Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте както споменах в по-ранна тема ще си upgrade-вам стар компютър и въпроса ми е струва ли си да дам повече пари за SSD или да си купя едно от 130 лв разликата не е голяма тъй като съм си купувал, но все пак искам да попитам Мерси предварително! Професионалналното мнение винаги е от полза !

Разбира се, че си заслужава. Въпроса е дали имаш налични правилните конектори.

Струва си... Ако искаш да минеш евтино вземи си едно 60GB SSD за операционната система и някоя друга програма... Ще ти дойде под 100лв някое тип A-DATA SP900 или нещо такова...

Публикувано изображение

Сравнение на моя хард с новото ми SSD за 76лв...

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

...

Сравнение на моя хард с новото ми SSD за 76лв...

Защо тестовете на SSD-то са правени с 8 MB-ови блокове, а тези на харддиска - с 32 KB-ови? За да се увеличи изкуствено разликата в скоростите на четене/запис ли или защо?

Защото аида така реши. Честно казано и аз не знам как го реши, но всеки път прави тест на ССД-то с 8м, а на харда с 32к.

Шантава работа. Не е редно да се правят тестове при различни условия. По-бързото SSD тествано при по-добри условия, а пък по-бавния харддиск - при по-лоши. И накрая резутатите ни дават заблуждаваща информация.

Иначе се извинявам, ако предният ми пост е прозвучал грубо.

Да, наистина интересно а то на ССД-то по важно е да тества записа на малки блокове...

Ами то на по-малки файлове би трябвало да дава по-добър резултат.

Не съм съгласен за записа. Честно казано след инсталиране на ОС и основните програми по-важно се явява четенето. Особено след като изключих кеширането върху SSD-то. По-важно ми е да зарежда неусетно, а не да записва бързо.

• Автор

БЛАГОДАРЯ Много на всички озовали се! Към момента ще събирам за процесор, а по-късно ще мисля за SSD

Не съм съгласен за записа. Честно казано след инсталиране на ОС и основните програми по-важно се явява четенето. Особено след като изключих кеширането върху SSD-то. По-важно ми е да зарежда неусетно, а не да записва бързо.

Грешка на езика :) Нямах предвид запис конкретно, а четене и писане и изобщо адресация към различни части от паметта(твърдата) за колко време става. Иначе преди време се чудех дали ако се вземе една бърза usb3 флашка не мога да си инсталирам там windows-a обаче се оказа, че докато на четене на големи файлове се справят доста добре флашките, при четене на малки са мнооого по-бавни. Даже по спомени бяха по-бавни от харддиск.

Тука май само на картинка сте виждали SSD, та водите безумни спорове...

Който веднъж си е купил SSD, не иска да чуе за HDD. Малко им остава животец на механичните дискове. Ще последват DVD записвачките към вечните ловни полета...

Ето го Samsung 840 EVO, къде ходи с включен RAPID Mode...

Публикувано изображение

Тука май само на картинка сте виждали SSD, та водите безумни спорове...

Който веднъж си е купил SSD, не иска да чуе за HDD. Малко им остава животец на механичните дискове. Ще последват DVD записвачките към вечните ловни полета...

Ето го Samsung 840 EVO, къде ходи с включен RAPID Mode...

Публикувано изображение

Странно, все си мислех, че лимита на SATA 3 е около 600мб/с, а тоя тест показва 1162мб/с... Това някаква нова технология ли е, раид масив... Опа, това е програма на самсунг, която тества продукт на самсунг...

А що се отнася до умирането на HDD, докато 1ТB HDD е на цената на 60/64GB SSD, то механичния хард диск е далеч от умиране... Като поизравнят цените, или поне се доближат по някакъв начин тогава вярвам... Сега - не точно...

Странно, все си мислех, че лимита на SATA 3 е около 600мб/с, а тоя тест показва 1162мб/с... Това някаква нова технология ли е, раид масив... Опа, това е програма на самсунг, която тества продукт на самсунг...

А що се отнася до умирането на HDD, докато 1ТB HDD е на цената на 60/64GB SSD, то механичния хард диск е далеч от умиране... Като поизравнят цените, или поне се доближат по някакъв начин тогава вярвам... Сега - не точно...

Какво трябва да знаем за RAID

В случая двете SSD са свързани в RAID 0, а скоростта надхвърля възможностите на един SATA порт, тъй като се използват два.

Изобщо не става въпрос за RAID 0, а съм написал RAPID Mode! Има си Гугъл, който се интересува да прочете за каква технология иде реч. С изключен RAPID Mode стойностите отново са впечатляващи в сравнение с механични дискове, пък били те и в масив.

Ето стойности взети от нета (при мен са почти същите)

Публикувано изображение

Значи наистина е райд. Все пак не смятам, че при сегашното ценово състояние си струва само с SSD да се борави без употреба на HDD като чисто и просто място за съхранение. Филми, музика, снимки, че и голяма част от игрите усещат огромното предимство от абсолютно нищо от скоростта на SSD-то.PS: Объркването ми дойде от описания RAPID mode, което си е дума и не ми говори нищо, и предположих някои неща, включаю печатна грешка.

