Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изправяне на променлив ток на трансформатор

Featured Replies

• Автор

Реших да се вслушам в съвета на the professor и Росен Александров,да изхвърля руските диоди и радиатор затова отидох до магазина и си купих нови диоди 10а10,керамични кондензатори 10 нанофарада-63 волта и нови кондензатори пак 25 волта 10000 микрофарада.(на Rubycon-само такива имаше).Интересува ме следното:Пак ли да ги вържа като старото(с руските диоди) което значи:Отпред от трансформатора единия плюс на единия диод и едното краче на керамичния кондензатор,другия плюс на другия диод и едното краче на втория керамичен кондензатор,отзад понеже няма да има радиатор ще трябва да събера двата диода и двата керамични кондензатора в едно(общ мост) и от този мост едно кабелче до моста от плюсовете на двата кондензатора от по 10000 микрофарада и до лустер клемата.Ако бъркам моля някой който разбира да ме поправи. :ohmy:

Публикувано изображение

Редактирано от KGKulata (преглед на промените)

• Отговори 164
  • Прегледи 31,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

ако трансформатора е със средна точка:

Публикувано изображение

ако е без:

Публикувано изображение

ако е със средна точка и ползваш схема грец, просто средната точка не я възваш никъде и ползваш двата края на намотката и пак по схема грец (но тоя вариант става само когато двете вторични намотки са навити в една посока - това се проверява ако между двата крайни извода измериш 24 волта, ако са навити в противоположни посоки, ще измериш 0 волта, в тоя случай дори първата схема няма да работи както трябва). но имай в предвид че напрежението когато се ползва средната точка е 2 пъти по ниско, от това когато тя  не се ползва (когато тя не се ползва получаваш намотка която има навивки = на сумата от навивките на двете намотки и на двойно повече навивки - двойно по високо напрежение)

колко волта захранване иска усилвателя? и дали иска двуполярно или еднополярно, щото тогава ще ти трябва друга схема на свързване...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

ако трансформатора е със средна точка:

Публикувано изображение

ако е без:

Публикувано изображение

ако е със средна точка и ползваш схема грец, просто средната точка не я възваш никъде и ползваш двата края на намотката и пак по схема грец (но тоя вариант става само когато двете вторични намотки са навити в една посока - това се проверява ако между двата крайни извода измериш 24 волта, ако са навити в противоположни посоки, ще измериш 0 волта, в тоя случай дори първата схема няма да работи както трябва). но имай в предвид че напрежението когато се ползва средната точка е 2 пъти по ниско, от това когато тя  не се ползва (когато тя не се ползва получаваш намотка която има навивки = на сумата от навивките на двете намотки и на двойно повече навивки - двойно по високо напрежение)

колко волта захранване иска усилвателя?

Това което ми обясняваш за теб е просто но за мен е висша математика защото грам не съм го учил.Това което се опитах да разчета от схемите е че:Първата е обяснението ми от пост 51(предният) и че няма да сбъркам ако го вържа както съм го обяснил там.Ще изкарам напрежение 16.80 волта.От втората схема това което се опитвам да видя е че без D3 и D4 e като първата схема но не е отбелязана средната точка но в случая на втората схема D3 и D4 са поставени като 3 и 4 диод не пропускащи напрежението към минуса на кондензатора от двата плюса на трансформатора,или долните изходи на D3 и D4 са минусите към кондензатора и лустер клемата и в крайна сметка на лустер клемата ще получа около 24 волта и ще ми гръмне усилвателя.Така ли? :huh:

я кажи на колко волта е усилвателя, а после да мислим, че иначе има много писане. при втората схема ще имаш около 36 волта, а при първата около 18, като се филтрира с кондензатор напрежението става 1,41 пъти по високо...

• Автор

я кажи на колко волта е усилвателя, а после да мислим, че иначе има много писане. при втората схема ще имаш около 36 волта, а при първата около 18, като се филтрира с кондензатор напрежението става 1,41 пъти по високо...

