Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лап-топ-а ми Aser AS 5536 прегрявa

Featured Replies

Acer Aspire 5536 Купен по това време 2009 година. Данните са от Систем Пропъртис AMD Athlon QL-64 1.05GHz Учуди ме честотата на CPU-то. По данните от мануалите трябваше да е 2.1GHz Автоматичо се е намалила честотата заради прегряването ли ....? MB засега не знам RAM 3GB HDD 250GB VGA ATI HD3200 вградена OS Win XP Pro SP3 Беше с Виста, но я махнах понеже всеки казва че XP-то е най-леко и ненатоварващо. В какво се изразява проблема. Значи от една година почна много да загрява. На изхода отзад усещам много горещ въздух. Оборотите на вентилатора се покачват. Изключва се по време на слаби WEB базирани игри, дори при гледане на клипчета от youtube. Явно системата за охлаждане не е много ефективна, въпреки че е сложен на подложка позволяваща му по-добра циркулация на въздуха под него. Ето дори сега в момента като си сложа ръката върху мястото над HDD и е горещо. Мислех си да му пробия с дрелката няколко отвора точо под процесора, в коитото да се опитам да вкарвам въздух чрез USB вентилатор Дайте идеи как да го ,,лекувам'' по друг начин , че тоя с дрелката го пазя като последен вариант, предвид грозния вид които щe придобие след пробиването на тея дупки. Преди една година го отварях и го разглобих напълно да го чистя от прах и бях учуден приятно че прах почти липсваше. Термо пастата не съм я проверявал защото ме е страх да барам там. Редовно ъпдеитвам и сканирам с Bit Defender i Malwarebytes Към модераторите Внимавайте като триете темите че тая тема я пускам за втори път днес.

Редактирано от julienalexandrov (преглед на промените)

Към модераторите

Внимавайте като триете темите че тая тема я пускам за втори път днес.

Аз написах лити защо колегата ти е изтрил темата? Защо повтаряш същата грешка.............

Относно проблема:

Лаптопа прегрява... Ясно е това! Почистване, преди 1 година си е доста време. Смяна на термопастите/лепенките задължително. Редно е на 9 месеца/1 година да се прави... Дай едни температури да ги видим какви са точно.

Флаш клипчетата в тубата, както и "леките" флаш игрички е нета са всъщност доста натоварваши......

XP... Няма да влизам в коментари за това, че пак ще стане третата световна... Ама не мога да кажа, че е най-леката. Най-старата от популярните системи- да. Най-калпавата- да. НООО не търси проблема в ОС за прегряването. Просто ми се струва, че лаптопа не е поддържан през това време!

Най-калапвата система XP не е... Остро изказване, извинявам се!

Здравей

Защо първо не исталираш някоя програмка като (

AIDA64 2.30.1950 Beta / 2.30.1900 Final_)или някоя подобна

да видим какви темперетури развива РС то .

Да можем да видим какво по точно загрява : Процесор, графика..

И Термопастата е много важна , също може да ти даде проблеми с загряване и т.н.

• Автор

Аз написах лити защо колегата ти е изтрил темата? Защо повтаряш същата грешка.............

Да написал си ми само че аз пуснах пак темата преди да ги прочета.

Е поне разбрах защо темaта ми е била изтрита:

Мислех да ти отговоря в раздела Предложения, Въпроси и Проблеми свързани със сайта, но прецених че така разделени цитат и тема си губят смисъла.

Била написана с главни букви и ..но най-добре да публикувам отговора които получих:

Темата е в коша. Изтрита е от Калоян за нарушение на:

2.3 Заглавието на темата трябва да е ясно и точно, да не е съставено единствено от главни букви и да описва максимално съдържанието на самата тема. Теми със заглавия от една дума или от рода на "Помощ!", "Имам проблем", "Спешно" и т.н. се изтриват без предупреждение.

Заглавието на темата е "ЛАП ТОП-а МИ ПРЕГРЯВА"

Еми като скролна надолу по заглавията може ли да ми кажете колко от заглавията на темите са написани според изискванията на тоя които ми е изтрил темата, иначе ще си помисля че има някакъв селективен принцип за категоризиране на кои отиват в коша и кой го заобиокалят.

Не можеше ли преди да играе нoжицата да получа нещо като предупреждение да си оправя заглавието, примерно за някакъв срок от време или най-лесното е Delete и това е.

Ооох няма оправия тука в България. Модератори сте това добре, но някак си ми се искаше и да имате елементарно възпитание. Това със коша всеки го може.

