Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо ми е ниска скоростта на безжичния адаптер?

Featured Replies

• Автор

Реших да потърся информация в нет-а за безжичния адаптор на лаптопа - broadcom 4313 802.11b/g/n. Натъкнах се на чуждестранни форуми, в които хората се оплакват, че този n-адаптор може да поддържа максимална скорост от ... 65Mbps. Не знам, но съм убеден, че съм пробвал да видя скоростта на адаптора още в началото като взех лаптопа и съм 99,9% сигурен, че си показваше 100Mbps. За съжаление ще трябва да се задоволя с тази скорост на лаптопа.

• Отговори 59
  • Прегледи 15,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте отново, тъй като не ви стана ясно от предния ми коментар, ще се опитам да обясня пак: тази скорост от 65Мб е скоростта на която вашата безжична карта се свързва към рутера(маршрутизатора) и максималната скорост на интернета ви няма как да е повече от нея, тъй като тези 65Мб се явяват ограничение.

Сега по решаването на проблема, интересува ме на вашия рутер тук какво е настроено:

Публикувано изображение

Ако не е 40, то настройте го на толкова и опитайте да се свържете пак.

Очаквам да разбера какво е станало.

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

• Автор

Да, точно така ми изглежда страницата на рутера. Настройките в момента са следните:

http://prikachi.com/...10/5368010G.jpg

Промених настройката на 40, но няма никаква промяна.

Редактирано от human1970 (преглед на промените)

Имам някакъв смътен спомен, че подобно "форсиране" за работа на високата скорост можеше да се направи и на безжичната карта, но в момента не се сещам дали и как точно ставаше, съжалявам.

http://prikachi.com/images/684/5352684v.jpg При мен,когато изключа горните четири елемента,скоростта ми се вдига значително.Можеш да пробваш и ти!
  • Автор

Пробвах да ги изключа, но това не промени скоростта при мен. Явно това му е максималната скорост на адаптера. Пък и си мисля, че тези 4 позиции за да са чекнати значи имат някакво значение за някои функции.

Чудя се дали ако потърся в магазините безжичен адаптер за лаптоп с по-висока скорост, дали би могло някой средно квалифициран специалист да ми го подмени - запоява ли се, на слот ли е?

Знам, че има и външни адаптери, но ми се струва, че ще е много грозно и неудобно за ползване да ми стърчи отстрани на някой USBслот нещо като флашка с антенка.

http://laptop.bg/rou...atheros_chipset - нещо такова например.

Даже този: http://expres-computers.com/wireless-n-usb-adapter-ep-n8508gs е по-малък и по-евтин.

Някой ползва ли нещо подобно и има ли представа дали има някакви недостатъци /освен, че на батерия ще увеличи консумацията/ спрямо вградения адаптер?

Вградените адаптори в лаптопите са много слаби по мощност,затова им трябва силен сигнал.Външните компенсират този недостатък,като ловят много по силен сигнал,съответно и скорост.Има смисъл от тях ако рутера е по отдалечен.Вкючването им е лесно с USB ,с покупката дават драйвъра на СД(има го по принцип и в техните сайтове безплатно).Инсталира се и работи! п.п.При теб скоростта на безжичната ти връзка не е никак ниска.Тя никога не може да бъда колкото връзка с директен кабел!

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

Здравейте ! Продължавам да мисля че автора на темата няма никакъв проблем със скоростта на интернет . Доста се порови и доста неща опита , има вероятност ако продължи с тези неща и човъркане по настройки ( а е видно че не е много в час с протоколи ,портове,канали и т.н ) ,да си създаде наистина главоболия,и то абсолютно не ненужни . Днес инсталирах рутер в съседите TP-LINK WR-740N,сетих се за "проблема" описан тук . Показанието за свързаност беше 50Мбит/с,всичко си работи идеално и без проблем ,просто толкова е пропускателната способност на адаптера на лаптопа и толкова . Не зная автора на темата, след като е прочел спецификацията на безжичния си адаптер и е видял какво пише за него че поддържа до 65Мбит/с ,как така е видял 100 . Според мен е объркал нещо и е погледнал показанието когато е бил с кабела . Толкова от мен . Лека и спокойна вечер на автора на тема ,и всички който са писали по нея или я четат .