Ееее що DVD записвачките да са умряли. Аз не се сещам по-добро от едно двд дискче да си запишеш снимки клипчета и подобни с любимите хора.

Ееее що DVD записвачките да са умряли. Аз не се сещам по-добро от едно двд дискче да си запишеш снимки клипчета и подобни с любимите хора.

Аз доста често опирам до DVD  записвачката, дори при проблеми с операционната система. Един пример. Не можах да инсталирам по никакъв начин драйвери на NVIDIA, поради много неясни причини. След часове мъки със Safe mode  и какво ли не, се сетих, че видеокартата ми дойде с диск, на който има драйвери. За щастие тия драйвери не са в инсталационен файл, който в крайна сметка се оказа проблема, а си ги инсталирах на парче и всичко се оправи. Ако нямах диск с драйвери, къде щях да търся подобни, след като в сайта на NVIDIA  съществуват само инсталационни файлове от по 100-200 MB? 

A  за HDD  също съм съгласен, че е далече момента, когато ще хвърли топа. най-малкото на тия HDD  вече им слагат и по едно SSD  за кеш или пък както при мен, си ползвам отделно SSD  за кеш на 1 TB HDD  и съм си доволен от бързината на системата. Не е като отделно SSD,  но си е доста по-жива със стотина инсталирани програми и игри. Също така редовно са включени и стотина процеса, а понякога и повече, ако се развихря в нета. Изобщо, HDD  не е за изхвърляне. Аз няма как да инсталирам 50 игри на едно SSD,  без да дам няколко хилядарки. 

Значи наистина е райд. Все пак не смятам, че при сегашното ценово състояние си струва само с SSD да се борави без употреба на HDD като чисто и просто място за съхранение. Филми, музика, снимки, че и голяма част от игрите усещат огромното предимство от абсолютно нищо от скоростта на SSD-то.PS: Объркването ми дойде от описания RAPID mode, което си е дума и не ми говори нищо, и предположих някои неща, включаю печатна грешка.

Никой не е казал, че към момента HDD са излишни, а че времето им скоро ще отмине.

RAPID Mode не е никакъв райд, а съвсем нова технология за кеширане. И не е "дума", която нищо не ти говори, а не си прочел (или не можеш) нищо по въпроса. Ето материал за четене, та да не говорите само общи приказки:

http://www.guru3d.com/news_story/samsung_enables_rapid_mode_to_its_existing_840_pro_ssds.html

http://www.anandtech.com/show/7173/samsung-ssd-840-evo-review-120gb-250gb-500gb-750gb-1tb-models-tested/5

http://www.hardwareheaven.com/2013/07/samsung-840-evo-solid-state-drive-review/9/?skin=light

Никой не е казал, че към момента HDD са излишни, а че времето им скоро ще отмине.

RAPID Mode не е никакъв райд, а съвсем нова технология за кеширане. И не е "дума", която нищо не ти говори, а не си прочел (или не можеш) нищо по въпроса. Ето материал за четене, та да не говорите само общи приказки:

http://www.guru3d.com/news_story/samsung_enables_rapid_mode_to_its_existing_840_pro_ssds.html

http://www.anandtech.com/show/7173/samsung-ssd-840-evo-review-120gb-250gb-500gb-750gb-1tb-models-tested/5

http://www.hardwareheaven.com/2013/07/samsung-840-evo-solid-state-drive-review/9/?skin=light

Айде да не почваме да се хапем... Мисля че бях ясен че не съм запознат и объркването ми дойде от 1-та буква разлика... А дали мога да чета не си ти човека, дето да оценяваш... Не ме познаваш, не започвай с глупости... А ако ти можеш да четеш, би трябвало да се сетиш, че твоя пояснителен пост и моя все още незапознат пост са 4 минути разлика и ти си постнал докато аз пиша...

Ах как се дразня от идиоти като вляза в тоя форум...

Само не мога да разбера защо продължаваш да се заяждаш.

Не е заяждане.

Пишат се "компетентни" мнения от хора, които нито са имали, нито са тествали нещото за което говорят, а аз им давам материал за ограмотяване по въпроса. Нито съм фен (като горния потребител), нито пък ще позволя да ме обиждат (пак както горния потребител)!

Не мога да разбера защо толкова бавно навлиза на пазара SSD ,като това го имало още през 1970година,дори и през 1950.

Аз също имам един SSD 250 ГБ  и виждам  разлика .Стария ми горкия магнитен носител  HDD хард диск ,стърже ли стърже ,и какво въртене пада.Какъв шум,какво чудо.Но пък побира доста информация ,за разлика от SSD .

Аз повече от 1 TB SSD  не съм виждал,може би следващите години ще видя. :)

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.