Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отново "за" и "против" аналоговия звук.

Featured Replies

• Автор

бухал, хайде не ми се прави на някакъв разбирач, защото като гледам май нищо не разбираш ! Прочети си отново поста на Филипов и после твоя пост !

Нарича се ирония. Но явно не се разбира от всеки. Можем да дискутираме по горния пост и току виж нещата станали малко по-ясни.

Редактирано от Buhal55 (преглед на промените)

• Отговори 102
  • Прегледи 14,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
...

High-End е маркетингово понятие и означава изделие от горната граница на ценовия диапазон. Много често цената е подобна на китайските ватове - умножена е по странни коефициенти между 10 и 1000 в зависимост от наглосста на продавача.

High Fidelity (Hi-Fi) си е инжинерно понятие и означава висока вярност.. За достигането и не трябват кой-знае какви измислени параметри. Справки едновремешния стандарт DIN45500.

И стигаме до персоналното за "висока приятност". Тан си е баш "на вкус и цвет товарищей нет"

Един иска главата му да става на тупан от бас, друг иска да му цвъркат пищяли, та дори и керамичи, трети пък иска специфични изкривявания с четни хармоници известни като "лампов звук".

Наскоро четох едно изказване на главния аудиоинженер на Music Fidelity (то е от преди 4-5 години), където тай казва че в едно Hi-End изделие високата цена е вследствие не толкова на някакви супер-технологии, а на дизайна, изпозлваните материали за предния панел и "екстрите" :). Това по повод първия техен евтин DAC - V-DAC. Та пичът си обясняваше как между Hi-Fi и Hi-End няма чак толкова голяма разлика в използваната компонентна база (тук естествено не говорим за сравнение с компонентите ползвани в Тъндър и Кода явно)...

Нарича се ирония. Но явно не се разбира от всеки. Можем да дискутираме по горния пост и току виж нещата станали малко по-ясни.

Регистрирал си се...за да правиш измислени дебати и дискусии на тъпи теми за раздумка... Нарича се "трол"

• Автор

Наскоро четох едно изказване на главния аудиоинженер на Music Fidelity (то е от преди 4-5 години), където тай казва че в едно Hi-End изделие високата цена е вследствие не толкова на някакви супер-технологии, а на дизайна, изпозлваните материали за предния панел и "екстрите" :). Това по повод първия техен евтин DAC - V-DAC. Та пичът си обясняваше как между Hi-Fi и Hi-End няма чак толкова голяма разлика в използваната компонентна база (тук естествено не говорим за сравнение с компонентите ползвани в Тъндър и Кода явно)...

Не знам до колко е прав този човек и дали наистина основните финанси отиват в горецитираното изказване но вчера имах среща с интересни хора. Та там се обсъждаха някои проблеми от сферата на  Hi-Fi звука. За пръв път видях как се използва въглерод и волфрам за постигане на качество и какво се очаква като резултат. Честно казано бях впечатлен от постигнатото. Пред очите ми човек, който току що си купи един доста сериозен усилвател го отвори и започна "тунинговането" му. Замениха се едни скъпи детайли с други скъпи детайли. Тези детайли не бяха свързани с дизайна на "желязото". Чух работата преди и след тунинга. Разликата беше осезаема дори и за нетренирано ухо. Не съм почитател на HI-End но по отношение на HI-FI съм доста запален. Само да допълня, че двете слушания бяха направени с един и същи плеър и колони и при еднакви условия.

Регистрирал си се...за да правиш измислени дебати и дискусии на тъпи теми за раздумка... Нарича се "трол"

Браво! Разкри ме. Щом темата ти е тъпа защо се чувстваш длъжен да я коментираш?

Макар да не съм аудиофил чета темата, защото ми е интересна.Не вземам участие, защото не съм компетентен по темите за аудиото, но вече като че ли ми писна да чета.Превърнахте го на детска градина тука :mad:

А пиша , защото си изказвам мнението от прочетеното дотук! От 29 поста-половината обиди и дразги.Който се обидил,обидил-дреме ми на швепса...

На обидилите се от моя пост-звинети! Ади коментирайте учтиво, че и на некомпетентните в тази свера като мен да им е интересно.Ку убичати!

