Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Официално измерване на интернет скорост. Как и къде?

Featured Replies

Ще го кажа за енти път, където ен клони вече към безкрайност - доставчика ви гарантира максимална скорост, никъде не гарантира минимална, така че може да дефинира че по негови сметки само 0.1% от клиентите му са свързани едновременно, такава му е търговската практика. И угасвате

Капнемо, и аз ще си позволя да кажа, че явно говорим за различни неща.

Хайде да не разсъждаваме като юристи /което в случая е по-лесното/, а като експерти /какъвто аз не съм по посочения въпрос/.

Сега като се замисля дори и от юридическа гледна точка договора не е изряден - не може срещу конкретна сума да се посочва /и рекламира/ скорост, която от една страна не е гарантирана, а от друга не е изрично посочено в договора при какви обстоятелства и с какъв софтуер /или хардуер/ клиента или представител на доставчика биха могли да проверят дали наистина при дадения клиент договорената скорост е реално достижима.

Редактирано от human1970 (преглед на промените)

• Отговори 78
  • Прегледи 11,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
LZ4JW втората снимка от теста е от БТК ;) не е от ментел :D а иначе за план сити 10  си е превъзходна :)

Точно от Мтел си е, но не зная откъде Те го получават. Навярно си забелязал долу вдясно какво е написано. Интересното е, че докато им бях абонат, често се променяше. Ей това също ми обясни, ако можеш.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Не мога да кажа , но знам че в нашия град доставчиците се свързват и с оптиката на БТК и мисля че я използват само при повреда на тяхната - резервен вариант :(

Той доставчика и да гарантира минимална скорост - то пак няма оторизиран орган и начин за проверка и доказване на тази скорост.

Ето това беше въпроса на автора в тази тема!

Пък дали след това ще завежда дело или не, договаряне на компенсации или отказ от услугата - си е въпрос на лична преценка.

Капнемо, и аз ще си позволя да кажа, че явно говорим за различни неща.

Хайде да не разсъждаваме като юристи /което в случая е по-лесното/, а като експерти /какъвто аз не съм по посочения въпрос/.

Сега като се замисля дори и от юридическа гледна точка договора не е изряден - не може срещу конкретна сума да се посочва /и рекламира/ скорост, която от една страна не е гарантирана, а от друга не е изрично посочено в договора при какви обстоятелства и с какъв софтуер /или хардуер/ клиента или представител на доставчика биха могли да проверят дали наистина при дадения клиент договорената скорост е реално достижима.

Аз мога да си разреша да говоря и от двете точки, юридическа и на технически експерт. Никъде по света достъпа до определени класове услуги не е дефиниран така, както вие искате. КОнкретно интернет достъпа е примерно ДО 10 мегабита/с. Ако желаете можете да ис купите и канал, който да ви предооставя до определена точка определена честотна лента, но не можете да си купите интернет достъп със скорост 10 мегабита/с, никой доставчик няма да ви го осигури

А за други подобни услуги: вие си плащате таксата за мобилния телефон независимо от това колко сте говорил, независимо от това колко време сте бил в обхвата на клетките на този оператор

Освен това щом в договора е упоменато до... скорост и никъде няма от/минимална... скорост и вие сте подписъл този договор то нищо не можете да направите

За последното изречение ти е плюсът. Но и за другото съм съгласен, но не и тук, а някъде в "развиващите се държави"

Пак не сте прав но не ми се спори. Примера с мобилния оператор не е коректен.

Обяснете от експертна гледна точка как ако поискам и си платя канал до определена точка с определена скорост - Вие ще ми измерите и ще ме убедите, че ми подавате действително тази скорост по този канал.

За последното изречение ти е плюсът. Но и за другото съм съгласен, но не и тук, а някъде в "развиващите се държави"

Да, ако решиш да се свържеш със сървър в Пакистан или Виетнам ще е малко трудно да постигнеш скоростта, която е обявена :)

Пак не сте прав но не ми се спори. Примера с мобилния оператор не е коректен.

