Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мистиката в архитектурата

Featured Replies

Ще дойде ден, когато хората ще разберат, че единствената религия е тази на Доброто, Мира и Любовта ! :)

Ще ти кажа какъв е будисткия подход по темата като цитирам един много голям тибетски учител - Лопон Цечу Ринпоче, който (за да направим връзка с темата) е в основата на постряването на 16 ступи в Европа, вкл. и онази в Беналмадена-Малага, снимката на която постнаха по-горе. Той казва така:

"Ние всички се нуждаем от свят изпълнен с мир. Но световен мир не е лесно да бъде постигнат. Първо трябва да практикуваме дхарма и умът ни ще е в мир със себе си. По-късно всички ще могат да възприемат този мир. Да правим конференции за мир, да говорим за мир не е достатъчно. Нужно е да се образоваме и да разберем, че първо се изисква покой на собствения ни ум."

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Отговори 53
  • Прегледи 8,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ще ти кажа какъв е будисткия подход по темата като цитирам един много голям тибетски учител - Лопон Цечу Ринпоче, който (за да направим връзка с темата) е в основата на постряването на 16 ступи в Европа, вкл. и онази в Беналмадена-Малага, снимката на която постнаха по-горе. Той казва така:

"Ние всички се нуждаем от свят изпълнен с мир. Но световен мир не е лесно да бъде постигнат. Първо трябва да практикуваме дхарма и умът ни ще е в мир със себе си. По-късно всички ще могат да възприемат този мир. Да правим конференции за мир, да говорим за мир не е достатъчно. Нужно е да се образоваме и да разберем, че първо се изисква покой на собствения ни ум."

Напълно съм съгласна с думите на този духовен учител.

Не може да има мир в света, ако не постигнем мир и хармония в нашето съзнание.

Ето още една загадачна конструкция от древността с името Аркаим, за любителите на мистиката:

http://www.youtube.com/watch?v=h_FgvV9XX8o

http://www.youtube.com/watch?v=q5990euzSpI

http://www.youtube.com/watch?v=FB3C0wkg8C0

http://www.youtube.com/watch?v=SmrEPi084fE

http://www.youtube.com/watch?v=p4JFLtpKM24

Във филма има много бла-бла, но и интересни факти.

Ето и линк към книгата, посветена специално на Аркаим, чийто автор участва във филма: http://www.litmir.net/br/?b=129577&p=1

Откъс от линка, на който е книгата:

Часть I. КОСМОЛОГИЧЕСКАЯ АРХИТЕКТУРА

Глава 1. Система координат

1.1. НАЧАЛО ИССЛЕДОВАНИЙ И ПОСТАНОВКА ВОПРОСА

1.1.1. Ориентация памятника

Первое, что следовало сделать на руинах Аркаима при археоастрономических исследованиях, – выбрать место для установки теодолита. По предварительным замерам планов (топография археологов), конструкция имела геометрический центр, как центр окружностей и дуг и как фокус схождения продолжений радиальных стен-перегородок внутреннего круга. Заманчиво было установить теодолит в этот центр. Положение центра на планах определяется неуверенно. Строго говоря, в археологической топографии центра как точки не существовало. Он представлялся некоторой обширной областью в середине центральной площади. Археологи не обнаружили геометрии, поскольку их топография для этого недостаточно точна. Они вообще не смогли согласиться с тем, что результат реконструкции так сильно зависит от точности топографии.

В такой ситуации потребовалось провести все необходимые геометрические процедуры на памятнике (в раскопе). Оказалось, что центр внутреннее круга Аркаима может быть локализован до размеров колышка (рис. 1). Центры трех дуг и фокус четырех радиальных стен-перегородок практически совпали. Весьма важно, что тот же результат получен и на свежих раскопах: два фрагмента кольцевой стены (диаметрально противоположных) оказались равноудалены от найденного центра.

Публикувано изображение

Рис. 1. Внутренний круг Аркаима. Естественная система координат геометрического центра (О). Помещения 8 и 22 посвящены меридиану, а 2 и 15 – параллели.

Публикувано изображение

Рис. 2. Внешний круг Аркаима. Естественная система координат геометрического центра (О). О – центр внутренненго круга, О1 – центр внешнего круга.

