Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Повече от половината българи търпят материални лишения

Featured Replies

А защо го правят, не знам. Мога само да предполагам.

Перат пари.
Точно и ясно.

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

• Отговори 83
  • Прегледи 8,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Слайдрум, без да имам икономическо образование, мисля, че работодатели, които не изплащат редовно заплати, (забавят ги) на служителите си (работниците си) правят това, защото нямат в дадения момент необходимите пари за изплащане на заплатите им и за внасяне на осигурителните им вноски - социални и здравни.

А защо го правят, не знам. Мога само да предполагам.

Защото няма държавна система, която да санкционира работодатели с подобно поведение.

А иначе е ясно, защо го правят - няма да санкционират сами себе си и да се лишат от очакваната печалба, когато приходите им не могат да им я осигурят наред с изплащане на заплати и осигуровки. Ама, като няма закони, които да защитават интереса на трудещия се, а само такива, които дават зелена улица на работодателите ( без значение дали са от типа на ЕООД, ООД или назначени от министри) да правят каквото си наумят и, каквото им е изгодно, така ще да е.

Държадната инспекция по труда е едно "формирование", което трябва да бъде "разпуснато", тъй като, според мен, то не носи полза за икономиката ни нито за обществото ни, а по-скоро вреди със симулиране на дейност ПО ЗАКОН, забележете, която, отвсякъде е напълно не само безполезна, но и вредна. Към това прибавете и парите, които държавата отпуска за тяхното функциониране - работещите там да стоят зад бюра, да разговарят с поситетили безрезултатно(по закон са лишени от всякакви РАДИКАЛНИ правомощия, всякакви трудово -правни взаимоотношения се решават от съда) да ходят по места и да изготвят предписания. Питам се, те за какво са?????

Да замазват очи!!!?? Чии???

Те са, за да получават рушвети (когато един или друг инспектор успее да "излъже" някой и друг работотадел) и, разбира се, да получават заплати. За нищо друго не са.

Би трябвало да "спукват" работодатеи, които са некоректни към служителите си или към работницшите си.

Може и да има отделни случаи да не плащат, именно поради реални финансови затруднения да го направят..Ама явно не съм попадал точно на такива, защото това че на моите познати, с не навреме изплащаната основна част от заплатата(за разлика от аванса, който им е редовен), тия техни работодатели не са спрели да купуват луксозни стоки, коли и имоти за себе си. Така че, поне това, за което аз имам почти пряка информация(без да твърдя че зная достатъчно, че да правя обобщения, че навсякъде и при всички е така), нямам впечатление, че именно поради финансови причини не плащат основните суми на заплатите навреме.. Пак повтарям, това важи само за няколкото случая, за които мои познати са се изпускали да ми кажат и не правя обобщение, включващо повечето или всички фирми в страната!

П.П. Наистина финансовият климат последните няколко години не е особено здравословен, също има и затруднения в реализацията на продукция която е произведена, не по нечия поръчка , а на риска от това решение на собственика или мениджъра на някои фирми. Напоследък дори, поради тези причини печалбите от дейност на доста фирми намаляха дотолкова, че стана по-доходно да се вложат капиталите им на срочни депозити с договорени(заради големината на сумите) високи лихви, поради което не останаха живи пари с които да се плаща на работниците на тези фирми, макар че те въобще не са в състояние на фалит, но на капиталистите които ги притежават това въобще не им пука, тяхното единствено желание е да печелят максимално и след като от държане на пари на влог вземат повече, отколкото от това да работи фирмата и да плащат заплати....Това е и едно от основанията на Дянков да иска да обложи с данък част от печалбите от лихви на влогове в банките...Белята е, че дявола му неден, реши да облага всички, включително и средната класа и дори бедните, които имат сравнително малки влогове, а тези на последните са някакви малки суми, заделяни там, единствено за "черни дни"...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Може и да има отделни случаи да не плащат, именно поради реални финансови затруднения да го направят..Ама явно не съм попадал точно на такива, защото това че на моите познати, с не навреме изплащаната основна част от заплатата(за разлика от аванса, който им е редовен), тия техни работодатели не са спрели да купуват луксозни стоки, коли и имоти за себе си. Така че, поне това, за което аз имам почти пряка информация(без да твърдя че зная достатъчно, че да правя обобщения, че навсякъде и при всички е така), нямам впечатление, че именно поради финансови причини не плащат основните суми на заплатите навреме.. Пак повтарям, това важи само за няколкото случая, за които мои познати са се изпускали да ми кажат и не правя обобщение, включващо повечето или всички фирми в страната!

