Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Относно новия данък за лихвите от депозитите.

Featured Replies

Sliderum ти все за субсииди мечтаеш,държавата да те подпомага.Свърши тая.Всеки разчита сам на себе си.Ако успееш,успееш.Ако не, си бедняк.Бориш се и това е.

• Отговори 119
  • Прегледи 6,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Знам. Но тоя, за който от значение е всяка стотинка, не държи пари в банка. Веднага давам пример с майка ми. тя цял живот работи за минимална или малко над минималната заплата. Никога не е спестявала пари в банка или поне напоследък не го е правила. Така, че който няма пари, няма и спестявания. И не си мисли, че като съм си купил някои неща, не съм се отказал от други. Всеки купува нещо скъпо в един период от живота си и се отказва от други скъпи неща като...жилище, брак, ала бала... Та така. Аз съм от самонагаждащите се лагери. Свивам се, свивам се, свивам се, но в един момент няма вече накъде. Тогава прегряваш, изперкваш, не ти пука за нищо и така. :) И за мен от значение ясяка стотинка, но не правя проблем от това. Като няма няма. Като трябва да дам някъде или да помогна на някой, давам и помагам. Това е живота и тия неща не зависят от доходите ни!

Има хора, които все пак се надяват и внасят, за да съберат пари за малък бизнес. За съжаление в днешно време е твърде ограничена възможността това да стане с малко пари, заради лошата икономическа обстановка, а с теглене на кредит е прекалено рисковано за тях. А ако държат, тъй или иначе малкото си спестявания в буркана, докато съберат нужното, това нито носи лихва, нито е безопасно.

Sliderum ти все за субсииди мечтаеш,държавата да те подпомага.Свърши тая.Всеки разчита сам на себе си.Ако успееш,успееш.Ако не, си бедняк.Бориш се и това е.

Да се бориш срещу тези, на които си работодател и чиито задължения са да ти доставят среда, в която да можеш да се развиваш добре със собствените си сили и умения. Плюя на такава "държавност"!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Има хора, които все пак се надяват и внасят, за да съберат пари за малък бизнес. За съжаление в днешно време е твърде ограничена възможността това да стане с малко пари, заради лошата икономическа обстановка, а с теглене на кредит е прекалено рисковано за тях. А ако държат, тъй или иначе малкото си спестявания в буркана, докато съберат нужното, това нито носи лихва, нито е безопасно.

Да се бориш срещу тези, на които си работодател и чиито задължения са да ти доставят среда, в която да можеш да се развиваш добре със собствените си сили и умения. Плюя на такава "държавност"!

Незнам ка се заделят пари, след като не остават. Всъщност знам и аз го правя. Всеки може да го прави. Това е едно просто правило - заделяш 10 % от доходите си в касичката за черни дни, без значение дали ти трябват тия пари или не. Само, че как да стане това със 120 лева пенсия примерно или с 250 лева заплата? Колко да заделяш, след като само отоплението ти зимата ще стигне 200 лева, водата 20, транспорта ти до работа 50-100, интернета и кабелната 25-30...да не говорим, ако човек е семеен и има деца. даже и детски не могат да вземат много хора заради скапаната ни система. Цялата сума се полага само и единствено на циганите. Другите кучета ги яли! А какво ли остана за прехраната...

Не е задължително с това,което си завършил или можеш най-добре да правиш да си изкарваш хляба.Много хора са адаптивни и се занимават с друго.Търсиш начин.Статичността и многото приказки - това го можем ние.

Не е задължително с това,което си завършил или можеш най-добре да правиш да си изкарваш хляба.Много хора са адаптивни и се занимават с друго.Търсиш начин.Статичността и многото приказки - това го можем ние.

Това е приложимо в добра среда, където има достатъчно хора, които да искат и могат да купуват и потребяват продукта ти . Ела да видиш колко точно потребяват, тук при мен в провинцията! Да, макар и трудно, все още се намират ниши, в които с малко средства, много работа и много късмет може да се печели, дори да се печели добре...Колко хора обаче могат да поемат тези ниши, за да продължава да е рентабилно да се работи в тях? Как са разположени географски на територията на страната и фактически дали и колко това ограничава допълнително броя хора, които да могат да се заемат с такива бизнеси. Не става само с желание. Трябват знания, трябва и опит. Знанията могат да се придобият...Дори може да не се наложи да се плаща затова...Ами опитът?! Хубаво разтягаш теоретични локуми какво би могло. Ама аз съвети не ща, дай пари!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

...

