Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте! Запален геймър съм и реших да си закупя нов настолен компютър. Готов съм да заделя максимум около 1500 лв. Ако овърклоквам, ще бъде умерено. Откъм охлаждане не ми разбира главата и нямам претенции.  За монитор мога да използвам 32 “ SAMSUNG LED TV 1920х1080(когато игрите имат геймпад съпорт), също така разполагам и с по-стар 19 “ TFT LCD 1280x1024 монитор(ще се сменя по натам). Не възнамерявам да държа компютъра по цяла нощ включен, така че ако е малко по-шумен няма проблем. Харддиска да е 1 ТБ. Откъм марки предпочитания нямам.  Искам да изкарам повечко години с този компютър, като възнамерявам по 1-2 пъти годишно да ъпгрейдвам с по някой нов чарк. Не съм решил още от къде ще  купувам, като ще съм благодарен, ако препоръчате някое място.

Редактирано от wvarbanov (преглед на промените)

Публикувано изображение

За бюджет от 1 500 лв. може да замениш процесора с XEON E3-1231V3 или видеокартата с PowerColor TurboDuo R9 280X 3GB GDDR5 OC. Или да добавиш едно SSD за бързодействие на системата. Аз лично бих го предпочел пред по-скъпата видеокарта.

Интел предложения ще има много и различни. Аз ще дам едно АМД... http://nikem-bg.net/cart/50559p1r47412p1r50101p1r1002735p1r46714p1r46976p1r49618p1r51148p1rf.html8 ядрен процесор с 8GB рам със 128GB SSD, с R9 280 видео.1510лв с доставката. Ако искаме да влезем в бюджета може да минем с N400 кутия. От е-mag може да се вземе и тих вариант - NZXT H230. И двата варианта свалят цената под 1500лв с доставката.

• Автор

Благодаря ви  :)

• Автор

Ами не мога да преценя все още... Мъча се да ги сравнявам :) Ти какво би избрал?

Ако искаш да изкараш повечко години с тоя компютър, е добре да се насочиш към клокърско дъно с евтин i5  за 300 лева и каквото остане за останалото. Така в бъдеще ще може да ъпгрейднеш доста с някой клокърски i7  примерно, с който ще изкараш не една и две години още. А ако наистина си запален геймър, то трябва да бягаш по-надалече от АМД процесори, които в много игри просто се провалят. Няма значение от АМД процесора. Тук не става въпрос за фенщина. Дори не става въпрос и за по-малко пари. 

Кико може ли да гарантираш,че след 2 години за което и да е дъно на  Интел или АМД  ще има  процесори на пазара и ъпдейта ще е гарантиран ?  Живота на геймърски компютър  е 1 година максимум с карта до 400 лева след което  си трябват нови части. Не че компютъра ще е стар но игрите ще са с увеличени изисквания продиктувани от стремежа на производителите да предлагат все повече интерактивен реализъм.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Мога, да. когато i5  на 3.2 GHz  примерно стане слаб   за новоизлезлите видеокарти, тогава идва ред на процесор като I7,  работещ на много по-висока честота. Законът на Мур отдавна не важи за процесорите. Според него на всеки 18 месеца процесорите удвояват бързината си, но ако се върнем до времената на Sandy Bridge  или Phenom X6  ще видим, че и дори след 5 години нямаме удвояване на производителността. Не си ли съгласен? Щом един базов i5  в момента е достатъчен за почти всички едночипови видеокарти и щом АМД измислиха Mantle,  ти как виждаш в бъдеще един клокнат i7  да не става за нищо?Може би имаш предвид, че ако дадеш 200 лева отгоре за i7  би било по-добре да се инвестират в нова платформа? А нали точно затова му казвам да инвестира в последно поколение дъно, на което ще може да бодне и следващо поколение процесор?  Нека тогава си решава кое е по-изгодно - евтин i5 ( ако предположим, че така ще се казва) или някой i7 на старо или дори нов, който да става за клок. Но така както вървят нещата, по-вероятно е да се появяват все повече и повече игри, можещи да се възползват от 6 и 8 ядра, отколкото игри, изискващи мощ на едно ядро. най-малкото АМД изостават доста и това няма да е изгодно за разработчиците на игри, ако елеминират с един замах тая фирма. Освен това АМД имат договори с CryTek и тем подобни за разработване на игри, поддържащи mantle. Това означава, че те няма да се напъват да изпреварват Интел при процесорите, ползвани за игри. А от това следва, че още дълго време ще си караме със сегашните процесори или леко по-бързите които ще излязат. При Интел всяко следващо поколение процесори отдавна дава прираст само 10-15 %, а това е нищо. Тия проценти много лесно се избиват с честота, която в сухи цифри означава 300-400 MHz. Дори и днес хората с i5 2500K  не изпитват никаква нужда от смяна на процесор, а техните процесори са способни да поддържат всякаква едночипова карта без проблем. Дори в много тестове i5-2500K  изпреварва следващите поколения процесори, заради възможността от по-висок клок.  Това са гаранциите. Ако ти имаш нещо друго предвид, може да пуснеш едно Тото. Все още има милион и половина джакпот. Блазе му на оня с петте милиона. Нека си ги ползва със здраве и по предназначение. Ние обаче сме тук, за да говорим реални неща, не да се надяваме на чудеса. 

