Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Държите вирус на компа? 2-10х.лв. глоба! в новия Наказателен Кодекс

Featured Replies

Големи "шарани" сте. Връзвате се на някакви приказки, проекти или кой знае.....

За да стане факт, то най - напред трябва да се дефинира що е вирус. Кой ще определя това има ли вирус или не, т.е специализиран софтуер ли или вашата антивирусна ще трябва да докладва. За вируси минават много неща, които не са съвсем такива - знаете го.

Та, много въпросителни настанаха - ааа??? 

Изобщо това няма как да стане реалност защото ще е в нарушение на доста точки от нашето законодателство. Техническото изпълнение също стои под "?"

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

• Отговори 62
  • Прегледи 6,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Имат го други държави, защо ние да го нямаме? Франция, мисля имат например такъв закон... Грешки ли? Постоянно ги правят. Преди няколко месеца четох за някакъв човечец дето имал някакъв нестандартен софтуер (не от известните) за отдалечено свързване, те го набедили, че искал да хаква системи.

Мисля нещо объркахте нещата. И аз в началото. Идеята за един такъв закон не е просто добра, това е задължителна норма. За справка: теми като "Хакнаха ми Фейсбука", "Не мога да си вляза в пощата" и др. - в подфорума има доста по въпроса. В немалко случаи жертвите знаят кой го е направил. Повечето онлайн идиоти пък използват външен софтуер да вършат мизерии, не инструменти дето са си ги създали. И! немалко са неграмотни злобарчета просто. Нека има център (то и сега има център за борба с киберпрестъпленията, но не знам върши ли работа, като се оплачеш - дано и не разбирам), управление, някаква структура. Тази структура да има нормативна база, на която основа да действа. След това да отиде при това магаре дето е крало фейсове, скайпи и е направило на някой живота черен за известно време, да му друснат една хубава глоба, да му размахат пръст и да го заведат в регистър. Да бъдат наети кадърни хора, които разбират за какво става дума и да седнат да изготвят всичко това, за да може следващия път някой като ви задигне реговете навсякъде (спазвайте интернет хигиена, дявол го взел!), вие поне малко от малко да си върнете самочувствието и някои от данните и да се почувствате, че има някой, който пази.

Еми, да, принципно пътят към Ада е постлан с добри намерения, така, че даже и да го приемат кой знай дали няма да е съставен от някоя канцеларска мишка и да има силата на пожелание.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Имат го други държави, защо ние да го нямаме?

По принцип е много добре да го има.

Но....

По-добре ще е без него, отколкото с него, но зле написан, с общи приказки и с възможности за всякакви тълкувания.

И @Black Power e прав, трябва първо да се направят дефиниции. Защото има програми предназначени да помагат, но могат да се ползват и за други цели. Кой ще решава за каква цел държиш тази програма на РС-то ?

Разбира се. Аз не знам има ли законова норма в момента, ако те хакнат държавата да те защити, а този който ти е навредил да получи наказание...

Дори и да има, мислиш ли че работи?

Офтопик пример: Познат подава жалба в незаконно строителство, че съседа е построил помещение на 1м в неговото място. Пристигат от общината и започват да му искат всякакви документи, с които да докаже че мястото е негово и къде са границите на имота му. Но не искат нищо от построилия сградата.

Та да не се получи хакнатия да отнесе глоба, защото не се е защититил....

България е страна на абсурдите...

• Автор

Големи "шарани" сте. Връзвате се на някакви приказки, проекти или кой знае....

Становища се приемат от 22.12.2013 до 04.01.2014 –  обърнете внимание колко са работните дни в периода.

После го вкарват за гласуване.

В текстовете пише за програма, а не за вируси. Вирус е подмножество на програма!

А какво е програма е дефинирано. Какво е вирус също е дефинирано.

Само да напомня че разликата м/у троянец и тимвю например, е само наличие/неналичие на уведомление за действие.

