Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изправяне на променлив ток на трансформатор

Featured Replies

след диодите тока е прав. и кондензаторите не връщат ток, а пропускат променливия докато се заредят...

• Отговори 164
  • Прегледи 31,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

след диодите тока е прав. и кондензаторите не връщат ток, а пропускат променливия докато се заредят...

Днес обикалях един час за NTC и накрая намерих на 2.5 ома и 3.3 ома-кое от двете да вържа?Дори в един от магазините ме излъгаха да си купя варистор-бил същия като NTC-явно ме излъгаха.Купих и резистор 18 килоома но не ми каза на колко вата,та си взех на 1 ват-добре ли е?-дано не укъсят електролитните кондензатори като го вържа на плюса и минуса им заедно с керамичния кондензатор.Проблемът е че имаше бакелитови плочки от двете страни метални и сега като пробивам в тях за да прекарам диодите ще трябва на крачетата им да слагам като изолация-изолацията от силиконов кабел(от онзи за печките дето не горял) за да не укъсят в металната страна на бакелитовата плочка.Остава да сглобя всичко.

...P2=U1*I1*cosФ=U2*I2*cosФ

Професоре, последното за баланса на мощностите е половинчато. Не се смята с cosф, защото токът - това е пълният ток, мощността - привидната, не само активната. Хубаво даваш активна мощност и за това си прав, но често има и реактивна съставна.

Плътността на тока в един проводник се определя най-вече от напречното му сечение

Всъщност има и явление, което му викат "скин ефект". Оказва се, че плътността не се разпределя равномерно по сечението.

Трансформатора минус няма. Няма променливи плюсове. Изводите от трафа се закачат както ти скимне на AC изводите, а на изхода имаш изправено пулсиращо, като се реализира пад на напрежение и ако имаш 12V на входа, грубо за един силициев диод 0.7V пад, 2 в група - 1.4V пад на напрежение. Вкарваш 12V, изкарваш 10.6V - честито. Именно за това ако ти трябва 12V изходно, не купуваш 12V трансформатор, купуваш такъв с по-голямо изходно напрежение.

Как го измисли това чудо!?! Ще вземеш скоро нобелова награда за простотии!?!

Всъщност има и явление, което му викат "скин ефект". Оказва се, че плътността не се разпределя равномерно по сечението.

Много добре знаеш, че този "скин ефект" се проявява при високите честоти. При мрежова честота от 50 Hz., за какво изобщо говорим?

Професоре, последното за баланса на мощностите е половинчато. Не се смята с cosф, защото токът - това е пълният ток, мощността - привидната, не само активната. Хубаво даваш активна мощност и за това си прав, но често има и реактивна съставна.Всъщност има и явление, което му викат "скин ефект". Оказва се, че плътността не се разпределя равномерно по сечението.

при 50 Hz не е като при 50 kHz ...

Днес обикалях един час за NTC и накрая намерих на 2.5 ома и 3.3 ома-кое от двете да вържа?Дори в един от магазините ме излъгаха да си купя варистор-бил същия като NTC-явно ме излъгаха.Купих и резистор 18 килоома но не ми каза на колко вата,та си взех на 1 ват-добре ли е?-дано не укъсят електролитните кондензатори като го вържа на плюса и минуса им заедно с керамичния кондензатор.Проблемът е че имаше бакелитови плочки от двете страни метални и сега като пробивам в тях за да прекарам диодите ще трябва на крачетата им да слагам като изолация-изолацията от силиконов кабел(от онзи за печките дето не горял) за да не укъсят в металната страна на бакелитовата плочка.Остава да сглобя всичко.

и 0,25 вата резистор щеше да ти свърши работа, сложи NTC на 3,3 ома, трябва обаче да е с диаметър поне 11мм. без снимки не мога да се ориентирам, какви са тия бакелитови плочки...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

... паралелно на елекролитния кондензатора в схемата е добре да вържеш и керамичен кондензатор за спиране на хармоници от мрежата и един резистор 15-20 килоома да разрежда кондензаторите, когато е изключен усилвателя...

това със спрането на хармониците е трудна работа. Вервайте ми !

Това са хармониците в мрежата:...............честота....напреж..... ..затихв........фаза1харм.......50[Hz]...219,7[v].........0[dB]........0[gr]3харм.....150[Hz].....1,40[v]...-43,9[dB]... -269[gr]5харм.....250[Hz].....4,34[v]...-34,1[dB]...-173[gr]7харм.....350[Hz].....1,36[v]...-44,2[dB]...-350[gr]9харм.....450[Hz].....0,23[v]...-59,6[dB]11харм...550[Hz].....0,17[v]...-62,2[dB]13харм...650[Hz].....0,315[v]..-56,9[dB]15харм...750[Hz].....0,26[v]...-58,5[dB]17харм...850[Hz]....0,083[v]..-68,5[dB]19харм...950[Hz]....0,046[v]..-73,6[dB]21харм..1050[Hz]....0,15[v]...-63,3[dB]23харм..1150[Hz]....0,105[v]..-66,4[dB]25харм..1250[Hz]....0,064[v]..-70,7[dB]27харм..1350[Hz]....0,047[v]..-73,4[dB]29харм..1450[Hz].....0,09[v]...-67,8[dB]31харм..1550[Hz].....0,07[v]...-69,9[dB]33харм..1650[Hz].....0,02[v]...-80,8[dB]Kx = 2,15 %Постоянен ток липсва.Четните хармоници са с порядък по-ниски.Измерването е направено с уред Power Analizerна фирмата Volteh тип PM100 в 18:00 ч през работен ден на 25 м от трафопоста.

