Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

4 колони на 2 канала

Featured Replies

Здравеите и много благодаря на всеки който ми е помогнал с отговора си.Ето го и следният проблем-имам уредба Sony RXD5 2 канала по 80 вата (6 ohm на канал) продадоха ми евтино още 2 колони само,че на Panasonic Sa-Ak18 50 вата на колона (6 ома на канал),не се притеснявам че ще изгорят,защото са по малки като ватове Panasonic-a a,защото стават на канал 2 колони по 6 ома!!!Kажете ми как да ги свържа така,че да не ги изгоря или да не изгоря усилвателя ,че тази уредба струва много пари,а аз нямам възможност да си купя втора такава.Аз мислех да свържа и двата чифта последователно,тъй като всеки чифт ще стане с общи 12 oma u 2 чифта по 12 ома делено на 2 стават точно 6 може ли да се получи така или са ФАНТАЗИИ,вижте снимката за да ме разберете.

post-329021-0-67748000-1348131481_thumb.

Това което си нарисувал не е последователна свързване!

Свържи ги така - от + на усилватела на + на първа колона, от - на същата на + на втората, от - на втората в - на усилвателя, аналогично и другия канал - товае ПОСЛЕДОВАТЕЛНО и сумарно имаш 12 ома, чудесно за усилвателя, само дето ще свири малко по-тихо...

....и за по-сигурно дай снимка отзад на изходите за колони да видя какво пише!

• Автор

точно както ми казваш така съм го направил ( последователно свързване) но няма значение,да но като станат 2 чифта така няма ли да има конфликт ? на чифт по 12 ома прав си :) извинявам се,грешката е моя пише 6 ома DIN power output (rated) 60 + 60 watts (6 ohms at 1 kHz, DIN) Continuous RMS power output (reference) 80 + 80 watts (6 ohms at 1 kHz, 10% THD) Music power output (reference) 140 + 140 watts (6 ohms at 1 kHz, 10% THD) Other models: The following measured at AC 110, 220 V аз както съм го вързал го давам на късо :) :) :) , ще ги свържа паралелно но както трябва този път, щом казваш,че когато са повече омовете е по добре за усилвателя,не ми пречи че по слабо ще се чува

• в НИКАКЪВ случай не ги връзвай паралел - тогава стават около 3 ома което е пагубно за усилвателя!
  • Автор

много ви благодаря,може ли само да ми го обясните по простичък начин защо като са повече омовете е по добре за усилвателя

дълго е за обяснение - има закони на физиката и електротехниката! А и теб това надали те интересува, важното е да правиш така, както ти казветпо-големите батковци .....

Ако са с различна мощност е непрепоръчително да ги свързваш последователно. Защото така или иначе пак ще мине пълния товар през по-слабите Панасоник, и най-вероятно ще изпушат. Също така при 12 ома намаляваш доста изходната мощност. Не те съветвам също и успоредно, въпреки че повишава мощността и няма как да изгорят колоните, но пък претоварваш усилвателя, което ще доведе до по-висока работна температура, честотни изкривявания и други. http://www.imagebanana.com/view/zpkjv6sz/4.png Ако си имаш поне малко понятие от електроника ще разбереш за какво говоря. И какво имам в предвид с рисунката.

• Автор

на снимката са нарисувани 2 черти това означава че са 2 кондензатора или само 1 e ,да малко или много разбирам от жици ама я ми кажи така като са свързани и като има кондензатор какви омове стават на канал това не ми е ясно ?

на снимката са нарисувани 2 черти това означава че са 2 кондензатора или само 1 e ,да малко или много разбирам от жици ама я ми кажи така като са свързани и като има кондензатор какви омове стават на канал това не ми е ясно ?

Прекалено се притесняваш за тези омове.

Значи с две черти е обозначението на кондензатор един е само.

Но при това свързване по-слабите ти боксове само ще допълнят звука от другите, естествено с тяхната пълна мощност. Естествено ще са по-слаби защото ще работят на 12 ома, само те. Другите два ще си работят на по 6 ома.