За защита на Фейсбук акаунт си има опция в самия акаунт. Просто трябва някой да я включи. Логването става само със специален код, който се праща на gsm-a. За всеки нов браузер(било то таблет, PC, laptop), отново се изисква код. Ако някой се опитва да те хакне, ти изпращат имейл с данните на крадеца, като местоположение, дата и час.  Само някой трябва да си активира настройката.

За защита на Фейсбук акаунт си има опция в самия акаунт. Просто трябва някой да я включи. Логването става само със специален код, който се праща на gsm-a. За всеки нов браузер(било то таблет, PC, laptop), отново се изисква код. Ако някой се опитва да те хакне, ти изпращат имейл с данните на крадеца, като местоположение, дата и час.  Само някой трябва да си активира настройката.

Ето я нагледно

Публикувано изображение

Май аз все ще съм глобен. Защото нарочно ги пускам вирусите при себе си - ако не го правя, с какво ще се занимавам и какво ще ловя... Заради едно хоби. И сега -все едно на НКВД трябва да се обяснява за какво се касае...

Дрън, дрън. Ще хванат някой за оная работа,  както Явор Колев хвана Арена и Замунда. Голям напън, ама само миризма. 

Има и програми,които ежедневно използвам,но просто съм престанал да чета последните версии на лиценза за краен потребител.Ами много от тях в новите си версии ми инсталират тулбари и цели програми,които може и да са описани в EULA-та,но повечето потребители просто се доверяват и ги ползват.

Ще дам за пример Ccleaner,utorrent,които официално са Freeware,но точно защото са безплатни търсят начини да се издържат.И по неизвестна причина Никой не ги нарича Adware,Riskware...,но като пусна някоя уважавана програма за откриване на подобни "чудеса" тя ги намира и се справя с тях,та даже и цели програми,които собственоръчно съм инсталирал - възнамерявайки да използвам Изчезват.

Как ще ме убедят,че програма с невероятно висок рейтинг в официални сайтове за споделяне на файлове е вредоносна,та и ще ми търсят сметка защо съм я инсталирал?

Волята ми е да имам вируси и знам ,че имам вируси .И не съм писал вируса.То тогава какво ще се случи ?

Tъпанари!

Само не разбирам тия как ще разберат, че някой държи вирус на харда? Кво, ще ходят от апартамент на апартамент за да проверяват? Успех!

Ами ти остави ами дано не проверяват с някоя програма дето мята фолсове ;)

Кой и как ще определя, кое е вирус и кое не!?Самите разработчици дори не успават в много отношения да се справят.Ако тази тема бе в моят сайт, отдавна да е заключена!

Другарю Владимир В. П., не с лошо :) Това че депутатите не знаят какво е вирус, не пречи. Те и точно определение на трюфел, вероятно не могат да дадат, ама го ядат.

А не мислите ли,че става въпрос за нещо друго. Нещо което променя и подменя системни файлове...  Зад всичко стоят парици  ;)

Чл. 419. (1) Който осъществи без разрешение достъп доинформационна система или до данни в нея, се наказва с лишаване отсвобода до две години или с пробация, като съдът може да наложи и глобадо десет хиляди лева.(2) Когато деянието по ал. 1 е съпроводено с копиране, използване,повреждане, заличаване, изтриване, разстройване, изменяне или блокиранена данни, наказанието е лишаване от свобода до три години, глоба илишаване от право по чл. 60, ал. 1.

Чл. 420. (1) Който противозаконно промени, възпрепятства илинаруши функционирането на чужда информационна система, като безсъответно разрешение:1. добави, измени, изтрие, копира, блокира или премахне данни;2. въведе, измени или премахне програмен продукт;3. използва програма, чрез която се възпрепятства или нарушавафункционирането на информационна система

Няма как да няма подобни текстове и мисля,че всеки тук ще се съгласи в необходимостта им. Но текста е мното двусмислен. 