Публикувано изображение

Рис. 3. Система координат Аркаима на местности.

Д-р Сан Мьон Мун

Моля? Само Мун ни липсва в този форум, а и изобщо! :no-no:

Аз затова по-горе написах, че днес е модно да се говорят разни подобни неща като казаните от тази особа - мир, любов, единение отвъд религиите и доктрините и всякакви такива. Продава се добре. Под прикритието на подобни слова, обаче, често се крият някои от най-големите шарлатани и техните деструктивни квази-духовни култове.

Такъв е случая с преподобния Муун.

Моля? Само Мун ни липсва в този форум, а и изобщо! :no-no:

Аз затова по-горе написах, че днес е модно да се говорят разни подобни неща като казаните от тази особа - мир, любов, единение отвъд религиите и доктрините и всякакви такива. Продава се добре. Под прикритието на подобни слова, обаче, често се крият някои от най-големите шарлатани и техните деструктивни квази-духовни култове.

Такъв е случая с преподобния Муун.

Да, най-лошото е, че всички религии първоначално са имали много добри идеи. Но всяко едно нещо, което се превърне в организирана институция, губи своята пръвоначална чистота. Винаги в тези институции има непочтени хора. А идеите на Муун,  така декларирани, наистина са много хуманни, но с подробности за неговата религия или култ, не съм запозната.

Просто исках да посоча храмове и институции, които обединяват религиите.

• Автор

......

А идеите на Муун,  ......., но с подробности за неговата религия или култ, не съм запозната.

....

http://www.kaldata.com/forums/topic/27881-що-е-секта/

http://www.kaldata.com/forums/topic/68661-сектите-как-да-ги-разпознаваме-как-да-се-пазим-к/page-13

Тези дни ми е доста натоварено, тъй че не мога да пиша много гладки изложения, но накратко, защото мисля, че ще е полезно, макар да не е по темата. Това е за темите за сектите, към които е дал линк Док, но понеже стана въпрос и тук ще обясня накратко някои неща за културата на култовите общества, групи и организации. Наричам ги така, а не секти, както е популярно, защото терминът "секта" е неточен и в научното си значение няма негативни конотации.

––––––––––––––– 

Свободата на изповеданията е гарантирана в Конституцията, т.е. всеки е свободен да следва своята религия стига формално да не нарушава законите. На практика това дава възможност да се използват методи като измама, манипулиране на фактите, психологическо изнудване и подобни, които са почти недоказуеми пред съда, защото не оставят видими следи. Изпозват се маркетингови техники, които влияят директно или индиректно върху нагласите, ценностите и начина на възприятие.

––––––––––––––––

Сега, основното е как да различим култовите от традиционните или дори нетрадиционните, но безвредни, а понякога полезни идеологии, доктрини и вярвания. Разликите понякога са фини, но са важни. Някои от основните характеристики са:

1) Независими и несвързани с никаква традиция. Демек, те твърдят, че са над религиите и идеологиите, поради което следват собствена етична система в името на някаква висша цел. По този начин те могат да оправдаят всичко - напр. измама при привличане на нови последователи, както и много по-ужасни неща.

2) Висша цел, която е достъпна за малцина избрани. Таргет-групата са идеалистични и амбициозни хора. Погрешно е, че в този капан попадат само лесно податливи на внушение хора. Пример: сциентологията.
3) Йерархия. Светът се дели на спасени/просветени и обречени/заблудени, а вътре в групата има йерархична система от хора на различни нива на осъзнаване. при което по-висшите контролират по-низшите.

4) Амбивалентни преживявания, т.е. последователите преживяват вина и праведност, вяра и съмнение и други такива, според както ги манипулират.

5) Елитарни в смисъл, че последователите се замайват от вярата в своето превъзходство над другите, обикновени хора. За тях е от основно значение оценката на водача/елита в групата.

6) Напускането на подобна общност е трудно и може да предизвика нещо подобно на пост-травматичен шок. Симптомите са несигурност, трудно вземане на адекватни решения и като цяло трудно адаптиране към социума без подкрепата на групата.

–––––––––––––––––––––––––––

Това са само няколко нахвърляни неща, но дават ориентир. Или поне така се надявам.

.

• 2 седмици по-късно...

