Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Trichocephalus

Мистиката в архитектурата

Препоръчан отговор


Предполагам всички сте чували за 

 

Катедрала Нотр Дам дьо Пари,  Франция.

Публикувано изображение

Всички я познавате, някои сте я виждали на живо, възхищавали сте се на умението на строителите, и Божията слава, която тази катедрала символизира. 

Знаете ли обаче, че  височината на първия етаж е okoo 9, 4 метра ? 

Е, ще кажете - какво от това.9 метра и нещо си -какво толкова. Да, ама през  времето , когато е строена катедралата - през 12- ти век, мярката "метър" не е съществувала, а са използвали кралската или римскита стъпка (фут).

И ако обърнем височината на етажа на Нотр Дам, излиза, че е точно 30 кралски стъпки.Дължината 

И тук става интересно .Числото 30 вече не е случайно : 

цитат от Бибилията :  

 

Царе 6:2 И дължината на дома, който цар Соломон построи за Господа, беше шестдесет лакътя, широчината му двадесет, а височината му тридесет лакътя. 

 

Тук мерната единица е преведена като "лакът", но в други преводи се използва "кубит", "аршин" и т.н. 

Във всеки случай числото 30 е ясно написано, и височината на етажа си е 30 по старата мерна единица.

 

Случайно или не ? 

 

 

Друг пример е от катедралата в Амиен - отново Нотр Дам.

 

разгледайте плана и : 

Публикувано изображение

 

 

Вече няма да казвам в метри колко е, а директно ще говоря в старата мярка -във римски ( романски) стъпки - квадратът е със страна точно 50 фута. Говоря за квадрата под купола , в централния кораб на църквата.50 .

Знете ли къде се среща числото 50 и то свързано с кораб  ?  

Ами пак в Библията, Битие 6:15 :

 

15 Ето как ще го направиш: дължината на ковчега ще бъде триста лакътя,+ ширината — петдесет лакътя, а височината — трийсет лакътя

 

Широчина - 50.

Точно колкото на квадрата в центъра на кораба на катедралата .....

Кораба на Ной и кораба на катедралата....ширина -50.Случайно ли е ? 

 

И това са само два от примерите за библейски числа, закодирани в катедралите из цяла Европа.

 

Знаете ли други такива числа и къде са употребени ?

Случайно ли е това или не ?

Какво всъщност ни говори това и защо е сътворено  ? 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В италианският град Ферара , катедрала Сан Джоржо .Там излиза числото1122.Но ,все още не са го разгадали.http://www.chudesa.net/%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В началото малко обърках заглавието, вместо "мистика" прочетох "мастика" :lol6: Ама гладна кокошка, просо сънува....

Та за храмовете, не съм запознат със строителството им, нищо че съм строител. Но явно не е като другите строежи и си има някакви правила, които се спазват, с ориентирането, с мерките....Дано се мярне, някой архитект на храм, та да каже има ли нещо мистично или си е само инженерно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само христянски архитектура ли обсъждаме в тази тема или изобщо? Ако е изобщо мога да разкажа нещо за т.нар. ступи, ако представлява интерес за някого. Питам, защото ще отнеме време, а съм малко уморен...


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За католишките, не зная, но нашите, т.е. православните , олтарът е винаги на изток...Ама съм виждал и не на изток, явно  тва за мастиката не е само зрителна измама....Иначе не съм чул да има някакви пропорции и мистични числа.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само христянски архитектура ли обсъждаме в тази тема или изобщо? Ако е изобщо мога да разкажа нещо за т.нар. ступи, ако представлява интерес за някого. Питам, защото ще отнеме време, а съм малко уморен...

 

не, разбира се-  ще бъде интересно да видим дали в източната архитектура има вплетени мистични символи, пропорции и числа :) 

започнах с катедралите, защото те са най-близо до нас, но ограничения в архитектурата няма

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Слава Севрюкова за:

 

Египетските пирамиди

 

Готическите катедрали

И нещо много, много интересно:

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Един от най-типичните примери за храмовете на кралете алхимици е осмоъгълната крепост Кастел дел Монте в Пулия, Италия, седалище през ХІІІ в. на Фридрих ІІ от Хоенщауфен. Следвайки посвещенческите принципи за философските убежища, Фридрих ІІ се обърнал към архитекта езотерист Филип Кинард, който при изграждането на Кастел дел Монте се вдъхновил от плана за Храма на Соломон. Замъкът е съставен от два концентрични осмоъгълника, вместващи осем трапецовидни зали. Ориентиран по оста Йерусалим-Андрия, входният портал води към Камерата на майстора - обширна зала, в която по време на слънцестоянията около императора са се събирали водачите на осемте световни рицарски ордени.

