Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Къде може да се изповядам?

Featured Replies

Изповедта е сериозно нещо. Сега като се размислих, защото има такава тема, добре че преди няколко години се отказах да отида пак при свещеника - даде ми срок от няколко дни да помисля върху някакъв предварително заподозрян у мен грях (защо от тази дума ми призлява, а идва просто от грешка), защото спазваше правилата. Не може да получиш причастие без изповед, а защо да ходиш на изповед, ако ще лъжеш и изобщо - какъв е смисълът на изповедта?

Първите християни са се изповядвали открито един пред друг, тайната се е наложила по-късно заедно с монашеството. Но все пак за мен изповедта е страшно действие, необходима ли е наистина? Няма изповед - няма причастие, ако не се причестяваш какъв християнин си, и така нататък.

А свещеникът ми беше дал книга, отбелязана на страница, на която се говореше за "неосъзнатия грях на интелектуалната гордост". Откъде пък беше сигурен, че това ми е най-големия. Кой знае каква епитимия щеше да ми наложи. Но не се наложи) Не мога обаче да реша дали съм страхлива или прекалено сериозна.

Къде ще ми препоръчате да се изповядам в София или на друго място? 

Еми никъде !!!

Единственото смислено нещо което можеш да направиш е да си неутрализираш греховете. А това става като си промениш поведението и започнеш да правиш добрини и постъпки обратни на извършените от теб грехове.

Например ако си навредил по някакъв начи на някого, почваш да действаш в негова ползва от сега нататък, ама чистосърдечно, а не пресметливо тарикатски за да ти се размине божията гръмотевица по главата.

А от поп, същинска помощ няма как да получиш, защото той няма дарба никаква да помага.

Попа е вид "чиновник" който предлага услуги по ценоразпис, това е.

Майтапа на страна, ама представи си че си на католическа територия и отиваш да се изповядаш при свещеник педофил.

Е, тоя що е на такова място ?

Еми божа работа.

• Автор

Еми никъде !!! ................

Цитирах само това. Вероятно само Бог може да прощава греховете.   P.S.Както написах по-горе, намерих решение. Благодарение на всички любезни люде, които ми отговориха. С това спирам участието си в тази тема. Отново благодаря на всички за коментарите.  :wors:

Цитирах само това. Вероятно само Бог може да прощава греховете.   P.S.Както написах по-горе, намерих решение. Благодарение на всички любезни люде, които ми отговориха. С това спирам участието си в тази тема. Отново благодаря на всички за коментарите.  :wors:

Радвам се за теб че си намерил начин да си намалиш нервното напрежение и да се замозаблудиш че можеш да си трупаш спокойно грехове, щото видите ли, после той добрият поп щял да ги опрости.

Аз знам че има една поговорка:

"Бог бави, ама не забравя." ( = да накаже грешниците де)

Ако не си промениш поведението и не спреш да трупаш грехове, ходенето при поп да се изповядваш няма да ти свърши никаква сигурна и полезна работа. По-добре го питай попа предварително дали някакво деяние е тежък грях. Ама те пък поповете може така да те наплашат, че да те хване страхова невроза след време. Ако намериш човечен поп, който да не те плаши излишно но да те предупреждава за истинските опасности от трупането на тежки грехове, тогава може да му даваш и парички ако искаш, няма да си се минал. Можеш да си поръчаш при него да дойде в дома ти и да извърши едни платени услуги. В някои случай, някои попове могат да направят нещо полезно у вас. После сънят ти ще е по-лек.

И знай че божите работи не са "точна" наука !!!

Някой път проработи нещо за някой човек, ама за съседката му не ще да проработи същото. 