Ето ,една мистика на български манастир.Интересното е символите на рицарите тамплиери.http://pitagorid.blog.bg/history/2012/11/12/zabulenite-taini-na-manastira-quot-sveti-kirik-i-iulita-quot.10

Ето ,една мистика на български манастир.Интересното е символите на рицарите тамплиери.http://pitagorid.blog.bg/history/2012/11/12/zabulenite-taini-na-manastira-quot-sveti-kirik-i-iulita-quot.10

Родина, да знаеш, че съм най-големият ти почитател! С тамплиерите изби рибата! :wors:

Родина, да знаеш, че съм най-големият ти почитател! С тамплиерите изби рибата! :wors:

Ако, си прочел статията ще видиш рицарският кръст , пък и автора застъпва тази теза.Не съм ги изкарал фактите от тенджерата с пръжки.

Ако, си прочел статията ще видиш рицарският кръст , пък и автора застъпва тази теза.Не съм ги изкарал фактите от тенджерата с пръжки.

Кумире, да се обзаложим ли, че ти знаеш за тамплиерите толкова, колкото аз за термоядрения синтез?

Редактирано от Любо Лежанката (преглед на промените)

Кумире, да се обзаложим ли, че ти знаеш за тамплиерите толкова, колкото аз за термоядрения синтез?

Ти ,къде видя да твърдя подобно нещо.,автора застъпва тази теза , аз само давам линк.Аз разбирам само от пръжки ,за останалото си има корифей.

• Автор

Интересен пътепис, въпреки, че изводите и внушенията, които прави автора не бих казал че са ..хмм...правилни.

Първо - относно Калоян и Филипополското херцогство.

Това, че авторът на блога смята, че историята не е позната -това не е вярно.Той може и да не е знаел, но сме учили още в училище история, а и след отва , ей така любителски обичаме да четем за историята на България. При обсадата на Филипопол , градът е опожарен не от Калоян, ами от  Рение дьо Три , който след това се скрива в крепостта си Естанемак, която си е Станимака ( над Асеновград). Тезата на Димитър Костов, че Естанимак е различна крепост от Станимака се застъпва само от самия него и не е достоверен факт, че от него да си вадим изводи. Калоян наистина след това срива Филипопол до земята, но цялостното звучене на пасажа е все едно оправдаваме "добрите рицари", а лошият е Калоян. 

Второ - кой е донесъл кръста в Кръстова гора..... 

Трето -тамплиерските символи в църквата.

Тук вече се чудя и се мая.Разгледах внимателно снимките на кръста над вратата и стената.Е, не са тамплиерски-категорично.

Четвъртото, на което нямам отговор са плочите със Соломоновия печат.Те действително не са част от православния канон и ми е интересно как са се отзовали там. Да са обаче символи , останали от кръстоносците ..... Трябва да се провери тази теза.

Интересен блог е това.

хареса ми, въпреки, че не съм съгласен със софистиката на автора.

Благодаря ,че не ме нападна като някои хора.Тезата е на автора има и други тайни из българските манастири.Примерно църквата отрича астрологията.Но на входа на Рилският манатир има изображение на Христос със зодиака .12 зодии ,а под тях 12 апостола.Явно ,че автора е запознат с окултното.Доктор си ,но си много добър по история.Лека.

post-164354-0-45176500-1377808447_thumb.

Редактирано от родина (преглед на промените)

• Автор

Благодаря ,че не ме нападна като някои хора.Тезата е на автора има и други тайни из българските манастири.Примерно църквата отрича астрологията.Но на входа на Рилският манатир има изображение на Христос със зодиака .12 зодии ,а под тях 12 апостола.Явно ,че автора е запознат с окултното.Доктор си ,но си много добър по история.Лека.

лека и на теб  да е. 

Зодиакът фигурира не само в Рилския манастир, а и на ощо други стенописи по български църкви и манастири, най-харесвам изображението му в Драгалевския манастир, но той не се поставя там като нещо, в което да вярваш, ами като илюстрация и символ на небето - като звездна карта, а иконата на Иисус по средата показва, че Той е в центъра на всичко зримо и незримо.

Самата църква се отнася към зодиите с леко снисхождение, като детска игра - търпи ги, но не е и ако вярваш в тях като нещо абсолютно и извън Божията промисъл.

