Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Умира ли Sci-fi жанрът, както и киното като цяло?

Featured Replies

Тази тема създавам провокиран от положението на Sci-fi жанра, а и киното като цяло, което положение считам че далеч не изглежда като добро и положително. Все по-комерсиални филми, все повече филми с безсмислен, блудкав сценарий и сюжет, сериозно отстъпление, вместо напредък в годините, които "живеят" поради и тоталната деградация на обществото и интелекта на хората, които имат все по-ниски изисквания към продукциите и смилат всяка помия. Все повече специални ефекти, все повече компютърна графика, но никакво особено подобрение в другите аспекти на продукциите, често куци сценарии, нелепи, бозави, гротеска на кино. Да, ако погледнем заглавията през годините виждаме все по-голяма комерсиализация, но и все по-малък какъвто и да е смисъл. Все по-малко изпипани действително неща и все по-малко наистина завладяващи истории и сюжети. Аз лично считам Sci-fi(научна фантастика)жанра за умиращ, поради факта че все по-малко действително сериозни продукции изникват и все повече несериозни и недобри продукции - нещо в този жанр, но не само изолиран до него. Всеки, който търси нещо действително стойностно всред талазите на специалните ефекти все по-трудно го намира. Ами извинявайте, господа сценаристи и режисьори, това което днес се пробутва си е направо оскърбително и обидно за всеки, който се счита поне средно интелигентен и разумен човек! Не може да живеем само с турски и латиносапунки и блудкави филмета за полицаи, които все повече удрят на дежа вю и все по-малка оригиналност има в тях! А Вие какво мислите за всичко това?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Мисля, че има страхотна SF-литература, която обаче не се филмира по разни причини. Последното, което ме впечатли беше "Битие" на Дейвид Брин. Заслужава си! Това, според мен, е автор от нивото на Лем, Кларк, Симънс... Но за киното съм съгласен.

е, чак да умира - не мисля.

Да, няма нищо нова за нас, дъртите, дето сме гледали сума ти и филми през животата си със всякакви сюжети, но това не означава че един жанр "умира".

Да не говорим, че за нас, в източния блок едно време - фантастиката беше единствения начин да избягаме от сивата действителност, която ни заобикаляше....

Сега не е така - действителността ни е по-интересна ( и много по-лоша) от всяка утопия или антиутопия, която би могъл да си представи някой автор, бил той писател или сценарист и полека-лека започнахме да забравяме фантастиката.Отделно повечето от нещата, които трябва вече да са се случили -не се състояха.

Нито имаме колония на Луната, нито човек е стъпил на Марс.Астероидите с техните природни залежи също са недостъпни все още.

Няма я енергията и мечтите, които хранеха цели поколония автори, читатели и зрители.

Останахме си с едни тривиални, земни сюжети, които от почти 100 години авторите са описвали в различните си разкази и романи.

И те много ясно, че се повтарят във всеки филм, във всяка книга :) 

НО - това не е краят, разбира се.

Мисля, че има страхотна SF-литература, която обаче не се филмира по разни причини. Последното, което ме впечатли беше "Битие" на Дейвид Брин. Заслужава си! Това, според мен, е автор от нивото на Лем, Кларк, Симънс... Но за киното съм съгласен.

Литературата винаги ще бъде по-разнообразна и ще се държи и на качество, защото хората които четат като цяло са критични и държат на качеството, а не на количеството. А и пък издаването на книга е по-лесно, отколкото всичките уговорки около филмирането на дадена история. Въпросът е, че за разлика от литературата, деградацията в киното като че ли е доста по-фрапантна и различима, доста по-бърза. А и като че ли хората, които гледат подобни блудкави комерсиални филмета далеч не са от най-запалените читатели на книги. За жалост деградацията извън киното май следва и до деградация в киното, защото направо се учудвам и съм потресен какви все по-блудкави филми се правят и въпреки всичко "минават".

