Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ами ти защо си с Linux ?

Featured Replies

Който не разбира какво представлява Линукс и му е виновен за нещо си е сам виновен.

Всъщност някои дистрота ги гласят за юзър френдли (за мен УСУ е такова, а и вече имам доста опит), но коментари като твоя бол, по което някой може да си направи извода, че десктоп линукс дистро не е за всеки (според мен е така, но ти май друго искаше да кажеш).

Хората искат нещо, което просто да работи. Тук отново ще отбележа, че докато няма обединение и пари, това не може да стане.

Убунту държи над 4 часа на лаптопа ми а съм пуснал филм и други неща

Радвам се за теб, но не са много на това дередже, може да споделиш "магията" (от настройките ли е или просто имаш лаптоп с много яка батерия). Друг вариант е в 12.04 да са пооправили нещата..
  • Отговори 410
  • Прегледи 33,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

И аз да си споделя "болката" тука ;). За пръв път пробвах Линукс, защото исках да опитам нещо различно. В последствие видях разни красиви десктопи на клипчета в тубата и взе че ми хареса, и исках, и аз такива. И..така де...харесват ми ефектите на десктопа. И като изключим една игра(която още не съм се пробвал да подкарам под Линукс), за друго не ползвам виндофса(които по между другото си дойде с лаптопа). Що се отнася до коментарите на kaldataforumuser - не съм се пробвал да го гледам колко време ще издържи на батерия.

Може би Линукс десктоп е идеален при следното положение - баба, дядо, баща, майка, начинаещ юзър, използващи настолна машина за гледане на филми, торенти, слушане на музика и браузване.

Може би аз ще да съм по-скоро начинаещ юзър, предвид потребностите ми :) . Успех на начинаещи юзъри, като мен, с ползването на Линукс :):clap:

Редактирано от wickerman (преглед на промените)

Хората искат нещо, което просто да работи.

Вече повечето дистрибуции са работят перфектно, „out-of-the-box“. Аз съм с Убунту 12.04 и на настолна машина си работи много добре. Дори, в много отношения, по-добре от Windows.

За обикновения потребител, Линукс е много добър. Имаш богат избор(на дистрибуции, графични среди), можеш да си го персонализираш, както си искаш, с няколко клика, софтуера винаги се актуализира(ъпдейтва), за разлика от 90% от инсталирания софтуер под Windows. А като се знае, колко ги мързи потребителите, поотделно да актуализират всяка една програма...това определено е плюс за Линукс.

Радвам се за теб, но не са много на това дередже, може да споделиш "магията" (от настройките ли е или просто имаш лаптоп с много яка батерия). Друг вариант е в 12.04 да са пооправили нещата..

Според мен си останал с грешни впечатления. В 11.04 и 11.10 имаше много проблеми. Имаше един бъг с compiz тогава бе транзицията към Untiy и това, може би, е повлияло на живота на батерията. Но сега, в 12.04, не е така :)

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Проблема е в ядрото на линукс,при много малко лаптопи ги има тези проблеми.11.04,11.10 и 12.04 издържат почти еднакво време.

Вече повечето дистрибуции са работят перфектно, „out-of-the-box“. Аз съм с Убунту 12.04 и на настолна машина си работи много добре. Дори, в много отношения, по-добре от Windows.

За обикновения потребител, Линукс е много добър. Имаш богат избор(на дистрибуции, графични среди), можеш да си го персонализираш, както си искаш, с няколко клика, софтуера винаги се актуализира(ъпдейтва), за разлика от 90% от инсталирания софтуер под Windows. А като се знае, колко го мързи потребителите, поотделно да актуализират всяка една програма...това определено е плюс за Линукс.

Според мен си останал с грешни впечатления. В 11.04 и 11.10 имаше много проблеми. Имаше един бъг с compiz тогава бе транзицията към Untiy и това, може би, е повлияло на живота на батерията. Но сега, в 12.04, не е така :)

Прав си ,че имаше бъгове .И съжалявам всеки ,който е на уинодоус да не е пробвал Линукс.Аз след време си вземам Лаптоп на Аппле и не бих сложил уиндоуса.А и уиндоуса са по-бавни и по-бавно зареждат ,а хубавото , ,е че линукс имат ядро само ,а ти си правиш кернел ядрото.Плюс за линукс от мене .