Thunder 2060.-на 12-14 волта-за кола.При първата схема с руските диоди ми изкарва 16.60 волта но като включа усилвателя към напрежението пада към 15.80 волта.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Усилвателя е 2X60W на 4 ома или 1X150W в мостов режим. Не вярвай, че е 1000W, ако беше тази мощност предпазителя му трябва да е 70-80 ампера, а силно се съмнявам да е толкова!! Раздели "мощността му(1000W)" на напрежението, на което работи и ще получиш тока, който ще му е необходим спрямо захранващото му напрежение. 

Редактирано от selekt8517 (преглед на промените)

• Автор

Усилвателя е 2X60W на 4 ома или 1X150W в мостов режим. Не вярвай, че е 1000W, ако беше тази мощност предпазителя му трябва да е 65-70 ампера, а силно се съмнявам да е толкова!! Раздели "мощността(1000W)" на напрежението, на което работи и ще получиш тока, който ще му е необходим спрямо захранващото му напрежение. 

И той като повечето китайски боклуци-пише едно а пък е съвсем друго.Предпазителя му е 30 ампера.Важното е че ми върши чудесна работа вместо да събира прах в мазето.Измерих напрежението с мултицета по първата схема с руските диоди.Без включен усилвател е 16.60 волта а като включа усилвателя(без музика)е 15.80 волта.Да сменя ли диодите и да го направя трансформатора като в пост 51 ? :ohmy:

Прави го в схема грец с 4 диода, виждам, че кондензаторите си купил са хубави. Диодите, които си купил какви са?

Усилвателя е 2X60W на 4 ома или 1X150W в мостов режим. Не вярвай, че е 1000W, ако беше тази мощност предпазителя му трябва да е 70-80 ампера, а силно се съмнявам да е толкова!! Раздели "мощността му(1000W)" на напрежението, на което работи и ще получиш тока, който ще му е необходим спрямо захранващото му напрежение. 

Ти май изчисляваш тока на ел. крушка с нажежаема жичка а не на усилвател ! Полезната мощност без значение колко е няма нищо общо с мощността която ще е необходима за захранването му.

• Автор

Прави го в схема грец с 4 диода, виждам, че кондензаторите си купил са хубави. Диодите, които си купил какви са?

На диодите пише 10а10 MIC -и представа си нямам какви са.Ако го направя с 4 диода ще излезе напрежение 36 волта и ще пуклясам усилвателя :no-no: -the professor така каза.С двата диода и средната точка са 16.60 волта-бива. :) Някой може ли да ми каже най сетне връзването на трансформатора както съм го описал в пост 51 правилно ли е? :huh:

Ти май изчисляваш тока на ел. крушка с нажежаема жичка а не на усилвател ! Полезната мощност без значение колко е няма нищо общо с мощността която ще е необходима за захранването му.

Така като гледаш тази схема колко ще е изходната мощност, спрямо дадените напрежения и тоци??

На диодите пише 10а10 MIC -и представа си нямам какви са.Ако го направя с 4 диода ще излезе напрежение 36 волта и ще пуклясам усилвателя :no-no: -the professor така каза.С двата диода и средната точка са 16.60 волта-бива. :) Някой може ли да ми каже най сетне връзването на трансформатора както съм го описал в пост 51 правилно ли е? :huh:

Ако го направиш с 4 диода ще ползваш само едната намотка на трафа.  Между плюса и минуса на диода слагаш 10nF кондензатор и така на 4-те диода.

post-337133-0-90325000-1402927711_thumb.

post-337133-0-70752100-1402929004_thumb.

Така като гледаш тази схема колко ще е изходната мощност, спрямо дадените напрежения и тоци??

Нямам идея ! 100тина най вероятно.

• Автор

Като се замисля едва ли е 2х60 вата на 4 ома защото мойте две колони са по около 150 вата на 4 ома.Двата най големи високоговорителя са ми по 100 вата а волтажа на усилвателя съм го намалил до дупка на 0.2 волта(виж снимката) и ако усиля докрай музиката ще пръсне високоговорителите-стопих и кабела на бушона.Ако увелича волтажа на усилвателя от 0.2 волта до край на 5 волта високоговорителите без музика се изпъват на вън.Ако пусна музика на тази мощност при ниво от 5 волта ще ги гръмна преди да съм увеличил музиката и до средата.Говоря за 2 х 100 вата на 4 ома високоговорители-доста над параметрите 2 х 60 вата.Много ме съмнява че е за 2 х 60 вата при положение че 2 х150 ще ги гръмне едва на ниво от 0.2 волта...ами при ниво 5 волта?