Обяснете от експертна гледна точка как ако поискам и си платя канал до определена точка с определена скорост - Вие ще ми измерите и ще ме убедите, че ми подавате действително тази скорост по този канал.

С наета линия и две устройства, шейпнати на тази скорост

Дайте по конкретна информация за "устройства". И посочете на разбираем /не всички ползваме линукс/ език  - "шейпнати".

Демек - ограничители на скорост. Хаха, че Вие още по никакъв начин не сте ме убедили, че сте в състояние да ми предоставите канал с еди каква си гарантирана скорост, нито техническо средство, с което да замерите пред мен, че действително ми я подавате тази скорост по този канал. Пък вече сложихме устройства да ограничаваме.

Силно съм разочарован...

Дайте по конкретна информация за "устройства". И посочете на разбираем /не всички ползваме линукс/ език  - "шейпнати".

Демек - ограничители на скорост. Хаха, че Вие още по никакъв начин не сте ме убедили, че сте в състояние да ми предоставите канал с еди каква си гарантирана скорост, нито техническо средство, с което да замерите пред мен, че действително ми я подавате тази скорост по този канал. Пък вече сложихме устройства да ограничаваме.

Силно съм разочарован...

КОнфигурацията на подобни устройства е достатъчно доказателство за експерт за какво става въпрос. Иначе може да се измери с тестова постановка, но сертифицираните струват добри пари

• Автор

Не е проблема в липсата им на скорост. Аз от техни сървъри тегля с над 7MB/s на връзка. В една мрежа са. Шейпват го съвсем умишлено към клиентите си.

Как да докажа с документ каква скорост ми предоставят до Германия, Англия и Франция да речем, това не са Пакистан и Виетнам?

Кой може да ми замери скоростта и да ми издаде документ с подпис и печат?

Организация, институция, фирма?

П.П.: Доколкото знам имат 10Gbps до София. От които 2 - 4 Gbps им се води международен интернет.

Редактирано от bure_s_barut (преглед на промените)

П.П.: Доколкото знам имат 10Gbps до София. От които 2 - 4 Gbps им се води международен интернет.

А имаш ли идея колко мамуни седят на клона?

Не е проблема в липсата им на скорост. Аз от техни сървъри тегля с над 7MB/s на връзка. В една мрежа са. Шейпват го съвсем умишлено към клиентите си.

Как да докажа с документ каква скорост ми предоставят до Германия, Англия и Франция да речем, това не са Пакистан и Виетнам?

Кой може да ми замери скоростта и да ми издаде документ с подпис и печат?

Организация, институция, фирма?

Експерт по разпореждане на съда. Но не е сигурно дали това доказателство ще се приеме, защото ще е до конкретен сървър, пък бил той в Германия

КОнфигурацията на подобни устройства е достатъчно доказателство за експерт за какво става въпрос. Иначе може да се измери с тестова постановка, но сертифицираните струват добри пари

Етооо, можело значи. Ето това ще използва назначения от съда експерт /тестова постановка - каквото и да значи това/ за да докаже или опровергае дали даден доставчик е в състояние да достави "достижима" скорост към даден клиент.

Това явно е и отговора на въпроса на автора.

Етооо, можело значи. Ето това ще използва назначения от съда експерт /тестова постановка - каквото и да значи това/ за да докаже или опровергае дали даден доставчик е в състояние да достави "достижима" скорост към даден клиент.

Това явно е и отговора на въпроса на автора.

Стига с тази достижима скорост. Къде я виждате в договора, как я смятате. По-горе ви обясних нещо за сметките. А за такива тестови постановки се наемат експерти за много пари. То те и самите постановки не са евтини, сертифицирани от производители и тестващи компании. И мислите че съда ще наеме такава установка за да реши случая?

• Автор

А какво гарантира, че след започване на делото доставчика няма да си оправи скоростта и съответно експертизата да излезе в негова полза?

Ето защо искам да имам документ за услугата преди съд и жалба.

А какво гарантира, че след започване на делото доставчика няма да си оправи скоростта и съответно експертизата да излезе в негова полза?

Ето защо искам да имам документ за услугата преди съд и жалба.