А иначе благодаря за съветите за лап-топа.

Ще го отворя пак да го почистя и да му сменя термопастата.

• Автор

Защо първо не исталираш някоя програмка да видим какви темперетури развива РС то .

Да можем да видим какво по точно загрява : Процесор, графика..

И Термопастата е много важна , също може да ти даде проблеми с загряване и т.н.

Такааа

Значи преди теста за които описвам по-доло температурите на процесора бяха 64 и за ХДД 52 градуса

ЦПУ натоварването се движеше в рамките на 2-15%

Това нормални температури ли са с оглед околната температура в стаята 28 градуса или просто това са му възможностите на лаптоп-чето.

След run на АИДА за 85 сек температурата на цпу-то се покачи на 95 градуса и спрях стрес теста опасявайки се че може да последва shut dovn.

Отворих го пак. Няма грам прах никъде.

Пастата все още не съм я подменил, че нямям в момента под ръка такава.

Мoже би както казва колегата по-горе WEB приложенията вече са по-натоварващи от преди и си оказва влияние.

А и както знаем АМД ЦПУ-тa не са толкова ефективни и греят повече от intel-ските

Някакви идеи, насоки

Май трябва ходя до мазата за дрелката.

Втората миниатюра отразявя температурите преди стрес теста.

Занеси Лаптопа на сервиз да го почистят и ако се налага да се сменят термопастите. Със сигурност не си го изчистил от прах. Има едни тръбички ( аз им казвам въздуховоди, вероятно си имат име така че колегите може да ме поправят), които отвеждат топлината от видеокарта, чипсет и процесор до вентилатора и той изхвърля топлината навън. Те се запълват с финна прах и затова се получава греенето, което описваш.

Редактирано от Emokostov (преглед на промените)

...

Аз мисля, че си получил достатъчно толерантност в момента. Темата не е изтрита повторно, както и не си получил и наказание. Ще ти кажа какво още нарушаваш:

1. Може да се приеме, че си направил бъмпинг с двата си поредни поста, но може и не. Истината е, че това е въпрос на преценка на модератора.

2. По-важното е, че си копирал лична кореспонденция без одобрението на друят/те участни/ци...

2.7 Всякаква форма на spam (нежелани съобщения) е забранена, било то чрез постове или лични съобщения. Това включва всякакви реклами, верижни писма и др. съобщения, изключващи тема за помощ или обсъждане, или лична кореспонденция. Избутването на тема от автора й (bumping) не е разрешено с изключение на един пост в рамките на 48 часа. Този вид спам се определя като пост след последният ви пост, който не е уместен и не носи никаква нова (коригирана, допълнена) информация по темата.

2.16 Забранено е публикуването на лична кореспонденция (лични съобщения) във форума без съгласието на двете страни, участвали в кореспонденцията, както и всякаква форма на лични данни извън официално публикуваните в настоящия форум (снимков или друг материал, засягащ личния живот), когато това може да е в ущърб или да служи за дискредитация на някоя от двете страни. Ако това стане, то по желание на ощетената страна такива постове ще бъдат трити без предупреждение.

3. Това кой от нас какво прави си има къде да се коментира- има администрация този сайт! И ние си имаме шефове!

2.19 Всякакви теми коментиращи публично действията на модераторите относно затваряне, триене, местене, редакция на теми или друго, без преди това да е потърсена връзка с администрацията ще бъдат третирани като нарушение - затваряни/трити и санкционирани.

4. Отново темата беше с "грешно" заглавие. Или по-точно главни букви. Това се счита за крещене в компютърната комуникация и за това не се толерира. Аз лично не виждам друга тема написана по този начин...

2.3 Заглавието на темата трябва да е ясно и точно, да не е съставено единствено от главни букви и да описва максимално съдържанието на самата тема. Теми със заглавия от една дума или от рода на "Помощ!", "Имам проблем", "Спешно" и т.н. се изтриват без предупреждение.

5. Ако имаш съмнение за нарушение в даден пост/тема има бутон докладвай и можеш да го използваш! А да коментираш кой и защо не е изтрит не можеш... Никой от нас не може да прегледа всички теми и постове, защото е много работа. На ден се пускат доста, но аз не виждам нарушения в другите теми. А тук гледаме 4 човека все пак и явно и колегите така са решили, щом ги има темите...

