Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Затлъстяването - ужасяваща пандемия

Featured Replies

Ако обсъждате здравословните проблеми - ваша воля - това е факт и аз срещу ръжен не ритам. Но съм против социалната изолация и то много.

Темата е в Здраве и Медицина.

п.п. Започнахме интересен разговор и бихме могли да го продължим в друг раздел, ако някой отвори тема.

• Отговори 77
  • Прегледи 9,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не съм сигурна обаче, че ако бях такъв, щях да мисля по същия начин както сега. ;)

да си дойдем на думата :) Ако по-често разсъждаваш така ще почнем да се разбираме :)

Това че затлъстяването води до здравословни проблеми, не е основателна причина хората да се държат като ла**ари.

:yanim:

Не знам как да го кажа по-добре.

Темата е в Здраве и Медицина.

Да но офтопика почна с поста, който оспорих - че здравна министърка не я щат щото е дебела - не щото има здравословен проблем с дебелината. Това е социален и психологичеси проблем т.е. отношение към хората с наднормено тегло - изобщо не е по темата свързана с ефекта върху личното здраве...

да си дойдем на думата :)Ако по-често разсъждаваш така ще почнем да се разбираме :)

О, не очаквай това от мен!  :) 

Начинът ми на мислене не влиза в някакви наложени отвън норми, както е при всеки човек, който ползва собствената си глава. :P

Да но офтопика почна с поста, който оспорих - че здравна министърка не я щат щото е дебела - не щото има здравословен проблем с дебелината. Това е социален и психологичеси проблем т.е. отношение към хората с наднормено тегло - изобщо не е по темата свързана с ефекта върху личното здраве...

Значи би било добре да има тема за затлъстяването и в Психология и Психотерапия.

Всъщност, лично според мен, затлъстяването и анорексията са "болести на ума" в повечето случаи, отколкото нещо друго. 

Реално, огромно количество фактори оказват влияние, но освен психозите, най-големия бич на съвременното общество (не само България) е храната. Ядем ужасно изкуствена храна, всякакви го*на, сандвичи, МакДоналдс и прочее, пълни с хормони, антибиотици, консерванти, подсладители и какво ли още не. От там следват хормоналните дисбаланси, а от там вече става страшно - отново химия, да се възстановят нормалните нива и т.н. до безкрай... Децата ни предпочитат да "цъкат" на компа, телефона или конзолата по цял ден, вместо да излязат да покарат колело (свеж пример, позната купи на сина си, на 11 години, Allienware за 4к лв..детето излезе с оправданието, че "с колелото може да падне и да се удари)...

И все пак, има начин...Спорта, придружен с нормално хранене е единствения такъв...

Спорта, придружен с нормално хранене е единствения такъв...

Предпочитам генетиката :P

И обратно - ако там си зле - ни спорт ни хранене...

flare, съгласен съм с теб...донякъде. Какъвто и "ген" да имаш, процесите, свързани със стареенето на организма са много подобни при всички хора. Най-малкото, драстичното понижаване на нивата на тестостерон и разстежен хормон, ДХЕА и т.н., водят така или иначе, до еднакви резултати. Ще ти дам пример със себе си - до към 30-31 години винаги съм бил слаб - висок съм 172 см. и никога не съм минавал 65-67 кг. без значение с какво се храня, какъв нощен живот водя и какво работя...После, лека-полека, започнах да качвам някое друго кило, докато стигнах вариант 92 кг., високо кръвно, заседнал начин на живот и работа (сисадмин съм) и т.н. Мен лично, само спорта ме оправя - дали фитнес, дали плуване, дали харпунджийство...

