Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Относно новия данък за лихвите от депозитите.

Featured Replies

Също както новите коли на политиците...магистралките със съмнително качество където разликата между някаквото качество и бозата потъва в нечии джобове. Абе преразпределят се парични средства - прави се нещо не съвсем качествено и се преразпределят едни пари като разлика, после се ремонтира същото некачествено и пак се преразпределят пари по веригата... Излиза, че се правят калпави ремонти на калпаво построеното нещо на по-високи от реалните цени, като парите се преразпределят в нечии джобове. Влиза се в затворен кръг на източване и преразпределяне, дейност се върши но практически с нулеви резултати..то това е и идеята...и вместо да се направи нещо веднъж, а след това да се вложат другите пари другаде..те се влагат на едно място...в едната схема, верига, преразпределяне...ние полза не виждаме от цялата работа, повече общественополезни дейности не се извършват... Някой просто трупа финансови средства в банковата си сметка... И отгоре на това, за да работи схемата все по-бързо и яростно народът се притисква и смачква, рекетира...с все по-големи и различни данъци, за да се кърпи дупката в бюджета...породена от тези кражби...

И всичките тези "дейности", се вършат или от фирми от кръга около ГЕРБ, или други(в това число и чужди), които са платили под масата порядъчни суми. После същите тези ГЕРБови капиталисти, седят тук и ми казват колко добре би било за мен, "държавата"(разбирай власт имащите), да ме ограбва още повече, за да харчи за "лоши" обществени поръчки ,в своя и на тези същите капиталисти лична полза!

П.П. Няколко от тези "лоши" обществени поръчки(на разбира се много по-ниско равнище, разбирай в рамките на една от софийските общини и това са само съвсем малка част от лошите поръчки в тази община), бяха разгледани тази вечер в предаването "Зад фасадата" на телевизия "Скат".

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Отговори 119
  • Прегледи 6,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Нищо не развиваш защото си пасивен.Чакаш и получаваш.Не купуваш нищо за да се добереш до печалбата.Движение на актими и т.н.Разходи да имаш.

Брей, как ги измисляш!

Случайно да знаеш, че когато се прави инвестиция, се разглежда алтернативен вариант, ако сложиш парите в банка, колко ще спечелиш от лихвата, за да го сравниш с прогнозната печалба от инвестицията, за да видиш дали действаш икономически целесъобразно? :P

Започвай да купуваш. То така става в тази обстановка - плясваш с ръчички и всичко става. Мисля, че Вие г-н Алекс&Ванко сте перфектен пример за преуспял човек,нали? Парите се дават на някой друг да ги движи, като той получава приходи за работата, а собственикът им получава пари за това че капиталът е негов и си го дал де факто на кредит. Защото де факто тия пари в депозитите се използват и за да се дават кредити и банката да реализира печалби(аритметично) Да не излезе, че ако всеки един човек реши да си изтегли парите от депозитите, ще излезе че няма да има пари за кредити повече, па дори и депозитите няма да могат да ги изтеглят всички?

Данък върху печалба със знак минус е още по-голяма загуба на основният капитал. Не е печалба и няма как да е печалба след като губиш.

Потърси дефиницията за печалба в икономиката,в законодателството.

Ти не развиваш в случая независима икономическа дейност та да говориш за печалба.Това ти е един доход.Страничен.Като наем от жилище да кажем.И в двата случая си статичен и не генерираш разходи.

Много грешиш. Да си метнеш парите някъде на влог и да си чакаш печалбата, се различава съществено от това да получаваш наем от жилище. Парите си ги оставяш и не мислиш повече за тях и не вършиш нищо те да ти носят печалба.

Жилището, което ти носи пари изисква периодични грижи, като основно почистване, ремонти, реклама и др. , което си е работа в крайна сметка. Докато парите ти в банката сами, без ти да си помръдваш и малкия си пръст, "работят" за теб и ти носят печалба.

Много грешиш. Да си метнеш парите някъде на влог и да си чакаш печалбата, се различава съществено от това да получаваш наем от жилище. Парите си ги оставяш и не мислиш повече за тях и не вършиш нищо те да ти носят печалба.