Ето какво казва св. Йоан Дамаскин за зодиака :Според елините изгревът, залезът и доближаването на звездите до слънцето и луната ръководят човешките дела, а астрологията се занимава именно с това, но нашето мнение е, че ако по този начин могат да се предвидят валежите и безводието, студът и горещината, влагата и сушата, а също ветровете и пр., това в никакъв случай не важи и за делата ни. Господ ни създаде със свободна воля и ние сме господари на своите действия. И ако всичките ни постъпки са резултат от разположението на звездите, значи вършим всичко по необходимост, ала необходимото не е нито порочно, нито добродетелно; щом пък не притежаваме пороци или добродетели, то и не заслужаваме нито похвала, нито порицание, а Бог се оказва несправедлив, отреждайки на едни блага, а на други - беди. Ала Господ не би ръководил творенията Си, както и не би промишлявал за тях, ако всичко беше подвластно на необходимостта. И разум не би ни бил нужен, че който не решава делата си, няма какво да обмисля, а доколкото разумът ни е даден за размишляване, всичко разумно е дарено със свободна воля. Подчертаваме отново, че те (звездите) не са причина за събитията - нито за раждането на роденото, нито за смъртта на умрялото, а могат да предскажат най-вече дъждовете и промените в атмосферата. А колкото до твърденията, че могат да бъдат ако не причина, то поне предзнаменование за войни, защото слънцето, луната и звездите по различни начини въздействат върху въздуха и предизвикват всевъзможни връзки, състояния и отношения (между хората), то дори тези състояния са в наша власт и се подчиняват на разума, който ги управлява и променя. Появяват се и комети - знамения за смъртта на царете, но те не са съществуващи отвека звезди, а се раждат и загиват по Божия заповед подобно на звездата, появила се пред влъхвите в момента на човеколюбивото и спасително за нас Христово въплъщение, която също не се числи сред сътворените в начало. Това ясно се разбира от свидетелствата, че тя се движела ту от изток на запад, ту от север на юг, ту се появявала, ту изчезвала. Нещо съвсем непривично за посоката и природата на звездите. Из „Точно изложение на православната вяра " 

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Не ми се отдава да открия подходящата тема посветена на астрологията с търсачката, затова ще пиша тук, където този въпрос също се обсъжда. Днес си позволих един безобиден експеримент като пуснах нова тема. В разрез с правилата на форума помолих тя да бъде заключена, тъй че да мога в нея да пиша само аз, т.е. не точно да пиша, а да пускам материали на определена тема. Забележката на модератора беше, че темата ми няма увод и изложение. Това е самата истина. Всъщност мислех, че самия материал, който пускам може да изграе ролята на увод и изложение. Но пък той е към 30 мин филмче, което едва ли всеки би имал време и желание да гледа. Затова и след любезната забележка на модератора, помолих темата да бъде изтрита.

––––––––––––––––––

Това, обаче, както писах горе беше и нещо като експеримент. Ако бях пуснал темата вчера или утре, нещата щяха да се развият малко по-различно. Поне така си мисля. Какво имам предвид? Според тибетската астрология днес е ден наречен Йенконг. Описва се (накратко) като негативен ден, който е неподходящ за започване на важни проекти, разговори, инциативи или други подобни неща.

Въпросът ми е към Родина или друг някой, който е наясно - какъв ден е днес според западната астрология? Благоприятен, неблагоприятен или неутрален.

––––––––––––––––––

Написаното може да ви се види глупаво, но все пак разделът е за мистика и езотерика, тъй че мястото на подобни въпроси е тук.

Вчера - 29 август е денят, който Църквата отбелязва смъртта на Йоан Кръстител. На този ден е отсечена главата му.

В народните вярвания денят се нарича Секновение и се смята за лош ден, в който не трябва да се започва нищо ново.

Вчера - 29 август е денят, който Църквата отбелязва смъртта на Йоан Кръстител. На този ден е отсечена главата му.

В народните вярвания денят се нарича Секновение и се смята за лош ден, в който не трябва да се започва нищо ново.