Изповедта е едно от светите тайнства и задължително се прави от свещенник!Сам БОГ е наредил така-Иисус Христос казал: "Идете, покажете се на свещениците" (Лука 17:14)Бог е наредил свещениците да извършват светите тайнства, та чрез тях да получаваме ние небесната и всеспасителна благодат. И Изповедта е тайнство. Ако ти се изповядваш пред Бога, добре правиш, защото раздвижваш съвестта си, припомняш греховете си и може би даже сълзи проливаш за тях. Но с всичко туй ти още не получаваш Божията благодат на опрощението.Някои секти казват-казва: "Аз се изповядвам пред Бога. Каква нужда има да отивам при свещеника?"Но ако няма нужда да отиваш при свещеника, тогава въобще не ходи при него! Тогава се обърни към Бога Той да те кръсти направо отгоре. Той да те миропомаже, Той да те венчае, Той да ти извърши маслосвет, Той да те причасти направо на някаква небесна литургия . Но ти не правиш това. Защо си непоследователен? Защо за всички други тайнства ти се обръщаш към свещеника, а само за тайнството Изповед казваш: "Нямам нужда от свещеник; аз се изповядвам направо пред Бога!"Но как може свещеникът да прощава греховете? . Може, щом Бог тъй е наредил. Но нали и сам свещеникът е грешен човек? Ако той е грешен, какво губиш ти от това? Той е грешен за себе си и ще отговаря пред Бога за своите грехове. Поради неговата греховност извършваните от него св. Тайнства не престават да бъдат действени за тебе, щом ти ги приемаш с вяра и смирение. Има една хубава книжка от Архим. Серафим Алексиев(в света Стоян Георгиев Алексиев),казва се "Забравеното лекарство"- Или ти си изповядал греховете си и си получил прошка за тях, или не си ги изповядал и те са останали в душата ти. Ако можеш да се измиеш, без да се докоснеш до водата, ще можеш и да се очистиш от беззаконията си, без да си ги изповядал.!

Но как може свещеникът да прощава греховете? . Може, щом Бог тъй е наредил. 

Глен, в православната църква свещеникът не опрощава грехове. Напротив, подчертава се, че изповядващият се се изповядва пред Бога, защото само той може да ги опрости, а епитимията, наложена от свещеника, е само възпитателна мярка. Едно от нещата, с които православието се различава от католицизма, ако не бъркам.

По мое мнение, църквата се е вкарала в лоша серия след институционализирането на акта на изповедта. Така ще не ще, е заставила хората от света, тоест които не са приели монашески обет, да лицемерят, ако искат да останат част от някаква християнска общност. Сега това не е проблем, но да си представим село от деветнайсти век например, нали да се изповядаш е задължително условие за допускане до евхаристия.

Някои секти казват-казва: "Аз се изповядвам пред Бога. Каква нужда има да отивам при свещеника?"

Еми право казват тези секти, въпреки че не ги знам кои са.

А попа че не може нищо да опрощава е 100% сигурно.

Попа може само да те научи ( ако иска де ) как да извършваш грехове.

Всеки може да си се моли директно на светия дух даже ако иска.

И аз, който не съм кръстен, мога да кръстя произволен човек. 

Това пък ми е го е казвал жив поп, преди 1989г.

Трябва само да направя и кажа същото нещо нещо което прави попа и готово, човека е кръстен.

Попа ми даде за пример новородено бебе, за което има съмнения че ще умре, бабата която е помагала при раждането може да го кръсти в името на ... и готово. После отиват при попа и си "признават" че бебето е вече кръстено и той няма да го кръщава втори път, ами ще му напише едно кръщелно свитетелство.

Та един поп ръзправя едно ( каквото му е угодно на него ), а друг поп може друго да измисли според случая.

Обръщайки се към Своите ученици, Господ Иисус Христос изрекъл следните думи: Истина ви казвам: каквото свържете на земята, ще бъде свързано на небето; и каквото развържете на земята, ще бъде развързано на небето (Мат. 18:18). А на друго място Спасителят, като духнал, казал на апостолите: Приемете Духа Светаго. На които простите греховете, тям ще се простят; на които задържите, ще се задържат (Иоан. 20:22-23). Апостолите, изпълнявайки волята на Господа, предали тази своя власт — да прощават грехове — на своите приемници, пастирите на Христовата Църква. Оттогава и до ден днешен всеки, който вярва православно и изповядва чистосърдечно пред православен свещеник своите грехове, може да получи чрез неговата молитва прошка, опрощение.В това се състои и същността на тайнството Покаяние  полезно е  да прочетем подробното житие на преп. Теодора Цариградска.Колкото повече грехове се изповядат,толкова по лесно ще мине душата през митарствата! между другото това е и моя първи пост и дано да устоя да направя и моята първа изповед!До скоро в църква влизах само за да се подигравам на молещите се и да обиждам поповете,но неведоми са пътищата Божий!

...Спасителят, като духнал, казал на апостолите: Приемете Духа Светаго.

На които простите греховете, тям ще се простят; на които задържите, ще се задържат (Иоан. 20:22-23). Апостолите, изпълнявайки волята на Господа, предали тази своя власт — да прощават грехове — на своите приемници, пастирите на Христовата Църква. Оттогава и до ден днешен всеки, който вярва православно и изповядва чистосърдечно пред православен свещеник своите грехове, може да получи чрез неговата молитва прошка, опрощение.В това се състои и същността на тайнството Покаяние. 

Виж кво сега мой човек,

ако някой поп ми докаже че у него е слязъл светият дух, тогава ще му повярвам че може да опрощава той грехове.

