Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Мисълта ми е дали правилно съм процедирал, защото преди ползвах само опциите в ляво, а сега всичко го правих с тези в дясно, които са с плъзгачите! Светлата снимка е оригиналната, а тъмната преработената:

Няма как да ти каже някой дали правилно си процедирал, като не е ясно какво си правил. Но на око (и от хистограмите) се вижда че оригиналната снимка (сцената явно е такава) е с много малък контраст и динамичен обхват. Обработката ти е преместила нивата на "черните" към по-малки стойности. Това по принцип е правилно за снимки като тази, в които изобщо липсват истински "черни" и "бели". Тъй като не си премествал "белите" към по-високи нива, оттам и това, че изглежда по-тъмна. Като цяло резултатът ми изглежда по-добре, като изключим, че цветът на небето ми е леко неестествен и ми бие на циан (зелените са почти колкото сините)

Надявам се да ме насочите към примерни ръководства, от които да разбера как точно се работи с тоя Lightroom, защото честно казано съм си все още индианец с използването му :D

На английски има много - примерно в Youtube. На български - се броят на пръсти и са или остарели или не струват.
  • Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

• Автор

С други думи като за първи път ползване на програмата горе-долу съм се справил :)

Колкото до небето, ами то така изглеждаше в действителност преди да падне големия дъжд (то си беше направо лопей с гръмотевици)! :D

Сега пробвах RAW файл да обработя с Ligtroom-а и резултата като цяло ми изглежда добре (ще кача снимката след малко в темата за авторските)! Снимката е на един паяк, какъвто не бях виждал на живо, но се чудя дали няма да е по-добре да го детайлизирам с филтър от програмата Perfect Effects 8 за да изпъкне малко?!

• Автор

Бихте ли помогнали с превода от руски, че има някой думи, които ме затрудняват?

Ето едно изречение, което не схващам как точно трябва да бъде в превод (от книгата на Будников за "Първи стъпки" във фотографията):

Наверное, самое однозначное использование цифро-техники – это просто игра с нею.

Реших, че ще бъде по-добре да ги има на български, защото не всеки разбира руски или английски (както аз например съм скаран с английския, а руския го схващам горе-долу)! Надявам се с ваша помощ да бъде преведено правилно това изречение! Ако имам още затруднения с превода ще пиша :)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Бихте ли помогнали с превода от руски, че има някой думи, които ме затрудняват?

Ето едно изречение, което не схващам как точно трябва да бъде в превод (от книгата на Будников за "Първи стъпки" във фотографията):

Реших, че ще бъде по-добре да ги има на български, защото не всеки разбира руски или английски (както аз например съм скаран с английския, а руския го схващам горе-долу)! Надявам се с ваша помощ да бъде преведено правилно това изречение! Ако имам още затруднения с превода ще пиша :)

Най-точното използване на тази техника това е просто играта с нея

• Автор

Най-точното използване на тази техника това е просто играта с нея

Благодаря Капитане :) 

Сега ме затруднява това (по-точно последната дума):

Конечно, хороший компакт за низкую цену не купишь, зато за высокую цену можно получить полную «лажу». 

Какво е това «лажу» така и не успях да открия?!

Благодаря Капитане :)

Сега ме затруднява това (по-точно последната дума):

Какво е това «лажу» така и не успях да открия?!

Разговорно - боклук. Т.е. това че ще дадеш много пари не означава че ще купиш хубава камера (поне при компактните) :)

• Автор

Коя програма за линукс ще препоръчате за обработка на RAW? За сега тествам Darktable и RawTherapее, но като че ли им липсват доста опции спрямо Lightroom-а?! Той пък под Уиндоус не иска да ми отвори нито един файл от FZ38-цата без значение дали е Jpeg или RAW (RW2) файл! Показва папката с файловете (даже се виждат като умалени изображения), но нито едно не е активно, и не може да се обработва?! Резултатите под линукс като цяло ми харесаха с тези двете програми, но ми липсва възможността да ползвам четка при замъгляване на фона, или при изостряне на избран обект, както и промяна на сянката (което от части прави изображението да изглежда подобно на HDR)! Може и да има още липси на опции, но на първо време това откривам :)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

• Автор

Май всеки ден откривам нови неща свързани с фотографията, които не съм и чувал преди това :D
Преди малко във фейса бяха попитали за една снимка дали е правена в HDR, но отговора беше:

Симулация от 5 кадъра с по 1 + и 1 - 

Какво ще рече тая симулация и как се постига, че гугъл нещо не ми помогна в случая, или не знам как точно да търся?!

