Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конзолни решения

Featured Replies

Прогноза за времето:

git clone https://github.com/szantaii/bash-weather.git
cd bash-weather
bash bash-weather.sh

Скрипта ползва geolocation и минава през базата данни на DyDNS.

• Отговори 438
  • Прегледи 63,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Днеска случайно попаднах на package-cleanup, инструмент който е доста полезен, или поне ни спестява време при извършването на дадени действия в Centos.

Първо, ако го нямате инсталирайте пакета ето така:

# yum install yum-utils

За какво служи, и как да го ползваме?

Примери:

Показва всички проблеми свързани със зависимостите.

~$ package-cleanup --problems

Показва всички пакети, които не се намират в yum репотата.

~ $ package-cleanup --orphans

Изтрива старите ядра, като само запазва последните 3.

# package-cleanup --oldkernels --count=3

Изтрива старите ядра, като запазва последните 3, но оставя всички стари kernel-devel пакети.

# package-cleanup --oldkernels --count=3 --keepdevel

Бонус към горните 2:

За да видите листа на текущите инсталирани ядра, изпълнете това:

# rpm -q kernelkernel-2.6.32-431.el6.i686kernel-2.6.32-431.3.1.el6.i686kernel-2.6.32-431.5.1.el6.i686kernel-2.6.32-431.11.2.el6.i686

Повече инфо:  ~$ man package-cleanup

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Обединяване на pdf файлове

gs -dBATCH -dNOPAUSE -q -sDEVICE=pdfwrite -sOutputFile=име_на_обединеният_файл.pdf 1.pdf 2.pdf 3.pdf 4.pdf 5.pdf .........................

http://oi58.tinypic.com/2dcd0so.jpg

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Коментиране нa множество линий във шел скрипт.

Полезен трик, със който може да си спестиме време, ако искаме да коментираме множество линий във даден шел скрипт. 

Нормален начин:

#!/bin/bash                                                                                                                                                                                                                   echo "Кажи нещо"                                                                                                                                                                                                      #  коментар 1                                                                                                  #  коментар 2                                                                                                  #  бла бла бла и пак бла                                                                                                                                                                                 #  още пъти бла# ...echo "На прави, още нещо"                                                                                                                                                                                                     exit  

Начин, със коментар от типа на /**/

#!/bin/bash                                                                                                                                                                                                                     echo "Кажи нещо"                                                                                                <<"COMMENT"                                                                                                         коментар 1                                                                                                     коментар 2                                                                                                     бла бла бла и пак бла    още пъти бла   ...                                                                                    COMMENT                                                                                                          echo "На прави, още нещо"                                                                                                                                                                                                       exit      

"COMMENT" и COMMENT може да бъде сменено със нещо друго, но така се чете по добре.

Другият начин, е да използваме Vim/Vi и Emacs и некоя от командите "search and replace" или "replace-rectangle"  и други...

Тест:

(~)% ./скрипт.sh                                                                                             Кажи нещоНа прави, още нещо(~)%                                                                                             

Скрипт за синхронизиране на времето във Centos линукс.

#!/bin/sh# Sync Time and Date on Centos# install NTP (Network Time Protocol)yum install -y ntp# sync time-date/usr/sbin/ntpdate 0.centos.pool.ntp.orgsleep 3# call hwclock to set the hardware clockhwclock --systohc# start up automatically on boot/sbin/chkconfig ntpd on# start the NTP service/sbin/service ntpd start# checking current time-datedateexit
ssh user@server -L 5455:127.0.0.1:5432

SSH тунел на сървис от сървер към localhost. С горния пример съм мапнал postgres от сървера на локален порт 5455 и си работя на него на localhost:5455 
И още нещо друго дребно което е полезно. Често ни се случва да напишем доста дълга команда и после да разберем че иска sudo. !! повтарят последната команда в случая ако напишем sudo !! ще ни повтори командата със судо отпред.

ivoarch можеш ли да дадеш малко типс или линк към туториали за emacs. Реших да го разцъкам и съм доста впечатлен от възможностите му особено като IDE за питон, инсталирах му elpy, и аутокомплийта му е доста добър, смея да кажа по добър от някой комерсиални. Ама нещо не мога да се оправя с буферите, и прозорците как да ги затварям да ги сменям и други работи. 

ivoarch можеш ли да дадеш малко типс или линк към туториали за emacs. Реших да го разцъкам и съм доста впечатлен от възможностите му особено като IDE за питон, инсталирах му elpy, и аутокомплийта му е доста добър, смея да кажа по добър от някой комерсиални. Ама нещо не мога да се оправя с буферите, и прозорците как да ги затварям да ги сменям и други работи. 

Ако искаш задай въпроса, ето тук, за да не спамим тази тема със емакс. Така ще си пишем колкото искаме :)

Получаване на помощ от Linux - Man-Fu!

Поискай пoмощ от man.

~] man <команда>

Показва man страница във броузерът.

~] export BROWSER=firefox
~] man -H <команда>

Показва всички налични man страници.

~] man -k .

Всички налични страници от секция номер 1.2.3 и т.н ..

~] man -k . -s <секция>

Всички налични страници със конкретно ключова дума.

~] man -k <ключова дума>

Търси текст във man страница.

1. Натисни  / и въведи текста за търсене.

2. Натисни n за следващ резултат.

Запиши man страница във текстов файл.

~] man <команда> | col -b > команда.txt

Принтирай man страница.