Благодаря. Но по тибетския календар, който е ориентиран по фазите на Луната е днес... Има паралел явно. Може би е въпрос на това как се изчислява/определя. Интересно е, защото това са две астрологични системи, които са основани на различни принципи и исторически не са имали взаимодействие по между си.

Кръстокуполна църква

За кръстокуполната църква е характерно хоризонтално планиране във формата на кръст. Над пресечната точка обикновено се изгражда купол. Такава е църквата на Земенския манастир "Св. Йоан Богослов".

Публикувано изображение

Една от най-големите православни катедрали "Исакиевски събор", намираща се в Санкт Петербург също е кръстокуполна.

Излизащите от четирите страни на събора колонади и огромни порти му придават формата на равностранен кръст.

Публикувано изображение

Защо този вид църкви са построени под формата на кръст?

Геометричната фигура на кръста поставя много въпроси.

Защо кръста символизира зараждането и края на човешкия живот?

Защо следите на поклонение на кръста в различните му форми са разпръснати по целия свят?

С какво този знак е привлякъл вниманието на хората към себе си?

Кръстът се е появил далеч преди християнството.

Съществува хипотеза за произхода на кръста.

Много, много отдавна в нашата Слънчева система е станала грандиозна катастрофа, в следствие на която Земята се е преобърнала и полюсите са сменили местата си.

В резултат на това преобръщане небесната механика се е променила.

Преди преобръщането на Земята Слънцето се е премествало по небосклона в кръг, който е съвпадал с плоскостта на земния екватор.

След катастрофата този кръг се е разделил и започнал да се пресича в точките на пролетното и есенното равноденствие, образувайки кръст.

В магическите, окултни и мистически ритуали и обреди кръстът се използва като оръжие в борбата с вечния враг на човека  - дявола и въобще със злите сили.

Научните изследвания потвърждават необикновените свойства на този библейски символ.

Кръстът натрупва в себе си положително въздействаща енергия, която наричаме божествена.

Тази енергия е най-силна в пресечната точка на кръста, т.е. под центъра на купола на кръстокуполната църква.

Не ми се отдава да открия подходящата тема посветена на астрологията с търсачката, затова ще пиша тук, където този въпрос също се обсъжда. Днес си позволих един безобиден експеримент като пуснах нова тема. В разрез с правилата на форума помолих тя да бъде заключена, тъй че да мога в нея да пиша само аз, т.е. не точно да пиша, а да пускам материали на определена тема. Забележката на модератора беше, че темата ми няма увод и изложение. Това е самата истина. Всъщност мислех, че самия материал, който пускам може да изграе ролята на увод и изложение. Но пък той е към 30 мин филмче, което едва ли всеки би имал време и желание да гледа. Затова и след любезната забележка на модератора, помолих темата да бъде изтрита.

––––––––––––––––––

Това, обаче, както писах горе беше и нещо като експеримент. Ако бях пуснал темата вчера или утре, нещата щяха да се развият малко по-различно. Поне така си мисля. Какво имам предвид? Според тибетската астрология днес е ден наречен Йенконг. Описва се (накратко) като негативен ден, който е неподходящ за започване на важни проекти, разговори, инциативи или други подобни неща.

Въпросът ми е към Родина или друг някой, който е наясно - какъв ден е днес според западната астрология? Благоприятен, неблагоприятен или неутрален.

––––––––––––––––––

Написаното може да ви се види глупаво, но все пак разделът е за мистика и езотерика, тъй че мястото на подобни въпроси е тук.

Според астрологиятя , ден като всеки друг.За всеки човек е различно , дори и за тези които са се родили по едно и също време  в един родилен дом.Едни ще се раждат ,други ще умират ,трети ще търсят работа ,друг ще строи дом.Иначе четвъртък е ден на Юпитер и е хубав ден.Не знам в какъв контекст питаш.Но ,общо взето нещата не са добри.Уран е в Овен управляван от Марс .Марс управлява и Сирия. а както знаем Уран носи революции.Още дълго време  Уран и Плутон ще са в негативен аспект.Всичко старо ще се разруши , като ред ,управление и финансии.Както горе така и долу.Но както , знаеш човек има свободна воля.И може да избере по кои път да тръгне.Не всичко е предопределено.Има много истини , но човек не се интересува.Материалното е взело превес.Астрологията е мистика,както и химията и архитектурата е мистика.Да вземем площада на всяка една столица.Или сградата на Ватикана.На всякъде има сложен печатът на Бога ,неговото слово .Дори и емблемите на големите световни фирми има окултизъм.Но .това са дълги теми.