:offtopic_s:

Аз още отдавна в мой пост казах, че теми от този род, не са за ТОЗИ ФОРУМ. Хората, разбиращи от това във форума се броят на пръстите на едната ръка. Другите не ги коментирам. Колега Buhal55 това трябваше да го забележиш и прочетеш внимателно а не да пускаш нова тема във форум със 160000 дечурлига. Все едно Наско Пъчов се изправил и чете лекции за Hi-FI! Та дори и участие взема. Колкото до скалата - не е трябвало да четеш тази тема, щом не ти е интересна.Аз така правя.Погледнете поста на "flare" не че е приятел, но колко Интелигентно и със подход за разбиране се е постарал да обясни всичко, така, както го разбира.Някой да му е направил забележка?И не трябва. Форумът е такъв, за да се получават дразги.Някой да ме е видял да давам мнение за конфигурация и нейното купуване? Да ме е видял да пиша за Линукс мои мнения?Що ли не седнете на смотаните си гъзове и като нещо не Ви е ясно, да го прескочите или попитате за коментар?Тя тази техника не е за селски момчета с празни кесии!Вие сте на ход, само да не е над 100 децибела.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Нещо май не ме разбра,а? Както и да е...

Чети си целият пост синко.Не ми обяснявай и ти го казвам за 3 път

Ако е вярна написаната от теб възраст в профила ти сме горе-долу набори и едва ли имаме значителни разлики в това, което чуваме.

Значителна част от знанията ми по звукотехника са от дълбоко уважавания от мен тогава доцент Славчо Маляков..

Това вашето "аудиофилство" си е религия или ако щеш секта.  В какво вярвате си е ваша работа стига да  не натрапвате по форуми и други места някакви метафизични глупости за посоки на кабели и че трябва да давам по няколкостотин лева за кабелче. След като абсолютно същата работа върши и такова за 10 лв. Не ти пробутвам китайския боклук за лев, в който няма нито жили,нито ширмовка  и е направен от неизвестно какво.

Написал съм го преди 5 години, чети http://www.kaldata.com/forums/topic/104290-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB-%E2%80%93-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BB/

Хайде и тук някои моменти

http://premium-a-class.ru/content/view/12/15/

http://premium-a-class.ru/content/view/10/15/

Та си приказвайте глупостите за лампените шишета и грамофоните в сектата. Както е казал лирическият герой на Алеко Константинов - Има ли сте бол пари - дали сте ги. Защото искате да искарате повече от глупаците, които ви вярват.  Макар че всички сме зле със слуха в съвременния зашумен свят. 

Нали не мислиш че даващите десетки милиони за подобни неща http://hardwarebg.com/forum/showthread.php/199610-%D0%98%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC го правят за  да получат някакво естетическо наслаждение?

Да се върнем на темата. Уж "еталонното" CD е вече на 35 години. Създадено е да се оправят някои неща. Плюсове много. Презапис без загуби. Добра динамика и качество. Не се износва. и трайност. Неголеми габарити и удобство при ползване. Като минус май само недобро възпроизвеждане на спектъра на високочестотните ударни инструменти.

Не съм вярвал, че най малкото ТИ ще се усъмниш, че нещо от профила ми не отговаря на реалното  АЗ! Аз съм един от хората, които никога и под никакъв предлог не са се крили в него. Не ме е срам или се притеснявам за написаното от мен. Нататък, постът ти ми е безинтересен. Славчо Маляков го познавам малко по рано от ТЕБ! И много дълги години съм поддържал контакт с него, а не само 4.

Не към теб, а към почналия темата. Докато писах неговият пост беше последен.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Не към теб, а към почналия темата. 

Аз точно с това съм почнал коментара си:   "Колега Buhal55 това трябваше да го забележиш и прочетеш внимателно а не да пускаш нова тема във форум със 160000 дечурлига."

Чети си целият пост синко.Не ми обяснявай и ти го казвам за 3 път

КО? :ohmy:

пп.Сега гледам и надолу какво се е писало в темата... Абре приятел стегни се малко бе! В поста на г-на Филипов от 1000 километра си личи , че е имал предвид Бухала.Ама ти пак разбрал недоразбрал, дращиш ли дращиш! Не знам кой не чете! 

Пий си хапчетата бре човек!

Нищо лично-уважавам те, но понякога не се усещаш какви ги ,,плямпаш,,!

Последен офтопик, че ми писна :offtopic_s:

КО? :ohmy:

пп.Сега гледам и надолу какво се е писало в темата... Абре приятел стегни се малко бе! В поста на г-на Филипов от 1000 километра си личи , че е имал предвид Бухала.Ама ти пак разбрал недоразбрал, дращиш ли дращиш! Не знам кой не чете! 

Пий си хапчетата бре човек!

Нищо лично-уважавам те, но понякога не се усещаш какви ги ,,плямпаш,,!

Последен офтопик, че ми писна :offtopic_s:

Знаеш ли! Много хора биха ти го казали, но не искат. Но аз определено мога! От как си се регистрирал, 60% от коментарите ти са пълен ОФТОПИК! А като ти е писнало, никой не те е канил с плоска във форума. Погледни: "Който се обидил,обидил-дреме ми на швепса..." Ти не си за този подфорум, а за швепса си има успокоение, което явно не го знаеш.Защо не коментира преди Филипов за кого се отнася? Погледни само в колко твои участия имаш вдигната тази табела. Поне си доблестен и твърде често си признаваш!