Освен ако не фалира банката. ;)

За жилището ако задълженията са залегнали в договора и се изпълняват.А относно печалбата това е съпоставка между приход и разход,след извършена дейност.Ти можеш да получиш доход и пак да не си на печалба.Но дохода се облага.То и печалбата се облага.

Потърси дефиницията за печалба в икономиката,в законодателството.

Мен това не ме интересува. Интересува ме чисто математическото изражение след преобразувания определени. И то показва един хубав червен минус Следователно с данъка едва ли не се взимат пари от главницата, т.е от пари за които вече са плащани данъци на държавата.

Жилището, което ти носи пари изисква периодични грижи, като основно почистване, ремонти, реклама и др. , което си е работа в крайна сметка. Докато парите ти в банката сами, без ти да си помръдваш и малкия си пръст, "работят" за теб и ти носят печалба.

Парите също изискват грижа и те са капитализиция на което и да е нещо. А и парите са твои, имаш право на това. И като гледам парите все работят с отрицателен знак за теб, т.е ги губиш от престоя им в банката? За каква печалба може да се говори при загуба?

Ти можеш да получиш доход и пак да не си на печалба.Но дохода се облага.То и печалбата се облага.

Което де факто в случая означава, че освен че губиш пари от ниските лихви и високата инфлация, също така и губиш/взимат ти пари от главницата. Което е малко по-различно от твоят сценарий - помисли защо.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

А относно печалбата това е съпоставка между приход и разход,след извършена дейност.

И каква точно дейност АЗ извършвам с парите ми, които съм поставил, в личният си влог? Дейността я извършва банката и срещу това ТЯ си плаща данъците. Колко пъти трябва да го повторя! Както и да го увърташ, все не става! Освен това вече многократно се спомена, че при спечелването на парите ми, с дейността която съм извършил за да имам тази печалба, аз вече съм платил личните си данъци върху тези пари. Колко пъти ще бъда облаган. Както и да го смятам, това дори не двойно, а тройно данъчно облагане се получава....

Да платил си си данъците и съответно главницата не ти я пипа никой.Пипат ти част от лихвата,която ти дава банката.И точно така-банката извършва дейност.Ти не участваш.Тя има печалба.А ти дали имаш печалба - ами може и да нямаш.Математически,както обича simtech парите се увеличават.Има прираст.И има данък върху този доход.Нищо не увъртам.Споменах,че лихвата е доход,не печалба.

Да платил си си данъците и съответно главницата не ти я пипа никой.Пипат ти част от лихвата,която ти дава банката.И точно така-банката извършва дейност.Ти не участваш.Тя има печалба.А ти дали имаш печалба - ами може и да нямаш.Математически,както обича simtech парите се увеличават.Има прираст.И има данък върху този доход.Нищо не увъртам.Споменах,че лихвата е доход,не печалба.

И как се облага този "доход", дори преди да е получен от мен?

Как ще го структурират незнам.Но и заплатата си я получаваш предварително обложена.И с дивидентите е така.

Как ще го структурират незнам.Но и заплатата си я получаваш предварително обложена.И с дивидентите е така.

Само че, този данък няма да се състои. Неговото изпълнение, би било в пъти повече вредно от евентуалните ползи. Приказката с него, се налива в публичното пространство, за да се прикрият удвоените кражби, които от ГЕРБ правят, усещайки края на властта си.

Спорове дали депозитите на гражданите, които са сложени в банка тази или предни години, ще се облагат с данък върху приходите от лихви от следващата година, се породиха между депутати от управляващата партия.

В понеделник пред Дарик зам.-председателят на бюджетната комисия Димитър Главчев каза, че данъкът върху лихвите не може да се начислява за минали периоди. Той направи уговорката, че това зависело и от софтуера на банките и дали ще могат да начисляват данъка само върху доходите от лихви от Нова година нататък.

В промяната в Закона за облагане на доходите на физическите лица е записано, че доходът от лихви ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата. Именно този текст породи споровете, че с новия данък биха могли да се облагат и лихвите по депозити от предходни години, чийто падеж е през 2013 г.

Самият Главчев се поправи и каза пред Дарик, че реално биха могли да се облагат и лихвите за минали периоди. Причината е, че данъкът се начислява в момента, в който са получени доходите.

