Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Впечатлението ми от Linux

Featured Replies

Поредна порция глупости. В PHP няма компилатор! Той е интерпретируем език и допустимо понятието транслатор. HipHop.

Сега за такива неща ли ще се хващаш? Факт е, че не се използва "чист" PHP, нали?

Използвал съм Линукс, писал съм на PHP. В никакъв случай не съм му майстор като теб, но имам наблюдения.

Винаги когато споря на тази тема, вместо да изливам безброй аргументи, просто препращам към една статия: PHP: A fractal of bad design

Това е заради ограничената архитектура на която върви Уиндоус.Просто таргет групата му е съвсем ралична :)

Точно така.

Редактирано от maxim4o (преглед на промените)

• Отговори 462
  • Прегледи 29,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Това е заради ограничената архитектура на която върви Уиндоус.Просто таргет групата му е съвсем различна

Ограничена, но покрива една голяма част от сървърните системи.

Не работите в facebook, не работите в google. Toва е! И напъните да ме уборите са смешни. Не че разбирате от linux, а това е цел на темата "Впечатлението ми от Linux"! Вие такива нямате, не че и от PHP разбирате.

Да, трудно ще те Уборим, виж да те оборим е друго нещо. Впечатления от Linux имам, след като над 6 месеца съм се занимавал с него като единствена операционна система. Основните причини да не се занимавам в момента с него вече ги написах - ползвам приложения като Аутокад, а Wine не е панацея.

Ограничена, но покрива една голяма част от сървърните системи. Да, трудно ще те Уборим, виж да те оборим е друго нещо. Впечатления от Linux имам, след като над 6 месеца съм се занимавал с него като единствена операционна система. Основните причини да не се занимавам в момента с него вече ги написах - ползвам приложения като Аутокад, а Wine не е панацея.

Вярвай си!

Като искаш да ползваш Уиндоус програми ,писани изцяло и само за него ползвай Уиндоус.Това че,wine е като малко решенение не го прави ефективен.

Все едно да карам москвич,след това да ми подарят ферари и да си взема всички инструменти във ферарито.Говориш тъпотии.

Вярвай си!

Като искаш да ползваш Уиндоус програми ,писани изцяло и само за него ползвай Уиндоус.Това че,wine е като малко решенение не го прави ефективен.

Все едно да карам москвич,след това да ми подарят ферари и да си взема всички инструменти във ферарито.Говориш тъпотии.

Какви ферарите, какви москвичи ... просто системи които помагат да си вършиш работата. Ползвайте си каквото искате, няма нещо като по добро или по лошо.

Сега за такива неща ли ще се хващаш? Факт е, че не се използва "чист" PHP, нали?

Използвал съм Линукс, писал съм на PHP. В никакъв случай не съм му майстор като теб, но имам наблюдения.

Винаги когато споря на тази тема, вместо да изливам безброй аргументи, просто препращам към една статия: PHP: A fractal of bad design

Точно така.

С пълно право се хващам, след като съм прав. Не съм майстор, но признавам, че задочно записах курсове към такива, за да си вдигна нивото. От тях научих, че в един диспут, да преращаш към мнение на трета страна в качеството на аргумент е признак на ниска култура и явно неуважение към опонента. Може би го правиш неосъзнато, може би от незнание. Точка.

Би ти правило чест да споделиш в тази тема за какво и как си използвал линукс, иначе се повтарям - всичко различно казано по темата е шлака.

с здраве

Какви ферарите, какви москвичи ... просто системи които помагат да си вършиш работата. Ползвайте си каквото искате, няма нещо като по добро или по лошо.

Поредния който не разбра какво исках да кажа.Само за теб ще преведа написаното по горе от мен.

За какъв ми е да ползвам изцяло Уиндоус програми в/у Линукс ?

Обратното няма как да стане щото Уин е "профи" ОС :D 

Като искам да ползвам софтуер който няма порт за другата ОС ще ползвам нея а не някви извращения.

Поредния който не разбра какво исках да кажа.Само за теб ще преведа написаното по горе от мен.

За какъв ми е да ползвам изцяло Уиндоус програми в/у Линукс ?

Обратното няма как да стане щото Уин е "профи" ОС :D

Като искам да ползвам софтуер който няма порт за другата ОС ще ползвам нея а не някви извращения.

Ах тукси, изкарай си главата от задника :). Има решения за виртуализация, които аз ползвам точно с тази цел :).

Ах тукси, изкарай си главата от задника :). Има решения за виртуализация, които аз ползвам точно с тази цел :).

Ти си икарай твоята!

.... Впечатления от Linux имам, след като над 6 месеца съм се занимавал с него като единствена операционна система. Основните причини да не се занимавам в момента с него вече ги написах - ползвам приложения като Аутокад, а Wine не е панацея.