2.9 Не е желателно публикуването на коментари, в които се критикуват други потребители за неспазване на правилата, както и за техния правопис. За тази цел ползвайте бутона "Докладвай", намиращ се под всеки един пост. Използвайте тази функция САМО, за да докладвате за съдържанието на дадено съобщение, което според Вас трябва да бъде модерирано, а не като средство за комуникация с модератор с други цели. Постове, излизащи извън рамките на изискването, ще бъдат трити или редактирани.

Поздрави и успешна седмица!

п.с. В 2.3 (правилото за заглавията на темите) е написано "...се изтриват без предупреждение." Никой не е бил задължен да те уведоми защо ти трие темата!

Нормалната температура на процесора е от 40 до към 65 градуса под товар. Твърдия диск около 40. Охлаждащата подложка не ти върши работа, модела няма отвори отдолу. Лаптопа се разглобява доста трудно, започва се от горната страна под дисплея и ............... За да стигнеш до процесора се иска търпение, да знаеш какво правиш и поне 2 часа Що ли си мисля че си свалил капаците на рама и харда и си решил че е почистен. За триенето - има правила с които си се съгласил при регистрацията. В други форуми трият и дават бан и за по малко, в някои пък ти дават 24 часа за да си оправиш темата. Тук според преценка на модератора или ти редактират темата според правилата или отива в коша. В един форум за битова електроника пък администратора се изживява като учителка по български и литература и преправя всички постове според своите разбирания за правопис и словоред.

.....Отворих го пак. Няма грам прах никъде......

Само с отваряне не става вътре може и да изглежда чисто, но основното количество прах се натрупва между вентилатора и радиатора. За да се види вентилатора трябва да се демонтира. Ако и там няма прах следва смяна на пастата, но имай в предвид, че на някой места не е паста а термоподложка защото разстоянието между охладителя и чипа е по голямо, а дебелия слой термопаста има обратен ефект. Ако и това не помогне има вероятност да е изтекъл термопренасящия агент който се намира в тръбите на термопомпата/хитпайпа/ тогава се налага подмяна на цялата термопомпа. Имаше тема че някой е открил начин за ремонт/пълнене на тая термопомпа, но аз съм много скептичен.

Значи, първо лаптопа го занеси на сервиз, да ти сменят термопластовете, и да го изчистят от праха... Казвам на сервиз, защото не знам твоите умения какви са, но според мен, те имат малко повече умения, и ще знаят какво да правят ;) Скоро имаше подобна тема... Ето я ... Аз използвам програмата SpeedFan, може да си я изтеглиш от тук безплатно, http://www.almico.com/sfdownload.php и си следя температурата с нея :) Редовно го почиствай, и виж мненията в темата която ти дадох, няма смисъл да ги повтарям.... Успех

Имам някой опасения относно този метод. Ясно е че дупките ще увеличат притока на въздух към вентилатора и това би трябвало да доведе до понижаване на температурата, но ще намали количеството въздух който вентилатора отвежда от мястото на твърдия диск, така ще се стигне до повишаване на неговата температура която и в момента е доста над нормалната. Ако проблема е в термопомпата дупките няма да помогнат с нищо, защото тогава проблема е в отвеждането на температурата от чиповете до радиатора а не в недостатъчното количество въздух преминаващо през радиатора.

Тук намирам само информация как се сваля клавиатурата, дано да е полезна иначе сайтът е добър

Имам някой опасения относно този метод. Ясно е че дупките ще увеличат притока на въздух към вентилатора и това би трябвало да доведе до понижаване на температурата, но ще намали количеството въздух който вентилатора отвежда от мястото на твърдия диск, така ще се стигне до повишаване на неговата температура която и в момента е доста над нормалната. Ако проблема е в термопомпата дупките няма да помогнат с нищо, защото тогава проблема е в отвеждането на температурата от чиповете до радиатора а не в недостатъчното количество въздух преминаващо през радиатора.

Това е пример от нета, но е пробван лично и работи - температурата пада с 15-20 градуса...

Тук намирам само информация как се сваля клавиатурата, дано да е полезна иначе сайтът е добър

Картинката е тази http://www.insidemylaptop.com/how-to-dismantle-acer-aspire-5534-series-laptop/

Това е пример от нета, но е пробван лично и работи - температурата пада с 15-20 градуса...

Картинката е тази http://www.insidemyl...-series-laptop/

Пак казвам не оспорвам, че ще има ефект. Определено няма как да се съглася, че ако всичко е ок и в айдъл процесора работи на 45-50градуса температурата ще падне на 30, просто е нереално не само за лаптоп, но и за настолна машина..