Въпреки това, проблемите за младото поколение си остават - те хормонално би трябвало да са си наред и въпреки това, има очеизвадна тенденция към затлъстяване. Ама как няма, удри по цял ден ДоТА, УОУ, Лайнейдж и квото се сетиш, чипсове, кока-кола, мазни хамбургери от МакДоналдс и прочее гадости...Та в тоя ред на мисли, всъщност не се знае и те как са хормонално...

flare,

Аз съм програмист, (ако ще сравняваме игрите само Lineage съвпада, ама :P) ям каквото си искам, не спортувам и съм 190см/70 +/- 2-3кг от както бях в гимназията. И е ужасно вероятно да си остана така - точно копие на баща ми. Все пак имам още 5 години до 40, да видим. Границата на 30 я минах, когато всички твърдяха, че ще почна да качвам. Ако и на 40 не почна - аз съм прав :P

Познавам и обратните случаи - хора, които ядат съвсем нормално и при все това в мига, в който хапнат нещо вече са качили.

Иначе си прав. В общия случай си трябва или да внимаваш, какво ядеш или да спортуваш много - или и двете.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• 5 седмици по-късно...
Затлъстяването е по-опасно от войните и цигарите
Борбата с наднорменото тегло струва на света $2 трилиона и тенденцията се влошава

Проблемът със затлъстяването сред жителите на Земята е по-опасен от войните и цигарите, при което нанася по-големи щети на световната икономика от алкохолизма и климатичните проблеми. Това са тревожните тенденции от последното проучване на Глобалния институт "Маккинси", цитиран от Би Би Си. Данните показват, че затлъстяването струва на държавите 2 трилиона долара, или 2.8% от световния БВП. За сравнение: загубите от военните конфликти и от пушенето възлизат на малко повече от $2.1 трлн. При това броят на хората, страдащи от излишно тегло, ще се увеличава, смятат експертите от института. В момента 30 на сто от населението на Земята, или 2.1 млрд. души, са със свръхтегло или страдат от затлъстяване, което е около една пета от световното население. Прогнозите са до 2030 г. тази епидемия да засегне половината човечество.

Около 5% от смъртните случаи са заради затлъстяването. Именно затова развитите страни са принудени да харчат до 7 на сто от бюджетите си за здраве, за да се борят с последствията от този бич. Затлъстяването предизвиква заболявания като високо кръвно, диабет и рак, които на свой ред водят до разходи за болнични и загуби в производството. Изследователите призовават за по-систематичен подход в борбата с килограмите като контрол на порциите, както и за нова концепция за т.нар. fast food (бързо хранене). Лекарите препоръчват хората повече да се движат в противовес на заседналия начин на живот.

Сред предлаганите мерки са въвеждането на частичен контрол за някои пакетирани хранителни стоки. Докладът твърди, че това е по-ефективно от въвеждането на допълнителни данъци върху продукти с високо съдържание на мазнини и захар или кампании за общественото здравеопазване. Сред обсъжданите варианти са и програми за регулиране на теглото, както и призиви към работодателите да осигурят възможност за спорт на служителите си. Зачестяването на случаите на хора с наднормено тегло повишава риска от сърдечни и белодробни заболявания, диабет и някои онкологични заболявания, свързани с начина на живот.

Сред най-засегнатите страни са САЩ, Великобритания, Република Южна Африка (РЮА), Мексико, Япония, Индия и Китай. Процентът на затлъстелите хора в САЩ се е увеличил от 45% през 1980 г. до 72% през 2008 г. Актуалните данни за Великобритания, РЮА и Мексико също се приближават до 70%. Човек се смята за затлъстял, ако е с тегло много над нормата или има висок процент на мазнини в тялото. Най-разпространеният начин за преценка дали някой е с наднормено тегло е изчисляването на неговия индекс на телесна маса (BMI), който разделя теглото на височината на даден човек. Това може да се провери със специален калкулатор (достъпен в интернет). Ако даден BMI е над 25, то човекът е с наднормено тегло. Хората с индекс между 30 и 40 се смятат за затлъстели, а тези с над 40 трябва да се консултират с лекар.

http://www.segabg.com/article.php?id=727053

Формулата е проста - дебел концлагерист няма !  :)

Движение колкото може повече и ядене колкото трябва , а не колкото искаш....

