Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Снимки на Вашия Linux - част 2

Featured Replies

Може ли да преместите дискусията в тази тема?

• Отговори 4,2k
  • Прегледи 607,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Демонстрация на sos-easy-install версия 2.7 (най новата) . Променен е интерфейса на приложението  . ПС. Очаква се до няколко версии да сложи в малкия си джоб всички подобни инструменти  

• Martin Chuchukov
    Martin Chuchukov

От Ubuntu 12.04 не бях ползвал линукс. Наскоро го сложих, но не бях фен на Unity, гледам вече Gnome е преправен да изглежда по същия начин.. но аз съм фен на KDE. Реших да опитам и го сложих наскоро,

• Ето и stotinkaOS стартирана през LiveUSB:     Тапета е правен от дъщеря ми на един поход от училището (от с.Дивчовото, през резерват Боатин, до местността Костина в с.Рибарица)!

Публикувани изображения

преди 20 минути, Белгиеца написа:

ами обясни ни ги и на нас тези възможности, че не ги знаеме

Много са да ги изброявам, открийте си ги сами.

преди 3 часа, MZ/X написа:

Много са да ги изброявам, открийте си ги сами.

Викаш да си набутам троянски кон у пингвина, да клюкари всичко на Бил Гейтс ли ?

Ми то само него не ползваш по идеологически причини. Почти всичкото кеч е Хромиум. И като ти казват, че е най-барнатия Хромиум е те - тоя, ти викаш "не, аз на всички други данните си давам, на тия - не, те са маскари". Прогрес бе, вчера може да не са ставали, днеска е друго, утре ще е трето, нататък - кой ти знае.

Има и друго. Според нуждите - може и най-добрия уеб браузър за тия и тия цели да е най-калпав. И обратното.

Ама да го оплюваш, без да си го пробвал, си е говорене заради говоренето и по стари лоши спомени. Ми създай си поне актуални, дори пак да са лоши. Пусни го във виртуалка, и тя във виртуалка, пусни го без нет, изследвай го... пък после го плюй под път и над път.

преди 21 минути, на40 написа:

Ама да го оплюваш, без да си го пробвал, си е говорене заради говоренето и по стари лоши спомени. Ми създай си поне актуални, дори пак да са лоши.

Последните спомени са от това лято.
Връщам боза 10 от създаден image файл веднага след инсталацията му, още преди драйверите за принтера да са инсталирани, на компютъра на жена ми.
Редя му каквото си имам по един списък и го оставям със сина ми да си му добавят каквото се сети жена ми.
Ииииии .... Edge успял да надхитри жена ми да си даде един и-мейл и си го е запомнил, та всеки следващ ровещ на воля из диска с боза 10 , да може да го намира.
Е, този и-мейл е анонимен, ама все пак не е хубаво така да прави Бил Гейтс, да смуче лични данни от всеки прекарал се да му ползва прокисналата боза.

А жена ми беше дала достъп до компютъра ѝ на един даскал ( поляк ама от тука ) , който беше решил, че той ще му е администратор и беше ѝ спрял антивирусната, уж само за по време на курсовете по някакви езици за програмиране. Антивирусната пречела на софтуера с който ги учел да пишат код.
Та следващия поляк сега ще може да вижда анонимния и-мейл на воля.

Аз съм се мъчил да я инсталирам боза 10 без да давам лични данни, ама Edge ги изисква, трябва да се логнеш с акаунт от микромеките, иначе няма да ти показва каквото искаш.

Вълкът козината си мени, но нравите никога.

преди 25 минути, Белгиеца написа:

Вълкът козината си мени, но нравите никога.

Хаха, стана ми смешно.
Ако в днешно време не можеш да се защитиш от един браузер, как утре ще го правиш при 6G и четене на мисли от разстояние?
Технологиите са тук, натискът им ще става все по-свиреп и не можеш да избегнеш следенето като не ги ползваш.
Човек трябва да се научи как да справя със следенето в тях като ги ползва. 😇

преди 3 часа, MZ/X написа:

Технологиите са тук, натискът им ще става все по-свиреп и не можеш да избегнеш следенето като не ги ползваш.

На мен ми е по-лесно да не ползвам смърдел телефон с андроид.
Сложил съм на лаптоп андроид, ама нещо хич тамън не ми е изтрябвал.

