Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Знаете ли английски?

Featured Replies

Да си призная че незнам и две думи на английски...голям минус за мен,при положение че говоря няколко други езика...но като се опитвам да работя с речник или самоучител,си мисля че ще ми е по-лесно да науча китайски...та-незнам,май без учител нестава...

Публикувано изображение

<{POST_SNAPBACK}>

браво на теб, наборке:eek: я кажи кои са тези "няколко други езика" които говориш

• Отговори 121
  • Прегледи 45,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз една сутрин се събудих и започнах да говоря на английски. Ама после се оправих. :eek: Трябва си здраво учене - писане на думи по 100 пъти, научаване на изуст на определени текстове, диктовки, граматически упражнения, слушане и гледане на аудио и видео материали на наглийски и след това въпроси и отговори върху слушаното и гледаното. Водене на диалози по определени теми и т.н. За няколко години усилено изучаване се получава. А най-добре е човек ако може да попадне за известно време в някоя английско говоряща държава и да потренира наученото. :P

Тук малко не съм съгласна с теб. Според мен, при говоренето можеш да изпровизираш, да се поправиш и разбира се, да не кажеш дадена дума точно както се пише. Примерно 'gonna' - разговорно на думата 'going to'. При писмения английски  трябва да се спазват правилата и не можеш да си позволиш волности :down:

Иначе аз английския го уча редовно от 5 клас в училище, и неофициално - откакто се помня. Винаги съм харесвала този език и докато не го науча, няма да се откажа! В момента нивото ми е средно. Имам практика, защото общувам с хора от други страни, не само писмено, но и устно.

<{POST_SNAPBACK}>

Да, но писменния можеш да го научиш доста по-лесно. Граматиката не е толкова сложна. Отне ми два месеца, докато говоримия още го уча. Всеки ден научавам нещо ново, което почти не се използва в писането. Много по лесно е да се научих да пишеш и да четеш по тази причина. Винаги имаш време да помислиш и да обработиш информацията. Докато при разговорния е по-различно от това, което си чел в учебника. Предполагам знаеш, че по начина които говориш на български не можеш да говориш на английски (в голяма част от случаите). Има прекалено много изрази, които просто трябва да научиш. Публикувано изображение

Аз една сутрин се събудих и започнах да говоря на английски. Ама после се оправих. :down:

Трябва си здраво учене - писане на думи по 100 пъти, научаване на изуст на определени текстове, диктовки, граматически упражнения, слушане и гледане на аудио и видео материали на наглийски и след това въпроси и отговори върху слушаното и гледаното. Водене на диалози по определени теми и т.н.

За няколко години усилено изучаване се получава. А най-добре е човек ако може да попадне за известно време в някоя английско говоряща държава и да потренира наученото. ;)

<{POST_SNAPBACK}>

това с писането по 100 пъти не е много вярно. запомня се най-добре в контекст, в изречение и т.н. другото е зубрене, което рано или късно се забраввя.

писането по много пъти помага да запомниш как се пише думата, но смисъла и рано или късно ще го забравиш ако не си го срещал в текст, и да ти е направила думата впечатление. а така или иначе като понаучиш някое друго правило, почваш да пишеш думите и без да си ги срещал преди, специално в английския не е никак сложно, дори думи от френски произход с по странен правопис с малко мислене можеш да уцелиш без да си ги виждал, примерно bijoux.

И нас учителката ни кара да преписваме безсмислени текстова, а най-голямата и безумица е да преписваме учебната тетрадка, защото иначе нямало смисъл - 3 години учихме по стария начин и научихме много повече(без преписване, само попълвахме тетрадките и говорехме).

