Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

• Автор

Капитане от предното клипче, което си беше за 1100D разбрах как да правя HDR (ако това имаш в предвид да погледна в книжката). Мисля, че @flare ме разбра и обясни за какво иде реч с това F00 :D Сега ме интересува колко снимки с различна осветеност мога да извадя от един RAW файл и да ги сглобя после в HDR - възможно ли е, защото опитах с 3бр., ама нещо не ми се получи, или пък не го правя както трябва с Lightroom-а?!

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Капитане от предното клипче, което си беше за 1100D разбрах как да правя HDR (ако това имаш в предвид да погледна в книжката). Мисля, че @flare ме разбра и обясни за какво иде реч с това F00 :D Сега ме интересува колко снимки с различна осветеност мога да извадя от един RAW файл и да ги сглобя после в HDR - възможно ли е, защото опитах с 3бр., ама нещо не ми се получи, или пък не го правя както трябва с Lightroom-а?!

Пламене, можеш да извадиш и 5 със стъпка един f-stop. Но при мен CS2 не иска да прави така HDR. За това си играя с DPP или директно в Lightroom. Или с филтрите на Perfect Effect

Пламене, можеш да извадиш и 5 със стъпка един f-stop. Но при мен CS2 не иска да прави така HDR. За това си играя с DPP или директно в Lightroom. Или с филтрите на Perfect Effect

Кап, тука трябва да се обясни принципа мисля, т.е. :

Сега ме интересува колко снимки с различна осветеност мога да извадя от един RAW файл и да ги сглобя после в HDR - възможно ли е,

Не, не е възможно. Или по точно, възможно е да извадиш 3 снимки с различно приложена гама/криви, и да пробваш да залъжеш с тях някоя програма за да получиш някакъв подобен на HDR ефект.

Първо айде пак - какво значи HDR - голям динамичен диапазон. Спомняш си когато си говорихме за хистограмата. зоната която показва е динамичния диапазон на апарата - под "голям" в случая се разбира по-голям от този на снимащото устройство. Т.е. когато имаме допиране до двата края на хистограмата - пиксели със стойности извън възможностите на сензора. От тук директно - не можеш да направиш HDR от една снимка, защото или всичките пиксели ще са ти валидни - и тогава си имаш нормален динамичен диапазон, или ще има "черни" и/или "бели" зони и ти нищо не можеш да направиш за тях, защото информация там няма или е силно намалена.

Сега. Тука има един важен момент. Първо - чувствителността на цифровия сензор е горе-долу линейна. Чувствителността на окото(и всички сетива всъщност) е логаритмична - това ни позволява да имаме много по-голям динамичен обхват от фотоапаратите. Така че се прави една конверсия наречена гама, която прави разликата между осветеностите на сцената подобна на човешкото око. Второ, броя възможни нивата на осветеността на един пиксел, записан в RAW са много повече от тези в JPG-а. Резултата е, че ако се приложи "стандартна" да я наречем гама, може в тъмните или светлите участъци да се загубят разликите между два съседни пиксела - да кажем в RAW-a единия е бил 3 а другия 10 а в JPG-a и двата са станали 1. Тоест в случая JPG-a в тазу тъмна зона ще загуби детайл, който го има в RAW-a - ти не може да не загубиш при тази конверсия, но въпросът е в кои зони детайлите за теб са съществени.

И тук идва това което казах преди: Всичките тия неща се контролират с Lightroom. Ако правилно си обработиш снимката, ще стане със сигурност по-добре от всеки такъв изкуствен HDR.

Най-простия вариант за HDR ефект е Shadows +100, Highlights на -100 след, което регулираш Whites и Blacks така че хистограмата да докосва леко краищата.Това ще ти увеличи детайлите в светлите и тъмни участъци, за сметка на средните региони.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Ето ти пример с една снимка, обработена само в LIghtroom. Сам прецени

IMG_1127-1-2.jpg

IMG_1127-1.jpg

Ако правилно си обработиш снимката, ще стане със сигурност по-добре от всеки такъв изкуствен HDR.

Ето това е много вярно. Пламене, добре е да го запомниш и осмислиш.

И аз да добавя нещо: Ако си заснемеш правилно снимката, пак ще стане по-добре от всеки изкуствен HDR, а и ще спестиш много време и усилия при обработката. 

Под "правилно" имам предвид - на подходяща светлина (светлината е най-важното в една снимка),  и с точните настройки на техниката. 

Разбира се, има много добри снимки, които са правени предимно със софтуер. Но при тях е друго. Те са снимани с идеята да бъдат обработвани, и по съответните начини. Например, ако искаш да правиш HDR. Правят се минимум 2 снимки, като на едната се търси максимално точна експонация и детайл в светлите части, а на другата - в тъмните. Апаратът това не може да го направи в една снимка, той усреднява стойностите, за да се събере в хистограмата (динамичния си обхват). И после софтуерно се съединяват съответните части на двете снимки. Те поотделно не са използваеми.