С пълно право се хващам, след като съм прав. Не съм майстор, но признавам, че задочно записах курсове към такива, за да си вдигна нивото. От тях научих, че в един диспут, да преращаш към мнение на трета страна в качеството на аргумент е признак на ниска култура и явно неуважение към опонента. Може би го правиш неосъзнато, може би от незнание. Точка.

Би ти правило чест да споделиш в тази тема за какво и как си използвал линукс, иначе се повтарям - всичко различно казано по темата е шлака.

с здраве

Не е признак на ниска култура. Просто статията е около 10 страници и ще е голяма мъка да ти представя всичко в рамките на едно мнение. Призовавам те да я прочетеш - пък после ми кажи колко съм тъп.

Използвал съм Linux в продължение на четири години - уча в едно от най-реноминираните технически училища в страната, където Microsoft е основен обект на омраза. Та така, C/C++/Java/Ruby и така нататък, в продължение на четири години, само на Linux. Също така съм учил основите на Linux в продължение на една година, включително как работят нещата на ниско ниво, като ядрото, управлението на процесите, файловата система, и така нататък.

Не е признак на ниска култура. Просто статията е около 10 страници и ще е голяма мъка да ти представя всичко в рамките на едно мнение. Призовавам те да я прочетеш - пък после ми кажи колко съм тъп.

Използвал съм Linux в продължение на четири години - уча в едно от най-реноминираните технически училища в страната, където Microsoft е основен обект на омраза. Та така, C/C++/Java/Ruby и така нататък, в продължение на четири години, само на Linux. Също така съм учил основите на Linux в продължение на една година, включително как работят нещата на ниско ниво, като ядрото, управлението на процесите, файловата система, и така нататък.

И така какво ти е Впечатлението от Линукс ? Или ти беше по-лесно първо да ме убидиш.Защото това ти беше първия пост тук!

Хайде пишете в моята тема, впечатлението ми от уиндоус, достатъчно сране по нашата маса, нека малко и на вашата се изсерем. Напълнихте с лайна тема посветена на свободния софтуер.

Хайде пишете в моята тема, впечатлението ми от уиндоус, достатъчно сране по нашата маса, нека малко и на вашата се изсерем. Напълнихте с ла**а тема посветена на свободния софтуер.

Аhh ROKO_ ...

Оф не разбра ли че сме мазохисти и ползваме Линукс.Особено тук има двама-трима дето си блъскаме главите с компилиране,щото знаем какво искаме :)

И така какво ти е Впечатлението от Линукс ? Или ти беше по-лесно първо да ме убидиш.Защото това ти беше първия пост тук!

Съжалявам за това. Впечатлението ми е смесено.

От Ubuntu например - бях доволен до около 2010, преди да въведат Unity, което се оказа тотален провал, поне в моите очи.

Debian - страхотен. Но остават класическите проблеми на Линукс, най-големият от които е липсата на софтуер. Нещо друго, което ми направи впечатление е неглижирането на потребителския интерфейс - трябваха ми няколко часа, за да приведа системата във приличен за очите вид. Интерфейсите рядко са consistent, често се чупят или са непълни. Разбирам, че чрез терминала всички тези проблеми отпадат, но това не е решение, а просто заобикаляне на проблема.

Съжалявам за това. Впечатлението ми е смесено.

От Ubuntu например - бях доволен до около 2010, преди да въведат Unity, което се оказа тотален провал, поне в моите очи.

Debian - страхотен. Но остават класическите проблеми на Линукс, най-големият от които е липсата на софтуер. Нещо друго, което ми направи впечатление е неглижирането на потребителския интерфейс - трябваха ми няколко часа, за да приведа системата във приличен за очите вид. Интерфейсите рядко са consistent, често се чупят или са непълни. Разбирам, че чрез терминала всички тези проблеми отпадат, но това не е решение, а просто заобикаляне на проблема.

Ето така трябваше да почнеш,а ти се хвана за някаква глупава смешка дето изтърсих :)

И в Линукс я има същата тази "картинка" ама не е син цвят с бели букви ами черен на бял :)

И щом казваш че,работиш на Линукс от няколко години знаеш как се получава kernel panic и можеш да признаеш че, е по-рядко явление.

А какво ви е впечатлението от Слакуер 14 бат Макс , дали се е подобрил , какви напредничави технологии не са внедрили , които са захванати в 13 , но ... Е - те такива въпроси задавай Тукс . А пък те нека си говорят "по същество" .

А пък аз съм съгласен - Линукс не става . 99,99% от него . Това , което не ми е ясно . Ноо , няма да се излагаме .

Всяко нещо става ( да се чете ОС ). Най-малко - защото го има , ползва , продава и т.н. , и т.н. . Сега - сини , зелени , червени , карамбозави - и тях ги има . Е , вие от кои сте ?