Това не променя факта, че има все по-жесток държавен рекет и все повече грабене. А също така и че ЕС все повече заприличва на тоталитарна структура, но това е съвсем друга история... Няма обаче да подкрепя данъци, които могат да доведат до силно неблагоприятни последици и част от тях описах в предни мои мнения.

Разбира се, Вие сте перфектен пример за това, нали? Учтиво отправям молба да не се изкривява темата в упреци и даване на наклон на живота на други хора. Не знам за адаптивност, но престъпниците май са се адаптирали към обстановката... живеят добре - на чуждите гърбове.

Това и за част от малцинствата важи, но то и двете са по вина на тези, които го допускат...в чиито ръце пряко е властта.

Но условията тук не предразполагат към развитие на индивидуала и въобще не помагат, а имат за цел да смачкат, тъпчат, газят и убиват всяка една инициатива. И ако ще да си напълно законен и си платиш всички данъци, то това означава че ще си гладен...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Незнам с какво се занимаваш честно казано ама и ти като simtech,точно където се намирате,тоест позиционирали там трябва да печелите.

Незнам с какво се занимаваш честно казано ама и ти като simtech,точно където се намирате,тоест позиционирали там трябва да печелите.

Това не променя факта, че няма условия за развитие на индивидуала, а навсякъде държавата го мачка, ограничава и рекетира.

Това се обсъжда тук!!!

Дами и господа, вече всеки един приет и използуван мой съвет в раздел "Хардуер", е на цена 5лв. Правете си сметката и споменавайте с благодарност г-н Alex&Vanko! :D

Дами и господа, вече всеки един приет и използуван мой съвет в раздел "Хардуер", е на цена 5лв.

Правете си сметката и споменавайте с благодарност г-н Alex&Vanko!

Е, аз тогава ще искам по 6,50лв. За да си платя ДДС-то и после данъка върху ДДС-то, защото то и такъв ще измислят... За това благодарете на държавата... Г-н Алекс и Ванко е просто "остроумен" коментатор, но реално безгласна буква както целият останал народ... До кога?

Лихвата от депозит си е вид печалба/дивидент, за което е съвсем нормално да се плаща данък. Така че, хайде стига с популизма! :P

Почнаха глупостите.Аз спирам.

Лихвата от депозит си е вид печалба/дивидент, за което е съвсем нормално да се плаща данък.

Така че, хайде стига с популизма!

Вече си платил данък върху тези пари, вложени в депозит. Лихвите са по-малки от инфлацията. Какво излиза де факто? При отрицателна печалба ти плащаш данъци? Каква е логиката? От къде идат тия пари? Още по-голямо обезценяване на главницата. И като е нормално, защо до сега го нямаше? Именно защото го нямаше, някои големи депозитодържатели се възползваха от това. Като бъде въведено паричните средства ще бъдат извадени - преместени другаде, преструктурирани...После нема пари за кредити - високи лихви...фалити на предприятия и неотпускане на кредити... Нарушаване на финансовият баланс...

Почнаха глупостите.Аз спирам.

Може би по-рано трябваше да стане това, вместо да ни убеждаваш как съдбата на всеки непременно и задължително е да се бори срещу пречки и рекет, които държавата поставя със своите злодействия или с липсата на действие и тотална анархия и че злодействието на държавата не е нещо, което възпира хората, че едва ли не то не пречи, а всичко зависи само от индивидуала. Да, така би било ако индивидуалът живее изолиран някъде си. Но в "системата" всички са свързани някак. Положението просто нямаше да бъде такова, ако беше България уредена правова държава със закони и органи работещи за хората. Да плуваш срещу течението е бавно, трудно, изтощително и с по-ниски резултати, отколкото ако бе по-малко или го нямаше. Има реален шанс големите фирми, които имат капитали в банките тук, като общо 70% от всички депозити представляват това да ги изтеглят/преместят/преструктурират в други финансови инструменти. Какво ще стане банките ако си изгубят над 70% от наличните в трезора средства?

Аз, предполагам и вие, доста се шокирах и раздразних от тази новина когато я видях по новините преди десетина дни. Става дума за облагането с данък върху иначе малките печалби от нашите депозитни сметки. Като много други хора аз също заделям малка част от моя приход във три-месечни банкови депозити.

