Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изправяне на променлив ток на трансформатор

Featured Replies

Ти добре го предлагаш но забравяш нещо от първият ми пост-слаб съм в техниката.Това нещо дали ще го намеря в някой магазин а и дори да го намеря...как ще го вържа.Все пак офертата от 20 лева без компонентите важи.

Много лесно се свързва. Има го в всеки магазин за електронни елементи.

Променливия ток от трансформатора го свързваш на двата средни крака. + е на най-левия и - на най-десния.

Публикувано изображение

Всеки грец има разлика но повечето са обозначени и с ъгълчето както и на самия него пише кое какъв извод е.

Редактирано от Росен Александров (преглед на промените)

• Отговори 164
  • Прегледи 31,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Не ползвай това, което си направил! Мислех, че ще ми се обадиш, но не го направи. Не се работи като теб електроника! Ти правиш в момента опити, как да изгориш усилвателя! Аз мога да ти дам по-добър съвет за това - направи му късо на изхода и си готов! Спри се и потърси помощ, след като не искаш от форума! Утре вечер ще поговорим и ще ти кажа как да направиш всичко.

С това захранващо работя вече 5-6 години и усилвателя още не е гръмнал.Повдигам темата защото смятам че нещо не е направено както трябва и затова търся помощ.

Аз мога да кажа пък че все още използвам и държа много на кондензаторите КЕА.

КЕА не са посочените Шушкон китайско производство, дадени в линка. КЕА не са толкова лоши, просто не са толкова прецизни.

Това нещо дали ще го намеря в някой магазин а и дори да го намеря...как ще го вържа.

На повечето мостови схеми, по-познати с наименованието "ГРЕЦ" има нарисуван плюс, минус за изправеното напрежение и кои изводи са входни, на тях има нарисувана вълничка или надпис AC. Не е ракетно инженерство.

Аз примерно, когато отговаряш мога да преценя добре, кога мога да те скастря!

Много жалко, ако присъствието ти във форума се свежда до това да търсиш кого да кастриш. Намери си една фиданка.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Много лесно се свързва. Има го в всеки магазин за електронни елементи.

Променливия ток от трансформатора го свързваш на двата средни крака. + е на най-левия и - на най-десния.

Публикувано изображение

Всеки грец има разлика но повечето са обозначени и с ъгълчето както и на самия него пише кое какъв извод е.

Чакай да повторя:Двата променливи плюса от 12 волта от трансформатара на двата средни крака а лявото и дясното краче са изходите плюс и минус.Къде да закача минуса от трансформатора? :eek:

Чакай да повторя:Двата променливи плюса от 12 волта от трансформатара на двата средни крака а лявото и дясното краче са изходите плюс и минус.Къде да закача минуса от трансформатора? :eek:

Трансформатора минус няма. Няма променливи плюсове. Изводите от трафа се закачат както ти скимне на AC изводите, а на изхода имаш изправено пулсиращо, като се реализира пад на напрежение и ако имаш 12V на входа, грубо за един силициев диод 0.7V пад, 2 в група - 1.4V пад на напрежение. Вкарваш 12V, изкарваш 10.6V - честито. Именно за това ако ти трябва 12V изходно, не купуваш 12V трансформатор, купуваш такъв с по-голямо изходно напрежение.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Трансформатора минус няма. Няма променливи плюсове. Изводите от трафа се закачат както ти скимне на AC изводите, а на изхода имаш изправено пулсиращо, като се реализира пад на напрежение и ако имаш 12V на входа, грубо за един силициев диод 0.7V пад, 2 в група - 1.4V пад на напрежение. Вкарваш 12V, изкарваш 10.6V - честито. Именно за това ако ти трябва 12V изходно, не купуваш 12V трансформатор, купуваш такъв с по-голямо изходно напрежение.

Аз до колкото виждам моят трансформатор сваля от 220 волта променлив на 2 х 12 волта променлив ток.Затова искам да го направя от променлив на прав.Излизат от него три крачета.На две от тях излизат по 12 волта променлив а третото краче ми е минус.Ако вържа двете крачета с напрежение на въпросният ГРЕЦ ,третото краче от трансформатора да го изолирам ли? :huh:

Публикувано изображение

Редактирано от KGKulata (преглед на промените)

Аз до колкото виждам моят трансформатор сваля от 220 волта променлив на 2 х 12 волта променлив ток.Затова искам да го направя от променлив на прав.Излизат от него три крачета.На две от тях излизат по 12 волта променлив а третото краче ми е минус.Ако вържа двете крачета с напрежение на въпросният ГРЕЦ ,третото краче от трансформатора да го изолирам ли? :huh:

Не пипай схемата! Имаш траф с изходно напрежение 2х12V със средна точка. Както е на схемата на Росен от предната страница. То си пише на трансформатора 12V-0-12V.