е, чак да умира - не мисля...Да, няма нищо нова за нас, дъртите, дето сме гледали сума ти и филми през животата си със всякакви сюжети, но това не означава че един жанр "умира". ... Няма я енергията и мечтите, които хранеха цели поколония автори, читатели и зрители. Останахме си с едни тривиални, земни сюжети, които от почти 100 години авторите са описвали в различните си разкази и романи.И те много ясно, че се повтарят във всеки филм, във всяка книга

Е, аз не смятам, че далеч не мога да се класифицирам и етикетирам като "дърт", но далеч изтърканите блудкави малосмислени тривиални сюжети не са нещото, което считам за любимо. Нещата наистина не се състояха, но мечтите не умират току така... Далеч не е толкова "интересен" днешният свят, че да няма място...по-скоро рутинен, обикновен... А рутината няма как да е интересна... Като че ли хората стават все по-"малки", с по-тесни хоризонти, с по-малки интереси, по-малка заинтересованост извън малката си "кочинка"...

Като че ли хората стават все по-"малки", с по-тесни хоризонти, с по-малки интереси, по-малка заинтересованост извън малката си "кочинка"...

Зависи с какви хора общуваш.

Като че ли хората стават все по-"малки", с по-тесни хоризонти, с по-малки интереси, по-малка заинтересованост извън малката си "кочинка"... Зависи с какви хора общуваш.

Имах предвид масовата ситуация - сигурно я забелязваш. Има хора, които не знаят столицата на България и не знаят какво е "народен будител". Но мисля повече тук да не критикувам този аспект, че нещата се размиват, а и разделът си е за кино все пак...

Определено умира! Дори навремето не ми харесваха разтегнатите сапунки наричани "космическа опера, които както всички се досеща,т както и всяка подобна продукция, се правеха да са поле за садене на рекламни клипове. Е, разбира се навремето преди `89, пусканите у нас сериали, бяха прилежно обработени, за да се съединят частите от филма, криещи се между избуялите букли рекламно време. Е да, ама си имаше и съдържателни пълнометражни филми, дори и такива, по които навремето, че май дори и сега, още не е пуснат сериал..Вижте какво направиха само от "Терминатор"?!: "Приказка безкрай"...Добре, че им свърши бюджета и май само това ги спря, за да не гледаме едно киборгско раждане по 25 епизода и също толкова още повиването на "бебето".

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Имах предвид масовата ситуация - сигурно я забелязваш.

Аха. ОК, това е друга тема... Добре де, Аватар не ви ли хареса? Не беше кой знае какво, но се ядваше. Има и друго. За книгата на Брин, която споменах по-горе. На този етап тя напр. не може да бъде филмирана успешно по чисто технически причини. Другото е, че SF е скъпо занимание. Трудно е да направиш свестен SF филм с малък бюджет, освен ако си Тарковски напр. Тъй че по необходимост филмът трябва да е комерсиален, т.е. да е съобразен с масовия вкус.

Аха. ОК, това е друга тема... Добре де, Аватар не ви ли хареса? Не беше кой знае какво, но се ядваше. Има и друго. За книгата на Брин, която споменах по-горе. На този етап тя напр. не може да бъде филмирана успешно по чисто технически причини. Другото е, че SF е скъпо занимание. Трудно е да направиш свестен SF филм с малък бюджет, освен ако си Тарковски напр. Тъй че по необходимост филмът трябва да е комерсиален, т.е. да е съобразен с масовия вкус.

Филм може да е добър и без да е с глупав, блудкав или малосмислен сюжет. Въпросът е, че си позволяват да правят такива, защото просто "минават" всред все по-малко взискателната публика. Филми се правят, но май все по-малък стимул има да бъдат правени с наистина добър сюжет, вече не си правят труда, след като изискванията на хората падат все повече и се задоволяват с все по-малко... И вместо да се прави нещо добро, което наистина да е добро, се прави нещо което просто да минава всред тези ниско взискателни хора, да не ги наричам с по-силни думи.

.... Въпросът е, че си позволяват да правят такива, защото просто "минават" всред все по-малко взискателната публика. Филми се правят, но май все по-малък стимул има да бъдат правени с наистина добър сюжет, вече не си правят труда, след като изискванията на хората падат все повече и се задоволяват с все по-малко...

Е, ти сам си отговори малко преди това на въпроса :

....Имах предвид масовата ситуация - сигурно я забелязваш. Има хора, които не знаят столицата на България и не знаят какво е "народен будител". Но мисля повече тук да не критикувам този аспект, че нещата се размиват, а и разделът си е за кино все пак...