Capnemo в горния пост добре е постарал. Но колкото и да е обработката, небето ще си остане една светло-сиво поле. Защото е снимано на слаба светлина, в облачен ден. А от сенките, колкото и да се "напъват", свестен детайл няма как да се изкара. Защото той просто липсва, не е бил заснет. 

• Автор

Благодаря ви за разясненията! Бях се загледал в това клипче и за това попитах:

В инфото за клипчето са написали това:

An in-depth intermediate Adobe Photoshop CS4 tutorial showing you how to create an HDR (High Dynamic Range) image from a single RAW file

Само дето аз нямам Camera RAW защото, до колкото разбирам трябва да имам инсталиран CS, а аз вече нямам място на дял C:/ от брой инсталирани програми (повечето за снимки) :D За това се интересувах дали ще може да стане с Lightroom-а!

An in-depth intermediate Adobe Photoshop CS4 tutorial showing you how to create an HDR (High Dynamic Range) image from a single RAW file

А аз бих коментирал така: Това е неточно ползване на понятията. При правилна обработка, динамичния диапазон на JPG (най-светлия и най тъмния регистриран пиксел) са същите както в RAW-a. Контраста - разликата между нивата е по-малка - защото броя нива е по-малък. Това което те представят за HDR е всъщност така нареченото глобално (щото се прилатаеднакво на всички пиксели ) (и евентуално локално (ако светлите и тъмни зони се третират различно) ) подобряване на осветеността и контраста (или пък някои му викат Global Local Tone Mapping)

Може да го направиш и с лайтрум повечето. За някои неща си трябва фотошоп/гимп.

Само дето аз нямам Camera RAW защото, до колкото разбирам трябва да имам инсталиран CS, а аз вече нямам място на дял C:/ от брой инсталирани програми (повечето за снимки) :D За това се интересувах дали ще може да стане с Lightroom-а!

На практика ACR и Lightroom като енджин за обработка на RAW файлове са едно и също. Просто първото е плъгин към Photoshop, а второто е обособено като програма, и са му добавени много допълнителни възможности.

С фотошопа не съм работил, а с Gimp-а много малко!

Оправдаваш ли ни се? :D

Няма да ти се счупи компа, ако си поиграеш, ама :P Нито ще ти се изтрие оригинала (ако внимаваш) :)

Това че не си работил с едно нещо не е оправдание за да не се научиш, а при твоя ентусиазъм за фотография ще е жалко да не ползваш възможностите за обработка, които ти дават.

• Автор

Оправдаваш ли ни се? :D

Няма да ти се счупи компа, ако си поиграеш, ама :P Нито ще ти се изтрие оригинала (ако внимаваш) :)

Това че не си работил с едно нещо не е оправдание за да не се научиш, а при твоя ентусиазъм за фотография ще е жалко да не ползваш възможностите за обработка, които ти дават.

Не се оправдавам, но Gimp-а ми е по-удобен (не знам защо, но фотошопа съм го пробвал преди много време - може би 7-8 години)!

Намерих му все пак място на другия ми компютър с 8-цата, но пък след инстлацията му трябваше да преинсталирам Lightroom-а, защото вече не искаше да се стартира! Сега бачкат и двете програми, но ще трябва да ги разучавам :)

Не се оправдавам, но Gimp-а ми е по-удобен (не знам защо, но фотошопа съм го пробвал преди много време - може би 7-8 години)!

Намерих му все пак място на другия ми компютър с 8-цата, но пък след инстлацията му трябваше да преинсталирам Lightroom-а, защото вече не искаше да се стартира! Сега бачкат и двете програми, но ще трябва да ги разучавам :)

И аз ползвам Gimp - щото има, каквото ми трябва и защото е безплатен. Идеята беше да почнеш :P

И аз ползвам Gimp - щото има, каквото ми трябва и защото е безплатен. Идеята беше да почнеш :P

Къде има туториали за gimp, че и мен живо ме интересува

• Автор

Къде има туториали за gimp, че и мен живо ме интересува

Ами намирам в сайта им: http://www.gimp.org/tutorials/ но може да има и на други места в нета!

• Автор

Извинявам се за поредния пост, но да питам: Тази програма пусната ли е безплатно или си има безплатна версия?

Zoner Photo Studio 

Вече я изтеглих и я тествам :) 

п.с.Между другото ми беше предложена от един фотограф във фейсбука, но тогава не я намирах безплатна!

пусната ли е безплатно или си има безплатна версия?