Май всеки ден откривам нови неща свързани с фотографията, които не съм и чувал преди това :D

Преди малко във фейса бяха попитали за една снимка дали е правена в HDR, но отговора беше:

Какво ще рече тая симулация и как се постига, че гугъл нещо не ми помогна в случая, или не знам как точно да търся?!

Предполагам имат предвид че са експортнали от RAW 5 JPG като са направили еькспозицията на първата (почти) -2, следващата -1, 0, +1 и +2. Идеята е че в RAW имаш 12-14 бита, докато JPG са 8 т.е. има много допълнителна информация. Прави се с всяка програма, която може да коригира експозиция и да отваря RAW

• Автор

Имам въпрос за една опция на Canon-а: Auto Lighting Optimizer в какво положение трябва да е, или се избира според ситуацията?

Без да съм го ползвал до сега си беше на Standart, но може да се повиши до Strong, или да се намали на Low и изключено "Disable"!

Четох го това в книжката, но така и не разбрах как да го ползвам, и дали изобщо трябва да се ползва?!

Имам въпрос за една опция на Canon-а: Auto Lighting Optimizer в какво положение трябва да е, или се избира според ситуацията?

Без да съм го ползвал до сега си беше на Standart, но може да се повиши до Strong, или да се намали на Low и изключено "Disable"!

Четох го това в книжката, но така и не разбрах как да го ползвам, и дали изобщо трябва да се ползва?!

Да си призная честно не съм се задълбавал в това, но служи за оптимизиране на сцени с много голям контраст. Примерно човешка фигура в тунел. По спомени работи само за jpg и на стандарт е ОК

Предполагам имат предвид че са експортнали от RAW 5 JPG като са направили еькспозицията на първата (почти) -2, следващата -1, 0, +1 и +2. Идеята е че в RAW имаш 12-14 бита, докато JPG са 8 т.е. има много допълнителна информация. Прави се с всяка програма, която може да коригира експозиция и да отваря RAW

Т'ва е особено безсмислено обаче. Същото може да се постигне с мъничко играчка на lightroom и без изкарване на n кадъра.

Да си призная честно не съм се задълбавал в това, но служи за оптимизиране на сцени с много голям контраст. Примерно човешка фигура в тунел. По спомени работи само за jpg и на стандарт е ОК

"Малкото братче" на HDR-a. ROFL...

Редактирано от flare (преглед на промените)

Ай, изкараха го най-сетне. И без WiFi мамка им!

http://www.canonrumors.com/2014/09/official-canon-eos-7d-mark-ii/

Ай, изкараха го най-сетне. И без WiFi мамка им!

http://www.canonrumors.com/2014/09/official-canon-eos-7d-mark-ii/

Заменям моето wifi за 65 точки или 10кадъра/с. Може и за един от процесорите :)

Заменям моето wifi за 65 точки или 10кадъра/с. Може и за един от процесорите :)

Ем, ти к'во мислиш, аз да не чакам за лудо, а? :P

Сега обмислям как да започна дискусията с жената за моят новогодишен подарък.

П.П Е ти 10 кадъра в секунда (JPEG) ще има да ги сънуваш с твоя процесор :P

Ем, ти к'во мислиш, аз да не чакам за лудо, а? :P

Сега обмислям как да започна дискусията с жената за моят новогодишен подарък.