Да, но писменния можеш да го научиш доста по-лесно. Граматиката не е толкова сложна. Отне ми два месеца, докато говоримия още го уча. Всеки ден научавам нещо ново, което почти не се използва в писането. Много по лесно е да се научих да пишеш и да четеш по тази причина. Винаги имаш време да помислиш и да обработиш информацията. Докато при разговорния е по-различно от това, което си чел в учебника. Предполагам знаеш, че по начина които говориш на български не можеш да говориш на английски (в голяма част от случаите). Има прекалено много изрази, които просто трябва да научиш. Публикувано изображение

<{POST_SNAPBACK}>

Явно си е индивидуално, защото на мен ми е по-трудно да научa писмения, отколкото устен. Поне така е и при мои познати :down: А не си прав за времето - не е задължително да имаш време, примерно ако си на изпит и си гонен от времето, много ясно, че ще трябва да мислиш бързо ;) Иначе изразите трябва да се научат при всички случаи - независимо от устен или писмен английски Публикувано изображение

Явно си е индивидуално, защото на мен ми е по-трудно да научa писмения, отколкото устен. Поне така е и при мои познати :) А не си прав за времето - не е задължително да имаш време, примерно ако си на изпит и си гонен от времето, много ясно, че ще трябва да мислиш бързо :P Иначе изразите трябва да се научат при всички случаи - независимо от устен или писмен английски  Публикувано изображение

<{POST_SNAPBACK}>

Може би е така но си спомням в 8ми клас имахме изпит по английски (писмен и устен). Всички изкарахме по-добри оценки на писмения. Сега мисля че за тойфел обмислят и устен изпит. Причината според мен е че тойфел не е критерии за това дали говориш английски, а е критерии само за писмени възможности. Не е задължително да си на изпит, понякога говоря с хора, на които им трябва определено време, за да съставят изречение и не се получава пълноценен разговор. Да не говорим, ако си на интервю работа и т.н. Поне според мен разликата между говоримия и писмения е доста голяма. Имам приятели, които превеждат филми и се справят доста добре, но когато доиде до водене на разговори отказват :P

Редактирано от lpa (преглед на промените)

lpa - края на 8-ми клас на писмения изпит изкарах 5.50, а на устния - 6+ (не се майтапя за +, едната учителка толкова ме хареса, че го сложиха и на дипломата ми). Общо взето, веднъж ако свикнеш с устния, после няма да имаш проблем, но трябва практика, без нея всички са загубени :)

Аз една сутрин се събудих и започнах да говоря на английски. Ама после се оправих. :)

Трябва си здраво учене - писане на думи по 100 пъти, научаване на изуст на определени текстове, диктовки, граматически упражнения, слушане и гледане на аудио и видео материали на наглийски и след това въпроси и отговори върху слушаното и гледаното. Водене на диалози по определени теми и т.н.

За няколко години усилено изучаване се получава. А най-добре е човек ако може да попадне за известно време в някоя английско говоряща държава и да потренира наученото. :P

<{POST_SNAPBACK}>

Напълно съм съгласна.Преди всичко трябва желание.Аз от 5 до 7 учех Немски език.АЕ започнах да уча в 7, имах огромно желание да уча и лятото като нямах кво да правя вземах един речник и почвах поред да пиша и уча всички думи.Една дума-една страница.Просто ми беше хоби.След това започнах с английско-английските речници.Сама се подготвях за кандидатстудентски изпит по английски,не мисля, че е задължително да имаш учител.И ей ме на-завърших Английска филология,знам Немски и донякъде Френски и работя като учител по Английски.За мен от трите изброени от мен езици Английският е най-лесен и достъпен.

baby_muse, това е похвално. Аз се спрвям доста по-добре с писмения отколкото с говоримия. Но е вярно че без практика няма научаване :)

Здрави нерви за английския ?! Хмм то за всеки език трябват здрави нерви.

С английския нямам проблеми защото още от 2ри клас го уча и си ми се е набил подсъзнателно. С френския е същото, само ето от малко по късно започнах да го уча.

Но наскоро опитах да уча немски - е мога да ви кажа че ми бе голяма мъка - и то не поради липса на желание , а поради липса на време. Не се ли отдадеш изцяло на даден език, просто забрави да го научиш. Но и научиш ли го, ако не го практикуваш просто след време и едно свястно изречение няма да можеш да направиш ( вярвайте ми - личен опит). Така е при мен с немския - учих, учих, ама една година без никаква практика и сега разбирам писмен немски и малко говорим, но аз да да напиша или кажа нещо ... хммм ... рибите по-добре биха го говорили от мен :)

<{POST_SNAPBACK}>

Това е за жалост горчивата стина! Езикът трябва да се използва, за да не загубиш знанията си.