Не става, и аз искам, но такъв документ няма да има юридическа сила в съда :)

Тук не говорим за договора м/у доставчик и клиент на интернет свързаност. Става въпрос за официално обявено в сайтовете и рекламните диплянки на съответните "интернет доставчици" - т.е. подвеждаща и заблуждаваща реклама.

• Автор

Ето затова попитах тук дали има начин да се сдобия с такъв документ, защото само на честната ми дума не става за съжаление.

Въпроса трябва да се разглежда глобално и е принципен, а не какво пише или е нарочно пропуснато или заобиколено в даден договор.

Явно след като и автора пише, че в определени държави се спазва обявеното, а и Йонов каза по-горе, че получава това което доставчика му е обявил - то има значи начини, но просто повечето тарикати /с помощта на експерти и юристи/ се опитват доста успешно засега да ни мамят и ние трябва да поразсъждаваме върху това.

Редактирано от human1970 (преглед на промените)

Тук не говорим за договора м/у доставчик и клиент на интернет свързаност. Става въпрос за официално обявено в сайтовете и рекламните диплянки на съответните "интернет доставчици" - т.е. подвеждаща и заблуждаваща реклама.

Мислиш ли, че след като тези реклами са повсеместно разпространени и се четат, включително от тамошните прокуратури и разните агенции. Ако бяха с възможност за успешно атакуване, досега нямаше ли да се е самосезирала някоя от отговорните институции? Явно търсите под вола теле. За кой ли път се опитвам да убеждавам вярващ в таласъми, че такива не съществуват!

Има простичко решение. Трябва да се провери как и защо тези доставчици в чужбина не си позволяват така да мамят клиентите си, но затова ни е необходим съфорумец от такава страна, с контакти и възможности да проучи там въпроса. Много лесно ще лъсне каква е истината и за какво става въпрос. То ако беше така те хората там нямаше да са луди да се набутват и да спазват това, което рекламират, ако можеше да се измъкват така леко с такива измислици като "достижима", "негарантирана" и т.н.

Мислиш ли, че след като тези реклами са повсеместно разпространени и се четат, включително от тамошните прокуратури и разните агенции. Ако бяха с възможност за успешно атакуване, досега нямаше ли да се е самосезирала някоя от отговорните институции? Явно търсите под вола теле. За кой ли път се опитвам да убеждавам вярващ в таласъми, че такива не съществуват!

Явно не си запознат с работата на въпросните институции и реалните възможности на хорицата които работят там.

Давайте да мислим за решение на въпроса, не да обясняваме кое, как и защо не може да стане.

Има простичко решение. Трябва да се провери как и защо тези доставчици в чужбина не си позволяват така да мамят клиентите си, но затова ни е необходим съфорумец от такава страна, с контакти и възможности да проучи там въпроса. Много лесно ще лъсне каква е истината и за какво става въпрос. То ако беше така те хората там нямаше да са луди да се набутват и да спазват това, което рекламират, ако можеше да се измъкват така леко с такива измислици като "достижима", "негарантирана" и т.н.

Явно не си запознат с работата на въпросните институции и реалните възможности на хорицата които работят там.

Давайте да мислим за решение на въпроса, не да обясняваме кое, как и защо не може да стане.

Нищо не може да решиш от зад монитора. Кога ще го разбереш най-после и ще се умириш. Органът който решава е съдът, за целта трябват материали, които се приемат като доказателства, които се изземват от държавните органи също, не от частни фирми. Почти невероятно ще е, ако се намерят улики, които да сочат към нарушаване на законите. Всичко това ескпертите по договорите на доставчиците, или такива наети като консултанти за целта, са го дъвкали със седмици, месеци и години, за да го изчистят и да продължават да го променят в съответствие с променящото се законодателство в дадената държава, касаещо техния случай. Заобикалянето на закони, все още не значи нарушаване на същите и не води до последствия.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

Последно какво остана?

Няма начин интернета да бъде измерен и да бъде издаден документ удостоверяващ какво се получава и какви са реалните параметри на доставяната услуга, така ли?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.