Замъкът е построен върху древен храм, от който е била съхранена статуята на бог с бронзов ореол на главата. В метала на статуята била вдълбана фразата: "Когато слънцето изгрее в календите на май, главата ми ще стане златна". През 1073 г. един сарацин разгадал енигмата. На 17 май той разкопал мястото, върху което се проектирала сянката на главата на статуята, и открил богато съкровище, послужило му за изграждането на първия вариант на замъка, завършен от Фридрих  За повече , ето линк.http://www.fliorir.com/fulltext/42_Tainite%20na%20goticeskite%20katedrali.htm

Има книга ,,Мистерията  на катедралите,, Автор е последният алхимик и адепт на херметизма Адепт Фулканели.

Катедралата в град Шартър, Франция Половин час четох, много интересно.http://milenakatosheva.wordpress.com/2009/09/20/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B2-%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%8A%D1%80/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

не, разбира се-  ще бъде интересно да видим дали в източната архитектура има вплетени мистични символи, пропорции и числа :)

Не. Източната архитектура е напълно утилитарна - като блоковете в Люлин. ШЕГА, разбира се.

–––––––––––

Преди всичко да препоръчам статията в УИКИ, която е написал един приятел. Инфото в нея е достоверно. Евала му, че си прави труда, макар че не разполага с много свободно време. Няма да преповтарям написаното там - моля, който има интерес да го прочете.

Ще разкажа накратко само за един от 8-те вида ступи - ступата на Просветлението и по-точно за нейната символика.

 

В основата на тази ступа се слага т.нар. Скъпоценна ваза , която символизира 8-те благоприятни знака и Нирманакая (физическото тяло, в което се проявява един Буда).

Основата е нивото на елемента земя, което представя 10-те добродетелни действия на тялото, речта и ума (спасяване живота на другите, щедрост, сексуална етика, говорене на истината, успокояване на кавги и сдобряване на врагове, ласкава реч и смислена реч, липса на алчност, злоба и наличие на правилни възгледи).

Трите стъпала над основата са Тройното убежище в Буда (като водач или пример), Дхарма (като път) и благородната Сангхата (общността от реализираните същества по пътя).

Над трите нива има квадратен блок, коойто представлява т.нар. Лъвски трон и символизира 4-те безстрашия, които има един Буда, които най-общо се отнасят до способността му да изрази и потвърди валидността на 4-те Благородни Истини, както и да ги преподава. Квадртанта форма на трона представя 4-те неизмерими отношения - любов, състрадание, симпатизираща радост и безпристрастност.

Над вътрешната част на блока има лотоси, които изразяват 6-те освобождаващи действия (парамити) - щедрост, етика, търпение, усърдие, концентрация и мъдрост.

Нивата над трона представят т.нар. 5 пътя: Първите три стъпала представляват трите нива на Пътя на натрупването, а 4-то Пътя на прилагането/свързването4то ниво/стъпало изразява обединението на качествата и способностите от първите два пътя. 

Над тях има Ваза, която символизира Пътя на виждането, т.е. 1-то бодхисатва бхуми/ниво, на което има директно преживяване за нещата каквито са (пустотата на ума и явленията). 

Над вазата пак има квадратна основа, която се нарича на тиб. "тре" и представлява от 2-то бодхисатва до 10-то бхуми/ниво (общо са 10 като 11-то е Буда състоянието) и т.нар, 8-моричен път (правилен възглед, съждение, реч, действие, прехрана, усърдие, осъзнатост и концентрация), т.е. това е Пътя на медитацията. Последният от 5-те Пътя е на неученето = пълното Псветление.

Вътре в ступата има т.нар. Дърво на живота, което представя 10-те вида трансцендентни познания/ мъдрости,които има един Буда. Над тях има 13 пръстена, които изразяват пак 10 аспекта на Буда-мъдростта + трите вида знания за 3-те времена (минало, настояще, бъдеще). Над пръстените има Скъпоценен чадър, който представя освобождението от страданието. Има и т.нар. венци, които представят качествата на Просветлението. Слънцето отгоре е състраданието а Луната - мъдростта. Скъпоценният камък - истинската, неразрушима (Ваджра-) природа на ума. Статуята на Буда (на нивото на вазата) е ясно какво представлява...

