Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спрете с жълтите новини!

Featured Replies

Няма смисъл сега, колегата не може да отговори по обясними причини и ако го подкачате, само ще трупа злоба и ще го изгубим завинаги, а когато не се изтърва с правилата, може, и е, доста забавен.

• Автор

Анинфид, разясни си разликата между заемка и чуждица! За едното няма роден еквивалент, а за другото има! Като си такъв голям патриот, измисли българска дума за "География" или "Математика", например! Изказванията ти са поредната проява на абсурдизъм! Както и да е, тази тема не е създадена, за да се бълват некомпетентни изкази на тема "Езикознание"! Някой администратор/новинар предприел ли е нещо по въпроса?

За Математика - Числознание :D

...Е виж 30 камиона с монети бих прибрал, но нямам никаква идея какво да правя после с тях !??

E как не знаеш - дай ми ги тези 30 камиона на мен пък ти си задръж стотинките :)
  • 2 седмици по-късно...

Aз винаги им казвам "смартфон", това "умен телефон" е много тъпо определение според мен. Занимавам се със смартфони достатъчно често и при мен хората идват с определение "смартфон" или "телефон", но никога с "умен телефон". То ако ги преведем буквално, излиза, че телефон без OS ще се нарича "тъп телефон" в България, нали така? В англоговорящите страни си имат определение за тях-featurephone, т.е. телефон със възможности, както моята Asha 201, която подобно на смартфон си ъпдейтва сама Facebook, имейл, получава ъпдейти, има Ovi store за теглене на приложения и т.н. (характеристики, присъщи за смартфон), но няма OS и няма как да е смартфон. Те това е featurephone, или за по-кратко "телефон".

„iPhone е нов умен телефон който с времето е доказал, че е най-добрият умен телефон. Макар да има конкуренция като Samsung те не могат да достигнат нивото на iPhone без да копират от Apple...“

Това е някакъв виц, или някаква шега предполагам?!

Баси, за к'ви глупости се дрънкате :D По-тъпото е, че успяхме да направим "GSM" като нарицателно и сега в момента, ако някой каже, че иска да си купи мобифон (мобилен телефон)... ще му се изсмеят :D

Редактирано от SeeKnDestroY (преглед на промените)

ако някой каже, че иска да си купи мобифон (мобилен телефон)... ще му се изсмеят

Аз също съм на мнение, че думата "Мобифон" никога не трябваше да отпадне, и до днес не мога да разбера това масово негодувание срещу думата. Когато дойдоха новите мобилни телефони работещи на GSM система и изведнъж стана модерно да имаш "Джиесем". Но така е... като живеем в чалгаджииска държава.
  • Автор

Аз също съм на мнение, че думата "Мобифон" никога не трябваше да отпадне, и до днес не мога да разбера това масово негодувание срещу думата. Когато дойдоха новите мобилни телефони работещи на GSM система и изведнъж стана модерно да имаш "Джиесем". Но така е... като живеем в чалгаджииска държава.

Не. Дори телефоните, които работят на CDMA, пак ги наричаме „Джиесеми“. Некоректно, но факт.

Именно, това лесно би се променило, ако статиите из нета (не визирам конкретно този сайт), операторите върнат използването му при реклами/статии и т.н... но си е факт, че е тъпо изпозлването му.

По-тъпото е, че успяхме да направим "GSM" като нарицателно и сега в момента, ако някой каже, че иска да си купи мобифон (мобилен телефон)... ще му се изсмеят :D

Не. Дори телефоните, които работят на CDMA, пак ги наричаме „Джиесеми“. Некоректно, но факт.

Хайде, хайде. Първо, това "мобифон" стана популярно в България заради оператора с това име, ако ми са верни спомените от онези далечни години. (не е по-различно от това да казваш GSM според технологията, а?) М/у другото GSM навлезе именно, за да се разграничат от "мобифоните", които бяха на аналоговата NMT-450i. Второ, колко от вас ще ме излъжат че не са казвали никога на SUV - "джип" или на копирна машина - "ксерокс", на пелените - памперс, даже - т'ва винаги ми е било смешно, на комплект инструменти - "гидория". Ще ми се да разбера, как нарича гореспоменатият вид превозни средства aninfid, като изявен противник на чуждиците (само, ако даде честна дума, че го ползва редовно в разговор). Нарицателните са част от живота...

Редактирано от flare (преглед на промените)

То си има дума - всъдеход :] Ксерокс, Елка.. Jeеp... все от марката идват, докато GSM'а не е от марката, а от технологията... за копирна машина е 50 на 50, щото доста хора си го полват, както и калкулатор, а не Елка вече, единствено за Jeеp съм съгласен, че никой не ползва всъдеход. Докаго мобифонът не е с оператора, щото доколкото помня се казваше Мобиком, а не Мобифон... просто почнаха грешно да го свързват само с първата тип мрежа. btw, т'ва за комплект инструменти така да му казват... за първи път го чувам, явно доста малко хора го ползват...

То си има дума - всъдеход :]

И ти казваше, че ще ти се смеят на мобифон? Пробвай това. Обаче кажи къде да дойда да гледам... И без това е погрешно защото а) истински "всъдеходи" няма и б) дори и в разширен смисъл мислиш ли че Q7 или X5 с най-големия диаметър джанти има нещо общо с всъдеход?

все от марката идват

Аз имах предвид че са нарицателни, не произхода. Но нека. К'во ще кажеш за "плазма", "флашка", "мп3-ойка"? Особено второто. Даже го ползват и за неща, дето нищо общо нямат, като например модемите. Как предлагаш да му казваме? Флаш памет? Неточно. Флаш памети има 100 разновидности. "Малко преносимо устройство за съхраняване на информация използващo технологията NAND Flash"?