Представете си какво би станало ако един българин(около 20 години) замине за чужбина за около 10 години и там говори само с приятели и роднини от България веднъж седмично. Колкото и добре да е владеел българскивт език, то този човек ще има сериозни затруднения в изказване на български език. Публикувано изображение

Eми какво да ви кажа?Аз още съм ученик и залагам много на английския :) Уча го в училище ходя на уроци в училища "Европа" ако ги знаете{ама е доста скъпичко} Нз те и наште ме натягат да го уча пък и си мисля,че ако знаеш различни езици{тъй като уча и руски}шанса ти е мн по голям като пораснеш за добра работа.Някой беше постнал,че е взел сертификата на Кембридж{БЛАЗЕ ТИ-и аз след 1-2 години ще се явявам}Така ,че според мен,ако имате възможност учете английски-Нищо няма да загубите Но ви казвам,че englisha хич не е лесен език Поздрави :bye: :bye:

• Автор

иначе човек като му се набие в главата граматиката, нататък само ти трябва практика и думи, няма начин да се сбърка.

<{POST_SNAPBACK}>

Да ти кажа честно и аз мисля да тръгна по този начин първо с граматиката. Не знам дали е най-правилния, но така си мисля. При мен сега е обратното. Знам думи (не много, но не са и малко), но никак граматика. И какво се получава на практика - едно изречение например - думите ги знам да кажем но като не мога да ги свържа правилно с цялостен смисъл защото не знам граматиката кашата става пълна. Да не говорим че няколко думи в определено съчетание значели съвсем друго нещо отколкото да ги превеждаш с речника една по една. Ей това пък направо ми е..ва майката с извинение и някой път ми е идело да хвърля всичко през прозореца и да не го погледна повече този гаден език защото съм си загубил например 2 часа да търся какво значи дадена дума в речника а то се оказва че не значела точно това ами съвсем друго защото била в комбинация с друга дума която също от своя страна не значи това което значи в речника. :) Единственото което ме крепи все още да се мъча с английския е че ми трябва в работата и е възможно ако го науча добре това да повлияе положително на кариерата ми. Само това ме крепи да се занимавам все още с гадния език. Няма по-гадно нещо от това да учиш нещо по принуда и с нежелание. Защото мен ако ми правеше кеф да уча езици щях да стана филолог. Да ама не съм и няма да стана никога. Ама хайде стига съм се оплаквал. Тя работата е ясна - ще се мъчим и това е. От всичко до тук разбрах едно основно нещо. Научаването на езика е правопропорционално на времето което го учиш. Най-добре е да го учиш към десетина години. Значи на мен ми остават има-няма към 9 години още и ще мога да кажа че го знам долу-горе. Нищо не е. Колко са 9 години.....

Основния ми въпрос е как вие мислите е най-удачно да се учи чужд език от човек който го учи с нежелание. Общо взето има три начина - на курсове в група, частен учител и сам. Сам е ясно че няма да стане. така че остават два начина. Вие кой смятате че е най-добрия - курсове или частен учител. До сега съм ходил на стотина курса и нищо не съм научил. даскалите в тези курсове само гледат да отбият номера и хич не им пука кой колко е научил. Вземат ти парите и това е. А на частен учител не съм ходил до сега. Някой от вас ходил ли е на частен учител?

уфффф,наистина в днешни времена е много важен английския но по 23часа седмично просто ми омръзна,сега съм осми клас,а ... учителка дава преписване на текстове,които са ГОЛЯМИ по 15-20 пъти,е бати измъчването,за сега се справям горе долу добре,но направо не е реално колко вече ми е скучно от тази работа,но се налага :clap: и некой път ми се иска да се удари метеорит в земята,и после,като в края на ледената епоха 2

Редактирано от mclaren (преглед на промените)

уфффф,наистина в днешни времена е много важен английския но по 23часа седмично просто ми омръзна,сега съм осми клас,а ... учителка дава преписване на текстове,които са ГОЛЯМИ по 15-20 пъти,е бати измъчването,за сега се справям горе долу добре,но направо не е реално колко вече ми е скучно от тази работа,но се налага :angry: и некой път ми се иска да се удари метеорит в земята,и после,като в края на ледената епоха 2

<{POST_SNAPBACK}>

Може да звучи тривиално, но после ще съжаляваш, че не си го учил по-усилено в училище. Специално за английския ще ти е необходим навсякаде и за всичко.

