Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помогнете ми да изкарам повече от 1 седмица с Linux

Featured Replies

Здраейте колеги,

на последък следя този раздел с интерес. Всъщност винаги съм имал интерес към Linux, но никога не съм успявал да се задържа дълго на него... Рекорда ми е около 2 месеца с Tilix 2.1 на компютър без интернет... Демек никакви модификации!

В момента съм решен да експериментирам.

Изтеглил съм:

- ubuntu-12.04.1-desktop-amd64

- linuxmint-13-xfce-dvd-64bit

- linuxmint-13-mate-dvd-64bit

- voyager.12.04-desktop.64

И съответно:

- Universal-USB-Installer-1.9.1.0

Имам:

- флашка 8 GB, специално се наложи да я изпразня

HDD-ти съм го разделил:

- C: (38.9 GB със 11,3 GB Свободни)

- D: (405 GB със 240 GB Свободни)

- F: 21.2 ГБ (сега го отцепих за Linux със EASEUS Partition Master). Надявам се да е достатъчно!

Целта е да не се загуби никаква информация! Да не стане като опита ми от известно време, описан тази тема, че за малко щях да се гръмна...

В момента разполагам със:

- AMD Athlon II x4 640 3.0 GHz

- AsRock GXH/USB3 880 (вградено видео Ati 4250)

- WD Blue 500 GB

- 2x2 Kingston HyperX 1600

- CM Elite 430 Black with 500W PSU

Със ОС Windows 7 Ultimate x64

Имам нужда от съвети от къде да започна (дистрибуция), след това по-специфични настройки, морална подкрепа! Последно май най ще ми трябва...

Компютъра се ползва за филми, музика, офис обработка, офис приложения и браузване! Но навика си е навик и то жесток и много трудно мисля, че ще се пречупя... Освен онзи експеримент с Tilix съм ползвал Ubuntu чрез Wubi когато беше някъде 6-та версия.

Пълен лайк съм във вашият свят (не го приемайте като нещо лошо!). Ако имате нужда от още информация- само кажете! Наистина ми се иска да опитам и да видим какво ще се получи... За сега задължително трябва да си запазя Windows-a! Има ли начин да подкарам MS Office 2010 чрез Wine, защото това ще ми е най-трудно да го отуча и да мина на LibreOffice примерно...

Но, като всяко начало, да започнем от основното!

- Коя дистрибуция да избера?

- Съвети за инсталацията, че да не "плача" после...

Благодаря ви много, и то предварително, за отделеното време и помощта, която ще окажете!

Поздрави и лека вечер!

• Отговори 74
  • Прегледи 7,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
Ами, историята е доказала следното - всеки навик има „отвик“. Особено когато ножа опре до кокала. Следователно, най-доброто решение за теб би било да запишеш „Linux“ върху дяла на „Windows“. Ако не ти се занимава да чакаш „Windows“ да се запише отново ще си останеш на „Linux“. Елементарно е.
  • Автор

Ами, историята е доказала следното - всеки навик има „отвик“. Особено когато ножа опре до кокала. Следователно, най-доброто решение за теб би било да запишеш „Linux“ върху дяла на „Windows“. Ако не ти се занимава да чакаш „Windows“ да се запише отново ще си останеш на „Linux“. Елементарно е.

Благодаря колега! Но както казах ДЪРЖА за момента да имам 2 операционни системи! Още повече днес ни сервираха, че ще трябва този семестър задължително да работим с DreamViwer, който някак си трудно ми се струва да подкарам под Linux.

От няколко месеца ползвам на лаптопа 4gb флашка с последната версия на УСУ. Всичко работи без да инсталирам каквито и да било драйвери. Харесва ми и може би ще ми стане основна ОС. Само дето направените от мен промени не се запаметяват при рестарт, но на мен всичко което е в дистрибуцията ми стига.

Благодаря колега! Но както казах ДЪРЖА за момента да имам 2 операционни системи! Още повече днес ни сервираха, че ще трябва този семестър задължително да работим с DreamViwer, който някак си трудно ми се струва да подкарам под Linux.

Джо, опитай като за начало във виртуална машина. И задълбай в теорията и практиката на партициониране и инсталиране за да не се налага да възстановяваш информация. А във виртуална машина няма проблем даже и да сгрешиш, триеш и наново
  • Автор

Дръпнах още:

- openSUSE-12.2-KDE-LiveCD-x86_64

- usu-7.0-desktop-amd64.iso

- Fedora-17-x86_64-Live-Desktop.iso

Усу съм пускал също. Интересно, ама с WuBi нещата не вървят, не се стартира нито УСУ-то, нито Ubuntu... Но това е свързано с днешната дискусия, ами избор.

УСУ, честно казано, някак си не ми допада... Разбирам, че е модификация на Ubuntu, ама...