Кондензатора е желателно да го има ако искаш да може да ти разделя ефектите върху всеки бокс, иначе ще дели ефектите само между другите два. Надявам се да ти е полезно. Гарантирам ти че няма опасност.

• Автор

явно разбираш от електроника ,а на мен не ми е много ясно и се чудя как да постъпя икажи ми само първите колони които са по мощни как да ги свържа защото този кабел който ги свързва и отива към усилвателя към кой канал отива точно,защото не се разбира,нарисувани са 3,единия е ясен от + излиза,другия от - на другия канал а третия къде отива,разделя се на 2 и отива към 2-тa свободни канала - ТАКА ЛИ ? za tozi

post-329021-0-25073400-1348151895_thumb.

• Автор

никой ли няма да ми каже къде отива този кабел ???????????????????????????????????????????????????????????????????

Не се занимавай с щуротии. Нищо по-добро няма да постигнещ от това свързване. Ако имаш 4 еднакви колонки може би, но ..... Стерео усилвателите свирят с 2 колони и това е напълно достатъчно. Рискуваш да си прецакаш усилвателя при успоредно свързване. Намери си още един усилвател и тогава няма да имаш проблем, просто ще разделиш входния сигнал на две.

Здравеите и много благодаря на всеки който ми е помогнал с отговора си.Ето го и следният проблем-имам уредба Sony RXD5 2 канала по 80 вата (6 ohm на канал) продадоха ми евтино още 2 колони само,че на Panasonic Sa-Ak18 50 вата на колона (6 ома на канал),не се притеснявам че ще изгорят,защото са по малки като ватове Panasonic-a a,защото стават на канал 2 колони по 6 ома!!!Kажете ми как да ги свържа така,че да не ги изгоря или да не изгоря усилвателя ,че тази уредба струва много пари,а аз нямам възможност да си купя втора такава.Аз мислех да свържа и двата чифта последователно,тъй като всеки чифт ще стане с общи 12 oma u 2 чифта по 12 ома делено на 2 стават точно 6 може ли да се получи така или са ФАНТАЗИИ,вижте снимката за да ме разберете.

Тази схема която си го свързал е неправилна,защото си свързал колоните 2 по 2 последователни и после двете двойки на „брич към плюса на единия и минуса на другия канал.Общо се получава 6 ома но...моно!Свързват се двете колони към единия канал (последователно) и другите две към другия канал.Така е по добре и за усилвателя и за колоните.

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

Не се занимавай с щуротии. Нищо по-добро няма да постигнещ от това свързване. Ако имаш 4 еднакви колонки може би, но ..... Стерео усилвателите свирят с 2 колони и това е напълно достатъчно. Рискуваш да си прецакаш усилвателя при успоредно свързване. Намери си още един усилвател и тогава няма да имаш проблем, просто ще разделиш входния сигнал на две.

Аз наистина се чудя на някои на щуротиите. Чаках да напишат някои препоръки на младежа и да го попитат какво иска да постигне с свързването на колоните по метода който е описал. Нито знае, нито може, единственото което може да направи е да прати усилвателя на ремонт в някой сервиз.Чудя се как на хората им идват подобни глупости в главите. И това го наблюдавам не само в този подфорум.Нищо не му трябва да си търси, а да не рови там където не разбира .Бащите им купуват всевъзможни дрънкулки а те с купуването почват да ги усъвършенстват!И накрая ще ни отговори че това е форум и той е за това " да се споделят глупости", щото на него това му е притрябвало.
  • Автор

джагара джугара,може да не разбирам от електроника и електротехника ама не съм малоумен щото от други неща разбирам,,а й не ми казвайте,,че сте компетентни по всички въпроси :no-no: :no-no: :no-no: :no-no: :no-no: !!!!!!!! описал съм всичко ( продадоха ми евтино още 2 колони само,че на Panasonic Sa-Ak18 50 вата на колона (6 ома на канал) ) , ( имам уредба Sony RXD5 2 канала по 80 вата (6 ohm на канал) ) , koe не можахте да разберете???? целта ми е да си направя нещо по добро като (зяпам филмчета) 2 колони отпред и 2 отзад,не съм богаташ и милионер не мога да си позволя да си купя или колони със усилвател или DVD HOME CINEMA и се мъчим от нищо нещо :( :( :( :( :( благодаря за всичко

