Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Официално измерване на интернет скорост. Как и къде?

Featured Replies

Съответно и всички останали потребители на пакета едва ли получават нещо различно от колегата(освен ако точно в неговият район няма някакви местни технически проблеми), ако случаят минаваше в съда, отдавна фирмата щеше да си оправи бакиите, или да фалира.

• Отговори 78
  • Прегледи 11,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Автора все пак не беше много наясно докъде му стигат правата в случая. Дано след тази тема да се е поприсетил малко. Да, това е порочна практика, но тя е законна. Единствения начин да се "накаже" подобен доставчик е като не му ставаш клиент. Ако поне повечето ако не всички четяха и се интересуваха какво пише в тези договори, такива доставчици щяха да изчезнат по простата причина че никой няма да ползва услугите им. Но Иванчо може и да не му е все едно с каква скорост чати, но сам си е виновен след като се хваща на очевидните измами дето лъхат от рекламите. Примери много...

• Автор

Така, отново ще уточня нещо, за тези, които не са разбрали. Имам опит в ISP като техническо лице. Без имена и градове.

Проблемният доставчик е в България. Примерният който дадох е в чужбина.

Частицата "до" означава, че е достижима максимална граница, но тъй като тя НЕ СЕ достига на практика никога смятам, че може да бъде заведено дело или пусната жалба. Въпрос на тълкувание от съда, но с добро четене на закона съм абсолютно убеден, че решението ще бъде в полза на жалбоподателя.

Според мен е по-лесно да се подаде жалба до КЗП за заблуждаване на потребителя. Тяхна работа е да спазват тези права на потребителя, които не са точно регламентирани от закона. За тези от закона си има прокуратура и съд.

Проблемът ми е как да докажа, че скоростта е много далеч от написаната граница и практически е недостижима при нормални условия. Това е!

Редактирано от bure_s_barut (преглед на промените)

Така, отново ще уточня нещо, за тези, които не са разбрали. Имам опит в ISP като техническо лице. Без имена и градове.

Частицата "до" означава, че е достижима. Въпрос на тълкувание от съда, но с добро четене на закона съм абсолютно убеден, че решението ще бъде в полза на жалбоподателя.

Според мен е по-лесно да се подаде жалба до КЗП за заблуждаване на потребителя. Тяхна работа е да спазват тези права на потребителя, които не са точно регламентирани от закона. За тези от закона си има прокуратура и съд.

Това е!

Ами то КЗП миналата година, уверена в правата на потребителя, се наложи да заплаща солидни средства, защото самата комисия беше осъдена далеч не един път...

Частицата "до" означава, че е достижима максимална граница, но тъй като тя НЕ СЕ достига на практика никога смятам, че може да бъде заведено дело или пусната жалба. Въпрос на тълкувание от съда, но с добро четене на закона съм абсолютно убеден, че решението ще бъде в полза на жалбоподателя.

Проблемът ми е как да докажа, че скоростта е много далеч от написаната граница и практически е недостижима при нормални условия. Това е!

Явно не можеш да усъзнаеш все пак. Не е задължително, поне според договора ако той е написан така, да се достига тази граница. Това е максималната, дори никога да не я достигнеш тя е възможна. Успех в начинанието ти. Аз ще съм доволен почти колкото ти ако успееш да постигнеш нещо, но няма как да стане.

• Автор

@sliderum,

Да, може, но това не ме интересува.

П.П.: Едитнах си леко предишният пост докато си ме цитирал.

@eminem_vr,

Ще видим. :)

Редактирано от bure_s_barut (преглед на промените)

Съответно и всички останали потребители на пакета едва ли получават нещо различно от колегата(освен ако точно в неговият район няма някакви местни технически проблеми), ако случаят минаваше в съда, отдавна фирмата щеше да си оправи бакиите, или да фалира.

Оплакването беше от изключително много абонати. Даже не уведомиха никого, че ще ги купуват а от 1 декември се оказа, че са купени. Най врапиращото е, че при новият доставчик, няма такава тарифа от 25 лева, на която бях аз, но останалите си я плащат и до ден днешен. За справка погледнете Мегалан и тарифите им и намерете такава за 25 лева.Няма и "ДО" 75 мегабита. Ще ви кача по една снимка от старият и след него от другият доставчик. Иначе в архива ми са снимки от всеки божи ден, с което съм целял именно консултациите със юристите.

В България - "Нямаш ли си свой човек - загубен си мой човек".

Първата - EVO BG

Втората - Megalan Mtel.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Нека го кажа за кой ли път: никакъв шанс. И това че скоростта е много по-ниска нищо няма да докаже

* Цените са в BGN, с ДДС.

** Използването на рутер не освобождава клиента от ограничението за използване на компютрите си само в едно домакинство. Доставчикът си запазва правото да намалява ТТЛ и брой на сесиите до 40 за всеки клиент, при констатирано нарушение.