Пак казвам не оспорвам, че ще има ефект. Определено няма как да се съглася, че ако всичко е ок и в айдъл процесора работи на 45-50градуса температурата ще падне на 30, просто е нереално не само за лаптоп, но и за настолна машина..

Случая беше следния: Лаптопа, преди дупченето, работи при температури 55-60 градуса при стандартно сърфиране. Но играейки игри от Фейсбук, температурата бързо се вдигаше до 85-86-87 градуса. Сменях пасти, чистих прах и т.н., нямаше почти никакъв ефект, т.е. драстичен. Потърсих в нета решение и забелязах, че масово реват от този модел. Така попаднах на горния линк и реших да пробвам. Резултата сега е, че сега вече няма такива екстремални загрявания и температурите са до 70 градуса макс, което е все пак нещо за 2 годишен лаптоп...

Редактирано от pataran (преглед на промените)

За максималната температура под товар мога да се съглася, че заедно с почистването и смяна на пастата е довело до такъв ефект. При лаптопите е от голямо значение и пастата, например МХ-3 спокойно може да доведе до 5-10 градуса в сравнение с най използваната за настолни машини бяла силиконова термо паста.

За максималната температура под товар мога да се съглася, че заедно с почистването и смяна на пастата е довело до такъв ефект. При лаптопите е от голямо значение и пастата, например МХ-3 спокойно може да доведе до 5-10 градуса в сравнение с най използваната за настолни машини бяла силиконова термо паста.

Моят лаптоп е със силиконката и съм доволен

Нормалната температура на процесора е от 40 до към 65 градуса под товар.

тук не съм съгласен, нормална температура без товар (цъкане в нета или правене на нищо) е 40 - 50 градуса

при продължителен товар (над 20 мин) на процесора на 100% не трябва да превишава 80 градуса. Примерно игри или пускане на някакъв тест който товари процесора постоянно на 100%

Прах по дъната платка не е голям проблем, проблем е прахът в миниатюрното радиаторче при охлаждащата перка (която прилича на играчка от шоколадово яйце) справка тук . Това е единствения компонент активно охлаждащ тези 35 W + евентуално вграденото видео (чипсета) които имаш. И този прах образува нещо като килимче което пречи на потока да минава през радиаторчетата, което води до увеличаване на оборотите на вентилатора на макс.

Има малък шанс да имаш други процеси (вирус примерно) които постоянно товарят процесора и той да е постоянно на 100%, но тогава би усетил зверско забавяне в системата.

тук не съм съгласен, нормална температура без товар (цъкане в нета или правене на нищо) е 40 - 50 градуса

При товар вентилатора завърта на максимални обороти и макар да не е от най-тихите си върши работата добре

стига да е в изправност и охладителя да не е затлачен с мъх.

С модификацията показана от pataran се смъкват 10 градуса, но охладителя се задръства по бързо с буклуци. Ако се прави е добре да се сложи филтър за прах с малко сръчност и фантазия всичко се постига.

От 3 година ползвам почти същия модел.Моя е с външна видео карта и по-голям твърд диск.

Публикувано изображение

Тази снимка е правена преди около година по време на тестове за производителност продължи ли много повече от 20 минути.

• Автор

Само с отваряне не става вътре може и да изглежда чисто, но основното количество прах се натрупва между вентилатора и радиатора. За да се види вентилатора трябва да се демонтира.

Благодаря на всички отзовали се.

Надявам се да не прозвучи грубо но, някои хора май не четат или проблема е в мен че не се изразявам правилно.

Като писах Отворих го пак. Няма грам прах никъде. исках да кажа че съм го разглобил почти до последното винче.

Това му е четвъртото разглобяване. Първото беше преди две години, След като го сглобих, чух че някакво винтче трака вътре и го разглобих още веднъж за да предотвратя евентуално късо съединение.

Няма грам прах никъде защото в стаята имам пречиствател на въздуха със ХЕПА филтър които улавя 99.9% от частиците и защото на 3-4 месеца ходя при един бояджия които му продухва вентилационните отвори със компреесора.

Въпреки напътствията на колегите на техник няма да го занеса защото прецених че със спестените пари(от техник) + парите от продажбата на лаптоп-а + още малко добавени ще си купя направо нов лап топ. Само че този път с intel процесор. Много нерентабилно излиза ремонт на стара техника, поне в моя случай.

Сега като се замисля, след като прочетох всички отговори, стигам до извода, че причините за високите температури на лап топ-а са комплексни.

