Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли закон за 3 години давност за парното?

Featured Replies

Прав е.

Тези 80 лева, които не спирате да дъвчете, са всъщност един вид бонус или не знам точно как го наричат - ако платите всичко накуп.

И да - ще си видите всички фактури до последната.

Но като платите.

• Отговори 85
  • Прегледи 13,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Прав е.

Тези 80 лева, които не спирате да дъвчете, са всъщност един вид бонус или не знам точно как го наричат - ако платите всичко накуп.

И да - ще си видите всички фактури до последната.

Но като платите.

Това намерих в 1 адвокатски сайт.

".....Отговор от Вълев: Относно задълженията Ви към топлофикация положението е следното - когато топлофикация започне да търси правата си по съдебен път, те нулират сметката Ви до момента на подаване на исковата молба и така старите задължения вече не излизат на каса когато отидете да плащате сметките си. До този момент обаче при справка излиза, че дължите всичко, което не сте плащали независимо от давността. Те използват правното положение, че дори и да е минала давността ако платите задължението, то не подлежи на връщане. Касиерите не приемат първо плащане за новите задължения преди да погасите старите си и така на практика не можете да погасите новите си задължения, без да сте погасили тези, по които е изтекла 3- годишната погасителна давност. В ЗЗД обаче Ви е дадена възможност при погасяване на задължения към един и същи кредитор да изберете кое погасявате. На практика това би изглеждало така - внасяте по банкова сметка на топлофикация сумите за последните си фактури, а не на каса, като подробно посочвате, което точно задължение покривате - отчетен период, абонатен номер и т.н. и така на практика може да покривате новите задължения, по които не е изтекла давността. Важно е да пазите старателно платежните нареждания, тъй като при един евентуален иск в съда ще можете да ги предоставите като доказателство, че са вече платени. Може да опитате да погасите новите си задължения на касите на топлофикация или на касите на различни фирми, които приемат такива плащания (ако се съгласят да упоменат в бележката, която Ви издават, че погасявате най-новото си задължение, което изрично да е отбелязано, в едно със сумата от съответния отчетен период, абонатния номер, така че да няма съмнение, кое точно задължение сте погасили)"

А това ми е отговорил адвоката в сайта,сега го видях :)

"...Отговор от Вълев: Когато не ползвате апартамента може да се заяви това на топлинния счетоводител, за да не Ви начисляват прогнозна консумация. Веднъж в годината има изравнителни сметки и тогава следва да бъдат отчетени топломерите Ви, за да платите само общата сградна инсталация. Може в страницата на Топлофикация да следите фактурите си и по описаните в предишните коментари начини да заплащате задължението, което желаете. Ако имате нужда от адвокат, който да Ви представлява, пред когото и да е в България, може да се обърнете към кантората ни, като използвате виртуалния ни клон

Сега,след като прочетох отговора на адвоката разбирам,защо не ми бяха дадени фактури за да ги разгледам и ме натиснаха да ги платя.Не стига,че ме натискат да платя за суми които те не са успели да си приберат навреме,но и сметките са ми слагани така по осмотрение.Ми,аз мога да ги съдя за това ,защото топломерите в къщи ще покажат какво се отчита!

Редактирано от Exhibit A (преглед на промените)

Трябвало е да уведомите че не сте тук, че не ползвате нищо от услугите им.

Те ви водят като действащ потребител.

Направо си прекратете всякакви взаимоотношения с тая Топлофикация, е как аз направих преди 8 години.

Нищо че съм си у Абсурдистана де.

• Автор

Трябвало е да уведомите че не сте тук, че не ползвате нищо от услугите им.

Те ви водят като действащ потребител.

Направо си прекратете всякакви взаимоотношения с тая Топлофикация, е как аз направих преди 8 години.

Нищо че съм си у Абсурдистана де.

Аз обаче ще ги атакувам с топломерите,защото като се прибрах смених топломерите,че комшиите ги сменили всички есента и ми казаха да отида да ги сменя.Там в издадената ми фактура е написано какво показват аз пък взех,че ги и снимах и запазих старите топломери за всеки случай(от чужбина се научих всичко да пазя)Сега ще им изпратя писмо,че изисканите суми от тях не са реални и ще им изпратя фотокопие от всичко.Сега играта тръгва в друга посока.Ако те искат да се съдим нека заведат дело.За това са си траели до сега до като аз не отидох при тях.