А ти сега отвори специална тема как се ползва троянският кон Edge у пингвин и почвай да ни отваряш очите на дълго и на широко как ти се справяш.

• 2 седмици по-късно...

И CachyOS е супер! За първи път с него Plasma и Wayland вървят добре при мен и засега нямам оплаквания. Даже не мога да повярвам. Явно има някъде грешка :)

Един се хвали че с Cachy много скочили fps-то при някои игри:

Цитат

Опитваме се да получим дистрибуция, която може да бъде персонализирана за 2 конкретни задачи: машинно обучение и ежедневни игри. След това попаднахме на Cachy os в Distrowatch, опитахме това за няколко дни на отделен дял и след това попаднахме на конфигурация на планировчика sced-ext. Отново опитах това за няколко дни заедно с Порпротон и подходящо ядро и уау, и бяхме изумени. От 25 до 30 кадъра в секунда системата стигна до 50-110 кадъра в секунда при игри, а нашите ML задачи вече отнемат 3/4 от времето.

Изобщо Arch дериватите се представят много добре.

97oKZ7i.png

преди 3 минути, "Саша" написа:

Лесно се чупи Archlinux.

Недей така. Даже може да се гордееш че си успял да го счупиш :) Не е толкова лесно.

Как го счупи?

преди 8 минути, "Саша" написа:

Проблемите нямат край : ( Сега свалям Clonezilla за да създам копие на USB стик. Лесно се чупи Archlinux.

Ролинг без крава е авантюра.
Имаш крава - пиеш мляко възстановяваш за секунди. 🙂

преди 10 минути, MZ/X написа:

Ролинг без крава е авантюра.
Имаш крава - пиеш мляко възстановяваш за секунди. 🙂

Не е баш така.

Не съм успявал да счупя още Arch и Arch базирани дистрота. Ако има проблем е още в началото. Сега се сещам че единствен проблем правеше отрочето на Manjaro pamac-aur. Все някакви проблеми имаше при обновяването му. И форумите бяха пълни с оплаквания за това. Откакто ползвам paru или yay няма проблеми.

Обаче съм успявал да счупя стабилни Ubuntu и Debian. Като Ubuntu беше много по-лесен за счупване.

преди 4 минути, В. Велев написа:

Обаче съм успявал да счупя стабилни Ubuntu и Debian. Като Ubuntu беше много по-лесен за счупване.

Определено притежаваш огромен талант! 🤣

току-що, MZ/X написа:

Определено притежаваш огромен талант! 🤣

Ами. Много лесно беше. Ubuntu си направили някакви техни компилации на части от Gnome. Реших да сложа оригиналните такива от Gnome и Ubuntu се ядоса и крашна.

В CachyOS сега като гледам от тук може някой да изгори :) Или да ускори и оптимизира компютъра. Ама първо трябва да почете малко. Както навсякъде се изисква.

jDvYpK6.png

преди 15 минути, В. Велев написа:

Ами. Много лесно беше. Ubuntu си направили някакви техни компилации на части от Gnome. Реших да сложа оригиналните такива от Gnome и Ubuntu се ядоса и крашна

Е това е като да налееш бензин в дизелова кола. :D

Направо си го детонирал Убунтуту.

SNIMKA-NA-EKRANA_20241110_084249.png

https://prikachi.net/images/2024/11/10/SNIMKA-NA-EKRANA_20241110_084249.png

Честито. Може малко да уголемя шрифта на старт менюто. Щастлив Саша : )))

Винаги ми е голяма дилема тази икона.

_20241110_085603.png.9f5371e98e1894c53795bfc71a09e5ae.png

_20241110_085659.png.b1f21132f4892a77255aa7255348ab36.png

_20241110_090022.png.58f021d82f44eb011b9756817a9a2259.png

преди 4 часа, "Саша" написа:

Честито. Може малко да уголемя шрифта на старт менюто. Щастлив Саша : )))

Честито!

Така и не разбрах, как се чупи лесно Archlinux?

на 9.11.2024 г. в 16:57, В. Велев написа:

И CachyOS е супер! За първи път с него Plasma и Wayland вървят добре при мен и засега нямам оплаквания. Даже не мога да повярвам. Явно има някъде грешка :)

Един се хвали че с Cachy много скочили fps-то при някои игри:

Изобщо Arch дериватите се представят много добре.

