично недоразумение GT210, което отговаря на 10% от бюджета.

Няма идеална формула за сглобяване на конфигурация. Абсурд е да прилагаш подобно нещо на всички, при положение, че един човек работи със силно процесорнозависими програми и му трябва бърз процесор, докато може да си кара и с вградено видео; друг гледа Blu-ray филми по 40-50 GB и да му дадеш диск 160GB е абсурдно - при такъв случай трябва да се заложи на голям диск например; трети е геймър и с това подобие на видео карта (10%) няма да подкара и Марио - в такава конфигурация се залага ексклузивно на видео карта.

Така че нека се въздържаме от подобни несериозни и в най-лошия случай - подвеждащи препоръки и системи, които може да вървят в Еврофутбол, но тук нещата са много по-индивудални и всеки има различни нужди и предпочитания. Да не говорим, че някой може да попадне на тая система и да реши да си сглобява компютър по нея.

Тези съвети ми се струват доста неадекватни.

Първо: Не може дъното да е 50% от бюджета при цени на процесорите определено по-високи на тези на дъната. Същото се отнася и за видеокартите. Съотвено рамта е твърде евтина и процента й е завишен. Захранването също е важен компонент и е солидно перо. Твърдия диск отдавна е минимум над 500 Gb, както и видеокартата не се гледа колко рам притежава, а какъв е чипа.

Казано с няколко думи - ако търсим сериозен компютър залагаме на компонента, който основно ще се ползва. Ако е за игри - Видеото е най-скъпо. Ако е за изчисления - процесора ще е водещ. Ако е обработка на големи файлове - Рам, бърз диск и процесор, и т.н.

Съгласен! В крайна сметка важно е предназначението! Но не преставам да държа на разбирането, че стабилната конфигурация, залог за малко или никакви проблеми в бъдеще, е тази, чиято основа е добра, а основата на компютъра - това са дъното и захранването. Дъното обединява всички компоненти, поради което трябва да го прави достатъчно качествено - казано съвсем популярно, а захранването му дава тока, с който то захранва и управлява цялата машина.

Та, така и не разбрах, само видео ли остана и какви кинти имаме за него? :)

P.S. Да, някога ни учеха в проценти как се изгражда конфигурация, но това отдавна не е валидно. Примери - бол.

Кви са тия глупости с процентите???? Айде да ми направи по тази схема комп за 600 лв бщджет. Искам да видя как ще стане това! 50% дъно??? Нормални ли сте? Най-важното е 1 система да е балансирана според бщджета и нуждите на питащият! Всичко е строго индивидуално! Иначе щеше да има нещо като калкулатор, въвеждаш сумата и то ти плюе резултата...

• Автор

Така , приятели , остана само видео-то и 150 лева бюджет ... но , няма и захранване ... конфигурацията е за игра !!!

Редактирано от Дании (преглед на промените)

Така , приятели , остана само видео-то и 150 лева бюджет ... но , няма и захранване ... конфигурацията е за игра !!!

150 лв за видео крта и игри... Иначе предложеното горе е добре, ще свърши някаква работа. На каква резолюция ще играеш?

Тези 150лв. са за захранване и видеокарта. Не виждам как ще стане.

• Автор

Картата е добре , 164 лева няма проблем , но няма пари за захранване , или на тази не и трябва , смисъл ще мога да карам с моето ?

Ще можеш да караш и с това, което си снимал по-горе. Аз известно време подкарвах HD6840, двуядрен процесор, два харддиска и две оптични устройства с 400 ватов блок. Спаси ме само това, че беше читав, което за твоя не може да се каже, но въпреки това би трябвало да издържи товара.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.