Ок,ще продължим утре,защото съм на работа утре и трябва рано да ставам.Ще пиша какво съм направила нека тази тема да послужи за някои които е в сходно положение за да си търси правата по закон!Каква мафиотщина само!

Редактирано от Exhibit A (преглед на промените)

напротив знае каза 5 години и половина - точно това е въпроса че правно основание трябва да е само за 3 год

Е, и?! Хвана се за думата и намери големия пробив в поста ми?!

В първият си пост жената говори за пет години, на страница трета говори за пет години и половина. Но не точно тази половин година е най-важното. Във всеки следващ пост тя уточнява по още нещичко, което е пропуснала да каже… Точно за това и казах, че трябва да се обърне към адвокат и да обясни всичко точно и коректно.

Прочете ли отговора на адвоката специално към нея. А какъв извод си направи?! Изводът е, че госпожата изобщо не е заявила пред Топлофикация, че апартамента не се ползва. Това да стана ясно някъде от нейния пост и питане?! На нея продължават да й се начисляват прогнозни консумации. Ами нормално – и аз когато не съм в къщи и не могат да ми засекат водомера коректно, ми начисляват най-високата стойност кубици като консуматив за съответния отчетен период. Някъде да стана ясно дали при изравнителната сметка в края на сезона е възразила по някакъв начин?! Не. Тогава?!

Та – какво неясно има в това, което съм казала. Че трябва да намери начин да плати трите години. Че докато тя търси вратички да не плати, трите години така или иначе й висят, а лихвите продължават да текат и после, освен всичко друго и всички такси и разноски ще легнат на неин гръб. А както разбра предполагам, когато/ако Топлофикация заведе заповедно производство и тя не бъде открита на адреса, защото не е в България, точно всичко ще си приключи без тя да разбере и хем ще си плати за всичките години, защото няма да има как да направи точно това възражение за давност, хем ще плати и всичките разноски.

Знаеш ли колко хора има, които заради ненавременно плащане на 50 лв, след това са платили и 600 лв разноски по водене на изпълнителното дело на частния съдебен изпълнител?! 

Та?! Какъв ти е проблема?!

Никой не може да черпи права от неправомерното си поведение.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

И така до края на света! Ами свободна е да опита! :)

Както казах и по-горе - ние пишем в една тема, в края как ще постъпи решава само тя.

• Автор

напротив знае каза 5 години и половина - точно това е въпроса че правно основание трябва да е само за 3 год

ей това е важно, скоро го приеха и е мн добро решение за вашия случай

Да аз това мисля да направя да погася само за 3-те години,но след като видях фактурите и мисля да ги оспоря ,защото са ми писали суми без да съм живяла там!

Е, и?! Хвана се за думата и намери големия пробив в поста ми?!

В първият си пост жената говори за пет години, на страница трета говори за пет години и половина. Но не точно тази половин година е най-важното. Във всеки следващ пост тя уточнява по още нещичко, което е пропуснала да каже… Точно за това и казах, че трябва да се обърне към адвокат и да обясни всичко точно и коректно.

Прочете ли отговора на адвоката специално към нея. А какъв извод си направи?! Изводът е, че госпожата изобщо не е заявила пред Топлофикация, че апартамента не се ползва. Това да стана ясно някъде от нейния пост и питане?! На нея продължават да й се начисляват прогнозни консумации. Ами нормално – и аз когато не съм в къщи и не могат да ми засекат водомера коректно, ми начисляват най-високата стойност кубици като консуматив за съответния отчетен период. Някъде да стана ясно дали при изравнителната сметка в края на сезона е възразила по някакъв начин?! Не. Тогава?!

Та – какво неясно има в това, което съм казала. Че трябва да намери начин да плати трите години. Че докато тя търси вратички да не плати, трите години така или иначе й висят, а лихвите продължават да текат и после, освен всичко друго и всички такси и разноски ще легнат на неин гръб. А както разбра предполагам, когато/ако Топлофикация заведе заповедно производство и тя не бъде открита на адреса, защото не е в България, точно всичко ще си приключи без тя да разбере и хем ще си плати за всичките години, защото няма да има как да направи точно това възражение за давност, хем ще плати и всичките разноски.