П.П. Наистина финансовият климат последните няколко години не е особено здравословен, също има и затруднения в реализацията на продукция която е произведена, не по нечия поръчка , а на риска от това решение на собственика или мениджъра на някои фирми. Напоследък дори, поради тези причини печалбите от дейност на доста фирми намаляха дотолкова, че стана по-доходно да се вложат капиталите им на срочни депозити с договорени(заради големината на сумите) високи лихви, поради което не останаха живи пари с които да се плаща на работниците на тези фирми, макар че те въобще не са в състояние на фалит, но на капиталистите които ги притежават това въобще не им пука, тяхното единствено желание е да печелят максимално и след като от държане на пари на влог вземат повече, отколкото от това да работи фирмата и да плащат заплати....Това е и едно от основанията на Дянков да иска да обложи с данък част от печалбите от лихви на влогове в банките...Белята е, че дявола му неден, реши да облага всички, включително и средната класа и дори бедните, които имат сравнително малки влогове, а тези на последните са някакви малки суми, заделяни там, единствено за "черни дни"...

Малко огмалко започвам да разбирам...

Има ли начин да се откроят работещите от не работещите фирми, та само на последните да им се облагат с данък лихвите от депозитите им? Ако това би могло да стане и въпросният десятък, се взима само от тези, които не реализират деъност, данакът, който Дянков иска да наложи, би довел до положителни резултати за всички, включително и за "ужилентге" от данъка работодатели, които, за да не губят от печалбата си, ще им се наложи да размърдат задниците си и най-вече ума си.

Малко огмалко започвам да разбирам...

Има ли начин да се откроят работещите от не работещите фирми, та само на последните да им се облагат с данък лихвите от депозитите им? Ако това би могло да стане и въпросният десятък, се взима само от тези, които не реализират деъност, данакът, който Дянков иска да наложи, би довел до положителни резултати за всички, включително и за "ужилентге" от данъка работодатели, които, за да не губят от печалбата си, ще им се наложи да размърдат задниците си и най-вече ума си.

Данъкът, (ако се приеме в парламента), ще облага само лихвата от доходите от влогове на физически лица, доколкото знам влоговете записани на юридически лица, т.е. на фирми няма да ги засяга...Така че, не виждам как ще ги накара да извадят поне тези пари от банките и да ги вкарат в реалната икономика. Впрочем, те не са (напълно)мъртви пари за самата реална икономика, защото от тях именно банките дават кредити на други фирми, с които те да работят, или на хора които тепърва имат намерение да откриват фирми, но не им стигат собствените средства(друг е въпросът, че не всичките пари за влогове, се раздават като кредити(има вложен в БНБ обезпечителен процент, за в случай на фалит на банката, да се изплатят на хората с влогове все пак определени суми, като до някаква сума, не помня колко, се покрива целият размер на влога) и въпросът колко от раздадените кредити са "лоши" т.е. са дадени без достатъчно обезпечение и поради различни причини, с невъзможност или с нежелание да бъдат върнати от кредито получателите, нито достатъчно тяхно имущество, което като бъде продадено от банката(по-точно от съдия-изпълнителя), да възстанови поне отпуснатата сума). Но тези пари са мъртви именно за фирмите, чийто собственици са ги вложили като срочен депозит и именно тези фирми бавят, или дори не изплащат заплати.

