Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изправяне на променлив ток на трансформатор

Featured Replies

Разбрал си, ама недостатъчно- Двата извода на диода се наричат анод и катод. "За да пропуска диодът ток, трябва анодът да се свърже с положителния полюс на напрежение на източник на ток, а катодът — с отрицателния полюс" .- което ще рече условно казано, че има + и - ;)  :)

И как ще изправи, :no-no: прав ток, тогава ??????? И правиш късо съединение

Редактирано от balki65 (преглед на промените)

• Отговори 164
  • Прегледи 31,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не се отклонявайте от темата, че още не се разбра , колко да са диодите, но се разбра , че те нямат  + и - защото не са батерии.

Освен това в греца няма значение къде ще е фаза и къде нула.

няма значение в частта на променливият ток на ГРЕЦ-а къде ще свържеш фаза и къде нула?

Ама как ти ги ражда главата просто не е истина. :scared2:  На това ли викаш "давам само точни отговори"?

Нулата предполагам идва от някой звезден център и е с нулев потенциал или бъркам ?

Не те знам какво си завършил ама ако е електротехника учителя ти определено се е провалил както такъв.

Имаш ли идея кое е фаза и кое е нула и как се образуват изобщо ? И би ли ми казал как да ги замеря в един такъв траф на който ще му изправям напрежението че да си ги знам ако ми затрябва  ?

И как ще изправи, :no-no: прав ток, тогава ???????

И аз това се чудя.Вместо да давам съвети на питащия,ще го насоча да ЧЕТЕ.

http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia115_30_spisak.htm

И как ще изправи, :no-no: прав ток, тогава ???????

Диода не "изправя" "прав" ток, а го пропуска в определена посока...+ това диодите не са един вид, а са различни видове с различни характеристики, хайде стига обяснения, както казах, вземи си учебник по физика за 7 клас- там е обяснено.

Редактирано от lupis (преглед на промените)

Диода не "изправя" "прав" ток, а го пропуска в определена посока... хайде стига обяснения, както казах, вземи си учебник по физика за 7 клас- там е обяснено.

Стига сме спамили темата, диода пропуска само положителните електони на променливия ток, взмете да прочетете . Хубав ден

Редактирано от balki65 (преглед на промените)

Стига сме спамили темата, диода пропуска само положителните електони на променливия ток, взмете да прочетете . Хубав ден

И това какво ще рече, че пропуска тока в една посока. :D , а темата отдавна си е оспамена, защо се включват и сульо и пульо и дават "КОМПЕТЕНТНИ " отговори. Отдавна всичко е казано каквото трябва, по покрай него има толкова плява, че авторът неразбирайки от нещата тотално се обърква.

Редактирано от lupis (преглед на промените)

• Автор

Определено човек може да чуе всякакви мнения по темата.Важното е да ги отсее и да запомни само правилното.От това което разбрах(може пък и да бъркам) според мен на ГРЕЦ не му трябва нула или средна точка (както прочетох по нагоре) а просто две фази от трансформатора които се връзват на средните две крачета,а нулата и изходящият прав ток са на крайно ляво и дясно краче.Колкото до диодите,може да има и други,но в моят случай са еднопосочни и изправят променливия ток от трансформатора към електролитните кондензатори.Може и да бъркам но в случаят поне аз така разбрах нещата.Колкото до книжките,с удоволствие бих прочел не само една но работата ми е такава че всеки ден от 20 години ставам сутрин в 02.00ч.и като се прибера след обяд от работа заспивам от умора още на първата страница-повярвайте ми,пробвал съм го.

Редактирано от KGKulata (преглед на промените)

Грец схемата е съствена от 4 диода свързани 2 по 2 последователно, за по ясно напиши в тъсачката грец, и ако можеш не толкова сложно ще разбереш, къде се свързват кабелите от трафото и от  къде излизат положителния и минусовия извод. Колегата в 26 пост ти е посочил готов екемент свързан по ГРЕЦ,сега ги има такива и на него е посочено как да се свърже. Това според мен е най простото обеснение.

Диода не "изправя" "прав" ток, а го пропуска в определена посока...+ това диодите не са един вид, а са различни видове с различни характеристики, хайде стига обяснения, както казах, вземи си учебник по физика за 7 клас- там е обяснено.