Прав си ,че имаше бъгове .И съжалявам всеки ,който е на уинодоус да не е пробвал Линукс.Аз след време си вземам Лаптоп на Аппле и не бих сложил уиндоуса.А и уиндоуса са по-бавни и по-бавно зареждат ,а хубавото , ,е че линукс имат ядро само ,а ти си правиш кернел ядрото.Плюс за линукс от мене .

Не разбирам много, но все пак не можах да се сдръжа :) Колко коментара искаш да стигнеш пич? ;)

Редактирано от wickerman (преглед на промените)

kaldataforumuser - говори си.. не ми пречиш, но престани да въвеждаш в заблуждние останалите това, че ти не знаеш някои неща и не ти се ще да прочетеш малко инфо, си е твое решение аз съм тъп хамалин и си сменям среди, драйвери, пиша си в терминал... не ми се ще да си мисля на какво ниво трябва да си за да цъкаш некст, некст и да ми кажеш, че УСУ ти е няква ядрена физика и някви от ЛаптопБг да не са чували за основни неща и програми ако все пак искаш инфо как да не ти загрява и да не ти харчи батерия, ще ти дам линк към инфо да прочетеш как става... няма нужда човек да е квантов физик, че да се справи и сам

Редактирано от Nebs Febs (преглед на промените)

Защото не ми товари компа,няма реклами,няма вируси,няма излишни програми на заден фон,няма тежки антивирусни,настройвам си декстопа,както ми допада.Радвам се ,че съм част от едно свободно мислещо и разумно общество,което не се подчинява на реклами и пропаганди.Ориентирано е към образованието и научаването на някакъв език.

На мен не ми трябва да играя на компа,мина ми времето,но ако искам само тогава мога да пусна някаква игра в Уина или някаква програма,която изискава Уин ,но и в линукс има емулатори на Сони 1,2 и Сони ПСП,може и да си пуснеш и Wolfenstein или и някаква друга игрица.

Само КДЕ :) .

Е гледайте,пуснах си Теккен 3 на емулатора,готина игрица под Линукс. :)

http://image-upload.de/image/nIus6t/e2335aad7c.jpeg

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Отдавна да съм на Linux, но има едно десетина програми, които нямат добра алтернатива под тази ос (Photoshop, CorelDraw и т.н.). Който ми каже, че има алтернатива на тези програми, да ходи да се гръмне... А, другото - безумната борба с някакъв хардуер, например определен TV Tuner... Аз съм с 6-7 тунера и не мога, просто нямам сили да изчета тонове информация, за да подкарам както трябва някой от тях. Ех, не на последно място, според мен българската линукс общност, една голяма част са хора, които най-малкото са склонни да помогнат. Разбира се, и тук показваме колко сме различни от цивилизования свят. Дори не съм посмял да помоля за помощ, просто чета какви безумия се разиграват в някой форуми.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Ползвам Линукс от 2000г.и професионално и в къщи.Стабилен е,бърз,няма вируси,безплатен е и като се счупи мога да си го поправя и да не губя данни (при Уиндоус заради вирус съм губил).

