Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Две механични стабилизации едновременно става много сложно - тогава трябва не само да се стабилизира, ами и да има синхрон между двете и информция коя колко е стабилизирала... Аз ползвам следния трик.  Заставам възможно най-стабилно, броя до 3 и на 2 снимам 3-4 снимки серийно Публикувано изображение Обикновено втората или третата са най-добре.

Повечето нови сами си го засичат това вече. То е лесно.

И преди да започнеш да броиш издишаш :)

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

• Автор

Абе пробвах и със спиране на дъха както Капитана е написал, но точно когато натискам спусъка и мазалото става :D

Само не съм се сещал да снимам 3 снимки серийно, но ще пробвам! Има само един проблем - при снимане серийно не действа светкавицата, но ще тествам при дневна светлина!

Само не съм се сещал да снимам 3 снимки серийно, но ще пробвам! Има само един проблем - при снимане серийно не действа светкавицата, но ще тествам при дневна светлина!

Трикът със серийното снимане е, че като натиснеш копчето и мръдваш, но на втората, третата снимка вече си неподвижен.

За светкавица стабилизация не ти трябва, освен ако не ползваш дълга експозиция за фон, т.нар. slow sync. Само, че там обикновено говорим за толкова дълги експозиции, че само статив помага. Макар, че имам една много яка на жената, пред Александър Невски, там беше 1/10 точно преди изгрев.

И преди да започнеш да броиш издишаш Публикувано изображение

Ти си снайперист-ветеран, аз както знаеш, над 100-200 мм интереси нямам.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Трикът със серийното снимане е, че като натиснеш копчето и мръдваш, но на втората, третата снимка вече си неподвижен.

За светкавица стабилизация не ти трябва, освен ако не ползваш дълга експозиция за фон, т.нар. slow sync.

Ти си снайперист-ветеран, аз както знаеш, над 100-200 мм интереси нямам.

Мда, нещо такова. Има и други трикове, да си прибереш лактите плътно до тялото, да се подпреш на дърво, на стена. Или да клекнеш, даже да легнеш. Сега ще видим ако скоча на сигма 150-500 ще се налага да ползвам и снайперска стойка :D

Мда, нещо такова. Има и други трикове, да си прибереш лактите плътно до тялото, да се подпреш на дърво, на стена. Или да клекнеш, даже да легнеш. Сега ще видим ако скоча на сигма 150-500 ще се налага да ползвам и снайперска стойка Публикувано изображение

Е да, опора винаги е полезна. Също ако скочиш на 600mm аз бих ползвал самоснимачка/дистанционно + mirror lock-up - аз си го ползвам и сега де, когато снимам от статив. Колкото и да е малко разклащането от огледалото си го има и като мога, защо да не го махна.

Е да, опора винаги е полезна. Също ако скочиш на 600mm аз бих ползвал самоснимачка/дистанционно + mirror lock-up - аз си го ползвам и сега де, когато снимам от статив. Колкото и да е малко разклащането от огледалото си го има и като мога, защо да не го махна.

Ако си от ръка дистанционно или самоснимачка нямат голям ефект. А за огледалото, live view прави точно това, за него го ползвам :)

Хелло разбирачите тук ли сте? Абе я кажете туй нещо струва ли 40лв!

Публикувано изображение

Тук един дундьо цял ден върви подире ми (явно много гладясал) и дай бате 60...50....абе дай поне 40лв.

Не ми трябва тоз курник, ма ако струва барем 40 кинта да направя едно добро на човека, а?

На така зададен въпрос никой от форума с поне малко самоуважение не би ти обърнал внимание.

Да не говорим колко пъти си ни обяснявал ТИ колко голям разбирач си ...

Оправяй се.

На така зададен въпрос никой от форума с поне малко самоуважение не би ти обърнал внимание.

Да не говорим колко пъти си ни обяснявал ТИ колко голям разбирач си ...

Оправяй се.

