Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Не гледайте този филм, ако искренно вярвате в Бог!

Featured Replies

хайде кажете де - който го е гледал - за какво по-точно иде реч

За трите прасенца и лошия вълк. Ще ми повярваш ли?

хайде кажете де - който го е гледал - за какво по-точно иде реч

Иде реч за , абе страшна история - направо не е за вярване .

Иначе тук ставаше взпрос за половата МУ принадлежност и сексуалните МУ предпочитания ....

Напомня ми леотаксиловите "забавни" пародии. Впрочем доста съм се смяла на някои хрумки и на двамата. Това не ми пречи да вярвам. А пък вярването ми, няма общо с религията, която и да е от ортодоксалните. Та така.

• Автор

иначееее...няма никаква тайна която да е скрита...обещанията на бог са в библията..всеки може да ги прочете

Би било от полза за всичките му фенове.

има ли поне един летец да не хвърля жадно взор към  небето?

има ли поне  един моряк да не копнее за морето?

не тъжи ;за да не изгубиш и изтриеш   от очите си;  синевата  на небето и морето .

:*

Има ли истинска валкирия да не лети в оранжево утро?

Има ли истинска жена да не обича портокалов фреш?

...не тъжа, само се правя на опечален, та дано да пребарам хубавата вдовица / в оранжево, естествено/.

:mark:

Гледай поне първите 5-10-15 мин., Хайди! Толкоз ли нямаш време?

Има субтитри, мила - включи ги, ако английския ти не е съвсем добър.

не бе пич на изискванията за гледане не отговарям

:P

амииии отговорила съм  преизящна лейди ...отговорила съм:

".знам и спазвам няколко празника;хигиеничен и диетичен закон без да се вживявам в останалото  и живота ми си е добър..не притеснявам с изисквания бог

иначееее...няма никаква тайна която да е скрита...обещанията на бог са в библията..всеки може да ги прочете

Ами... че това отговор ли е. Единственото, което виждам е, че правиш някакви неща без да знаеш защо и спазваш буквализми.

… значи има все пак някакви обещания. Казваш, че нямало никаква тайна и всичко било в библията, и всеки можел да ги прочете. Може, ама щом са достъпни за всички, защо зяпат към равините (не ги отделям като частен случай) и равините им го връщат сдъвкан този толкова ясен закон. Може би за теб е ясно, а за другите – не. Абсолютно сигурна ли си, че животът ти си е добър точно благодарение на спазването на празниците, хигиената и диетите, сигурна ли си, че няма нищо скрито? Блажени са вярващите, но надеждата е подвеждаща.

«Скритото (принадлежи) на Всевишния, явното – нам и на синовете ни, за да изпълняваме всички думи на този закон.» (Дварим, гл. 29, ст. 28).

Да ви е честито, както се казва (на нас християните тоже), и ако животът за някого се окаже не чак толкова добър (според плаващите ни критерии, и може би за чернокожите юдеи стандартът е друг?), да не се отчайва от липсата на справедливост и да произнася след клетвата шепнешком и искрено, благословията за името на царството му навеки.

Преди време си дадох дума никога да не правя нещо без да съм уверена че има смисъл, само защото другите го правят, защото «така се прави». Не че не съм конформист и успявам винаги да го изпълня, но по отношение на бабините деветини поне не изпитвам угризения, когато откажа да се подчинявам на безсмислици.

Има един античен принцип, че подобното се познава от подобно, с посредничеството, по причина и благодарение на подобното. Тръгвайки оттук, няма нужда от мистични откровения и не е нужно да си гений, за стигнеш чрез това подобно поне ориентировъчно до основите на света. После ако не друго, поне няма да започваш с «и така, очевидно е, че има Бог…»  Не говорим за духовности и катерене по сефироти – тия въпроси нямат пряко отношение към собствената ти или чиято и да било персона, нито те даряват с житейски ползи; но имат смисъл.

Га.

Редактирано от witness (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Мерси за филма. Разбрах за съществуването на още един смешен глупак.  

Хубаво е да се види как се лутат агностиците и какво значи 'слаба вяра', не знаеш в какво вярваш и да се откажеш от религиозните практики само защото не ти изнасят.  

Главния герой е арогантен, а арогантноста  е главна причина за неверие. Господ не напътва арогантните. Начина, по който този заблуден говори с хората е отвъртителен ясно е, че търси шоу, а не истината.

Иска научни доказателства за съществуването на Исус, но не се сеща да приложи нещо от учението на Исус и да види ще му донесе ли някаква полза.