Както виждам, голяма част от писалите преди мен са на моето дердже - "бих ползвал линукс ама...". Моята причина са игрите. Не че играя много и редовно, ама се случва. И за разлика от много тук, аз не възприемам ОС като цел, а като средство. Тоест ако за нея няма приложенията, които ми трябват, не я ползвам. Дори на работа съм така - там съм принуден да ползвам две ОС щото една конкретна компания я мързи да си пренапише половината инструменти за другата ОС. Иначе моят избор на дистрибуция е Gentoo. В другите дистрибуции някой друг е избрал какво има в нея, коя графична среда е по подразбиране, кое как е. Ако искаш нещо да го няма - трябва да го махнеш. В Gentoo е обратното - пускаш минимал CD-то (169mb) - и след това ако искаш нещо трябва да си го сложиш. Ако искаш ще имаш една конзола само, Ако искаш може да ползваш КДЕ върху Fluxbox (само пример давам - грозно е...) или каквото и да е друго. Повечето дистрибуции са принудени да правят общи пакети за подръжка на всякакъв хардуер. Като сорс базирана дистрибуция, Gentoo ти дава шанс да прекомпилираш всичко оптимизирано специално за твоята машина и твоите нужди. Нямате си и представа с какъв кеф си настроих всичко в средата със забрана на подръжка на всичко 32битово и AMD. Благодарение на Portage, това става доста по-лесно отколкото звучи. Огромен недостатък - време - всяко нещо преди инсталация трябва да се компилира. Това е парадоксът на Gentoo - веднъж настроено и инсталирано вероятно всичко ще върви по-бързо отколкото на каквато и да е друга дистрибуция. Само че преди това ще почакате доста за прекомпилациите. (преди няколко години имах pentium3 800Mhz - Open Office се компилира за 18 часа... :eek: ) С модерен процесор е много по-добре, но пак е далеч след дистрибуциите с прекомпилирани пакети. Друг недостатък - не е Next,Next,Next и трябва да се чете - Много добре е документирано и на мен не ми е пречело, но има хора дето ги е страх много от буквите.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Не разбирам много, но все пак не можах да се сдръжа :) Колко коментара искаш да стигнеш пич? ;)

Колега,So Serious явно се е вманиачил на тема трупане на празни постове и не си само ти,дето си забелязал това.Може да предложим даже и една мини реформа в правописа-двойна запетая с пауза между двете

а хубавото , ,е че линукс

Може би Линукс десктоп е идеален при следното положение - баба, дядо, баща, майка, начинаещ юзър, използващи настолна машина за гледане на филми, торенти, слушане на музика и браузване.

За работа е малко трудно да му се довери човек (на декстоп дистро) .. и всичко това, защото Линукс обществото е най-разединеното (както обясних по-рано), напук на всеобщото разбиране за обратното.

Ако включиш и офиса, по всички критерии съм начинаещ потребител и не се срамувам от това.

Но, напредналите потребители :

1. Компилират сами ядрото на системата си.

2. Пишат сами поне част от софтуера, който ползват.

2. Не ползват графична среда или ползват минимална такава.

Защото, напредналите потребители не играят игри - те създават игри.

Опита ли поне да смениш графичната си среда, за да намалиш разхода ?

И дали заряда на батерията ти пада, защото върху машината ти работи Linux или защото процесорът ти постоянно е на 50% ?

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Батерията му най-вероятно пада защото ползва гном и респективно *kit. Едно от предимствата на линукса обаче е в това, че може и да не го ползва, докато да не ползваш експлорер в боза 7/8 вече не е постижимо (дори и да не е шел). За сравнение - eee1000h с 2G RAM и нова 120 ватчаса батерия държи 8-9 часа на W7, около 9-11 часа на XP и около 16-20 часа на добре настроен и изчистен от гном и *kit Linux (Интерфейсът е e16/rox/tint/gkrellm, негномски gtk2 и qt приложения, чисто udev/systemd управление вместо *kit, пускане на X през qingy вместо *dm, активно използване на fs2ram и unionfs. Разликата от до 6 часа зависи предимно от това дали и как се ползва Firefox.). И между другото - занимавам се с офисни Linux десктопи над 10 години и определено такава среда (разбира се някои от компонентите са променяни многократно) се харесва като вариант не по-рядко от KDE 2/3 и доста по-често от XFCE/LXDE или Gnome 2 (KDE4 и Gnome 3/Unity са направени за разглеждане на малко, а не за обработване на много информация, и в офис, където наистина се работи успяват единствено да спъват работата.).

Редактирано от asa (преглед на промените)

• Автор

Защото не ми товари компа,няма реклами,няма вируси,няма излишни програми на заден фон,няма тежки антивирусни,настройвам си декстопа,както ми допада.Радвам се ,че съм част от едно свободно мислещо и разумно общество,което не се подчинява на реклами и пропаганди.Ориентирано е към образованието и научаването на някакъв език.