Знаеш ли! Много хора биха ти го казали, но не искат. Но аз определено мога! От как си се регистрирал, 60% от коментарите ти са пълен ОФТОПИК! А като ти е писнало, никой не те е канил с плоска във форума. Погледни: "Който се обидил,обидил-дреме ми на швепса..." Ти не си за този подфорум, а за швепса си има успокоение, което явно не го знаеш.Защо не коментира преди Филипов за кого се отнася? Погледни само в колко твои участия имаш вдигната тази табела. Поне си доблестен и твърде често си признаваш!

1.Не съм писал преди Филипов, защото не бях във форума!

2.Не вземам ,,участие,,относно темата, защото не съм компетентен-просто чета, защото ми е интересна!

3.Дали коментарите са ми офтопик има кой да си прецени-мисля и аз съм помагал...

4.Вдигам табелата за разлика от теб (на когото доста коментари са ти такива) защото има доблест да си го призная, когато е така!

5.А ти какво мислиш за мене-дреме ми на швепса!

А аз ще ви го кажа - вие сте ********** едит : хайде ще се сдържа, че пак ще изям някакъв БАН.

Записите от грамофонна плоча (винил) в некомпресиран flac формат нямат никакви загуби и пак ще звучат като плочата, но проблема е, че тия цифрички ти ги декодира процесор, после за да се превърнат в ток, минават през цифрово-аналогов преобразувател и аудио-чип и тук се сговнява абсолютно всичко.

Аз лично никога няма в 21-ви век да почна да търкалям грамофони и плочи. Естествено е, че аналоговия звук е много по-добър от едни цифрички, но аз примерно ако искам да си слушам някаква песен пусната преди 1-2 дена или просто да си дръпна нещо от нета, закъде съм с тия вашите плочи ? Мисля, че на компютъра е много по-удобно, от колкото цял живот да се мъчиш да събираш плочи. Ами на мене преди минута ми хрумна за една песен и искам да си я пусна веднага...или да търся плочи ? Щото аз всекидневно попадам на нови парчета и слушам все нова музика и леко тъпичко да си имам една купчина плочи и да слушам само тях отново и отново.

Сега сме 21-ви век. На всеки концерт или тур, изпълняващи се песни създадени преди няколко месеца, ще ги пускат от плоча, бабената ви трънкена... Естествено, че се пускат от компютър/лаптоп с всичко в flac формат без никаква компресия и звукови карти за 1500 лева и компютрите със софтуер се свързват със сложни DJ-ски пултове и смесители, за да може да ви прави ефектите. Как очаквате да става ? Докато народа вика, DJ-я да ви мести разни плочи и намества игличката ?

На компютър също може да се изкара качествен звук - не случайно са измислени lossless формати (FLAC) и се продават звукови карти за над 2000 лева.

Сега всичко се изсвирва и озвучава от компютър.

Не знам си колко хиляди за грамофон може да даде само човек, който има твърде много парички за пилеене.

Редактирано от Атанас Пачoff (преглед на промените)

А аз ще ви го кажа - вие сте ********** едит : хайде ще се сдържа, че пак ще изям някакъв БАН.Записите от грамофонна плоча (винил) в некомпресиран flac формат нямат никакви загуби

А аналогово-цифровия преобразувател? :P

аналоговия звук е много по-добър от едни цифрички

Няма цифров звук. Заглавието на темата е неточно. Звукът по природа е аналогов. Може да са цифрови записът и част от обработката.Цифровите записи на каквото и да е, по дефиниция са могат да са по-добри от аналоговите. Но това с плочата е грешен пример, защото вече веднъж е имало загуби от запис на плоча и ти добавяш към тях тези за конверсията в цифров запис.И всички последни коментари изместват темата, вместо да се коментира цифрово срещу аналогово, се коментира осново качеството на възпроизвеждане само в аналоговата част - усилватели, кабели, колони т.н.

Редактирано от flare (преглед на промените)

А аналогово-цифровия преобразувател? :P 

Той мисля, че беше само за микрофона и line-in

Мда, прав си. Но сигналът се записва от плочата с много качествена апаратура и не вярвам да оказва чак такова влияние, че първо от аналогов се е превърнал в цифров.

Той мисля, че беше само за микрофона и line-in

Мда, прав си. Но сигналът се записва от плочата с много качествена апаратура и не вярвам да оказва чак такова влияние, че първо от аналогов се е превърнал в цифров.

Оказва си влияние, честота на дискретизация, нива на дискретизация....

• Автор

Добър вечер на всички порядъчни люде.