И понеже това противоречи на човешката същност (с най-малко усилие - най-голямо натрупване) , резултатът е на лице - дебелеене !

Защото в природата по отношение на яденето има ограничения .

За човека обаче няма ....там където има , няма дебели (според показаната статистика - Китай преди и сега ) !

И защото лакомията ни е безкрайна !

Спасението е в разума !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Ще ви разкажа как аз се боря с килограмите.
Бях активен спортист 12 години, след като спрях с активният спорт не промених с нищо начина си на хранене, започнах работа зад бюро и резултата след година и половина беше 30 килограма отгоре. Стреснах се и започнах да търся варианти за отслабване. Първо започнах диетата на Дюкан, за 1 месец свалих 15 килограма. В резултата на тази диета първо почти си докарах подагра и второ качих 25 килограма в следващите 6 месеца. След това се обърнах към известен диетолог (няма да споменавам име). Освен че умрях от глад друг ефект нямаше. След време се записах в една програма и резултата от нея (вече 2 години откакто спазвам) е 25 килограма надолу.
Това което разбрах от личен опит е че най-добрият резултат се постига от комбинацията:

1. здравословно хранене
2. ползване на хранителни добавки
3. спорт поне веднъж седмично

Това са контактите на хората които ми помогнаха на мен.

Е-mail: http://kaldata.com

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Имам свеж пример...

Мой колега и много добър приятел преди 3-4 месеца се обърна към мен за помощ и за съвет. Седнахме, поговорихме си и полека лека стигнахме до някакво решение за начало...Държа да отбележа, че той е 120 кг., 185 см. височина - огромно наднормено тегло, BF % му беше над 35. Никога не е тренирал каквото и да е, последните му физически усилия бяха баскетбол...преди 10 години.

Тренировките ни са 3-4 пъти на седмица, основно базисни упражнения със свободни тежести, следвани от 10-15 мин кардио. Храната му не е по някаква стриктна програма, просто му дадох насоки, които да се старае да спазва - във всяко хранене да има протеин, въглехидрати до обяд, да не прекалява с мазнините, НО и да не ги спира, като мазнините му са основно зехтин или друга студено пресована мазнина, яйца и пр. Холестерола си трябва, особено при мъжете, прекурсор е на тестостерона...

Като хранително добавки - бърз едномесечен цикъл с л-карнетин (3-4 грама час преди тренировка) и верижно-разклонени аминокиселини след тренировка.

За 2 месеца е 7 кг. надолу, но това е основно вода,  със значително подобрени нива на енергия, желание за работа, както и доста осезаема физическа промяна - вече не е с евнухоидни пропирции, което ужасно много ме радва.

Извода какъв е? 

Хранете се нормално (без да се прекалява, но и не да се седи гладен) и се движете - дали ще е фитнес, кросове, някакви други тренировки или копане на лозето, няма значение.

Всичко е в баланса...

• 3 седмици по-късно...
11,5% от българите страдат от затлъстяване

11,5% от хората над 15 г. в България страдат от затлъстяване, информира БГНЕС. 11,3% от мъжете и 11,6% от жените са затлъстели. През 2000 г. общият процент на затлъстелите у нас е бил 12,4 на сто.

На Балканите страната ни се нарежда на второ място след Румъния, където 7.9% от населението е затлъстяло. В Кипър затлъстелите за 15,6 на сто, в Гърция – 17,3%, а в Турция 16,9 на сто.

Това показва изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), проведено в 30 европейски държави. Най-затлъстели са хората в Унгария, а британците са на второ място. Докладът е съставен на базата на данни от 2012 г., пише в. "Дейли Мейл".