Те това се иска :)

Значи бързина, графика и свобода са главните фактори надделяващи над WinOS.

Благодаря за мненията, а сега се заемам с VirtualBox и някое Ubuntu :)

Добре

Сега на автора кой линукс му предлагаме?

Няма какво да ми предлагате!!!! Какво не разбра от заглавието? :) Искам личните ви мнения какво харесвате в Линукс, нищо повече.

Защото... 1. Ми допада. 2. Харесвам идеята за свободния софтуер. 3. Работи много добре. 4. Мога да стигна до където ми се иска в удобствата и усложняването на работната ми среда. Естествено това е свързано с полагане на усилия и време. 5. Ако искам мога да забравя за ОС-а и той пак ще си работи отлично. Няма да ми напомня за себе си. 6. От мен не се изисква почти нищо. 7. Мога да си обновявам софтуера по един елементарен начин. 8. Мога да търся, преглеждам, сравнявам или премахвам софтура също толкова лесно. 9. Мога да се отнасям с повечето софтуер така, както ако аз го бях правил. 10. Винаги съм с най-новите технологии или поне мога да ги взема, ако поискам. 11. Мога да използвам различни системни модули. 12. Има стабилно технологично наследство. 13. Се развива с добро и стабилно темпо, без да се полагат "епични" усилия. 14. Не лежи на гърба на никоя корпорация. 15. Мога да си направя резервно копие на ОС-а с едно "copy" . 16. Мога да го преместя на нов компютър, пак с едното "copy" . 17. Има чудесни системни дискове.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Ако не се оправиш с Unity, инсталирай Ubuntu 10.04 с Gnome-2, преди да си се отказал съвсем от Linux. Ако тази графична среда ти хареса повече, ще ти кажа как да инсталираш нейният еквивалент - МАТЕ и в Убунту 12.04 http://s19.postimage.org/cuajzinqp/mateubuntu12_04.png

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Автор

Благодаря за съвета, свалих си вече и него, ама през това време тази взе, че тръгна. Ще я пробвам и после, ще видя и твоето предложение ;)

6. От мен не се изисква почти нищо.

7. Мога да си обновявам софтуера по един елементарен начин.

14. Не лежи на гърба на никоя корпорация.

16. Мога да го преместя на нов компютър, пак с едното "copy" .

Тези могат да бъдат напълно погрешни в зависимост от дистрибуцията. С останалите съм напълно съгласен.

1. бързина (колкото и бърз да е windows, на линукс винаги може да стане по бързо - говоря за зареждането на о.с. и стартирането или килването/затварянето на програми... инсталацията е отделен въпрос - там някои програми се подкарват по бързо под едната о.с., други под другата...) 2. стабилност (зависи колко ръчкаш обаче) 3. тръпката (като подкараш нещо с много четене) съгласен съм с повечето точки на Мелмак, с изключение на ъпдейтите - ъпдейт в повечето случаи = проблем (това важи и за линукс и за windows, но все пак зависи какво се ъпдейва и от къде...)

Хората им го казват всяка година, но кой да ги слуша... трябва да има 100000 дистрибуции, за да има мерене на пи*ки (но пък вече мерят коя е по-малко зле). Просто и ясно .. стандартизирайте някои неща, обединете се.. Всяка година едно и също.. уж обединеното линукс общество им казва как да популяризират декстопа, но пък направят ли го.. свършва меренето и ще има 1-2 много яки, супер поддържани и рекламирани дистрота .. - кооооооффффтииии .. да му се дореве на човек. Затова отново ще потвърдя заключението ми в предишните постове - Линукс декстоп е за интусиасти готови на компромиси (какъвто съм и аз, но все пак Линукса не ми е да си върша работа :) ).

Бях инсталирал Ubuntu 11.04 и много бързо свикнах с него, бързо работи, лек е и всичко е безплатно. После го махнах и отново сложих Windows XP заради изобилието от яки програми, които нямат версии за Уиндоус, а wine ми беше го ляма занимавка. Сега отново мисля да го сложа, но не мисля, че ще подкарам Need For Speed с trainer +22 и се колебая доста.

Редактирано от Vasilian (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.