Е как е зададен въпроса?Туй, че ти си перде и си мислиш, че само гоУеми постове пише и си много велик аз неам вина.За разлика от тебе не се правя на голям разбирач и си ползвам  и разговорна реч, защото освен друго и се забавлявам от време на време в тоя форум.

Ти па си последния разбирач от когото ще искам мнение за каквото и да било-фащензе?

• Автор

Между другото се загледах в OLX (бившия продавалник) в едни снимки на които показват разликата при снимане на облаци с и без поляризиран филтър! Та въпроса е мога ли да импровизирам? Защото не открих никъде 46мм. такъв филтър, а и не знам колегата дали ще  се съгласи на покупката?!

Тук един дундьо цял ден върви подире ми (явно много гладясал) и дай бате 60...50....абе дай поне 40лв.

Не ми трябва тоз курник, ма ако струва барем 40 кинта да направя едно добро на човека, а?

Поне кажи кой е модела

Между другото се загледах в OLX (бившия продавалник) в едни снимки на които показват разликата при снимане на облаци с и без поляризиран филтър! Та въпроса е мога ли да импровизирам? Защото не открих никъде 46мм. такъв филтър, а и не знам колегата дали ще  се съгласи на покупката?!

Ако се напънеш (и имаш raw) можеш да го постигнеш. НО други ефекти (като подтискане на отражението от вода за да видиш дъното) няма как да ги направиш

Иначе има филтри, но няма да ти харесат :)

http://magazin.photosynthesis.bg/offer/272913292004.html

Ами не мога да си представя откъде ще намериш поляризирано стъкло, че да го сложиш. Иначе да, определено разликата я има - макар и само при определени положения на слънцето - моите експерименти показват, че най-голям ефект има когато слънчевата светлина идва под прав ъгъл странично - т.е. като слънцето ти грее точно отляво или отдясно, колкото по-ниско, толкова по-добре. фронтално срещу слънцето или ако ти е в гръб, почти няма ефект. Иначе е ужасно полезен и за убиване на отраженията от неметални повърхности или вода - т.е. при правилният ъгъл вместо отражение, ще снимаш това което е под водата.

Обаче ако се прежалиш да снимаш черно-бяло, мога да ти предложа друг вариант с цветно жълто, оранжево или червено стъкло - подредени по сила на ефекта. С жълтото облаците се открояват доста добре, а останалата сцена е сравнително непроменена. С червеното, небето става много тъмно и облаците - много "драматични", но може да прецака останалото, ако имаш много сини и зелени неща в кадър. Оранжевото е средно.

• Автор

Благодаря ви за отговорите! Капитане колкото и хубав да е едва ли колегата ще даде толкова пари :D

Иначе пробвах с едни слънчеви очила, които са ми подарък от Глобул към сим картата - водят се полароидни! Има разлика и при снимане срещу слънцето изглежда с по-малък диаметър светлината му, а и лъчите се забелязват! Когато е без тях е едно бяло петно със силна светлина около него! Не знам дали ще станат очила от 3D телевизор, но имам възможност да тествам?!

Благодаря ви за отговорите! Капитане колкото и хубав да е едва ли колегата ще даде толкова пари Публикувано изображение

Иначе пробвах с едни слънчеви очила, които са ми подарък от Глобул към сим картата - водят се полароидни! Има разлика и при снимане срещу слънцето изглежда с по-малък диаметър светлината му, а и лъчите се забелязват! Когато е без тях е едно бяло петно със силна светлина около него! Не знам дали ще станат очила от 3D телевизор, но имам възможност да тествам?!

Тези очила най-вероятно са просто сив филтър. Нямам си и идея дали 3Д очила ще станат

Тези очила най-вероятно са просто сив филтър. Нямам си и идея дали 3Д очила ще станат

Що бе, сега има и евтинки поляризирани стъкла. Тестват се елементарно, насочи ги към LCD монитор/телевизор и ги завърти наляво надясно - както би завъртял филтър - при някакво положение трябва почти да изчезне изображението.

Хич не се сетих че през поляризирани очила би станало - ама те тъй като са криви ще е едно качество на снимката, ама няма да ти разправям.