*** Тарифите важат в рамките на едно домакинство.

****„Домакинство” са лицата без оглед на родствена връзка по между им, живеещи заедно в обособени жилищни помещения.

***** Посочените скорости са максимално достижими и не са гарантирани

Това някой чете ли го?

Това със рязането на скоростите е масово явление, и да както казва капитана - няма как да се докаже.

Аз също се замислях да говоря с доставчика, но ми се стори, че мисията е невъзможна, и се отказах.

За да можеш да го докажеш ще ти трябва доста опитен адвокат, което все пак не е гаранция, че ще ти помогне, а като добавим и липсата на достатъчни доказателства е ясно накъде ще натежат везните.

Само ще изхабиш нерви и пари, което в крайна сметка ще е за нищо.

• Автор
Това някой чете ли го?

Точно там е проблема. Че НЕ СА достижими, даже максималните са 5 пъти под достижимите. :)

Това някой чете ли го?

Аз все си мисля, че тук постващите са го чели не един път. Да беше го казал на някоя мома, по щеше да хване ДЕКИШ!

Ето за това изречение, адвоката ми каза, че доставчика си е изпълнил всички ангажименти. Така, като наблюдавам, то е едно и също във всеки доставчик от всеки български град или село.

"*** Посочените скорости са максимално достижими и не са гарантирани"

Само дето са "ЗАБРАВИЛИ" да напишат каква е тогава минималната скорост!

Поне като е гарга, да е и рошава!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Точно там е проблема. Че НЕ СА достижими, даже максималните са 5 пъти под достижимите. :)

Нищо чудно че си подписал подобен договор. ДОСТИЖИМИ са за въпросния доставчик не за ТЕБ. Тоест ако иска доставчика може да ти достави такава скорост. Ако не иска не. Но има възможност да го направи. Схващаш ли?

Аз все си мисля, че тук постващите са го чели не един път. Да беше го казал на някоя мома, по щеше да хване ДЕКИШ!

Ами явно не са хванали :D

• Автор
Нищо чудно че си подписал подобен договор. ДОСТИЖИМИ са за въпросния доставчик не за ТЕБ. Тоест ако иска доставчика може да ти достави такава скорост. Ако не иска не. Но има възможност да го направи. Схващаш ли?

Няма такова нещо. Достижими са за потребителя.

между другото Общите условия на моят доставчик, забраняват друг освен потребителя да ползва услугата, но определя потребителят като едно лице(а не като семейство). Така, че и това може да се атакува в КЗП.

Ще стане като с НАП май, ама ха да видим. Юристите в НАП много ми се пънаха, накрая като отделих няколко часа в четене на ДОПК клекнаха всички и се изпокриха. Няколко месеца по-късно задълженията ми паднаха по давност и ги отписаха, ама иначе в началото много се пънаха. :)

Всичко е в четенето.

Четеш, четеш и пак четеш. Винаги има къде да се хванеш стига да го видиш.

Това някой чете ли го?

Точно това изречение служи на доставчиците като оправдание, и ако не ти изнася не подписваш.

Друг начин няма. ;)

Цялата работа ми прилича на история за борба с "вятърни мелници", ама нейсе... :shy11:

Редактирано от cyborg_ (преглед на промените)

Ами явно не са хванали :D

Ти май почваш като оня малкия. Не забравяй, че не всички тук са умни колкото ТЕБ!Пък вземи и помисли, кой какво е "хванал"

Ти май почваш като оня малкия. Не забравяй, че не всички тук са умни колкото ТЕБ!Пък вземи и помисли, кой какво е "хванал"

За щастие аз мога да си позволя да "не ми пука",  защото все още съм на местен доставчик, който не се е продал на въпросните големи гадове и условията, които са записани в договора, дори биват преизпълнявани, макар че и в моята тапия също е указано, че посочените цифри са максимални и не са гарантирани :)

Браво на автора за темата!

Отдавна и аз се дразня, че нета който ми предлага доставчика не е точно това, което той рекламира. Интересното е, че до миналата година бях на 16лв. с "достижима" скорост 75 кбпс, когато ми изтече договора /който по никакъв начин не ме задължава и винаги мога да прекратя без последствия просто като не си платя месечната вноска/ и отидох да поискам да сключа нов договор ми съобщиха, че в момента имат промоция и "достижимата" ми скорост ще е 100мбпс при такса 14,50лв. Реално съм достигал скорости на настолния  85 мбпс, но обикновено скоростта се движи около 60-65кбпс.

По отношение въпроса на автора аз разсъждавам така:

1. Абсолютна грешка е да се търси консултация с юрист - той не може да помогне. Просто не е компетентен. Юриста може единствено да провери договора от формална и законова гледна точка и то е ясно, че в общи линии договора ще е изряден и няма да може да бъде атакуван, още повече в него никъде не е предвидено някакво обезщетение към потребителя при определени условия - каквито и да са те.