Джо, опитай като за начало във виртуална машина. И задълбай в теорията и практиката на партициониране и инсталиране за да не се налага да възстановяваш информация. А във виртуална машина няма проблем даже и да сгрешиш, триеш и наново

Какво имаш предвид под "партициониране". Защото аз вече съм отцепил 20 GB нов дял за това. А във виртуалката какво по-различно да видя? Тоя път с познатият инструмент под Windows си отцепих дял. А във виртуалката как да направя едновременна инсталация на 2 операционни системи... То не, че няма да може сигурно, не съм го пробвал това, но ще отнеме и повече време...

Което ме подсеща: Има ли трейнър за инсталация на Linux, както за Windows?

Нямаш ли свободно DVD ? Най- добре е да започнеш с 64 битовата Mint с МАТЕ. Има си всички необходими програми, декодери и с нея преходът към Linux ще е най- безболезнен. За Libreoffice не се притеснявай - прекрасен е.

Дръпнах още:

- openSUSE-12.2-KDE-LiveCD-x86_64

- usu-7.0-desktop-amd64.iso

- Fedora-17-x86_64-Live-Desktop.iso

Усу съм пускал също. Интересно, ама с WuBi нещата не вървят, не се стартира нито УСУ-то, нито Ubuntu... Но това е свързано с днешната дискусия, ами избор.

УСУ, честно казано, някак си не ми допада... Разбирам, че е модификация на Ubuntu, ама...

Какво имаш предвид под "партициониране". Защото аз вече съм отцепил 20 GB нов дял за това. А във виртуалката какво по-различно да видя? Тоя път с познатият инструмент под Windows си отцепих дял. А във виртуалката как да направя едновременна инсталация на 2 операционни системи... То не, че няма да може сигурно, не съм го пробвал това, но ще отнеме и повече време...

Което ме подсеща: Има ли трейнър за инсталация на Linux, както за Windows?

Не съм виждал. За това и предложих виртуализация. И това че имаш една партиция не решава проблема, защото без LVM ти трябват 2, със - поне 2. И нещта не с съвсем праволинейни. Поиграй си с командата fdisk под линукс, омажи 10 пъти виртулката за да разбереш нещата. И да, по-бавно е, но ако омажеш нещо просто затриваш виртуалката и почваш отново
  • Автор

Нямаш ли свободно DVD ? Най- добре е да започнеш с 64 битовата Mint с МАТЕ. Има си всички необходими програми, декодери и с нея преходът към Linux ще е най- безболезнен. За Libreoffice не се притеснявай - прекрасен е.

Нямам, но утре мога да купя. По-добре ли ще е с DVD от колкото с флашка? Това може и да ми е навик от Windows 7, но с флашка ми е по-бързо.

Какво имаш предвид под "партициониране".

Има се в предвид това ,че дяловете трябва да се разделят така,че да са:1.кореновата директория / (напр.15Гб root -трие се при преинсталация) 2.swap дял (не е задължителен,по принцип е 2xRAM,напр 2x1-2Гб) 3.останалото място /home.
  • Автор

Не съм виждал. За това и предложих виртуализация. И това че имаш една партиция не решава проблема, защото без LVM ти трябват 2, със - поне 2. И нещта не с съвсем праволинейни. Поиграй си с командата fdisk под линукс, омажи 10 пъти виртулката за да разбереш нещата. И да, по-бавно е, но ако омажеш нещо просто затриваш виртуалката и почваш отново

Почетох какво точно значи LVM. Ми, може и да опитам така. Така или иначе наистина на виртуалката няма как да стане "бела"...

Има се в предвид това ,че дяловете трябва да се разделят така,че да са:1.кореновата директория / (напр.15Гб root -трие се при преинсталация) 2.swap дял (не е задължителен,по принцип е 2xRAM,напр 2x1-2Гб) 3.останалото място /home.

Благодаря, сега ми се изясни. Демек трябва да имам SWAP, ROOT и HOME. Нещо подобно е и при Windows, но там SWAP е към C: и не се създава ръчно. А /home и D: могат да са едно и също, нали?

Нямам, но утре мога да купя. По-добре ли ще е с DVD от колкото с флашка? Това може и да ми е навик от Windows 7, но с флашка ми е по-бързо.

Щом имаш опит - няма проблеми да е от флашка. Става по- бързо отколкото със CD/DVD.

Не е задължително виртуалната да е толкова, обяснявал съм го десетки пъти. Зависи от много неща. Нали не искаш да ми кажеш че ако имам 32 гигабайта трябва да си сложа 64гб swap?
  • Автор

Щом имаш опит - няма проблеми да е от флашка. Става по- бързо отколкото със CD/DVD.

Опит с Linux нямам, но с Windows имам. То реално (поне под Windows) разлика няма в стъпките, просто в Boot менюто избираш флашката, а не CD/DVD устройството. Предполагам и тук е така?

Почетох какво точно значи LVM. Ми, може и да опитам така. Така или иначе наистина на виртуалката няма как да стане "бела"...