Публикувано изображение

направи първата схема - със средна точка и 2 диода. нормално е леко да падне напрежението, като се натовари трансформатора, не се притеснявай за напрежението - 1-2 волта отгоре не са фатални. стабилизатор на захранване за усилвател не се прави - вкарва шумове, когато трансформаторът е с твърда характеристика само изправител + кондензатори директно към захранващия вход на усилвателя.

Публикувано изображениена въпросната схема + се взема от общата точка на диодите, а минус от средната точка на вторичната намотка на трансформатора, лично мнение е че не трябва да се слагат керамични кондензатори на диодите (защото ще тече обратен ток, колкото и да е малък,  - кондензаторите пропускат променливия ток). паралелно на елекролитния кондензатора в схемата е добре да вържеш и керамичен кондензатор за спиране на хармоници от мрежата и един резистор 15-20 килоома да разрежда кондензаторите, когато е изключен усилвателя... а от страната на 220 волта е добре да сложиш последователно предпазител около 2 ампера и NTC от някое изгоряло 500 ватово захранване за компютър за да не горят диодите при първоначално включване когато кондензаторите не са се заредили... кабелите между трафа и усилвателя трябва да са поне 1,5мм2 и разкарай лустър клемата и ползвай спойки с припой...

Ако го направиш с 4 диода ще ползваш само едната намотка на трафа.  Между плюса и минуса на диода слагаш 10nF кондензатор и така на 4-те диода.

За какво му е да ползва само едната намотка като си има две, да загуби половината мощност на трафа ли? За какво са му 4 диода като са необходими само 2, което е единствения правилен начин в случая. И диода не е батерия да има плюс и минус!?!

Предлагам ти, като не разбираш да не даваш повече съвети, защото напълно объркваш питащия.

• Автор

направи първата схема - със средна точка и 2 диода. нормално е леко да падне напрежението, като се натовари трансформатора

направи първата схема - със средна точка и 2 диода. нормално е леко да падне напрежението, като се натовари трансформатора, не се притеснявай за напрежението - 1-2 волта отгоре не са фатални. стабилизатор на захранване за усилвател не се прави - вкарва шумове, когато трансформаторът е с твърда характеристика само изправител + кондензатори директно към захранващия вход на усилвателя.

Публикувано изображениена въпросната схема + се взема от общата точка на диодите, а минус от средната точка на вторичната намотка на трансформатора, лично мнение е че не трябва да се слагат керамични кондензатори на диодите (защото ще тече обратен ток, колкото и да е малък,  - кондензаторите пропускат променливия ток) паралелно на кондензатора В схемата е добре да вържеш един резистор 15-20 килоома да разрежда кондензаторите, когато е изключен усилвателя... а от страната на 220 волта е добре да сложиш последователно предпазител около 2 ампера и NTC за да не горят диодите при първоначално включване когато кондензаторите не са се заредили... кабелите между трафа и усилвателя трябва да са поне 1,5мм2 и разкарай лустър клемата и ползвай спойки с припой...

О.К Сега ти допрочетох поста.Няма да слагам керамичните кондензатори.Сложил съм бушон при 220 волта-15 ампера но това NTC не знам какво е.Сложил съм бушон и след лустер клемата от 8 ампера.Кабелите са ми 3 квадрата.Този резистор и керамичен кондензатор как(паралелно)-от къде до къде да ги пусна?

За какво му е да ползва само едната намотка като си има две, да загуби половината мощност на трафа ли? За какво са му 4 диода като са необходими само 2, което е единствения правилен начин в случая. И диода не е батерия да има плюс и минус!?!

Предлагам ти, като не разбираш да не даваш повече съвети, защото напълно объркваш питащия.

Хайде като разбираш да ми обясниш каква мощност дава другата намотка????? Казах му така за диода, защото е белязан така на снимката и, ако му бях казал анод и катод дали щеше да разбере? Такива като теб са ми най-смешни много мнения и се мислят за академици, в друга тема пак ме "затапваше" за едно STK  и като се оказа, че съм прав изчезна!!!! Някой пробвал ли е схемата в предният пост че ми е малко съмнителна?