• Автор

Не пипай схемата! Имаш траф с изходно напрежение 2х12V със средна точка. Както е на схемата на Росен от предната страница. То си пише на трансформатора 12V-0-12V.

По тази логика от пост 11 излиза че правилно е вързан с двата диода моят трансформатор-така ли?Ако трябва пък да сложа два кондензатора по 5000 микрофарада вместо сегашните 2 х 10000 ?Прави ми впечатление че от едната страна на диодите са закачени двата изхода от по 12 волта излизащи от трафа а от другата страна на диодите,токът се събира и тече по радиатора(метален е и прави мост между двата диода).Този ток който влиза от двата диода и тече по радиатора после с червена жица и винтче от радиатора отива към плюсовете на двата кондензатора които са свързани с мост.Като измеря тока който тече по радиатора(след двата диода) е 16.88 волта-прав.(ако сложа мултицета на променлив ми отчита 36.4 волта)Казано на кратко:Ако масата опре върху радиатора ще стане късо. :no-no:

Първо кажи как свързваш трансформатора към мрежата (220 волта) - в смисъл през бушон и занулен корпус на трафа нали? Щото като гледам това изпълнение и ме лови страх.

А относно кондензаторите - виждат се много мижави за да са по 10 000 микро . Те и двата кондензатора са големи колкото лустер клемата, което е малко съмнително относно капацитета им. Не разчитай на това какво са написали китайците на тях - те биха написали и по 100 000 микро.

като се реализира пад на напрежение и ако имаш 12V на входа, грубо за един силициев диод 0.7V пад, 2 в група - 1.4V пад на напрежение. Вкарваш 12V, изкарваш 10.6V - честито. Именно за това ако ти трябва 12V изходно, не купуваш 12V трансформатор, купуваш такъв с по-голямо изходно напрежение.

Само да те питам аз много не разбирам ама де съм чувал тия 10.6V няма ли след филтрите да ги умножиш по 1.3 (под товар) или 1.41 без товар!

Само питам да знаеш. То се е видяло че никога не си се занимавал с изправяне и филтриране на напрежение за усилватели ама пишеш иначе какво ще му трябва.

По тази логика от пост 11 излиза че правилно е вързан с двата диода моят трансформатор-така ли?Ако трябва пък да сложа два кондензатора по 5000 микрофарада вместо сегашните 2 х 10000 ?Прави ми впечатление че от едната страна на диодите са закачени двата изхода от по 12 волта излизащи от трафа а от другата страна на диодите,токът се събира и тече по радиатора(метален е и прави мост между двата диода).Този ток който влиза от двата диода и тече по радиатора после с червена жица и винтче от радиатора отива към плюсовете на двата кондензатора които са свързани с мост.Като измеря тока който тече по радиатора(след двата диода) е 16.88 волта-прав.(ако сложа мултицета на променлив ми отчита 36.4 волта)Казано на кратко:Ако масата опре върху радиатора ще стане късо. :no-no:

Ако държиш да е както е в момента може би трябва малко да я преправиш. Не съм сигурен че са ти я свързали точно по схемата която съм ти показал (за два диода).

Ммм. Сега се загледах свързал ти ги е по двуполупериодната схема която дадох. На радиатора на диодите ти е "+" нали така? А средния кабел от трансформатора е "-"

Редактирано от Росен Александров (преглед на промените)

Това тук не е нито толкова силно зависимо от типа кондензатор и диод нито пък изграждаш апаратура с точност до 0.01V. Тук въпроса е за НЧУ където отклонения от порядъка на 4 - 5 волта не са фатални.

Цялата работа е че просто както е изработен изправителя е крайно неефективен с два диода и да биеш бой на кондензатори с огромен капацитет които допълнително оскъпяват.

Колегата lz4jw най-добре ще разбере за какво иде реч. Масово използваните схеми с 4 диода и успоредно на тях по един керамичен кондензатор за обиране на пулсациите + електролитен кондензатор от порядъка на 2200 микрофарада са предостатъчни.

Спомням си че имаше един вид изправител по руска схема с 2 диода който е също много ефективен но трансформатора трябва задължително да има две намотки (2 по 12 в случая).

Публикувано изображение

Три пъти вече го гледам - и все си мисля че неговият изправител е свързан точно както на дадената схема с два диода.

Ако е така, защо граца да е ОК, а тази не?

Три пъти вече го гледам - и все си мисля че неговият изправител е свързан точно както на дадената схема с два диода.Ако е така, защо граца да е ОК, а тази не?

