Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Впечатлението ми от Linux

Featured Replies

Използвал съм го - не ми допада. Имам скромен набор от неща, които изисквам и не обичам да се занимавам с излишни неща. Един СинЗъб не поддържаше XFCE, че ще слагам GNOME аплет. То за това нещо бях го недолюбвал и нарочил за форк на гнома.

Извинявай, нещо не мога да те разбера. С bluetooth ли си имал проблеми http://s19.postimg.org/s1kjw6z77/bluetooth.png .

Не виждам, каква е връзката с графичната среда. Blueman работи под gnome/xfce/lxde по един и същ начин.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 462
  • Прегледи 30k
  • Създадено
  • Последен отговор

Използвал съм го - не ми допада. Имам скромен набор от неща, които изисквам и не обичам да се занимавам с излишни неща. Един СинЗъб не поддържаше XFCE, че ще слагам GNOME аплет. То за това нещо бях го недолюбвал и нарочил за форк на гнома.

Излишни неща?! Точно XFCE не ти "нарива" с кофите една камара плъгини и widget-и, които я ползваш я не. Като спряха гном2 окончателно, дълго време търсих заместил и xfce е идеално, именно защото инсталираш един дефолт мениджър и го къстъмайваш както на теб си ти е удобно, нито повече нито по-малко. Снощи прехвърлях от телефона през "зъбчето" файлове и нямаше проблем(с Manjaro 0.8.6 xfce релийз).

Излишни неща?! Точно XFCE не ти "нарива" с кофите една камара плъгини и widget-и, които я ползваш я не.

Ама сериозен ли си? То сигурно за това в Wiki-то на LXDE пише какъв bloat е XFCE в сравнение с него. XFCE да са му направили native bluetooth manager? Ни риба, ни рак. Нито е леко, нито притежава набора на KDE 3.5 функциите. Повечето дистрибуции си идват със солидно количество bloat, сигурно теглиш някои minimal версии. Не ми се спори излишно, просто XFCE не ми допада. От опита ми с него.

Ама сериозен ли си? То сигурно за това в Wiki-то на LXDE пише какъв bloat е XFCE в сравнение с него. XFCE да са му направили native bluetooth manager? Ни риба, ни рак. Нито е леко, нито притежава набора на KDE 3.5 функциите. Повечето дистрибуции си идват със солидно количество bloat, сигурно теглиш някои minimal версии. Не ми се спори излишно, просто XFCE не ми допада. От опита ми с него.

Виждам, че изобщо не знаеш, какво пишеш. Xfce e уникална като графична среда, защото се състои само от около 15 пакета. Тези пакети и още десетина пакета като зависимости са абсолютният минимум за да работи. Затова в нея почти няма какво да се повреди. Всички останали функции са изнесене в плъгини от които не зависи работата на самата графична среда и се добавят по желание.

Относно Bluetooth - ползва се само blueman. Нищо друго. Може да се ползва под Gnome, Xfce, Lxde.  Няма допълнителен аплет за панела, защото аплета на Blueman се появява в зоната за уведомяване /системната табла/.

Относно KDE 3.5 - не си работил достатъчно дълго с нея. Ако беше го направил, щеше да разбереш, че въпреки красотата и изобилието от функции, тази среда никога не е била достатъчно стабилна. По нея винаги нещо трябваше да се оправя.  Network-manager-kde за нея е остарял и няма опция за свързване към мобилни устройства. Изключително лоша интеграция с GTK+/QT4 приложения. Всъщност беше много уязвима в няколко направления и в това отношение е пълната противоложност на Xfce. KDE 3.5 е с по- нисък разход на ресурси от Xfce, но вече почти всеки може да си позволи разход на RAM от около 100 MB.

Lxde сещо е чуплива, независимо какво пише в сайта им. Практика е в нея да се ползват плъгините на Xfce, което е възможно, поради това, което писах по- горе.

Погледни и Razor-qt.

Аз не я смятам за достатъчно стабилнa, но беше крайно време да се появи олекотена QT базирана DE.

Виждам, че изобщо не знаеш, какво пишеш. Xfce e уникална като графична среда, защото се състои само от около 15 пакета...

То на LXDE има какво да се счупи сигурно? Има 5 аплета, един PCManFM и един launch bar и там някакво минималистично контролно панелче. KDE 3.5 съм се занимавал 6 месеца с него. XFCE може да е уникална графична среда, просто винаги съм оставал с впечатлението и съм я слагал някъде около GNOME по грознотия. А XFCE щом е лека, трябва да е лека. А не KDE 3.5 да е по-лек. Не знам, честно казано нямам голям опит с XFCE, но от опита ми до сега все някоя опция не съм й долюбвал. Ползвал съм KDE и LXDE. п.п Да си призная честно - Графичните среди ги избирам по консумация на ресурси и по външен вид, т.е коя мога да я докарам най-лесно до това, което на мен ми трябва. RazorQT изглежда лачена. А най-много ме дразни, че в графичните среди не се ползват стандартни икони с еднакъв размер за системните аплети. Става някаква шарения от иконки.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

При LXDE се случва панелът да забива и да няма достъп до елементите на него, включително минимизараните приложения и менюто. PCManFM е добър като функционалност, но често изключва при демонтиране на носител. Все пак - за стари машини или когато се търси бързина Lxde е приемлив вариант защото е много пъргава.