Всеки път когато някоя от големите църкви заговорят за тайнство, знай че лъжат нещо много яко.

Те и сектите лъжат яко, ама те не ни вълнуват, понеже са прекалено незначително малцинство.

Значи според тебе, аз първо ти паля къщата и тя изгаря до основи и след това отивам и се изповядвам чистосърдечно пред някакъв брадат човек и той се моли за мен и готово, простено ми е деяниетото , така ли бе тарикат ???

Или правя скришом от тебе едно хлапе на жена ти, с нейно съгласие и после айде пак при попа той да оправи работата и получава едно агне за услугата.

То ако можеше така попа да опрощава грехове, те щяха да са най-богатите хора.

Най-големите разбойнии щяха да ги затрупат с пари.

И щеше да се разчуе кой поп ги може тези чудеса, ще тръгне мълвата и ще има навалица при него, както беше едно време при петричката врачка.

Щото всички тия грешници които са заграбвали чужди пари, имоти, и всякакви материални блага, като се разболеят от коварна болест ще са съгласни да плащат доста щедро, само и само да им бъдат опростени греховете, което ще означава че ще бъдат и излекувани. Ама не става номера така, попа не може да им помогне. 

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Това пък ми е го е казвал жив поп, преди 1989г.

То с жив поп всеки може.  :D

Belge ти не беше ли атеист или съм се заблудил нещо?

Belge ти не беше ли атеист или съм се заблудил нещо?

Атеист съм си бе, не съм кръстен и т.н.

Ама още от комунистическото време си ги проучвам заблудите хорски.

В други теми съм писал как действат едни "чудеса", тука няма да се повтарям.

А религиите са създадени от хората благодарение на наблюдаването на разни чудеса в продължение на хиляди години.

Римляните първо са го разпънали на кръст първо-гурото на всичките християнски църкви, големи и малки секти, а по-късно са се сетили че създадената от него разновидност на религия, може да им върши добра работа и са я приели нея за "права вяра".

А по българските земи, тази "права вяря" е наложена насилствено от царят, посредством сечене на глави за сплашване на инатещите се.

Към днешна дата, църквата като институция, ако разправя посредством поповете, че миряните трябва да се изповядват, това е защото по този начин е ясно че вярващите ще извършват по-малко грехове. А като извършват по-малко грехове, ще им се случват по-рядко наказания приживе. Значи църквата се стреми да ги предпази от наказания вярващите хора, като ги плаши постоянно да не извършват тежки грехове. Обаче църквата им изпраща много лъжовен сигнал, като ги будалка че попа бил могъл да им уреди опрощение на тежък грях. Понеже църквата знае че наказанието ще си го получат по начин такъв, че да не могат да направят директна връзка с извършените тежки грехове, тя църквата обещава яко всичко каквото поискат миряните. Вярващият иска да може да краде от съседа си, да може да спи с хубавата му млада булка, да може да го убие накрая за да се настани в неговата къща и всичко това да може да му бъде опростено от попа, щото видите ли той се е бил изповядал "чистосърдечно" и много бил съжалявал за деянията си и понеже се е уредил с млада булка и къща наготово и нивите, обещава повече така да не прави.

Е няма такиви опрощения !!!

Обаче, като разгледаме като едно цяло обществото на вярващите, на практика се получава че е по-добре да вярват че попа бил могъл да им опрощава греховете, защото така ще си имат причина да ходят по-често при него и той ще им напомнят да не прегрешават. И тези които спазват божите заповеди и не извършват тежки грехове, в крайна сметка ще са доволни от това че ги будалка църквата че попа можел да опрощава грехове, щото няма да има наказания за тях. 

Няма тежък грях = няма тежко наказание. 

Тази църковна ситема е изпробвана и работи от векове, благодарение на лъжите.

Който си няма дарбица да може да се докопа до истината как действат чудесата и наказанията, по-добре да ходи да се изповядва и най-вече да си спазва божите заповеди, че иначе лоши наказания го чакат.

А опрощение за извършени тежки грехове че няма да получат, няма да получат. Но поне благодарение на контактите с поповете може да се уплашат достатъчно и да не ги извършват тежките прегрешения.

Келепир има в тая работа да ходиш на църква и да си говориш с попа !!!

Редактирано от Belge (преглед на промените)

така ли бе тарикат ???