Ами аз съм 9-ти клас.Първия срок имам 6 най-вероятно е и втория да имам 6.8-ми клас го завърших с 5.Но иначе аз най-лесно научих английски от Cartoon Network предимно.Ако не можеш да то схванеш от там ще ти издам една тайна,слушай ги какво приказват и после ги виж какво правят.

На 17 години съм (почти 18) и от 11 години уча английски. Първите 4 на частни уроци а след това и в училище и на частни уроци. Имам 2 сертификата от Cambridge и TOEFL с доста добър резултат. Английския език е най-лесния език от чуждите. По лесен е от немски и френския. Ако някой наистина иска да го нучи може да го направи. Важно е да владееш граматиката и лексика за да можеш да общуваш свободно. Най големия проблем, според мен, на хората, който тепърва започват да се занимават с този език и са над 25 години, е да започнат да говорят. Леля ми и тя започна да учи английски на частни уроци. Учи си обаче като я накарам да ми каже нещо и се гипсира. Ами това е най големия проблем. Научаването става с говорене. Всеки греши като говори, англичаните и те. Помислете си ние колко грешки правим като говорим ама какво от това, разбираме се, нали? Това е важно-да кажеш нещо и да те разберат. Затова моя съвет е говорете и правете грешки само така ще се научи езика :nono: а след това ще ви доставя удоволствие да общувате и да бъдете разбрани навсякъде по света :wors: супер е:wors: Успех!

Може да звучи тривиално, но после ще съжаляваш, че не си го учил по-усилено в училище. Специално за английския ще ти е необходим навсякаде и за всичко.

<{POST_SNAPBACK}>

и аз това си казвам и все още се опитвам да напъвам,че да го науча кокото се може по бързо,а иначе най-добре,човек да е израстнал в страната и още от малък да си изучи езика ;) жалко че БОГ ни е разделил на различни езици Публикувано изображение

Кажете, знаете ли добре английски и ако да, къде и как сте го учили.

<{POST_SNAPBACK}>

Зная нещо между начинаещ и напреднал.А на въпроса къде съм учил езика веднага отговарям-в училище.Ако искаш да развиеш повече езиковите си способности ходи на специализирани курсове.Скъпо е,но научаваш езика перфектно.

Един професор (финландец) ми каза, че те (финландците) трябва (задължително) да научат минимум 3 езика. Шведски, английски и между руски, испански, китайски и френски. В тези години английският не е предимство, а е необходимост :speak:

• 3 седмици по-късно...

Започнах да уча Англииски в гимназията, но знанията си ги получих на курсове, уроци, гледане на филми без субтитри, игране на англиискоезични игри, чат с англоговорящи, срещи с англоговорящи, четене на англииска литература(предимно упътвания и указания) и други от сорта. Друг начин да научиш прилично англииски НЯМА. Или поне така мисля.

Учила съм го на Алианс, после в даскало (но там знаех повече от даскалите) и може да се каже, че го знам. Публикувано изображение Все пак английският е навсякъде....по пс-то, в менюто на телефона (мразя гсм и уиндоус на български), по ТВ-то, реклами, на филми без субтитри и каквото щете още и няма шанс да се забрави току така.Публикувано изображение

Но на мен ми се отдават езиците и мисля след като си изпипам немския да подпукам френски или испански.

Редактирано от SKY (преглед на промените)

Ами уча английски от 5 клас,първо 4 години в основното училище,после 5 години в Езиковата гимназия в гр.Ловеч и сега като студент отново уча.Просто е немислимо човек да се реализира в някаква сфера,ако не поназнайва малко чужд език,било то и различен от английския. :bye:

Учила съм го на Алианс, после в даскало (но там знаех повече от даскалите) и може да се каже, че го знам. Публикувано изображение Все пак английският е навсякъде....по пс-то, в менюто на телефона (мразя гсм и уиндоус на български), по ТВ-то, реклами, на филми без субтитри и каквото щете още и няма шанс да се забрави току така.Публикувано изображение

Но на мен ми се отдават езиците и мисля след като си изпипам немския да подпукам френски или испански.

Амо много ясно,че ще излиза навсякъде все пак е международен :P !!!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.