1. Покачването на стайната температура вследствие на летните горещини(чакам да ми инсталират един климатик 15000BTU всеки момент).

2. Горещия hard диск - Защото стаиния въздух(28 градуса) навлиза отпред, минава през горещия 50 градусов hard диск, и след това отива към проца..

3. Ефективността на охладителната му система не е добра, с тая малка тръбичка(heat pipe) служеща за охлаждане на проца.

4. Просто дебита на въздуха не му е достатъчен.

5. Засъхнала термопаста - Но тука възникав един въпрос. Ако причината за високата темп на проца е пастата, каква тогава е причината за високата температура на харда.

6. Днешните web апликации го товарят повече от колкото през 2009 година. Ето например сега съм отворил калдата, втори таб за превод на кирилица, и един word dokument и пак харда е горещ.

по-горе съм прикачил миниатюра.

И аз си мислех да не е от някои вирус, но когато и да отворя диспечера на задачите ми дава 2-10% цпу натоварване, а меморито си ми стои на 500МБ мах, а и го преглеждам за съмнителни процеси.

Отивам до мазата да взема дрелката и утре ще му купя един USB вентилатор за 12 лева, да вкарва допълнително въздух през новопробитите отвори

Още веднъж благодаря на всички взели ухастие и надявам се че не съм засегнал някои с разсъжденията си.

Благодаря на всички отзовали се.

Надявам се да не прозвучи грубо но, някои хора май не четат или проблема е в мен че не се изразявам правилно.

Като писах Отворих го пак. Няма грам прах никъде. исках да кажа че съм го разглобил почти до последното винче.

Това му е четвъртото разглобяване.

Да ти кажа четат си хората, но още не са се научили да гадаят. Ако беше споменал "разглобяването почти до последното винтче" можеше и да отгатна, че си погледнал и между вентилатора и радиатора.

И един съвет повече не духай в отворите на не разглобен лаптоп. По този начин се съсипват вентилатори, а ако има насъбрано кече прах вместо да го извадиш го набиваш неясно къде което може да доведе на блокиране на вентилатора.

• Автор

а ако има насъбрано кече прах

За pconline ... споко бе човек. Мислех ще се усетиш че добронамерено се пошегувах.

Извинявам се за лошото качество на снимките но понеже в момента апарата не е във къщи и ги направих с уеб камерата от desk тop-а на жена ми. Значи престраших се накрая да му сменя и термопастата.

Много лесно се отлепиха цпу-то и двата чипсета от heat sink-а. Обаче бях изненадан когато вместо очакваната паста, се покажа нещо като слой пластелин. Махнах го. По-късно ще отида до някои magazin за електроника и ще взема нещо подобно за да го заместя, че моята паста не мога да я намеря в момента.

Като се загледах по-подробно в начина на охлаждане забелязах че харда стои изолиран настрани и въобще не се влияе от въздушния поток. Значи и под него трябва да пробия няколко отвора.

Между другото забравих да кажа , че няма никакъв филтър или нещо подобно на изхода, така че няма как да се образуват кичета и тем подобни. Абе евтино изпълнение.

Между другото забравих да кажа , че няма никакъв филтър или нещо подобно на изхода, така че няма как да се образуват кичета и тем подобни.

Ооо има, има как ето ти два примера от миналата седмица. Единия е HP на около 2 год., другия е старо Fujitsu-Siemens.

И сега си представи, че това нещо го духваш с въздух отвън и къде отива ........?

Това, че при тебе няма нищо може да се обясни единствено с оная система за пречистване дето имаш и живееш в лабораторни условия. Обикновено капака на вентилатора ляга върху охладителя или това разстояние е покрито с черна лепенка и така прахта остава скрита докато не отстраниш самия вентилатор.

post-225130-0-95614000-1337673060_thumb.

post-225130-0-91688500-1337673070_thumb.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

• Автор

Ооо има, има Обикновено капака на вентилатора ляга върху охладителя или това разстояние е покрито с черна лепенка и така прахта остава скрита докато не отстраниш самия вентилатор.

Добре няма да споря.

Ето още две снимки и на отворен вентилатор. Просто няма нищо което да се чисти.

Според мен термопастата не е давала хубав контакт, между цпу-то и heat-синк-а.

След малко отивам до магазина че нямаха такава термопаста като моята и поръчаха да им донесат. Дано да са докарали вече.

Както и да е.Благодаря още веднъж на всички опитали се да помогнат. Повече няма да вдигам шум. Като сменя пастата ще го пробвам и ще пиша пак.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.