Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Перилни препарати -има ли ментета ?

Featured Replies

От кой прах за пране сте най-доволни,чух,че има имитации на някои от тях.Какво ви е мнението?

за имитации сигурно има, то къде ли няма де

аз съм много доволна от Bonux 2 в 1 и него ползвам

Аз се отказах от праховете, ползвам само течни перилни препарати. Доволна съм от Персил.

Ето и един мъжки отговор - у дома аз отговарям за пералнята и не се срамувам да го споделя, тъкмо напротив. Ментета да искаш, особено ако си купуваш евтини препарати от павилиончета или битаци. И най-често са на по-реномираните марки, разбира се, няма смисъл от менте на менте. В нашия край водата е много твърда, което още повече изисква по-старателен подбор на препратите, защото инак пералнята ще иде зян за нула време. Отдавна не ползваме прахове, а само гелове, защото са по-практични, а и не оставят петна, както често се получава при праховете, особено при пране на по-тъмни материи. Не че и сред тях няма ментета, попадали сме на такива 1-2 пъти, най-вече привлечени от "евтини" разфасовки на реномирани гелове, внасяни от "познати" на някой съсед или подобни. Уж ги купуват от Триест, Италия, имат си баркодове и всичко нужно, дори и холограми, но най-вероятно и те са "кръщавани" като кръчмарските вина, при това вероятно и от самите превозвачи. Пазаруваме само от големите вериги. Ползваме основно Ариел (и на капсули), Персил и Тайд, но последният като гел се намира доста рядко в провинцията. Да, по-скъпички са от останалите марки, но пък с тях разходът е по-малък, а и не съм богат, та да купувам евтини стоки.

аз ползвам Ariel 3D Active Color от половин година и няма грам наслагвания от неразтворен прах в контейнерчето на пералнята... и пере добре... 20лв за 8 кг (80 пранета) - няма конкуренция... ползвам и ариел гел капсули, но по принцип идеята на праха и гела е да се смеси със водата след като тя е загрята - така не се натрупва и спича върху нагревателя... обаче новата ми пералня измива праха още при пускането... така че в тоя случай - прах, който се разтваря бързо в студена вода е препоръчителен... гелът също. обаче си мисля че мястото на перилния препарат е в контейнерчето, а не при прането (гелът в капсули прави изключение - той не се разтваря веднага, а след време)...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

У дома също отдавна не ползваме прахове за пералнята. Ползваме течени перилни препарати REX или Savex.

• 3 месеца по-късно...

Аз съм малко лаик по тази тема, но ми е интересно едно нещо. Ако започна сам да си произвеждам сапун и го слагам в пералнята какво ще стане :) Откакто започнах да си произвеждам каймата и саламите от готово месо, купих си и хлебопекарна, а сега искам да започна да си произвеждам и сам перилния препарат. Та затова искам да разбера. Ще стане ли достатъчно ефикасно със сапун - домашно производство?

Мисля да го настържа на ренде и да го сложа така. Пералнята така или иначе го разтваря във вода преди да го пусне към прането.

Опасна работа! Праховете за автоматична пералня са създадени да правят МАЛКО пяна. При сапун домашно производство такава гаранция няма :) и може да предизвикаш наводнение.

Ползвай само течни препарати на утвърдени марки-Ариел,Персил...Но трябва да гледаш къде са произведени,защото има голяма разлика.Преди 5-6 години някои от бившите Юго-републики бяха установили,че Ариел,произведен в Румъния и Чехия,не съдържа 2 от най-важните съставки.Препаратите,произведени в тези страни се изнасяли само за бившите соц.държави,в т.ч.България.За да замаже скандала американската фирма,произвеждаща Ариел беше пренасочила продукти,произведени в Италия и Франция за тези страни/Хърватска и Сърбия./Най-близко до България,където се продават качествени продукти е Гърция.