Именно така при депозит, направен преди влизането в сила на новия данък, чийто падеж е след 1 януари 2013 г., ще се начислява данък върху лихвите за целия период, допълни Главчев.

Според него евентуален компромис би могъл да се направи, ако банките позволят предоговаряне на условията по договорите и се съгласят да начислят лихвите до края на 2012 г.

Бившият конституционен съдия Георги Марков смята, че данъкът може да се въведе от 1 януари за бъдещите договори, но не и за заварените, защото те са направени според действащото в страната законодателство, налице са придобити права и не може със специален закон със задна дата заварени правоотношения да се задължава една от страните по договора да го нарушава.

"Такова чудо не може да се допусне в една правова държава", коментира пред Дарик юристът. Според Марков, ако се стигне до подобна норма, Конституционният съд трябва да я отмени.

http://www.mediapool.bg/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-news198666.html

И каква точно дейност АЗ извършвам с парите ми, които съм поставил, в личният си влог? Дейността я извършва банката и срещу това ТЯ си плаща данъците. ...това дори не двойно, а тройно данъчно облагане се получава....

Именно. Но хората гледат от къде да крадат, безочливо да си закърпват дупките в бюджета, без да ги интересува, че могат да предизвикат финансова криза вътре в самата страна поради дебилистичните и маломислени си мерки.

Значи първо аз плащам данък за парите, които влагам. Втори път банката плаща данъци за печалбата и за това, че движи парите на хората. Трети път хората ще плащат за лихвата, за която банката е платила данъци преди това и отгоре на всичкото понеже тази лихва е по-малка от инфлацията излиза, че лихвата не стига дори да се покрие инфлацията, та се взимат де факто пари от главницата. В банката хората си оставят парите да им ги пазят, а банката ги използва за да ги дава като кредити и да ги инвестира. Де факто излиза, че парите си седят, нищо не печелиш от това, че и де факто ти взимат от парите. Все едно някой да ти бърка в портмонето и да ти взима данъци над парите, които държиш в него и които вече са обложени с данъци. Но когато някой те преджоби...той е крадец... Когато държавата го направи - това е законно.

И като вложа обложената заплата в банката те ми я облагат отново. И не стига че инфлацията я яде, не стига че банката плаща данъци за това, че движи чуждите пари и печели от тях, ами и де факто ще ми бъркат в главницата. Защото ако лихвата беше повече от инфлацията щеше да е намаляване на печалбата. Но когато до един минус добавиш още един минус не става плюс, а по-голям минус, т.е по-голяма загуба.

Само че, този данък няма да се състои. Неговото изпълнение, би било в пъти повече вредно от евентуалните ползи. Приказката с него, се налива в публичното пространство, за да се прикрият удвоените кражби, които от ГЕРБ правят, усещайки края на властта си.

А може би ГЕРБ-аджиите са достатъчно безочливи да си прикриват кражбите, довеждайки до финансова криза вътре в страната и крадейки още повече от хората. Колко нови данъци и такси влязоха, все с обещания за по-добро... То акцизите от цигарите щяха за здравеопазване да отиват, ама друг път! Не живеем по-добре!

А може би ГЕРБ-аджиите са достатъчно безочливи да си прикриват кражбите, довеждайки до финансова криза вътре в страната и крадейки още повече от хората. Колко нови данъци и такси влязоха, все с обещания за по-добро... То акцизите от цигарите щяха за здравеопазване да отиват, ама друг път! Не живеем по-добре!

Хората подали си задниците и работещи с и за властта, обаче се облажиха и то сериозно и естествено пишат в полза на този нов данък, от който още повече ще има и за тях, след като бъде откраднат от народа.

В какви само дебати, в какви съждания сте се хвърлили... Този данък го има навсякъде в ЕС, като в другите държави е дори по - голям. Излезнаха спекулации, че хората с милионите щели да си прехвърлят парите в други държави еми да ги прехвърлят бе там са от 10 до към 30-40% същата лихва. Да не говоря, че вече има и нов закон за прехвърляне на парите, ще удържат държавна такса пак във формата на данък. Вече 10 страни от ЕС са потвърдили, че ще имат такъв закон, още само не е решено каква ще е стойността му - като предварително се предполага, че ще налеят десетки милиарди в икономиката на ЕС...