Вярата е за мислещи хора.

амии първо в сз няма закони..има слова.недоразумението  е в превода.спазват се божиите слова;не божии закони.равините са преди всичко духовни лица..свързани с ритуалите .свързани са и  с правилата за хранене.когато пътуваме и отсядаме за по дълго време някъде  с екипа  пътува и равин.колкото и да ти е чудно той следи и подготовката на яденето ни.не намирам че диетичното слово в левит  е нещо което е вредно ..храната е изключително важна преди всичко за здравето и това безпорен факт.дали ще го научиш от левит и от равина или от лекаря..каква разлика има ?!който е запознат с изискванията за кашер знае много добре ;че това е изключително здравословно и се асоциира със  висока оценка за сигурност в качеството на храната.нима е зле един равин да обясни как коли животното един шохет...така ;че то да страда минимално и други изисквания които тук едва ли му е мястото да обяснявам..но категорично са свързани с здравето на хората. освен това равин  е  и учител..забранено ли е да имаш учител.децата четат и пишат но до последно имат учители.в университета също наречени по друг начин..и ..защо изобщо казваш че някой предъвка нещо и го слага в акъла на другия..че то това става непрекъснато..ти твоите деца не ги ли учиш на нещо....

не съм твърдяла;че това е единственото нещо..но да мога да ти кажа определено; че живота ми е много по подреден така....не мисля;че тук му е мястото да обяснявам защо.

Изискванията на шхита са предадени чрез устния закон, не е много ясно какви са им съображенията – има сигурно такива, но истинските ги знае само Бог и предаващите волята Му… Доколкото си спомням, в стария завет само е заповядано да не се ядат животните с кръвта им, а знаеш какво означава кръвта – нефеш, животинската душа. Много по-просто е да предположа, че заповедта визира високоеволюиралите животни с кръвоносна система, тъй като другите без друго не са кашерни. Кашер може да е просто начин да се заобиколи истинския закон и да се минимизират последствията за поколенията. Има изискване да се разделят много бързо мозъкът и сърцето на животното, за да не чувства болка и хормоните на болката и страха да не бъдат консумирани от хората. Какво ли не се изтъква и много е вярно за ползата от кашрута от медицинска гледна точка, но не е ли по-лесно изобщо да не се яде месо? Виж какво казва един според мен знаещ и честен равин, Елия Есас

„Позволю себе высказать здесь личное мнение. На мой взгляд, и евреям и неевреям желательно свести к минимуму употребление мяса в пищу (раз в неделю, а то — и реже).”

(на друго място направо заявява пак като лично мнение, че е по-добре въобще да не се консумира месо)

„И все же, единственное объяснение законов кашрута состоит в том, что их дал нам Творец мира. И, соблюдая их, мы демонстрируем себе и остальному человечеству — Кто и что определяет наш образ жизни. Независимо от того, понимаем мы эти законы (точнее, думаем ли мы, что понимаем их) или — нет.”

Давам кашер при евреите само като пример какво ни се предава и в какво понякога вярваме.

това изобщо не ми е цел.

твоя цел ли е да стигнеш до основите на света.?

Съзнателно не ми е било никога, но така се случва. И се оказва, че до този момент неизбежно се стига, после получаваш потвърждение от хора и текстове, които до този момент не си разбирал. А при когото отиваш, там и стигаш.

.само ;че това в червенкото дето съм го болднала..духовността извън бог ли я виждаш.това катерене по сефироти не е ли свързано с духовност.

виждам някакво противоречие в думите ти ;или просто не разбирам..както и да е щом така мислиш на мен не ми пречи.

ееее и за какво всъщност спорим или говорим..не разбрах?

Aaа, за духовността има цяла тема в този раздел – аз нищо не мога да кажа по въпроса. Ако на някой му е ясно що е това, да му е ясно. Буквално духовен би трябвало да означава невеществен, понеже дух е противоположност на материя. Оттам нататък не знам какво следва – всеки си я пълни тази духовност с каквото пожелае. С нематериалния Творец нещата не стоят по-добре, поне в умовете ни.

Защо да спорим, вярата е личен избор, стига да е съзнателен. Аз доста съм спорила сама със себе си. На някои даже не им пречи да съвместяват два противоположни възгледа. Казва ми такъв човек, когато се възпротивя, че е шизофренично – ама ние сега за философия ли ще говорим или за религия? Така че защо не, за вярата прегради няма… И на мен не ми пречи, щастлива ще съм, ако сама не преча на никого и на себе си. Което ми изглежда неизпълнимо.