П.П Е ти 10 кадъра в секунда (JPEG) ще има да ги сънуваш с твоя процесор :P

Вярно си е. Аз за това си поисках :)

Иначе на мен ми е по-интересен :http://www.dpreview.com/previews/canon-powershot-g7-x

По параметри е много добра джобна сапунерка, даже ако я сравниш по данни е почти като G1XMII

Вярно си е. Аз за това си поисках :)

Иначе на мен ми е по-интересен :http://www.dpreview.com/previews/canon-powershot-g7-x

По параметри е много добра джобна сапунерка, даже ако я сравниш по данни е почти като G1XMII

Добре е. Мноо пари все пак. Но едно не разбирам. Как точно 100мм еквивалент, привлича любител на комини и джамове осми етаж като теб? :)

Добре е. Мноо пари все пак. Но едно не разбирам. Как точно 100мм еквивалент, привлича любител на комини и джамове осми етаж като теб? :)

Зарежи комините, това е за джоба. Щото в събота снимах от обяд до късна вечер и после ме боляха ръцете :) Но не се оплаквам много защото даже и на ИСО 3200 снимките са с много прилично качество. Даже се направих на маймуна и си пуснах ИСО-то на автоматично за да не изпускам момента :D

Зарежи комините, това е за джоба. Щото в събота снимах от обяд до късна вечер и после ме боляха ръцете :) Но не се оплаквам много защото даже и на ИСО 3200 снимките са с много прилично качество. Даже се направих на маймуна и си пуснах ИСО-то на автоматично за да не изпускам момента :D

Ще свикнеш. Моя с флаша, тежи повече от твоя, но вече не ми прави впечатление, а ти вероятно си по-як в ръцете от мен (както и 98% от човешката популация)

И не мисля да се оплаквам за бъдещото тегло на 7DmII :inlove1:

Ще свикнеш. Моя с флаша, тежи повече от твоя, но вече не ми прави впечатление, а ти вероятно си по-як в ръцете от мен (както и 98% от човешката популация)

И не мисля да се оплаквам за бъдещото тегло на 7DmII :inlove1:

Не, аз не се оплаквам (много). Но тогава се случи повече от половин ден да го държа основно в ръцете си. И както е леко разбалансиран в полза на обектива невинаги е удобен. ИНаче 7дМ2 е много добър, В момента вероятно най-добрата кропка на пазара, така че ти пожелавам успех в семейното наддумване за коледен подарък :)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Не, аз не се оплаквам (много). Но тогава се случи повече от половин ден да го държа основно в ръцете си. И както е леко разбалансиран в полза на обектива невинаги е удобен.

Според мен нещо не го държиш кат' хората. :P На мен основната опора ми е лявата ръка, хваща обектива отдолу така че ляга на цяла длан, центъра на тежестта в средата ѝ. Много стабилно и удобно. Като видя някой с две пръстчета да държи апарата отляво за тялото и направо падам от смях.

ИНаче 7дМ2 е много добър, В момента вероятно най-добрата кропка на пазара, така че ти пожелавам успех в семейното наддумване за коледен подарък :)

От твоите уста, в Божиите уши, дет са казали хората :D

Според мен нещо не го държиш кат' хората. :P На мен основната опора ми е лявата ръка, хваща обектива отдолу така че ляга на цяла длан, центъра на тежестта в средата ѝ. Много стабилно и удобно. Като видя някой с две пръстчета да държи апарата отляво за тялото и направо падам от смях.

От твоите уста, в Божиите уши, дет са казали хората :D

Не мисля че е от хватката, обектива е дълъг и тежък, почти 220 грама повече от канонския, а и като зумна и центъра на тежестта бяга. Но иначе не съжалявам и минута че съм с него, само понякога ми е дълъг та се замислям къде да наредя в списъка с желания 18-35 :)

само понякога ми е дълъг та се замислям къде да наредя в списъка с желания 18-35 :)

(досадно натякващо) ...ми аз ти казах :P

(досадно натякващо) ...ми аз ти казах :P

АМа в по-малко от 3-5% от случаите. Така че не е чак толкова критично. А и аз нямам проблем да ползвам "зум" като при твърдите обективи (ROFL)

• Автор

Един във Фейсбука се оплака, че му откраднали снимката и я разпространявали като тяхна! Пита дали има начин да я защити с воден знак например и как, но така, че да не може да бъде манипулиран след поставянето му - възможно ли е?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.