Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тази конфигурация добра ли е ?

Featured Replies

ето едно предложение с още по-производителен процесор !

ASROCK B75M-GL /B75/1155

I5-3570 /3.4G/6MB/BOX/LGA1155

2X4GB DDR3 1333 A-DATA

500GB HITACHI SATA 6GB/S /32MB

SAPPHIRE HD7850 2GB GDDR5

Corsair 500W Builder Series CX V2

CM ELITE311 RED /NO PSU

Обща стойност: 1 310.85 лв. с ДДС

:) Така ще стигнем 1400 лева. Тая A-Data обаче много не се връзва с Ivy Bridge. Все пак стремежът е към памет, работеща поне на 1600 MHz. И наистина тая 2 GB версия на видеокартата не е нужна. Дадох в предния си пост линк към тестове на 1 и 2 GB версии на HD7850. A това са 28 лева, които могат да се прехвърлят я за РАМ, я за 1 TB хард диск.

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

:) Така ще стигнем 1400 лева. Тая A-Data обаче много не се връзва с Ivy Bridge. Все пак стремежът е към памет, работеща поне на 1600 MHz. И наистина тая 2 GB версия на видеокартата не е нужна. Дадох в предния си пост линк към тестове на 1 и 2 GB версии на HD7850. A това са 28 лева, които могат да се прехвърлят я за РАМ, я за 1 TB хард диск.

може , но аз предпочетох да сложа 2 гб. (вече ако му идва множко може да сложи и 1 гб)

ASROCK B75M-GL /B75/1155 - 1 бр. - 107.62 лв.

I5-2320 /3G/6MB/BOX/LGA1155 - 1 бр. - 338.88 лв.

4GB DDR3 1333 A-DATA PRO - 2 бр. - 74.71 лв.

1TB SEAGATE SATA 6G/7200/64M - 1 бр. - 149.43 лв.

SAPPHIRE HD7850 2GB GDDR5 - 1 бр. - 430.49 лв.

CM ELITE 431 SIDE WINDOW - 1 бр. - 90.05 лв.

PSU CM GX 450W APFC - 1 бр. - 106.56 лв.

Обща стойност - 1 297.73 лв. с ДДС

Aко резолюцията на която се играе е 1680х1050 или по-голяма(Full HD например) има смисъл от видеокартата с 2GB памет. Ще има много повече полза в новите игри с големи текстури отколкото 200MHz на процесора. Ако резолюцията е по-ниска може да се мине с 1GB версия на видеокартата и да се вземе малко по-бързия процесор.

п.п.

Да добавя, че GX450 е с малко по-мощна 12V линия от Corsair 500CX V2. ;) Даже може да се мине спокойно и с грозното на външен вид GX-Lite 500W, но за сметка на това доста качествен о като изработка.

Редактирано от Людмил (преглед на промените)

ASROCK B75M-GL /B75/1155 - 1 бр. - 107.62 лв.

I5-2320 /3G/6MB/BOX/LGA1155 - 1 бр. - 338.88 лв.

4GB DDR3 1333 A-DATA PRO - 2 бр. - 74.71 лв.

1TB SEAGATE SATA 6G/7200/64M - 1 бр. - 149.43 лв.

SAPPHIRE HD7850 2GB GDDR5 - 1 бр. - 430.49 лв.

CM ELITE 431 SIDE WINDOW - 1 бр. - 90.05 лв.

PSU CM GX 450W APFC - 1 бр. - 106.56 лв.

Обща стойност - 1 297.73 лв. с ДДС

Aко резолюцията на която се играе е 1680х1050 или по-голяма(Full HD например) има смисъл от видеокартата с 2GB памет. Ще има много повече полза в новите игри с големи текстури отколкото 200MHz на процесора. Ако резолюцията е по-ниска може да се мине с 1GB версия на видеокартата и да се вземе малко по-бързия процесор.

п.п.

Да добавя, че GX450 е с малко по-мощна 12V линия от Corsair 500CX V2. ;) Даже може да се мине спокойно и с грозното на външен вид GX-Lite 500W, но за сметка на това доста качествен о като изработка.