Повече от половината българи живеят в крайна бедност и мизерия :mad: ''Спахте ли добре господин Дянков????? Защото АЗ не спах добре. Не спах добре поради една причина. Вярно тя е нищожна за ВАС и надали ви интересува,но МЕН ме ужили, ужили ме все едно пчела или оса, фрасна ме по главата все едно, че Кубрат Пулев ми е забил един в лицето. Причината е толкова неинтересна за вас, че надали ВИЕ ще се трогнете от една бедност,от едно безпаричие,от една мизерия. Но въпре ки вашето бездушие и слаб интерес АЗ – Иван Стефанов Проданов ще ви разкажа какво толкова много разстрои моя сън.Ще ви разкажа тази история с надеждата, че ВИЕ като Министър на финансите на Република България ще се трогнете и ще се осъзнаете. - Преди няколко дена аз (Иван Стефанов Проданов) и моята съпруга пристигнахме в родният и град на гости на тъста и тъщата.Преди това решихме да посетим местния магазин от голяма и известна верига да напазарим за вечерята ,все пак родителите и са пенсионери и живеят много охолно с „огромната пенсия която получават.Както и да е – в магазина напълнихме една количка с продукти и се запътихме към касата.Опашката беше голяма та се наложи да почакаме.Тогава моята половинка се сети че не сме взели памперси за близнаците ни.Аз като кавалер и баща за пример (Умря циганката дет ме хвали ,ама ….) отидох към съответния щанд ,който по стечение на обстоятелствата се намира до щанда са месо и там станах свидетел на следната молба на една възрастна жена към момичето ,което обслужваше щанда . - Мило дете отрежи ми 20 грама (Не е грешка,възрастната дама наистина каза 20 грама) салам от Хамбургския,че днес взех пенсия и си казах ,бе и аз съм човек,да хапна малко салам. Възрастната дама си взе поръчката и се запъти към щанда за сирене от където взе 100 гр. сирене и от там към касата.Естествено аз също се тръгнах с памперсите към касата.Опашката пред касата все така си беше дълга ,и понеже бяхме с повече покупки пуснахме възрастната женичка пред нас. Какво стана обаче ,когато се наложи жената да плати ???? Оказа се ,че саламчето не е било 20 грама ,а 30гр. та не и достигнаха 0.15лв да си плати.Жената много се притисни започна да рови с треперещи ръце в протърканият си портфейл за стотинки ,но уви не намери ,виждах как сълзите напират в очите и,тогава АЗ и дадох нужната сума и с това всичко се оправи. Мислите си ,че ИСТОРИЯТА свършва до ТУК господин Дянков????? Нееееееее ,тя продължава .Продължението е следното: Вече в родителите на съпругата ми , с тъста ми седнахме на масата ,жените направиха салата,чукнах ме се с хубавата ракия на тъста и прекарахме една приятна вечер в компанията на децата ,приятели ,роднини и съседи.Съвсем бяхме забравили за днешната случка в магазина,НОООООО някой не беше забравил,и това беше възрастната женичка от магазина,същата тази на която не и стигаха тъпите 0.15лв. Та на следващата сутрин ,бяхме изненадани от неочакван ,но много приятен гост. Това беше тази женичка,понеже града е малък и всички кажи речи се познават тя разбрала кои сме и ни идваше на гости с малък подарък. Знаете ли ГОСПОДИН ДЯНКОВ какъв беше подаръка??? Скромен ГОСПОДИН ДЯНКОВ подарък ,но от сърце – бяха питки със сиренце.Жената беше направила питки със всичкото сирене което беше взела предния ден и ни ги беше донесла на НАС! Оказа се ,че след като си е взела ГОЛЯМАТА ПЕНСИЯ която получава ,а това са огромните 140лв. жената си е купила дърва ,платила тока и водата и са и останали огромните пари за харчене в продължение на 1 месец – 10лв. Тъста ми ,който е бивш военен и познавах ,като много корав мъж се разплака от нейната история. Трябва да ви кажа ГОСПОДИН ДЯНКОВ ,че никога през живота си не бях ял толкова сладки питки със сирене. СЪВЕТВАМ ВИ ЕДИН ДЕН И ВИЕ ДА ГИ ОПИТАТЕ."

Данъкът, (ако се приеме в парламента), ще облага само лихвата от доходите от влогове на физически лица, доколкото знам влоговете записани на юридически лица, т.е. на фирми няма да ги засяга... Но тези пари са мъртви именно за фирмите, чийто собственици са ги вложили като срочен депозит и именно тези фирми бавят, или дори не изплащат заплати.

За тези фирми иде реч.

Аз, лично, смятам, че този данък няма да "накара" въпросните фирми да се откажат от практиката, която са си приели за фирмена политика. Ще пострадат физически лица, напълно незаслужено.