• Автор

PC doctor - вероятно действително съм се объркал. Преди малко проверих нетбука на сина ми и видях, че скоростта на неговия безжичен адаптор е 100Mbps. Може би затова съм останал с това убеждение.

Не мога да разбера какво значи, че скоростта "никак не е ниска". При положение, че доставчика ми предоставя в момента тази скорост /100Mbps/, рутера ми я поддържа и според мен излъчва безжично интернет със същата скорост, както и по кабела - защо да се лишавам на лаптопа от тази скорост и то само защото вградения адаптер е с по-ниска скорост на приемане.

Само да поясня - не ми трябва силен сигнал - в апартамента сигнала си е достатъчно силен. Просто искам да си подобря скоростта на интернета на лаптопа - при положение, че до него достига нет от рутера с по-висока скорост от 65Mbps.

Тя никога не може да бъда колкото връзка с директен кабел!

Приемам, че е възможно да има някакъв незначителен процент загуба от скоростта на сигнала - един път при преобразуването от рутера и втори път при обратното преобразуване от адаптера, но предполагам, че това е от порядъка на не повече от 5%.

Здравей отново ! Няма да е впускам в обяснения кое колко е и т.н . Ще кажа само няколко думи още ,конкретно по твоя случай . Рутер може да е със каквито и да е параметри по отношение на скоростта ,но каквато и да е тя колкото е макисмума на безжичния адаптер ,с толкова скорост ще разполагаш на машината . Това образно можеш сам да го видиш и у дома под друга форма .По водопровода към теб е подаден дебит примерно 120 л/м ,но твоя кран ( чешма ) е с дебит 40л/м .Каквото и да правиш , ще си тече толкова колкото позволява това което е монтирано като устройство при ТЕБ .Та, точно защото безжичния адаптера ти е с тази скорост на трафик ,това колко ти подава рутера над тази скорост мисля че сам се досещаш че няма как да прескочи тази спецификация. Това е безсмислено да се коментира, и да се казват неща от сорта "... и то само защото вградения адаптер е с по-ниска скорост на приемане" е малко и леко недомислено . Щом при даунлоуд скоростта ти достига 5-6Мб/с ,мисля че нещата са си нормални ,съобразено с възможностите на безжичния ти адаптер . Не "лишаваш " лаптопа от скорост ,просто толкова са възможностите на адаптера му. Ако искаш по високи скорости,мисля че се досещаш че с този адаптер за безжична връзка няма как да се случи . В обобщение ще кажа- това че доставчика ти може да ти подава и 300Мбит/с , рутера може да поддържа и 300Мбит/с ,в края на краищата колкото са възможностите на адаптера ,толкова ще е и максималната скорост на трансфер . Начина да си подобриш ( увеличиш ) скоростта на безжичната връзка в тази конфигурация ,със този адаптер, с настройки и бърникане софтуерно няма как да се случи. Единствената възможност да ти е това прословуто 100Мбит/с при те е да ползваш кабела ,без рутер . Толкова по темата от мен . Дано съм се изразил правилно и си разбрал това за което говоря . Лек и успешен ден .

Редактирано от PC doctor (преглед на промените)

• Автор
PC doctor това което пишеш ми стана ясно дори и на мен - виж пост 31. Въпроса с вградения адаптер и неговата максимална скорост вече е изяснен и аз нищо не бърникам щото няма смисъл. Въпроса е дали да се търси вариант да се подменя вградения или да си купя външен. В посочения пост съм дал някои линкове за външни адаптери дето си мисля, че ще ми вдигнат скоростта на приемане на лаптопа. Ако някой е сменял вградения си адаптер или пък ползва малък външен - от сорта на тези дето съм посочил или друг - моля, да сподели. Да не взема да купя някакъв и да се окаже, че съм купил неподходящ или нещо от този сорт. Нали за това е форума - да търсим съвет от някой, който вече е имал подобен проблем и го е решил по някакъв начин.