Аз точно така и мисля да направя но въпроса беше от питането от пост 51.Значи ли че отпред на диодиде да вържа плюсовете на трансформатора а отзад понеже няма да има  радиатор трябва да направя мост като запоя заедно двата диода с двата керамични кондензатора-всичко в едно?

О.К Сега ти допрочетох поста.Няма да слагам керамичните кондензатори.Сложил съм бушон при 220 волта-15 ампера но това NTC не знам какво е.Сложил съм бушон и след лустер клемата от 8 ампера.Кабелите са ми 3 квадрата.Този резистор къде да го вържа?

ако предпазителя е 15 ампера ще изгори, чак когато нищо друго не остане... токът във вторичната намотка е толкова пъти по голям от този в първичната, колкото пъти е по ниско напрежението във вторичната от това в първичната. тоест ако от 220 волта трансформатора прави 22 и трансформаторът е 220 вата на първичната намотка тока е 1 ампер, а на вторичната 10 P2=U1*I1*cosФ=U2*I2*cosФ, където P2 e мощността на трафа, u1 входно напрежение. i1 ток в първичната намотка, cosФ cos на ъгъла между векторите на тока и напрежението, u2 - напрежение на втор. намотка, i2 - ток през вторичната намотка

• Автор

ако предпазителя е 15 ампера ще изгори, чак когато нищо друго не остане... токът във вторичната намотка е толкова пъти по голям от този в първичната, колкото пъти е по ниско напрежението във вторичната от това в първичната. тоест ако от 220 волта трансформатора прави 22 и трансформаторът е 220 вата на първичната намотка тока е 1 ампер, а на вторичната 10 P2=U1*I1*cosФ=U2*I2*cosФ, където P2 e мощността на трафа, u1 входно напрежение. i1 ток в първичната намотка, cosФ cos на ъгъла между векторите на тока и напрежението, u2 - напрежение на втор. намотка, i2 - ток през вторичната намотка

Този отговор ме разби.Имам бушон от 2 или 3 ампера и ще го сложа на кабела за 220 волта.Кажи сега резистора и керамичният кондензатор-как паралелно-от къде до къде да ги сложа?Това значи ли за плюса и минуса на големите кондензатори?

Хайде като разбираш да ми обясниш каква мощност дава другата намотка????? Казах му така за диода, защото е белязан така на снимката и, ако му бях казал анод и катод дали щеше да разбере? Такива като теб са ми най-смешни много мнения и се мислят за академици, в друга тема пак ме "затапваше" за едно STK  и като се оказа, че съм прав изчезна!!!!

сега ще ти обясня как работи тая схема и защо само 2 диода стигат...

Публикувано изображение

синусоидата се състои от 1 отрицателен и 1 положиетлен полупериод, през единия полупериод тока в намотката тече в една посока и минава D1 и се изправя, минава през товара Rt и отива на средната точка, през това време D2 е запушен и ток в другата половина на намотката ток не тече. през отрицателния полупериод става обратното - първия Д1 е запушен, но тока тече в обратната посока през D2 пак в същата посока, минава през Rt и пак отива на средната точка. по тоя начин средната плътност на тока във вторичната намотка намалява 2 пъти, така тя може да се направи от проводник с по малко сечение и да бъде по лесно навита, но за да излезе същото напрежение и ток ще са необходими 2 намотки с обща точка... така трансформаторът става по компактен и понеже сечението на проводника е кръгло остава място с въздух между навивките и при по голямо сечение това място е повече, пък и намотка от дебела тел се навива по трудно от тънка тел...

Този отговор ме разби.Имам бушон от 2 или 3 ампера и ще го сложа на кабела за 220 волта.Кажи сега резистора и керамичният кондензатор-как паралелно-от къде до къде да ги сложа?

на краката на кондензатора... единия крак на керамичния кондензатор на единия крак на електролитния, другия крак на другия крак на електролитния, реизстора по същия начин... но и без тях схемата ще работи... хубаво е да сложиш 2 предпазителя по 15 ампера между диодите и краищата на трансфоратора, че ако някой от диод пробие да не става късо за дълго време...