Каква ограметеност направо ме впечетли,продължавай да си четеш учебника за 7 клас защото в 8 клас ще ти бъде трудно да ги разбираш и обесняваш тези неща

• Автор

Грец схемата е съствена от 4 диода свързани 2 по 2 последователно, за по ясно напиши в тъсачката грец, и ако можеш не толкова сложно ще разбереш, къде се свързват кабелите от трафото и от  къде излизат положителния и минусовия извод. Колегата в 26 пост ти е посочил готов екемент свързан по ГРЕЦ,сега ги има такива и на него е посочено как да се свърже. Това според мен е най простото обеснение.

Каква ограметеност направо ме впечетли,продължавай да си четеш учебника за 7 клас защото в 8 клас ще ти бъде трудно да ги разбираш и обесняваш тези неща

Схемата ГРЕЦ отпадна на 100% още в 48 пост.Тя се може да се ползва при мен но предимно е за трансформатори без средна точка.При наличието на средна точка и за по лека работа на трансформатора и вторичните намотки ще ползвам схемата с два диода-ще се доверя на the professor.

За последен път лекции!

Първата схема на Професора от 52 пост

Двупътен изправител какъвто трябва да си направиш. Това е съчетание на два еднопътни изправителя, които работят през двата полупериода на вълната. За тази схема е необходим като твоя трансформатор с извод от средата на вторичната намотка. Максималното изходно напрежение е /корен квадватен от 2/ или 1.4 пъти по-високо от напрежението на половината от вторичната намотка /24/2=12*1.4=16.8 волта/ това е максималното напрежение, което можем да постигнем при употреба на подходящ филтър с индуктивен вход/кондензатор с много хиляди микрофороди/ при малка консумация. Честотата на пулсациите е като на двупътев мостов изправител /схема ГРЕЦ/. Двата идправителя работят последователно, всеки от тях пропуска половината от тока през товара, затова максималният среден ток на диодите може да бъде равен на половината от тока, който се консумира от товара на изправителя /това в нащо село значи, че ако ни е 10 А трафа можем и с 5А диоди да свършим работа, и при схема грец с дискретни диоди е така /. Филтриращите кондензатори преди товара/ампа/ се свързват като на средната точка на трафа се свързва минуса на кондензатора/по тази схема горе, като не е показано/.

Към KGKulata - сложи и резистор да ти разрежда кондендаторите в захранването, че стават много бели. Преди да включиш ампа задължително мери напрежения, къде ти е +/- и тогава действай. Не е задължително, но вече си имаш и сложи и на всеки диод успоредно по есин от керемичните кондензаторчета.

Ако беше дошъл да пием по една бира отдавна да си забравил за неволите дето те гонят, но като гледам си мераклия да направиш всичко сам и след тези указания ако не успееш - веднага спирай да се занимаваш с тези неща!

Успех !!! 

Редактирано от AGD (преглед на промените)

Имаш ли идея кое е фаза и кое е нула и как се образуват изобщо ? И би ли ми казал как да ги замеря в един такъв траф на който ще му изправям напрежението че да си ги знам ако ми затрябва  ?

Няма фаза и нула при трансформаторите. Потенциалът се определя от фазовата разлика.Принципно беше, че ако бучна ГРЕЦ в контакта - няма значение кой извод кой е. Още по-малко значение има през трансформатора. Функцията на диодите е просто да пропускат един полупериод, а друг да не пропускат. Получава се едно пулсиращо напрежение, което е съставено от формата на вълната на мрежовото напрежение, но с по-голям коефициент на запълване в положителният полупериод. Де факто графиката се разглежда и разделя на 2 съставни. Това пулсиращо напрежение може да се изглади до почти постоянен ток с подходящо изчислен за товара капацитет.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

За последен път лекции!

Двупътен изправител какъвто трябва да си направиш. Това е съчетание на два еднопътни изправителя, които работят през двата полупериода на вълната. За тази схема е необходим като твоя трансформатор с извод от средата на вторичната намотка. Максималното изходно напрежение е /корен квадватен от 2/ или 1.4 пъти по-високо от напрежението на половината от вторичната намотка /24/2=12*1.4=16.8 волта/ това е максималното напрежение, което можем да постигнем при употреба на подходящ филтър с индуктивен вход/кондензатор с много хиляди микрофороди/ при малка консумация. Честотата на пулсациите е като на двупътев мостов изправител /схема ГРЕЦ/. Двата идправителя работят последователно, всеки от тях пропуска половината от тока през товара, затова максималният среден ток на диодите може да бъде равен на половината от тока, който се консумира от товара на изправителя /това в нащо село значи, че ако ни е 10 А трафа можем и с 5А диоди да свършим работа, и при схема грец с дискретни диоди е така /. Филтриращите кондензатори преди товара/ампа/ се свързват като на средната точка на трафа се свързва минуса на кондензатора/по тази схема горе, като не е показано/.