Количка

ASROCK H97 PRO4 /1150
XEON E3-1231V3/QUAD/3.4/8M/B0X
2X4G DDR3 1600G ADATA XPG CL9
CM N400 BLACK/USB3 X 2 /NO PSU
Corsair 500W Builder Series CX V2
PALIT GTX760 JETSTREAM 2GB D5
1T SG SATA 6G/7200/64 /3Y WARR

Обща стойност - 1 477.69 лв. с ДДС

Аз виждам така нещата.Процесора е равностоен на и7,но без вградено видео.Ако решиш,можеш да вземеш някой обикновен и5,и със спестените пари да купиш ССД.

Само ще кажа, че догодина AMD излизат с нови процесори AM3+ сокет. А за игрите има доста ревюта от последната година. Загледайте се как с многоядрена оптимизация АМД въобще не изостават. Да не говорим, че по-евтиния FX позволи да включа по-добро видео И SSD. Нищо, вземи Интел и сменяй дъно, да е с по-нов чипсет, че да върви процесора с пълна мощ. Ама прави сте, щом се искат ежегодни ъпгрейди Интел е опцията.

• Автор

Благодаря ви на всички за отговорите. За сега смятам ще се насоча към конфигурацията на ogondur, като по всяка вероятност няма да издържа и ще прехвърля поставения си бюджет, като добавя и SSD - A-DATA SSD SP900 128GB SATA3.

Редактирано от wvarbanov (преглед на промените)

Благодаря ви на всички за отговорите. За сега смятам ще се насоча към конфигурацията на ogondur, като по всяка вероятност няма да издържа и ще прехвърля поставения си бюджет, като добавя и SSD - A-DATA SSD SP900 128GB SATA3.

Този SSD, който си избрал е вече стар модел. За малко повече пари вземаш този.

И смени захранването с PSU CM G550M /550W/APFC/MODUL. По-качествено е от Corsair-a. Другото е ОК.

Да, това бе ясно още при излизането на IB. Интел заложиха но по-голяма площ за вградената графика, за да стопят изоставането от AMD. От тая гледна точка изпитващите са прави. А закона на Мур всеки свързва с удвояване производителността, а не с удвояване на транзисторите. Поне доколкото съм чел разни статии в нета. Предполагам това правило не може да се нарече закон. Мога да заложа обаче и на друго. Дори Интел да не бяха увеличили транзисторите за графиката, то те пак нямаше да мръднат много от тия 5-10% по-голяма производителност спрямо SB  по простата причина, че имаха проблеми с охлаждането на това ядро, направено не по планарната технология, а чрез обемно разполагане на транзисторите. Тук вече недостатъците и неуспехите се приемат като предимство, защото част от мощта бе пренасочена не да отоплява кутията и стаята, а да се играят по-добре игри. Ако наистина графиката е причина за малкия напредък на процесорната част, то какво да кажем за LGA2011  примерно?  Или защо не направиха някой Xeon, които така и така нямат графика( някои от тях де), с бързодействието на два SB?

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Кико  няма как да ти ударят двойна производителност нито Intel нито който и да е . Хората мърдат с 10 процента на 3-4 години и за вас може да е бавно ама това са реалностите. Разликата между първите 4 ядрени и най последните не е повече от 30 %  пък вие си  харчете парите ако искате и всяка седмица за нов хардуер. Никой няма далавера от чипове дето са по 200 вата консумация и да се чуди човек как да ги охлажда. Битката за честота отдавна е приключила  за сметка на  ядрата  и ефективното разпределяне на работат между тях.

Е не, не искаме да си харчим парите. Компаниите рзбраха, че могат да ни подлъжат само по два начина - с мощно, вградено видео и чрез разни чалъми като mantle и пренаписани драйвери за NVIDIA. Ако АМД бяха на място и бяха подпрели яко Интел, щяхме да купуваме и процесори като полудели. Ама сега ни предлагат алтернатива - да стоим със старите и да купуваме видеокарти като полудели. 

Имаш ли спомен какво можеше да се играе с тоя звер GF4-Ti 4200

Публикувано изображение

И какво може да правиш сега и с най куцото съвременно вградено видео . А да не забравяме и цената.  Аз си купих в зората на демокрацията P3   зa 1500$ и на тоя компютър играеше половината град човеко най новите игри. Записвал съм дискове на 2-ра скорост  цяла нощ. Ехххххххххх прогрес....:)

Публикувано изображение

И какво може да правиш сега и с най куцото съвременно вградено видео . А да не забравяме и цената.  Аз си купих в зората на демокрацията P3   зa 1500$ и на тоя компютър играеше половината град човеко най новите игри. Записвал съм дискове на 2-ра скорост  цяла нощ. Ехххххххххх прогрес.... :)