Благодаря, сега ми се изясни. Демек трябва да имам SWAP, ROOT и HOME. Нещо подобно е и при Windows, но там SWAP е към C: и не се създава ръчно. А /home и D: могат да са едно и също, нали?

Не, задължителните са /boot и root. За удобство и в зависимост от много неща може да се сложи swap и отделна партиция (или том) за /home

Опит с Linux нямам, но с Windows имам. То реално (поне под Windows) разлика няма в стъпките, просто в Boot менюто избираш флашката, а не CD/DVD устройството. Предполагам и тук е така?

Въпросът е излишен. Ползваш един и същ BIOS.

Могат, ама не са, тъй като в /home дистрото съхранява потребителски настройки (включително и тези на инсталирания софтуер), потребителски файлове (освен ако нямаш отделен дял, монтиран някъде из дистрото) и общо взето изпълнява функцията на C: но без папка Windows.

• Автор

Въпросът е излишен. Ползваш един и същ BIOS.

Трябваше да си попитам, все пак не искам нова грешка...

Могат, ама не са, тъй като в /home дистрото съхранява потребителски настройки (включително и тези на инсталирания софтуер), потребителски файлове (освен ако нямаш отделен дял, монтиран някъде из дистрото) и общо взето изпълнява функцията на C: но без папка Windows.

Ясно. До тук си вадя извода, че е по-добре да инсталирам само Linux.

Добре, ако на така заложената задача: Windows на C:, дял с информация D: и празен дял за Linux с размер 21 GB може ли да стане начинанието да имам 2 ОС и какъв е шанса да си затрия по невнимание цялата информация? 20%, 30%, 90%?

Добре, ако на така заложената задача: Windows на C:, дял с информация D: и празен дял за Linux с размер 21 GB може ли да стане начинанието да имам 2 ОС и какъв е шанса да си затрия по невнимание цялата информация? 20%, 30%, 90%?

Замисли се защо ти предложих виртуалки и ще разбереш личното ми мнение за процентите :)

Да. Home дяла е Linux-ският вариант на D-диска, но не съвсем. Обикновеният потребител има права на една част от него. Просто на сегашният си диск отдели един дял от 2-3 GB и го форматираш в Linux-swap. След това забравяш за него. Която и дистрибуция да инсталираш, тя ще си го монтира автоматично и ти не го пипаш. Важен е дялът за кореновата /root/ файлова система. За нея трябва да отделиш един дял от поне 20-30 GB, форматиран в ext4. При инсталирането трябва на него да зададеш да се монтира root дяла. Когато не си изрично задал други дялове, всички останали дялове се монтират в root дяла. Можеш и без Home дял. Просто си отделяш swap дяла и монтираш root на другият дял. По логиката, за която ти казах Home дяла ще се включи в root, но ще бъде малък, пропорционално на обема, който си отделил за файловата система. Затова ще си записваш информацията на D-диска, а, на Home дяла в root ще държиш примерно само снимките за десктопа. Никога не забравяй, че при инсталирането на програмата за начално зареждане GRUB, трябва да зададеш тя да се инсталира върху MBR /целият физически диск/. Иначе няма да ти разпознае втората OS и да ти предлага избор при стартиране.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Демек трябва да имам SWAP, ROOT и HOME.

От тези само / (root) е задължителен. А /home и swap(въпреки, че има няколко вида swap) са желателни. В /home са потребителски данни. Например в /home/usr-name/.local (по-кратко, но същото - ~/.local) се пазят данни на много приложения. А лисицата си има отделна, отново скрита(щом е с точка отпред, значи каталога е скрит, показва се с Ctrl+H), директория - .mozilla. Там са кешове, бисквитки, отметки и т.н. Ако правиш преинстал е по-лесно да имаш отделен /home дял. А, ако имаш много рам(над 4GB например), swap партиция е излишна.

Профитата си правят и отделна партиция - /boot, но това по-късно. /usr е най-обемиста. За / ~20GB. В твоя случай можеш и без swap. Всичко останало е за /home.Това е базовото. Като файловата система е ext4.За разлика от Windows, Linux поддържа множество файлови системи, но препоръчваната е ext4.

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

• Автор

За файловата система съм наясно. Сега ме интересува дали мога да инсталирам и после с команда да задам /home да е на друг дял, или това става автоматично?

Има игра със сектора на boot manager-a, при който може да се накара лоадера на WIndows да зарежда Линукс, правил съм го :)

Не е задължително виртуалната да е толкова, обяснявал съм го десетки пъти. Зависи от много неща. Нали не искаш да ми кажеш че ако имам 32 гигабайта трябва да си сложа 64гб swap?

Естествено,че не Капитане....

За файловата система съм наясно.

Сега ме интересува дали мога да инсталирам и после с команда да задам /home да е на друг дял, или това става автоматично?

Можеш, но това не е като за новак. А при някои ОС ще е леко затруднително, особено ако не си с LVM

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.