Що бе, сега има и евтинки поляризирани стъкла. Тестват се елементарно, насочи ги към LCD монитор/телевизор и ги завърти наляво надясно - както би завъртял филтър - при някакво положение трябва почти да изчезне изображението.

Хич не се сетих че през поляризирани очила би станало - ама те тъй като са криви ще е едно качество на снимката, ама няма да ти разправям.

АМа насочени директно срещу слънцето няма да намалят светлината (толкова много), както писа по-горе те са ефективни при отразена (т.е. вече поляризирана светлина)

АМа насочени директно срещу слънцето няма да намалят светлината (толкова много), както писа по-горе те са ефективни при отразена (т.е. вече поляризирана светлина)

Именно затова се ползват поляризирани стъкла - нагласят се под ъгъл да убият отраженията от земята и други хоризонтални повърхности - много са ефективни. Нормално ти не гледаш към слънцето, но белите плочки, пясъка, асфалта и т.н, са ти в полезрението. Очилата освен това не са и прозрачни. Т.е. са затъмнен поляризиран филтър.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Именно затова се ползват поляризирани стъкла - нагласят се под ъгъл да убият отраженията от земята и други хоризонтални повърхности - много са ефективни. Те освен това не са и прозрачни. Т.е. са затъмнен поляризиран филтър.

Това, което аз разбрах от Пламен е че ги е насочил директно към слънцето :)

Това, което аз разбрах от Пламен е че ги е насочил директно към слънцето Публикувано изображение

е тва наистина няма да сработи. То дори и да не е точно срещу слънцето, а небето под него, пак няма да работи. Както казах поляризирания филтър е ефективен, когато светлината идва под някакъв ъгъл.

е тва наистина няма да сработи. То дори и да не е точно срещу слънцето, а небето под него, пак няма да работи. Както казах поляризирания филтър е ефективен, когато светлината идва под някакъв ъгъл.

Точно. И особено ако е отразена, защото той за това се и върти - за да докара поляризационната плоскост да е перпендикулярна на текущата поляризация и да подтисне тези лъчи (еее, пуста физика Публикувано изображение)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Здравейте. 

Имам един въпрос относно правене на клипове на тъмно със фотоапарат-сапунерка Canon Ixus 240 HS. Въпроса ми е: имат ли фотоапаратите и по-точно този модел, включване на светкавицата при правене на клипове на тъмно? Не можах да намеря нищо подобно сред настройките. При правене на клип вечер навън, почти нищо не се вижда после на самия клип.

Здравейте. 

Имам един въпрос относно правене на клипове на тъмно със фотоапарат-сапунерка Canon Ixus 240 HS. Въпроса ми е: имат ли фотоапаратите и по-точно този модел, включване на светкавицата при правене на клипове на тъмно? Не можах да намеря нищо подобно сред настройките. При правене на клип вечер навън, почти нищо не се вижда после на самия клип.

За видео не се ползват светкавици а осветителни тела, примерно такива:

http://www.amazon.com/Neewer-CN-126-Camera-Digital-Camcorder/dp/B004JZI78O

http://www.bestbuy.com/site/manfrotto-mini-led-light/5209777.p;jsessionid=0C09953441368DD629882D94C970AE01.bbolsp-app04-127?id=1218623941676&skuId=5209777&st=categoryid$pcmcat240500050030&cp=1&lp=1

Благодаря за отговора. Разбирам Ви, но аз не съм професинален фотограф и апарата го ползвам за семейни снимки, и такива с моите приятели. Затова попитах дали може да се освети клипа по някакъв начин.

Редактирано от TS-T (преглед на промените)

• Автор

Аз го правя с един led фенер от велосипед, че е по-силен от обикновен фенер и горе-долу се получава! Има такива диодни фенери с големи рефлектори и с много на брой диоди, които можеш да ползваш (продават ги на много места и не са скъпи)! Нещо от този род например (щом ти се виждат скъпи тези дето Капитана ти е предложил):

Публикувано изображение

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.