Въпроса е дали да се търси вариант да се подменя вградения или да си купя външен.Ако някой е сменял вградения си адаптер или пък ползва малък външен - от сорта на тези дето съм посочил или друг - моля, да сподели. Да не взема да купя някакъв и да се окаже, че съм купил неподходящ или нещо от този сорт.

Вградените са със слаба мощност (около 100mw),което е направено с цел за пестене на енергия,но това ги прави по слаби и да са зависими от разтоянието между рутера!Аз съм пробвал различни модели външни адаптери!Те започват от 500mw нагоре.Всички с които съм пробвал са давали поне над два пъти по голям сигнал и скорост,в сравнение с вградения!Тук обаче трябва да спомена че не съм пробвал с толкова бърз интернет,като твоя.При мен става въпрос с вградения ако ми дава 10mbps то с външния в същия момент е 20mbps.А когато купуваш се гледа да има 802.11b/g/n (последната буква „n„ е задължителна,защото е нов и най бърз стандарт за момента),да бъде 150mbps и разбира се мощността да е 1 или 2 вата,при положение че искаш да го използваш от по голямо разтояние.
  • Автор

Благодаря, значи ще се търси външен. Тези дето съм ги посочил са все n и до 300Mbps. Това 500mw сравнено със 100mw означава ли, че на батерия вместо примерно 2 часа и половина ще ми издържа лаптопа примерно 2 часа?

Мисля че това ти става фикс идея . Добре мислиш за друг адаптер ,но трябва да знаеш и още неща за скоростта на интернет. Скоростта при работа с интернет не зависи само и единствено от безжичния адаптер ,и в крайна сметка дори да смениш адаптера, реално няма да правиш някакви различни скорости при данлоуд или пък забележими постижения при сърфиране или каквото там правиш използвайки WiFi . Скоростта зависи също така от някой параметри на машината ( процесор ,скорост на въртене на харда и т.н ) ,ти май си останал с впечатление че всичко зависи от това какво ти предоставя доставчика ,какво ти пропуска като скорост рутера и какви са възможностите на безжичния адаптер, а това съвсем не е така . Твое си е правото да направиш каквото прецениш ,но колкото са определящи доставчика ,рутера и безжичния адаптер,толкова определящи са и другите по -горе изброени неща . Мисля че е нужно да прочетеш разни неща в тази насока ,и след това да правиш каквото си наумил . Да не се случи така че в един момент ще смениш безжичния адаптер, и да почне забиване и загряване на лаптопа ,именно защото останалите параметри са по-слаби . Мисли и се поинтересувай за тези неща . Успех ти желая .

Благодаря, значи ще се търси външен. Тези дето съм ги посочил са все n и до 300Mbps. Това 500mw сравнено със 100mw означава ли, че на батерия вместо примерно 2 часа и половина ще ми издържа лаптопа примерно 2 часа?

Батерията се изтощава повече от съвкупността на многото други процеси.Тези адаптери дето си посочил стават,евтини са,можеш да пробваш без да имаш никакви проблеми.Но ...не очаквай да изкараш максималната скорост,която търсиш.Кабела си е кабел,винаги само с него дава максимума!

Вградените са със слаба мощност (около 100mw),което е направено с цел за пестене на енергия,но това ги прави по слаби и да са зависими от разтоянието между рутера!Аз съм пробвал различни модели външни адаптери!Те започват от 500mw нагоре.Всички с които съм пробвал са давали поне над два пъти по голям сигнал и скорост,в сравнение с вградения!Тук обаче трябва да спомена че не съм пробвал с толкова бърз интернет,като твоя.При мен става въпрос с вградения ако ми дава 10mbps то с външния в същия момент е 20mbps.А когато купуваш се гледа да има 802.11b/g/n (последната буква „n„ е задължителна,защото е нов и най бърз стандарт за момента),да бъде 150mbps и разбира се мощността да е 1 или 2 вата,при положение че искаш да го използваш от по голямо разтояние.