Полза от този данък не виждам нито за хазната ни, нито за икономиката ни. Единственото, което съзирам като плюс е да се покажем пред Европа, че всичко ни е наред и си имаме още един данък, което ни сближава (приближава), с нея. Ако целта е тази, никого няма да можем да излъжем, освен себе си. Нали знаете приказката: "На гол гъз, чифте компютри."

Ако целта е да бъдат "ударени" тези фирми, то това с този данък, явно, няма да се получи.

Та ние си имаме Инспекция по труда. Тази институция, за какво е? Не е ли, за да санкционира некоректни работодатели и фирми!? Или е създадена за хора, които да стоят зад бюра по 8 ч. на ден и да получават заплати и бонуси към нея от тези и подобни фирми, за да не си вършат работата, или законът, който урежда дейността им така е създаден, че хем да ги има за света, хем нищо да не могат да правят. Май, по-скоро е последното. Или и двете!? :)

За тези фирми иде реч.

Аз, лично, смятам, че този данък няма да "накара" въпросните фирми да се откажат от практиката, която са си приели за фирмена политика. Ще пострадат физически лица, напълно незаслужено.

Полза от този данък не виждам нито за хазната ни, нито за икономиката ни. Единственото, което съзирам като плюс е да се покажем пред Европа, че всичко ни е наред и си имаме още един данък, което ни сближава (приближава), с нея. Ако целта е тази, никого няма да можем да излъжем, освен себе си. Нали знаете приказката: "На гол гъз, чифте компютри."

Ако целта е да бъдат "ударени" тези фирми, то това с този данък, явно, няма да се получи.

Та ние си имаме Инспекция по труда. Тази институция, за какво е? Не е ли, за да санкционира некоректни работодатели и фирми!? Или е създадена за хора, които да стоят зад бюра по 8 ч. на ден и да получават заплати и бонуси към нея от тези и подобни фирми, за да не си вършат работата, или законът, който урежда дейността им така е създаден, че хем да ги има за света, хем нищо да не могат да правят. Май, по-скоро е последното. Или и двете!? :)

Има една тънка уловка...Не малко от депозитите на фирмите са заложени като са записани на името на физически лица...То в интерес на истината няма кой знае каква разлика, защото парите на тези фирми са пари на техните собственици(е, в някаква част са на заработилите ги като заплата работници, ама като не са им предадени, все едно не са упражнили и няма как да упражнят това си право на собственост)..но някои от сумите са на името на подставени лица...По този начин, иначе богатите собственици на фирми, могат да измамят държавните органи за контрол, че самата фирма не разполага с пари и затова бавят или не изплащат заплати, и дори че е пред фалит(поне докато не се направи една достатъчно подробна и прецизна проверка от контролните органи)...Обаче, подозирам възможността на въпросните да се плаща тлъсто под масата, да не правят проверки, или да ги правят "през пръсти", така че въпросните влогове да не бъдат дори засечени, камо ли доказани като притежание на собственика на "фалиращата" фирма.

Така че, Дянков който това му е известно, иска да накара тия именно пари да бъдат раздвижени...Само дето покрай сухото е направил така, че да гори и суровото, а именно с нищо невиновните за положението бедни хора.

Леле мале!!! Как можах да се зачета в мненията на двамата преждеписали... Какви инспекции по труда, какви влогове на фирми били на частни лица (та и подставени), как парите на фирмата са и на тези, които работят в нея...какви пет лева, какъв жълт трамвай бе, хора?!?! Вие имате ли дори бегла предствава що е това счетоводство, пари на физическо лице и фирмени пари, що е това плосък данък, що е това лихва върху депозит и т.н. Какво раздвижване целял Данков, като тук движението, което иска е само едно - парите към хазната. Но ще се получи друго движение - парите от банката към дюшека или от наша банка към швейцарска. Темата е много простичка и къде отидохте от материалните лишения на хората до това какви гадни капиталисти са работодателите... Ако не сте забелязали мноооого отдавна сте извън тематичната насоченост на първия пост, но явно ви влече.

