Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигуриране на 2 диска в RAID 0

Featured Replies

Здравейте, искам да си направя раид конфугурация на два диска с цел увеличаване на скоростта....сигурност на файловете не гоня. Проблема е следния.... в момента имам ето този хард.. http://kachi-snimka.eu/image/hL#.UZ5577X0HuM , http://kachi-snimka.eu/image/hS#.UZ56J7X0HuM , но не успях да намеря същия на нормална цена, та въпроса ми е с този хард ще работи ли или не http://www.plesio.bg/tvardi-diskove-c-69977741/western-digital-caviar-green-wd5000azrx-500gb-hdd-3-5-64mb-cache-sata-iii-p-290350.html или ако някой може  да даде линк за онлайн магазин който го има на склад, защото съм извън България. Може да са малко тъпи въпроси, но не съм го правил това и не съм запознат много добре.

Здравейте, искам да си направя раид конфугурация на два диска с цел увеличаване на скоростта....сигурност на файловете не гоня. Проблема е следния.... в момента имам ето този хард.. http://kachi-snimka.eu/image/hL#.UZ5577X0HuM , http://kachi-snimka.eu/image/hS#.UZ56J7X0HuM , но не успях да намеря същия на нормална цена, та въпроса ми е с този хард ще работи ли или не http://www.plesio.bg/tvardi-diskove-c-69977741/western-digital-caviar-green-wd5000azrx-500gb-hdd-3-5-64mb-cache-sata-iii-p-290350.html или ако някой може  да даде линк за онлайн магазин който го има на склад, защото съм извън България. Може да са малко тъпи въпроси, но не съм го правил това и не съм запознат много добре.

Принципно не би трябвало да има проблем, стига дисковете да са еднакви. Но има два момента, които са важни:

1. ако ще ползвате RAID контролера на дъното то ще имате полусофтуерен полухардуерен масив т.е. ако дъното се скаше може и да не успеете с новото дъно да възстановите нещата

2. ако изгори единия диск губите всичко записано в масива

• Автор

Принципно не би трябвало да има проблем, стига дисковете да са еднакви. Но има два момента, които са важни:

1. ако ще ползвате RAID контролера на дъното то ще имате полусофтуерен полухардуерен масив т.е. ако дъното се скаше може и да не успеете с новото дъно да възстановите нещата

2. ако изгори единия диск губите всичко записано в масива

Проблема е, че не са еднакви...моят е сата 2 с 32мб кеш, а повечето дискове които намирам в интернет са сата 3... както и този който намерих с 64мб кеш....само марката и оборотите на въртене са еднакви. По точка 1 как е най-удачно да го направя..може ли да стане без да ползвам конторлера на дъното? Относно точка 2 не ме вълнува особено информацията която имам на комп не е много важна и винаги мога да си я набавя отново...

Няма значение, че не са абсолютно еднакви. Важното е да са с еднакъв размер, за да не губиш пространство. Без контролера, няма как да направиш RAID, това му е работата. При някои дъна, само част от SATA конекторите могат да участват в RAID-а. Така че първо виж в книжката или manual-а на дъното. После закачи дисковете и при стартиране на компа, влез в БИОС-а и включи RAID контролера. С Ctrl+I при мен, при теб може и друга да е комбинацията, влизаш в настройките на контролера и там избираш вече вида RAID. В случая 0. Нататък действаш вече все едно си с един диск. Правиш си инсталацията и т.н.

Редактирано от pataran (преглед на промените)

Проблема е, че не са еднакви...моят е сата 2 с 32мб кеш, а повечето дискове които намирам в интернет са сата 3... както и този който намерих с 64мб кеш....само марката и оборотите на въртене са еднакви. По точка 1 как е най-удачно да го направя..може ли да стане без да ползвам конторлера на дъното? Относно точка 2 не ме вълнува особено информацията която имам на комп не е много важна и винаги мога да си я набавя отново...

Ако не ползвате контролера на дъното ще трябва да си купите такъв. Тогава ставате независим от смяна на дъно

Но пък се харчи за платка :) Той човека, ако имаше излишни пари, щеше да си купи  NAS в РАЙД 0/1....Или направо един от по-обемните и бързи модели дискове с 3-4ТБ обем, които са бързи почти колкото РАЙД 0 конф. от два малки стари модела. Отделно, че печели от обем и по-висока надеждност.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

http://www.google.bg/search?q=windows+software+raid+0

не е необходимо дисковете да са еднакви и да имаш контролер на дъното, от windows xp нагоре всички pro версии поддържат софтуерен райд, по производителност не се различава от тоя на дъно (който също е софтуерен, хардуерен райд контролер тръгва от 300$ нагоре) и няма проблем да се мести на друго дъно. за райда може да се ползва част от дисковете, даже може няколко райда да си направиш - райд  0 дял, а с друга част - райд 1,  само че дисковете ще трябва да се конвертират в dynamic disk и о.с. няма да е в райда, а извън него, тоест дори и да се разпадне райда win ще работи. под линукс също може да се направи такъв райд със LVM

Редактирано от the professor (преглед на промените)

RAID с два зелени диска е доста лоша идея, особенно ако имаш само един и сега ще купуваш втори - направо си хвърляш парите на вятъра.