Чл. 421. (1) Който:1. създаде, придобие или държи програма, която може да затрудниили наруши функционирането на информационна система и която серазпространява автоматично и без знанието или против волята напотребителя

Придобил и държи и същевременно програмата без негово знание се разпространява автоматично....Нещо ми намирисва,че под удара на закона  попадат и потърпевши потребители. Текстовете са уникални направо.

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

За какво изобщо се напъвате да коментирате тази безмислица, само си помислете колко персонални домашни компютри има да кажем само в София, колко време ще отнеме да ги проверят всичките дали случайно нямат вируси, ми екипа за борба с вредители тука в форума ще остане без работа! Поредният абсурд който няма да има абсолютно никакво приложение в действителност.

• Автор

Волята ми е да имам вируси и знам ,че имам вируси .И не съм писал вируса.То тогава какво ще се случи ?

Съвсем ясно е написано точно за твоя случай - до 4год. затвор и от 2 до 10х.лв. глоба.

Че и потвърждаваш умисъл :baby:

Изцяло си в ръцете на съдията/съдийката ;)

p.s

хора не умувайте дали това е абсурд. Нужно е писмо до НС че е! Защото после НС казва  :baby:- м'чи то никой не е възразил 

Редактирано от dossev_co (преглед на промените)

Обичам депутатите да гласуват тъпи закони . Луд съм от щастие когато после същите депутати  обясняват, че законът който са приели е виновен за еди-какво си

Пак ще си изпати някоя невинна женица като Гергана от тази простотия, аз ако съм достатъчно разбиращ да прецакам комповете в службата И ДА ИЗНЕСА ИНФОРМАЦИяТА , то естествено ще направя така, че да хванат някой който и хал-хабер си няма какво става ТЪПАНАРИ...ОТПЕчАТЪЦИ ОТ МИШКАТА ЛИ ЩЕ ВЗЕМАТ??? СМЕШНО Е.

Редактирано от Highagain (преглед на промените)

За какво изобщо се напъвате да коментирате тази безмислица, само си помислете колко персонални домашни компютри има да кажем само в София, колко време ще отнеме да ги проверят всичките дали случайно нямат вируси, ми екипа за борба с вредители тука в форума ще остане без работа! Поредният абсурд който няма да има абсолютно никакво приложение в действителност.

Ами законодателно ще спрем вирусите и писитата ни ще заработят на пълни обороти. Тогава няма да се налага да купуваме процесори и видеокарти за по 1000 лева, да не говорим за подобни в ценово отношение SSD-та. Нали се сещате как работи едно писи след преинсталация и как то работи след само една седмица браузване?

Те и сега си работят на пълни обороти компотите. Не винаги в полза на притежателя си, ама...:D

Трябва да има такъв закон,защото някое лапе като създаде някой скрипт и почне да го разпостранява по скайп и фейсбук за да краде акаунти.

Лично аз знам за няколко такива който са си купили програмки за флудене и спират нета на всеки на който видят ИП-то и после се смеят 1 час .Мисля,че 3000 лв глоба са достатъчни на такива за да може после и потърпевшия да се посмее.

Що за тема е тази? Защитата ми е конфигурация от три безплатни програми и нямам идея кой вирус може да ги преодолее. Половин година упорито и безуспешно търся такъв. И досега не съм успял да намеря нито един... Къде да ги намеря тези проверители и глобители? Те вероятно предлагат някои платени продукти - а аз изобщо не се интересувам от защити,които са на по-ниско ниво от моя безплатен сбирщайн...

Пак ще си изпати някоя невинна женица като Гергана от тази простотия, аз ако съм достатъчно разбиращ да прецакам комповете в службата И ДА ИЗНЕСА ИНФОРМАЦИяТА , то естествено ще направя така, че да хванат някой който и хал-хабер си няма какво става ТЪПАНАРИ...ОТПЕчАТЪЦИ ОТ МИШКАТА ЛИ ЩЕ ВЗЕМАТ??? СМЕШНО Е.

За това са създали антивирусните, защото хората са пропищели от такива като теб. :D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.