В какви само дебати, в какви съждания сте се хвърлили... Този данък го има навсякъде в ЕС, като в другите държави е дори по - голям. Излезнаха спекулации, че хората с милионите щели да си прехвърлят парите в други държави еми да ги прехвърлят бе там са от 10 до към 30-40% същата лихва. Да не говоря, че вече има и нов закон за прехвърляне на парите, ще удържат държавна такса пак във формата на данък. Вече 10 страни от ЕС са потвърдили, че ще имат такъв закон, още само не е решено каква ще е стойността му - като предварително се предполага, че ще налеят десетки милиарди в икономиката на ЕС...

Е, да ама има една съществена подробност...там парите, които идват по тези пера, се влагат реално в осигуряване на благоприятна среда за живот, докато у нас просто се крадат с различни методи. Един от тях е "лоши" обществени поръчки. Ако погледнеш предишните ми коментари, съм дал къде може да се видят няколко от най-дребните вършени на общинско равнище докато Боко беше кмет на София. Вече излезе и линк към съответното предаване...Накратко, по една от поръчките, ако си спомням добре на стойност от около 250000лв. се е извършила работ оценена на около 30000лв. т.е. дейността въобще не е завършена а едва в съвсем начален етап и изоставена, въпреки което една от общините в София, която е възложител е заплатила цялата сума...Разликата от 220000лв., е предполагам "споделена" от служителя/ите на общината, които са отговаряли за възлагането и контрола на изпълнението и са се подписали че работата е "свършена" и фирмата изпълнител...В предаването става въпрос за "само" четири такива поръчки, като това са съвсем малка част от "лошите" поръчки само на тази община, какво остава за останалите общини на София и за мащабите на цялата страна, още повече и поръчките с възложител "държавата"? Разбира се поръчките незнайно как се печелят на търговете(а някои минават и без търг) все от близки до властта фирми или други такива, които предполагам, че са успели да предложат максимална корупционна сума...

Простата логика показва нещо, което изглежда избягваш. Немалка част от парите, които в момента са по българските банки са именно тук поради условията. Ако условията изчезнат, парите ще ги последват. То и с работните заплати е същото - изнасят се някои неща в страни с по-малки такива, като идеята е да се плаща по-малко, но едновременно с това капиталистите да трупат по-големи печалби. Защото ако един българин има заплата колкото немската..То немската фирма ще си седи в Германия..

За мен всичките тези данъци са кражби, а ЕС е по-лошо от тоталитарна структура. Данъците без това не отиват за хората, а се крадат или се разхищават. Като любимият ми пример за нелепиците в ЕС е - От Европейска комисия някаква хвърлили големи суми пари на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, за да се изследва дали "Пиенето на вода предпазва от дехидратация". И отговорът бил потресаващ - Не, пиенето на вода според тях не предпазва от дехидратация. Ами да спрат да пият вода тогава и да видим.

А иначе не ми се нрави това, че защитаваш пореден данък, от който ще се вземат поредни суми от така или иначе бедният народ за сметка на облагодетелстването на някакви лица, но определено не и за подобряване на благосъстоянието на народа!!!

Не ме интересува какви десетки милиарди щели да се налеят. Няма да се налеят в джобовете на народа, нито ще са за подобряване на благосъстоянието му. Ще служат онези държави от ЕС в дълговата криза да им се кърпят бюджетите с помощи или да се източват.

Е, да ама има една съществена подробност...там парите, които идват по тези пера, се влагат реално в осигуряване на благоприятна среда за живот, докато у нас просто се крадат с различни методи. Един от тях е "лоши" обществени поръчки. Разбира се поръчките незнайно как се печелят на търговете(а някои минават и без търг) все от близки до властта фирми или други такива, които предполагам, че са успели да предложат максимална корупционна сума...

Именно. Да се налива вода в бездънна бъчва е безсмислено по себе си действие. Колкото и вода да се налива, ако ще и 100% от доходите на хората да се конфискуват като данъци - по-добре няма да сме. Само кражбите ще са в по-големи мащаби и тези, които сега се облагодетелстват ще се облагодетелстват в още по-големи мащаби!