Бирниците явно решиха, че печелим много, и е време да вземат каквото могат и от съкровеното нещо останало на българина - неговите спестявания.

Тази новина доста ме разстрои, макар да не очаквах стандартния данък печалба от 10% да е в същия процент относно този тип печалба, но ме накара да се замисля за друго нещо.

Ако да кажем човек спечели 100 лева, той трябва да даде 10 лв. от тях като данък. Значи му остават 90 лв. Със тези пари той си купува стоки и услуги (и ги изхарчва всичките) обаче реално той е дал от тези 90 лева 20% ДДС, тъй че реално от 100 лева, българина е успял да оползотвори 72 лева, останалите 28 лева ги е дал на държавата за правото да живее и изкарва 100 лева на нейна територия. И тези разходи нямат общо със данъците такса смет, гражданска застраховка, здравни осигуровки и прочее, и прочее допълнителни "задължителни" разходи които са си реално данъци.

Но този мой размисъл, не е причината да пиша тази тема.

Причината е следната: Преди малко даваха репортаж относно този нов данък. След като показаха и без това ощетения българин как парите му отиват най вече за ядене. (А това също не е хубаво защото по развитите държави, храната е евтина а глезотиите скъпи, но отново се отклонявам от темата.) А яденето в България постоянно поскъпвало. (Да видиш ти...) И пуснаха бомбата: "На въпрос защо е нужен този данък, управляващите посочиха, че целта е - спестяванията на българите да бъдат пренасочени във инвестиране в стоки и услуги."

Значи, да разбирам ли, че идеята е последните скътани пари за черни дни във тези несигурни времена българина трябва да ги похарчи за услугите на М-Тел (Пример, но те са чужденци и ще си вземат парите в чужбина) и за стоките във... Кауфланд/Карфур (Пример, но и те са чужденци и няма да инвестират парите обратно). Накрая какво ще види българина от тези пари, като ги е инвестирал в стоките и услугите вместо да взима малка но сигурна лихва. Това е пълно безумие! Писна ми от този геноцид! Подиграват ни се в лицето, не бива повече да търпим!

И що само на тях !?

Ами Била, Практикер, БауМакс, Мастерхауз, Карфур, Мосю де Бриколаж, Пикадили, Метро, Лисдъл( все ми е тая дали съм ги изписала правилно посочените от мен фирми, или - не.

Те пък дали изписват ( произнасят) нашите фирми правилно !? Друг път !!! Предполагам, със сигурност !!! че не

И затова, много се кефя на невежеството си ... :) Радвам се, че в този случай го имам.

Някаква си компютърна програма подчертава с червено грешно написаните от мен думи, според нея. 80% съм ги написала грешно.... :)

Изобщо не искам да се пъна да им научавам имената по техни някакви си транскрипции.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

Почнаха глупостите.

Тоест? :P

При отрицателна печалба ти плащаш данъци?

Мда. Отрицателна печалба - :D

...............................................................

Аз лично подкрепям този закон.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Ти не развиваш в случая независима икономическа дейност та да говориш за печалба.Това ти е един доход.Страничен.Като наем от жилище да кажем.И в двата случая си статичен и не генерираш разходи.

Мда. Отрицателна печалба -

...............................................................

Аз лично подкрепям този закон.

Строго против този закон и ако поне за миг помислиш над аргументите, които съм дал, вместо да пишеш по инерция ще ти стане ясно защо може някой да е против този закон и какви негативи би донесъл този зако за сметка на съмнителни краткосрочни "ползи".

И да - отрицателна печалба. Парите стават като цифра повече, но де факто струват по-малко с всеки изминал ден. Когато двете неща не са в равновесие, както в момента излиза, че често държенето на пари в банка е на загуба. А когато се прибави и данък, към общата загуба се прибавя и загубата от данъка, което още повече изсмуква главницата. Каква е тази печалба, където реално няма печалба, а загуба!? Отрицателна печалба си е оксиморон, но факт в момента. Да те накарат да плащаш данък за това, че губиш?

Ти не развиваш в случая независима икономическа дейност та да говориш за печалба.Това ти е един доход.Страничен.Като наем от жилище да кажем.И в двата случая си статичен и не генерираш разходи.