Като затлъстял се определя човек, който има индекс на телесната маса 30 и повече. Това означава, че теглото на този човек е опасно за неговото здраве. Индексът се изчислява като се раздели теглото на човек в килограми на височината му в метри, умножена на квадрат. Здравословните стойности са между 18,5 и 25.

Най-затлъстели са хората в Унгария – 28,5 на сто, Великобритания – 24,7%, Ирландия и Люксембург с 23%, Малта с 22,9 на сто и Чехия с 21%. В дъното на класацията се нареждат Румъния със 7,9% затлъстели над 15-годишна възраст, Швейцария с 8,1%, Норвегия с 10 на сто, Холандия с 11,4%, Австрия с 12,8 на сто и Франция и Швеция с по 12,9% затлъстели през 2012 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4507062

Хората със затлъстяване у нас са с 1% по-малко, в сравнение с 2000г, което е обнадеждаващо.

Ще ми се да вярвам, че все повече хора ще се ориентират към здравословното хранене.

Ще ми се да вярвам, че все повече хора ще се ориентират към здравословното хранене.

Яйце на вестник ? Или филия с мас и сол ?

Яйце на вестник ? Или филия с мас и сол ?

За здрави хора става, но за тролове - не.

За здрави хора става, но за тролове - не.

Аха, значи дали храната е здравословна или не няма никакво значение.

Важно е да си природно здрав и всичко може да хапваш.

• 5 седмици по-късно...

Кулинарните престъпления на нашето време

Не забравяйте, че всичко консумирано с мярка е полезно, колкото и вредно да е

21 век, свят на престъпления и издевателства. Всеки ден се сблъскваме с грозната действителност на нашето съвремие. Дали обаче сме се замисляли колко престъпно се отнасяме към нашите тела, на какъв стрес са подложени и какви блюда им поднасяме?

Подобно на седемте смъртни гряха, международна платформа за поръчка на храна Foodpanda класира седемте калорийни бомби, ужасно вкусни и също толкова вредни, ако прекалим с количествата им.

Консумираните по цял свят пържени картофи са на второ място – любима храна на повечето хора. Българите са едни от най-големите консуматори на скорбеления зеленчук. Той е изключително полезен, ако не е пържен, но тогава не е толкова вкусен и предпочитан. Тъй като това е една от любимите храни на децата, се препоръчва да се консумира по-рядко, като се пържат в зехтин, вместо в олио.

На първо място са пръжките – тези апетитни, силно запържени сланинки са повече от вкусни, особено, ако са гарнирани с хубав сос или поднесени в качамак. Истината обаче е, че са изключително вредни, поради високото количество на мазнини. При честа употреба водят до повишаване на холестерола.

Третото място е за Фаст фууда – вкусни вредни, те са навсякъде около нас. В забързаното ежедневие няма нищо по-лесно от това да хапнем един бургер, с много сосове и майонеза. Това е предпочитана храна сред студенти и ученици, а прекомерната употреба определено може да навреди на правилното функциониране на организма. 

Дунда палачинка – за тези, които се питат какво е това – това е истинска калорийна бомба и представлява голяма палачинка, която се пече в тава. И макар малките количества на брашно и захар в нея има около 200 гр. масло, като прибавим и шоколада за намазването, я прави в престъпно вкусна и доста тежка.

Шоколадово суфле – този фонтан от вкусове и аромат е изключително разпространен и много вкусен. За съжаление в него има големи количества яйца, шоколад и масло. Комбинация, което е кошмар за нашето тяло.

► Месо със сметана – комбинацията е лоша и тежка, а когато е гарнирана и с топено сирене и гъби я прави истински убиец за храносмилателната ни система

Колбаси – на последно място са всички колбасни изделия. За съжаление, произходът на месото в тях е неясен, което ги прави опасни и вредни.

http://temadaily.bg/publication/25261-%D0%9A%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5/

Ама за сланинката нищо не пише.

Значи не е опасна.

Само на пръжки е опасна :D

...