Аз не видях такова нещо при тестовете на 1920х1080. Това е голям блъф. И двете шини са 256 битови, а не както аналогичния случай при GTX 460 да кажем, където едната карта е 192 битова. Докато тая карта стане слаба за коя да е игра на 1920х1080, ще мине доста време, а тогава се предполага, че вероятно ще се направи още един ъпгрейд по видеокарта. А там вече по-добрият процесор си е предимство. Вчера си играх да ви правя десетки тестове. Мисля, че няма какво повече да добавя.

• Автор

Извинявам се на всички но нета ми спря имаше авария. Мерси много за помоща. Искам само да попитам ако можете да ми предложите някое вентилаторче (охлаждане) за дъното ASROCK B75M /B75/1155. Мерси предварително :wors:

Извинявам се на всички но нета ми спря имаше авария. Мерси много за помоща. Искам само да попитам ако можете да ми предложите някое вентилаторче (охлаждане) за дъното ASROCK B75M /B75/1155. Мерси предварително :wors:

CM 120MM CASE FAN/BLUE LED/SLV - 1 бр. - 12.16 лв.

CM GEMINII M4 LOWP HEATPIPE - 1 бр. - 53.59 лв.

Обща стойност - 65.76 лв. с ДДС

Не мисля, че човека търси охлаждане за процесора, а явно иска до постави на радиатора на чипсета? Иначе допълнителен вентилатор на кутията не е излишен, освен ако не се обърка схемата на поставяне и оака въздушния поток вместо да се подобри.

Аз не видях такова нещо при тестовете на 1920х1080. Това е голям блъф. И двете шини са 256 битови, а не както аналогичния случай при GTX 460 да кажем, където едната карта е 192 битова. Докато тая карта стане слаба за коя да е игра на 1920х1080, ще мине доста време, а тогава се предполага, че вероятно ще се направи още един ъпгрейд по видеокарта. А там вече по-добрият процесор си е предимство. Вчера си играх да ви правя десетки тестове. Мисля, че няма какво повече да добавя.

Знам, че си все опозиция и за теб 4-ядрен Ivy Bridge е панацея, ама пусни Battlefield 3 на 1920х1080 с всичко на макс да видиш колко видеопамет използва. Ще ти каза - около 1,3-1,5GB и видеокарти с по-малко памет(даже GTX570 с 1280MB) не се справят добре. NFS The Run е със същяи енджин, а има и тепърва излизат игри с такива изисквания. От сигурно няколко месеца аз(а и някои съфорумци) се опитваме да те убедим, че за игрите видеокартата е много по-важна от процесора, ама не искаш да чуеш и приравняваш всичко към твоя E6ххх(не помня модела), който не е актуален от две години насам. Вземи тествай някой път с Core i3 новото поколение.

Знам, че си все опозиция и за теб 4-ядрен Ivy Bridge е панацея, ама пусни Battlefield 3 на 1920х1080 с всичко на макс да видиш колко видеопамет използва. Ще ти каза - около 1,3-1,5GB и видеокарти с по-малко памет(даже GTX570 с 1280MB) не се справят добре. NFS The Run е със същяи енджин, а има и тепърва излизат игри с такива изисквания. От сигурно няколко месеца аз(а и някои съфорумци) се опитваме да те убедим, че за игрите видеокартата е много по-важна от процесора, ама не искаш да чуеш и приравняваш всичко към твоя E6ххх(не помня модела), който не е актуален от две години насам. Вземи тествай някой път с Core i3 новото поколение.

то ти затова си с 4ядрен пак го хвалиш този i3 не може се мери с 4ядрен

Остави ме мен - така се случи, че ъпгрейтнах почти без пари от C2D на 1156, не ползвам компютъра само за игри, a и съм със старото поколение, а не със 1155. http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i3-2120-2100_5.html#sect0 В почти всички случаи i3-2120 e по-добър от моя процесор, забележи особено в процесорозависима игра като Civilization 5, a накрая обърни внимание на горкия E7600 колко е назад.