Ако искаш RAID по-добре вземи два червени диска, а тоя зеления си го остави за сторидж.

Редактирано от ined (преглед на промените)

• Автор

Няма значение, че не са абсолютно еднакви. Важното е да са с еднакъв размер, за да не губиш пространство. Без контролера, няма как да направиш RAID, това му е работата. При някои дъна, само част от SATA конекторите могат да участват в RAID-а. Така че първо виж в книжката или manual-а на дъното. После закачи дисковете и при стартиране на компа, влез в БИОС-а и включи RAID контролера. С Ctrl+I при мен, при теб може и друга да е комбинацията, влизаш в настройките на контролера и там избираш вече вида RAID. В случая 0. Нататък действаш вече все едно си с един диск. Правиш си инсталацията и т.н.

Това е добре, но ако единия е сата 2 а другия е сата 3 ще има ли проблеми....а и другото което е, мога ли въобще да сложа диск със сата 3 на дъното ми http://www.foxconnchannel.com/ProductDetail.aspx?T=motherboard&U=en-us0000379 . Пише, че поддържа сата 2... не съм на ясно.

http://www.google.bg/search?q=windows+software+raid+0

не е необходимо дисковете да са еднакви и да имаш контролер на дъното, от windows xp нагоре всички pro версии поддържат софтуерен райд, по производителност не се различава от тоя на дъно (който също е софтуерен, хардуерен райд контролер тръгва от 300$ нагоре) и няма проблем да се мести на друго дъно. за райда може да се ползва част от дисковете, даже може няколко райда да си направиш - райд  0 дял, а с друга част - райд 1,  само че дисковете ще трябва да се конвертират в dynamic disk и о.с. няма да е в райда, а извън него, тоест дори и да се разпадне райда win ще работи. под линукс също може да се направи такъв райд със 

Дъното поддържа раид и има контролер, но кое е по удачно....да конфигурирам от дъното или от уиндолса?

RAID с два зелени диска е доста лоша идея, особенно ако имаш само един и сега ще купуваш втори - направо си хвърляш парите на вятъра.

Ако искаш RAID по-добре вземи два червени диска, а тоя зеления си го остави за сторидж.

Защо да е хвърляне на пари...много ли е голяма разликата в производителността между зеления и червения? И ако реша да взема други 2 диска черните не са ли по-добри от червените?

Няма значение, че са Сата 2 и 3. А за какъв Windows става въпрос, при положение, че след като направиш райд-а, информацията ти изчезва и все едно имаш съвсем нов диск....

Ако не ползвате контролера на дъното ще трябва да си купите такъв. Тогава ставате независим от смяна на дъно

Не знам доколко е актуално това, което казваш, но за последно аз прехвърлих RAID 0  масива от едно дъно P35  на сегашното ми H77 без дори да се налага преинсталация на Windows, който бе инсталиран на тоя масив. Ползвах обаче контролера на Intel,  вместо тоя на GB. И двата са на дъното обаче. Дори и аз се изненадах, че новото дъно разпозна без абсолютно никакви проблеми RAID 0  масива. 

• Автор

Няма значение, че са Сата 2 и 3. А за какъв Windows става въпрос, при положение, че след като направиш райд-а, информацията ти изчезва и все едно имаш съвсем нов диск....

Значи на дъното може да работи Сата 3, но до 3gbit/s.... за уиндолса има коментари които твърдят, че може да се конфигурира райд от самата операционна система....има и клипове в интернет как става....Аз предпочитам да е от дъното, но питам за всеки случай....

Не знам доколко е актуално това, което казваш, но за последно аз прехвърлих RAID 0  масива от едно дъно P35  на сегашното ми H77 без дори да се налага преинсталация на Windows, който бе инсталиран на тоя масив. Ползвах обаче контролера на Intel,  вместо тоя на GB. И двата са на дъното обаче. Дори и аз се изненадах, че новото дъно разпозна без абсолютно никакви проблеми RAID 0  масива. 

Това е по-скоро късмет. АКо контролера е същия тогава шанса е голям, но контролерите на дъното са половинчато решение

Това е по-скоро късмет. АКо контролера е същия тогава шанса е голям, но контролерите на дъното са половинчато решение

Едва ли е същия контролера, едното дъно е със s.775, другото със s.1155. Но наистина и двата контролера са на Интел и вероятно има съвместимост. Аз тогава се бях приготвил да трия всичко, но се оказа, че нищо не се изтри. 