Начина, по който този заблуден говори с хората е отвъртителен ясно е, че търси шоу, а не истината.

Иска научни доказателства за съществуването на Исус, но не се сеща да приложи нещо от учението на Исус и да види ще му донесе ли някаква полза.

Вярата е за мислещи хора.

Дали щеше да е по-добре ако беше лицемерен? И откъде дойде този генерален извод, че той не прилага съвсем нищо от учението на Исус, ние не знаем всичко за него. Нали има Кой да го съди.

не разбрах защо равина да  е честен..заради това;че казва личното си мнение;че вегетарианството е по добър начин за хранене ли?

пп пак не разбрах за какво говорим или спорим?!?

Не те убеждавам във вегетарианство и не става въпрос за вегетарианството като по-добър начин на хранене. В случая  равинът подчертава, че кашрута няма логично обяснение и това е всеизвестно. Единственото обяснение са заповедите, дадени на Моше Рабейну в писмен и най-вече устен вид. Става дума за вярата на ревностните юдеи, защото има доста такива, нали? Които си мислят, че не ядат животните с тяхната нефеш, като се пазят от некашерна храна.

Сега се налага да уточня, че в религията вегетарианството и отказът от кървава храна има отношение към здравето на душата, не на тялото. Никой не може да ме убеди, че "особената" субстанция на кръвта може да бъде отделена напълно от тъканите на плътно ниво, да не говорим на етерно ниво, от каквото и да е, с което е била в досег. За някои вуду ритуали например, е важно да се пролее много кръв. На територията на Атон пък месото е изключено от храната даже на гостите, дори на празници, а от менюто на монасите доживот.

Чудех се, понеже си мисля на такава тема, налагат ли се някакви очистителни действия, ако си много религиозен да речем, и случайно изядеш червива череша? Или защо пчелите са некашерни, а пчелният мед е кашерен? Ами микроорганизмите – нали вдишваме акари,  телата ни са пълни с амеби и бактерии… )))

поздрави..черпя те един Jack Daniels,..той е кашерен

Зная какво означава кашрут. Както и да е... и благодаря, виртуален алкохол може. Иначе или той не е годен за тялото ми, или тялото ми за алкохола, прекалено ми събужда воеводския дух.

никога не режа хляба с нож

Това е новост за мен. И защо така, извинявай за нахалството, но сега чувам. Значи не може и фабрично нарязан?

Ножът е оръжие в ръката на войника или шохета, в този случай е оръдие, инструмент - хлябът не е одушевено същество, за разлика от агнето. Макар че ако го подържиш и разчупиш, ще поеме твоите еманации (дори на физически план). Така молитвата над хляба и разчупването му добиват смисъл.

Не се заяждам. Но виждам крещящото противоречие във всички тези обяснения. В край на краищата за хората те са просто традиции, начин да останеш интегриран в някаква общност; а бонуса е, че човек може да прехвърли отговорността за решенията си на общността или някакво висше същество, което знае най-добре... Не че нещо - осъзнавам, че излизането от детската градина е почти невъзможно, но почти. Лошото започва, когато осъзнаеш, че детската градина е станала самоуправляема... или почти.

Като стана въпрос за хляба, се сетих любопитна история от втората световна в СССР. За да увеличат добива на зърно, в някаква от републиките на изток един възрастен колхозник с явно специални способности работел само това - да прехвърля зърното за посев с шепи. В тези години съветските власти прибягвали до "чудесата" на старците, бабичките с иконите и молитвите на свещениците без притеснение, друг въпрос е къде са отишли след победата хората на чудесата.

ее явно ти си някакво по напреднало същество в индивидуалното си развитие. на мен ми харесва така...в еврейското общество...детска градина или както там ти харесва да го наричаш.нямам възражения и се чувствувам отлично. :whist:

Абе не, нямах предвид само еврейското общество. Друго какво да кажа - ей на това му се вика здрав материализъм, религиозен при това. И аз се чувствам отлично понякога. За напреднали е да се опитваш да се чувстваш отлично в кошмар, от който не можеш да се събудиш

...В тези години съветските власти прибягвали до "чудесата" на старците, бабичките с иконите и молитвите на свещениците без притеснение, друг въпрос е къде са отишли след победата хората на чудесата.

