Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Впечатлението ми от Linux

Featured Replies

Тенкс! :)

• Отговори 462
  • Прегледи 29,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Maркирай ги и с бутон Del триеш перманентно. Местенето в коша е процес на презписване на указателите (символически връзки ) към файловете и нищо повече. Измишльотина за чайници. Иначе с команда от конзолата ще избегнеш досадния бъг на файловия мениджър.

rm -rf <DIRNAME>/*.jpg

А какво изродщини стават със shred :)

ivoarch, може ли да се опиташ да пишеш на български език? От последните ти няколко коментара личи, че си скаран с този език. Имаш десетки правописни и граматически грешки. На твое място не бих се излагал за това кое е сигорно, каде са възмовни резолуции и т.н.

Ох знам, ще се опитам ;)

Ох знам, ще се опитам ;)

Добре, може би скоро ще те питам за един RPM.

P.S. При мен Mint не ще да работи коректно, браузърът зацикля. Та затова ще мигрирам към нещо друго...

Редактирано от nologo (преглед на промените)

Тенкс! :)

Toва си е любов от пръв поглед. И може още така:

find <directory-name> *.png -delete

directory-name е (абсолютния) път до родителския каталог на въпросните снимки

*.png е регулярен израз

find -delete - тук превод не е нужен,

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

Добре, може би скоро ще те питам за един RPM. :)

Ok, ма стига ме засрамва :shy11:

Да дам мнение за една " стара класика" - Мента 9 със Гном . Когато трябваше да излезе , беше някъде около роженния ми ден - чувствах го едва ли не като подарък . По ирония на съдбата бях сам в къщи и нямаше с кого да го споделя . Покриваше всичките ми очаквания ( обичам зеленото ) , все още си пазя 2 диска - "оригинален" и реконструиран .

...

Една немалка част бяха 2D, една част портове от Windows, а останалите просто не са на нивото на Crysis2 :D Не, закачам се - хубаво е да има развитие, никога не съм бил против развитието. Но болните точки в Линукс света си остават. Що иде до втората част - портативните устройства широко адаптират Linux кернел, но моднат прилично. Но в случая производителите играят голямата игра и не са оставени нещата като в десктоп света - на самотек.

Иначе с команда от конзолата ще избегнеш досадния бъг на файловия мениджър.

Бъг, който в Windows го няма... А кошчето има полза - понякога нещо, което на пръв поглед мислиш, че е трябвало да го затриеш - можеш да го върнеш обратно.
  • Автор

Здравейте.Инсталирах си на флашка Arch linuks и я пуснах да я пробвам,но всеки път след като стартира програмата,още в началото ми изписва това - root@arch*# . Тоест иска ми парола.Защо,нали е от флашка.

Здравейте.Инсталирах си на флашка Arch linuks и я пуснах да я пробвам,но всеки път след като стартира програмата,още в началото ми изписва това - root@arch*# . Тоест иска ми парола.Защо,нали е от флашка.

Здравей, Арч не може да се пробва  от флаш или диск така както некои други като Убънту, трябва да го инсталираш за да го пробваш,  от тука трябва да прочетеш как става https://wiki.archlinux.org/index.php/Installation_Guide.

Не те разбирам, инсталира ли Арч или просто си го сложил на флаш, бъди по точен за да може да ти се помогне. Иначе ако си го инсталирал требва също така да си инсталираш `X`, някоя работна среда напрамер Гноме, после да си направиш потребител да копираш от /etc/skel/.xinitrc, и от там да си пуснеш да ти се стартира Гном.

Така като гледам май само си изтеглил .iso то от сайта и си го направил на флаш. Това не е инсталация това е правена на бот флаш.

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

• Автор

Да,точно така.Изтеглих iso. файла и го записах на флашка. Ми то много сложна инсталацията на Arch.А като дистро заслужава ли добра оценка?Аз съм с Минт lxde и съм доволен,но искам да пробвам и Arch.Имам и Кnoppix 7.0.5 ,но един съфорумник каза ,че не става,проблемна е.

Във сайта на Arch всичко е на англйски и нищо няма да разбера.Има линк,който води към сървър от БГ, откъдето се тегли дистрото.И освен основния пакет има още 2-ве неща за изтегляне.Ок,ще ги изтегля,но после как и къде да ги инсталирам?И въобще заслужава ли си вниманието Arch Linuks?

Редактирано от nordland22 (преглед на промените)

Еми да Арч е за на преднали потребители, (Арч линукс е това което ти сам си направиш), да ли заслужава добра оценка, разбира се "Най добрата дистрибуция ролинг релийз, Най новият софтуер, Пълна свобода"

Arch в сравнение с другите

https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_Compared_to_Other_Distributions

За Кнопикс не знам не съм я ползвал никога, Ментата съм ползвал много отдавна със Fluxbox спин бива, но скучна.

Във сайта на Arch всичко е на англйски и нищо няма да разбера.

