Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за около 600лв.

Featured Replies

Вече стана ясно, че имаш FSP-та на склад.

Важното е авторът на темата да получи адекватен съвет как да постъпи. Дали ще купи ново захранване или ще кара със старото, мен не ме бърка особено, въпросът е да бъдем обективни. ;)

Не се сърди. Просто PNF си добро захранване, като за FSP. Вече съм писал за такова захранване, как работи безпроблемно с GTX460 768MB, а същата конфигурация се гаси с FSP 500W APN. Hipro-то мисля че беше на HEC и не е по-качествено, но ако нямаше никакво захранване, щеше да му свърши работа. Аз не харесвам FSP но такива са нещата погледнато обективно.

Здравейте, искам нова конфигурация до към 600лв. От стария компютър имам кутията Delux(ако има значение е от 2004), захранване Fortron ATX-350PNF (2009г.) и DVD IDE/ATAPI, което явно няма да стане. Харда също сигурно трябва да го прежаля 320GB ATA100. Идеята ми е да се избере конфигурация с това захранване, затова съм избрал видео с по-ниска консумация. Искам Pro Evolution Soccer 2013(който няма високи изисквания) да върви на High на 19"Philips 1440x900 и от време на време към 32"LCD. Ще бъде ли достатъчно захранването? Може би дъното е по-скъпо, уж за бъдещ ъпдейт(РАМ примерно с по висока честота) незнам има ли смисъл. За дъното искам USB3.0 и SATA3. Може да предложите варианти. Благодаря.

4GB DDR3 1600 KINGSTON HYPERX - 1 бр. - 32.99 лв.

1TB SEAGATE SATA 6G/7200/64M - 1 бр. - 130.58 лв.

G2120 /3.1/3M/BOX/1155 - 1 бр. - 167.52 лв.

ASROCK P67 PRO3 /P67/LGA1155 - 1 бр. - 151.20 лв.

PALIT GT630 1GB D5 - 1 бр. - 129.72 лв.

Обща стойност - 612.01 лв. с ДДС

Насочил си се горе долу добре с изключение на видео картата. Аз бих направил следните промени.

4GB DDR3 1600 A-DATA - 29.97 лв.

1TB SEAGATE SATA 6G/7200/64M - 130.58 лв.

G2120 /3.1/3M/BOX/1155 - 165.22 лв.

ASROCK B75 PRO3-M /B75/1155 - 110.43 лв.

SAPPHIRE HD7750 1G GD5 BULK - 179.77 лв.

малко над 615лв + 15-20лв за куриерски разходи.

Ако тези 30лв са фатални - 500GB SEAGATE 7200/6GB/16MB - 105.12 лв.

Не се сърди. Просто PNF си добро захранване, като за FSP. Вече съм писал за такова захранване, как работи безпроблемно с GTX460 768MB, а същата конфигурация се гаси с FSP 500W APN. Hipro-то мисля че беше на HEC и не е по-качествено, но ако нямаше никакво захранване, щеше да му свърши работа. Аз не харесвам FSP но такива са нещата погледнато обективно.

Не се сърдя за нищо! :P

Който пише редовно тук, може да си спомня, че е имало случаи, когато съм подкрепял конфигурации с FSP. Проблемът е, че вече почти не се намира информация за спецификацията на FSP-тата, които се предлагат на доста по-ниски цени, сравнено с някои други захранвания, а това определено не говори в полза на FSP.

Виж, обаче веднъж да се пише в темите непрекъснато, че FSP не са качествени захранвания и са със спестени компоненти, пък след това изведнъж да се окаже, че са си много подходящи, някак почва да поражда у мен определени съмнения. Все пак идеята на форума е човек да може да намери надеждна информация.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Говорим за точно определени модели от дадена марка. Да, новите модели на FSP са некачествени в сравнение с конкуренцията и не ги препоръчвам никъде, макар че Raider-a все пак показа някои качества. Но тук говорим за малък бюджет и стар, доста качествен модел FSP и при това конфигурацията е с много ниско електропотребление, така че съм абсолютно обективен в това отношение. PNF го спрях от производство и го замениха с APN с висока ефективност(85%) за сметка на доста снижено качество и APN не препоръчвам, но в случая се опитваш да изсмучеш от пръстите си някакви доводи в полза на покупка на ненужно за момента ново захранване. А за старите модели има доста информация - не е като при новите FSP нарочно да крият спецификациите. ;)

Публикувано изображение

300W на 12V линия - предостатъчно в случая.