:) Разбрах и благодаря, извинявам се на AGD, грешката е моя!! Преди бях правил една схема за изправяне от еднополярно в двуполярно и имаше късо, за това имах в предвид схемата. 

• Автор

Публикувано изображение

на краката на кондензатора... единия крак на керамичния кондензатор на единия крак на електролитния, другия крак на другия крак на електролитния, реизстора по същия начин... но и без тях схемата ще работи... хубаво е да сложиш 2 предпазителя по 15 ампера между диодите и краищата на трансфоратора, че ако някой от диод пробие да не става късо за дълго време...

Ясно,резистора и керамичният кондензатор на плюса и минуса на моста на кондензаторите от 10000 микрофарата-няма да дадат на късо-нали?Последен въпрос:Това NTC едва ли ще го намеря,но ако го намеря значи ли че трябва да срежа кабела на 220 волта на две след бушона от 2 или 3 ампера и това NTC да му послужи за мост?

Публикувано изображение

синусоидата се състои от 1 отрицателен и 1 положиетлен полупериод, през единия полупериод тока в намотката тече в една посока и минава D1 и се изправя, минава през товара Rt и отива на средната точка, през това време D2 е запушен и ток в другата половина на намотката ток не тече. през отрицателния полупериод става обратното - първия Д1 е запушен, но тока тече в обратната посока през D2 пак в същата посока, минава през Rt и пак отива на средната точка. по тоя начин средната плътност на тока във вторичната намотка намалява 2 пъти, така тя може да се направи от проводник с по малко сечение и да бъде по лесно навита, но за да излезе същото напрежение и ток ще са необходими 2 намотки с обща точка... така трансформаторът става по компактен и понеже сечението на проводника е кръгло остава място с въздух между навивките и при по голямо сечение това място е повече, пък и намотка от дебела тел се навива по трудно от тънка тел...

Плътността на тока в един проводник се определя най-вече от напречното му сечение, ако се абстрахираме от проводимостта на метала от който е направен и го приемем за константа. Тъй, че с два пъти по-тънък проводник да пропуснеш същите Ампери ток - няма как да стане.

Ясно,резистора и керамичният кондензатор на плюса и минуса на моста на кондензаторите от 10000 микрофарата-няма да дадат на късо-нали?Последен въпрос:Това NTC едва ли ще го намеря,но ако го намеря значи ли че трябва да срежа кабела на 220 волта на две след бушона от 2 или 3 ампера и това NTC да му послужи за мост?

точно така. NTC-то има съпротивление което примерно е 5-10 ома и при протичане на ток загрява за 2-3 секунди и пада до 0,2 ома, като така ограничава тока при включване през трансформатора, щото когато електролитния кондензатор е разреден се равнява почти на късо съединение... NTC-то може да го намериш в изгоряло захранване за компютър (при най китайските захранвания обикновено там има мостче)

Публикувано изображение

има си каталози за означенията и тока който може да мине през тях (първото число са омовете, а по голямото число след "-"( e диаметър в mm) в означението значи по голям ток) примерно  22d-9 значи 22 ома 2 ампера, 10d-11 значи 10 ома 4 ампера

• Автор

точно така. NTC-то има съпротивление което примерно е 5-10 ома и при протичане на ток загрява за 2-3 секунди и пада до 0,2 ома, като така ограничава тока при включване през трансформатора, щото когато електролитния кондензатор е разреден се равнява почти на късо съединение... NTC-то може да го намериш в изгоряло захранване за компютър (при най китайските захранвания обикновено там има мостче)

Публикувано изображение

има си каталози за означенията и тока който може да мине през тях (първото число са омовете, а по голямото число след "-"( e диаметър в mm) в означението значи по голям ток) примерно  22d-9 значи 22 ома 2 ампера, 10d-11 значи 10 ома 4 ампера

Има ли значение с какви параметри да го купя това NTC ?В предните си постове каза да не връзвам керамичен кондензатор на диодите защото имали свойството да връщат по малко ток.По тази логика ако вържа един такъв на плюса и минуса на кондензатора от 10000 микрофарата,и ако връща макар и минимален ток то по тази логика няма ли да дава и някакво минимално късо на електролитния кондензатор?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.