Забелязва се някакво преминаване  на елементи  за Lxde от GTK+ към QT. Може би ще е добро решение. В близките месеци ще видим.

Колкото до това, защо KDE 3.5 е по лек от Xfce - ще си отговориш сам, когато разбереш, защо Skype 2.0 е по- лек от Skype 4.0.

Базова система с KDE 3.5 консумираше 70 МБ, когато масово се ползваше 256 - 512 MB RAM. Сега средният обем на памет е от 2-4 GB, a базова система с Xfce консумира около 100 MB. Мисля, че на този фон, разходът не е скандално висок.

Колкото до това, защо KDE 3.5 е по лек от Xfce - ще си отговориш сам, когато разбереш, защо Skype 2.0 е по- лек от Skype 4.0.

Не мога, помогни ми! Аз като гледам разликите между версиите на Скайп виждам само фейсшит интеграция и memory leak. Дори спрямо по-старите версии има орязани функции.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Не е точно така, въпреки, че вече не ползвам Skype. Във всяко ново приложение се включват допълнителни функции, графиката става по- добра, налице е интеграция с други графични среди. Шаренийките са повече, което намалява ефективността, но е неизбежно.

Разходът, който съм дал за kde3 е при изключени ефекти. При Xfce ефектите на мениджъра на прозорци са винаги включени, защото те изравняват разликата в цвета на gtk2/gtk3 аплетите в панела http://s19.postimg.org/4eo6ltj8z/xfwm4.png

Не че не може без тях, но за 10-15 MB не си заслужава да правя проблем при налични 4 GB.

Инсталираните мениджъри и разширения, xfce4-power-manager, network-manager, blueman, xkb-plugin, които стартират автоматично със средата също консумират повече ресурси. Все пак са приложения от 2012-2013г.

Не е точно така, въпреки, че вече не ползвам Skype. Във всяко ново приложение се включват допълнителни функции, графиката става по- добра, налице е интеграция с други графични среди. Шаренийките са повече, което намалява ефективността, но е неизбежно. Разходът, който съм дал за kde3 е при изключени ефекти. При Xfce ефектите на мениджъра на прозорци са винаги включени, защото те изравняват разликата в цвета на gtk2/gtk3 аплетите в панела http://s19.postimg.org/4eo6ltj8z/xfwm4.png Не че не може без тях, но за 10-15 MB не си заслужава да правя проблем при налични 4 GB. Инсталираните мениджъри и разширения, xfce4-power-manager, network-manager, blueman, xkb-plugin, които стартират автоматично със средата също консумират повече ресурси. Все пак са приложения от 2012-2013г.

Я ми кажи аплетите в системната област как мога да им променя графичните изображения с тези, които аз искам, защото честно казано разноликите икони ми бъркат в мозъка. Виждам, че има някои интересни темички, които изглежда променят иконите по своему, ти беше ми и посочил една, но не мога да я изровя нещо.

Мисля, че аплетите зависят от темата за иконите. В смисъл - дали наличните status икони покриват аплетите на конкретното приложение.

http://s19.postimg.org/nxsrv6i0j/status.png

Когато за дадено приложение липсват икони - системата взема иконата за състоянието от gnome-themes. Предполагам, че за тази ралика говориш. Едните икони са гномски, а другите - за потребителската тема. Решението е или да си свалиш по - разширена тема за икони /пълен комплект, каквато е faenza - та, която ползвам/ http://s19.postimg.org/7o2lsa7cj/faenza1.png , или да си намериш картинки и да допълниш темата, която ползваш /папка Status/. Ако си създадеш такава тема, си я запази, за да не си играеш всеки път.

Виж къв ми е грозен XFCE-a и е с КВИН  :)http://www.youtube.com/watch?v=hLD6fipqMCk

Пък тва ми е другия XFCE :) И той един грозен, грозен :)http://www.youtube.com/watch?v=DKur9A3aiKM

Мързи ме да правя нови видеота, но на тоя първия съм вкарал още много екстри :) с 6 ГБ Рам едва ли ме е грижа за няма 200 МБ за XFCE

Само иконката за wireless искам някак да я изкопая, но PCLOS върви със собствен аплет и този аплет не може да му се подмени иконата.

Върви със собствен network-manager. Наследиха го от Mandriva. На мен лично ми харесва много, както и визията на аплета. Универсален е и приложим във всички графични среди.

Върви със собствен network-manager. Наследиха го от Mandriva. На мен лично ми харесва много, както и визията на аплета. Универсален е и приложим във всички графични среди.