ATX спецификации.

ATX не беше ли големината на захранване/дъно/кутия ?!? :D

ATX не беше ли големината на захранване/дъно/кутия ?!? :D

Да пеше пуснал един сърч първо, а?

https://www.google.bg/search?q=atx+specification&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a

http://www.formfactors.org/developer%5Cspecs%5Catx2_2.pdf

Например стр. 22, 4.1.4 Voltage Tolerances, таблица 6

Да пеше пуснал един сърч първо, а?

https://www.google.b...lient=firefox-a

http://www.formfacto...pecsatx2_2.pdf

Например стр. 22, 4.1.4 Voltage Tolerances, таблица 6

Значи ATX е форм фактор само при дъно/кутия а при захранване означава съсвсем друго нещо спецификации сега ги разгледах на таблицата която вие ми дадохте :D Благодаря, че ми поправихте грешката вече разбрах каква е разликата между захранване/дъно/кутия за дъно/кутия е големина а за захранване са спецификации :D

Редактирано от VipKokata (преглед на промените)

Но тук говорим за малък бюджет и стар, доста качествен модел FSP и при това конфигурацията е с много ниско електропотребление, така че съм абсолютно обективен в това отношение. PNF го спрях от производство и го замениха с APN с висока ефективност(85%) за сметка на доста снижено качество и APN не препоръчвам

Нещо си противоречиш, ми се струва. ;)

Да, а захранването кой точно модел е? Ако не е от гадните PNR, a е PNF, PAF, APN може спокойно да стоиш с него.

...................................................

А и не съм вързал автора на темата да си купува ново захранване, а просто му обяснявам как стоят нещата с това, с което разполага в момента.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Нещо против да се успокоите? Да прекъснете този прекомерен Оф Топик и да се държите по темата?

• Автор

Долу-горе избрах конфигурацията. Имам още няколко въпроса, сигурно елемантарни, но досега не съм правил такива смени на дъно и процесор. 1.Някъде прoчетох, че охладителя на процесора идвал с термо паста, която е фабрично поставена. Вярно ли е и как не изсъхва, или трябва да си поръчам отделно? 2.Какви кабели трябва да си поръчам и има ли такива към отделните части? Всъщност към спецификациите на картата виждам, че иска 2x3 and one 2x4 PCIe power connector. За дъното иска 24 pin ATX power connector и 8 pin 12V power connector, а моите са по-малко. Става ли захранването? Сякаш не.

Редактирано от bgcitizen (преглед на промените)

2. В комплекта на видеокартата има преходник molex към 6-pin PCI-e конектор, другите за дъното си ги имаш. При теб е 4-pin 12V, a не 8-пинов, но въпреки това няма проблем да работи така. Последно на кое дъно и коя видеокарта се спря?

Though this motherboard provides 8-pin ATX 12V power connector, it can still work

if you adopt a traditional 4-pin ATX 12V power supply. To use the 4-pin ATX power

supply, please plug your power supply along with Pin 1 and Pin 5.

Тоест 4-пиновия го включваш в дясната страна на 8-пиновото гнездо:

Публикувано изображение

1. Нищо не трябва да поръчваш - слагаш процесора и охлаждането, при което термопастата ще се разнесе сама.

• Автор

24 pin при мен е 20 pin, пак ли със същата гимнастика като при 8 pin ще стане?

Трябват ми и два IDE to Sata конвертори за диска и записвачката.

ASROCK B75M /B75/1155 - 1 бр. - 102.72 лв.

4GB DDR3 1600 KINGSTON HYPERX - 1 бр. - 33.14 лв.

SAPPHIRE HD7750 1G GD5 BULK - 1 бр. - 181.27 лв.

I3-3220 3.3GHZ/3MB/LGA1155/BOX - 1 бр. - 214.94 лв.

Обща стойност - 532.07 лв. с ДДС

Мисля, че тези 50лв. отгоре за 3220 вместо 2120 си струват.

Да, пак остават 4 свободни. В книжката на дъното пише кои точно, но по принцип е почти невъзможно да объркаш, освен ако не си много як и успееш да натикаш конектора неправилно. :)

Това би имало значение, само ако твърдият диск развива скорости на четене запис и копиране по-високи от тази стойност, което в случая въобще не е така. Дори повечето от последните модели САТА 3 дискове не работят със скорости, които САТА(1) би възпрепятствал, камо ли диска на автора на темата.