Редактирано от syr_pi4 (преглед на промените)

така е, до 7 хармоник са проблемните, от там нанатък могат да се пренебрегнат... като не искаш хармоници, най лесния вариант е акумулатор от кола - зареждаш и слушаш... после пак зареждаш...

• Автор

и 0,25 вата резистор щеше да ти свърши работа, сложи NTC на 3,3 ома, трябва обаче да е с диаметър поне 11мм. без снимки не мога да се ориентирам, какви са тия бакелитови плочки ...

Нещо не разбрах за керамичният кондензатор от 20 нанофарата 63 вата-нали казахте да не го връзвам за диода а заедно с резистора едното краче на плюса а другото краче на минуса на електролитния кондензатор? По въпроса с NTC-ето по надолу снимка но не мога по ясна да я направя.На тях не пише NTC но от магазина ми казаха че са.На по малкото което е 13 мм диаметър и 3.3 ома пише (MF72-2 и под него 3R3M). На другото което е с диаметър 15 мм и 2,5 ома пише (15SP и под него 2R5)-кое да сложа?. Колкото до бакелитовите плочки-ето и на тях снимка.Дебели са около 2-3 мм широки и високи 15-20 см.Отвън са покрити двустранно с метал а по средата са бакелит.Нали и един ват резистор става да сложа?

Публикувано изображение

Редактирано от KGKulata (преглед на промените)

При мрежова честота от 50 Hz., за какво изобщо говорим?

И при мрежово напрежение го има. Практически пренебрежим е, но го има. Отбелязах го като интересен факт. Иначе, във всеки случай, токът не се разпределя равномерно в сечението, иначе функцията на тока към сечението щеше да е линейна. Просто държах да го изясним.

Как го измисли това чудо!?! Ще вземеш скоро нобелова награда за простотии!?!

Кое по-точно? Че диода има прагово напрежение на отпушване и имаме пад на напрежение? Че няма полюси при променливият ток и няма значение в частта на променливият ток на ГРЕЦ-а къде ще свържеш фаза и къде нула?

Колеги. Хм, не го ли изправихте тоя ток накрая. Досега да беше отишъл някой на гости у автора и да е вързал схемата на място 100 пъти.

Ами така е, много баби - хилаво дете.

Кое по-точно? Че диода има прагово напрежение на отпушване и имаме пад на напрежение? Че няма полюси при променливият ток и няма значение в частта на променливият ток на ГРЕЦ-а къде ще свържеш фаза и къде нула?

Не, че не знаеш кога да събираш и кога да изваждаш! Пък от електротехника и електроника си нямащ и ХАБЕР!

Очаквам темата да набъбне до 10-на страници и авторът да изреве- нещо обърках, усилвателят гръмна :D

Аз отдавна го очаквам това, което спомена. Затова и не вземам участие. Представям си някоя фирма да работи по този модел описан до сега. За едно мижаво захранване, което не му препоръчвам да го прави  - губи цял месец. Ами ако произвежда окомплекрация по време на война? Войната ще свърши а захранването още не е готово! И написахте  5 страници на никого ненужни.Човек, когато не умее нещо да го направи, ще потърси сериозна помощ за да се изпълни желанието му.Явно много от Вас нямат и елементарна подготовка за основни неща в електрониката, но се хванали със сервизна дейност! Да ви се неначуди човек, как хората Ви гласуват "доверие"Но във форума може да се пише кой каквото иска. Така че давайте - както каза колегата, след 30- 40 страници, може и да чуем "БУХ" И усилвателчето на колегата да замине в небитието.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ами ако произвежда окомплекрация по време на война? Войната ще свърши а захранването още не е готово!

Айде спри се с тия войни. Ти като на един познат преподавателят, дето не му давал да смята с калкулатор..Ами ако били завалели атомни бомби и цялата техника спряла от електромагнитният импулс, как тогава щял да си сметне..Ама ако това стане, най-малкият проблем ще му бъде да смята задачата, ще е много зает да бъде мъртъв.п.п Мерси за пасивната агресивност, където цъкаш плюс на всяка глупост, която ме критикува.

Не, че не знаеш кога да събираш и кога да изваждаш! Пък от електротехника и електроника си нямащ и ХАБЕР!

Къде го видя това? Няма как даденото на входа на ГРЕЦ да го получиш без загуби на изхода, поради пада на напрежение в диодите. Определено знам кое се слага с положителен и кое с отрицателен знак. Само ти не знам просто тролиш ли или се правиш на ударен? Човекът пита няколко работи около ГРЕЦ-а и реших да отговоря.