Тази видео карта е култова . Играеше се Need For Speed Most Wanted доста прилично . Иначе беше едни гърди напред спрямо видео карти като Nvidia MX 440 ( каквато имах ) , FX5200 , FX5500 , дори радеон 9250 . Може би се изравняваше някъде към Radeon 9550 и FX5900 . Имал съм радеон 9550 и тогава правих първите опити за клок , доколкото си спомням ядрото работише на 250 MHz и се клокваше с подходящо охлаждане до 400 .Какви времена бяха само . Всяка игра която излизаше се връткаше отначало до края . Поредица Max Payne , Call of duty , тогава беше и времето на CS 1.6 , warcraft frozen throne и towerdefence :)  А сега машина на времето , когато излезе някоя игра я пускам по скоро като бенчмарк , кефя се на ефектите , но много рядко ще ме заинтрегува да я врътна цялата . Пропуснах да спомена култови игри като Unreal Tournament , Age of Empires 2 , Heroes 3, Red Alert , Colin McRae днес прекръстена на Dirt ...

btw . Първия ми компютър беше Pentium 2-ка през далечната 98 година . P2 266 MHz , 64 MB ram , 16 MB vga voodoo нещо си ... 20 GB hdd , торенти нямаше :) игрите тук в Бургас ги взимахме по на 8 лв диска от един магазин където уж се продаваха оригинални игри , ама човека им правише копия .

Редактирано от naTpuoT (преглед на промените)

Публикувано изображение

И какво може да правиш сега и с най куцото съвременно вградено видео . А да не забравяме и цената.  Аз си купих в зората на демокрацията P3   зa 1500$ и на тоя компютър играеше половината град човеко най новите игри. Записвал съм дискове на 2-ра скорост  цяла нощ. Ехххххххххх прогрес.... :)

Ами някъде си заседнал в миналото десетилетие така като гледам подписа ти :) Иначе аз почнах на Правец 82 преди 30 години с каратеката и с дискетите, дето се продаваха в Млад техник. Ония, големите, дето са с размерите на компакт дискове. Ех, какви времена бяха, какви игри имаше само...Змията хапе, ламята хапе, Кико хапе...

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Не съм заседнал в миналото а спрях да  давам пари за глупости.  Вместо да инвестирам в компютри аз  инвестирам в  ламинат,дограма,почивки. Тестове и бенчмаркове не правя а си пускам компютъра и влизам във Калдата да  чета  бисерите на потребителите.  Дреме ми на  боксерките колко кадъра ще извади  еди коя си карта с еди кой си процесор щото това не ми слага хляб и  манджа на масата . Докато някой дават по 2000 лева  за  един кашон платки аз си купих за 3000 къща с двор  и сега  ти пиша от масата под асмата на чаша студена биричка.

Не съм заседнал в миналото а спрях да  давам пари за глупости.  Вместо да инвестирам в компютри аз  инвестирам в  ламинат,дограма,почивки. Тестове и бенчмаркове не правя а си пускам компютъра и влизам във Калдата да  чета  бисерите на потребителите.  Дреме ми на  боксерките колко кадъра ще извади  еди коя си карта с еди кой си процесор щото това не ми слага хляб и  манджа на масата . Докато някой дават по 2000 лева  за  един кашон платки аз си купих за 3000 къща с двор  и сега  ти пиша от масата под асмата на чаша студена биричка.

И ти си прав . Аз също така си го представям , ама ми е мания да съм ъп ту дейт с хардуера . Не че мисля да правя някакви корекции близките 2-3 години нищо нямам да пипам . То остава и да пипам това от подписа няма смисъл да казвам колко ми е стъпило . Само видео картата и водното са 1.7 , не да се хваля , форума е за хардуер и всеки си има хоби , разни хора разни идеали .

Биричката я спрях преди повече от 3 години. На почивка ходих вчера, ей така, до морето, да си топна задника.  Че и по телевизията се гледах вечерта. Добре, че тук не ме познават, че издънка голяма. Човек да не реши да си намокри салтанатите и хоп, камера на БНТ. Това не ми пречи да върша и други нещица. Ти че си заседнал в миналото, заседнал си. Както и някои от хората, харасали глупавия ти пост. И не ти ще кажеш кой колко да дава за кашон платки. Той щом дава толкова, вероятно има 10 пъти по-толкова. Аз също много пари не давам. Както виждаш, замених почти равностойна карта с изгодна такава, която да ми даде достатъчен прираст за игрите. Процесори също не съм се хвърлил да купувам, макар че всички до един ги купих заради хора като теб в тоя форум. Сега и Атлон ще взема не защото смятам, че е най-доброто решение, а ей така, за да си имам и Атлон. Дори и не ми трябва реално. И не ми дръж сметка на парите. Щом мога да изхарча 40 бона за кола, то имам 200 лева за Атлон с дъното барабар. Сравняваш ябълки с дини. дори не са и круши. А ако питаш защо имам пари...ще ти кажа. Заради бирата и икономиите от банички. Ако спреш биричката повярвай ми, ще имаш пари не само за кашон с платки, но и за палат с ливада отпред, а не асмички. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.