Към KGKulata - сложи и резистор да ти разрежда кондендаторите в захранването, че стават много бели. Преди да включиш ампа задължително мери напрежения, къде ти е +/- и тогава действай. Не е задължително, но вече си имаш и сложи и на всеки диод успоредно по есин от керемичните кондензаторчета.

Ако беше дошъл да пием по една бира отдавна да си забравил за неволите дето те гонят, но като гледам си мераклия да направиш всичко сам и след тези указания ако не успееш - веднага спирай да се занимаваш с тези неща!

Успех !!! 

Добре си написал всичко но от цялата тема едно ме обърква.Ти казваш че керамичният кондензатор трябва да се запои за диодите а the professor казва че на тях не трябва да го  слагам а на плюса и минуса на електролитният кондензатор.С цялото ми уважение към двамата(а и към всички други) кажете за последно къде да сложа керамичният кондензатор-по един на всеки диод или един на плюса и минуса на моста от двата електролитни кондензатора.Днес след обяд като се прибера ще сглобя токоизправителя и повече няма да ви занимавам по темата.

:lol6: И това ако не е нещо ново - ще си изям дипломата  или ще зачеркна изпита си по ядрена физика.

:(

Добре си написал всичко но от цялата тема едно ме обърква.Ти казваш че керамичният кондензатор трябва да се запои за диодите а the professor казва че на тях не трябва да го  слагам а на плюса и минуса на електролитният кондензатор.С цялото ми уважение към двамата(а и към всички други) кажете за последно къде да сложа керамичният кондензатор-по един на всеки диод или един на плюса и минуса на моста от двата електролитни кондензатора.Днес след обяд като се прибера ще сглобя токоизправителя и повече няма да ви занимавам по темата.

Не те е излъгал Професора. Сложи и на двете места и няма да сбъркаш. Кондензатора успоредно на диода затихва преходни процеси в самия диод. И да не ги сложиш тези керамичните едва ли ще доловиш разлика в звукът на усилвателя.

• Автор

След четири часа работа(демонтаж на стария и монтаж на новият)с токоизправителя-завърших.За сега работи чудесно.Изходящото напрежение е между 16.60 и 16.80 волта.Както се вижда на снимката,руските диоди и радиатора са история.Монтирах го на два реда бакелитови платки,3.5 квадрата жица на входящия,изходящия и след диодите кабел.Нови диоди,нови електролитни кондензатори,смених малката лустер клема с нова голяма както и монтирах четири бушона.Един на кабела с 220 волта и едно NTC,вторият на изходящият кабел след лустер клемата а другите два на трансформатора по един на изводите от 12 волта(преди диодите).На електролитните кондензатори монтирах 20 нанофарата керамичен кондензатор и 18 килоома резистор-след изключване на трафа,напрежението в елекролитните кондензатори пада(явно резистора действа).Ето и снимка за да не каже някой че лъжа.Написах всичко това плюс снимката за да разбия намеците в някои постове че темата бях пуснал само за да си чешам езика и клавиатурата.Остава да видя с тези диоди колко време ще работи токоизправителя.Благодаря на всички включили се в темата със своето мнение(макар и понякога грешно-важно беше желанието да се помогне).

Публикувано изображение

Освен 3.5 квадрата жица, гледам има доста по- тънки кабелчета, с което напълно се обезсмисля поставянето на по- дебели проводници.

За последен път лекции!

Успех !!! 

Това бе моята схема която предложих...

ето я схемата, червените кондензатори са поставени, както беше предложено в началото, идеята на това поставяне е че така се намаля шума, получен от превключването на диодите (отпушване/запушване, при стари руски диоди може да има доста шум понеже са бавни), моята идея е, да не се слагат така (защото докато се зареди кондензатора, пропуска ток, така макар и за много кратко време през товара ще тече ток в обратна посока - докато се отпуши диода и разреди кондензатора), а да се сложи 1 от тях паралелно на електролитния кондензатор и услилвателя (Rт), пада на напрежение върху 1 силициев диод варира между 0,6 и 0.9 волта, а в схема грец, тока минава последователно през 2 диода  (които на това отгоре никога не са еднавки и не се отпушват едновременно), тоест двойно по голям пад, при двупътен изправител тока минава само през 1 диод, което е по добре...