~] man sleep | col -b | lpr

Запази man страница във pdf файл (инсталирай 'ps2pdf')

~] man -t sleep | ps2pdf - sleep.pdf

Показва директорията, където се намира man страницита на командата .

~] man -aw <команда>

• Автор

Получаване на помощ от Linux - Man-Fu!

Поискай пoмощ от man.

:)

man man

:)

man man

Това е лесно :)

Но повечето начинаещи потребители, не са свикнали да четът man страници :)

Затова аз ги чета вместо тях :P

И после шарвам :P

Това е лесно :)

Затова аз ги чета вместо тях :P

И после шарвам :P

:) Много тъпо наистина. И аз се хващам че го правя редовно. А като се има предвид че голяма част документация е генерирана онлайн със Sphinx ми се е случвало да търча за таблета да проверя нещо че нямам нет. И после същото да го видя в man страницата.

:) Много тъпо наистина. И аз се хващам че го правя редовно.

Е, според вас, защо съществува акронимът RTFM? И особено предпоследната му буква :D?

Е, според вас, защо съществува акронимът RTFM? И особено предпоследната му буква :D?

Та в края на крайщата полуката от тази история! :)

Публикувано изображение

P.S МОже да пробвате и tldr

Та в края на крайщата полуката от тази история! :)

То така, ама след това ще има вой до небето, че видиш ли, само в България правили така и не помагали, и че то, защо ги има тия форуми, ако всеки почне да ползва гугъл... Все брилянтна логика.

Вчера се вдъхнових от този пост !!!!

За всички бъдещи администратори с любов!

Изпрати съобщение до всичkи потребители във система.

# wall System Maintaince Tonight!!

Или (^D е Ctrl + D)

# wallSystem Maintaince Tonight!!^D

Изпрати съобщение до определен потребител във системата.

# write ivoSystem Maintaince Tonight!!^D

Също, за да проверите, дали може да получавате тези съобщения.

Изпълнете като потребител:

# Ако изходът от командата е 'is n' значи не може да получавате съобщения.$ mesgis n# За да ги разрешите, изпълнете$ mesg y# Сега изходът от командата е 'is y' вече може да получавате съобщения.$ mesgis y 

Разбира се, със сигорност има и още начини, но тези са може би, най елементарните, и не се изисква кой знае какво. :)

Практикувайте и един ден, може да станете sysadmin-ове!!! :)

Повече: $man wall $man write $man mesg

...

Повече: $man wall $man write $man mesg

А тези, които страдат по IRC могат да си инсталират talk сървър (и клиент) и да си говорят във линукс машината  :)

А тези, които страдат по IRC могат да си инсталират talk сървър (и клиент) и да си говорят във линукс машината  :)

Мерси за добавката!

# Usage: talk user [ttyname]$ talk ivo
  • 2 седмици по-късно...

Screenshot във tty конзолата [По хакерски].

Стар, но доста полезен трик [особенно за тези от вас, които използват сървари, и прекарват доста време във конзолата], със който лесно може да запазим, това което е в момента на екрана във TTY конзолата във текстов файл. След това, можe лесно да предадем тази информация на некой, или просто да си я запазим за нас.

Там където X , е номера на виртуалният терминал (tty1,tty2,tty3 и т.н...) който искаме да запазим.

$> sudo cat /dev/vcsX > screen.txt

За да го прегледате, изпълнете:

$> less screen.txt

Яко нали?

Няма защо!!

Имам няколко сайта и е време да ги прехвърля на VPS-a ми, Как мога да настроя няколко virtual hosts в httpd на CentOS? Също само A запис ли е нужен към IP-то на VPS-a ми? :)

Имам няколко сайта и е време да ги прехвърля на VPS-a ми, Как мога да настроя няколко virtual hosts в httpd на CentOS? Също само A запис ли е нужен към IP-то на VPS-a ми? :)

Мисля, че е по добре да направете, отделна тема по такива въпроси.

Така ще може да разтягате темата повече, със всичките му там конфигураций и други, по самата тема.

https://www.centos.org/docs/5/html/Deployment_Guide-en-US/s1-apache-virtualhosts.html

http://youtube.com/watch?v=gVN6zXO7fAAДа, трябва ти директно посочване на IP към име, тоест A запис.Надявам се знаеш, че виртуалните хостове са локални.

http://youtube.com/watch?v=gVN6zXO7fAAДа, трябва ти директно посочване на IP към име, тоест A запис.Надявам се знаеш, че виртуалните хостове са локални.

Вероятно не сте видели, но съм направил отделна тема и вече се справих  :) Мерси все пак! :)

Редактирано от Bukkit Bulgaria (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Как мога да си проверя интернет скоростта ?

За deb  базирани

1.sudo apt-get install python-pip2.sudo pip install speedtest-cli3.sudo wget https://raw.github.com/sivel/speedtest-cli/master/speedtest_cli.py 4.sudo chmod a+rx speedtest_cli.py5.sudo mv speedtest_cli.py /usr/bin/speedtest-cli

Стартиране на вече свалената програма и стартиране от конзолата.Просто

speedtest-cli

Ако искате снимка и да споделите

speedtest-cli --share

Списък със сървърите

speedtest-cli --list

Избора на сървър

speedtest-cli --server и номера изведен от speedtest-cli --list

И аз го ползвам от много време :)

За deb  базирани

1.sudo apt-get install python-pip2.sudo pip install speedtest-cli

Само това стигаше ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.