Много ми е интересно кои са тези инвеститори,които си държат парите в България,като се оказва,че най-голямата такава е от българи,живеещи зад граница,които пращат пари на роднини и приятели в България?И другото което е ако вземем западна държава с размерите на България примерно,то един данък от 10% върху заплатата,възлизаща на 2000-3000 евро е едно а 10% от 600-800 е друго и изобщо постъпленията в западната държава от един гражданин са много повече от постъпленията в нашия бюджет от един българин.И съответно западния гражданин има повече привилегии от нас.

Много ми е интересно кои са тези инвеститори,които си държат парите в България,като се оказва,че най-голямата такава е от българи,живеещи зад граница,които пращат пари на роднини и приятели в България?И другото което е ако вземем западна държава с размерите на България примерно,то един данък от 10% върху заплатата,възлизаща на 2000-3000 евро е едно а 10% от 600-800 е друго и изобщо постъпленията в западната държава от един гражданин са много повече от постъпленията в нашия бюджет от един българин.И съответно западния гражданин има повече привилегии от нас.

Това много сериозно ми мирише на дискриминационно изказване! Нещо от рода на "втора ръка хора - втора ръка привилегии"...

Как да ти се обясни, че над 70% от депозитите в българските банки се държат от ФИРМИ или са обвързани пряко с фирми? Освен ако емигрантите от чужбинско не са си създали мултинационална корпорация, значи честоко спекулираш.

А хубаво взимаш една западна държава, но май не взимаш факта, че там и някои от услугите са пъти по-скъпи. Така че сравнението трябва да се прави и в пропорционален вид, не само в абсолютен алгебричен вид. Но това не стига, ами и с лоши обществени поръчки, лоши приватизации и прочие загубите ни са милиарди левове. Толкова пари колкото да построим 10нови болници и пак да не са особено голямо перо тези болници от общите присвоени суми. Принципно положението не е розово, но ако не се крадеше можеше с тези пари да се направи поносимо. Е, това не става и поради тази причина сега си е просто нетърпимо!

Обикновенния българин хитрува на дребно.Спомена се и за касови бележки,и за неплащане на осигуровки,укриване на данъци,да минеш по тъча и всичко се връща.Това,което искам да кажа и съм го казвал е,че честния,почтен и работлив народ ще просперира.Защото и управляващите идват от народа.И те някога са били бедни.Просто хитруването на дребно става хитруване на едро.И незнам как се изчисляват пари пропорционално,след като се смятат по номинал,тоест в абсолютна сума.Сами си правиме нещата такива.Аз не съм казал,че сме хора втора ръка,както и по-бедни народи от нас.Но лошото е,че на запад ни е такъв имиджа.Привилегии имах предвид относно качествено здравеопазване,образование,въобще една по-добра среда за живот.