Е, изхвърли се за SATA 1, ама карай ;) За SATA II e така, но цитирания Seagate 1 ТБ достига скорост на четене според мои тестове до 225 MB/s със SATA II интерфейс и до 125 MB/s със SATA I на старата щайга.

Е, изхвърли се за SATA 1, ама карай ;) За SATA II e така, но цитирания Seagate 1 ТБ достига скорост на четене според мои тестове до 225 MB/s със SATA II интерфейс и до 125 MB/s със SATA I на старата щайга.

Сигурен ли си, че изкарва 225МБ/с след буфера. Щото вътрешните скорости на трансфер са едно, а това което излиза от кеша му, в посока на оперативната памет, има прилична разлика. 225МБ/с, макар и с малко надхвърлят дори пиковите скорости, на двата най-бързи в света за момента, модела традиционни твърди дискове...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Сигурен ли си, че изкарва 225МБ/с след буфера. Щото вътрешните скорости на трансфер са едно, а това което излиза от кеша му, в посока на оперативната памет, има прилична разлика. 225МБ/с, макар и с малко надхвърлят дори пиковите скорости, на двата най-бързи в света за момента, модела традиционни твърди дискове...

HD Tune ползвах. А и щом SATA I ме ограничи на около 125 MB/s, значи ограничава. Публикувал съм снимки в темата за тестове на хард дискове, която е важна. Ако имаше някаква шашма, едва ли HD Tune щеше да ми покаже това ограничение от 125 MB/s

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

HD Tune ползвах. А и щом SATA I ме ограничи на около 125 MB/s, значи ограничава. Публикувал съм снимки в темата за тестове на хард дискове, която е важна. Ако имаше някаква шашма, едва ли HD Tune щеше да ми покаже това ограничение от 125 MB/s

Най-точни резултати дава собственият диагностичен софтуер на производителя. Иначе и външните програми дават стойности годни за сравнения между модели. Все пак ,имай предвид че става въпрос за "320GB ATA100", а не за твоя твърд диск. Колко мислиш, че е бърз този обикновен диск, модел от преди 6 години, ако не и повече време?...

Най-точни резултати дава собственият диагностичен софтуер на производителя. Иначе и външните програми дават стойности годни за сравнения между модели. Все пак ,имай предвид че става въпрос за "320GB ATA100", а не за твоя твърд диск. Колко мислиш, че е бърз този обикновен диск, модел от преди 6 години, ако не и повече време?...

Визирах уводния пост в темата, където се споменава за Seagate 1 ТБ SATA III. Знам, че различните програми си имат собствени методики. Същото важи и за различни версии на едни и същи програми.

Визирах уводния пост в темата, където се споменава за Seagate 1 ТБ SATA III. Знам, че различните програми си имат собствени методики. Същото важи и за различни версии на едни и същи програми.

Хубаво визираш, но в случая пишеш ненужни коментари, защото не този диск се нуждае от адаптер, а автора на темата съжалява(ше), че нямало да може да си ползва стария диск(или/и него заедно с евентуално новия, ако все пак реши да купи такъв). Аз на него и конкретно по-този повод му предложих адаптера, не за терабайтовия, което щеше да е голяма глупост и недоглеждане от моя страна.

Много я завъртяхме, ама аз отговорих на твой пост, защото спомена, че дори и SATA I нямало да ограничава повечето от сегашните SATA III дискове. За това бе тоя диалог. Или поне аз заради това писах. Дори съм цитирал конкретния ти пост.

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

• Автор

Именно - става въпрос за стария ми Seagate 7200 320GB. Видях, че такива конвертори в ибей са по около 2$ заедно с кабелите, но доставките последните мисеци се бавят по месец и 1/2 от Китай. Както и да е, благодаря на писалите в темата за съветите и идеите.

Именно - става въпрос за стария ми Seagate 7200 320GB. Видях, че такива конвертори в ибей са по около 2$ заедно с кабелите, но доставките последните мисеци се бавят по месец и 1/2 от Китай.

Както и да е, благодаря на писалите в темата за съветите и идеите.

Въпросът бе принципен - дали SATA I интерфейс спъва SATA III дискове или не.

Въпросът бе принципен - дали SATA I интерфейс спъва SATA III дискове или не.

Но това не е въпрос на автора на темата и такъв може да се обсъжда, в тема специално създадена за целта, ако вече няма такава!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.