Тогава по добре зарежи, не се мъчи, този тип линукси е за на преднали, иска се да се следът постоянно новините и форумите, не е само да си инсталираш и да не пипаш друго нищо, пък и да се знае малко анг. се иска. 

Там е друго, става и за 2та типа потребители, и може да се пробва преди да се инсталира също като минт.

Късмет!!

Еми да Арч е за на преднали потребители, (Арч линукс е това което ти сам си направиш), да ли заслужава добра оценка, разбира се "Най добрата дистрибуция ролинг релийз, Най новият софтуер, Пълна свобода"

Arch в сравнение с другите

https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_Compared_to_Other_Distributions

Нещо за недостатъците би ли споменал ? 

Ентусиазмът е хубаво нещо, но и реализмът не е за пренебрегване.

Питай админа, дали би си сложил сървърите под Arch. 

С Manjaro опита ли ? Инсталаторът е същият, като този на Linux Mint.

Да,точно така.Изтеглих iso. файла и го записах на флашка. Ми то много сложна инсталацията на Arch.А като дистро заслужава ли добра оценка?Аз съм с Минт lxde и съм доволен,но искам да пробвам и Arch.Имам и Кnoppix 7.0.5 ,но един съфорумник каза ,че не става,проблемна е.

Във сайта на Arch всичко е на англйски и нищо няма да разбера.Има линк,който води към сървър от БГ, откъдето се тегли дистрото.И освен основния пакет има още 2-ве неща за изтегляне.Ок,ще ги изтегля,но после как и къде да ги инсталирам?И въобще заслужава ли си вниманието Arch Linuks?

Ето За Arch

http://uroci.net/urok/3436/

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

(Недостатъци) със сигорност има, кой е перфектен във този така грешен свят :) , лично аз не съм ползвал Арч за сървери но всеки който знае малко чужд език може да прочете малко мнения от хора които са https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=162434&p=1

Ето За Arch

http://uroci.net/urok/3436/

какво е това не ми се отваря линка на мене?

(Недостатъци) със сигорност има, кой е перфектен във този така грешен свят :) , лично аз не съм ползвал Арч за сървери но всеки който знае малко чужд език може да прочете малко мнения от хора които са https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=162434&p=1

какво е това не ми се отваря линка на мене?

Адресът се отваря прекрасно. Прегледай си настройките на браузъра.

Моето впечатление е, че четеш само това, което ти изнася. Всяка монета има две страни. Най- нов софтуер предполага, че ти си първата линия на бойното поле и посрещаш, както позитивите, така и негативите. Липсата на замразяване означава, че не знаеш, какво ще представлява дистрибуцията ти след една година. Нещо да си забелязал в управлението на пакети във връзка със зависимостите ? Първите ми впечатления от pacman бяха много добри, но после започнах да забелязвам слабости при връзките между пакетите в графичните среди. Частичната инсталация на графична среда може и да е предимство от гледна точка на гъвкавостта, но вероятността по този начин да се окажеш с повреден DE е огромна.

И, не разбрах, по какъв начин печелиш време с файлови браузъри от типа на mc. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Какво трябва да гласа на браузера, бъди по точен?Аз съм в чужбина да не би да е от това, както и да е, 

само исках да вида страничката, Знам колко страни има монетата споко, и не искам сега да спорим кое как е.

Сега пък къде се сети за 'mc'-то, според тебе с кое по бързо се работи с мишката или с клавиатурата?

Поздрави!!

А слабости при връзките между пакетите си е болна тема на всеки линукс.

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Какво трябва да гласа на браузера, бъди по точен?Аз съм в чужбина да не би да е от това, както и да е, 

само исках да вида страничката, Знам колко страни има монетата споко, и не искам сега да спорим кое как е.

Сега пък къде се сети за 'mc'-то, според тебе с кое по бързо се работи с мишката или с клавиатурата?

Поздрави!!

А слабости при връзките между пакетите си е болна тема на всеки линукс.

И аз съм в чужбина и ми се отваря линка.Линка бе инсталация на Arch.

Незнам какво тогава не е вред при мене, иначе сега пак пробвах махнал съм всякакви добавки от фирефокс и пак така, даже пробвах с w3m.

Незнам какво тогава не е вред при мене, иначе сега пак пробвах махнал съм всякакви добавки от фирефокс и пак така, даже пробвах с w3m.

Това е адреса http://s19.postimg.org/43u0kkp4j/link.png

Ползвам само flashplayer и flashblock.

В такива случаи е най- добре да изтриеш потребителската конфигурация на браузъра /папка .mozilla/.

Щото трябва да инсталираш Арча.Инсталира се за 3 минути със 5 линии в терминал :)

Инсталацията отнема точно 10 мин. за базовата инсталация. И 10 мин. за X и графична среда. В урока е описано как става с малки минуси вече, че груб се инсталира с няколко реда още в терминала. Ако автора има интерес към тази дистрибуция да следва урока в коментарите ще публикувам редовете за инсталацията на груб. Ако не знае как се инсталира X и графична среда в нета е залято с клипове и информация. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.