@rosen88 при схема Грец или Ларионов (тук токът през двойка диоди е 1/3 от целия) пак могат да се ползват диоди с по малък ток - там също средната стойност на тока е наполовина, тъй като само през единия полупериод тече ток...

post-3529-0-30551500-1403335455_thumb.jp

Редактирано от the professor (преглед на промените)

На практика ползата от шунтирането на диодите ще е толкова минимална, че реално няма да се усети никаква разлика. Много по- важно е електролитните кондензатори да са с достатъчен капацитет, който да не намалее след половин година.

• Автор

Освен 3.5 квадрата жица, гледам има доста по- тънки кабелчета, с което напълно се обезсмисля поставянето на по- дебели проводници.

Тънките кабелчета са само две-двата изходящи 12 волта от трансформатара до диодите(и двата бушона между тях).Там няма товар а и нали се сещаш че няма как да разглобя самият трансформатор и намотките му за да подхвана от него 3.5 квадрата.След диодите до кондензаторите и до лустер клемата плюс входящият до трансформатора и изходящият от лустер клемата до усилвателя-всичко е 3;5 квадрата.Колкото до керамичният кондензатор -взех съвета на the professor.Вчера докато правех токоизправителя и запоявах диодите ми мина един въпрос през главата:Ако гръмне някой от диодите той прекъсва ли или може да стане права жица и ако е второто каква ще е разликата ако като защита вместо по един диод на 12 волтовите кабели закача по два последователно?Едната намотка от 12 волта влиза в диода 10а10 и после през още един диод 10а10 и след това към електролитният кондензатор.Като защита няма ли да е по добре или напрежението няма да е същото защото от трансформатора 12 волта влизат като променлив в първият диод но от първият излиза прав ток който ще отиде във вторият диод-надявам се че ми разбрахте въпроса.

Почти не ти разбрахме въпроса. С толкова елементарна схема като тази която ти дадох, и по която в същност работиш няма как да очакваш защити.

Ако имаш в предвид защита от пад/пренапрежение то ти трябва най-малкото Компаратор който да сравнява напрежението на изхода с зададеното, и в случай че изхода има по-високо напрежение компаратора да подаде сигнал на тиристор който да даде на късо изхода и да изгори бушона.

Редактирано от Rosen88 (преглед на промените)

Тънките кабелчета са само две-двата изходящи 12 волта от трансформатара до диодите(и двата бушона между тях).Там няма товар а и нали се сещаш че няма как да разглобя самият трансформатор и намотките му за да подхвана от него 3.5 квадрата.След диодите до кондензаторите и до лустер клемата плюс входящият до трансформатора и изходящият от лустер клемата до усилвателя-всичко е 3;5 квадрата.Колкото до керамичният кондензатор -взех съвета на the professor.Вчера докато правех токоизправителя и запоявах диодите ми мина един въпрос през главата:Ако гръмне някой от диодите той прекъсва ли или може да стане права жица и ако е второто каква ще е разликата ако като защита вместо по един диод на 12 волтовите кабели закача по два последователно?Едната намотка от 12 волта влиза в диода 10а10 и после през още един диод 10а10 и след това към електролитният кондензатор.Като защита няма ли да е по добре или напрежението няма да е същото защото от трансформатора 12 волта влизат като променлив в първият диод но от първият излиза прав ток който ще отиде във вторият диод-надявам се че ми разбрахте въпроса.

Аз само не разбрах къде няма товар ?!!! Там където няма товар не се ползват предпазители.

Тоя ток от толкова изправяне вече 7 страници по прав няма на къде да стане.

Не става без някаква елементарна база от знания да се правят подобни схеми. Първо малко теория после практика не в обратен ред,

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

• Автор

Почти не ти разбрахме въпроса. 

Каква е разликата ако вместо по един диод сложа по два диода последователно(не успоредно)?

Аз само не разбрах къде няма товар ?!!! Там където няма товар не се ползват предпазители.

Тоя ток от толкова изправяне вече 7 страници по прав няма на къде да стане.

Не става без някаква елементарна база от знания да се правят подобни схеми. Първо малко теория после практика не в обратен ред,

В 70 пост на the professor пише:Два предпазителя по 15 ампера за защита на трансформатора ако пробие някой диод и стане късо

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.