ако изхождаме от тази позиция - за хората, които не знаят коя е столицата на България - каквъ филм да се направи ? Всиокоинтелектуален, в който зрителят да не разбере и половината думи и технологии, използвани в сюжета или някой, който би бил близо до него, масовия зрител ?

Е, ти сам си отговори малко преди това на въпроса :ако изхождаме от тази позиция - за хората, които не знаят коя е столицата на България - каквъ филм да се направи ? Всиокоинтелектуален, в който зрителят да не разбере и половината думи и технологии, използвани в сюжета или някой, който би бил близо до него, масовия зрител ?

Изхождаме от позиция на държене на качеството на сценария, сюжетната линия, историята... Не говорим за нещо високопарно "интелектуално", говорим за наистина качествени, а не блудкави продукции, които просто "минават", заради все по-занижаващите се критерии. Факт е, че често предпочитам да гледам филми от 80/90-те, защото много от тези в днешно време направо убиват с глупости, нелепости и блудкавост. Което в моите очи си показва, че от 80/90-те не само не е имало кой знае колко положителен прогрес, ами и направо регрес.

Знаеш ли, проблемът е, че не съм компетентен, защото аз тези бози не ги гледам. Не знам защо ти е на теб да ги гледаш? За да се убедиш, че превъзхождаш масовия вкус ли? В заглавието на темата, можеш да смениш жанра с всеки друг и ще стигнеш до същите изводи. И кво следва?

Знаеш ли, проблемът е, че не съм компетентен, защото аз тези бози не ги гледам. Не знам защо ти е на теб да ги гледаш? За да се убедиш, че превъзхождаш масовия вкус ли? В заглавието на темата, можеш да смениш жанра с всеки друг и ще стигнеш до същите изводи. И кво следва?

Моята компетенция минава до това, с което съм се "сблъсквал". Не говорим за някакво превъзхождане на масовият вкус, говорим как качеството все повече се занижава и все по-малка стойност имат тия "продукти на интелектуалният труд", заради които и толкова гонения и рестриктивни споразумения като PIPA/ACTA и подобни се опитваха да бъдат прекарани. Проблемът просто е, че все по-малко стойностни неща има, а и както ти не ги гледаш "бозите", така и аз не обичам да ги гледам, просто навсякъде се "блъскам" в тях.

Би следвало да дефинираме понятието "научна фантастика", т.е. дали то се покрива с фантастиката като цяло, защото е излишно трудно да се мъчим да вкарваме и научен елемент там, където често съвсем го няма. Ако да, то за мен жанрът умира бавно, но сигурно. Вярно е, че все още има море от жалки сериалчета с безсмислен, предвидим и, нерядко и твърде наивен сценарий, в които да се търси някакъв смисъл е изгубена кауза. А и не бих казал, че изобщо е имало кой знае колко действително качествени (от моя гледна точка), трайно запомнящи се заглавия. Има и жалки опити за киноленти, минавайки тихомълком по екраните и осъдени на неминуема забрава.

На първо замисляне, ако и жанрът особено много да ме привлича, бих могъл да изброя само около дузина стойностни заглавия, при това с немалко резерви към някои от тях - "Междузвезни войни" (едно заглавие), "Контакт", "Пътеводител на галактическия стопаджия", "Извънземното", "Мисия до Марс", "Армагедон", "Изкуствен интелект", "Петият елемент", "Жената на астронавта", "Аполо 13", "Терминатор", "Близки срещи от третия вид", "Войната на световете", "Пришълецът", "2001 - Една одисея в космоса", "Гатака" и "Аватар".

Дори и да пропускам 2-3 сериозни заглавия, огромната част от филмите, които посочих, не са от най-новите, не че с това стават по-лоши, тъкмо напротив.

Нови няма. Очаквам с нетърпение появите на "Аватар 2" и "Аватар 3", както и "Star Wars 7", но това едва ли ще е достатъчно. Съвременните технологии дават пребогати възможности за зрелищни ефекти, но какъв е смисълът от тях при болшинството блудкави сценарии?