Да,така е!И от мене да знаеш,че атеизма е духовна проказа!Господ Иисус Христос не дойде да ни съди,а изцери и спаси,да ни доведе до покаяние,което е пак тайнство!Покаянието не е някакво състояние на самосъжаление, а сложен процес, който става в дълбините на човешката душа. Евангелието ни дава много примери за дълбоко покаяние – притчата за митаря и фарисея, притчата за блудния син.!. Условието за истинско покаяние е да не преставаме да викаме към Бога, да не преставаме да Го търсим. Едва ли всеки един от нас ще се научи да се кае истински, ако Господ не му даде покаянието, защото то на първо място е дар Божи, а второ е Тайнство!

И от мене да знаеш,че атеизма е духовна проказа!

Обидно казано!

Има толкова много атеисти, които са по-честни, почтени и духовно извисени от тези, които представят себе си за ревностни християни.

Да,така е!И от мене да знаеш,че атеизма е духовна проказа!Господ Иисус Христос не дойде да ни съди,а изцери и спаси,да ни доведе до покаяние,което е пак тайнство!Покаянието не е някакво състояние на самосъжаление, а сложен процес, който става в дълбините на човешката душа. Евангелието ни дава много примери за дълбоко покаяние – притчата за митаря и фарисея, притчата за блудния син.!. Условието за истинско покаяние е да не преставаме да викаме към Бога, да не преставаме да Го търсим. Едва ли всеки един от нас ще се научи да се кае истински, ако Господ не му даде покаянието, защото то на първо място е дар Божи, а второ е Тайнство!

Да си атеист не пречи да си на ТИ с това, на което поповете му викат свети дух.

Да си атеист не пречи да имаш дарба, каквато 97% от поповете нямат.

Християнската религия е само една от многото други.

Българската православна църква ( заедно с гръцката ако искаш ) пък са само една капка в морето от религии.

Къде ще ми сравняваш броят на населението в бг с китайците = 1 378 342 310 души ???

Еми те китайците не са християни, що така ?

Христос бил дошъл да спасява човеците, ама 1 378 342 310 души ги е забравил, пък и да не ти броя мюсюлманите и те колко са.

Това да се обявяваш за набожеш православен християнин, не ти дава по никакъв начин монопол над истината за религиите.

И не е хубаво да се опитваш да будалкаш мнозинството от хората, които се обявяват за вярващи за всеки случай, че били могли да извършват тежки грехове и после като се изповядат и нямало да има наказание за тях.

Иди ги питай по раковите болници, ако са знаели че ще бъдат наказани с коварна болест, дали са щяли да нарушават божите заповеди. Щото на мен ми се намират роднини които са били наказани с коварна болест и операции са претърпяли и някои са умряли вече. Единият три пъти го резаха, да се оптиват да му отлагат смъртната присъда. След третото му резане, ми каза по телефона че е преживял такиви адски болки, каквито не ги пожелава и на най-големият си враг. Един друг пък го бяха зарязали докторите да си умре вкъщи от рака. И тоя дето беше вземал най-много пари от него, в последните седмици се криеше е не искаше да дойде да му бие инжекции да не го боли, щото гледката е била ужасна. Едно трето лице ( с рак ) се беше усетило навреме, или някой го беше подучил какво да направи и му се размина умирането. Обаче не му е помогнал попа. То само си е помогнало с действия по изкупление на греховете си. Беше се осъзнало и беше предприело правилните мерки, след което му беше помогнато малко доброволно по едни езотерични методи и оцеля. А оцеля, защото някой е пожелал да му помогне, без да му казва нищо тогава. Доста по-късно разбра лицето че му е било помогнато. Един друг роднина, който не беше болен от рак, умря от глупост от друга болест, ама като беше инат и не искаше да си промени поведението, смъртната му присъда не му се размина. Тоя се опитвах лично аз да го вкарвам в правия път, няколко месеца преди божият съд да му издаде смъртната присъда, ама той не приемаше акъл. Всичките тия, са имали доста тежки грехове. Ако е било възможно да отидат при попа да се изповядат и да им се размине толкова лесно разболяването от коварна болест, да не си мислиш че са нямали да се възползват от подобна услуга, а ?

Абе я та те питам една работа.

Ако навредиш нещо сериозно на човек владеещ правенето на магии, твоят разпнат спасител, може ли да те отърве от отмъщението на мага ???

И ти как влизаш във връзка със спасителят ти, посредством попа ли ?

А обратна връзка има ли, или само попа те будалка че ще се помоли за теб ?

Според мен, на религията ти можеш да разчиташ дотолкова, колкото да не извършваш грехове, понеже си предупреден от попа какво да не правиш. Ама а си направил тежък грях, а си си понесъл наказанието от божият съд, който не се шегува и не опрощава тежки грехове. Внимавай какво вярваш, да не стане грешка и да е много късно после.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.