Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Откриха гроб на вампир в Созопол

Featured Replies

При разкопките на църквата "Свети Николай Чудотворец" в центъра на Созопол бе открит скелет на вампир, прободен с железен кол

Публикувано изображение

Снимка: Лина Главинова

Археолозите в Созопол откриха гроб на вампир в некропол, на който експертите се натъкнали по време на разкопките на манастира "Свети Николай Чудотворец".

Манастирът се намира пред крепостната стена и до църквата "Св. Св. Кирил и Методий".

По всичко личи, че погребението е ритуал срещу вампирясване, смятат археолозите. Починалият е мъж, който е бил прободен в гърдите с железен кол.

Проф. Божидар Димитров заяви пред Бесове, че тялото в един от новооткритите гробове, е на мъж, прободен в сърцето с желязо. Фактът, че е погребан край църквата, показвал, че е знатна личност. През Средновековието хората се страхували не само от лошите по природа, но и от по-умните, интелигентни и гениални личности. За да не вампирясат един ден и да ги тормозят, вярващите ги пробождали в сърцето с дървени колове или железа.

24chasa

И в днешно време много хора се страхуват да не би някой да вампиряса.

Дали пък този страх не е оправдан?

• Отговори 86
  • Прегледи 14,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Вампирите не ги ли убиваха с дървен кол в сърцето?Поне така съм виждал по филмите. Или в България отново е имало новаторство в тази област.

Редактирано от krali (преглед на промените)

• Автор

Разказвали са ми, че сега практикуват забиване на карфица в петата, но в коя - не знам. :) Интересно ми е, откъде се е появил този страх, че мъртвец може да вампиряса?

Разказвали са ми, че сега практикуват забиване на карфица в петата, но в коя - не знам. :)

Интересно ми е, откъде се е появил този страх, че мъртвец може да вампиряса?

В какъв смисъл да вампиряса - духът му да напомня за него в къщата на близките ли?

Ако е така, аз съм слушал за други легенди.

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

В "новината" са пропуснали да споменат,че вампира е далечен роднина на проф. Божидар Димитров.

В "новината" са пропуснали да споменат,че вампира е далечен роднина на проф. Божидар Димитров.

Добре де, аз питам, не ме бъзикайте...

ако е роднина на професора щеше да бъде в буркан със спирт... :) .....иначе мноо се кефим на такива открития.....като доа лятото и по морето почват да се намират кви ли не работи ... ....очаквайте скоро и Атлантида да намерат край некой курорт :wink12:

Айде стига де, да се подиграваш на единствения човек, с истинска и заслужена диплома в българската политика! За какъв да те мисля теб при това положение?

• Автор

Митичните същества - вампирите

Има заболяване, което се нарича порфирия и се предполага, че то стои в основата на митовете за вампирите.

В древността лекарите са лекували това заболяване с прясна кръв.

Аз съм склонна да вярвам на това обяснение, но и до ден днешен има хора, които твърдят, че са жертва на вампирясали мъртъвци.

Айде стига де, да се подиграваш на единствения човек, с истинска и заслужена диплома в българската политика! За какъв да те мисля теб при това положение?

Изобщо не е подигравка.Професора е родом от Созопол,така че предположението може и да се окаже вярно.

В какъв смисъл да вампиряса - духът му да напомня за него в къщата на близките ли?

Ако е така, аз съм слушал за други легенди.

Аз също съм чувал легенди, както мъртъв човек може да се превърне в вампир и да обитава своята къща, както и на неговите роднини. Има прос лек за това "чесън" :)

• Автор

Аз също съм чувал легенди, както мъртъв човек може да се превърне в вампир и да обитава своята къща, както и на неговите роднини. Има прос лек за това "чесън" :)

Ако човек си хапва редовно чесън ще прогони не само вампирите :D

Разказвали са ми, че сега практикуват забиване на карфица в петата, но в коя - не знам. :)

Интересно ми е, откъде се е появил този страх, че мъртвец може да вампиряса?

На времето хората не са били много образовани и не е имало тази информация, с която разполагаме сега. Митовете за вещици, змейове, вампири са се ширели постоянно. Ако някой е бил странен ( не се е вписвал в картинката) веднага е бил заклеймяван като магьосник, вампир и т.н. Такива ми ти работи.

• Автор

На времето хората не са били много образовани и не е имало тази информация, с която разполагаме сега. Митовете за вещици, змейове, вампири са се ширели постоянно. Ако някой е бил странен ( не се е вписвал в картинката) веднага е бил заклеймяван като магьосник, вампир и т.н. Такива ми ти работи.

Така е било, но сега уж сме образовани, разполагаме с много информация, но броят на хората които вярват в митове и разни свръхестествени сили расте.

Така е било, но сега уж сме образовани, разполагаме с много информация, но броят на хората които вярват в митове и разни свръхестествени сили расте.

Расте защото отново стават необразовани. Това означава,че могат лесно да се манипулират и да се лъжат. За пример мога да дам колко пъти се говореше за края на света и колко пъти се сменяше годината.

Има цяла мафия от езотерици и филмова индустрия, които печелят огромни средства от вкарването в заблуждение на хората. Също и политиците печелят от това, електоратът да е с ниско качество на образованието, изключая тесните специалности, в които им трябват работници, но и тяхната обща култура е никаква, нищо че по професията си могат да имат академична степен. В този смисъл, политиците улесняват проникването на градския фолклор...Те впрочем работят заедно и с представители на основните религии и на секти, и на отделни мошеници, с цел улесняване манипулацията над населението.