С какво този знак е привлякъл вниманието на хората към себе си?

Кръстът се е появил далеч преди християнството.

Не бих са пробвал да обяснявам подробно символиката на т.нар. двойна ваджра (санскр) или дордже (тиб.), но то изглежда така:

Публикувано изображение

Съвсем накратко и обобщено, в будизма ваджрата символизира активността, състраданието и умелите методи (санскр. упая), чрез които будите и бодхисатвите помагат на другите. Изразява също така и неразрушимата природа на ума (Буда-природата).

––––––––––––––––––––––––––––––––

В индуизма ваджрата има различно значение. Там тя представлява "гръмотевицата" или оръжието на Индра, което е направено от костите на риши Дадхичи.

По-нататък имаме и т.нар. свастика. Терминът идва от санскр. "свасти", т.е. щастие или благо. Присъства в много индуистки храмове и изображения като пречупен кръст.

В будизма свастиката символизира Дхарма-чакра, т.е. Колелото на учението (учението дадено от Буда). В Китай тя представя числото 10 хил, което е символ на безкрайното и затова в китайските изображения на Буда се поставя на нивото на сърцето му.

Съвременен експеримент, включващ представители на различни етнически групи, демонстрира, че почти  всички участници са единодушни относно това, коя е най-хармоничната измежду няколко правоъгълни фигури. Тази хармонична фигура се получава, когато съотношението на по-голямата страна към по-малката е равно на 1.618 – числото, което в математиката се счита за „златно”. Тази правоъгълна пропорция може да се намери в хиляди неща по света, от архитектурата до кибритените кутийки, визитните картички, книги и стотици други всекидневни предмети, просто защото хората я смятат за приятна. Голямата пирамида в Гиза, Хеопсовата пирамида, седалището на Обединените Нации в Ню Йорк, катедралата в Нотердам, всички те се подчиняват на правилото на това Златно сечение. Всъщност гръцкият Пантеон е най-яркият пример на това правило. Векове наред абсолютният израз на художествената естетика и мъдрост (с изключение на някои съвременни течения) не се е отклонявал значително от тази пропорция.  

Няколко ренесансови творци използват Златното сечение при своята работа. Виден техен представител е Леонардо да Винчи, който го използва в добре известни произведения като "Тайната вечеря" и "Витрувианския човек". Този енигматичен код е въплътен също така и в музиката. Мексиканският композитор Силвестър Ревуелтас използва тази пропорция, за да организира части от произведението, известно като "Алканция". Композиторите Бела Барток и Оливие Месиен използват редуването на Фибоначи (която включва златната пропорция) в някои свои произведения си, за да определят времетраенето на всяка от нотите.

Тъй като архитектурата, визуалните изкуства, музиката и други открития са изцяло човешки постижения, някой може да заключи, че Златното сечение е своеволна обща представа сред човешката раса. Но това не обяснява безкрайния брой на органични и неорганични неща в природата, които повтарят безкрайно тази уникална пропорция. От правоъгълника до златната спирала (спиралата, получена от свързването на точките на много вписани един в друг златни правоъгълници) – примери могат да се намерят навсякъде:  в рогата на овена, минералите, водовъртежа, торнадото, пръстовия отпечатък, венчелистчетата на розата, концентричните образувания на карфиола или слънчогледа, птиците, насекомите, морските организми, Млечния път, други галактики като съседната ни М51... или малкия охлюв.За повече ,подробности ЕПОХАЛНИ ВРЕМЕНА  http://www.epochtimes-bg.com/2009-01/2009-01-30_07_d.html

Тайните на готическите катедрали.Божествената математика на алхимиците.http://www.fliorir.com/fulltext/42_Tainite%20na%20goticeskite%20katedrali.htm

Мисля, че този филм ще ти допадне. В него има и за тези неща, за които пишеш в твоя пост. Има още 4 или 5 серии, но не съм имал време да ги изгледам. Малко е повърхностен на места, но е интересен като цяло.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.