97oKZ7i.png

Тази тема как се казва и къде може да се намери? Много приятна изглежда.

преди 6 часа, В. Велев написа:

Честито!

Така и не разбрах, как се чупи лесно Archlinux?

Незнам : (  предполагам драйвъра за видео картата NVIDIA след опити за инсталиране на игра която е за WINDOWS. Обмислях да пробвам с видео карта на AMD която имам, но се отказах.

преди 9 минути, Philip Petev написа:

Тази тема как се казва и къде може да се намери? Много приятна изглежда.

Ами тя идва с CachyOS.

Още не мога да и се нарадвам. Но по-важното е че всичко работи перфектно. Ама да не се хваля много, че да не вземе да се счупи. Ама германците яко са се постарали и са направили много добро дистро.

Досега не бях виждал такива неща в друго дистро:

Цитат

1. Подобрете производителността си с оптимизирани пакети

CachyOS компилира пакети с набора от инструкции x86-64-v3, x86-64-v4 и Zen4 и LTO, за да осигури по-висока производителност. Основните пакети също получават PGO или BOLT оптимизация.

2. Засилете компютрите си със стабилна поддръжка на ядрото

CachyOS използва BORE Scheduler за по-добра интерактивност и предлага разнообразие от опции за планиране, включително EEVDF, sched-ext, ECHO и RT. Всички ядра са компилирани с оптимизирани x86-64-v3, x86-64-v4, Zen4 инструкции и LTO, за да бъдат оптимизирани за вашия процесор.

Страхотни са! Ще трябва да отворя нова тема за тях:

Цитат

Издание на CachyOS от ноември 2024 г.

NVIDIA, THP, поправки

Здравейте ентусиасти на CachyOS,

Това е нашето 11-то издание тази година, включващо подобрение на производителността, промени в разделянето и други!

От ядрото 6.13 сме пренели THP Shrinker, който позволява разделяне на огромни страници по-рано, намалявайки използването на памет, когато transparent_hugepages е настроен на "винаги", като същевременно запазва същата производителност.

Също така добавихме AMD Cache Optimizer, който може да бъде модифициран по време на изпълнение в предпочитания режим - кеш или честота. Това променя класирането на предпочитаните от AMD ядра. Това би трябвало да помогне в игри, използващи грешен CCD, например. Можете да намерите инструкции в уикито как да използвате това.

Освен това сме пренесли корекциите на производителността на AMD за лаптопи Strix Point. Това като цяло трябва да подобри производителността на тези лаптопи.

Фърмуерът на GSP вече се деактивира автоматично, ако потребителят ръчно превключи към модула NVIDIA със затворен код. Това е така, защото повечето потребители преминават към модула със затворен код, ако имат проблеми с фърмуера на GSP. Освен това вече активираме захранваната от nvidia услуга по подразбиране на поддържаните лаптоп карти.

На протон-кахио ние пренесохме наскоро публикуваните "Optical-Flow" лепенки. Те карат DLSS генерирането на кадри да работи на графични процесори NVIDIA.

Ядрото също така съдържа корекции за неправилно използвания TDP на AMD карти. Това е много дългогодишен проблем в семейството RDNA3 и изглежда най-накрая е решен.

Също така има корекция, която коригира проблемите с времето на дисплеи с конфигурации 5120x1440x240.

Сега ще информираме потребителя, ако е на старо ISO, за да избегнем проблеми за потребителите, използващи остарели ISO.

Освен това сега ще предупредим потребителите, ако се опитват да инсталират "CachyOS Handheld Edition" на неподдържани устройства. В момента предлагаме изживяване, подобно на "Режим на игра", само за преносими устройства. Тъй като видяхме потребители да инсталират ръчното издание на нормални настолни компютри, ще предоставим предупреждение.

Извън това, добавихме kdeplasma-addons към инсталацията на Plasma, тъй като това беше много търсена функция. "3-посочното" разделяне на rEFInd беше върнато, тъй като не донесе забележима полза. Сега той ще използва стандартното място за инсталацията rEFInd. Това е необходимо за поддръжка на всички файлови системи.