Въпрос на вкус. Иконката му за жична мрежа е много крива - кръгче с тикче, а за безжичната тия огромни зелени колони ми бодат очите. Нещо по-семпло търся аз, а не да се чувствам като на цигански панаир.

Много ще е трудоемко. Трябва да намериш иконите за панела и да ги подмениш с техни еквиваленти от друга тема. Трябва да прекръстиш всяка от тях, защото няма да бъдат разпознати.Имената и форматът трябва да са същите, като в оригиналната тема. Само png или svg. Ако намериш някоя тема от Mandriva или Мageia, може и да ти свърши работа. ROSA ползва стандартният network-manager и в нейните икони едва ли ще има такива, които покриват този от Mandriva.

Имам Сабайон КДЕ виртуалка, никъде в аплета му не мога сменя цвят или каквото и да е само с кликване върху него. Т'ва за зеленото беше доста неразумно изречено.  

Редактирано от ssb558 (преглед на промените)

Много ще е трудоемко. Трябва да намериш иконите за панела и да ги подмениш с техни еквиваленти от друга тема.

Иконите за панела ги намерих, но иконите на аплета, сиреч network-manager-а не мога да ги локализирам къде са.
  • Автор

Здравейте.Явно в желанието си и опитите си да експериментирам и търся нови Линукс дистрибуции,се натъкнах на това - http://www.blogolin.com/news/101/59/Arch-Linux-ptyat-km-perfektniyat-desktop . Добре,но след като прочетох как става инсталирането и настройките на Arch Linux,си мисля,че това е измислено с една единственна цел-психически тормоз.Шегувам се разбира се,но донякъде си е истина.Защо е измислено така,с толкова въвеждане на команди?При Минт и при много други дистра всичко си е автоматично и е толкова лесно.Но ще опитам да направя инсталиране на Arch.Имам един стар хард диск,на него ще се пробвам.Само искам да знам,какво трябва да изтегля като начало.Ето и линк,откъдето се изтеглят нужните файлове,но кой по точно и какво следва след това. -   https://www.archlinux.org/download/ . И НЕЩО МНОГО ВАЖНО,ТОВА ДИСТРО РАБОТИ ЛИ С МОБИЛЕН НЕТ ОТ ВИВАКОМ, ОТ ФЛАШКА . Ако не,да не се захващам въобще.

Редактирано от nordland22 (преглед на промените)

Здравейте.Явно в желанието си и опитите си да експериментирам и търся нови Линукс дистрибуции,се натъкнах на това - http://www.blogolin.com/news/101/59/Arch-Linux-ptyat-km-perfektniyat-desktop . Добре,но след като прочетох как става инсталирането и настройките на Arch Linux,си мисля,че това е измислено с една единственна цел-психически тормоз.Шегувам се разбира се,но донякъде си е истина.Защо е измислено така,с толкова въвеждане на команди?При Минт и при много други дистра всичко си е автоматично и е толкова лесно.Но ще опитам да направя инсталиране на Arch.Имам един стар хард диск,на него ще се пробвам.Само искам да знам,какво трябва да изтегля като начало.Ето и линк,откъдето се изтеглят нужните файлове,но кой по точно и какво следва след това. -   https://www.archlinux.org/download/ . И НЕЩО МНОГО ВАЖНО,ТОВА ДИСТРО РАБОТИ ЛИ С МОБИЛЕН НЕТ ОТ ВИВАКОМ, ОТ ФЛАШКА . Ако не,да не се захващам въобще.

1. работата с 3G модем зависи от драйвери, не от дистрибуция

2. Писането с главни букви означава викане и не се толерира във форума!!!

По добре не се захващай с този Линукс, освен ако не си мазохист или имаш време за губене, и искаш да се по мъчиш малко :), Убънту и Мента имат нужда от теб ;)

• Автор

В момента ОС ми е Линукс Минт 13 мате( има и по нови версии ,но не мога да пусна моб. си нет на тях ).Преди месец пробвах за няколко дни Уиндоус 8,но реших,че Минт 13 е по добър ( поне за мен).А и вече съм свикнал с Линукс и отвикнал от Уиндоус.За Линукс Минт 13 мога да кажа само положителни неща.Нищо сложно,върви перфектно.

Разбира се, че е добър избор. LTS версия с 5г. поддръжка с обновяване на модулите, винаги нова версия на браузърите и достъпно ядро 3.8 LTS в хранилищата. Малко дистрибиции могат да ти предложат това.

• Автор

Така,Arch се отхвърля като вариант за ОС на лаптопа.Вече си инсталирах Линукс Минт 13 xfce,нещо вече изпробвано и работещо без забележки.Но сега въпроса ми е,как да го оптимизирам?Какви пакети да му изтегля и инсталирам за да го направя перфектно.Да му инсталирам ли пакети и от mate или други?

Давайте предложения!

Какво имате предвид под оптимизиране? Да работи по-бързо, да харчи по-малко електричество, да има само приложения/пакети, които са ви нужни?

Редактирано от Bfaf (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.