В някои от изброените са намесени не само научно фантастични, но и мистични елементи, които макар и наглед по-малко, все пак са водещ линия. Примерно в "Петият елемент". Това пък: "Близки срещи от третия вид" въобще не е в категорията. То си е вид уфологично сектатство, направено на лента :D

На първо замисляне, ако и жанрът особено много да ме привлича, бих могъл да изброя само около дузина стойностни заглавия, при това с немалко резерви към някои от тях - "Междузвезни войни" (едно заглавие), "Контакт", "Пътеводител на галактическия стопаджия", "Извънземното", "Мисия до Марс", "Армагедон", "Изкуствен интелект", "Петият елемент", "Жената на астронавта", "Аполо 13", "Терминатор", "Близки срещи от третия вид", "Войната на световете", "Пришълецът", "2001 - Една одисея в космоса", "Гатака" и "Аватар". Дори и да пропускам 2-3 сериозни заглавия, огромната част от филмите, които посочих, не са от най-новите, не че с това стават по-лоши, тъкмо напротив. Нови няма. Очаквам с нетърпение появите на "Аватар 2" и "Аватар 3", както и "Star Wars 7", но това едва ли ще е достатъчно. Съвременните технологии дават пребогати възможности за зрелищни ефекти, но какъв е смисълът от тях при болшинството блудкави сценарии?

За "Войната на Световете" съм съгласен, но тук вече е въпрос на вкус. Във времето има някои класики, които наистина обират овациите и пред които дори съвременните бледнеят като сюжетна линия. Например последният пример за второто се сещам за нещо като Outlander(Чуждоземец). Макар и не чак толкова лош, просто сюжетната линия в самото начало се губи, стои някак като отрязан, незавършен, непълен елемент от "цялото" и пред някои класики просто не могат да се мерят. Пълните, всеобхващащи, завладяващи истории вече са направо на изчезване... А който иска sci-fi боза му препоръчвам Starship Troopers 2/3 - върхът на безсмислицата и направо бездарност, обида за средно интелигентен зрител. п.п Лично аз имам някакъв лек афинитет към творенията на Gene Roddenberry

В някои от изброените са намесени не само научно фантастични, но и мистични елементи...

Така е, дори ако се задълбочим в анализи, може да изкараме на показ и куп други насоки, ако щеш и елементи на класова борба. И не е речено, че фантастиката непременно изисква намеса на извънземни форми или пътешествия в други светове и/или измерения - пример (произволен) е "Специален доклад", да речем. 

Не е там обаче въпросът, темата не изисква писане на рецензии, а поглед върху един жанр - за мен умиращ. За съжаление, не е само той обаче. Същото бих казал с огорчение и за комедиите, дори там положението е още по-зле.

Dr Who казва друго според мен

Dr Who казва друго според мен

Знаеш ли на колко години е Dr.Who? По история този филм е още от 60-те години. Не може да се каже, че е "роден" днес.

Знаеш ли на колко години е Dr.Who? По история този филм е още от 60-те години. Не може да се каже, че е "роден" днес.

Не знам Dr. Who на колко години е защото пътува във времето, но сериала се снима в момента и има прилична зрителска маса.

Ако обърнеш внимание, повечето филми и сериали от този тип са мислени, писани или правени преди много години. Сега има само римейкове.

Бих се зарадвал някой да прасне римейк на "Седморката на Блейк".

Бих се зарадвал някой да прасне римейк на "Седморката на Блейк".

ето това ще бъде яко :) 

Със нови ефекти и 3D анимация ? 

Супер ! 

"Седморката на Блейк" е култов филм, особено пък двете мацки от екипажа. А за говорещият компютър да не говорим...

Тъй... Както се опитах да обясня, въпросът е поставен напълно погрешно. В SF имаше нелоши неща през последните 10-на години - 1-та част на "Матрицата" беше много смислена, както и "Генезис" (как е българското заглавие? Док имаше много хубава тема в блога си за този филм). Има и други. В изкуството няма еволюционен процес, както в точните науки, тъй че сравненията са много подвеждащи. Онзи ден писах, че не харесах последния филм на Тарантино, който е неумело съчетание между социално-ангажирано кино и уестърн, но пък на много хора им допада.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.