Не съм видял авторката на темата да предяви претенции в тази насока. Иначе си прав, но това не значи нищо повече. Имам си достатъчно представа за нивото на корупцията в България, така че това дали и какви са реалните права и възможности на контролните органи въобще не ме впечатлява, след като те не се прилагат. А когато срещу някой наш човек се случи да се направи проверка, на нашето премиеро му се оплаква въпросния капиталист и БиБи нарежда проверката да спре и всичко да се потули...Малко така случайно, един такъв телефонен разговор "изтече" преди време и още се мотае в нета в най-различни, в това число пародийни форми...Честито: Бойко Борисов , Ваню Танов фтт Мишо Бирата - Ало Да http://vbox7.com/play:251ce363&al П.П. Може и все пак да не сме толкова извън темата, защото не малка част от българите са бедни и търпят материални лишения в името на това експлоатиращите ги гадове да бъдат богати...Разбира се това не е точно желанието на въпросните бедни българи, но повечето от тях макар и не непременно да са реално, но въпреки това се чувстват в безизходица от положението и са дотолкова съкрушени, че дори не смеят да се измъкнат от него..Също като "белите робини", които са свързани със своят сводник. За съжаление, все повече от честните и коректни работодатели(а такива наистина имаше), започнаха да се учат и прилагат "маниерите" на боклуците....

Има една тънка уловка...Не малко от депозитите на фирмите са заложени като са записани на името на физически лица...То в интерес на истината няма кой знае каква разлика, защото парите на тези фирми са пари на техните собственици(е, в някаква част са на заработилите ги като заплата работници, ама като не са им предадени, все едно не са упражнили и няма как да упражнят това си право на собственост)..но някои от сумите са на името на подставени лица...По този начин, иначе богатите собственици на фирми, могат да измамят държавните органи за контрол, че самата фирма не разполага с пари и затова бавят или не изплащат заплати, и дори че е пред фалит(поне докато не се направи една достатъчно подробна и прецизна проверка от контролните органи)...Обаче, подозирам възможността на въпросните да се плаща тлъсто под масата, да не правят проверки, или да ги правят "през пръсти", така че въпросните влогове да не бъдат дори засечени, камо ли доказани като притежание на собственика на "фалиращата" фирма.

Така че, Дянков който това му е известно, иска да накара тия именно пари да бъдат раздвижени...Само дето покрай сухото е направил така, че да гори и суровото, а именно с нищо невиновните за положението бедни хора.

Икономическа полиция имаме ли? Имаше идеи за създаването й преди време. Създаде ли се!?

Икономическа полиция имаме ли? Имаше идеи за създаването й преди време. Създаде ли се!?

Ами органи много, като вид и малко като действащ в полеви условия състав брой инспектори...Не малка част от въпросните органи са администрация от удобни на властта хора, които взимат заплати и си раздават бонуси, затова че си клатят краката. И Икономическа полиция си имаме..Само не знам защо?!

Не съм видял авторката на темата да предяви претенции в тази насока. Иначе си прав, но това не значи нищо повече. Имам си достатъчно представа за нивото на корупцията в България, така че това дали и какви са реалните права и възможности на контролните органи въобще не ме впечатлява, след като те не се прилагат. А когато срещу някой наш човек се случи да се направи проверка, на нашето премиеро му се оплаква въпросния капиталист и БиБи нарежда проверката да спре и всичко да се потули...Малко така случайно, един такъв телефонен разговор "изтече" преди време и още се мотае в нета в най-различни, в това число пародийни форми...Честито:

Бойко Борисов , Ваню Танов фтт Мишо Бирата - Ало Да

http-~~-//vbox7.com/play:251ce363&al

П.П. Може и все пак да не сме толкова извън темата, защото не малка част от българите са бедни и търпят материални лишения в името на това експлоатиращите ги гадове да бъдат богати...Разбира се това не е точно желанието на въпросните бедни българи, но повечето от тях макар и не непременно да са реално, но въпреки това се чувстват в безизходица от положението и са дотолкова съкрушени, че дори не смеят да се измъкнат от него..Също като "белите робини", които са свързани със своят сводник. За съжаление, все повече от честните и коректни работодатели(а такива наистина имаше), започнаха да се учат и прилагат "маниерите" на боклуците....

Какво стана с Мишо бирата? Не е вече между живите. Никой нищо не говори за неговата смърт.

Даа, "лошото" бързо се възприема. Проблемът е "доброто". Трудно се усвоява в нашата, твърде и все повече повсеместно покварена икономическа среда е почти невъзможно е то да се случи.

Какво стана с Мишо бирата? Не е вече между живите. Никой нищо не говори за неговата смърт.