Тия неща с такъв апетит ги ям, че авторката (най-вероятно) на тая статия ще позеленее от завист... "Кулинарно престъпление", "калорийна бомба"... яката работа.

Мойра, за пръжките специално, както запечения или запържен бекон, сланина и други животински мазнини, няма изследване, което да доказва повишаването на  холестерола в следствие на яденето им. Да не говорим, че от холестерол до холестерол има кардинална разлика. Дори напротив...

Мързи ме да го напиша, затова цитат от уикипедиа:

Дълбоко погрешно е да се заменят животинските мазнини в диетата с хидрогенирани (хидрирани) такива, заради това, че последните не съдържали холестерол!

Хидрогенираните мазнини съдържат високи нива наситени и транс-мастни киселини. Наситените мастни киселини увеличават размерите и намаляват плътността на LDL-C, което значително повишава риска от освобождаване на холестерола в кръвоносните съдове. Транс-мастните киселини блокират мембранните клетъчни рецептори за LDL-C, възпрепятстват неговото влизане в клетките и значително повишават риска за отлагане на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Доказано е, че транс-мастните киселини значително повишават риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания и диабет тип II.

Естествените растителни (олио, зехтин) и животински (краве масло, говежда и овча лой, свинска мас) мазнини почти не съдържат транс-мастни киселини. Наситените мастни киселини в природните мазнини са балансирани с късоверижни и ненаситени такива в съотношения, които са полезни за човешкото здраве!

Мойра, за пръжките специално, както запечения или запържен бекон, сланина и други животински мазнини, няма изследване, което да доказва повишаването на  холестерола в следствие на яденето им. Да не говорим, че от холестерол до холестерол има кардинална разлика. Дори напротив...

Lost™, благодаря ти, че си даде труда да ме поограмотиш! :)

• 2 месеца по-късно...

Учени: Болест, която хората си причиняват сами, погубва човечеството

Човечеството е достигнало съдбоносна граница. Според глобално изследване за вредата и опасностите от различните болести, публикувано в британското медицинско списание The Lancet, затлъстяването вече е по-голям проблем за здравеопазването, отколкото гладът и недохранването.

В наши дни над 2,1 милиарда хора – около 30% от населението на планетата, страдат от затлъстяване. Това е 2,5 пъти повече отколкото хората, които не си дояждат. Затлъстяването е причина за 5% от смъртността в световен мащаб.

Кризата на дебелеенето е не само медицински проблем. Общата финансова стойност на проблемите, предизвикани от затлъстяването върху икономиката, е около 2 трилиона долара годишно, което е 2,8% от световния брутен продукт. Тези щети са съизмерими със загубите, нанасяни от пушенето или въоръженото насилие – войни, конфликти и тероризъм, според новото изследване на Глобалния институт McKinsey (MGI).

Още по-лошото е, че проблемът се задълбочава. Ако се запази днешната тенденция, то към 2030 година почти половината от възрастното население на света ще тежи повече от нормалното и ще страда от затлъстяване. Както отбелязва генералният директор на СЗО Маргарет Чан: „Нито една страна не успя да се справи с този проблем и да обърне наопаки тенденцията на масовото затлъстяване”. Според официалните статистически данни, разпространение на затлъстяването от 2000 до 2013 година като минимум с 0,5% годишно е било отбелязано в 130 от 196 страни.

http://myclinic.bg/novini/1085-ucheni-bolest-koqto-horata-si-prichinqvat-sami-pogubva-chovechestvoto

• 2 седмици по-късно...

Затлъстяването се дели на 6 категории, лечението също е различно

Британски учени изследвалинад 4000 доброволци на възраст между 16 и 85 години, които имали индекс на телесната маса 30 или повече, с отчитане на техните демографски, здравословни и поведенчески характеристики

Британски учени от Университета в Шефилд идентифицирали 6 типа затлъстяване при възрастите хора и твърдят, че лечението е най-успешно, когато лекарите се съобразяват с характеристиките и особеностите на всеки от тях.