Айде спри се с тия войни. Ти като на един познат преподавателят, дето не му давал да смята с калкулатор..Ами ако били завалели атомни бомби и цялата техника спряла от електромагнитният импулс, как тогава щял да си сметне..Ама ако това стане, най-малкият проблем ще му бъде да смята задачата, ще е много зает да бъде мъртъв.п.п Мерси за пасивната агресивност, където цъкащ плюс на всяка глупост, която ме критикува.Къде го видя това? Няма как даденото на входа на ГРЕЦ да го получиш без загуби на изхода, поради пада на напрежение в диодите. Определено знам кое се слага с положителен и кое с отрицателен знак.

Пиши по темата хубавецо! Не се отплесвай настрана!Момчето иска помощ а не празни приказки.Ако ли питаш защо аз не съм му написал препоръки, забележи, че от самото начало съм му предложил, но той не се обади.Щях да му дам име, телефон и всичко останало за София, за да му помогнат. И сам той можеше да се досети да помоли примерно AGD за помощ и съм уверен, че щеше да я получи!Давай сега да видим какво ще му препоръчаш отново!

Пиши по темата хубавецо! Не се отплесвай настрана!

Давам само точни отговори на конкретни въпроси. Специалността ми иначе не е точно в аудиотехниката, макар и някога да съм имал такива задания. Когато има възможност, опитвам да помогна. А момчето може да не иска да се ангажира толкова близко и лично, колкото си му предложил.

Собственика на темата нямаше да ходи сто пъти на магазина да купува включително и ненужни неща, ако нямаше хора да му бъркат работата  с излишни, ненужни, объркващи, подвеждащи, некомпетентни и всякакви други "точни" отговори по темата. Дано вече да се е оправил, че за едно елементарно трансформаторно захранване се изписаха 100 поста. Ако пък питаше за импулсно захранване и 1000 поста нямаше да са достатъчни да се начешат клавиатурите.

• Автор

Честно да ви кажа по принцип съм самоук.Не съм учил в областта на електротехниката като вас но интересът ми е голям и предпочитам всичко сам да си оправям с мойте елементарни познания-по ми е сладко когато аз си направя дадено нещо.Така се научих и да боядисвам,да правя мазилки по стените,да лепя плочки и още много други неща.Колкото до електротехниката-всичко си оправям сам било то някоя ютия,сешоар,печка(котлони,фурни) или някакъв друг електроуред.Разглабял съм касетофони,оправих си един друг усилвател(смяна на интегралните схеми) и дори оправих един телевизор NEO на комшията за който четири пъти му е ходил майстор да го прави и накрая беше изхвърлен защото все не работеше а после аз го взех и след една седмица ровичкане-вече все още работи повече от година без никакви проблеми.По въпроса за токоизправителя почти всичко ми е ясно.Смятам че това не е висша математика(поне за мен),но имам един недостатък а той е че преди да пипна нещо което не е в моята област(било то и нещо друго)предпочитам три пъти да попитам за дадено нещо че е правилно ако го направя по определен начин отколкото да чуя нещо(но не разбрал) и веднага да започна да се правя на майстор-както казва поговорката"Три пъти мери един път режи".Много точно се изказа AGD че ако исках само да си чешам езика във форума нямаше да ходя сто пъти в магазина.Днес ще направя това утре друго и ще придобия някакви елементарни познания а след време...когато някой има нужда и не разбира,ще му покажа и помогна с това което знам стига той също да има желание да го научи.Най ми е сладко това което аз си го направя.Иначе най лесното е,дай 20 или 50 лв.на някой майстор и...готово-но се губи тръпката от факта че си платил за нещо което сам желаеш,можеш и не те мързи да си го направиш.

Редактирано от KGKulata (преглед на промените)

• Автор

Очаквам темата да набъбне до 10-на страници и авторът да изреве- нещо обърках, усилвателят гръмна :D

Дори и да гръмне усилвателя(трансформатора) няма да съжалявам защото аз съм си го прецакал.Просто ще отида и ще си купя друг-дори ако има от 15 ампера а не като този от 10 А.

Това е много хубаво и похвално, ама освен питане по форумите, вземи някоя книжка , почети, малко теория никак няма да ти е излишна... Може и някой учебник от 7 клас да вземеш, пак ще ти е от полза. 

Не се отклонявайте от темата, че още не се разбра , колко да са диодите, но се разбра , че те нямат  + и - защото не са батерии.

Не се отклонявайте от темата, че още не се разбра , колко да са диодите, но се разбра , че те нямат  + и - защото не са батерии.

Разбрал си, ама недостатъчно- Двата извода на диода се наричат анод и катод. "За да пропуска диодът ток, трябва анодът да се свърже с положителния полюс на напрежение на източник на ток, а катодът — с отрицателния полюс" .- което ще рече условно казано, че има + и - ;)  :)

Редактирано от lupis (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.