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Когато говорим за нови технологий мисля ,че трябва да се споменава федора не слак, нищо лично но слак е дистро което е по известно като рок дистро, което залага на стабилна система, също като дебиан но не предназначен за сервер. И федора мисля, че е първенец тука в това отношение, нова технология и линукс, например подръжката на новите 3д принтери, секурите бот и т.н.. едно от дистрота което най много подпомага линукс света. Спонсурирано разбира се от червените барети :)

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

ОК , Федора . Какво видя в новата Федора , какво ти грабна окото , какво не ти хареса , с каква графична среда я пробва , инсталира ли я , затрудни ли те - ей , за това трябва да е темата .

Ем какво видях, еми сега има най нова версия но бета все още, не съм я пробвал, просто нямам време за тестове,

пък и не съм 100% федора усер, (ако го нямаше Арч сигорно щях да бъда), преди месец два ми се развали харда и реших да пробвам 18 версия, та преди да си сложа пак Арч, не бях работил с федора от много отдавна, някаде от 11,12 и или 13та версия мисля, и с изклучение на най новия инсталатор (който не ми хареса ама въобще) след една от опции на инсталатора, ми се скриваше прозореца, тоест там кадето имаше да дам на-пред, за да продължа не ми се виждаше, е гаси ужаса, чесно какво ли не пробвах, за да дръпна нещо прозореца, за да дам на-пред :D , трепах панели те, пробах на всички възмовни резолуции да ли ще се поеви  иоще какво ли неми измисли мозака :shy11: ,  да кажем че ми требваха сигорно 3 дена докато разбера (и то случайно), че требва да натиснеш контрол/ или алта( не помня) + лев бутон на мишката, за да дръпнеш прозореца, иначе после нямах никакви проблеми, федора е супер, просто винаги когато изкарва некой нов релиз, трябва малко да се изчака да се оправат некои проблеми, иначе е пушка. Пак казвам ако не подържах пакетчета и разни други за Арч щех  да си лепна Федора. 

Иначе относно софтуера всеки може да посети уеб сайта и сам да види за какво става въпрос.  

Една от най сигорните дистрибуций предназначена за desktop.

http://fedoraproject.org/bg/about-fedora

Сега видях ,че остават 24 дена до новата версия.(Но гаранция давам ,че нещо ще отложат с некой ден, и едвали ще са 24 дните)

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

след една от опции на инсталатора, ми се скриваше прозореца, тоест там кадето имаше да дам на-пред, за да продължа не ми се виждаше, е гаси ужаса, чесно какво ли не пробвах, за да дръпна нещо прозореца, за да дам на-пред :D , трепах панели те, пробах на всички възмовни резолуции да ли ще се поеви  иоще какво ли неми измисли мозака :shy11: ,  да кажем че ми требваха сигорно 3 дена докато разбера (и то случайно), че требва да натиснеш контрол/ или алта( не помня) + лев бутон на мишката, за да дръпнеш прозореца, иначе после нямах никакви проблеми

Стандартната комбинация е със задържан Алт-бутон , но може да се промени .

Е да ама от каде да знае човек (много работи смениха, едно време не беше така), само на тази стъпка ставаше така(просто винаги се показваше на половина скрит прозореца),  мисля че беше 2та под ред когато се на-гласваше интернет мрежата(май).

ivoarch, може ли да се опиташ да пишеш на български език? От последните ти няколко коментара личи, че си скаран с този език. Имаш десетки правописни и граматически грешки. На твое място не бих се излагал за това кое е сигорно, каде са възмовни резолуции и т.н.

Аз напоследък нещо не съм доволен от Linux. В офиса е инсталиран Ubuntu 12 и когато прехвърлям снимки на флашката (разбира се изчаквам всички да се прехвърлят и да ми изпише, че е готово), после при опит за отварянето им на Windows 7 ми изписва unexpected error...Като се опитвам да ги изтрия през Linux-a ми изписва cannot move file to trash...нещо от сорта на това:

http://askubuntu.com/questions/75154/cannot-move-file-to-trash-warning-when-trying-to-delete-a-file-in-nautilus

Ще опитам нещата описани в линка. И два пъти изгасва лаптопа и след рестарт губи цялата информация на него..след рестарт уж се оправя, но някои файлове продължават да липсват. Може и хардуерен да е проблема, но поне аз за вече близо 3 месеца все попадам на проблеми с ubunto-то. Нещо не се харесвахме взаимно. :D

Maркирай ги и с бутон Del триеш перманентно. Местенето в коша е процес на презписване на указателите (символически връзки ) към файловете и нищо повече. Измишльотина за чайници. Иначе с команда от конзолата ще избегнеш досадния бъг на файловия мениджър.

rm -rf <DIRNAME>/*.jpg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.