Calamares също получи куп корекции и беше актуализиран до най-новата версия.

Регистър на промените за това издание:

Функции:

thp-shrinker: Поставете стойността max_ptes_none на 80% за нула запълнени страници. Това ще намали използването на паметта, когато THP винаги се използва, като същевременно поддържа същата производителност

NVIDIA: Фърмуерът на GSP вече се деактивира автоматично, ако потребителите превключват сами към затворения драйвер

chwd: NVIDIA: Захранваните от nvidia услуги се активират за лаптопи, за да достигнат най-наличния TDP

proton-cachyos: DLSS Frame Generation вече работи. Очаква се това да работи и в бъдеще в протона нагоре по веригата

ядро: Вече се прилага AMD Cache Optimizer. Потребителите с два процесора на x3d CCD вече могат да превключват между предпочитане на честотни или кеш ядра

kernel: amd-pstate: Backported amd-pstate поправки на производителността за Strix Point

ядро: Добавени са корекции за проблемите с tdp на графичните процесори amd rdna2 и rdna3

ядро: Добавени са корекции на времето за дисплеи с конфигурация 5120x1440x240

ядро: Експериментално оптимизирано за AutoFDO ядро в хранилището под "linux-cachyos-autofdo"

ISO: Добавена проверка, ако потребителят изпълнява ръчно издание и предупреждава, ако започва инсталацията на неподдържано устройство

ISO: Добавена проверка дали потребителят използва най-новото ISO, ако не го предупреди

Актуализации на пакета: linux-cachyos 6.11.7, nvidia 565.57.01, mesa 24.2.6 и др

Корекции на грешки:

Refind: разделяне: променено от 3-посочно оформление на 2-посочно

netinstall: добавени са kdeplasma-addons към инсталацията на Plasma

calamares: Отстранен е проблем, докато се разделя със суап дял

Ръчно издание на регистъра на промените:

Поддръжката на Rog Ally X трябваше да бъде подобрена

Ръчни промени за съществуващи потребители:

Потребителите, които имат лаптопи с nvidia dGPU (30xx и по-нови), трябва да активират услугата nvidia-powerd.service със следната команда:

sudo systemctl enable nvidia-powerd

Извън това, просто поддържайте системата си актуализирана със следната команда:

sudo pacman -Syu

Свалям:

Настолно издание:

Вземете вашето копие на най-новия ISO от нашите огледала в SourceForge:

CDN: https://iso.cachyos.org/desktop/241110/cachyos-desktop-linux-241110.iso

CDN2: https://cdn77.cachyos.org/ISO/desktop/241110/cachyos-desktop-linux-241110.iso

Германия: https://mirror.cachyos.org/ISO/desktop/241110/cachyos-desktop-linux-241110.iso

САЩ: https://us.cachyos.org/ISO/241110/desktop/cachyos-desktop-linux-241110.iso

Китай: https://mirrors.tuna.tsinghua.edu.cn/cachyos/desktop/241110/cachyos-desktop-linux-241110.iso

https://sourceforge.net/projects/cachyos-arch/files

2024-11-11-20-21-44.png

:P

Здравейте!

Предварително се извинявам, че не е по темата "Linux".

От няколко месеца ползвам само FreeBSD на лаптопа. Пробвах Мате, Xfce, но с KDE ми най-харесва.

Пробвах Плазма 6, но все още не е изпипана за FreeBSD, въпреки че съм в сесия Х11. Dolphin не работи коректно. Може и да има начин да се оправи, но не успях да намеря.

version.png

От вчера реших, за проба да не изключвам лаптопа, за няколко дни. Вързан е към електрическата мрежа с извадена батерия.

konsoleinfo-1.png

tempinfo-1.png

Файловата му система е UFS. Ползвам SSD 256 GB.

• 1 месец по-късно...

Спретнах си един WINNUX - не като проста имитация както e оригиналното название, а агрегация на най-доброто от оригиналите на WINdows и liNUX. 

TPkOe4f.png 

Така де, за да не забравя Линукса съвсем по времето на празниците.  😇
Щото по дъъълги празници само Линукс десктоп си е определено скучен за отмора, неприложим за VR, почти безполезен за ММО и 'ич за e-sports.

Весели празници!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.