При игрите е различно. Точно затова си играя да тествам различни игри и да пускам по нещичко в тоя форум. Сега съм на тема NFS The Run, която ми отне повече от час за инсталация, но както и да е. В натоварените сцени имам дори 20 fps. При това положение видеокартата ми се товари на около 40 %, което ще рече, че с добър процесор кадрите би трябвало да са поне 45. В съседната тема пуснах доста скрийншотове от тестове на GRID и NFS Shift. Не твърдя, че като имаш як процесор, всичко ще е ОК и със слаба видеокарта. Напротив. В съседната тема се опитах да анализирам ситуацията между процесор и видеокарта. В случая с HD6570 ефект от четириядрен щя е малък, защото и картата е слаба. Това означава, че дори и процесора на колегата би трябвало да е достатъчен за тая видеокарта. Разбира се, говоря за повечко детайли и резолюция. При по-малко детайли, един по-мощен процесор ще е предимство, което би довело до добра игра. Искаш ли пак да ти давам скрийншотове, тоя път от The Run, че са ми подръка? Е6750 спъва видеокартата при натоварени сцени. В съседната тема се опитах да опиша зависимостта между процесор и видеокарта при определени игри и ситуации. Ще ме накараш да отида до PC-то с i5-3570 и да тествам The Run. За жалост играта е шит и вертикалната синхронизация в моя случай няма начин да бъде изключена, дори и от настройките на драйверите. Но съм готов да направя това с коя да е друга спорна игра, ограничена от слаб процесор...

И за да не говоря напразно, ето и темата:

http://www.kaldata.c...ощ-при-ъпгрейд/

Вчера си мислех да пусна специална тема за зависимостта между процесор и видеокарта при игри, но засега съм се отказал.

ПП: Сори, мислех, че пиша в друга тема, но все тая. Логиката е същата.

Точно това ти обяснявам, че ти имаш единствено E6750 и тестовете ти не са меродавни. Сравнението трябва да е между процесори от едно поколение и по-специално Core i3 vs Core i5 Sandy или Ivy Bridge, а не умрелия E6750. При съвременни игри процесора ти винаги ще се товари на макс заради старата архитектура, а не заради броя ядра.

Точно това ти обяснявам, че ти имаш единствено E6750 и тестовете ти не са меродавни. Сравнението трябва да е между процесори от едно поколение и по-специално Core i3 vs Core i5 Sandy или Ivy Bridge, а не умрелия E6750. При съвременни игри процесора ти винаги ще се товари на макс заради старата архитектура, а не заради броя ядра.

Да, съгласен съм. Моите тестове точно това показват. Добрата архитектура дава предимство, дори ядрата да са две, стига разбира се играта да не е направена така, че и те да не са достатъчни. А тестовете в нета показват точно това. При много игри G840 е просто един Athlon X4 без клок. При i3 нещата са по-различни, но и там има игри, при които тоя процесор ограничава дадена видеокарта от висок клас. Мога да дам потвърждение на твоите думи в последния ми тест, при който ясно се вижда, как след изчезване на противниците ( минавам по пряк път) процесорът се разтоварва, а това довежда до повишено натоварване на видеокартата и в случая гладка игра с ВС ( Скапаната игра не може да я изключи).

През цялото време искам да обясня нещо, но явно никой тук не разбира какво искам да кажа. Аз гледам на нещата процентно. Тоест, ако дадена игра товари видеокартата на определени проценти, а процесора на макс, се опитах да покажа какво става ако процесора не се товари на макс. Ами получава се това, че видеокартата почва да се товари максимално, но само при по-новите игри. При старите, като например Tom Clancy's R6Vegas, видеото достига максимум 90 %. Дори след клок натоварването е в тоя диапазон, а процесора почва постепенно да се разтоварва. Това съм го показал след последователно включване на 2xSSAA, 4xSSAA и без SSAA. Засега нямам точно обяснение за нещата, но предполагам е свързано с архитектурата на по-съвременната видеокарта. Това ми подсказва ограничението от 90 % натоварване и голямата температура на ядрото, минаваща 73-74 градуса. Това го няма при други игри. Значи това видео се товари яко, но има някакъв резерв, който не може да се използва от старата игра. Та в линка който дадох, показах на колегата линейната зависимост между процесор и видеокарта, ако ползваме процентното натоварване. Затова аз се абстрахирам от архитектури и гледам САМО натоварването на тия компоненти. Нещата са от ясни по-ясни. Прав си, че архитектурата влияе. Един двуядрен G840 ще се справя много по-добре от моя двуядрен, но има и игри, при които няма да може да се справи и пак ще се стигне до ситуацията със спъването на видеокартата. Не знам колко по-ясно да го напиша. Който иска, ще вникне в думите ми. Който не иска, ще си следва своята логика, но нека не се чуди след някой следващ ъпгрейд защо логиката му куца, както на Нютон е куцала логиката, когато Айнщайн е намесил и времето.