Хващай се за думите.. Доход или печалба...все е с минус отпреде. Ти не генерираш разходи, но де факто получаваш отрицателни приходи, т.е може да губиш пари. Какъв е доходът, що е доходът, кой какво прави - това не е нещо, което се коментира в тази тема.

Затова пък ти ги генерира Дянков, който нали вдигаше пенсиите и то не веднъж, а по четири пъти годишно...Опс, то всъщност ставаше въпрос за депутатските заплати!

Точно икономическа дейност развиваш, тъй като предоставяш парите се на банката срещу съответната лихва, която си е печалба откъдето и да го погледнеш. :P

И да - отрицателна печалба. Парите стават като цифра повече, но де факто струват по-малко с всеки изминал ден. Когато двете неща не са в равновесие, както в момента излиза, че често държенето на пари в банка е на загуба. А когато се прибави и данък, към общата загуба се прибавя и загубата от данъка, което още повече изсмуква главницата. Каква е тази печалба, където реално няма печалба, а загуба!? Отрицателна печалба си е оксиморон, но факт в момента. Да те накарат да плащаш данък за това, че губиш?

Ако не друго, поне звучи оригинално. :D

И заплатата ти ако е фиксирана,то следва и тя да не се облага с данък общ доход,защото си на отрицателна печалба.

Точно икономическа дейност развиваш, тъй като предоставяш парите се на банката срещу съответната лихва, която си е печалба откъдето и да го погледнеш. :P

Икономическата дейност е вършена от самата банка. Тя си плаща данъци поради това. Така че върху икономическата дейност с моите пари(които докато не са ми в джоба, са мои само фиктивно и фалита на банките го доказа като факт) данъци са платени!

Затова пък ти ги генерира Дянков, който нали вдигаше пенсиите и то не веднъж, а по четири пъти годишно...Опс, то всъщност ставаше въпрос за депутатските заплати!

Също както новите коли на политиците...магистралките със съмнително качество където разликата между някаквото качество и бозата потъва в нечии джобове. Абе преразпределят се парични средства - прави се нещо не съвсем качествено и се преразпределят едни пари като разлика, после се ремонтира същото некачествено и пак се преразпределят пари по веригата... Излиза, че се правят калпави ремонти на калпаво построеното нещо на по-високи от реалните цени, като парите се преразпределят в нечии джобове. Влиза се в затворен кръг на източване и преразпределяне, дейност се върши но практически с нулеви резултати..то това е и идеята...и вместо да се направи нещо веднъж, а след това да се вложат другите пари другаде..те се влагат на едно място...в едната схема, верига, преразпределяне...ние полза не виждаме от цялата работа, повече общественополезни дейности не се извършват... Някой просто трупа финансови средства в банковата си сметка... И отгоре на това, за да работи схемата все по-бързо и яростно народът се притисква и смачква, рекетира...с все по-големи и различни данъци, за да се кърпи дупката в бюджета...породена от тези кражби...

Нищо не развиваш защото си пасивен.Чакаш и получаваш.Не купуваш нищо за да се добереш до печалбата.Движение на актими и т.н.Разходи да имаш.

Икономическата дейност е вършена от самата банка.

И от тебе, и от тебе, след като взимаш допълнителни пари от лихвите, т.е. печалба! :P

Нищо не развиваш защото си пасивен.Чакаш и получаваш.Не купуваш нищо за да се добереш до печалбата.Движение на актими и т.н.Разходи да имаш.

Започвай да купуваш. То така става в тази обстановка - плясваш с ръчички и всичко става. Мисля, че Вие г-н Алекс&Ванко сте перфектен пример за преуспял човек,нали? Парите се дават на някой друг да ги движи, като той получава приходи за работата, а собственикът им получава пари за това че капиталът е негов и си го дал де факто на кредит. Защото де факто тия пари в депозитите се използват и за да се дават кредити и банката да реализира печалби(аритметично) Да не излезе, че ако всеки един човек реши да си изтегли парите от депозитите, ще излезе че няма да има пари за кредити повече, па дори и депозитите няма да могат да ги изтеглят всички?

И от тебе, и от тебе, след като взимаш допълнителни пари от лихвите, т.е. печалба!

Данък върху печалба със знак минус е още по-голяма загуба на основният капитал. Не е печалба и няма как да е печалба след като губиш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.