2. Отиваме на разговор с експерт - мисля, че тук във форума има такива експерти.

3. Според мен въпроса е доста простичък:

- Нашия доставчик на интернет не е производител. Той ползва /получава интернет от другаде - съгласно договор.

- Възлага се експертиза:

а) какво точно е договорил като получател нашия интернет достачвик със своя доставчик.

б) проверява се с какъв капацитет разполага като техника и окабеляване

в) проверява се колко на брой потребители има нашия доставчик

г) приема се някаква обща константа /примерно 70% от общия брой клиенти/ за стандартно едновременно натоварване 

д) след пресмятане и изчисление се доказва, че доставчика ви нито има капацитета, нито реалната възможност да ви достави "достижимата" скорост за нормално ежедневно потребление.

Резултат:

- Осъждате доставчика по граждански път да ви възстанови внесените x-броя месечни вноски и y-лева съдебни разноски.

- Подавате жалба в Районна прокуратура за престъпление по чл.209 и сл. от НК - измама.

- Отивате при друг доставчик и започвате всичко отначало...

За щастие аз мога да си позволя да "не ми пука",  защото все още съм на местен доставчик, който не се е продал на въпросните големи гадове и условията, които са записани в договора, дори биват преизпълнявани, макар че и в моята тапия също е указано, че посочените цифри са максимални и не са гарантирани :)

Ако няма какво друго да ни поучаваш иди да си почиваш. Тук се търси някакво решение на въпрос , който на теб "не ми пука" и е добре че си доволен, за което никой не ти завижда.Друг е въпросът, ако беше на мястото на колегата и искаше мнение как да си разрешиш проблема. Постарай се да го разбереш, защото и той е ЧОВЕК - като ТЕБ!

Браво на автора за темата!

Отдавна и аз се дразня, че нета който ми предлага доставчика не е точно това, което той рекламира. Интересното е, че до миналата година бях на 16лв. с "достижима" скорост 75 кбпс, когато ми изтече договора /който по никакъв начин не ме задължава и винаги мога да прекратя без последствия просто като не си платя месечната вноска/ и отидох да поискам да сключа нов договор ми съобщиха, че в момента имат промоция и "достижимата" ми скорост ще е 100мбпс при такса 14,50лв. Реално съм достигал скорости на настолния  85 мбпс, но обикновено скоростта се движи около 60-65кбпс.

....

И кой ще получи тази информация (клиенти, свързаност...), кой ще възложи експертиза? И от къде ги измисли тези 70%? това всичко са допускания, които няма да минат в съда

Ако няма какво друго да ни поучаваш иди да си почиваш. Тук се търси някакво решение на въпрос , който на теб "не ми пука" и е добре че си доволен, за което никой не ти завижда.Друг е въпросът, ако беше на мястото на колегата и искаше мнение как да си разрешиш проблема. Постарай се да го разбереш, защото и той е ЧОВЕК - като ТЕБ!

Ами търсите решение...ако поразгледате назад в секцията...или май онези теми са вече в "празните приказки", тези въпроси не един път вече са нищени из основи. Никой не се е похвалил още с успех. Също има и тема, специално за въпросната Ментел, и за Бибеком има и включително за GSM договорите и за доставяният мобилен и наземен нет има, ако не се лъжа. Нищо повече, не мисля че ще успеете да изобретите от писаното вече там, нито някой ще открие отново топлата вода.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Експертизата е ясно кой ще я възложи - съда по искане на ищеца или неговия адвокат.

Останалото което съм написал /по техническата част/ са мои разсъждения - вие сте експертите коригирайте параметрите - не може да няма параметри.

Елементарно е - тук във форума 100% има служители в такива фирми. Те много добре знаят каква интернет скорост получава фирмата им, каква им е техниката, клиентите и реално къде се получава измамата с това, което си позволяват да пишат в сайтовете си и рекламните си диплянки.

За съжаление преди няколко години се наложи да си сменя местоработата - иначе бих си направил труда да ги поразровя нещата - ей така от спортна злоба.

Редактирано от human1970 (преглед на промените)

Експертизата е ясно кой ще я възложи - съда по искане на ищеца или неговия адвокат.

Останалото което съм написал /по техническата част/ са мои разсъждения - вие сте експертите коригирайте параметрите - не може да няма параметри.

Ще го кажа за енти път, където ен клони вече към безкрайност - доставчика ви гарантира максимална скорост, никъде не гарантира минимална, така че може да дефинира че по негови сметки само 0.1% от клиентите му са свързани едновременно, такава му е търговската практика. И угасвате

LZ4JW втората снимка от теста е от БТК ;) не е от ментел :D а иначе за план сити 10  си е превъзходна :)

Редактирано от jonov (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.