Да по моята схема е свързан. Тя масово се използваше на времето в токоизправители за Вэф 206. А щом едно радио което е чувствително на смущения от захранването работи чудесно с тази схема, значи е много добра също. Но би било добре успоредно на диодите да се запоят по един кондензатор от порядъка на 10 нанофарада.

ПС: Надявам се автора знае че дори трансформатора да е 10 ампера диодите които са му дали са 3 - 4 ампера, което автоматично означава че ще има на изхода 3 - 4 ампера.

И аз така мисля.

Да по моята схема е свързан. Тя масово се използваше на времето в токоизправители за Вэф 206. А щом едно радио което е чувствително на смущения от захранването работи чудесно с тази схема, значи е много добра също. Но би било добре успоредно на диодите да се запоят по един кондензатор от порядъка на 10 нанофарада.

ПС: Надявам се автора знае че дори трансформатора да е 10 ампера диодите които са му дали са 3 - 4 ампера, което автоматично означава че ще има на изхода 3 - 4 ампера.

За кондензаторите съм съгласен, ако допуснем че усилвателя си няма такива, което е малко вероятно. Може да ги сложи на клемата, за да му е по-лесно да ги монтира. Също да провери дали има монтиран предпазител (бушон), друго не му трбва. Диодите като гледам са мощни поне 10 А, а понеже работят на половината време всеки е ОК за 10А изход.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

И аз така мисля.

За кондензаторите съм съгласен, ако допуснем че усилвателя си няма такива, което е малко вероятно. Може да ги сложи на клемата, за да му е по-лесно да ги монтира. Също да провери дали има монтиран предпазител (бушон), друго не му трбва. Диодите като гледам са мощни поне 10 А, а понеже работят на половината време всеки е ОК за 10А изход.

Не са, не се заблуждавай по външния вид. Тези диоди с радиатора барабар са взети от телевизор. Старите руски диоди си бяха грамадни и слаби.

Там КД202, Д242... и други и други.

• Автор

Ако държиш да е както е в момента може би трябва малко да я преправиш. Не съм сигурен че са ти я свързали точно по схемата която съм ти показал (за два диода).

Ммм. Сега се загледах свързал ти ги е по двуполупериодната схема която дадох. На радиатора на диодите ти е "+" нали така? А средния кабел от трансформатора е "-"

Точно така.Плюсът на диодите е на радиатора-и двата диода предават на радиатора а минусът от средният кабел отива директно върху моста от минуси на двата кондензатора и лустер клемата.Разрових се из Гугъл да открия какви са тези В-10 диоди и открих такива-В-10,зелени навиващи се на радиатора с разликата че при мен отпред връзката не е мека,а може и да е била мека и да е отрязана за да може да се монтира на малката платка и да не окъсява.Ето:

Публикувано изображение

Точно така.Плюсът на диодите е на радиатора-и двата диода предават на радиатора а минусът от средният кабел отива директно върху моста от минуси на двата кондензатора и лустер клемата.Разрових се из Гугъл да открия какви са тези В-10 диоди и открих такива-В-10,зелени навиващи се на радиатора с разликата че при мен отпред връзката не е мека,а може и да е била мека и да е отрязана за да може да се монтира на малката платка и да не окъсява.Ето:

Публикувано изображение

Мм те тия били В10. Както по-горе ти казах ще е добре и на двата на катода и анода да се запои по един керамичен кондензатор.

http://vikiwat.com/kondenzator-keramichen-10nf-63v-krd.html

• Автор

Мм те тия били В10. Както по-горе ти казах ще е добре и на двата на катода и анода да се запои по един керамичен кондензатор.

http://vikiwat.com/kondenzator-keramichen-10nf-63v-krd.html

Започвам да си мисля че колегата който се занимава с електроника и който ми е изправил тока май го е направил много добре.Диодите са яки-по 500 вата 10 А а кондензаторите...нищо не казахте-само че са китайски.Не са колкото лустер клемата а два пъти колкото нея-просто снимката е станала така.С какви параметри да взема керамичен кондензатор-и и къде да ги сложа.Моля те обясни като на начинаещ.Преди диодите или след,на плюса ли или минуса и имат ли значение на тези кондензатори крачетата кое да е първо и кое задно-както има значение монтирането на диода. :ohmy:

Започвам да си мисля че колегата който се занимава с електроника и който ми е изправил тока май го е направил много добре.Диодите са яки-по 500 вата 10 А а кондензаторите...нищо не казахте-само че са китайски.Не са колкото лустер клемата а два пъти колкото нея-просто снимката е станала така.С какви параметри да взема керамичен кондензатор-и и къде да ги сложа.Моля те обясни като на начинаещ.Преди диодите или след,на плюса ли или минуса и имат ли значение на тези кондензатори крачетата кое да е първо и кое задно-както има значение монтирането на диода. :ohmy:

Нямат никакво значение на тези вземаш два такива по 10 нанофарада и ги свързваш на всеки диод. Както си дал снимката на диода единия крак на резбата другия крак отгоре дето е запоен кабела. Нарича се успоредно свързване. При токоизправители по тази схема е добре да има за да обират пулсациите от диодите.