Ето сравнението:

http://free.zoner.com/comparison.asp

Нещо не се впечатлявам от видяното, ама... Абе извън комбинацията lighroom + gimp много рядко ми се налага да излизам. Това да ползваш такива програмки с готови пресети е софтуерния еквивалент на снимането със сапунерка.

Ето сравнението:

http://free.zoner.com/comparison.asp

Нещо не се впечатлявам от видяното, ама... Абе извън комбинацията lighroom + gimp много рядко ми се налага да излизам. Това да ползваш такива програмки с готови пресети е софтуерния еквивалент на снимането със сапунерка.

Аз го пробвах Зонер и когато го сравних с Lightroom не ми хареса. Като работих с него оставах с усещането че нещо не е доизпипано, нещо ми се губи, качеството не е същото... Може да е субективно но не ми хареса

П.П. То имаше кампания за Про версията, та нея сравнявах...

Аз го пробвах Зонер и когато го сравних с Lightroom не ми хареса. Като работих с него оставах с усещането че нещо не е доизпипано, нещо ми се губи, качеството не е същото... Може да е субективно но не ми хареса

П.П. То имаше кампания за Про версията, та нея сравнявах...

Рядко правя абсолютни положителни изказвания за някакъв продукт, но според мен е така за всяка друга RAW обработваща спрямо Lightroom...
  • Автор

А има ли опция на Lightroom-а да очертае обект (нещо подобно на ласото в Gimp-а)? Питам защото в Зонера ми направи впечатление, че ми очерта автоматично небето на една снимка и коригирах само него?! С RAW файл не съм го тествал Зонера, но с Jpeg от "Паналайката" си се справи прилично!

А има ли опция на Lightroom-а да очертае обект (нещо подобно на ласото в Gimp-а)? Питам защото в Зонера ми направи впечатление, че ми очерта автоматично небето на една снимка и коригирах само него?! С RAW файл не съм го тествал Зонера, но с Jpeg от "Паналайката" си се справи прилично!

Не, но можеш да приложиш селективна маска (стил рисуване) и да приложиш корекции

• Автор

... Абе извън комбинацията lighroom + gimp много рядко ми се налага да излизам...

На Gimp-a ползваш ли някакви plugins или не? Питам защото аз съм го инсталирал само него, но до колкото знам има някакъв пакет с plugins за него?! Само едно не му харесвам на Gimp-а, че няма български интерфейс под Уиндоус (в УСУ 9.1 си е почти изцяло на български)! Тук май намирам само руски, но ако можеше и на български да стане щеше да е супер (не, че ме затруднява много руския, но си е предимство да има и български)!

п.с.Капитане а този софт. от диска на Canon-а ползваш ли го, защото аз го инсталирах, но за сега пробвах само Digital Photo Professional - другите не знам за какво да ги ползвам?!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

На Gimp-a ползваш ли някакви plugins или не? Питам защото аз съм го инсталирал само него, но до колкото знам има някакъв пакет с plugins за него?! Само едно не му харесвам на Gimp-а, че няма български интерфейс под Уиндоус (в УСУ 9.1 си е почти изцяло на български)! Тук май намирам само руски, но ако можеше и на български да стане щеше да е супер (не, че ме затруднява много руския, но си е предимство да има и български)!

Има интересни неща в тоя пакет, аз само един ползвам - Wavelet decompose. Има и много смислено ръководство за него.

Относно езика, не съм се интересувал, аз предпочитам еднакъв интерфейс - т.е. ползвам английския. Проблемът с българските преводи е, че едно и също нещо в различните програми го превеждат по 20 начина и това ме дразни.

п.с.Капитане а този софт. от диска на Canon-а ползваш ли го, защото аз го инсталирах, но за сега пробвах само Digital Photo Professional - другите не знам за какво да ги ползвам?!

Ако позволиш да се намеся при все директното обръщение - то и тая не ти трябва :) Другите пък хич, освен онази за дистанционно управление - ако ще го ползваш.

...

...

Ако позволиш да се намеся при все директното обръщение - то и тая не ти трябва :) Другите пък хич, освен онази за дистанционно управление - ако ще го ползваш.

Ами DPP има интересни опции за "правене" на HDR от RAW, имаше май някакъв за tethering, но май е само това, което би било (поне малко) интересно

• Автор

Защо ми се бъгва от време на време Lightroom-а? Не може да експортне снимката и ми изписва, че някой операции не са изпълнени!

Ако успея да направя шот на грешката ще я покажа!

Защо ми се бъгва от време на време Lightroom-а? Не може да експортне снимката и ми изписва, че някой операции не са изпълнени!

Ако успея да направя шот на грешката ще я покажа!

Проблема може да е на много места, от проблем с ОС до проблем с твърд диск или памет

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.