Пак ти казвам GSM не е нито първата, нито последната технология/марка/съкращение използвана за нарицателно. По дяволите, те дума "айфон" вкараха в българския език...

За оператора може би се бъркам. Клетъчен телефон е по-правилно от мобифон.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Това че и по онова време, разбирайте "бай тошовото", се употребяваха такива не на място и въобще неправилни имена на уреди и чуждици, не значи че са влизали като част и като норма в писменият български език, както сега вкараха всякаква смет.

Това че и по онова време, разбирайте "бай тошовото", се употребяваха такива не на място и въобще неправилни имена на уреди и чуждици, не значи че са влизали като част и като норма в писменият български език, както сега вкараха всякаква смет.

Не, разбира се, но един език също трябва да еволюира - при положение, че всекидневно се появяват неща, които преди е нямало, е глупост да се опитваш да ги представиш със думи от преди сто години. Основната цел на един език е да предаде правилно и лесно някакво количество информация на друг човек. И ако текущите правила затрудняват или ограничават това, трябва да се променят или това няма да бъде добър език. Езикът трябва да е средство, което да ползвате с лекота, а не допълнителна тежест. Разбирам, че държите на ролята му и на носител и символ на националната идентичност, но това е просто следствие, а не причина за възникването му.

Не, разбира се, но един език също трябва да еволюира - при положение, че всекидневно се появяват неща, които преди е нямало, е глупост да се опитваш да ги представиш със думи от преди сто години. Основната цел на един език е да предаде правилно и лесно някакво количество информация на друг човек. И ако текущите правила затрудняват или ограничават това, трябва да се променят или това няма да бъде добър език. Езикът трябва да е средство, което да ползвате с лекота, а не допълнителна тежест. Разбирам, че държите на ролята му и на носител и символ на националната идентичност, но това е просто следствие, а не причина за възникването му.

Да еволюира като качество, не към количество на понятията и термините(макар че, не малко от приетите нови думички, едва ли заслужават да бъдат наричани термини, или дори понятия), а за придаването на "лекота"..., да определено - БАН се погрижи да олекнем от към езикова култура. Прав си единствено за незаменими технически или други важни научни термини(или поне които нямат аналог, или да могат да се описват кратко, примерно със съчетание от две наши думи). За говоримия език не споря, там правила е трудно да се въвеждат и поддържат.

Прав си единствено за незаменими технически или други важни научни термини(или поне които нямат аналог, или да могат да се описват кратко, примерно със съчетание от две наши думи). За говоримия език не споря, там правила е трудно да се въвеждат и поддържат.

Ами то думите за които спорим тук са именно технически термини. "Незаменими" думи няма, но ако една чуждица еднозначно определя едно нещо а иначе ще трябва да се обяснявам 2 часа, предпочитам чуждицата. А относно говоримия език - ако му "пуснеш юздите" а затегнеш "официалния", след 20 години ще имаме 2 български езика - аз не искам това, а ти? Напоследък много хора в тоя форум бъркат цел със средство. Езикът е средство, а не цел. Целта е да бъдеш разбран. Средствата трябва да се приспособяват към целта, не обратното. Какъв е смисълът да има език, който никой не разбира? А как ще принудиш хората да разбират думите, които искате да им наложите? Не казвам, че всички чуждици са смислени. Обаче "умен телефон" ?! - моля ти се...

П.П. Много се отплеснахме извън темата, ако искаш дай да правим нова - "Българският език - идентичност срещу интернационализация".

• Автор

Обаче "умен телефон" ?! - моля ти се...

Аргументацията на анинфид е, че, както на нас сега ни звучи "умен телефон", така и на хамериканците им е звучало "smartphone". И зат'ва сега трябва да бъдат наричани "умни" телефони.

Ти къф' патриот си? ;)

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

"Умен телефон" на мен ми звучи добре, нормално и естествено, и разбираемо, и най-вече ... :) забавно. "Смартфон" ми звучи надуто, превзето, неразбираемо и помпозно, и най-вече ... :) изкилифенчено. "Смартфон" - пръъц, а стига бе ... Думата "таблет" обаче, според мен, няма нужда от превод, след като вече имаме утвърдени думи в езика ни, като "табла" , "табло" и словосъчетанието, придобило популярност "табула раса", затова тя стои нормално, естествено и разбираемо.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

Докаго мобифонът не е с оператора, щото доколкото помня се казваше Мобиком, а не Мобифон... просто почнаха грешно да го свързват само с първата тип мрежа.

Екипа ни ги употребява в кръстословиците -

Мобиком - наш мобилен оператор

мобифон - мобилен телефон

така ги определяме

:)

Ми то по тая логика 3G (WCDMA) телефоните не трябва да ги наричаме GSM, защото не работят в GSM (2G) а в WCDMA (3G) среда (има и други 3G среди, разбира се, като CDMA,TD-CDMA и т.н.). Значи трябва да питам някой "я си дай дабалюсидиемея?" в место "дай си джиесема?". Така би било правилно. Даже пак не, по-скоро "дай си номера на мобилния апарат", но то апарата няма номер (освен сериен), тоест "дай си номера на ес ай ем картата"? Ми ако е microSIM? Новите nanoSIM? Мисълта ми е,че има неща, които са като стандарт в разговорната реч и не виждам това да е проблем.

Точно по тая логика, обясни на някой хамериканец защо на "Тойота" казваш "Джип", на копир "Минолта" - "Ксерокс" на комплект инструменти "Факом" - "Гедоре" и да видим дали ще разбере... Това, че нещо подобно се е наложило, не означава, че е правилно. А за твоя пример мисля, че най-правилно е да питаш за номера на мобилния телефон. Така покриваш всички видове мрежи...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.