Не мога да повярвам, че тази тема се изкриви и изроди до такова ниво. Не съм предполагал, че по голямата част от присъстващите тук............абе хора толкова ли няма какво хубаво да си кажем? Мислех си, че по този начин ще науча нещо ново. Грешка.Единственото което научих е как едни хора /мнозинството/ само чакат едни други хора / за съжаление единици, които ако държите поименно ще изброя/ се апитата да кажат нещо, което наистина си струва да бъде чуто и запомнено за да им кажат кви са ......квото се сетите. Това ли е идеята? Това ли търсех ? Що се отнася до последните мнения на форумеца от Велико Търново с ник  lz4jw: да господине Вие сте напълно прав но късно разбрах какво е качеството на масата потребители в този форум и сега ще си нося последствията. Що се отнася до skalata 73: братле не се сърди но имам чувството, че лесно се палиш. Знаеш ли не си струва. Свестни човеци в днешно време все по-рядко се срещат и не е разумно да пилеем познанствата си с тях. / па и макар да е само в някой форум/. Признавам, че винаги много съм "обичал" инженери да ми обясняват как да играя бридж или какво е HI-FI. Да могат да ми бъдат от полза но не опитвайки се да ме разубедят или надменно обяснявайки ми колко съм зле и как не съм прав. На всички останали плебеи ще кажа едно и ще го обясня простичко за да ме разберете./ особено тези от Свиленград/: Опитвате се да ме убедите, че и ферари и запорожец ще возят еднакво. Ако тунинговаме заза и му сложим инжекцион и турбо работата съвсем ще спи. И двете ще свършат еднаква работа тогава `що да наливаме пари за ферари като може и заз. Сигурно е така но......не се ли чувствате измамени с кофти менте? lz4jw каза, че темата не е за хора /цитирам по памет/ слушащи монотонна нечленоразделна негърска реч или отчайващия вой на разтърсващ нормалното човешко съзнание турбо фолк и чалга. Тя /темата/ беше адресирана към хора от друго умствено съсловие. Признавам, приятно съм изненадан от факта, че бях обект на внимание от страна на   lz4jw и skalata 73. Господа ако не възразявате бих се радвал да продължа /и задълбоча/ познанството си с Вас. От тук натакък ще приемам всякакъв разумен и добре мотивиран коментар от хора проявяващи уважение към другите! Всички останали селяндури..........вие си знаете.

Е те първоначално някоя група/изпълнител да не би да си записва изпълненията на плоча или на касета ? Да не се окаже пак, че го записват първоначално в цифров формат.

не вярвам да оказва чак такова влияние, че първо от аналогов се е превърнал в цифров.

Напротив. Това е ключовият момент.Ако сигнала директно се превърне в цифров имаме само загубите от АЦП-то.Ако сигнала се запише на плоча имаме загубите от първия запис - преди производство на матрица и после от плочите.Обаче ако презапишеш плоча във флак ги имаш и двете заедно и очевидно е най-лошия избор.

Пъчов

Дори фамилията ми не можеш да напишеш.

Бухал ! Извинявам се ако съм те обидил (със сигурност те обидих) просто ми се струваш като някакъв трол, отварящ дискусии само за раздумка. Но явно не е така. Аз лично не бих почнал в 21-ви век да размятам плочи (написал съм защо в горния ми пост). Но стига. И от компютъра може да се изкара някакво качество, но не може да се мери с това на плочата или на друг аналогов носител.

Това е моето мнение, колкото и глупаво да ти се струва то.

Редактирано от Атанас Пачoff (преглед на промените)

.... Всички останали селяндури..........вие си знаете.

Моля въздържайте се от обиди на съформците. Никой не е освободен от добрия тон в този форум!!!

Е те първоначално някоя група/изпълнител да не би да си записва изпълненията на плоча или на касета ? Да не се окаже пак, че го записват първоначално в цифров формат.

Едно време се записваше в аналогов формат, на ленти. А още преди това се е записвало дирекно на плочи :)

• Автор

А аналогово-цифровия преобразувател? :PНяма цифров звук. Заглавието на темата е неточно. Звукът по природа е аналогов. Може да са цифрови записът и част от обработката.Цифровите записи на каквото и да е, по дефиниция са могат да са по-добри от аналоговите. Но това с плочата е грешен пример, защото вече веднъж е имало загуби от запис на плоча и ти добавяш към тях тези за конверсията в цифров запис.И всички последни коментари изместват темата, вместо да се коментира цифрово срещу аналогово, се коментира осново качеството на възпроизвеждане само в аналоговата част - усилватели, кабели, колони т.н.

Навярно е така обаче.....всичко това не върви ли комплект? Уредите, които ще възпроизведат звука от съответните носители на запис не са ли част от "общия изглед"? А иначе за формата на звука спор няма. Така е.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.