Даа, "лошото" бързо се възприема. Проблемът е "доброто". Трудно се усвоява в нашата, твърде и все повече повсеместно покварена икономическа среда е почти невъзможно е то да се случи.

Далеч не само той не е вече между живите, но напоследък известията за кончината на такива компрометирани приятели на премиера бързо се потулва...А не е невъзможно, именно поради това да са мъртви...нищо че са му били приятели...Това си е и предупреждение за останалите некомпрометирани, да внимават да не станат известни с това си приятелство. Да си от кръга на фирми на(или покрай) ГЕРБ, е много доходоносно, но не и безопасно

Ами органи много, като вид и малко като действащ в полеви условия състав брой инспектори...Не малка част от въпросните органи са администрация от удобни на властта хора, които взимат заплати и си раздават бонуси, затова че си клатят краката. И Икономическа полиция си имаме..Само не знам защо?!

Корупцията е "изяла" държавата ни. "Глътнала" я е ...

Това трябва да се спре Не знам как, но ... Трябва да се спре!!!

Корупцията е "изяла" държавата ни. "Глътнала" я е ...

Това трябва да се спре Не знам как, но ... Трябва да се спре!!!

"Държавата", нали се сещаш защо е в кавички(разбирай управляващите), явно са сметнали добре от какво имат най-голяма лична изгода. Това, че тази изгода е за сметка на бедният български народ, независимо дали "държавата" цоца пряко от народа чрез данъци, акцизи, осигуровки и прочие и/или(като допълнително) през кръга си от фирми, никой от тях не го боли. Че за да грабят толкова, трябва да е от потта и кръвта на народа няма съмнение, вече няма от какво друго, останалото(или поне много голяма част от него) го разтуриха и "подариха", разбира се срещу многомилионни "комисионни", предишните правителства...

но какъв е начина който може да накара една държава да заработи за народа си?е това не го разбирам!по целия свят политиците и банките крадат,но и народа им се справя със сметки,данъци,застраховки!как да се разхлаби малко въжето около шията ни?някой чел ли е някъде кога и какъв е края на тоя изпълнен с мизерия преход?

"Държавата", нали се сещаш защо е в кавички(разбирай управляващите), явно са сметнали добре от какво имат най-голяма лична изгода. Това, че тази изгода е за сметка на бедният български народ, независимо дали "държавата" цоца пряко от народа чрез данъци, акцизи, осигуровки и прочие и/или(като допълнително) през кръга си от фирми, никой от тях не го боли. Че за да грабят толкова, трябва да е от потта и кръвта на народа няма съмнение, вече няма от какво друго, останалото(или поне много голяма част от него) го разтуриха и "подариха", разбира се срещу многомилионни "комисионни", предишните правителства...

"..никой от тях не го боли." От тях, може би, да ...

Все някой, обаче, го боли ... . Има хора, които ги боли. Мен ме боли.

Българският народ е пребъднал, (Някаква си тъпа програма ми подчертава тази дума с червено, като грешна. Ама не е грешна, защото произлиза от думата "пребъднини", надявам се, всички да я знаят, понеже няма как някой от вас да не я е чул поне веднъж на 24 май, също подчертана в червено. Явно, за тази програма глаголите "пребъда" и " пребъдвам" не съществуват в българския език, което в същност не е важно. Важното е ние да знаем тези глаголи и в тях да разпознаваме думата, която обозначава действието и, разбира се, да разбираме действието.) защото е имало хора, които ги е боляло.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

но какъв е начина който може да накара една държава да заработи за народа си?е това не го разбирам!по целия свят политиците и банките крадат,но и народа им се справя със сметки,данъци,застраховки!как да се разхлаби малко въжето около шията ни?някой чел ли е някъде кога и какъв е края на тоя изпълнен с мизерия преход?

a/ Хората в нея да са съвестни и безкористни

б/ Да има железен контрол от страна на народа и страх на хората в нея от народа, респект към него.

a/ Хората в нея да са съвестни и безкористни

б/ Да има железен контрол от страна на народа и страх на хората в нея от народа, респект към него.