Мале... Много сте изписали след като изчезнах снощи... Не мога да прочета всички коментари... Както и да е. Виждам, че темата е отишла на съвсем друг полюс. Искам да извъртя всичко към един друг аспект. Преди време играех една он-майн игра на името ######. Играта представляваше умален размер както на световната икономика, така и на манталитета на всяка държава. Игра, игра, но там има много силно развит пазарен икономически модул, както и доста хубаво управление на всяка страна. В един момент България наброяваше 10 000 играча и беше сравнително голяма държава. От тези 10 000 играчи се избираше всеки месец ново управление от 30 човека + президент. Много ми харесваше че на 5-то число имаше избори за ръководство в партиите, на 15-то за президент, а на на 25-то за президент. Играта беше динамична и често се сменяха управленията. Защо го казвам това. В умаленият модел, с разработена избирателна система от разработчиците на играта НЯМАШЕ държава, в която да не се манипулираха изборите. То не бяха подаръци, то не бяха безплатни билети, че да се гласува в съответната област, то не бяха обещания. Какви ли не неща. Уж в съвършено общество, където е просто за "фън". Реално никой нищо не печелеше от това, защото всичко беше във един виртуален свят. Нека уточня, че там икономическият модел беше съвършен. Най-близкото, което съм виждал до икономическият термин "съвършена конкуренция", което не съществува в реалният свят. Данъчната система там беше чудесна. Няколко прости данъка, които се изчисляваха автоматично от модула на играта. Е... Отново- намериха се начини за заобикаляне на всичко. Поради динамичността на играта, а и опцията за война и завладяване на нови територии имаше държавна Армия. Аз лично съм участвал в този избран "елит" от 30 души на 4 поредни избори. И така. Стигнах до същността! От данъците държавата имаше някакъв бюджет. От този бщджет трябваше да се заделят пари за осигуряване на Армията и опазване на територията, че и завладяване на нова такава. Също така имаше инфраструктурни проекти, които трябваше да се финансират по някакъв начин. Отделно имаше организации, които се грижеха за здравето на новите играчи, както и подпомагането на изпадналите в тежко положение. Може да е смешно, но аз бях там от период, в който България я нямаше на картата, завладяна от Румъния, а BG играчите бяха 100-тина на брой. Да видиш как се изгражда цяла държава, че и икономика пред очите ти, че и да участваш- беше незаменимо. Знанията ми по икономика ми помогнаха много. Да се върнем в реалният живот. Както много добре е ясно на всички: пари, ние в България, нямаме много. Сега се замислете: Лекари искат повече пари, Полиция, едва ли не всяка институция иска и иска и иска. Погледнете колко много от държавните сгради, ако не и всички, са в окаяно състояние. Пак трябва пари за ремонт. Нищо не е безплатно, нали? Аз имам една идея. Да се види колко пари има за бюджета за следващата година. След това да бъдат извикани, избрани вътре в секторите, представители на браншовете. Да им се даде цифрата и да бъдат оставени в една стая сами да си разпределят парите. Да видите как никога няма да има разбирателство и единство... Няма да казвам за мен какви са приоритетите, нит аз избирам, нито искам да налагам мнение. Нито каквото и да е. но на всички ни е ясно едно: държавата се издържа от данъците и нищо не може да се направи без тях. Вярно? Сега ще дам няколко икономически теории какво са данъците: (ама по спомен!) - Данък е цената, която заплаща всеки индивид в частност да има правото да ползва държавни услуги. - Данък е принудително, безвъзмездно вземане с цел съществуване на държавата. Както и да е, далеч са от точните формулировки, не мога да ги цитирам по спомен сега. Сега, да разбуня допълнително духовете, понеже и по политология и финанси имах 6-ци... За мен моментното управление е най-удачното за справяне с кризата. Нека уточня!!! Има ляво и дясно (условно казано) управление и различните възгледи за излизане от криза. Това е нормално. Аз казвам на кое съм привърженик! - Замразяване на доходите с цел предотвратяване развиването на допълнителни инфлационни процеси. - Строга бюджетна дисциплина. - Поддържане на безработицата в приемливи норми под потенциала на икономиката. - Стимулиране на инвестиционната политика. - и други. Няма да изреждам. Личните ми убеждения, като гражданин, като свободо мислещ човек, като част от държавата: правителството се справя добре. Аз съм доволен от около 70% от решенията. За около 10 ми е все тая, има и една част от около 20%, които критикувам. Данъка в/у лихвата е едно от нещата, които подкрепям, защото според мен ще има положителен ефект! Нека ви припомня нещо. от 01.01.2011-та се въведе данък в/у застрахователната премия в размер на 2%. Спомняте ли си? Всички скочиха. Очакваха се катаклизми, спад в пазара, не знам си какво, не знам си що. Е, да не би това да се случи? Не! Но ефекта за държавата беше доста благоприятен, точно в разгара на кризата и когато трябваше да се запълват дупки! А на една премия от 200 лв това са 4 лева данък. Тук говорим също за около 4 лв на година за масовият българин. Та нищо по-различно няма да стане. Не виждам, не разбирам какво толкова има да му мислите. Седнали сте като дядовците в кварталната кръчма да спорите, без да направите реална сметка. Само да отбележа нещо. Преди 4 или 5 месеца проведохме среща м/у български македонски университети на тема "Балканско сътрудничество и бла бал бла не помня на там". Едната тема, обсъждана за изход от кризата беше именно подобен данък. Не точно в този му вариант. Беше подкрепен от всички присъстващи. Това от студенти по икономика... Много ме кефи как хора, нямащи си понятие от микро, макро и световна икономика си чешат езиците. Как хора без явна представа от политика стават и заявяват нещо. Как хора се излагат. Минете едно обучение от 10 години в икономиката, работете в такава среда пък тогава изказвайте мнение! Аз от 8-ми клас уча Банково, Застрахователно и Осигурително дело, 3 години съм студен в УНСС по направление Икономика и бизнес и 1 година специализация Застраховане и социално дело, а от 2007-ма работя в сферата на Застраховането и Финансите. Изградил съм собствено икономическо мислене на базата на всичко научено. Интересно ми е как пренебрегвате просто факти и сметки, които всеки би трябвало да може да ги направи. Ако не може- то значи не знаете как да си управлявате, по елементарен начин, финансите! Капка по капака- вир става. Дайте 1 капка от 4 лв на година, пък държавата ще има пари за още едно нещо направено. Я пенсии за пенсионерите, я обновена болница, я нещо друго. А давате SMS-и за VipBrother и всякакви подобни, нали?