В тези години иконата на Казанската Богородица, не еднокатно обикаля Москва на борда борда на съюзнически "Дъглас", голяма част от национализираната църковна утвар, се връща в храмовете, църквите (особено на окупираните територии) щедро отварят отварят врати за своите енориаши, хиляди свещеници дисиденти са се върнали безнаказано в СССР (всички други бели възвръщенци са "удавени" по един или друг начин), няколко години преди това, Москва се готви да стане Втори Рим за православието. Това са годините в които Сосо Джугашвили се връща (със основание или без) към религиозния мистицизъм. Това, хич не е странно, предвид  обучението му в бурсата и любимите му приятели там (всички те по-късно са известни, като ревностни Божи служители - повечето, от които дисиденти - с които Коба непрестанно поддържа връзка до самата си смърт).

драга;

така се успокоих някак си ;като ми казахте ;че не сте чак толкова божествена.откакто пиша тук ..три пъти отново  прочетох изход..да не би случайно да съм го разбрала грешно..и бог да е сключил завет с българите не с евреите. и аз да се налага да празнувам великден;а пък българите пасха.сега ми е добре;особено преди пасха.

поздрав за теб:

Каза драга и поздрав, и ме досърбя. Много обичам това изпълнение - без да ме интересува, филистимско ли е или филипинско!

• Автор

Айде и аз да поздравя всички, щом темата сигна до тук :)

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VM2IELQilSQ#!

Teкста е тук: http://www.songtextemania.com/privateering_songtext_mark_knopfler.html

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Филмът за мен е загуба на време, не зачитам нито една религия и се чувствам свободен.

Е, той и автора така.

В тези години иконата на Казанската Богородица, не еднокатно обикаля Москва на борда борда на съюзнически "Дъглас", голяма част от национализираната църковна утвар, се връща в храмовете, църквите (особено на окупираните територии) щедро отварят отварят врати за своите енориаши, хиляди свещеници дисиденти са се върнали безнаказано в СССР (всички други бели възвръщенци са "удавени" по един или друг начин), няколко години преди това, Москва се готви да стане Втори Рим за православието. Това са годините в които Сосо Джугашвили се връща (със основание или без) към религиозния мистицизъм. Това, хич не е странно, предвид  обучението му в бурсата и любимите му приятели там (всички те по-късно са известни, като ревностни Божи служители - повечето, от които дисиденти - с които Коба непрестанно поддържа връзка до самата си смърт).

Много не ми се вярва Сталин да се е върнал точно към християнския мистицизъм. В Тифлис другарувал с Гурджиев, били съученици в семинарията и е живял на квартира у негови роднини. Коба означава „влъхва” – може би неслучайно, може би е поназнайвал нещо и от философията и техниките на Гурджиев, дори сам е бил способен и се е упражнявал, макар от един момент нататък със съвсем различна цел.

Че се е отнасял с особен интерес към окултизма, показва историята около отварянето на гробницата на Тамерлан. Кой знае защо, през 1941-а Сталин се разбързал, запазена е негова бележка с искане експедицията да започне отварянето не по-късно от май, но закъснели и на пети юни разпечатали гроба на сина на Тимур Шахрух, на 17-и на внука му Улугбек (черепът на Улугбек бил отделен от скелета, известно било, че бил обезглавен от ислямски фанатици заради увлечението му по астрономията), на следващия ден започнали да разпечатват гроба на самия Тимурленг; но тежестта на нефритовото покритие и няколко мраморни плочи под нея затруднили работата. И така скелетът на Тимур е изваден на 20-21 юни 1941г. Просто съвпадение или не, предупреждението, издълбано на нефритовата плоча – че оскверняването ще предизвика невиждана война, се сбъднало. Броени часове след това „Барбароса” започва.

Причината за експедицията също изглежда странна: археологът Михаил Масон още през 1929 год. предложил да се отвори мавзолея заради някакви отдавнашни слухове за сияния, светене около гробницата. Магнитно изследване показало наличието на голям съд от парамагнитен материал и други по-малки кухи метални обекти. Вероятно са търсили тях и целта им може да не е била само да разглеждат скелети и откриват съкровища. В суматохата около последвалото така и не ги намерили, поне според официалната версия, защото Сталин наредил набързо да препогребат Тимуридите и оттогава никой не смее да ги закача.

М. Масон, който първоначално трябвало да ръководи експедицията, малко преди това неочаквано се разболял от салмонелоза, неизвестно защо изгубил интерес към  изследванията си от този период и до края на живота си не обичал да говори за тях. След смъртта му се изяснило, че е предал всичките си материали в архива на УзССР, откъдето досега дори синът му, който разказва това, не е успял да ги получи.

един от източниците ми  http://www.kp.ru/daily/23409/34328/

Ще натрупам видео на страницата, но ето още малко в допълнение към казаното от darkterminal и мен

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.