Едва ли е същия контролера, едното дъно е със s.775, другото със s.1155. Но наистина и двата контролера са на Интел и вероятно има съвместимост. Аз тогава се бях приготвил да трия всичко, но се оказа, че нищо не се изтри. 

Принципно казано: защо мислите че два чипсета ще имат вграден различен контролер? :)

Принципно казано: защо мислите че два чипсета ще имат вграден различен контролер? :)

Ами не знам. Все пак разликата е поне 5 години. Но може да се провери. 

ПП: Все пак направих справка и има много голяма вероятност контролерите да са едни и същи. Та затова и съм имал късмета. 

Редактирано от Бойко Борисов (преглед на промените)

Ако искаш да ти е малко по-сигурно заложи на RAID 1 вместо RAID 0

Разликата в скоростите е от земята до небето. В момента съм пуснал двата диска дето бяха в RAID 0  в RAID 1 и скоростта е ужасно ниска, а и дисковете са по-старо поколение. Двата масива се ползват за съвсем различни цели. Нищо, че и двата започват с RAID,  а разликата е само единица  :)

Разликата в скоростите е от земята до небето. В момента съм пуснал двата диска дето бяха в RAID 0  в RAID 1 и скоростта е ужасно ниска, а и дисковете са по-старо поколение. Двата масива се ползват за съвсем различни цели. Нищо, че и двата започват с RAID,  а разликата е само единица  :)

То е ясно че,0 е по-бързата конфигурация но 1 е по-сигурната.Аз бих заложил на по-ниска скорост и по-голяма сигурност на данните от колкото на по-бързо четене/писане и никаква сигурност  за данните.

То е ясно че,0 е по-бързата конфигурация но 1 е по-сигурната.Аз бих заложил на по-ниска скорост и по-голяма сигурност на данните от колкото на по-бързо четене/писане и никаква сигурност  за данните.

Всъщност при конфигурация на два диска скоростта на четене е еднаква при 0 и 1. Разликата е при писане (в зависимост от алгоритъма между 2 и 4 пъти по-бавно за 1

Всъщност при конфигурация на два диска скоростта на четене е еднаква при 0 и 1. Разликата е при писане (в зависимост от алгоритъма между 2 и 4 пъти по-бавно за 1

Да ама аз 0 не бих направил.Лично мнение.

Всъщност, ето я разликата при четене:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Двата диска са Seagate серия 7200.10 о 250 GB 16MB кеш. Версията на HD Tune e една и съща, защото преди време ми правеха забележки, че версиите били различни. Ако програмата не може да отчете правилно скоростите, аз не съм виновен

И още нещо, което исках да кажа, защото се засегна в тая тема. При RAID1 масив от 2 еднакви диска, се губи половината дисково пространство, докато при RAID 0  не. Така, че и това трябва да се има предвид. При положение, че на тоя RAID 0  масив се инсталира само ОС и няма нищо важно, то няма смисъл да се притесняваме от загуба на данни. Аз години съм карал така и реално само един път съм губил данни още в началото, когато почнах да ползвам RAID 0. От тогава не е имало проблеми, дори след някои катаклизми. Всичко е тръгвало пак така, както е било. Все пак конфигурацията ми е последно поколение, а нещата са се развили в по-добра посока. 

• Автор

Разлика е осезаема....както казах по-напред аз не търся сигурност а скорост така, че раид1 не ми върши работа, пък и имам още два лаптопа които имат достатъчно пространство за важна информация.

Благодаря на всички за мненията и информацията. Поздрави!

Вариант е да сложите 3 еднакви диска (по възможност - не е задължително) и да си направите raid 5. Това съчетава raid 0 и 1 като хем имате бързодействие, хем имате подсигуряване на информацията.

Друг вариант е твърдоделен диск - SSD. Там получавате голямо бързодействие, но ако мислите да имате интензивно писане по този обем - не е добър вариант.

• Автор

Вариант е да сложите 3 еднакви диска (по възможност - не е задължително) и да си направите raid 5. Това съчетава raid 0 и 1 като хем имате бързодействие, хем имате подсигуряване на информацията.

Друг вариант е твърдоделен диск - SSD. Там получавате голямо бързодействие, но ако мислите да имате интензивно писане по този обем - не е добър вариант.

Наясно съм с вариантите за раид, но 0 ме удовлетворява напълно...Колкото до SSD не съм им голям фен....след време като стигнат до една оптимална технология ще ги ползвам 100%, но на този етап предпочитам HHD.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.