в) Да живеем в утопия или поне да не е в дивия капитализъм(да не кажа направо "модерен" феодализъм), в който ни вкараха, според мен съвсем нарочно, а не поради неграмотност, но за това си има отделна тема и тук няма да го развивам повече.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Над 1,6 млн. домакинства у нас са под прага на бедността

Над 1,6 милиона домакинства у нас живеят под границата на бедност

Най-засегнати от риска за бедност у нас са хората над 65 години и младежите

Под границата на бедност с общ доход на човек до 214 лв. у нас живеят 1 660 000 домакинства.

Това сочат данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на т.г., представени днес от президента на КНСБ Пламен Димитров.

Над издръжката на живота живеят 16 на сто от домакинствата.

Работната заплата през второто тримесечие на годината е нараснала с 6,6 на сто спрямо същия период на миналата година.

Нетният й размер е 622 лв., или около 60 лв. над издръжката на живота.

Въпреки увеличението на минималната работна заплата,

нетният й размер от 222 лв. остава под официалната линия на бедност, която е 236 лв.

Реалната работна заплата у нас е с около 22 на сто по-ниска от тази от времето на прехода, докато брутният вътрешен продукт е нарастнал с около 35 на сто.

Двайсет и седем на сто от работещите българи (около 650 хил. души) продължават да са ниско платени и са т.нар. работещи бедни.

В някои сектори заплатите дори са намалели - в "строителство на сгради" - с около 5 на сто, ветеринарно-медицинска дейност - с 2,4 на сто, медико-социални грижи - около 1 процент.

Компенсацията на наемния труд у нас продължава да е далеч от тази в другите страни от ЕС, т.е. несправедливо разпределение на дохода в полза на капитала за сметка на труда, коментира Пламен Димитров.

Около 37,2 на сто получава наемния труд от брутния вътрешен продукт, а средният процент за сметка на труда в ЕС е близо 50 на сто, допълни той.

vesti.bg

Ще ми се да вярвам, че изнесените данни не отговарят на истината, но... :(

Над 1,6 милиона домакинства у нас живеят под границата на бедност

Ще ми се да вярвам, че изнесените данни не отговарят на истината, но... :(

аз си мисля че са много повече

:(

аз си мисля че са много повече

:(

Не са повече, просто твърде рядко са домакинствата(т.е. семействата), съставени само от един човек...Нарочно стЪКМистиката не дава броя на хората, а на домакинствата, защото така числото, което се показва е по-малко и позволява известно неглижиране на проблема от не доразбралите.

Не са повече, просто твърде рядко са домакинствата(т.е. семействата), съставени само от един човек...Нарочно стЪКМистиката не дава броя на хората, а на домакинствата, защото така числото, което се показва е по-малко и позволява известно неглижиране на проблема от не доразбралите.

така си и знаех, е мен значи не са ме броили

пък как ме писаха при преброяването - домакинство ме писаха

мерси

Едва ли за някого е тайна освен за банкерчета като Левон Хампарцумян, Емил Хърсев и компания! Питайте ги тях и да видите как ще отрекат- ще кажат българите имат спестявания, имат телевизори, че и компътри, доста от тях карат коли- значи нищо им няма, много са си добре- вижте третия свят- значи нищо им няма..

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Половин България е на прага на бедността

Застрашени от бедност и социална изолация са близо една четвърт от цялото население на Европейския съюз

Българите са най-застрашеният от бедност и социална изолация народ в Европейския съюз (ЕС), предупреди статистическата служба "Евростат".

Нивото на българските граждани, които са на прага на бедността е 49%, гласи най-новият доклад на статистиците.

Обикновено европейската служба ползва и обобщава сведения, които поучава от Националните статистически институти на държавите - членки.

На второ и трето място по този показател са Румъния и Латвия с по 40%, следвани от Литва, Гърция и Унгария със съответно 33% за прибалтийската република и 31% за останалите две държави.

На престижното дъно на тази класация се намират Холандия и Швеция с 16% и Чехия с 15%.

"Евростат" отбелязва още, че понастоящем близо четвърт от цялото население на Евросъюза е с ниски доходи и в социална изолация.

От бедност са застрашени също 17% от европейците в зоната на единната валута евро.

България е най-зле и по още един показател.

Според статистиката близо 9% от гражданите на ЕС са лишени от материални блага, като това е най-силно изразено сред българите - 44%. А най-слабо се забелязва, ако изобщо личи, в Люксембург и Швеция - 1%.

vesti.bg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.