–––––––––––––––––––––

Това е много накратко и опростено. Не съм експерт и познавач в тази материя, която е много сложна. Ще пусна една снимка на това, което описах, а утре (ако има интерес), ще кажа малко за ползата от изгграждането на ступи и обикалянето около тях.

Тази е в Беналмадена, Испания и е най-високата в Европа - 108 стъпки, колкто са томовете на Кангюр (будисткия канон със словата на Буда) или 33 метра.

 

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не. Източната архитектура е напълно утилитарна - като блоковете в Люлин. ШЕГА, разбира се.

–––––––––––

Преди всичко да препоръчам статията в УИКИ, която е написал един приятел. Инфото в нея е достоверно. Евала му, че си прави труда, макар че не разполага с много свободно време. Няма да преповтарям написаното там - моля, който има интерес да го прочете.

Ще разкажа накратко само за един от 8-те вида ступи - ступата на Просветлението и по-точно за нейната символика.

 

В основата на тази ступа се слага т.нар. Скъпоценна ваза , която символизира 8-те благоприятни знака и Нирманакая (физическото тяло, в което се проявява един Буда).

Основата е нивото на елемента земя, което представя 10-те добродетелни действия на тялото, речта и ума (спасяване живота на другите, щедрост, сексуална етика, говорене на истината, успокояване на кавги и сдобряване на врагове, ласкава реч и смислена реч, липса на алчност, злоба и наличие на правилни възгледи).

Трите стъпала над основата са Тройното убежище в Буда (като водач или пример), Дхарма (като път) и благородната Сангхата (общността от реализираните същества по пътя).

Над трите нива има квадратен блок, коойто представлява т.нар. Лъвски трон и символизира 4-те безстрашия, които има един Буда, които най-общо се отнасят до способността му да изрази и потвърди валидността на 4-те Благородни Истини, както и да ги преподава. Квадртанта форма на трона представя 4-те неизмерими отношения - любов, състрадание, симпатизираща радост и безпристрастност.

Над вътрешната част на блока има лотоси, които изразяват 6-те освобождаващи действия (парамити) - щедрост, етика, търпение, усърдие, концентрация и мъдрост.

Нивата над трона представят т.нар. 5 пътя: Първите три стъпала представляват трите нива на Пътя на натрупването, а 4-то Пътя на прилагането/свързването4то ниво/стъпало изразява обединението на качествата и способностите от първите два пътя. 

Над тях има Ваза, която символизира Пътя на виждането, т.е. 1-то бодхисатва бхуми/ниво, на което има директно преживяване за нещата каквито са (пустотата на ума и явленията). 

Над вазата пак има квадратна основа, която се нарича на тиб. "тре" и представлява 2-то бодхисатва бхуми/ниво (общо са 10 като 11-то е Буда състоянието) и т.нар, 8-моричен път (правилен възглед, съждение, реч, действие, прехрана, усърдие, осъзнатост и концентрация).

Вътре в ступата има т.нар. Дърво на живота, което представя 10-те вида трансцендентни познания/ мъдрости,които има един Буда. Над тях има 13 пръстена, които изразяват пак 10 аспекта на Буда-мъдростта + трите вида знания за 3-те времена (минало, настояще, бъдеще). Над пръстените има Скъпоценен чадър, който представя освобождението от страданието. Има и т.нар. венци, които представят качествата на Просветлението. Слънцето отгоре е състраданието а Луната - мъдростта. Скъпоценният камък - истинската, неразрушима (Ваджра-) природа на ума. Статуята на Буда (на нивото на вазата) е ясно какво представлява...

–––––––––––––––––––––

Това е много накратко и опростено. Не съм експерт и познавач в тази материя, която е много сложна. Ще пусна една снимка на това, което описах, а утре (ако има интерес), ще кажа малко за ползата от изгграждането на ступи и обикалянето около тях.

Тази е в Беналмадена, Испания и е най-високата в Европа.

 

Публикувано изображение

Тази ступа е единствената в Европа в която може да се влиза. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тази ступа е единствената в Европа в която може да се влиза. 

Благодаря ти за допълнението...

Тази ли обиколи с прострации?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за допълнението, съкровище...

Тази ли обиколи с прострации?

Не. В Унгария.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не. В Унгария.

Тази ли?

 

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не.

Аха...

Няма снимка на тази ступа в нета, май.

Може би беше "Ступа на чудесата". Както и да е не е толкова важно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аха...

Няма снимка на тази ступа в нета, май.

Може би беше "Ступа на чудесата". Както и да е не е толкова важно.