Някой май иска да се изпържи? Замисляли ли сте се защо всички нормални адаптери имат максимална мощност 100 миливата? Това медицинските норми за облъчване за нищо ги нямате

Някой май иска да се изпържи? Замисляли ли сте се защо всички нормални адаптери имат максимална мощност 100 миливата? Това медицинските норми за облъчване за нищо ги нямате

Те много неща,които ни заобикалят ни „пържат„ ако се замислим,например рутери,телефони,телевизори...и още какви ли не техники!

Те много неща,които ни заобикалят ни „пържат„ ако се замислим,например рутери,телефони,телевизори...и още какви ли не техники!

А защо тогава трябва да ги увеличаваме с още?
  • Автор

Купих външен адаптер. На самия адаптер/свойства - показва 150Mbps, с външна тестваща програма - 225Mbps. На СпийдТест скоростта на даунлоад е малко по-висока от тази с вградения. Ще пробвам когато от доставчика подадат по-висока скорост и показанията на СпийдТест са по-високи. Тогава ще направя сравнение и с настолния, който е свързан с директен кабел.

Ще кажа няколко думи още по темата . Сега какво се получи ,купи външен адаптер и какво ? Пак почти същата история като с вградения ,малка разлика която не си струва нито една стотинка която си похарчил . Това което се е получило сега, ти го написах в предния си пост . Сега ако отидеш при доставчика си и поискаш по -голяма скорост ,ще дадеш още пари и за тази работа ,и цялото това нещо защо ???? Доколкото разбирам не работиш с този лаптоп някаква работа ,за която да е толкова належащо това което правиш. Но пак повтарям ,лаптопа си е твой и ти си решаваш какво ще правиш . Това с твоята " по ниска скорост " ме изненада до какви неща може да стигне човек, в незная как да го нарека ,инат ли ,или не намирам точната дума ,и едва тогава да се убеди че от всичкото това реалната полза е била .....за онзи в магазина който ти е продал адаптера . Надявам се да не си докараш главоболия при начина ти на действие . Утре ако доставчика ти подаде по- висока скорост и лаптопа ти е по-слаб като параметри ,ще имаш ядове със сигурност от греене ,забиване и т.н . Успех ти пожелавам в начинанията .

• Автор

Мисля, че външния адаптер /19лв -D-link/ не е никак излишна покупка: 1. За лаптопа - за мен скоростта е важна т.к. доставчика ми предоставя интернет телевизия -нещо от сорта на IPTv беше. Качеството е отлично, даже вече има HD-канали. По този начин мога да си гледам телевизия където си поискам - дори в колата пред блока. Когато скоростта е по-ниска телевизията насича. 2. За настолния компютър - с този адаптер мога да местя настолния където си искам из апартамента. 3. Понякога интернета /Виваком/ в офиса спира за 3-4 часа по техни технически причини. В момента пробвах адаптера - настолния ми в офиса хваща идеално нет-а от рутера на съседен офис и по този начин няма да имам проблем с прекъсванията. Обхвата на външния обаче е по-слаб от вградения - вградения открива почти 2 пъти повече мрежи.

Обхвата на външния обаче е по-слаб от вградения - вградения открива почти 2 пъти повече мрежи.

Вградения има ДВЕ антени разположени в двата края на горния ръб на дисплея на лаптопа. Този външния най-вероятно е "микро" изпълнение и сигурно има една, а размера на антената е много малък в микро адаптерите.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

След около час ползване, като извадя от USB-гнездото външния адаптер той е много загрял, а металната му букса направо пари. Дали това загряване може по някакъв начин да повреди лаптопа или си е нормално?

След около час ползване, като извадя от USB-гнездото външния адаптер той е много загрял, а металната му букса направо пари. Дали това загряване може по някакъв начин да повреди лаптопа или си е нормално?

Никак не е нормално такова загряване.Ако гори нещо ще е адаптера.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.