....Те впрочем работят заедно и с представители на основните религии и на секти....

Така е. Прост пример за това са мормоните - човек като има няколко жени, единственото, което ще прави в свободното си време е да ги обикаля. Така нито ще има време да осъзнае случващото се покрай него, нито ще мръдне от първо стъпало на пирамидата на Маслоу :D

Откритото в Созопол погребение на вампир се оказало на византийски циганин, нанизан на арматура при строежа на средновековен ваканционен комплекс. ;)

Откритото в Созопол погребение на вампир се оказало на византийски циганин, нанизан на арматура при строежа на средновековен ваканционен комплекс. ;)

Тоя строил ли я е, или я е крал?

Всъщност, става въпрос за лемеж на плуг.

:)

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

Божидар Димитров: Созополският вампир бил монах, който си подпийвал

Бил много зъл и затова го проболи в сърцето

Публикувано изображение

Намереният вампир в Созопол най-вероятно и бил монах с гъста брада, който е пийвал повече и е анатемосвал хората, разказва пред “Телеграф” шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Както вече стана ясно, ритуалът срещу вампирясване е извършен след смъртта на нарочения за вампир средновековен жител. Скелетът още не е изследван и не е ясно от какво е починал човекът. За да са сигурни, че няма да възкръсне в зъл дух, близките проболи трупа му в сърцето.

“Този явно е бил много лош, за да си заслужи да го прободат”, коментира проф. Димитров.

Междувременно става ясно, че в Дебелт има гробове с 11 вампирски погребения, а 5-6 не са проучени.

blitz.bg

Лошите хора наистина са вампири, независимо че не пият кръв.

Божидар Димитров: Созополският вампир бил монах, който си подпийвал

Бил много зъл и затова го проболи в сърцето

blitz.bg

Не мисля, че има историческа личност, за която проф. Димитров да не е в състояние да изръси някой бисер.

• Автор

В Търново изровили вампири преди Созопол

Вампирски погребения са открити край църквата "Св. 40 мъченици” във Велико Търново много преди на бял свят да се появят находките в Созопол, твърдят археолози.

Древните вампири и ритуалните им погребения по нашите земи предизвикаха не само обществения интерес, но и отпушиха съревнование между градовете за това къде най-напред за изскочили зловещите находки.

Вампирски погребения са открити край църквата "Св. 40 мъченици” във Велико Търново много преди на бял свят да се появят находките в Созопол

твърдят археолози. Те попаднали в района на южното крило на Великата лавра

на няколко разчленени скелета с отрязани и положени до тях крайници, затиснати с камъни и прободени с колове,

датирани от 11-13 век, съобщи “Борба”.

Това са все ритуали, изпълнявани при съмнения за вампирясване. „Едни от най-големите ужаси за древността са свързани с вампирите и вампирясването. Хората са тръпнели при мисълта, че някой техен близък или познат може да им се явява непрекъснато, и са предприемали действия срещу това”, обяснява археологът Мирко Робов, един от откривателите на тайнствените погребения.

Според него

в миналото не е съществувало понятие “клинична смърт” и много често някой, който е смятан за починал, е “възкръсвал” от ковчега.

Тогава за обществото човекът се превръща във вампир. Той моментално е доубиван с подострени колове, а за по-голяма сигурност крайниците му са отрязвани, за да не може да обикаля и да се явява нощем. Затискането с камък се прави поради същата причина, обобщи още д-р Робов.

В подобни пози са намерени няколко скелета, които щателно са документирани от археолозите за архива на Българската академия на науките.

„Последното тяло, на което попаднахме, е с прерязани китки, поставени до трупа. Глезените също са отрязани и поставени до тялото. Върху него имаше и огромен камък. Има данни, че в някои случаи

гробовете са отваряни допълнително, защото се е смятало, че там има вампир и той е пробождан с кол.

До тази операция се прибягва единствено тогава, когато не помагат традиционните подходи с прикадяване на гроба, допълва още Мирко Робов.

Преди няколко дни гроб на вампир откриха археолозите по време на разкопки на манастира „Свети Николай Чудотворец” в Созопол. Починалият мъж е бил прободен в гърдите с железен кол, както погребвали вампирите.

Според археолозите

около църквата “Св. 40 мъченици” са откривани и други странни неща.

В района на комплекса при разкопки неотдавна са били намерени и няколко погребения на кучета. Става въпрос навярно за

царските хрътки.

Една от мистериите, свързани с археологическите открития, е тайнствена глава, на която учените се натъкват преди месец.

Находката е намерена в една от септичните ями -

череп без други кости. С отлични зъби, с нехарактерни скули и конструкция на главата.

Явно това е част от тялото на благородник, който е живял в охолство, но защо е била отрязана главата му и за какво провинение е била хвърлена точно там, можем само да гадаем, обясни Робов.

Тогава някой от екипа археолози припомнил фактите около гибелта на солунския крал Бонифаций Монферадски. Когато осолената му глава е донесена в дар на Калоян, българският цар възкликнал, че това е най-хубавият подарък, който са му правили, след което я хвърлил в една отпадъчна яма. Дали това наистина е главата на солунския владетел обаче, не може да се твърди със сигурност.

bnews.bg

румънците сигурно вампирясаха че им станахме конкуренция

Публикувано изображение

Не е монах вампира....професора го знае даже по име : "Най-вероятно родният вампир се казва Кривич", разкри за "Стандарт" шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Според него първият открит скелет може да е на легендарния пират Кривич"

източник

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.