Да, интересни са  тези ступи.

 

А има ли някъде по света храмове, които са построени за вярващи от всички религии?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, интересни са  тези ступи.

Ступата е не точно храм... Съответствието е следното: статуиите на Буда представляват тяло/измерението Нирманакая, будистките текстове - неговата реч/измерението Самбхогакая и Дхарма, а ступите - неговия ум/измерението Дхармакая и благородната Сангха (общността от реализираните практикуващи). Външната форма на ступата символизира 5-те елемента: квадратната част – ЗЕМЯ, овалната (вазата) - ВОДА, триъгълната и пръстените - ОГЪН, полумесецът на върха - ВЪЗДУХ, слънцето - ПРОСТРАНСТВОТО. Вътре се поставят реликви от реализирани учители, статуи, глинени фигури (цаца), текстове и различни ценни материали. Всичко това се запечатва.

 

Главната цел при изграждането на ступи е да се помогне на чувстващите същества да пречистят негативната си карма и тенденции, както и да натрупат положителни впечатления (заслуги), които са предпоставка за развиване на просветлена мъдрост. Самото виждане, докосване, обикаляне около ступа, спомените за нейните качества или дори докосването от вятъра, който минава край нея натрупват заслуги, умиротворяват и облагодетелстват съществата и средата, която те обитават по безбройни начини, както Буда обяснява в Ария-тратитя-самутпада-нама-махаяна сутра, както и в други сутри и тантри.

 

С други думи, ступите не се изграждат просто, за да се отдава почит на Буда. Буда няма никаква нужда от това, както и не го изисква. Ступите се изграждат, защото са от полза за чувстващите същества, т.е. за нас и то без значение дали сме будисти или не сме. Нивото, на което те работят е много по-дълбоко от повърхностните концепции или вярвания.

 

А има ли някъде по света храмове, които са построени за вярващи от всички религии?

Може би, тези на бахайците претендират за подобно нещо. Но всъщност те са си за бахайците.

Инак, будистките храмове, манастири или въпросните ступи са общодостъпни за представителите на всяка религия, както и за атеисти, разбира се. Няма изискване да си будист, за да влезеш в тях. Така всъщност е и с храмовете на повечето други религии.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

 

Може би, тези на бахайците претендират за подобно нещо. Но всъщност те са си за бахайците.

Инак, будистките храмове, манастири или въпросните ступи са общодостъпни за представителите на всяка религия, както и за атеисти, разбира се. Няма изискване да си будист, за да влезеш в тях. Така всъщност е и с храмовете на повечето други религии.

 

Ето един храм обединяващ религиите.

............

Вселенският храм в казанското Старо Аракчино по време на новогодишната ваканция предизвикал голям интерес сред гостите на столицата на Татарстан.

В това необикновено архитектурно съоръжение са съчетани православен храм, джамия и синагога.

Религиозни служби в „храма” не се провеждат, тъй като той е бил замислен според думите на известния архитект и скулптор монументалист Илдар Ханов, не като религиозно съоръжение, а като дом на истината и едновременно с това международен културен център на духовно единение. Строителството на този уникален комплекс е продължило повече от 10 години.

Желаещите да видят това архитектурно чудо пристигат на групи с автобуси. Само за новогодишните празници Вселенския „храм”, или още както го наричат Храм на всички религии е бил посетен от хиляди туристи от Русия и чужбина.

 

http://www.grandmufti.bg/bg/curiosity/1984-2012-01-11-07-41-37.html

 

А това е храмът в един град на бъдещето, обединяващ хората от цял свят:

 

Публикувано изображение

 

Ауровил е селище в Южна Индия, където от 1968 година насам расте броят на хората от цял свят, които работят тихо и усърдно по изграждането на едно ново общество, нов начин на живот, нов начин на съществуване. Той е един вид лаборатория за постигане на реално единение между хората, хармонизиране на изтока и запада, на материята и духа, на вътрешния и външния живот, или накратко – за по-висш и по-истински начин на живот в общество, базирано на човешки и духовни ценности, интеграция и самосъзнание, с жители от 48 страни. Градът съществува правно като фондация към Министерството за развитие на човешките ресурси на Индия и от самото си създаване е подкрепян от ЮНЕСКО.

ХАРТА НА АУРОВИЛ

 

1.   Ауровил не принадлежи никому в частност. Ауровил принадлежи на цялото човечество. Но този, който пожелае да живее в Ауровил, трябва доброволно да служи на Божественото съзнание.