ПП: Май е наложително да пусна една тема за зависимостта между процесор и видеокарта. За жалост съм много зле с търсачките и не знам, дали някой друг не е пуснал подобна тема. Сещам се, че в една тема възникна голям спор за разни коефициенти, но никой с нищо не показа точно нещата.

Не е вярно, че GTX570 не се справя добре с Battlefield 3. Аз съм с такава карта (леко клокната де) и на Ultra на 1920х1080 поддържаше стабилни 60 фрейма. Кирилов, NFS: The Run e заключена на 30 фрейма, тъй че 45 фрейма са мечта. ;)

Не е вярно, че GTX570 не се справя добре с Battlefield 3. Аз съм с такава карта (леко клокната де) и на Ultra на 1920х1080 поддържаше стабилни 60 фрейма.

Кирилов, NFS: The Run e заключена на 30 фрейма, тъй че 45 фрейма са мечта. ;)

Rазбира се, че е заключена. Аз само казах, че не мога да я пусна на повече, дори от NVIDIA панела да дам ВС на off. нали се сещаш, че първо трябва да се опита всичко и след това да се правят заключения. Мислех си, че ще оправя проблема с ВС, както това става при GRID като редактирам конфигурационния файл, но тук ударих на камък. А аз говоря принципно колко кадъра биха излезли ( минимални) с процесор, който не ограничава картата. А какъв е точно тоя процесор, може да се изчисли, ако се знае долу горе съотношението между различните процесори.

Людмиле, тия тестове са ясни - цифрички и това е. Друго си е нещата да се видят черно на бяло или по-точно какво е натоварването на процесор и видеокарта, както и какви кадри в секунда се получават при тия натоварвания. Не е ясно обаче кой доколко си дава зор да направи наистина полезно изследване. Защото разните сайтове се надпреварват да тестват даден компонент още преди да е излязъл на пазара. Минават всичко през пръсти, после някои обещават, че ще тестват пак подробно след време, но дотам. И за по-удобно се ползват готови тестове, а не реална игра. А когато се играе дадена игра, при различните сцени може да се получат много големи отклонения. Ето, сега тествам BF3...ами какво да ти кажа. Има сцени, при които процесорът е достатъчен, но те са много малко или по-точно са някакви отрязъци от сцени. Има и такива, при които видеото чак пада на 50 % натоварване, а от там и голяма сеч. Тогава е ясно, че процесора ограничава. Друг е въпроса, кой процесор би бил достатъчен в случая като минимум.

Хубаво е да четем разни тестове, направени по незнаен начин, но те не ни вършат работа в реалността. А реалноста е, че флуктоациите са много големи, за да отсечем с лека ръка - тоя процесор е достатъчен, тоя не.

ПП: Ето, сега се зачетох отново над дадените от теб линкове и още в началото се набива на очи едно - ползват се за тест

В качестве средств измерения быстродействия применялись встроенные бенчмарки, утилиты FRAPS v3.4.2 build 13202 и AutoHotkey v1.0.48.05. Список игровых приложений:

Подробнее: http://www.overclockers.ru/lab/46858/Zarubka_v_ultrabjudzhetnom_processornom_segmente.html

Ето тук съм тествал със стар процесор и две видеокарти - HD4850 и HD6850(която е малко по-добра от твоята 460-ка). Както виждаш в BF 3 смяната на видеокартата носи двойна производителност при минималните кадри. Това с никой процесор не бих могъл да го постигна на тази резолюция и Ultra настройки.

http://www.kaldata.c...60#entry2200384

Ето тук съм тествал със стар процесор и две видеокарти - HD4850 и HD6850(която е малко по-добра от твоята 460-ка). Както виждаш в BF 3 смяната на видеокартата носи двойна производителност при минималните кадри. Това с никой процесор не бих могъл да го постигна на тази резолюция и Ultra настройки.

BF3 не е много коректна игра или по-точно е коректна сама за себе си. Тя иска едновременно и процесор и видеокарта :)

Иначе, ето ти от твоите линкове. Ясно се вижда, как архитектурата влияе.Толкова влияе, че чак при бюджетните решения на преден план илизат броя на ядрата и честотата

Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.