Не давам СМС-си, за такива неща! Единствените няколко оценени СМС-са, а аз никакви други не съм пускал, защото мразя да пиша на телефон и въобще да използувам нещо от типа на чат, са към номера за даряване, на стойност по лев и нещо си там всеки, на които се набират пари към банкови сметки за лечение на хора, които сами не могат да си го позволят...Благодарение на перфектното състояние, осигурено с нашите данъци, от "нашата" държавна "машина". Всичко изброено е много добро на теория, но практически всички виждаме как парите от нашите данъци, също както и парите, с които плащаме потребяваните стоки, отиват да обогатяват все едни и същи личности, било политици или едри "бизнес"мъни. Ако държавната "машина" реши, наистина да търси пари за да подобри положението в страната, тя много добре знае в чии сметки са основните суми...да не кажа почти всичките вложени суми...Те са в техните лични, на политиците ни сметки и на "бизнес"мъните ни сметки, дали във формата на сметки на физически лица, дали структурирани като фирмени депозити...Е, ето там са парите на народа, в чужди сметки, а са там вследствие на това, че този народ с десетилетия вече е ОГРАБВАН от въпросните политико-мафиотски структури, чиито членове само си менят временно позициите по време на "избори" и които за пред народа демонстрират фалшиво партийно противопоставяне, заради което наивните хора все още се полъгват да гласуват, въпреки че гласуват на практика за една и съща паразитна прослойка! Пряко по отношение на темата. Капка по капка става язовир, ама нашите капки, ги "изпаряват", още преди да са капнали...

Обикновенния българин хитрува на дребно....Привилегии имах предвид относно качествено здравеопазване,образование,въобще една по-добра среда за живот.

Малко затворен кръг се получава, но хитруването, ако го има, е именно поради факта, че ако се приспаднат всички данъци и такси, ако човек е изряден и съвестен, той реално ще бъде на загуба. Защото идеята на държавата е да си вземе своето, а не просперитета на гражданите. Не случайно в други държави има различни ставки на ДДС за различните продукти, което облекчава нещата. Няма как да мислим, че лекарството за онкоболният е екстра еквивалентна на купуването на Порше от мултимилиардер, че и двете да ги облагаме с еднаква ставка...Но е факт...

И все пак много хора съвестно си плащат данъците и таксите. Тези данъци и такси потъват. Ето - акцизът на цигарите беше обещан за здравеопазване, а здравеопазването и преди високият акциз и сега с високият акциз пак е в криза и е зле. И преди да отидеш и сега да отидеш - пак мизерия.Разликата е, че който пушеше преди ходеше в мизерна болница, но с 50стотинки за кутия цигари, сега ходи пак в мизерна болница, но кутията му цигари струва 5лв, а разликата между преди и сега се източва, се краде. Ако ги нямаше тия колосални кражби и източвания щяхме да живеем забележимо по-добре.

....

А давате SMS-и за VipBrother и всякакви подобни, нали?