Или по-лесно би било ако можеше някой наблизо който се занимава с електроника да му обясня какво ти трябва за тази схема и да ти го направи. Но дори и той самия ако е телевизионен техник ще ти каже какво трябва и ще го направи.

• Автор

Нямат никакво значение на тези вземаш два такива по 10 нанофарада и ги свързваш на всеки диод. Както си дал снимката на диода единия крак на резбата другия крак отгоре дето е запоен кабела. Нарича се успоредно свързване. При токоизправители по тази схема е добре да има за да обират пулсациите от диодите.

Или по-лесно би било ако можеше някой наблизо който се занимава с електроника да му обясня какво ти трябва за тази схема и да ти го направи. Но дори и той самия ако е телевизионен техник ще ти каже какво трябва и ще го направи.

Ясно,ще купя два и ще ги монтирам.Излиза че крачетата отпред ще са на спойките на диодите а отзад на резбата.Излиза че в задните крачета на тези керамични кондензатори ще се получи мост между тях защото и диодите при резбата правят мост чрез радиатора-нали? :ohmy: .

Ясно,ще купя два и ще ги монтирам.Излиза че крачетата отпред ще са на спойките на диодите а отзад на резбата.Излиза че в задните крачета на тези керамични кондензатори ще се получи мост между тях защото и диодите при резбата правят мост чрез радиатора-нали? :ohmy: .

Да точно. И може да приключиш с тази тема. :)

• Автор

Да точно. И може да приключиш с тази тема. :)

О.К и много благодарности на всички които ми дадоха съвет. :)

диоди Д10В-5 е руски боклук от комунизма, да го изтървеш и е за боклука, вземи си стандартни силициеви диоди в кръгъл корпус 10a05 до 10a10 и радиатор не ти трябва...

когато напрежението след изправяне се филтрира с кондензатор става "квадратен корен от две" пъти по голямо, тоест от 10 волта променливо след филтриране с кондензатор излиза 14,1 волта (това важи само за 50hz синусоидално напрежение и достатъчен капацитет на кондензатора)...

До автора на темата, както по-горе ти написах трябват ти още 2 диода да станат общо 4 и от тези големите кондензатори няма нужда но след като си ги купил ще си ги ползваш за филтър.

като не разбираш от електроника защо пишеш мнения в случая? 4 кондензатора се ползват в схема грец - при трансформатор с намотка без средна точка. когато трансформаторът е със средна точка 2 диода вършат работата. даже варианта със средна точка е по добър - по малко натоварване има на вторичните намотки пък и има пад на напрежение само върху един диод (единия полупериод тече ток през едната намотка и единия диод, другия полупериод тока тече през другата намотка и другия диод, при схема грец тока тече през 2 диода последователно и през намотката, и другия полупериод през другите два диода и пак през намотката, но в обратна посока...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

диоди Д10В-5 е руски боклук от комунизма, да го изтървеш и е за боклука, вземи си стандартни силициеви диоди в кръгъл корпус 10a05 до 10a10 и радиатор не ти трябва...

Ако трябва да съм честен много пъти си задавам въпроса защо въобще е монтиран този радиатор освен да прави мост между двата диода.До колкото знам неговата дейност би трябвало е да служи за охлаждане.При по силно слушане на музика,дори когато стопих кабела на бушона(силна музика и басове) той както и диодите са все студени-дори и не правят опит леко да затоплят. :whist:

Ако трябва да съм честен много пъти си задавам въпроса защо въобще е монтиран този радиатор освен да прави мост между двата диода.До колкото знам неговата дейност би трябвало е да служи за охлаждане.При по силно слушане на музика,дори когато стопих кабела на бушона(силна музика и басове) той както и диодите са все студени-дори и не правят опит леко да затоплят. :whist:

The Професора е обяснил всичко ясно. При толкова много и разнообразна елементарна база от диоди защо се ползват диоди от времето на "студената война". Не са необходими нито радиатори нито нищо подобно. Задължително  да се наблегне на филтрацията на напреженито и да се включат колкото е възможно повече капацитети. В крайна сматка ще слушаме модулираното от входния сигнал захранване и колкото е по-калпаво то толкова на изхода ще получим по лош синал. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.