Джагара, джугара, я кажи от какво разбираш да видим! Защото и от елементарни неща не отбираш, като закона на Ом примерно. Като искаш да слушаш четири колони ще си купиш още един усилвател или многоканален усилвател. Айде със здраве и намали малко емотките, че само в детската градина остана да ги ползват!

Редактирано от AGD (преглед на промените)

Спокойно, народе :)

Щом толкова иска да свързва, по-горе има схема - да пробва с нея и толкоз.

При последователното сумираш съпротивлението или 1 канал го товариш с 12ома.

Усилвателят се разтоварва, но пък мощността пада, заради високия изходен товар.

Публикувано изображение

Ако ги свържеш успоредно, изходният товар става мн. нисък и най-вероятно ще

повредиш крайните стъпала. (писано е из темите мн. пъти)

Съветът ми е: Слушай си нормално стерео. Пробвай първо единия чифт, после др. , и който ти хареса остани с него.

!!! Имай е предвид, че Panasonic-а са по-слаби (мощност "W") и не увеличавай мн., за да не ги изгориш.

Редактирано от holler_pz (преглед на промените)

• Автор

( AGD ) като имах предвид,че разбирам от ДРУГИ НЕЩА означаваше в ПРЕВОД не от електроника и електротехника,а ОТ ДРУГИ НЕЩА които нямат нищо общо с тези теми по горе,не знам какво не разбирате от писаното половината тука,четете по подробно,а колкото до иконите на мен ми харесва да са по много ти като не искаш да са по много си пускай само по 1 и между другото подчертаx,че нямам пари за четири канално аудио :no-no: . ( holler_pz ) благодаря за отговора..и аз се замислих да постъпя така-които чифт ми хареса него да оставя,но като се замисля аз така и така не усилвам докрай,a слушам на 50 % усилено смятам,че както и да ги свържа няма да има издънки :D .

така не усилвам докрай,a слушам на 50 % усилено смятам,че както и да ги свържа няма да има издънки :D .

Не е точно „както и да ги свържа„...защото на първата схема,която беше нарисувал,свързването даваше моно на всичките четири колони!Но щом по принцип не усилваш докрай,свържи ги последователно,не е фатално за нищо.Усилвателя така се товари по малко(и обратното-успоредно,по лесно може да изгори).При последователното се губи малко мощност,която ще компенсираш с повече увеличение от усилвателя.Но го сравни със свиренето на всеки чифт поотделно,както писаха по горе.

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

• Автор

благодаря :) ,а като моя начин няма да гu свържа на 100% ,щото от бързане просто обърках вместо да направя последователно на всеки канал с чифт направих последователно на 2 канала с 1 чифт :) MY FAULT

Ако ползвате уредбата, като усилвател (към PC), не увеличавайте звука на звуковата карта повече от 60 до 80% за да има по малко изкривяване и да не се натоварва колоните и усилвателя (допълнително) Също и силата на звука на плеъра с който слушате музика , не е препоръчително да е до края.

• Автор

благодаря за отделеното време.да на ПC-то по принцип го оставям на 50 % ,а когато гледам филм даже го премествам на 30 % , уредбата от възможни 30 деления я държа на 18,по мои изчисления това са 60% от пълните 100% на усилване,изненада ме това което казахте относно усилването до край на плеъра до край и дълбоко в себе си вярвам,че на 100% едва ли е проблем освен ако наистина както казахте не съм усилил самия звук на ПC-то на 100%

Не мога да разбера защо продължаваш да слушаш некомпетентни мнения след като ти дадох отговора отдавна.

• Автор

просто виждам,че са ми писали хората и им благодаря за което ,а това как ще постъпя вече е друг въпрос

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.