Проблемът е корупцията, в кражбите. Проблемът е, когато дори и с по-малко средства може да се свърши нещо по-ефективно, но никой важното е не нещото да бъде свършено, а максимално много пари да бъдат източени по веригата. Аз настоявам това нещо да престане, защото де факто ние плащаме все повече и повече на тези, които източват средствата без реална полза за нас, за народа. Държавата не служи на хората, тя е паразитна структура и рекетьор. В това се е превърнала държавата в България.

Ще запълват дупките като по-малко крадат, а не като обират и последните стотинки от хората, бавно и методично. Данък нито един няма да подкрепя, след като и от предишните не съм видял положителна полза, освен по-малко пари в джоба. Защото някой си присвоява паричките, а после аз като съвестен данъкоплатец да се чудя как да свържа двата края?

Колко милиона бяха източени? Колко са загубите от лошите приватизационни сделки? Истината е, че имаше продажба на безценица и активите, които се разпродадоха за стотинки струваха над 10 пъти повече. После НИЕ плащаме разликата. После всички ние покриваме дупките. Но лошото управление и присвояванията не сме ги извършили ние. След като не виждам полза от данъците, все такава мизерия си е...защо да давам още пари, като пак ще остане същата мизерия?

А правителството ни управлява катастрофално зле, ужасно нагло и безочливо. То не беше международна излагация от типа "тука има-тука няма, ще ви платим реакторите, ама няма". Да се стигне до международен съд дали е добре за реномето ни? Наглите и безочливи изказвания как студентите да тръгнат да пасат овце, нагли изказвания от типа на "Като няма хляб ще ядете пасти!". Да, но Мария Антоанета са я обезглавили на гилотината за това й изказване. Постоянно повишаващи се цени противно на обедняването на народа, постоянни нови данъци. Накрая излиза, че на народа, който плаща му се полага коричка мухлясал хляб?

А след като някои хора в темата имат икономическо образование, защо не вземат да коментират до колко има пазарна икономика в чистият й вид и до колко имаме манипулация, спекула, монополи, олигополи, нелоялни практики и изкривяване на пазара по начин, при който не пазарът работи за прищявките на хората, а хората се съобразяват с прищявките на пазара?

Беше обещано с акцизите за цигари да се строят болници. Аз новопостроени болници не съм видял! Дори се закриват текущи!

Данъкът бил заплащане за държавни услуги - какви държавни услуги се ползват? Нима в селцата, обирани от малцинства има полиция, която да пази хората? А после някой като се защити с пушката от набезите - хопааа, в затвора... Държавата тук е престъпна мафиотска структура, която работи в името на престъпници и за престъпници със закони, толериращи престъпниците и смачкващи обикновените хора. Гражданинът няма права, той е просто данъкоплатец, от него се очаква да храни наглеците безвъзмездно!

А коментарите от типа - който не учил икономика да не коментира икономика. Ами Вие, quickJO, като сте учили икономика, защо давате съвети в хардуерно-софтуерен форум? Защото моята диплома е в тази област, а Вашата?

И не, лично аз нито гледам предавания като VipBrother, нито някога съм изпращал SMS за такива глупости. Но пък съм давал пари на хора в действителна нужда, правил съм и дарения до колкото ми позволяват възможностите - ако това е нещо лошо... Осъдете ме! Но винаги оставам с мнението, че даренията...някои наричащи ги милостиня... Нуждата от тях съществува поради абсолютно геноцидната политика на държавата към хората. Защото ако не беше такава безотговорност, ако държавата си се грижеше за гражданите, нямаше да се налага това.

Специално данъкът върху лихвата, при елементарно мислене и аритметически сметки показва, че де факто ти отнемат от парите за това, че ги държиш в банката. Банката плаща данък за печалбата от тях, аз съм платил данъци като съм ги изработил, после като съберем това, че лихвата е по-ниска от инфлацията, излиза че реално от престоят на парите в банката всеки ден се намаляват по-малко, а прибавянето на данък означава, че те още повече се намалят. И тъй като печалба няма, тъй като тя е отрицателна..може всеки да продължи логическата връзка... Де факто данъкът е все едно някой да ми бръкне в джоба и да ми вземе пари за това, че си държа парите в джоба.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.