Знаеш ли колко хора има, които заради ненавременно плащане на 50 лв, след това са платили и 600 лв разноски по водене на изпълнителното дело на частния съдебен изпълнител?! 

Та?! Какъв ти е проблема?!

Никой не може да черпи права от неправомерното си поведение.

След сношнят отговор на адвоката и надписаните фактури(макар и да не съм им светнала ,че не живея там)аз имам свалените числа от топломерите във фактура и мисля да се обърна към Топлофикация да ми изчислят наново колко имам да плащам,защото дори и сегашните фактури са доста.Това остановявам тези дни.Просто с всеки ден научавам по нещо.Трябва да го обмисля.Имам някаква идея вече.

Много дъвчене, много нещо. Като доста от важните неща са спестени.

Какво разбрах до момента, ако нещо не съм моля ме поправете..

Имате собственост в жилище, в което не живеете, защото сте в чужбина за постоянно. Жилището е с обща сградна инсталация в блока. И вероятно сте с разпределение от топлинен счетоводител. Дали е месечно или на годишен отчет - отделен детайл.

Нещото, от което произтичат задълженията ви е решението на общото събрание, в което сте избрали топлинен счетоводител и одобрявате неговата методика на разпределение. Та вероятно сте се  съгласили че примерно 25% са ви разходите за сградна инсталация (загуби). Колко са точно няма значение, зависи от топлоизолацията на сградата и други фактори,  Подписали сте договора  или това е направил упълномощен представител (домоуправител) по решение на общото събрание.. Между другото би трябвало да има и клауза че при неосигуряване на достъп за отчитане на ИРУ може да ви се начисли консумация на пълна мощност. Което едва ли е станало при начислени 50-60 лв. на месец., така че бъдете благодарни.

Тази сума действително е изразходена. Защото в студа температурата в необитаемото ви жилище е била 10 градуса, а не -10 като в някоя  необитаема къща без топлофикация.

Не е ясно дали не са предприети действия по събирането, което автоматично стартира нова давност. Това, че вие не знаете за такива поради отсъствието ви от станата не означава че няма.  Ако съответната топлофикация все пак са пропуснали - може да се позовете на давност, вече има достатъчно изписано в темата, а и не само.

За всички тарикатеещи се - малко поучително четиво как са уредени нещата оттатък. Могат и да де изхвърлят от собствения ти имот, ако не си плащаш сметките. http://hardwarebg.com/forum/entry.php/90-За-етажната-собственост-в-Канада

Не вярвам във Франция да е чак такова безпаричие, Там сигурно редовно си плащате всичко.

Edit: Сигурно си плащате и данък сгради и такса смет за имота, въпреки че не живеете тук. При забавяне също има лихви, но няма давност.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

За всички тарикатеещи се - малко поучително четиво как са уредени нещата оттатък. Могат и да де изхвърлят от собствения ти имот, ако не си плащаш сметките. http://hardwarebg.com/forum/entry.php/90-За-етажната-собственост-в-Канада

.

Ами съседката олекна от съдия-изпълнителя с два лаптопа, един настолен комп, плазмен телевизор, пералня.

Поне това споделя де, може и още неща да са й взели.

:(

Което показва верността на цитираното изложение. Няма пари за консумативи и общи разходи, но пък има за луксозно гъзареене - плазма, лаптопи, компютър и кой знае още какво. Едва ли е работила едновременно на 3 компютъра.

Един мой съгражданин (който го стреляха няколко пъти) е така - живее в панелка за 50 000, а кара кола за 500 000.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, 

Пиша Ви във връзка с Ваше запитване за задължения към "Топлофикация София" ЕАД. 

Действително има утвърдена правна норма, която определя, че задължения се погасяват по давност. 

Поздрави, 

Редактирано от Trichocephalus
1.2 Форумът да се ползва по предназначение. Той не е място за явна и скрита реклама, политическа агитация и други подобни. (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.