Ползвай само течни препарати на утвърдени марки-Ариел,Персил...Но трябва да гледаш къде са произведени,защото има голяма разлика.Преди 5-6 години някои от бившите Юго-републики бяха установили,че Ариел,произведен в Румъния и Чехия,не съдържа 2 от най-важните съставки.Препаратите,произведени в тези страни се изнасяли само за бившите соц.държави,в т.ч.България.За да замаже скандала американската фирма,произвеждаща Ариел беше пренасочила продукти,произведени в Италия и Франция за тези страни/Хърватска и Сърбия./Най-близко до България,където се продават качествени продукти е Гърция.

Защо просто не са започнали да ги произвеждат с нужните съставки, ами са започнали да внасят от другите държави. Ако това е истина производителите не са от най-умните :D

не съм привърженик на течните препарати - за какво да купувам разтворен прах и да плащам за водата в него? понеже са направили калпав препарата и са видели, че не се разтваря добре или достатъчно бързо във водата решили да го продават разтворен...

Аз съм малко лаик по тази тема, но ми е интересно едно нещо. Ако започна сам да си произвеждам сапун и го слагам в пералнята какво ще стане :) Откакто започнах да си произвеждам каймата и саламите от готово месо, купих си и хлебопекарна, а сега искам да започна да си произвеждам и сам перилния препарат. Та затова искам да разбера. Ще стане ли достатъчно ефикасно със сапун - домашно производство?
не става със сапун. едно от важните изисквания към праховете е да не се пенят - пененето води до лошо изплакване на прането, отделно че ако пяната стане много може да излезе извън казана и да олеее електрониката и мотора на пералнята... сега си взех ИЗИ, но за момента съм прал само веднъж и то на 30 градуса, за това още е рано за оценки (освен тази че се разтваря бързо и не остават бели следи по дрехите)...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Защо просто не са започнали да ги произвеждат с нужните съставки, ами са започнали да внасят от другите държави. Ако това е истина производителите не са от най-умните :D

Защото явно са много скъпи,а хората в другите държави,вкл.България не са така претенциозни и ще купуват каквото им предложат.А измамата в другите страни е била констатирана от тяхната асоциация за защита на потребителите.

Защото явно са много скъпи,а хората в другите държави,вкл.България не са така претенциозни и ще купуват каквото им предложат.А измамата в другите страни е била констатирана от тяхната асоциация за защита на потребителите.

Е да, но след като са ги хванали не би следвало да продължават така.

Ползам Dash и Coral - течни. И 2та си ги закупувам от хора които ги внасят директно от Германия.

Доволен и от 2те марки. Всяка една от тях си има строго индивидуално приложение.

А ментета навсякъде се намират.

Редактирано от КОЛЕЦ (преглед на промените)

Ползвай само течни препарати на утвърдени марки-Ариел,Персил...Но трябва да гледаш къде са произведени,защото има голяма разлика

Ползвах само Ариел (до миналата година), но явно не съм гледала къде е произведен....И години наред първо запирах белите чорапи на ръка със сапун и след това ги пусках в пералнята...Кошмар...Имам два броя фенове на белите маратонки и всяка седмица пера по 20 чифта чорапи...Кошмар, ти казвам!!!

Сега открих нещо ново - течния гел на Тема - забравих за търкането на ръце...И двата вида (за бяло и цветно пране) вършат чудеса!!!Още повече, че ухаят навероятно и съм спряла да давам пари за ароматизатори!Литър и половина гел е на цена от 6 или 7 лева!

течния гел на Тема

за нищо не става - аз на менте ли съм попаднала а

Много пъти сме използвали сапун за пране и няма никакъв проблем! 

Има си и такива сапуни за пране. Купуваш ги, настъргваш ги. Има пластмасови стъргала за тази цел.

Никога не е имало петна. А пяна НЯМА. Всичко си е нормално. 

Сапун се прави лесно. Не си спомням точно рецептата, че отдавна не ми се е налагало, но със сода каустик и мас.

Вариш, бъркаш, после отливаш на блокчета :) Като застине става твърдо.

Много пъти съм го стъргал и на стъргалото. Наистина малко ти увяхва ръката от стъргане, но.. така е със пластмасово стъргало :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.