2.   Ауровил ще бъде мястото на непрестанно обучение, на постоянен прогрес и неувяхваща младост.

3.   Ауровил иска да бъде мостът между миналото и бъдещето. Използвайки цялостно всички открития на външния и вътрешния живот, Ауровил ще се стреми смело към бъдещи реализации.

4.   Ауровил ще бъде място за духовни и материални изследвания, насочени към постигането на живо въплъщение на реално Единение между хората.

 

“Поздрави от Ауровил към всички хора с добра воля.

Добре дошли в Ауровил са всички онези,

които жадуват за прогрес и се стремят

към по-висш и по-истински живот.”

 

http://aurovillebg.wordpress.com/tag/%D0%B0%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BB/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето един храм обединяващ религиите.

Oбединява трите аврамически религии, но е не точно храм, а културен център или нещо подобно, както си пише там.

Хубаво начинание.

А това е храмът в един град на бъдещето, обединяващ хората от цял свят:

 

 

По-скоро обединява последователите на Шри Ауробиндо...

Индия е страна на религиозния плурализъм. Какво ли няма там.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Oбединява трите аврамически религии, но е не точно храм, а културен център или нещо подобно, както си пише там.

Хубаво начинание.

 

По-скоро обединява последователите на Шри Аурбиндо...

Индия е страна на религиозния плурализъм. Какво ли няма там.

Не е важно точно на кого е идеята, а самата идея.

А в хартата е казано много ясно, каква е идеята на това обединение:

 

1.   Ауровил не принадлежи никому в частност. Ауровил принадлежи на цялото човечество. Но този, който пожелае да живее в Ауровил, трябва доброволно да служи на Божественото съзнание.

2.   Ауровил ще бъде мястото на непрестанно обучение, на постоянен прогрес и неувяхваща младост.

3.   Ауровил иска да бъде мостът между миналото и бъдещето. Използвайки цялостно всички открития на външния и вътрешния живот, Ауровил ще се стреми смело към бъдещи реализации.

4.   Ауровил ще бъде място за духовни и материални изследвания, насочени към постигането на живо въплъщение на реално Единение между хората.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не е важно точно на кого е идеята, а самата идея.

А в хартата е казано много ясно, каква е идеята на това обединение

Ще си позволя да ти възразя.

По света и особено в Индия има много подобни общности свързани с различни духовни учители, които казват и пишат подобни неща - че са над отделните религии и други такива. Това сега е модерно и се продава добре.

От друга страна, обаче, те също имат някаква система от вярвания или идеология. За последователите на Ауробиндо това е т.нар. интегрална йога. Това не е духовна система, която обединява всички религии, защото такава не може да има. Това е просто ново духовно учение, което (както пише и в УИКИ) е синтез между идеите на Тантра (индуистката - да не се бърка с будистката) и Веданта, както и други някои неща. Няма лошо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще си позволя да ти възразя.

По света и особено в Индия има много подобни общности свързани с различни духовни учители, които казват и пишат подобни неща - че са над отделните религии и други такива. Това сега е модерно и се продава добре.

От друга страна, обаче, те също имат някаква система от вярвания или идеология. За последователите на Аурбиндо това е т.нар. интегрална йога. Това не е духовна система, която обединява всички религии, защото такава не може да има. Това е просто ново духовно учение, което (както пише и в УИКИ) е синтез между идеите на Тантра (индуистката - да не се бърка с будистката) и Веданта, както и други някои неща. Няма лошо.

Всяко едно ново учение, философия, идеология, религия, се основава върху стари такива.

Но това в никакъв случай не означава че е същото и че не е по-различно от предишните.

А идеята на Ауробиндо наистана е прекрасна!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всяко едно ново учение, философия, идеология, религия, се основава върху стари такива.

Но това в никакъв случай не означава че е същото и че не е по-различно от предишните.

А идеята на Ауробиндо наистана е прекрасна!

Наистина, нищо не възниква ex nihilo.

Доста отдавна съм чел една-две книжки на Ауробиндо.

Няма как всички да вярват в едно и също, нито е нужно, но е прекрасно да има толерантно отношение между хората.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Наистина, нищо не възниква ex nihilo.

Доста отдавна съм чел една-две книжки на Ауробиндо.

Няма как всички да вярват в едно и също, нито е нужно, но е прекрасно да има толерантно отношение между хората.

Ще дойде ден, когато хората ще разберат, че единствената религия е тази на Доброто, Мира и Любовта ! :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.