Учените изследвали данните от самонаблюдение от над 4000 доброволци на възраст между 16 и 85 години, които имали индекс на телесната маса 30 или повече, с отчитане на техните демографски, здравословни и поведенчески характеристики.

Методът се използва за измерване степента на затлъстяване при хората, но досега той не е включвал допълнителни фактори като здраве, социални различия, поведение.

43534543555.jpg

Тези категории са:

мъже алкохолици
здрави млади жени
здрави заможни възрастни
физически болни, но щастливи възрастни
нещастни и угрижени мъже и жени на средна възраст
мъже и жени със сериозни здравословни проблеми

Учените задавали на изследваните лица допълнителна информация за тяхното общо здравословно състояние - дали страдат от безсъние, умора, дали изпитват някакви болки, дали страдат от депресия, имат ли диабет или високо кръвно, дали са диагностицирани със сърдечно-съдови проблеми или рак.

Резултатите показали, че най-многобройна е групата на "здрави млади жени", при които са регистрирани най-позитивните здравни характеристики от всички участвали доброволци.

Групата на 'мъжете алкохолици" оказала сходни характеристики - с тази разлика, че при тях негативните последици се дължали на прекомерната консумация на алкохол. Характерното за тази група е, че тя е най-малко склонна да коригира теглото си, макар да се движи и прави физически упражнения повече от средното ниво.

Групата на "нещастните и угрижени на средна възраст" включва повече жени, отколкото мъже, демонстрира лошо ментално здраве и се оплаква от безсъние, нервност, напрегнато състояние, депресия, умора. Те по принцип смятат, че здравословното им състояние е лошо, но се грижат за намаляване на теглото и прилагат физически упражнения. Тази група консумира най-скромни количества алкохол.

Останалите три групи обхващат различните типове хора над средна възраст.

"Заможните здрави възрастни" демонстрират позитивни здравни характеристики (макар че сред тях има много хора с високо кръвно налягане), те консумират и алкохол над средното равнище.

Групата на "физически болните, но щастливи възрастни" демонстрира по-голям процент на хронически заболявания - остеоартрит, диабет, високо кръвно налягане. Но при тях се забелязва доста ниско ниво на депресивни състояния и тревожност.

Последната група - на хората със "сериозни здравословни проблеми" има най-много случаи на хронични заболявания и демонстрира най-високите стойности на индекса на телесната маса.

Изследването показва, че всяка една от тези групи се нуждае от различен тип лечение и се повлиява от  различен вид терапия. 

Резултатите от изследването са публикувани в новия брой на Journal of Public Health.

http://temadaily.bg/publication/27412-%D0%97%D0%B0%D1%82%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-6-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BE-%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
През 2030 г. българките ще са най-дебели в Европа

Световната здравна организация прогнозира в свой доклад, че през 2030 г. българките и белгийките ще са най-дебелите жени в Европа, а на континента като цяло ще се забелязва невиждано досега ниво на затлъстяване.

Р-р Лора Уебер от Британския здравен форум подчертава, че е необходимо да се вземат спешни мерки срещу затлъстяването.

Според СЗО най-зле ще бъде в Ирландия, където през 203- г. 89% от мъжете и 85% от жените ще са с наднормено тегло или затлъстяване. Българските мъже засега не се предвижда да са на върха на класацията по затлъстяване и наднормено тегло, но въпреки това процентите ще скочат рязко.

Организацията е проучила данните от 57 страни, като са заключили, че най-тежки проблеми като цяло с наднорменото тегло ще имат Узбекистан, Ирландия, Исландия, Латвия, Малта, Естония, Испания, Чехия, Полша, Гърция, Норвегия, Казахстан, Англия, Турция и Португалия.

http://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_4/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7-2030-%D0%B3-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0_501025.html

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.